Energiemanagement, van consument naar energie manager
Geplaatst door Richard Jong in Energiebesparing 19 Reacties»De markt voor Energiemanagementsystemen is de laatste jaren hard aan het groeien en professioneler aan het worden. In Nederland blijft de aandacht hiervoor nog achter en veel mensen weten nog niet wat het is, vandaar dat deze post wat meer uitleg hierover geeft.
Wat is het?
Onder Energiemanagement kun je verstaan dat je de mogelijkheid krijgt tot inzicht en controle van je energieverbruik. Door te zien hoeveel energie je verbruikt wordt het ook veel gemakkelijker om energie te gaan besparen. Door meer controle te krijgen kun je daar bovenop nog meer (en makkelijker) besparen.
Een Energiemanagementsysteem kan al zo simpel zijn als iedere dag je meterstand opschrijven en daar een grafiek van tekenen. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welk effect isolatie heeft op je energieverbruik. Met de groeiende mogelijkheden van ICT toepassingen zijn er ook meer geavanceerde Energiemanagementsystemen op de markt gekomen. De groeiende aandacht voor het klimaatprobleem, het schaarser worden van fossiele brandstoffen en de eerste stap van de Trias Energetica hebben ervoor gezorgd dat Energiemanagement veel belangrijker is geworden.
Wat kun je er mee?
Energiemanagementsystemen zijn er vooral om energie te besparen door meer inzicht en controle te geven. Studies wijzen uit dat een gemiddeld gezin 5 tot 15% energie kan besparen door alleen al feedback over het totale elektriciteitsverbruik te krijgen (bron). Meer geavanceerder systemen geven ook inzicht in elektriciteitsverbruik van individuele apparaten, maken aansturing op afstand mogelijk en kunnen bepaalde taken automatiseren.
Met sommige systemen kun je bijvoorbeeld je thermostaat via een sms-je alvast hoger zetten als je onderweg naar huis bent.
Welke oplossingen zijn er al?
De afgelopen jaren zijn er heel veel Energiemanagementsystemen op de markt gekomen, vooral in de USA en UK. In Nederland zijn er nog maar een paar kleine spelers. Oorspronkelijk begonnen de systemen als simpele displays die het huidige totale elektriciteitsverbruik weergeven. Deze displays kunnen dan simpel zijn, de software erachter kan behoorlijk intelligent zijn. Google.org heeft bijvoorbeeld het product Powermeter gelanceerd, waarmee je online je verbruiksgegevens kunt analyseren.
Google is echter niet de enige software-gigant die zich in de markt heeft gestort, ook Microsoft probeert met Hohm hun plek te veroveren. Maar vooral in de UK zijn bedrijven zoals AlertMe en Onzo hard aan de weg aan het timmeren. Dat komt vooral omdat de overheid daar energiebedrijven heeft verplicht voor 2012 al hun consumenten inzicht in hun energieverbruik te geven.
Nederland
Wellicht de meest bekende Nederlandse elektriciteitsmonitor is de Wattcher. Deze kun je in een stopcontact steken en geeft dan ruwweg het huidige elektriciteitsverbruik aan. Verder is er nog de Enymate die gegevens van je meter doorstuurt naar je computer waar je zelf alles kunt analyseren. Een echt energy management systeem is ‘Kies Marvin’, waarmee je de thermostaat kunt programmeren, inzicht hebt in historische verbruiksdata en nog veel meer.
Wat gaat er in de toekomst gebeuren?
De huidige systemen verschillen sterk in prijs, een simpele elektriciteitsmonitor kan 30€ kosten, tot een meer geavanceerde EnergyMirror die voor duizenden euro’s wordt verkocht. De verwachting is dat met de intrede van grote spelers in de markt (software, telecom en energiebedrijven) de functionaliteiten snel uitbreiden en de prijs zal dalen.
De belangrijkste horde die nog moet worden genomen is hoe ‘de consument’ kan worden gemotiveerd om een dergelijk systeem aan te schaffen en daadwerkelijk energie gaat besparen. Want iedereen wil wel energie en dus geld besparen, maar slechts weinigen zijn bereid daarvoor comfort in te leveren.
Verder is natuurlijk integratie met andere systemen een logische volgende stap. Bestaande domotica oplossingen (kijk bijvoorbeeld eens bij Control4), smartphones en slimme thermostaten kunnen aan elkaar gekoppeld worden om meer mogelijk te maken.
Het aansturen van apparaten zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om de totale energievraag in Nederland te regelen. Verbruikers kunnen vrijwillig aangeven of ze aan dit project mee willen doen en vervolgens aangeven welke apparaten via een programma kunnen worden aangezet (zoals bijvoorbeeld wasmachine of opladen van elektrische auto). Hiermee wordt de integratie van duurzame energie in het landelijke netwerk een stuk makkelijker. Bronnen zoals windenergie of zonneenergie leveren niet continu elektriciteit, wat een minder groot probleem wordt als je de vraag naar elektriciteit kunt verhogen of verlagen.
Zelf deelnemen?
Essent start begin 2011 met het testen van een Energiemanagementsysteem. 30 deelnemers zullen het systeem testen en actief meedenken over de verdere ontwikkelingen. Daarnaast wordt ook input verzameld van overige geïnteresseerden. Hiervoor is het discussieplatform www.energiemanagement.nl gelanceerd, waar gediscussiëerd kan worden over energie management en geregeld updates komen over het project. Verder kun je ook op hoogte blijven door ons te volgen op https://twitter.com/#!/energiemgmt
Heb jij goede ideeën om je huis energiezuiniger, duurzamer en comfortabeler te maken plaats je ideeën en/of interessante links dan hieronder.
Richard Jong, Innovatie Manager, Essent
19 reacties op “Energiemanagement, van consument naar energie manager”
Nu er zo veel op de markt is, wat werkt dan het beste? En wat is die ‘Marvin’ precies? Is dat het enige apparaat op het moment dat naar energie en gas kijkt van de woning?
@EnergyMary: dank voor je reactie. Meer informatie over de Marvin kun je op hun website vinden. Ook de Enymate en bijvoorbeeld het systeem van Metsens (www.metsens.nl) kunnen gasstanden doorgeven.
De meeste Energiemanagementsystemen zijn nu afgestemd op elektriciteitsverbruik, vooral omdat in het buitenland lang niet zoveel gas wordt gebruikt in huishoudens dan in Nederland.
Wat wel belangrijk is voor de producenten van energiemanagement-apparatuur: hoe gaat deze om met invoeding (teruglevering van elektriciteit aan het openbaar lichtnet)?
Vaak gaat de techniek daar op mank, omdat ‘terugleveren’ niet meegenomen is in de specs.
En met het toenemend aantal zonnestroompanelen, is dat meer en meer een situatie die OOK afgedekt moet worden.
Overigens, persoonlijk voel ik er niets voor om mijn informatie die ik verkrijg te (moeten) gaan delen met een energiebedrijf. Al is het maar om situaties van dal/piek-tarieven te voorkomen: in zomertijd weinig ontvangen voor je zonnestroom, en wintertijd extra betalen…. (bedenk zo nog maar meer mogelijkheden die ‘handig’ zijn voor energiebedrijven). Wat er achter mijn aansluiting gebeurt is mijn zaak, ik betaal netjes mijn voorschot (en vang nog flink terug ook). En als ‘overbelasting van het lichtnet’ veroorzaakt zou zijn door zonnestroompanelen, dan had een land als Duitsland hier al lang ervaring mee moeten hebben….
@Niels: voor de pilot wordt gebruik gemaakt van de nieuwste generatie slimme meters, die afgestemd zijn op teruglevering aan het net.
Het is goed dat je aangeeft bezorgd te zijn over je privacy, het energiemanagement systeem is zo ontworpen dat gegevens binnen je huis blijven. Alleen als jij aangeeft gegevens te willen delen met de energieleverancier zal dat gebeuren (en in ruil daarvoor krijg je dan voordelen zoals bijvoorbeeld lagere energietarieven).
Overigens: in Duitsland begint de grootschalige groei van zonne-energie volgens sommigen toch een probleem te worden: http://www.newscientist.com/article/mg20827842.800-solar-power-could-crash-germanys-grid.html?DCMP=OTC-rss&nsref=energy-fuels
Meer kritische punten voor energiemanagement zijn welkom!
quote: “Overigens: in Duitsland begint de grootschalige groei van zonne-energie volgens sommigen toch een probleem te worden”
Waarom zijn er door de bank genomen toch zulke extreem eenzijdige en rete-zure reacties over het best werkende incentive systeem ter wereld m.b.t. zonnestroom e.a. hernieuwbare stroom opties uit het in fossielen stikkende Nederland? (rhetorische vraag)
Mogen de “baten” er s.v.p. meteen ook naast genoemd worden om de “balans” een beetje op orde te houden? Dank! (Mede namens de veelgeplaagde en volslagen onterecht geminachte Duitse burgers en autoriteiten, met eind 2009 al 16,4% hernieuwbare elektriciteit zonder biomassa bijstook in fossiele centrales…)
Ook niet vergeten dat een van die andere studies met vergelijkbare “eenzijdige, wellicht flink gehypte probleemsignalering” afkomstig is van een bedrijf wat regelmatig vette opdrachten voor “nogal fossiele” energiebedrijven uitvoert.
http://www.polderpv.nl/nieuws_DE27.htm#22nov2010_proefballon_Putz_Partner
Overigens, die “slimme” meter mogen jullie houden. Mijn “thermostaat” zit in mijn vingers, ik heb geen externe bemoeienis nodig met mijn al reeds talloze jaren op het minimum liggende energie verbruiken. En met die nog geen 70 MWp PV capaciteit in Nederland gaat er geen stop door. Nowhere. Ook niet met 1 of 10 Gieg decentraal, en dat gaat nog jaaaaaaaaren duren in het polderiaanse slakkentempo. Hebben we helemaal geen “slimme” netten voor nodig. Die zijn al verouderd als we ooit op het niveau gaan komen dat het “mogelijk” handig zou kunnen gaan worden. En dan kopen we het gewoon voor een prikkie in Duitsland. Of in China.
Mooi apparaat, daar niet van, maar meer vraag en aanbod, waar men dan de net capaciteit op gaat aanpassen, snap ik niet helemaal. Dit is toch al bekend? En ik vind een slim net wat op kolen / fossiele brandstoffen wordt gestookt (en straks op kern energie) eigenlijk niet zo slim. Ik had eigenlijk meer gehoopt dat een dergelijk apparaatje laat zien, dat als je bespaart, wat dat aan co2 scheelt en met welke alternatieve energie soorten je dit kan behalen. De grootschalige groei in Duitsland is vind ik goed nieuws… het schijnt dus (als ik het goed heb gelezen), dat ze met zon pv, het maximale bereikt hebben en moeten gaan opletten dat de boel niet te veel wordt. Is dat dan niet de bedoeling? Het ging er toch om, dat ze minder afhankelijk zouden worden van olie? Kan men daar dan niet “slim” mee omgaan, bijvoorbeeld verkopen aan de Nederlandse energie maatschappijen? Ik denk ook niet dat de energie maatschappijen zitten te springen om de mensen zelf in de energie behoefte te laten voorzien. Hoe meer stroom ik afneem, des te meer korting ik krijg.
@Ruud:
“Kan men daar dan niet “slim” mee omgaan, bijvoorbeeld verkopen aan de Nederlandse energie maatschappijen?”
Neen: alles in Duitsland gaat volkomen buiten die krankzinnige bureaucratische groencertificaten kermissen om. Zonnestroom wordt namelijk al heftig vergoed in eigen land, en de DUITSE kWh afnemer betaalt die prijs. Er is uiteraard, dit is Duitsland, baby, een Doppelvermarktungsverbot. Ergo: die superschone stroom blijft lekker in Duitsland en de “groene waarde” daarvan kan absoluut niet naar het buitenland worden verkocht. Er is wel een Direktvermarktungs-mogelijkheid, maar daar wordt nu en in de komende jaren geen gebruik van gemaakt (zo is de voorspelling). Dus wij krijgen niks aan “groene waarde (lees: puur papieren waarde) van Duitse zonnestroom” onze kant op. En dat is volkomen terecht, want we verdienen dat ook helemaal niet. Eerst de eigen gruwelijk stinkende fossiele zaken op orde brengen. Gaat paar decennia kosten als we zo doorgaan. We hebben immers de meest intensieve CO2 economie op dit blauwe aardklootje, als je naar rato per oppervlakte kijkt. Daar hoeven we niet trots op te zijn. We moeten ons kapot schamen.
Heel goed dat zulke producten nu hun plek in de markt krijgen, maar Essent…ah die jongens daar met hun praatjes.
Ze zijn net zo als Nuon mee bezig om een kolencentrale aan de Waddenzee te bouwen. Dat slaat toch nergens op, dat zij met zulke producten ook op de markt mee willen spellen.
Ik ben wel vooral blij met de gang van de zaken. Vooral hier in Amsterdam. Onthoud – het kon veel slechter zijn dan nu. We zitten al in de goeie weg. Alleen nog Amerika en China, als zij mee doen, helemaal top!
Ik heb een Plugwise (www.plugwise.nl) en daar houd ik het energieverbruik van een aantal apparaten mee bij plus de opbrengst van mijn zonnepanelen. De pluggen (tussenstekkers) van het Plugwisesysteem loggen de hoeveelheid stroom die door de plug gaat, en slaan dat op in een stukje eigen geheugen. Via een USB-stick-achtig ontvangertje in de USB poort van m’n laptop kan ik de gelogde gegevens draadloos opvragen. Ik gebruik een oude softwareversie die alle stroom rapporteert als ‘verbruik’, maar de nieuwste release meet import apart van export. Ik ben best tevreden met de Plugwise hard- en software. Een nadeel is de prijs.
Heb geinformeerd naar de prijs van Marvin: € 1249. In vergelijking met Enymate, Wattcher en Wattson is dit een buitensporig bedrag.
@Peter, wist niet dat het onmogelijk was om zonne stroom in te voeren, maar was ook meer een opmerking om eens goed na te denken over waar we nu als Nederland staan. Als dit apparaat € 1249,00 kost, maak dan een start met een zonne paneel en een net inverter. Al die mooie meters zijn prima, het heeft alleen denk ik geen nut, om er mee aan de slag te gaan. Het goede voorbeeld begint in Den Haag. We gaan weer een kern centrale bouwen en nog een mooie kolen centrale in / rond een natuur gebied. Dat is de basis voor een slim net met slimme meters. Als een gezin € 1249,00 moet investeren in een slimme meter, dan zou ik zeggen: Schaf voor die € 1249,00 een klasse A++ koelkast aan en investeer in goede led verlichting, met een paar fatsoenlijke standby killers. Ga je zeker weten minder verbruiken en dat zonder te meten! Ik meet zelf momenteel per apparaat het stroom verbruik. Ik probeer per apparaat een oplossing te vinden, om het verbruik omlaag te drukken. Hoe je dat moet doen, wordt bij de slimme meter niet verteld. Daarom vind ik het zonde van het geld. Er zijn bij Olino prachtige artikelen en oplossingen gemeld om verbruik omlaag te brengen, of zelfs op 0 te zetten. Er is mijns inziens eerst een verandering en bewust wording nodig over hoe men in de toekomst denkt met energie om te gaan. Zoals ik al zei, Den Haag geeft een goed voorbeeld.
Ik overweeg de Envi Energy monitor te kopen:
http://www.currentcost.com/
Spijtig dat die niet vermeld wordt in het artikel.
Prijs: 69 (mono) of 89 (3 fasig) euro.
Werkt met Google powermeter.
Ben benieuwd naar de oplossing van Current Cost. Ik ben ze tegengekomen op de SmartHomes beurs in Wenen. Ben benieuwd of ze nog met uitbreidingen gaan komen naast de monitoring functionaliteit, bijvoorbeeld het monitoren of schakelen van individuele apparaten. Kun je ook een reactie schrijven over de installatie van de stroommeter van current cost. Ik ben benieuwd hoe dat werkt in de Nederlandse meterkast.
Ik denk dat dit de handleiding is:
http://www.a-verso.be/handleiding-envi-home-energy-monitor.pdf
Ook nog niet genoemd maar binnenkort leverbaar, de Qees smartgate. Is eigenlijk een combinatie van domotica en energiemanagement. (www.qees.eu) Ziet er veelbelovend uit
Ook ik maak gebruik van een plugwise systeem. Ik ben er best tevreden over. Ook de opbrengst van mijn zonnepanelen wordt keurig geregistreerd. enige nadeel is inderdaad de prijs. Wie wil uitbreiden is al snel honderden euro’s kwijt. Ook is het jammer dat het systeem i.t.t. andere systemen niet in staat is om het totale verbruik in huis vast te leggen, maar alleen het verbruik van apparaten die zijn aangesloten op een plug.
De Envi van CurrentCost kan nu ook aangesloten worden op uw modem via een toestel dat de bridge heet. Deze bridge stuurt uw gegevens door naar de web portal van currentcost deze stuurt dit dan door naar de powermeter van google. Zeer handig zo kan je van overal uw verbruik of opbrengst zien. Zelfs op de smartphone. Er staan ook nog heel wat uitbreidingen op het programma. IAM’s zijn individuele energiemeters voor aansluiting op een stopcontact. Dezesturen hun data ook draadloos door naar de display van de envi. Aan iedere display kan je 10 zenders of IAM’s koppelen. Daarnaast wordt er ook druk gewerkt aan sensoren voor gas en waterverbruik.
De bridge kan je alvast hier bekijken http://www.a-verso.be/envi-Home-Energy-Monitor.html
Waarom een duur systeem als plugwise kopen?
ik hou een excelsheetje met alle verbruiken bij.
Heb intussen al heel wat energiebesparende maatregelen genomen waarmee mijn totale energievebruik in de afgelopen 2 jaar meer dan gehalveerd is.
Elke week (of iets in die koers) neem ik de meterstanden op, bereken ik wat ik gemiddeld heb gebruikt en zie dat terug in een grafiekje.
Als plugwisesysteem heb ik door het hele huis van die goedkope schakelklokken van de Hornbach geplaatst of apparatuur op een stekkerdoos met schakelaar gezet.
De tijdklokken schakelen de apparaten in, in een tijdsperiode dat ik ze meestal wil gebruiken (TV en laptop avond periode, pc’s meestal overdag (vrouw met eigen zaak aan huis) en zo voorkom ik dat ik sluipverbruikers heb… eigenlijk staat er niets in standby s nachts en overdag. Klokken kun je gewoon ook aan zetten dus makkelijk te beinvloeden.
Verder meet ik wat een aantal apparaten doen, bijvoorbeeld de koelkasten, en kijk ik rond naar energiezuinigere. Onze hoofdkoeling gebruikt 800kWh per jaar. Dat is 300kWh te veel.
Slimme meter wil ik niet, ik heb nu zo’n mooie zwarte die je terug kan laten draaien… die voldoet prima.
Grtz
Marijn
@ Marijn:
Slimme meter wil ik niet, ik heb nu zo’n mooie zwarte die je terug kan laten draaien… die voldoet prima.
BIJ MIJ VOLDEED DIE NIET PRIMA.
Zo’n meter had ik n.l. ook, die draaide heerlijk terug op momeneten dat ik meer met PV opwekte dan verbuikte. HELAAS liep het telwerk NIET terug.
Zou ik toch voor de zekerheid altijd toch eens controleren…(geduldig werkje overigens).