Er is al veel te doen over elektrische auto’s. De eerste elektrische auto is in Nederland toe gelaten op de weg: de Think City. De overheid heeft zich als doel gesteld om in 2020 één miljoen elektrische auto’s te hebben rijden. Maar wegvervoer is maar 1 onderdeel van transport. Twee andere belangrijke gebieden zijn: luchtvaart en scheepsvaart. Deze twee dragen ook bij aan de vervuiling door verbranding van olie. Bij de luchtvaart zijn veel strenge eisen gesteld aan de vliegtuigen zoals veiligheid en geluidsnormen. Maar voor vervuiling nog niet. Hetzelfde geldt voor de scheepsvaart. Het wordt dus tijd voor een duurzame scheepsvaart. Daar lijkt nu verandering te komen met een nieuwe emissieloos vrachtschip wat aangedreven wordt door windenergie, zonne-energie EN golfenergie.
De scheepvaart zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de economie. Bijna 90% van de wereldhandel verloopt via scheepvaart [1]. Bij scheepvaart is het echter helemaal bedroevend gesteld met het milieu. Veel schepen opereren onder zogenaamde goedkope vlag. De schepen staan in andere landen geregistreerd dan weer het hoofdkantoor zit, dit ter vermindering van kosten, belastingen of het omzeilen van regelingen in eigen land. Zo staat 22% van de wereldvloot geregistreerd in Panama [2]. Juist die onttrekking aan regels maakt het niet makkelijk om die branche regels op te leggen met betrekking tot duurzaamheid.
Gelukkig zijn er scheepwerven die ook inzien dat de scheepvaart moet veranderen. Vroeger was de scheepvaart juist een sector die duurzaam transport had: de zeilboten. Maar door de komst van stoom en dieselboten is dat veranderd. We willen niet terug naar zeilschepen, want die zij niet snel genoeg en niet economisch rendabel. Maar er zijn wel proeven met een normaal schip, die een volledig automatisch opererende kite hebben om brandstof te besparen. Die besparing kan tot zo’n 20% oplopen [3]. Het kan zowel op bestaande schepen als op nieuw te bouwen schepen aangebracht worden.
Een vrachtschip dat ter ondersteuning een kite gebruikt
Het is een goede stap in de richting van duurzame scheepvaart. Echter gebruiken deze schepen nog steeds diesel als brandstof. De uitstoot wordt verminderd maar nog niet terug gebracht naar nul.
Om schepen geheel emissieloos te krijgen moeten ze opnieuw ontworpen worden. Laat de oude ideeën los en terug naar de tekentafel. En dat is precies wat de Zweeds-Noorse rederij Wallenius Wilhelmsen [6] heeft gedaan. Ze hebben de E/S Orcelle ontworpen, een schip dat gebruik maakt van zonne-, wind-, en golfenergie om voor te bewegen. Het schip is vernoemd naar de Orcelle dolfijn, die volgens het WWF op uitsterven staat.
Het unieke design begint al bij de romp. De meeste vrachtschepen hebben een monoromp, een romp die 1 deel staat. De Orcelle heeft een pentamaran rompvorm (vijf rompen). Deze rompvorm maakt ballastwater overbodig. De huidige schepen nemen ballastwater aanboord om de stabiliteit, diepgang en sterkte van het schip te verbeteren, voornamelijk als het niet volledig is geladen [5]. Dit zeewater nemen ze op in ballasttanks. Het zeewater bevat vele organismes die in die haven leven. Het schip vaart dan van de ene haven naar de andere en indien het nodig is wordt in die nieuwe haven het ballastwater weer geloosd. Een aantal van die organismes overleefd de reis en komt zo in het zeewater van de vreemde haven terecht. Aangezien ze daar geen natuurlijke vijanden hebben kunnen de organismes in de nieuwe gebieden goed gedijen. Zo leven er al zebramosselen uit de Zwarte Zee in de grote meren in de Verenigde Staten en vormen Noord-Amerikaanse kwallen een bedreiging voor de visstand in de Kaspische Zee en Zwarte Zee. Het ballastwater probleem is een van de grootste bedreigingen van de oceanen.
De pentamaran rompvorm van de Orcelle
De Orcelle wordt primair aangedreven door brandstofcellen, die elektriciteit opwekken voor de twee podschroeven. Daarnaast heeft de Orcelle drie mannieren om zelf hernieuwbare energie om te zetten in een voorgaande beweging:
- Windenergie
- Zonne-energie
- Golfenergie
De Orcelle heeft drie vormen van energie opwekking
De windenergie wordt opgevangen met moderne zeilen. Deze zeilen zijn van een composiet gemaakt en kunnen in allerlei standen gezet worden om zo de maximale kracht van de wind te benutten. De zeilen zijn ook voorzien van zonnecellen. Indien er geen gebruik van de wind gemaakt kan worden, kunnen de zeilen op het dek geklapt worden, zodat de zonnecellen zo veel mogelijk zonlicht kunnen vangen.
De golfenergie wordt opgewekt door de 12 vinnen die tussen de rompdelen bevestigd zitten. Ze zetten de deinende golf beweging om in elektriciteit of mechanische energie.
De Orcelle heeft 12 vinnen om golfenergie op te wekken
Naast al deze innovatieve mannieren van aandrijving is het schip vooral ontworpen om vracht te vervoeren. Het is een zogenaamd roll-on roll-off schip en moet 10.000 auto’s kunnen vervoeren. Huidige schepen hebben plaats voor ongeveer 6.500 auto’s. Het schip heeft 8 cargo dekken, waarvan er drie verstelbaar zijn om aan te kunnen passen aan de vracht die vervoerd moet worden.
Het schip met de zeilen in gebruik. De zeilen vangen ook zonne-energie op met behulp van zonnepanelen
Helaas is het schip nog in ontwikkelingsfase. De werf hoopt het schip in 2025 in de vaart te hebben. Dus zullen we nog even geduld moeten hebben voor ook de scheepvaart duurzaam wordt.
Bronnen
- Scheepvaart – Wikipedia
- Goedkope vlag – Wikipedia
- SkySails
- Schuttevaer – ‘Invasie vreemde organismen moet gestopt’ – Zeevaart
- Ballastwater – Wikipedia
- Wallenius Wilhelmsen Logistics – E/S Orcelle – Green flagship
Frank van Klaveren, website www.prodox.nl
5 reacties op “Verduurzaming van de scheepvaart?”
Na gisteren de documentarie ‘De smerige olieroute, Zembla, 11 october 2009, Vara’ gezien te hebben (http://zembla.vara.nl/) kan ik me op dit moment helemaal niets voorstellen bij schone scheepvaart. Iemand neemt alleen al een monster van de stookolie en krijgt een paar dagen later overal brandwonden. Verder nog een zeer zenuwachtige directeur van North refineries….
@Andreh: goede tip die documentaire! Wat een – in meerdere opzichten – smerige business is dat zeg, bah.
Over duurzame scheepvaart: het is goed dat er gekeken wordt naar schonere en minder van fossiele brandstoffen afhankelijke manieren om schepen voort te bewegen. Als, door de effecten van o.a. peak oil, het vliegverkeer steeds duurder zal worden zal scheepvaart nog belangrijker worden doordat een gedeelte van het vrachtvervoer (en misschien ook wel passagiersvervoer) naar de scheepvaart zal verschuiven.
Aan de andere kant is het natuurlijk goed om het probleem eerder in de keten aan te pakken. Het is normaal geworden om spullen te kopen waarvan de aanschafprijs het laagst is in plaats waarvan de totale prijs over de levensduur het laagst is. Het resultaat: zaken als computers, witgoed, multimedia-apparatuur, auto’s, noem maar op, het wordt in grote aantallen containers hierheen vervoerd. Omdat onder druk van de commercie veel artikelen kunstmatig een korte levensduur hebben (iemand die vijf jaar met zijn mobiele telefoon of computer doet?) gaat er onnodig veel vracht de wereld over. Onder druk van de software-industrie die steeds zwaardere software uitbrengt zijn steeds zwaardere computers nodig, de aanwezigheid van zware computers spoort de software-industrie weer aan om nog zwaardere software uit te brengen. Daarnaast draagt de commercie de boodschap uit dat een “zwaardere” PC “beter” is, terwijl een groot deel van de kopers die extra kracht helemaal niet nodig zou hebben als men moeite zou doen de software te optimaliseren. Zo zorgt die vicieuze cirkel die in stand gehouden wordt ondertussen voor een enorm hoog verbruik van mineralen en (fossiele) grondstoffen, o.a. door transport over zee. Hetzelfde geldt voor auto’s; door lease-constructies zijn veel mensen gewend aan elke drie jaar een nieuwe auto. Het resultaat (naast onbewust autorijdgedrag): een onafgebroken stroom auto’s over de zeeën onderweg hierheen. Een beleid wat veel minder op de auto gericht zou zijn zou deze stroom flink kunnen verminderen.
Ook is het uit energieverbruik natuurlijk veel beter om artikelen dicht bij hun afzetmarkt te produceren. Op die manier is veel minder transport nodig.
Dus met gedragsverandering en wetgeving op heel andere gebieden is het mogelijk de scheepvaart duurzamer te maken. Uit dit soort voorbeelden blijkt dat “duurzaamheid” een veel breder begrip is dan alleen “objectjes vervangen”.
Een probleem is dat dat tegen de “klassieke (fossiele) economie” indruist. Die predikt het mantra “meer, meer, meer!”, maar dat kon wel eens onhoudbaar blijken.
Dus: duurzame(re) scheepvaart: prima! Minder scheepvaart: nog veel beter!
De firma El-Tec is al jaren bezig om beter om te gaan met ballastwater, zie ook http://www.dynaballast.nl/
Ze hebben het probleem op een eenvoudige en doordachte manier opgelost. Helaas heeft het nog te weinig navolging.
Mooi ook om te zien dat je bronnen vermeld, je bent volgensmij de eerste blog/nieuws site(sorry eerste keer dat ik hier kom) die ik dat zie doen!
Ben erg benieuwd naar het schip en of het ook echt goed werkt.. Het gaat wel lang duren voordat dit doordringt in de echte scheepvaart.. heeel lang ben ik bang..
Mijn Beste,
Kunt u mij helpen aan contakt-gegevens mbt. het schip dat 3 wind-
turbines aan boord had waarvan de lagers al gauw gingen rammelen ?
Met dank en groet,gaarne vernemend, Bert van Herwaarden.