LedLightEurope Dimbare 5x3W Par30 ledlamp koudwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geen reacties»

Een hele mooie ledlamp van LedLightEurope, waarbij 5 x een driewatt led is ondergebracht. Deze hebben een behuizing gekregen die goed voor koeling kan zorgen, waarbij ik aanneem dat dit de levensduur van de leds ten goede komt. Verder worden de leds niet op volle vermogen gebruikt, wat de lichtopbrengst nadeling beïnvloedt maar wat wel weer de levensduur ten goede komt. De ledlamp is dimbaar, er zit in de ledlamp een dimmer ingebouwd met een lichtgevoelige cel. Door middel van een meegeleverde aparte afstandsbediening is de lamp aan- en uit te zetten alsook te dimmen. De kleurtemperatuur is koudwit, en er komt een hele hoop licht uit deze lamp. Meer dan uit zijn broer, die warmwitte leds heeft. Verder heeft dit model geen diffuse lens voor de leds zitten, war resulteert in een kleinere bundel, dus meer gefocusseerd licht dan zijn broer. De efficientie is ook hoger dan dat van zijn broer. Deze lamp geeft meer licht dan de halogeen van het type 50 W 230 V!

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_Dimmable_5x3W_Par30_E27_CW_30deg_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 7318 K Erg felwit.
Lichtsterkte Iv 1900 Cd Zeer fel, niet om in te kijken.
Stralingshoek 17 ° De ledlamp heeft een gefocusseerde bundel. Deze bundel is meer gefocusseerd dan zie van van LedLightEurope, want bij deze lamp zitten er geen diffusor lenzen voor de leds.
Vermogen P 12.4 W Het duurt wel een 15-20 minuten voordat de lamp zich heeft gestabiliseerd.
Power Factor 0.48 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.8 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 435 lm Veel lichtopbrengst, meer dan dat van een 50 W halogeenlamp.
Efficiëntie 35 lm/W Dit is 3.5 x efficiënter dan een gloeilamp of halogeenlamp.
CRI_Ra 74 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde van 74 is lager dan 80 wat gezien wordt als grenswaarde. Bij deze lamp is het niet zo van belang, omdat de lampkleur heel hoog is en daardoor er niet snel een verband gelegd wordt met een andere zwarte straler van dezelfde hoge kleurtemperatuur. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,3 en y=0,32
Fitting E27
Diameter 94 mm
Lengte 99 mm
vormfactor spot
Algemene opmerkingen Deze bundel is meer gefocusseerd dan zie van van LedLightEurope.

E_v op 1 meter afstand

LLE<i>Dimmable</i>5x3W<i>Par30</i>E27_CW_30deg op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een lamp die een gefocusseerde bundel heeft, en een lichtsterkte van 1900 Cd. Dit is heel veel, en de lamp is ook erg fel.

Afstand bij 400 lux en grafiek

LLE<i>Dimmable</i>5x3W<i>Par30</i>E27_CW_30deg 400 lx

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 224 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

LLE<i>Dimmable</i>5x3W<i>Par30</i>E27_CW_30deg lux als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 435 lm.

In dit bestand vind je ook alle overige berekeningen en meetwaardes.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 435 lm, en een opgenomen vermogen van 12.4 Watt, levert een efficiëntie van 35 lm/Watt. Het is 3.5 x beter dan de gewone gloeilamp en halogeenlamp.

Met de powerfactor van 0.48 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.8 kVAhr aan reactie vermogen is geweest..

Netspanning 230 V
Lampstroom 112 mA
Vermogen P 12.4 W
Schijnbaar vermogen S 25.8 VA
PF 0.48

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_Dimmable_5x3W_Par30_E27_CW_30deg_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 7300 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_Dimmable_5x3W_Par30_E27_CW_30deg_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt redelijk op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,30 en y=0,32.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_Dimmable_5x3W_Par30_E27_CW_30deg_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

De verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen en de kleurtemperatuur zijn niet afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van de lamp

De waarde van 74 ligt iets onder de grens van 80 wat gezien wordt als dicht genoeg bij de 100. Echter het gaat hier om een kleurtemperatuur (7300 K) die zoveel hoger ligt dan wat we gewend zijn (2700-3000 K), dat we niet zozeer veel waarde moeten hechten aan deze Cri waarde.

Dimbaarheid met meegeleverde afstandsbediening

Om de dimfunctie te ervaren en te meten, heb ik gebruik gemaakt van de meegeleverde afstandsbediening.

Plaatje van afstandsbediening

De meegleverde afstandsbediening

Met een druk op SET en daarna 1 – 5 kun je aan de lamp een bepaald nummer meegeven. Druk je nu op dat nummer, dan selecteer je deze lamp. Daarna kun je met + of – de intensiteit regelen, en met on – off kun je de lamp aan- of uitzetten. Als je een tijdje de afstandsbediening niet hebt gebruikt, en je wilt de lamp bedienen met de afstandsbediening, dan dien je eerst het nummer in te toetsen en daarna +, -, on, of off. De lamp zal, bij het drukken op het nummer, zich in een bepaalde 0-stand zetten, en daarna zorgt drukken op – ervoor dat je vertrekt van de laatst ingestelde intensiteit. Dus als je in stand 4 stond, dan zal je nu bij het drukken van de – toets in stand 5 komen.

De lamp zelf heeft in het midden van de voorkant een ingebouwde sensor, waarop je dient te richten voor de bediening van de lamp.

Plaatje van lichtgevoelige cel

De ontvanger van de afstandsbediening

Dimmerfunctie van de lamp

Dimmerfunctie van de lamp

Je ziet dat het dimmen intuitief gaat. Je hebt een groot regelbereik bij het terugregelen van de dimmer en je ziet de hoeveelheid licht goed afnemen. Er zijn 6 stappen in totaal en dat is wel voldoende.

Dimmerfunctie van de lamp, invloed op vermogen en pf

De invloed van het dimmen op het vermogen, de powerfactor, de lichtopbrengst en efficiency.

Hierbij een overzicht hoe allerlei parameters reageren op de dimstand. Het opgenomen vermogen en de lichtsterkte nemen op een vergelijkbare manier af.

Je ziet ook dat de kleurtemperatuur iets afneemt wanneer ik meer dim (dus de temperatuur van de kamp wat afneemt). De kleurtemperatuur nam niet af bij zijn warmwitte broer, vandaar dat deze er toen niet bijstond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *