Meer zonnestroom in ons elektriciteitsnet mogelijk maken
Geplaatst door Danny Steenhorst in Groene stroom, Zonne-energie 5 Reacties»De groei van zonnestroom in Nederland gaat heel hard en dit is goed en noodzakelijk om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Op dit moment is het in sommige delen van Nederland zelf moeilijk vanwege capaciteits-problemen om sommige parken aan te sluiten op ons elektriciteitsnetwerk.
Het zou zonde zijn als er nu jarenlange vertraging ontstaat van de enorme groei van zonnestroom, omdat de parken en grote zonnedaken niet meer aangesloten kunnen worden op ons elektriciteitsnet. Er zijn echter een aantal (deel)oplossingen.
Verplicht oost west opstellingen van grondgebonden zonneparken en platte daken
De moeilijkheid om grootschalig zonnestroom in te passen in het stroomnet, is de hoge stroomproductie rond het middaguur. Als de zon op het hoogste punt staat, is er bijna maximale productie van zonnepanelen die op het zuiden gericht staan. Door de panelen naar zowel de oostkant als naar de westkant te richten, top je de piekproductie een heel klein beetje af. Bovendien kan er door de zonnepanelen naar oost west te richten, er op dezelfde grondoppervlakte meer stroom geproduceerd worden. We kunnen onze schaarse ruimte zo beter benutten.
Samenwerking met energieopslagbedrijven
Met de handel in stroom is door de groei van duurzame energie een steeds beter verdienmodel te creëren. Als deze accupakketten (energieopslag) bij zonneparken worden geplaatst, kan er met een kleinere aansluitcapaciteit worden gewerkt.De netbeheerders kunnen zo meer zonneparken aansluiten zonder dat er extra capaciteit voor nodig is.
Happy hour
Zonnepark ontwikkelaars zouden een samenwerking kunnen zoeken met bedrijven die laadstations bouwen en of exploiteren. Met zonnig weer kunnen automobilisten een flinke korting tegemoet zien als zij daar dan hun auto opladen, zoals 1 kWh tanken de tweede kWh gratis. Deze laadstations zouden direct kunnen worden aangesloten naast zonneparken. De piekproductie kan worden afgevlakt, zeker als de laadstations ook wat in energieopslag investeren.
Tijdelijke curtailment
Netbeheerders kunnen vragen om (tijdelijk), bijvoorbeeld maximaal 60% van het maximale vermogen te leveren van nieuw te bouwen zonneparken. Mocht er na bijvoorbeeld 3 jaar extra capaciteit aanwezig zijn op dat gedeelte van het stroomnet, dan kan deze beperking worden opgeheven. Zo kunnen de parken nu al gebouwd worden en de verliezen blijven beperkt, omdat zonnepanelen maar een klein deel van de 8760 uur per jaar op maximaal vermogen presteren.
Vraag en aanbod van zonnestroomproductie van consumenten beter op elkaar afstemmen
Om grootschalige productie zonnestroom te kunnen implementeren kunnen we van 11:00 uur tot 16:00 uur een extra daltarief (ook wel het lage of nachttarief genoemd) invoeren. Met dit extra daltarief kunnen we een deel van ons stroomgebruik verleggen van de namiddag / begin avond naar de tijden met de hoogste zonnestroomproductie. Op deze manier, kunnen we nog heel wat meer zonnestroomvermogen opstellen. De energiebelasting in het daltarief moet ~5 cent omlaag per kWh en buiten de daltarieven ~2 cent omhoog. Ook huiseigenaren die geen panelen kunnen plaatsen, kunnen op deze manier een klein beetje profiteren van buurmans zonnepanelen.
Deze maatregel zorgt er ook voor dat salderen betaalbaar blijft.
Met een energiebelastingtarief van bv 40% op de kale marktstroomprijs, loont het nog meer om stroom te gebruiken bij veel aanbod, omdat op die momenten de stroomprijzen inclusief belasting heel laag zullen zijn.
Regionale netbeheerders
De regionale netbeheerders zullen komende jaren nog heel wat koper in de grond moeten stoppen om de energietransitie mogelijk te maken. Ook zullen slimme oplossingen moeten worden gevonden om vraag en aanbod van stroom op elkaar af te stemmen. In sommige wijken kan er bijvoorbeeld gekeken worden of de transformator huisjes geschikt zijn om accu’s te plaatsen voor energieopslag.
TenneT
De landelijk en internationale netbeheerder TenneT zal het komende jaren bijzonder druk krijgen. Naast de vele stroomkabels voor de aansluitingen met de windparken op zee, zullen ze moeten blijven werken aan internationale verbindingen. Na het gereed komen van de stroomverbinding met Denemarken, is het noodzakelijk om met Noorwegen extra capaciteit te kunnen uitwisselen. Met al over enkele jaren 30 GWp aan zonnestroomvermogen, zoals sommige deskundigen voorspellen, is het noodzakelijk om duurzame stroom te kunnen exporteren en bij windstil donker weer, weer te kunnen importeren uit Noorwegen met haar grote opslagcapaciteit van stuwmeren.
Conclusie
De energietransitie is geen sinecure. Er is veel werk aan de winkel en er is zeker extra capaciteit nodig om de elektrificatie van ons energiehuishoudens in goede banen te leiden. Er zijn al wel vele slimme oplossingen aanwezig om een duurzame energie samenleving te creëren.
5 reacties op “Meer zonnestroom in ons elektriciteitsnet mogelijk maken”
Danny,
Ik heb het al eens meer gezegd: Het opslaan van grote hoeveelheden duurzame bulkstroom in accupakketten is niet duurzaam. Het zal tevens voor een ecologische ramp zorgen en een versnelling van de uitputting van schaarse grondstoffen, zoals koper. Ook zal het voor een verdubbeling van de stroomprijs zorgen die opgeslagen is.
Het overdag opladen van ev’s op parkeerplaatsen met pv-voorzieningen is een mythe, zelfs in zonnige regio’s als Texas en S-Arabie. Op onze breedtegraad uiteraard volstrekt illusoir en kansloos.
Die mythe is al eens uitgebreid doorgeprikt door Kris De Decker.
https://www.lowtechmagazine.be/2009/10/elektrische-autos-en-zonnepanelen.html
Zonnepanelen gaan zo hard in ontwikkeling. Er zijn vele oplossingen mogelijk. Vooralsnog is iedereen naarstig opzoek naar locaties om panelen te plaatsen. Het bedrijf waar ik voor werk betaald een huurprijs voor het huur van je dak. 15 jaar lang en daarna dragen we de installatie om niet naar je over. Voorwaarde is wel dat de SDE-subsidie overgedragen wordt. Wij staan open voor meerdere locaties per jaar. Projecten met mogelijkheden vanaf 1 MW tot 5 Mw hebben onze voorkeur.
Mark,
Je bedoelt zeker: “subsidie op zonnepanelen gaan zo hard in ontwikkeling”. Zonder SDE en salderingsregeling zou niemand het in zijn hoofd halen om zonnepanelen aan te schaffen.
@: “Met zonnig weer krijgen automobilisten een flinke korting”
@: “regionale netbeheerders zullen nog heel wat koper in de grond moeten stoppen voor de energietransitie”
– wat is er duurzaam aan dit maximaal materiaalverbruik met bijbehorende milieulast? Blijkbaar is (energie)besparing taboe
sinds 2012 30 panelen 6000 kWh. inductiekoken op stroom van het dak.
warmtepomp voor verwarming en warm water. geen gas. geen energierekening.
een laadpaal en EV, thuis laden nooit meer tanken
geen gas geen benzine geen diesel. de auto rijdt 6 km per kWh.
ik verhuur een huis met 16 panelen 5000 kWh, inductiekoken, warmtepomp.
geen gas. contract met Greenchoice. een hectare panelen produceert 1 miljoen kWh. 6 miljoen km per jaar met elektrische auto. Ik woon in Midden Groningen, gisteren zonnepark Sappemeer aangesloten.
stroom voor 32.000 huishoudens, een huishouden gebruikt 700 euro stroom per jaar. opbrengst 22.4 miljoen euro per jaar.
productie 30 jaar, opbrengst 660 miljoen euro met Zonnepark Sappemeer.
ik betaalde 3000 per jaar gas en licht, Zonnepanelenproductie 30 jaar, opbrengst 90.000 euro
voor het huis verhuurd ook opbrengst 90.000 euro.
en de Elektrische auto levert 4000 euro per jaar op met panelen en laadpaal.
ik woon in Kropswolde aan de Woldweg. aan de Woldweg in Kropswolde wordt volgend jaar Zonnepark Molenwaard aangesloten, heel mooi, 35 hectare. stroom voor 12.000 huishoudens.
opbrengst 12.000 x 700 euro 8.4 miljoen euro per jaar.
productie 30 jaar, opbrengst 250 miljoen euro.
geproduceerd met de Zon in Kropswolde, woon ik ben ik ook geboren.
ben ik best wel trots op, dat is toch prachtig?????
en Zonneparken langs snelwegen met een laadstation voor EV.
VW Group wordt ook Energieleverancier met Zonneparken langs snelwegen
Tesla wordt ook energieleverancier met Zonneparken langs snelwegen
Elektriciteit aftersales voor VW en Tesla.
levert miljarden op.
en zo zijn er nog wel een aantal leuke transities.
en het is al begonnen niet te stoppen.
huizen met zonnepanelen zijn energiehuizen
wijken met energiehuizen zijn energiewijken
steden met energiewijken zijn energiesteden
met laadpalen en EV.
levert miljarden op. met stroom van de Zon.
bedenk zelf ook wat.
bijvoorbeeld.
installeer 20 panelen en produceer 6000 kWh stroom per jaar.
ga inductiekoken
en installeer een warmtepomp, en sluit het gas af
zo moeilijk is het niet.