Recent mocht ik in een weekend een Opel Ampera meenemen voor een uitgebreide proefrit. De Opel Ampera is een plug-in hybride elektrische auto. Ik heb al eerder een korte proefrit mogen maken in een Citroën C-zero, en mee mogen rijden met een Tesla Roadster. Behalve de elektrische aandrijving, zijn het allemaal heel verschillende auto’s. De Citroën is meer een stadsauto, de Tesla een sportwagen, en de Opel… ja, dat gaan we zien… Mede doordat ik zelf overweeg om een elektrische auto aan te schaffen, was ik zeer benieuwd naar de rijeigenschappen van dit model.
Oplaadpunten bij De Lage Landen
Vrijdagavond stond de auto met volle accu’s én volle tank voor mij klaar. Volgens Opel kan op een volle accu 40 tot 80 km worden gereden. De afstand van De Lage Landen (DLL) naar mijn huis is ongeveer 60 km. Moet kunnen, zou je denken. Echter, bij eerdere ervaringen van andere DLL-collega’s moest al voordat de 40 km werd bereikt de brandstofmotor bijspringen. Ik weet echter heel goed hoe je zuinig moet rijden, dus ik ga een poging wagen om geheel elektrisch thuis te komen.
Starten
De auto ziet er van buiten stoer uit. Van binnen vallen meteen de twee kleurenbeeldschermen en de grote hoeveelheid aan knopjes op de middenconsole op. Voordat ik ga rijden zet ik eerst de stoel en de spiegels goed, en maak mij bekend met de meest belangrijke knopjes, zodat ik niet hoef te zoeken tijdens het rijden.
Alle opties zijn aanwezig: Achteruitrijcamera, stoelverwarming, navigatie en nog veel meer. De auto detecteert dat ik de sleutel in mijn broekzak heb zitten, dus ik hoef enkel op de startknop te drukken om de auto tot leven te wekken. Nadat de pook in de stand D van “drive” is gezet, en de rem wordt losgelaten, rolt de auto langzaam geruisloos vooruit. Met een verwachte elektrische actieradius van slechts 37 km op de display ga ik onderweg.
Het eerste wat opvalt, is het hoge koppel, dat direct vanuit stilstand beschikbaar is. Hiermee breng je het ruim 1700kg wegende gevaarte zeer gemakkelijk in beweging. Dit is precies een van de voordelen van een elektromotor t.o.v. een brandstofmotor. Andere voordelen zijn de soepelheid, er hoeft niet geschakeld te worden (zelfs niet automatisch), het hoge rendement, en de mogelijkheid om energie terug te winnen tijdens het vertragen. Dit laatste wordt ook wel regeneratief remmen genoemd.
In het stadsverkeer ben ik mij ervan bewust dat fietsers en voetgangers de Ampera niet aan horen komen, dus voorzichtigheid is geboden. Er zit een speciaal knopje op de richtingaanwijzer waarmee de claxon subtiel geluid kan produceren, dus er is over nagedacht.
Naarmate de kilometers voorbij vliegen, merk ik dat de resterende actieradius langzamer afneemt dan dat de gereden kilometers toenemen. Oftewel, ik ga in ieder geval verder komen dan de 37 km die de display aangaf voor het wegrijden. Rotondes en ander bochtenwerk gaat erg goed. Het lijkt alsof de auto aan het wegdek kleeft, maar dit zal ook te maken hebben met zijn relatief hoge gewicht.
In het laatste stuk naar huis zit nog een kort stukje snelweg. Om energie te sparen zet ik de cruise control vast op 110 km/u. Later zal ik nog wel testen hoe de auto bij hogere snelheden presteert. Maar helaas, 10 km voordat ik thuis ben zie ik op de display dat de brandstofmotor actief is geworden. Doordat ik een constante snelheid had, was het extra geluid me nog niet eens opgevallen. Tijdens deze rit was de buitentemperatuur ongeveer 10°C en ik denk dat de verwarming er de oorzaak van is dat de actieradius bij deze rit niet groter was dan 50 km. Verwarmen kost namelijk veel energie, en omdat de elektromotor zo zuinig rijdt, produceert deze maar weinig warmte. Dus zal deze energie ook uit de accu’s moeten komen. Hierdoor zal de actieradius in de zomer dus groter zijn.
Bandenspanning
Om er voor te zorgen dat ik zo ver mogelijk op een acculading kan rijden heb ik bij thuiskomst de bandenspanning gecontroleerd. Deze bleek rond de 2,3 bar te liggen, wat aan de lage kant is. Aan de binnenkant van de deurstijl staan de advieswaarden. De druk, indien je “eco” wilt rijden, bedraagd 2,7 bar, dus heb ik ze even met de compressor bijgevuld.
Opladen
Bij deze auto werden twee oplaadkabels geleverd, een voor bij een laadpaal en een voor een gewoon stopcontact.
Thuis heb ik de Ampera aangesloten op het stopcontact in mijn garage. De auto meldt keurig hoe laat hij volledig opgeladen zal zijn. Bij lege accu duurt dit ongeveer 6 uur. Desgewenst kan je kiezen om het opladen op een ander tijdstip plaats te laten vinden.
De stekker voor het opladen bij een oplaadpaal past, maar omdat ik daar geen pasje voor had, heb ik dat verder niet kunnen testen. Indien dit met 230V en 16 Ampère gebeurt, moet dit binnen 4 uur kunnen. Snelladen is bij de Ampera niet mogelijk.
De volgende dag heb ik samen met een vriend diverse proefritjes gemaakt. Daarbij zag ik bij een wasstraat / tankstation / autogarage een stopcontact. Nadat ik nagevraagd had, mocht ik de auto daar gewoon inpluggen. Bij terugkomst had zich meteen al een aantal mensen om de auto verzameld om dit eens van dichtbij te bekijken. Dus bekijks heb je wel met zo’n moderne bolide, en je wordt helemaal nagekeken als je dan weer geruisloos wegzoeft.
Fotosessie bij een natuurgebied
Na een fotosessie bij een natuurgebied zijn we bij een restaurantje gaan lunchen, en wat schetste mijn verbazing: Er was daar een oplaadpunt aanwezig! Weliswaar bedoeld voor elektrische fietsen of scooters, maar ook daar kregen we toestemming om in te pluggen. Helaas bleek bij terugkomst dat het opladen daar niet was gelukt. Misschien was de bekabeling van het stopcontact te lang?
’s Avonds hebben we geprobeerd op te laden met een extra verlengsnoer van 10 meter. Ook dit werd na enkele minuten afgekapt. Blijkbaar detecteert de elektronica heel nauwkeurig of je stopcontact voldoende power kan leveren, en bij twijfel stopt het meteen. Veiligheid gaat voor alles. Ik heb gemeten hoeveel stroom er bij dit oplaadproces gaat lopen. Dit blijkt in het begin 14 Ampère te zijn. Later in het laadproces, als de accu’s bijna vol zijn, zal de stroom lager worden. Bij 10 Ampère gemiddeld wordt 230V * 10 Ampère * 6 uur = 13,8 kWh uit het stopcontact getapt. De capaciteit van de accu’s is 16 kWh, en de Ampera zorgt er voor dat altijd ongeveer een kwart als buffer aanwezig blijft. Dus drie kwart bijgeladen is dan 12 kWh en dit klopt aardig met wat ik zojuist berekend had.
Zitplaatsen
Er zijn 4 zitplaatsen aanwezig, maar de twee achterstoelen zijn voor iemand van 1,95meter toch echt te krap! Zowel been- als hoofdruimte komt tekort. De voorstoelen daarentegen zijn uitstekend. In deze luxe uitvoering beide in hoogte verstelbaar, en geven goede zijdelingse steun. Het stuur is zowel in hoogte als radiaal verstelbaar.
Drempels
Doordat de auto erg laag op de weg ligt zijn drempels al snel een probleem. Gelukkig zit er een rubber flap onder de voorkant van de auto die als eerste de grond zal raken, zodat je gewaarschuwd wordt dat je beter iets rustiger over die drempel kan gaan. Ik weet niet of deze versie verlaagd was. Het ziet er mooi uit, maar persoonlijk vind ik dat niet erg praktisch.
Verbruik
In mijn eerste rit kon ik op een volle accu 50 km elektrisch rijden, en voor het opladen is ongeveer 12 kWh aan elektriciteit nodig. Hiermee kan je uitrekenen dat het verbruik dan 240 Wh/km is. Omgerekend is dat iets meer dan 4 km/kWh. Op de terugweg naar DLL was het ’s ochtends 5 °C, 5 graden kouder dan op de heenweg, en kwam ik op een volle accu nog maar 47 km ver. Dus de hardere banden konden het verschil in buitentemperatuur niet compenseren. Dit geeft nogmaals aan dat de verwarming een grote invloed heeft op je actieradius. Als je in de zomer wel 80 km op een acculading zou halen, dan is het verbruik 150Wh/km (of 6,7 km/kWh). Maar ook met dit soort cijfers is het duidelijk, dat zelfs met een efficiënte elektromotor, het nog veel energie kost om auto te rijden.
Rijplezier
Tijdens de vele proefritjes die ik dit weekend heb mogen maken ben ik positiever over de Opel Ampera gaan denken. Ten eerste omdat het gewoon geweldig lekker rijdt! Als je eenmaal de kracht en souplesse van een elektromotor gevoeld hebt, wil je niet meer anders. Volgens de specificaties van de Ampera is zelfs een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 9 seconden mogelijk. Daar zou je in deze auto anders een brandstofmotor voor nodig hebben met een cilinderinhoud van minstens 2,5 liter.
Dus kwa prestaties overtreft deze auto menig brandstofbroertje. De elektrische actieradius is met 40 tot 80 km niet zo groot, maar angst om stil te komen staan hoef je met deze Ampera niet te hebben, hij rijdt naadloos verder op benzine.
Terugkomend op de vraag in welke categorie deze auto valt, denk ik dat hij populair zal zijn als zakenauto. Dit omdat de bijtelling voor de leaserijder voorlopig 0% is. Bovendien kunnen er maar 4 personen in zitten, waarvan de twee personen achterin beter niet al te lang zijn.
Als ik het rijplezier van deze auto kort zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: Het is een i-Phone op wielen. Het voelde dan ook alsof ik in een stoomlocomotief stapte toen ik daarna weer in mijn eigen Honda Civic Hybrid stapte.
Video
Een korte impressie hoe geruisloos de Ampera rijdt
28 reacties op “Proefrit met een plug-in hybride Opel Ampera”
Wat een mooie review, dankjewel! En wat jammer is dat toch altijd, dat zoiets “snel en flitsend” moet zijn, en je lange puberzoon nooit achterin kan, noch je grote hond in de achterbak. De Honda Insight had hetzelfde euvel, daar paste ik zelfs met mijn 1.73 niet comfortabel achterin! De Jazz is een veel beter model, als je ooit denkt passagiers te moeten meenemen, en met je hond naar het bos en hei. Praktisch en tòch mooi. Als Opel nu echt slim is, en zich realiseert dat juist gezinnen met kinderen en eventueel honden (naast zakenlui), met het oog op de toekomst vàn die kinderen en het milieu, een dergelijke auto zouden kopen, mits betaalbaar (!), dan zouden ze een “winner” hebben met dit systeem lijkt me, zéker als je inderdaad je woon-werkverkeer elektrisch kan afleggen! Wow. Het is dat ze zo ongelooflijk duur zijn, en zoals deze, onpraktisch… maar anders? Zo snel mogelijk elke auto met dit systeem òf 100% elektrisch. Elke puurbenzine/diesel-auto die nu nog geproduceerd wordt is een misdaad tegen de planeet. (Hetzelfde geldt trouwens voor t o zo fantastische Openbaar Vervoer, dat nog steeds op smerige bloedsteenkool rijdt in plaats van zijn eigen energie op te wekken)
spijtig geen verbruikscijfers op benzine
kan de motor, gezien hij toch moet bijspringen op t eind van de rit niet ingezet worden ipv de elektrische verwarming, 60% van de brandstof wordt toch in warmte omgezet en terzelfdertijd kan hij elektriciteit produceren
1700 kg een zuinige auto is dan nauwelijks mogelijk
@marsken dat is waar, verbruikscijfers benzine was aardig geweest, maar hier lag de focus (het is tenslotte olino!) op het stukje elektrisch rijden. Ik zag elders wel al dit: Verbruik: 1,6 liter benzine per 100 kilometer, dus dat zou 1 op 62 zijn. (bij rijden op accu èn benzine). Dat komt doordat de benzine niet verspild wordt aan een benzinemotor, maar doordat de benzine ervoor zorgt dat de elektromotor draait. Anders was er natuurlijk ook niet veel revolutionairs aan… In dit opzicht is het wel degelijk een enorme stap voorwaarts, het beetje benzine dat nodig is, wordt veel efficiënter benut dan bij een gewone benzinemotor zoals volgens mij bij “gewone” plugin-hybrides het geval is….
@roland: En jij slaat de spijker op zijn kop. Een gewicht van 1700 kg is belachelijk voor een voertuig waarin vrijwel altijd maar één persoon zal zitten (met deze krappe achterbank in ieder geval niet meer dan twee). Hoe een voertuig van 1700 kg “duurzaam” genoemd kan worden ontgaat mij geheel. Mooi speelgoed? Zeker. Fijne auto? Vast ook wel. Maar duurzaam…. nee.
Ook begrijp ik niet waarom het dashboard zo’n kermis moet zijn. Ik vind het enorm afleiden.
@ietsist: Het is wellicht bij een dergelijke opmerking aardig te vermelden dat de NS het percentage duurzame elektriciteit wat ze inkoopt regelmatig verhoogt. Verder werkt *elk* elektrisch apparaat op de Nederlandse elektriciteitsmix zoals hij op dat moment is, een elektrische auto dus ook. Die rijdt dus ook – gedeeltelijk – op steenkool.
Zonnestroompanelen plaatsen is heel mooi, maar daarmee rijdt jouw elektrische auto echt niet op 100% zon. Aan de andere kant maken jouw zonnestroompanelen het elektrisch OV ook een stukje schoner. Dus welke nadelen je ook aan het elektrisch OV wil hangen, de stroommix is er geen van (althans niet meer over minder dan van een elektrische auto).
Zonder vernieuwing zal alles bij het oude blijven, en het initiatief is prima. Toch had de Ampèra beter een studiemodel kunnen blijven… Weinig kofferruimte, zeer beperkte zitruimte achterin, wel 1.700 kilo, schreeuwend duur, beroerde grondspeling voor dagelijks gebruik om maar wat te noemen.
Praktijktests laten een verbruik van ca. 1:17 (en lager) zien en dat is zeker niet zuiniger dan eigenlijk zo’n beetje alle andere milieuvriendelijker auto’s. Diezelfde auto’s bieden meer ruimte dan de Ampèra en zijn vele malen praktischer. Ook wegen ze een stuk minder en kunnen toe met kleine motoren. Dat er een 2.5 motor nodig is voor de prestaties is onzin, moderne 1.6 en zelfs 1.4 motoren leveren voldoende kracht om met de Opel mee te kunnen komen en deze wagens wegen iets meer dan de helft dan de Ampèra. De nieuwste motoren van Ford halen al 125 pk uit een drie cylinder van 1,0 liter. Niks 2.5 liter dus.
Mede gezien de hoge prijs, is de enige doelgroep zakelijke rijders. Je moet wel heel erg idealist zijn wil je hiervoor kiezen en daarbij EN alleen korte ritjes maken, want met de verbrandingsmotor is de Ampèra eerder minder milieuvriendelijk dan een verbetering.
Dat brengt me bij de werkelijkheid: je kunt ook voor de Ampèra kiezen vanwege de 0% bijtelling. Het gedoe met opladen laat je gewoon achterwege, scheelt je veel gerommel met vieze kabels en allerlei paaltjes, ramen open ’s nachts danwel diezelfde kabel door de brievenbus proppen. O, en in sommige gemeenten kan het handig zijn omdat je dan voorrang krijgt bij het verkrijgen van een parkeerplaats.
Idealistisch? Neen. Realistisch? Dat denk ik wel.
Smaken verschillen. De instap is echter zeer laag en voor veel mensen heel lastig. Ik snap niet dat dit nu een groene auto is. Je kan maar een klein stukje op de accu rijden en vervolgens (als je het al haalt) rij je 1:17. Een beetje moderne auto haalt 1:20. En inderdaad die kun je niet opladen, echter om er zoveel stroom in te duwen voor een klein stukje elektrisch rij plezier. Volgens mij komt een Tesla of Nissan echt wel een stukje verder (en gunstiger).Het zal best een fijne auto zijn, maar dat groene label mogen ze weg laten. Wat mij betreft heeft Janbo in zijn laatste alinea erg gelijk.
Dat deze nieuwe auto geen duurzame verbetering is, lijkt wel duidelijk, edoch met de 0% bijtelling, gratis opladen, gratis parkeren e.d. wordt wel overheidsgeld, die beter besteed kan worden, hierin gestoken. Uiteraard vermindert dit de publieke steun voor die verandering. Projekten die meer de ijdelheid van de bestuurder strelen, dan iets bijdrage aan duurzaamheid.
Zo’n 60 prive personen kochten vorig jaar een e-auto, dat staat in geen verhouding met de aandacht en geld die erin gestoken worden.
Wanneer pakken we die schijnwereld en hun steuners een flink aan?
@ Ruud,
niet enkel moderne auto’s halen 1:20: http://www.lowtechmagazine.be/2008/06/2cv-citroen.html
Eveneens interessant in dat kader:
http://www.lowtechmagazine.be/2010/05/actieradius-elektrische-auto.html
http://www.lowtechmagazine.be/2009/03/elektrische-auto-snelle-oplaadtijden-elektriciteitsnetwerk.html
@ Renaat, je hebt daar gelijk in. Kijk ik naar de Volkswagen Lupo 3L deze haalt ruim 1:30. Mijn auto een diesel haalt met rustig rijden en cruise control 1:21. Wat ik ook een zeer slechte zaak vind, is dat er voor sommige diesels geen roet filters gemonteerd worden (te oud) en dat nieuwere modellen met dezelfde type motoren wel in aanmerking komen voor een roet filter. Het is gewoon een raar spelletje om de staatskas te spekken en de auto verkopen hoog te houden. Laat ze maar niet horen dat de 2cv4 (de eend) zo zuinig is. Je kan hem namelijk erg makkelijk (zelf) onderhouden, je hebt geen wegen belasting en de verzekering is vrij gunstig. Tja wil je dan een hightech dashboard, dan kun je er allerlei frutsels inbouwen zodat hij nog lijkt op een cockpit van een vliegtuig. Hoeveel kost een Ampera trouwens aan materiaal & energie om te maken? Het zou mooi zijn om “normale” auto’s om te kunnen bouwen naar elektrisch. Maar ja, dan zal het verdien model wel weer niet kloppen en daar gaan we weer…
@ Renaat, met zo’n bolide uit 1908 Dan heb je nog eens bekijks!!! Leuke artikelen om eens door te lezen en grappig dat de auto industrie nog niet veel verder is gekomen! Wist niet dat er al zo vroeg elektrische auto’s waren.
@ietsist: Ja, het Openbaar Vervoer rijdt nog steeds (grotendeels) op smerig bloedsteenkool maar wel veel efficienter dan auto’s zodat de kosten voor het mileu per reizigerskilometer een stuk lager zijn.
Verder zijn zoals Jeroen al opmerkte zijn NS en ook de andere vervoersmaatschappijen redelijk bezig op het gebied van duurzaamheid deels gedwongen door de provincies die bij het aanbesteden van het openbaar vervoer eisen stellen.
In dit verband is nog een ander artikel van lowtechmagazine.be interessant:
Trolleybussen en Trolleytrucks: elektrisch transport voor een koopje
http://www.lowtechmagazine.be/2009/07/trolleybussen-en-trolleytrucks.html
Beste mensen,
Ik rij zelf een Toyota Prius met veel plezier. Veel been ruimte zowel voorin als achterin. Laadruimte is voldoende. We rijden gemiddeld 1:22,5 in de zomer en najaar, in de winter met winter banden en kachel aan 1:20. Banden spanning maakt wel degelijk uit in verbruik, dus regelmatig controleren. Overigens blijven de banden goed op spanning hoef zelden bij te pompen.
De nieuwe generaties station wagon heeft een grotere verbruik dat vind ik niet kunnen had eerder verwacht nog zuiniger maar helaas.
De Prius word helaas in Japan gebouwd, voor fukushima vond ik dat geen probleem maar nu vind ik het wel een eng idee ivm stralingsgevaar. Laten we hopen dat Toyata de beslissing neemt om de auto’s in Europa te gaan bouwen. Volgens de importeur hoefde ik me geen zorgen te maken omtrent straling, maar ik ben er niet gerust op.
De vraag of dat de ampera net als bij de Prius energie vanaf de motor en van het remmen de accu weer kan her opladen? Anders voor zie ik een probleem, voor mensen die in een Flat wonen die geen garage hebben met stop contact zullen dan nooit een ampera overwegen of nemen, ik niet.
Voor zover ik weet heeft Prius ook een pluginn car deze kan ook helaas niet worden geladen door de motor. Volgens mij zouden ze dit kunnen oplossen door twee gescheiden accu’s te gebruiken. 1 voor op het stop- contact en de ander zoals nu gebruikelijk is in de Prius.
Brandstofcel heeft de toekomst!!
De ontwikkeling en in voering van de brandstofcel mag voor mij snel worden ingevoerd. Dit dient dan wel in combinatie te gebeuren met maximale investering in alternatieve energie zoals windmolens en zonnen panelen PV, waterkracht indien voorradig, dan pas kunnen we spreken van klimaat neutraal energie opwekken en opslaan van deze schone energie. Die we weer kunnen aanspreken in tijden van krapte aan energie.
De angst voor een radio-actieve auto lijkt me erg irrationeel.
Of de brandstofcel de toekomst heeft is maar afwachten. Hoewel de technologie in de goede richting evolueert, hoor ik de belofte dat deze technologie ‘binnenkort’ heel belangrijk wordt in de praktijk, al meer dan twee decennia. Ik ben dan ook altijd heel voorzichtig met een blindelings geloof in een bepaalde technologie, zeker zolang die technologie zich nog niet in de praktijk (en grootschalig) bewezen heeft.
Zolang er trouwens geen mogelijkheden zijn om op grote schaal duurzaam waterstof te produceren (en op te slagen en transporteren) levert deze technologie ons weinig meerwaarde op.
Het is trouwens ook een illusie om te denken dat enige technologie het op korte termijn mogelijk zal maken ons huidige transport- en verplaatsingsgedrag duurzaam te maken en dat de problemen die veroorzaakt worden door het huidige transport- en verplaatsingsgedrag enkel te maken heeft met het rechtstreekse energieverbruik van het transportmiddel. Verkeersdoden, filevorming, lawaaihinder, versnippering van natuur, verkeersslachtoffers onder bedreigde diersoorten, … blijven een gigantisch probleem waar elektrische auto’s of brandstofcellen weinig tot geen (en soms zelf een negatieve) invloed op zullen hebben.
@Sjors en @Renaat: Rijden op waterstofgas dat door middel van een brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit zal naar mijn mening nooit toekomst hebben. Simpelweg omdat het totale rendement van bron tot voortbeweging van een auto te laag is. Dit komt omdat waterstof eerst gemaakt moet worden, vervolgens gecomprimeerd, vervoerd, en via een brandstofcel weer in elektriciteit moet worden omgezet. Bij elke stap treden verliezen op. Dat is ook de reden waarom veel overheden de subsidie in deze techniek hebben stopgezet.
Zie ook: http://www.olino.org/articles/2009/09/14/brandstofceltechnologie-toekomstmuziek-of-realiteit
@ Harm,
een correcte en terechte aanvulling.
Het is een algemeen probleem dat veel mensen redelijk blindelings geloven in bepaalde nieuwe technologieën (ook als deze zich in de praktijk nog niet bewezen hebben of er te veel nadelen aan vast hangen).
Ik vermoed dat zulk geloof voor velen geruststellend is omdat men kan vasthouden aan de illusie dat technologie de meeste van onze problemen kan oplossen en er de komende decennia weinig aan onze levensstijl dient te veranderen. Een geloof dat ik absoluut niet deel.
Wij hebben 75 auto’s omgebouwd naar volledig elektrische aandrijving. En hebben nu 1.5 milioen km ervaring met elektrisch vervoer. 200 tot 250 km range is haalbaar met een VW Golf Variant. gemiddeld verbruik 1kWh./5 km
Dus een Nissan Leaf met 22 kWh of Renault Fluence met 20 kWh komen op zijn best 120 km ver. Dat is reeel. Problemen met ombouw:
A kosten accupakket met Batterij Management Systeem rond de €1000/kWh voor kwaliteitscellen met hoge capaciteit (levensduur 7 tot 10 jaar)
B Eisen Rdw en ombouw van voertuigen ontworpen voor interne verbranding is niet optimaal, denk aan gewicht, aerodynamica en veel te veel onnodige – maar comfortabele elektronica (elektrische klapdaken,regensensoren,asr, esp, climate control, zelfs cruise control is niet noodzakelijk en kan het verbruik ongunstig beinvloeden)
C door klein volume is de kostprijs in arbeid veel te hoog.
Kortom: praktisch gezien mogelijk, maar te duur. Nieuw ontwerp nodig waarbij ranges tot 500 km haalbaar zijn. Waar is de investeerder die hierachter staat? Wie garandeert de afzet in grotere volumes? Met deze vragen worstelt elke fabrikant. Flitsend en snel heeft elektrisch vervoer wel uit de hoek van de invalide wagentjes gehaald.
PS. Met de juiste PV/wind installatie en DC/DC laden is volledig op groene energie rijden in de praktijk bewezen.
“PS. Met de juiste PV/wind installatie en DC/DC laden is volledig op groene energie rijden in de praktijk bewezen.”
En we gaan de komende decennia met de beste wil van de wereld niet voldoende groen stroom kunnen produceren om grootschalig elektrisch te gaan rijden. Om nog maar te zwijgen over de anderen noodzakelijke grondstoffen waar er niet genoeg van voorhanden zijn.
Was weer lachen bij tros radar gisteravond. 4 elektrische auto’s. Eindpunt binnen de actieradius en kijken of ze het halen.
Goed gedaan Ampera! Wir leben auto’s.
@bastiaanse
Volgens mij word de accu levensduur uitgedrukt in laad/ontlaad cycli. En niet in jaren.
@Wim: Ja dat was weer feest bij het fossiele TROS Radar. Met die uitzending is zoveel mis dat het niet leuk meer was. Mijn ergernis over de uitzending heb ik hier geuit: http://www.solarwebsite.nl/2012/04/slechte-tros-radar-uitzending-over-elektrische-autos/
Triest, dit soort consumenten programma’s worden gezien als toon aangevend en onafhankelijk.
@Ruud: inderdaad, de fossiele autojournalisten hebben het oor van de wereld want die zijn ‘stoer’. Het is hier voorlopig niet anders ben ik bang. Dat zal vanzelf veranderen, maar het zal waarschijnlijk veel te langzaam gaan.
Fossiele autojournalisten kijken gewoon vanuit hun oogpunt. En dan moet ik zeggen dat ze gelijk hebben. De EV heeft nog een weg te gaan. Om te beginnen een concurrerende prijs.
Kijk je uit het oogpunt van duurzaamheid dan liggen de kaarten heel anders. Maar dat is hun werk niet. Ze moeten kijken of je waar krijgt voor je geld. En dat wil de doorsnee consument weten. Voor zover ze daar journalisten bij nodig hebben.
Met een elektrische auto kan je niet op vakantie naar Zuid Frankrijk, het zou veel te lang gaan duren met al die laadcycli.
De Opel Ampera is een ander verhaal, je kan altijd 500 km halen omdat de benzinemotor bijspringt als de accu leeg raakt, en je kan desnoods uitsluitend op benzine rijden.
Maar dat is nou juist het probleem wat men meestal vergeet, het verbruik vliegt omhoog als je op de benzinemotor rijdt, want dan haal je krap 1:17!
Als ik dan eens ga vergelijken met mijn Auris HSD, die haalt minimaal 1:21 terwijl de aanschaf ongeveer de helft lager is. En als je iets meer ruimte wil hebben, dan is er altijd nog de Prius die net zo zuinig is!
En dan hoef je na 500 km zelfs nog niet eens aan tanken te denken, want je kan nog minstens 350 km verder!
@A.E.Olijkan: Het is een hardnekkig misverstand dat je met een elektrische auto niet op vakantie zou kunnen. Gelukkig zijn er mensen zoals dit Haagse gezin (http://www.solarwebsite.nl/2012/01/op-vakantie-met-een-elektrische-auto/) die deze mythe ontkrachten en een superleuke vakantie in Italië hebben gehad met hun Nissan Leaf.
Pas op met aannames 🙂 En denk ook verder: zelfs als je niet met elektrische auto op vakantie zou kunnen (of willen…) zou je altijd nog de trein kunnen pakken, of de fiets, of desnoods een fossiele auto kunnen huren.
Er zijn veel vastgeroeste aannames, helaas, vooral op het gebied van auto’s.
Beetje late reactie, maar ik vraag me al een tijdje het volgende af:
Hoeveel benzine verbruikt een Ampera per 100km, wanneer je de benzine alleen gebruikt om de spanning van de batterijen op peil te houden, en daar vervolgens de auto mee aan te drijven. (kan dit uberhaupt? heeft de Ampera hier een \setting\ voor?)
Uitleg: Enerzijds is er op die manier een verlies van rendement, omdat je energie verliest bij het omzetten van benzine in electriciteit. Aan de andere kant: Een benzinemotor heeft altijd een bepaald toerental waarbij deze het meest efficient is, bij een electromotor is dit volgens mij (veel) minder het geval. Deze strategie zou daarom kunnen betekenen dat je de verbrandingsmotor alleen maar gebruikt bij het toerental waarbij deze het best presteert, en de electromotor voor het aandrijven van de auto. In ieder geval heb je daarmee al een feilloos werkend start-stop systeem…
Ik vind dit verder ook een relevante test, omdat dit kan aantonen of de Ampera een zinvolle auto is wanneer je nooit de gelegenheid hebt om hem aan te sluiten op een stopcontact (niet iedereen heeft een oplaadpaal of een garage…).
Ben nu 4 maanden in het bezit van een Chevrolet volt.
Helaas kloppen de meeste bovenstaande reacties niet en begrijpen de meeste mensen niet wat het grote voordeel is van de Volt of de Opel Ampera.
Het is nu eenmaal zo dat de meeste mensen de auto gebruiken voor woon/werk verkeer, met een bereik van 50KM is bij een woon/werk afstand van 25KM dus mogelijk om 100% elektrisch te rijden. Indien je werkgever je in deze auto’s laat rijden verzorgd hij natuurlijk ook een laadvoorziening bij het bedrijf, dan mag je dus 50KM afstand wonen van je werk.
Kortom, meer dan 90% van je auto ritten zowel zakelijk als prive bevinden zich binnen het bereik van je elektrisch rijden wat je hebt opgeladen van het stroomnet.
Echter, als je ritten wil maken die verder weg zijn, schakelt hij de benzine aggregaat in en voorziet deze erin om je accu’s te laden, zo kan je dus duizenden Kilometers rijden zoals elke andere auto als je maar gewoon benzine tankt als het nodig is.
Dus ook een vakantie naar zuid Spanje is geen enkel probleem!
Tot slot, als je eenmaal elektrisch heb gereden, wil je nooit meer anders, sneller stiller en soepeler bestaat gewoon niet!
Mijn gemiddeld brandstof verbruik is 1:100
Ik heb 2 auto’s op mijn verlanglijstje staan vanwege 0 % bijtelling.
Ampera: Ziet er gaaf uit, maar is ongeschikt voor meer dan 2 personen.
Als ik de stoel voor mij als bestuurder goed instel, is er slechts 6 cm been ruimte over. Bovendien ben ik niet gecharmeerd van de \zak\ tussen de achter stoelen, en de afscherming van de bagage ruimte. Ronduit slordig. Interieur te plastic en qua design….. nee dat hoort niet bij een auto van 50.000.- (jammer Opel)
Dus de plug in executive van Toyota. Met een mooie set 17\ eronder in parelmoer wit is het een mooie verschijning. Ruimte voor 5 personen.
20 km elektrisch en daarna zuinig verder. (bereik ca.900 tot 1000 km)