Ecoluxx 1500mm single TL in Luminaire

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Spaarlampen 2 Reacties»

Ecoluxx Europe presenteert een meting met een gewone 1500 mm TL in een armatuur. Het doel is om dit te vergelijken met een meting waarbij hun T5 Energy Saver ( EcoES35WR ) wordt gebruikt, in hetzelfde armatuur en dezelfde omstandigheden.
In dit artikel zijn de lampparameters te vinden.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 3883 K Helderwit
Lichtsterkte Iv 1298 Cd
Stralingshoek 122 deg Een brede bundel, wat te verwachten is voor een TL.
Vermogen P 66 W
Power Factor 0.92 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 0.43 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 4016 lm
Efficiëntie 61 lm/W
CRI_Ra 82 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.3774 en y=0.3844
Fitting TL
L x B x H buitenafmetingen 1530 x 200 x 110 mm Buitenafmetingen van het armatuur
L x B afmetingen lichtruimte 1440 x 200 mm Afmetingen van het gebied waarvan het licht komt, hierbij het lichtgevende deel van de TL buis en de breedte van de reflector van het armatuur.
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 19.5 – 20.0 deg C.

Opwarmeffect: opwarmen duurt 3 minuten, en dan neemt de verlichtinssterkte toe met 90 %.

Spanningsafhankelijkheid: vermogen en lichtopbrengst zijn afhankelijk van de lampspanning.

De lichtopbrengst van een TL in een armatuur

Te vaak wordt bij gewone TLs uitgegaan van het aantal lumen dat de fabrikant opgeeft. Echter dat is wanneer alle licht dat de TL buis in alle richtingen uitstraalt, wordt meegeteld. In een TL armatuur echter, moet meer dan de helft van dit licht gereflecteerd worden door het armatuur, dit om het licht in de richting te krijgen daar waar we het willen hebben. Dit gaat gepaard met een hele hoop verlies.
Een interessante parameter van een armatuur is de zogenaamde Light Output Ratio (LOR) waarde, die aangeeft hoeveel licht dat erin gaat, er ook weer uitkomt (het verschil is dan het verlies agv reflectie of absorptie). Deze LOR waardes gaan van 0 (geen licht eruit) tot en met 1 (alle licht eruit, dus geen verlies). Noot, op deze Engelstalige site is veel uitleg te vinden. In het Nederlands, hier (nl_erco_photometric_data.pdf) op pagina 3 wordt LOR ook genoemd en uitgelegd.
Verder in deze folder geeft een grote fabrikant aan wat LOR waardes zijn van gangbare armaturen (pagina 2 onderaan). Hier wordtgesproken over LOR waardes van 0.49 – 0.69. Met andere woorden, verlies van licht in de orde 30 – 50 %!

Dus wanneer een TL 3300 lumen geeft, dan is het normaal dat in een armatuur daar behoorlijk wat minder van overblijft !

Vandaar dat Ecoluxx een vergelijk aanvraagt, waarbij hetzelfde armatuur gebruikt wordt voor een gewone TL alsook hun T5 Energy Saver ( EcoES35WR ) model. Hun TL 5 model heeft een kleine reflector half rondom hun TL 5 buis, en zal dus niet dezelfde hoeveelheid verlies hebben als de gewone TL daar het licht ervan door een andere reflector wordt weerkaatst.

Dit artikel gaat verder over de lichtopbrengst en allerlei andere interessante parameters van een enkele 1500 mm TL in een bepaald armatuur.

Eulumdat lichtdiagram

Een interessante grafiek is het lichtdiagram, wat de helderheid aangeeft in het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

Het lichtdiagram en de indicatie van de planes.
Het C0-C180 vlak staat loodrecht op de lengte-as van de TL buis (en dus het armatuur). Dit vlak geeft dus aan wat het helderheidsverloop is naar de zijkanten van het armatuur. De reflector heeft een invloed; het zorgt voor wat meer licht in het gebied van 0 – 45 graden en daarna neemt het snel af . De reflector blokkert licht boven de 65 graden.

Het C90-C270 vlak geeft aan wat het stralingspatroon is in vlak van lengterichting van het armatuur. Aan deze uiteinden is geen reflector, en daar is de lichtsterkte als functie van de kantelhoek lijkend op dat van een Lambertian straler (een afloop die cosinusvormig is, bij toenemende kantelhoek).

E_v op 1 meter afstand oftewel I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp.

Het stralingsdiagram van de lamp.

Dit stralingsdiagram laat een brede bundel aan licht zien.

Deze plot geeft de gemiddelde waardes van de lichtsterkte, gemiddeld voor iedere kantelhoek t.o.v. de lamp. Het zijn deze gemiddelde waardes die gebruikt worden om de totale lichtopbrengst te berekenen.


Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

Bovenstaande plot geeft alle meetwaardes weer die zijn genomen. Per kantelhoek zijn er 24 metingen gedaan. Bij 75 graden kantelhoek zijn er al orientaties (draaihoeken) waarbij er geen licht meer van de TL afkomt. Dit zal dus zijn in het C0-C180 vlak. In het C90-C270 vlak is er tot 90 graden kantelhoek nog wat licht te zien.

Bij het nemen van de gemiddelde waardes per kantelhoek worden een vloeiende curve gevonden. Hieruit is de stralingshoek te bepalen: dit is door de computer berekend: 122 graden.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, gehaald uit het stralingsdiagram met de gemiddelde lichtsterktewaardes, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 4016 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 4016 lm, en een opgenomen vermogen van 66.0 Watt, levert een efficiëntie van 61 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.92 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 0.43 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230 V
Lampstroom 313 mA
Vermogen P 66.0 W
Schijnbaar vermogen S 72.0 VA
PF 0.92

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 3900 K wat helderwit is.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de lamp.

Het lichtpunt ligt op het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.3844 en y=0.3774.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en op deze site.

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 82 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 82 is groter dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik, zie ook dit artikel.

De “chromaticity difference” is 0.0009, wat aangeeft hoever de kleur van deze lamp afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is kleiner dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening nauwkeurig is en er van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen alsook de verlichtingssterkte hangen af van de aangeboden lampspanning. De afhankelijkheid is lineair.

Bij netspanningsvariaties van + en – 5 V volgt een verlichtingssterkte variatie van – 2.5% , wat niet te zien is.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.


Opwarmen van de lampen en het effect op lampparameters; 100 % niveau aan het begin en aan het eind gelegd

Initiëel is er, gedurende het opwarmen, een grote toename van de verlichtingssterkte. Deze is bijna stabiel n 2.5 minuten.

2 reacties op “Ecoluxx 1500mm single TL in Luminaire”

Mmm, volgens deze meting is de LOR 0,76. ( 5200 lm t.o.v 4000 lm) Dat is een stuk hoger dan men kan verwachten volgens de info in dit artikel. Hoe kan dit?

LOR wordt gemeten door de specifieke buis met voeding eerst apart te meten en daarna precies die buis in een armatuur. Jij gaat uit van de typische waarde van de gemiddelde buis, maar dat kan bij deze buis best eens anders zijn.
Ik heb geen dubbele meting gedaan dus kunnen we de LOR waarde ook niet berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *