LedLightEurope ball-led met 3 leds

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 5 Reacties»

Een mooie ledlamp van LedLight Europe die eruit ziet als een gewone gloeilamp. Het koellichaam is zichtbaar, als een aluminium gedeelte van de behuizing, want het is belangrijk om de leds goed te koelen zodanig dat de temperatuur niet te hoog oploopt en de levensduur van 50.000 uur mogelijk wordt.

De lamp heeft een warmwitte kleur, zodanig dat deze ook gebruikt kan worden voor het vervangen van gewone gloeilampen.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_E27_New_pw_ball_3L_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 2706 K Een kleurtemperatuur die prima vergelijkbaar is met een gewone gloeilamp of halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 13 Cd Niet fel, maar dat is begrijpelijk omdat er een mat glas wordt gebruikt en er maar weinig vermogen in de lamp wordt verbruikt; er komt dus ook niet teveel licht vandaan en het is ook niet gericht.
Stralingshoek 210 ° Deze ledlamp heeft een ruime stralingshoek, ook zoals een gloeilamp.
Vermogen P 3.76 W Er zitten drie leds in, en natuurlijk een stuk voorschakelelektronica. Dus de leds zullen wel van het 1 Watt type zijn, en dan blijft er nog een kleine Watt over voor de voorschakelelektronica over.
Power Factor 0.54 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.6 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven voor, en particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 94 lm
Efficiëntie 25 lm/W Deze efficiëntie is in ieder geval 2.5x beter dan die van een gewone gloeilamp.
CRI_Ra 82 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde van 82 is hoog en geeft dus een vergelijkbare verlichting dan die van een gewone gloeilamp. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,46 en y=0,41
Fitting E27
Diameter 50 mm Gemeten over de bulb zelf.
Lengte 100 mm
Gewicht 68 gram Gewoon een handzame en lichte lamp.
vormfactor peer
Algemene opmerkingen Een mooie ledlamp van LedLight Europe.

E_v op 1 meter afstand

lle_gu10_3leds_warmwit op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een lamp met een brede stralingshoek van 210 graden. En een relatief lage helderheid van 13 Cd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

LLE<i>E27</i>New<i>pw_ball</i>3L 400 lx

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 18 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.
Bij deze lamp is lezen dus niet erg praktisch, omdat je daarvoor er erg dicht bij moet zitten. Voor een beetje algemene verlichting is de lamp prima.

E_v als functie van afstand

LLE<i>E27</i>New<i>pw_ball</i>3L lux als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 94 lm.

In dit bestand vind je ook alle overige berekeningen en meetwaardes.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 94 lm, en een opgenomen vermogen van 3.8 Watt, levert een efficiëntie van 25 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.56 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.6 kVAhr aan reactie vermogen is geweest..

Netspanning 230 V
Lampstroom 30 mA
Vermogen P 3.8 W
Schijnbaar vermogen S 6.9 VA
PF 0.54

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_E27_New_pw_ball_3L_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2700 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_E27_New_pw_ball_3L_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,46 en y=0,41.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_E27_New_pw_ball_3L_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

De verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen en de kleurtemperatuur zijn niet afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van de lamp

De waarde van 82 ligt hoog, en vergelijkbaar met de lichtkleur indruk die je zou krijgen bij een gewone gloeilamp of halogeenlamp. Of gelijkheid strict noodzakelijk is, is maar de vraag, zie ook dit artikel.

5 reacties op “LedLightEurope ball-led met 3 leds”

Marcel,

Ik gebruik bij voorkeur spaarlampen, mag ook led zijn, mits de kleur warmwit is. De Philips T60 softone voldoet eraan. Ik heb echter een Constanza lamp met een 4 standen aanraakdimmer als lees- en schemerlamp, waarin een gloeilamp van 75 tot 100 Watt tot zijn recht komt. De Philips spaarlamp is niet dimbaar. Is er een spaar- of ledlamp, die wel in de Constanza kan functioneren?

@ Arie,
Je hebt er nu een 75 to 100 W gloeilamp inzitten, met een verwachte 10 lm/W heb je dan 750 – 1000 lumen. Dat is nogal wat licht, daarvoor heb je een serie leds nodig, die aansluitbaar zijn op 230 V en ook nog eens dimbaar. Ik ken ze niet. Ik heb wel je vraag doorgespeeld.
Voor spaarlampen is misschien iets mogelijk, echter daar heb ik zelf nog geen mooi dimbare gevonden; eentje die lineair ook dimt.

@mvdsteen:

Voor spaarlampen is misschien iets mogelijk, echter daar heb ik zelf nog geen mooi dimbare gevonden

Megaman heeft een hele range dimbare spaarlampen, zowel typen die op een bestaande dimmer aangesloten kunnen worden (DimmerAble) als typen die met een gewone schakelaar gedimd kunnen worden (DorS).

Dimbare spaarlampen

Ik heb zelf een 11W DorS, dus dimbaar met een gewone schakelaar en dat werkt perfect. Je hebt hem zelfs nog doorgemeten en de Olino OK uitgereikt…

@ Jeroen Haringman,
Klopt dat ik jouw dimbare spaarlamp heb gemeten, en die is ook goed, alleen is die wel bruikbaar in de Constanza? Ik verwacht niet dat de Constanza de lamp die erin zit steeds aan- en uitschakelt wanneer er van de ene stand naar de andere wordt omgeschakeld. Vandaar dat ik jou dimbare lamp niet wilde aanraden aan Arie.
Voor wat betreft een andere dimbare spaarlamp van Megaman, ik heb zojuist een MM40102 doorgemeten. Ik zal de resultaten publiceren, maar ik ben zeker niet tevreden over hoe deze te dimmen was met een normale dimmer (die faseaansnijding gebruikt); als ik de dimmer van 0 – 100 % kan instellen, dan werkt het dimbare gebied alleen maar wanneer de dimmer tussen 50 % en 80 % instaat. Verder, wanneer de spaarlamp dan uit is (bij 80 % dimstand) dan moet ik weer terug naar de 50 % stand om de spaarlamp weer terug aan te krijgen. Dit is niet zoals we het gewend zijn.

Hoi Arie,
Een bekende van me was erg te spreken over een goed dimbare lamp. Deze is door hem gekocht bij de elektro hulpdienst in Eindhoven Noord, voor € 20,-. Hij stelde zelf nog Ik ben uitermate tevreden met m’n dimbare spaarlamp; hij heeft een redelijke aangename lichtkleur en is goed dimbaar.
Ik zal hem nog eens meten zodra ik hem heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *