Verduurzamen van je huis: kies voor het reinigen van je gevel

Geplaatst door Marielle in Energiebesparing 1 Reactie»

Als het gaat om het verduurzamen van je huis, dan denk je al snel aan het kopen van zonnepanelen en isolatie. Maar wist je dat de gevel van een huis een belangrijke rol speelt bij een duurzaam huis? Een schone gevel draagt namelijk niet alleen bij aan bij de uitstraling van een huis. In dit artikel bespreken lees je meer over hoe reiniging kan bijdragen aan het verduurzamen van je huis en waarom het een belangrijke investering is.

Meer dan alleen de uitstraling van je huis

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat vuil en verontreiniging op een gevel meer schade kan aanrichten dan alleen maar het aanzicht bederven. Het kan leiden tot het afbrokkelen van de gevel en het loslaten van voegen, waardoor er water en vocht in het gebouw kunnen binnendringen. Hierdoor is de kans groot dat de isolatie en de constructie van het huis beschadigd raken.

Dit kan resulteren in hogere energiekosten, omdat er meer warmte verloren gaat door het huis. Door regelmatig gevelreiniging uit te (laten) voeren, kan dit voorkomen worden en kan de duurzaamheid van het huis worden verbeterd. Bovendien kan gevelreiniging de levensduur van de gevel verlengen. Wanneer je de gevel namelijk regelmatig laat reinigen, kunnen scheuren en andere beschadigingen worden voorkomen.

Diverse methodes

Er zijn verschillende methoden om gevelreiniging uit te voeren, waaronder het gebruik van hogedrukreinigers, zandstralen, chemische reinigingsmiddelen en stoomreiniging. Het kiezen van de juiste methode is afhankelijk van het type vuil en de mate van vervuiling op de gevel. Bijvoorbeeld, het gebruik van een hogedrukreiniger kan effectief zijn voor het verwijderen van oppervlakkig vuil en mos, maar het kan ook schade aan de gevel veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Chemische reinigingsmiddelen kunnen effectief zijn voor het verwijderen van diepe verontreinigingen, maar dit moet zorgvuldig worden gebruikt om de gezondheid van de bewoners en het milieu te beschermen. Laat dit dan ook altijd door professionals doen, bijvoorbeeld door Prova Reiniging.

Impregneren

Naast gevelreiniging kan het impregneren van muren ook bijdragen aan de verduurzaming van een huis. Het impregneren van muren houdt in dat er een waterafstotende laag wordt aangebracht op de gevel om deze te beschermen tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Door deze laag wordt het binnendringen van water en vocht in de muren voorkomen, waardoor er minder kans is op schimmelvorming en vochtproblemen. Het impregneren van muren kan ook de levensduur van de gevel verlengen, omdat deze beschermd wordt tegen beschadiging door vocht en vorst.

1 antwoord op “Verduurzamen van je huis: kies voor het reinigen van je gevel”

Dit is wel heel kort door de bocht. Ook het vernoemen van een reinigingsbedrijf doet dan mijn wenkbrauwen fronzen. Door het reinigen van een gevel, dak of vloer wordt het materiaal poreus. Daardoor is het extra gevoelig voor vocht en aangroei van algen en mos. Daar komt dan de impregnering de hoek om kijken. Iets wat altijd milieu-belastend is. Terwijl het natuurlijke patina van een gevel juist een waterafstotende werking heeft. Deze ‘vervuiling’ vormt een natuurlijke barrière. Altijd laten zitten, tenzij je ook van te witte tanden houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *