Power LED E27 7 x 1 W warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 1 Reactie»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het valt op dat deze ledlamp een kleine stralingshoek heeft, dus je kunt hem gebruiken voor iets kleins van dichtbij te verlichten, of misschien als bureaulamp. Het licht is mooi warmwit, dus die vorm van wit ben je al gewend met de gloeilamp en de halogeen. Het valt verder op dat deze warmwitte ledlamp zelfs meer licht afgeeft dan zijn felwitte variant. Een kleine verklaring ligt erin dat deze ledlamp meer stroom door zijn leds laat lopen dan dat zijn felwitte variant dat laat doen. Ik vind het estetisch een mooie spotlamp.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_warmw_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 3100 K 2800 K Zo wit als een halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 480 Cd 2400 Cd Er is geen lichtsterkte waarde opgegeven, maar wel de lichtstroom en de stralingshoek. Hiermee kan ik een inschatting maken van de lichtsterkte. Je ziet dat de lichtsterkte heel wat kleiner is dan gespecificeerd. Het is ook bijna niet te realiseren, een 140 lm in een kleine stralingshoek van 10 graden.
Stralingshoek 20 ° 10 ° Een 10 graden stralingshoek is wel erg klein. Ik mat 20 graden, wat nog steeds klein is en waarmee je heel goed kunt focusseren.
Vermogen P 5,6 W 7 W Hier blijkt uit dat de leds niet op vol vermogen van ieder 1 W branden. Mede daarom is de lichtopbrengst lager dan gespecificeerd. Ik verwacht dat het voorschakelelektronica hiervan de reden is. Het is jammer dat de leds niet op hun volle sterkte branden. Wat me wel opvalt is dat deze ledlamp zijn leds feller laat branden dan zijn felwitte variant. Waarschijnlijk zit er nogal wat variatie tussen de voorschakelapparaatjes in de lampen.
Power Factor 0,5 niet opgegeven Een lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een tweemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie dit vaak bij ledlampen die op 230 V werken, klaarblijkelijk wordt steeds van een zelfde voorschakeling gebruik gemaakt. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 110 lm 140 lm Een beetje minder dan staat aangegeven op de website, wat mede komt omdat de leds niet op hun nominale vermogen branden. Toch valt het me mee dat er toch nog 110 lm wordt gegenereerd.
Efficiëntie 20 lm/W 20 lm/W De waardes komen mooi overeen! 20 lm/W is echter niet een hele hoge waarde. Wat me wel verbaasd is dat de warmwitte led meer licht oplevert dan zijn felwitte variant!
Coördinaten kleursoort diagram x=0,44 en y=0,43 niet opgegeven
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter
Diepte
vormfactor spot

Lux op 1 meter afstand

Power<i>LED</i>E27_7W_warmw op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is veel kleiner dan wat is gespecificeerd (480 tegen 2400). Dit heeft verschillende redenen:

  1. de stroom door de leds is lager dan nominaal, ongeveer 20 % lager, en daardoor maar slechts 80 % van het licht kan ik dan verwachten (lichtsterkte zou nog steeds meer dan 2000 Cd moeten zijn).
  2. de stralingshoek is tweemaal zo breed, dat scheelt al vlug een factor vier (omdat het gebied waarover de lichtstroom verdeeld wordt 4x zo groot is). (dus geen 2000 Cd maar 500 Cd voor en viermaal groter gebied).

De stralingshoek is met 20 ° wat groter dan gespecificeerd. De hoek is nog steeds best klein, dus je ziet het licht erg gefocusseerd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

Power<i>LED</i>E27_7W_warmw 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

Power<i>LED</i>E27_7W_warmw lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 110 lm.

In dit bestand vind je ook de berekening van de lichtsterkte. Hiertoe maak ik gebruik van de gegeven lichtstroom van 140 lm bij een stralingshoek van 10 graden. Verder neem ik aan dat het verloop van de lichtsterkte is zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 110 lm, en een opgenomen vermogen van 5,6 Watt, levert een efficiëntie van 20 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 47 mA
Vermogen P 5,6 W
Schijnbaar vermogen S 10,9 VA
PF 0,51

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_warmw_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3100 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog warmwit licht bestaat uit een kleine piek van blauw licht en een hoge bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_warmw_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt behoorlijk van het pad van de zwarte straler vandaan.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,43.

1 antwoord op “Power LED E27 7 x 1 W warmwit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *