De windvogel helpt met duurzame energie

Geplaatst door Marcel van der Steen in Windenergie 30 Reacties»

Zoals al aangegeven in onze missie, visie en strategie, willen we ons eigen gebruik duurzaam opwekken. Lees hoe de windmolenvereniging De Windvogel daarbij helpt..

Plaatje van de 2 MW windmolen

De Windvogel en de deelname

De Windvogel is een windmolenvereniging met als doel het opwekken van duurzame energie. Zij zoekt leden die dit streven ondersteunen. Het lid worden kan d.m.v. het inleggen van een eenmalig bedrag. Dit is dan uw aandeel in de coöperatieve vereniging; het bedrag vormt het risicodragende kapitaal van de vereniging en kan dus niet altijd vanzelfsprekend worden teruggevorderd bij beëindiging van het lidmaatschap.

De meeste leden verstrekken ook een lening aan De Windvogel, waarmee daadwerkelijk wordt bijgedragen aan het financieren van projecten. De lening valt buiten het risicodragende vermogen van de coöperatieve vereniging. De jaarlijkse rentepercentages, die worden betaald over het leningbedrag, zijn afhankelijk van de winst en de elektriciteitsopbrengsten. De afgelopen jaren is de uitgekeerde rente 5 procent geweest over het geleende bedrag.

De financiering van de kosten

De bouwkosten van windmolens die zij in beheer heeft worden betaald met leningen van De Windvogelleden, subsidies en leningen bij banken.

De exploitatiekosten, inclusief aflossing en rente van de turbines, worden betaald uit de inkomsten die beschikbaar komen bij de verkoop van de opgewekte schone elektriciteit.

De relatie naar het duurzaam opwekken van mijn elektriciteit

Zoals boven aangegeven, worden de leningen van de leden gebruikt ter financiering van de windmolens. Deze windmolens wekken een aantal kHw per jaar op. Nu mag je rekenen dat iedere geinvesteerde euro als lening het mogelijk maakt dat er twee kWh jaarlijks opgewekt worden! Deze opwekking is met windmolens, dus duurzaam!

Plaatje van de 0.6 MW windmolen

Ik heb inmiddels 4000 euro ingelegd, wat dus overeenkomt het het jaarlijks gegeneren van 8000 kWh!

Ik ben hiermee in een keer een niet milieu belastend elektra verbruiker,
want als je nu voldoende leent, zodanig dat je je gemiddelde jaarverbuik laat genereren door de windmolens, dan mag je jezelf een echte niet milieu belastend elektra verbruiker noemen.

Ik wil jaarlijks steeds wat meer inleggen, en dan alleen dát geld wat ik kan missen, zodat het niet te hard drukt op mijn uitgaven in één keer.

De extra voordelen

Het investeren in windmolens zoals die door De Windvogel geplaatst worden geeft nog extra voordelen, namelijk:

  1. er worden grote windmolens geplaatst, waardoor er veel efficienter energie opgewekt wordt en waardoor er dus naar verhouding minder molens nodig zijn dan wanneer we kleine windmolens zouden plaatsen.
  2. je krijgt nog een mooi rendement op je ingelegde geld, wat de afgelopen twee jaren 5 % is geweest!

30 reacties op “De windvogel helpt met duurzame energie”

Diego, wanneer je zelf windmolens wilt kopen kun je bij verschillende adressen terecht. Bijvoorbeeld op de website van Pyrosolar. Daar heb je verschillende windmolens in verschillende groottes. Zij hebben er een hele berekensheet aan toegevoegd, die aangeeft wat de kosten en opbrengsten zijn.
Maar er zijn ook kleinere windmolens, bijvoorbeeld op de site van Homeenergy. Zij spreken van een Energy Ball, die in een volume van 1 m3 past en voor ongeveer € 3000 jaarlijks 350 kWh opbrengt.
Nog een site met kleine windmolens, is te vinden op de Javac site.

Mocht je zelf willen bouwen, dan verwijs ik je naar de site van De Gewiekste.

Heeft u meschien ook een site van grote windmolens?? Heb al op google gezocht maar daar word je ook niet wijzer vanL:S;)

Groetjes Diego

hoe duur is een windmolen en alles wat je er bij moet hebben om een windmolen te plaatsen?

Anne, dat is ongeveer hetzelfde als een autodealer binnenstappen en vragen “hoeveel kost een auto?”.

Wat voor windturbine wil je hebben? Wat zijn de omstandigheden, hoeveel m/s is de windkracht gemiddeld, hoe hoog kan de mast worden, wat voor type, etc.

Vergeet ook vergunningen niet, dat is tegenwoordig een crime.

@Anne

Beetje windmolentje is 25.000 euro, maar levert dan meer wel circa 15.000 kWh. Vergoeding voor het stroom is boven de 3000 vrij laag, 8 a 9 cent per kWh. Niet haalbaar dus.
Zonnepanelen zijn voor particulieren al bijna rendabel, mede door de hoge tarieven voor stroom in NL.

Ik vraag me af hoe duur een grote windturbine is van 5 MW. Wanneer heb je daarmee de kosten eruit? Of kan het niet zonder subsidies? Met zo’n klein 2,5 kilowatt windmolentje heb je in 15 jaar je windmolen terugverdiend.

Met zo’n klein 2,5 kilowatt windmolentje heb je in 15 jaar je windmolen terugverdiend.

Dat is een stellige opmerking. Kunt u in de toekomst kijken? Ik ben erg benieuwd hoe u zo exact aan die 15 jaar komt…

eeuh ja sorry ik weet het ook niet zo precies maar ik hoorde dat het ongeveer 15 jaar duurt voordat je een klein windmolentje van 2,5 kw zoals de turby terugverdient. Maar dat hangt natuurlijk af van de locatie waar dat ding staat. Een turby windmolen kost ongeveer 16.000 euro en genereert op een goede locatie ongeveer 3000 kwh per jaar. Daarmee heb je veel sneller je geld terugverdient dan met u zonnepanelen. Waarom zette u geen windmolen op het dak? Of zou het lastig zijn met vergunningen, klachten van buurtgenoten en dergelijke?

en genereert op een goede locatie ongeveer 3000 kwh per jaar

Wat meestal niet gemeld wordt is dat ‘een goede lokatie’ ook inhoudt ‘plaatsing op grote hoogte’. De opbrengst van een windturbine neemt toe met de derde macht van de windsnelheid (dus een verdubbeling van de windsnelheid zorgt voor een achtvoudige toename van de opbrengst). Meestal zie je kleine windturbines op korte mastjes op woonhuizen en daar heb je a) lage windsnelheden en b) turbulente wind die ook de opbrengst doet afnemen. Verder heeft een windturbine bewegende onderdelen (met onderhoud tot gevolg), hij MOET beveiligd zijn tegen overbelasting en onbelaste loop, hij is veel zichtbaarder aanwezig dan zonnestroompanelen (zowel door zijn hoogte en doordat hij beweegt) en is er de kwestie van geluid: bij montage op een woning ben ik erg benieuwd of e.e.a. wel zo stil als de fabrikanten willen doen geloven. Als laatste is de opbengst ook sterk afhankelijk van waar in Nederland de turbine geplaatst wordt; in het oosten waait het gemiddeld veel minder hard dan aan de kust.

Zonnestroompanelen zijn stil, onderhoudsloos, onopvallend, gaan lang mee kunnen op elke hoogte geplaatst worden als er maar vrij zicht op het zuiden is.

Verder vind ik uitspraken over ‘terugverdienen’ altijd gevaarlijk: daarvoor is nl. kennis nodig van de kosten van elektriciteit in de toekomst. Als u die kennis heeft hoor ik dat graag, daar kan ik zeer zeker mijn voordeel mee doen 🙂

Kennis over de toekomst kan ook heel gevaarlijk zijn…:-)

Maar nu even serieus. Je kunt natuurlijk wel verschillende scenario’s uitwerken over de mogelijke prijsstijging op basis van de huidige trend (en de verwachte ontwikkelingen).

Zie hiervoor 2 mogelijke scenarios in het artikel De terugverdientijd van zonnepanelen

Hoihoi. ik heb een apparaatje gemaakt waarmee ik windsnelheid en -richting ga meten. Als het uitkomt, wordt deze geinstalleerd op mijn dak, om zo maandenlang gegevens te verzamelen over de windrichting en -snelheid. Dit geeft dan meer uitsluitsel over wat er eventueel te verdienen valt (meten = weten). Ik zoek nog een kleine windturbineleverancier om een proefwindmolen op mijn dak te zetten, hiermee kunnen we direct de gemeten gegevens relateren aan een echte kleine windmolen en dan kunnen we ook leren wat er op een bepaalde plek in de bebouwde kom werkelijk gegenereerd wordt. Diegene die een windmolen ter beschikking stelt, zal hem zien schitteren op deze site voor een lange tijd.

heey,

ik wil graag een profielwerkstuk maken over duurzame energie en nu ben ik bij windenergie aangekomen… mijn vraag is eigenlijk: hoe duur is een windmolen voor particulieren die een eigen bedrijf hebben(dan denk ik aan een koeienboer die eigen energie wil maken) en dan zou ik ook graag willen weten hoe duur de aanschaf is maar ook het onderhoud en het neerzetten van zo’n enorme mast.

groetern

Hallo ik had even een vraag.
Op school doen wij een project over enegerie. Ik moet even weten hoe duur 1 zoon windmolen is.
voorderest heb ik niet zo heel veel verstand van windmolens.
kun je er misschien wat bij vertellen over hoeveel stroom enso..
ik had zonet al wat gelezen hoe duur zoon windmolen is maar ik snapte het niet helemaal.

Groetjes.

Goed om te zien dat mensen bezig zijn met duurzame energie.

In de spreadsheet zijn echter twee zaken niet meegenomen in de berekening van de terugverdientijd:
– het investeringsbedrag is niet meer ter beschikking waardoor een renteverlies hierover ontstaat
– zonnepanelen hebben ieder jaar ongeveer 1% minder rendement (de meeste garanderen 80% na 20 jaar).

Indien deze twee factoren worden meegerekend, zal de terugverdientijd drastisch stijgen tot ver boven de 20 jaar.

Op dit moment is het jammer genoeg alleen rendabel om een PV aan te schaffen met subsidie.
De verwachting is dat PV pas vanaf 2020-2025 goedkoper(!) zal zijn dan grijze energie. Dit omslagpunt zal in Italië als vanaf 2009 worden bereikt!

Nog even wachten dus…

dag allemaal,

Ik ken persoonlijk een windmolenbouwer,hij levert systemen op maat.Indien u wenst kan u hem bereiken op het nummer 095/88.73.17 of uniwerf-europe@hotmail.com
Zijn naam is Olaf De Schoenmaeker.

Groetjes diego

De windvogel is nu ook begonnen met levering van energie (pilot)aan de eigen leden. Fantastisch: het Nutsbedrijf is terug! Weg met de bonussen, weg met sportsponsoring, weg met vervuilende energie; gewoon 100% duurzaam. Windenergie is nu al DE technische oplossing voor energietekorten, global warming, CO2 uitstoot en indamming van de vervuiling. Laten we olie en nucliair liever gebruiken voor nuttige toepassingen (chemie en medisch) in plaats van het met laag rendement af te fakkellen voor energieopwekking.
Windvogel, goed initiatief! zie http://www.windvogel.nl en wordt ook lid.

Cyriel schrijft: “Op dit moment is het jammer genoeg alleen rendabel om een PV aan te schaffen met subsidie.” Of dat zo is hangt van veel factoren af. Er stond net een artikel in de New York Times “Nuclear Energy Loses Cost Advantage”. Daarin stond de volgende paragraaf: “From 1943 to 1999 the U.S. government paid nearly $151 billion, in 1999 dollars, in subsidies for wind, solar and nuclear power, Marshall Goldberg of the Renewable Energy Policy Project, a research organization in Washington, wrote in a July 2000 report. Of this total, 96.3 percent went to nuclear power, the report said.” Huh? Hoezo nucleaire energie is economisch?(niet dus, maar dat wisten wij al). Vergeet niet dat als bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor schade door nucleaire ongelukken wettelijk wordt beperkt ( en ik meen te weten dat dit in Nederland zo is; maar als ik het fout heb corrigeer mij)de gemeenschap in feite een gratis verzekering schrijft, die commercieel niet op te brengen is. Zo zijn er nog wel meer subsidies van nucleaire energie. Dan lijkt mij een paar Euro’s voor PV of grote windmolens veel veiliger en direct inzetbaar.

beste mensen ik heb over het laatst een windmolen laten plaatsen en ik ben hier zeer te vreeden van ik heb ondertussen alles van mijn verbruik al terug gewonnen voor de molen een jaar stond dus zeer goed. Naast de E-17 van Antwerpen richting Gent op de linkerkant aan het einde van het industrie park van lokeren staat ook een windmolen van dezelfde persoon en die meneer is ook zeer te vreeden. iedereen de een molen wilt zou ik echt die firma aanbevelen want al de rest belooft veel en je krijgt niks maar bij deze firma krijg je waar voor je geld en dat is belangrijk.

De firma is ”Zeelse Wind Energie”
En de eigenaar noemt ”Olaf De Schoenmaeker”

voor meer info mag je mij altijd mailen ”diegovk1@hotmail.com”

Vriendelijke groeten,
diego

Beste mensen,

Als je groene stroom certificaten wilt aanvragen zou ik dit ten strengste afraden omdat als je die aanvraagt dan kom je in een databank en wanneer de staat er niks meer aan verdient (zonnepanelen,windmolens)
dan zal iedereen die dit heeft aangevraagd belastingen moeten betalen op het geen wat hij produceert dus een dure affaire

Aangaande windenergie op kleine en middelgrote schaal, die tastbaar is in België, bestaat er maar één referentie.
DSV Windenergie BVBA maakt op maat wat je nodig hebt, volgens mij bestaat er niets beter.

ik ben getuige van zo’n installatie geweest bij familie van mij, dat is gewoon top-technologie , traag draaien , geen lawaai, oogt mooi, genereren ogenblikkelijk energie vanaf de eerste omwentelingen .

wel had ik de installatie kleiner verwacht in omvang , als ik de vergelijking maak met andere turbines op de markt met gelijkaardig opgegeven vermogen , zie je al op het zicht alleen dat DSV Turbines er met kop en schouders uitsteken .

De zaakvoerder is ook uiterst ervaren, op alles wat ik vroeg kreeg ik een gepast antwoord, gewoon recht door zee .
ze geven ook gratis info ter plaatsen, zoiets is ook mooi meegenomen .

mvg Jan

Beste windenergie vrienden , het molentje waarvan sprake in de lijst naast de E 17 heeft minder geluk gehad , eerst is het aangevaren door een luchtballon , die moest uitwijken voor de grote turbines die werden bijgezet aan dezelfde kant , de ballon moest zakken en kwakte met de mand tegen het kleine molentje enkele weken geleden.

Nu met de hevige wind dit weekend is er een wiek gebroken, hoogst waarschijnlijk een gevolg van de klap door de mand van de ballon .

dus oppassen voor ballonvaarders , Ballonvaarders oppassen voor molens .

Groetjes Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *