Weg met de traditionele open haard: verwarm je huis sfeervol en milieuvriendelijker

Geplaatst door Lotte in Verwarming Geen reacties»

Als het gaat om het verwarmen van je huis, is de traditionele open haard niet meer de beste manier om warm te blijven. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven. Er wordt dan ook steeds vaker gevraagd en gezocht naar wat deze alternatieven zijn. Houtkachels, speksteenkachels en elektrische haarden zijn allemaal haalbare alternatieven die dezelfde warmte en comfort kunnen bieden en tegelijkertijd beter zijn voor het milieu. In dit artikel geven we je meer informatie over deze 3 alternatieven voor een traditionele open haard.

Houtkachel

Houtkachels zorgen niet alleen voor een warme, gezellige sfeer. Houtkachels hebben tegenwoordig een hoog rendement. En hoe hoger het rendement, hoe beter het is voor het milieu. Kies daarom voor een houtkachel met een rendement van minimaal 85% tot 90%. Op die manier verlies je zo min mogelijk warmte via de schoorsteen en is er sprake van minder CO2-uitstoot.

Ook de manier van stoken heeft een grote invloed op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van het juiste soort hout. Zo is stoken met geverfd hout en spaanplaat een slecht idee. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld je rookkanaal, maar het zorgt ook direct voor stankoverlast. Ook raden we je aan om te letten op het gebruik van te vochtig brandhout. Als je stookt met te vochtig brandhout, dan is er sprake van onvolledige verbranding. Hierdoor komen er schadelijke stoffen vrij en stook je niet meer zoveel mogelijk CO2-neutraal.

Speksteenkachel

Speksteenkachels winnen aan populariteit als een milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen. De reden hiervoor is dat je niet lang hoeft te stoken om een ruimte in je huis goed te verwarmen. Met een speksteenkachel hoef je namelijk maar 2 uur op een dag de kachel aan te hebben, om de rest van de dag te genieten van de warmte. Dit komt doordat het speksteen zorgt voor een goede opname van de warmte en deze warmte gedurende de dag geleidelijk afgeeft. Maar speksteenkachels zijn niet alleen efficiënt, ze bieden ook een mooie esthetiek die niet kan worden geëvenaard door andere soorten kachels. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en formaten, waardoor er altijd wel een speksteenkachel is die bij jouw interieur en wensen past.

Elektrische haard

Hoewel je een huis nog niet volledig kunt verwarmen met een elektrische haard, is dit wel een goede optie als je op zoek bent naar een sfeervolle bijverwarming. Je hoeft niet bang te zijn dat het minder sfeervol is dan een open haard of een houtkachel. Dit komt doordat er tegenwoordig elektrische haarden op de markt zijn, die de vlammen van een elektrische haard (bijna) niet laten onderdoen voor echte vlammen. Daarnaast komt er geen fijnstof en/of CO2 vrij en je hebt geen last van het regelen van goed hout. Daarnaast is het ook een mooi alternatief als je nog geen rookkanaal hebt. Die heb je bij de houtkachel en speksteenkachel wel nodig, maar bij een elektrische haard niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *