Anti-diefstal tip voor je fiets

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 27 Reacties»

Het valt tegenwoordig niet mee om te voorkomen dat je duurzame vervoermiddel “de Fiets” gestolen wordt. Daarom bij deze wat praktijk tips die ervoor kunnen zorgen dat de kans dat je fiets gestolen wordt veel kleiner wordt. Ik pas deze beproefde methode al vele jaren met succes toe. Je zult alleen afscheid moeten nemen van je mooie fiets….

De opgespoten fiets

In het artikel “Met je fiets naar het werk” heb ik al laten zien dat je veel energie en CO2 kunt besparen door de fiets te nemen naar het werk. Vanzelfsprekend kun je deze fiets ook gebruiken voor alle andere korte afstandsritjes. Maar helaas, in de moderne wereld waarin we leven valt het niet mee om te voorkomen dat je mooie duurzame fiets in de handen komt van andere “liefhebbers”. Daarom bij deze een zeer beproefde methode om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt. Ik pas deze methode al vele jaren met succes toe en mijn dure fiets kan ik nu overal plaatsen waarbij de kans nu veel kleiner is geworden dat hij gestolen wordt…

Typen van fietsen dieven

In een diepgaand onderzoek van adviesbureau Regioplan uit 1995 en uit het onderzoek van het blad Vogelvrije Fietser blijkt dat je de fietsen dieven kunt indelen in vier categorieën:

 • Incidentele dieven
 • Gelegenheidsdieven
 • Verslaafden
 • Professionele fietsendieven

Incidentele dieven en gelegenheidsdieven

Deze dieven gaan op zoek naar fietsen voor eigen gebruik. Deze fietsendieven maak het ook niet zoveel uit hoe een fiets er uit ziet. Het liefst hebben ze onopvallende fiets die werkt. Ze gaan op zoek naar fietsen met een eenvoudig slot omdat ze niet in het bezit zijn van professioneel gereedschap.

Verslaafden

Als verslaafden een fiets stelen dan is dat voor de verkoop. Ze zijn vaak gespecialiseerd in één of twee sloten en hebben enorm veel handigheid om die open te maken. Ze zijn dikwijls sneller dan de eigenaar met zijn sleuteltje.

Professionele fietsendieven

Professionele fietsendieven stelen een fiets voor de verkoop. Dit type van dief heeft professioneel gereedschap zoals een betonschaar of soms zelfs een draagbare diamant slijptol waar geen enkel slot tegen bestand is. Ze zoeken de mooiste fietsten uit waar ze zeker van zijn dat ze er een mooie prijs voor krijgen.

Om ervoor te zorgen dat je fiets niet gestolen wordt is het dus van belang dat je je fiets onaantrekkelijk maakt om te stelen door bovenstaande typen van dieven.

Goed slot

De meest voor de hand liggende oplossing (die iedereen al kent natuurlijk) is het gebruik van een goed slot. Kies hiervoor een ART-goedgekeurd veiligheidsslot. Een goed slot moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Het slot moet de fiets kunnen vastzetten aan een vast object zoals een paal, fietsenstandaard (die vastzit in het beton), zwaar hek, etc.. Als je je fiets niet vastzet dan kunnen ze hem eenvoudig in een busje of aanhanger gooien en daarna op hun dooie gemak het slot opbreken op een plaats waar ze voldoende tijd hebben en niet gezien worden.

 • Het slot mag niet geknipt kunnen worden. Dan komt je toch al snel uit bij zware beugel en ketting sloten. Een goed zwaar beugelslot kan niet geknipt worden door een betonschaar omdat je hiervoor te veel kracht nodig hebt. Voor de zware kettingsloten geldt dit in principe ook maar deze zijn toch wel makelijker door te knippen dan beugel sloten.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_slot_400.jpg

Een goed beugelslot

Zoals ik al aangaf in bovenstaand verhaal helpt een goed slot alleen tegen de eerste drie groepen: de incidentele dieven, de gelegenheidsdieven en verslaafden. De professionals houd je hiermee niet tegen. Gelukkig is hier ook een oplossing voor…

Maak je fiets onverkoopbaar

Een nieuwe moderne fiets ziet er mooi uit. Dit zorgt ervoor dat professionele fietsendieven hem voor een mooi bedrag kan verkopen. De truc is dus om te zorgen dat de fiets onverkoopbaar wordt. Hoe doe dat je dat nu?

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_nieuw_400.jpg

De nieuwe fiets die er momenteel heel aantrekkelijk uitziet voor dieven

Het wordt dus tijd dat we de fiets onaantrekkelijk maken. De truc is nu om de fiets helemaal te bespuiten met verschillende kleuren. Kies hiervoor kleuren die niet goed bij elkaar passen. Felle fluoriserende kleuren werken heel goed.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_klaar_400.jpg

De fiets na een flinke spuitbeurt

Om ervoor te zorgen dat ie echt lelijk wordt is het van belang dat je de spuitbus dicht bij de fiets houdt zodat je van die “mooie” druipers krijgt.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_druipers_400.jpg

Mooie druipers zijn cruciaal voor het effect.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_druipers2_400.jpg

Ik krijg de smaak te pakken…

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_velgen_400.jpg

Felle fluoriserend velgen zorgen voor de finishing touch…

De voorbereiding

Natuurlijk moet je niet direct de fiets gaan bespuiten zonder voorbereiding. We willen natuurlijk nog wel lekker op de fiets kunnen fietsen. Daarom is het van belang dat je minimaal de volgende zaken, indien van toepassing, goed afplakt:

 • Voorlamp. Let erop dat je ook de de lichtsensor goed afplakt. Hier mag geen verf op komen.
 • Achterlicht. Ook hier geldt dat je lichtsensor goed afgeplakt moet worden.
 • Vering om te voorkomen dat deze minder soepel gaat werken
 • Het serienummer van de fiets. Deze moet goed zichtbaar blijven om dieven af te schrikken en om het de winkel makelijker te maken als ze onderhoud plegen of wanneer er iets kapot gaat (garantie).
 • Het slot van de fiets. Dit enerzijds omdat je dit slot dagelijks gebruikt en je niet wilt dat hier de verf vanaf gaat bladderen. Anderzijds werkt een goed nieuw slot ook afschrikkend voor een dief.
 • Het zadel.
 • De reflectors op je fiets. Je wilt immers wel goed zichtbaar blijven.
 • Versnelling en handgrepen op het stuur.
 • Je ketting en derailleur (in mijn geval is dat niet van toepassing omdat ik een versnellingsnaaf heb en een gesloten kettingkast)
 • Fietstassen verwijderen voordat je gaat spuiten.

Dit afplakken kun je doen door een combinatie van schilders tape (deze kun je weer eenvoudig verwijderen zonder je originele lak te beschadigen) en het toepassen van een plastic zak zoals bij het zadel.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_afplakken_400.jpg

De fiets is afgeplakt en de eerste verflaag zit er al op

Enkele details

Nadat alle schilders tape verwijderd is ziet het er prima uit.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_voorlamp_vering_400.jpg

De voorlamp en vering

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_achterlicht_400.jpg

Het achterlicht

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_code_slot_400.jpg

Een nieuw slot kan een dief afschrikken

Een duur zadel kun je verbergen door een zadel hoes.

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_zadel_400.jpg

Een zadel hoes doet wonderen…

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_serienummer_400.jpg

Zorg ervoor dat het serienummer goed zichtbaar is

/wp-content/uploads/2008/articles/anti-diefstal-tip-fiets_reflectors_400.jpg

Reflectors zijn belangrijk voor de verkeers veiligheid

Tips hoe je een fiets goed op slot kan zetten

Hier volgen nog enkele tips hoe je fiets goed op slot kunt zetten. Ik kwam deze tips tegen op de site van de fietsersbond en die wil ik jullie niet onthouden..

 • Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend.

 • Zet je fiets aan de zogenoemde ‘vaste wereld’ vast (brug of fietsenrek), zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.

 • Maak je fiets met frame en voorwiel aan de vaste wereld vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is.

 • Maak je slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.

 • Bij een kettingslot: het is beter om de ketting een paar keer om paal en fiets te wikkelen dan los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten. Als een dief alleen zijn handen kan gebruiken dan komt zijn knipkracht niet boven de 11 kN uit. Het beste ketting slot kan pas doorgeknipt worden bij een kracht van 51 kN.

 • Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame aan de vaste wereld. De dief kan dan met de hele fiets gaan ronddraaien (de fiets zelf als hefboom gebruiken), waardoor het slot open knalt.

 • Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Op sommige plekken, zoals het Amsterdamse Amstelstation, draaien dieven het voorwiel los en nemen de rest van de fiets mee.

 • Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

 • Een glimmende fiets temidden van oude barrels valt ook bij dieven op. Met een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden oogt een fiets al minder aantrekkelijk. Het meest in trek bij dieven zijn overigens damesfietsen, mountainbikes en (in Amsterdam) Kronans.

 • Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.

27 reacties op “Anti-diefstal tip voor je fiets”

Leuk artikel Jeroen. Mijn ervaring is dat je toch ook een gedeelte moet schilderen van je zadel, in het geval het een duur gelzadel is. Ik heb het al eens meegemaakt dat alleen de zadels waren meegenomen. Ik heb nu het achterste gedeelte en deonderkant van de zadel ook gekleurd, zodanig dat de dief er geen brood meer in ziet.
Ten tweede iets voor het slot. Een beugelslot werkt goed. Zorg ervoor dat wanneer je het vastzet, dat het gat voor de sleutel moeilijk bereikbaar is (als het mogelijk is). Dat wil zeggen dat dieven niet makkelijk met een tool in dat gat kunnen porren.

Ha Jeroen,

Ik vind het resultaat écht geweldig! (Een echte “Herman Brood” levert grof geld op). Die radio-actieve velgen zorgen ervoor dat je je fiets weer snel terugvindt in een grote fietsenstalling. In Enschede heeft de politie nét na de intro een grote -chip- controle gehouden en met succes. Het schijnt dat het dievengilde zich nu meer gaat richten op de lucratieve koperen bliksemafleiders en zonnepanelen…

PS wat is overigens het stemadvies van de Olino-crew?

Hoi Henk,

Bedankt voor je lovende opmerkingen over de fiets. Maar de bedoeling is toch echt dat mensen de fiets niet mooi gaan vinden….

Hoe verleidelijk het ook is om politieke uitspraken te doen wil ik eigenlijk olino.org politiek neutraal houden. Anders lopen we straks de kans dat de discussies op de website over politiek gaan in plaats van duurzame energie.

Geen problemen, hoor met die stemadviezen (sorry, Jeroen).

Doet u mij maar de hollandsche afdeling van “die Grünen”.

Gore for President en Halsema op Soestdijk zou ook al mooi zijn….

😉

Tsja, hoe waarschijnlijk acht je dat? Ik verwacht dat de meesten toch liever een fiets hebben die er mooi uitziet, terwijl het de funtie van vervoeren op zich niet beter uitvoert dan een opgeschilderde.
Er zijn meer producten waar het de gebruikers er om gaat om mooi voor de dag te komen (auto, huis etc.). Ik verwacht dus niet dat binnenkort half Nederland deze tip opvolgt (ook al niet omdat half Nederland deze site nog niet heeft gezien..)

mijn gespoten fiets met sterk ketting slot is tog meegenomen.
Ik heb nu weer reeds een nieuwe mogne kopen maar ik laat deze tog liever thuis.

voor de fieters die veel gaan rijdne koop 2 fietsen.

1 een vrak om op plaatsen zoals station te laten en om snacht mee weg te gaan… maarvoorzie deze ook vna een slot.
2 een mooie fiets om dan wel is mee door het stad te rijden maar laat deze zeker nergens staan waar je hem ni kunt of zien of waar er weinig volk loopt.
en voorzie deze ook van een heel zwaar slot.

Hallo,

Ik vind het toch wel heeeel erg zonde dat u die mooie giant zo “verknalt” hebt. Ik begrijp ook zeker wel dat die fiets zo veel minder aantrekkelijk voor dieven is.

Groeten

Door het “nieuwe design” van de Giant kan ik hem nu overal parkeren en meenemen. Ik heb het comfort van een goede fiets en het gemak van een oude barrel omdat ik hem overal kan parkeren.

Als deze fiets over een aantal jaar versleten is zou ik bij een nieuwe fiets het onmiddellijk weer doen. Ideaal.

ps Bijkomende voordeel: je vindt je fiets heel snel terug in een fietsenstalling… 🙂

mijn fiets is gister middag gestolen hij zat gewoon opslot en stond in mijn voortuin voor een raam!!Het is ook best een drukke straat waar ik woon er spelen regelmatig kinderen buiten maar die hebben er waarschijnlijk niks van gezien!!Maar goed ik kwam er achter op die zelfde dag toen ik mijn fiets binnen wou zetten er stond niks het eerst wat ik deed is janken en mopperen!de volgende dag ben ik overal gaan zoeken in struiken in containers in steegjes maar niks!! de volgende na een paar uur heb ik aangifte gedaan en moest ik een aantal vragen beantwoorden wat voor merk wat voor remmen enzovoorts en dat heb ik gedaan en heb een kopie gekregen van de politie.De secretaris zij dat ik mijn fiets mischien terug kon krijgen als ik na een weekje naar de stadswacht zou gaan omdat zij regelmatig gevonden fietsen binnen krijgen waarbij die van mijne mischien ook zou bij zitten. nu maar een weekje afwachten he zo is het leven nou eenmaal.en dan maar naar de stadswacht gaan met de kopie bij de hand en kunen hun ijken of ze toevalllig mijn fiets hebben gevonden.

volede weekaatdi verhalte gwoon verder dit is echt gebeurd! bijmij zelf

Een tip als je met je racefiets onderweg bent en je slot vergeten bent: draai met de snelspanner je voorwiel een beetje los zit . Effect: de eerste keer dat de dief/ dievegge remt maakt hij/ zij een vreselijke smak. Bij het plakken van achterband heb ik dit een keer per ongeluk gedaan. Ik nog peinzen: goh, wat zit die voorspanner raar. En afgrijselijk op mijn gezicht gegaan…

Gewoon doen als mij stuur los zetten als de dief dan weg rijd klikt het voorwiel om en ligt de dief met zijn smoelwerk tegen de planeet of 30 sloten aan uw fiets gangen maar als je dan effe snel naar de bakker moet ga je beter te voet haha

trouwens ik gad ooit ook eens zo een lelijke gespoten fiets ik dacht a een gewoon cijfer slotje doet de truck wel jaja slot gestole en de fiets stond er nog

Bij mij gebeurde het dat me sleuteltje afbrak ,van het kettingslot. gereedschap meegenomen ,maar kreeg deel sleuteltje in slot er niet uit. Wie weet een manier om de ketting eraf te krijgen. Of kun je beter de deelraad of politie advies vragen en …. geven ze respons op mij verzoek.? Wie zegt dat ik me eigen fietsketting openbreek ,voor het publiek ,de fiets staat tegenover het busstation dus erg druk.

hallo.

sorry maar wie is zo stom om met een peperdure giant zoiets stoms te doen? ik niet in iedergeval!
het is heel simpel wilt u van diefstal afkomen.
Een: koop een oude fiets van 20 jaar en gebruik die als stations fiets
Twee: de dure giant gebruiken als boodschapen fiets of zondags fiets of tevens naar het werk meenemen(wel een bewaakte staling) uiteraard.

geloof mij die fiets zal niet gestolen worden, maar als u er een andere wilt inruilen krijgt u er egeen drol voor.

en als het niet anders kan. gewoon een oude fiets kopen voor een paar tientjes.

ik hoop dat u niet meer fietsen verpest, ik vind het echt zonde wat u doet met die giant fiets

met vriendelijke groeten

naja koop dan gewoon een oude fiets zet er wat moderne wielen onder en klaar in plaats van je fiets zo te verzieken pfoe

Het concept is juist om het gemak en de luxe van een moderne fiets te hebben (led verlichting, shimano naaf versnelling (8), rollerbrake remmen, naaf dynamo, verende voorvork, verend zadel en verstelbaar stuur) en minder risico te lopen dat iemand anders er met jouw fiets er vandoor gaat.

Ik gebruik de fiets dagelijks voor mijn woon-werkverkeer. Dit is inmiddels 14 km/dag. Daarvoor wil ik een degelijke en moderne fiets gebruiken. Deze fiets is hiervoor perfect. Sinds de “behandeling” rijdt hij nog steeds even fijn maar is een stuk minder diefstal gevoelig.

Ik zit met hetzelfde idee in mijn hoofd.Mijn 5 jaar oude fiets spuiten, ik denk eerder aan knalrood.Ik rij nu al 7 jaar met een krot van een fiets rond van station naar het werk.Constant is er iets dat moet hersteld worden en dat kost ook geld.Vandaag zelfs bijna een ongeluk.Ik stak een zeer drukke weg over en de ketting brak af tijdens het oversteken.

Lekker zonde als je een nieuwe fiets koopt en hem dan naar de **** helpt door hem te spuiten

nou ja wort ie tenminste niet gejat door die kut profs

ik heb vandaag fietsje van 25 euro gekocht, ga hem deze week eerst nog wat mottiger laten uitzien, ik dacht aan een lekker stevig lijmlaagje en er dan vanalles inplakken dat er vies uitziet maar niet scherp is of kan rotten. voorlopig heb ik al kussenvulling en haar van een pruik. ik ga nu ook voor drie sloten want ik ben het echt kotsbeu dat ze mijn fiets telkens stelen. Ik zal er ook nog wat verf op spuiten maar denk aan wat vieze kleurtjes, strondbruin of zo. hoe viezer hoe beter. want die felle kleurtjes zijn te cool voor de gelegenheidsdief. heeft er iemand nog een idee om mijn fiets er walgelijk te laten uitzien? groetjes uit belgie waar ze tegenwoordig alles pikken.

Hallo,
Ondanks dat mij fiets vastgeketend zat aan een hek, was hij mooi verdwenen. Het kabeltje was zo doorgeknipt. Let er op dat je een degelijke ketting gebruikt als je je fiets vastzet en door je frame!
Groetjes,

Marcel

Mijn dochter’s fiets is ook gestolen in Almere Kruidenwijk. Zondag 6 nov. Het is een witte avalon fiets met zwarte kettingkast en jasbeschermer met witte bloemen. 26 inch.
Goed idee trouwens van dat spuiten, wel zonde maar wel slim.

Overspuiten is helaas de beste optie. Had een prachtige gazelle gekocht, binnen drie weken uit mijn achtertuin gestolen. Toen een nieuwe fiets van de verzekering- binnen drie maanden gestolen. Toen weer een nieuwe en toen was ik het toch echt helemaal zat dus heb ik hem over laten spuiten in drie kleuren. Dit was wel een heel andere fiets dan die gazelle- een cortina crush- dus veel zwaarder. Maaaar: drie jaar later heb ik hem nog! Kan hem overal laten staan niemand steelt hem :p hij is alleen echt NIKS (of bijna niks) meer waard. Dus je moet er wat voor over hebben..

volgens mij heeft dat ding geen slot nodig XD… bovendien moet ik toegeven dat als dit mijn daily driver was dat mijn onderbewustzijn waarschijnlijk wenst dat ie gestolen wordt.

Maargoed.. als je er tegen kan… zeker doen.

Bedankt voor het delen van deze anti-diefstal tips! Ik heb vorige week een nieuwe fiets gekocht maar durf hem nog niet overal te parkeren. Ik heb gelukkig een goed slot bij mijn fiets gekregen en zal hem dan ook vastzetten aan een rek wanneer ik hem parkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *