Bij het toepassen van HighPower led spotjes ben ik er achter gekomen dat het beloofde warm witte licht van deze led spotjes toch niet zo warm is als verwacht en dat deze led spotjes ook kunnen gaan smeulen als je geen goede trafo kiest…
In mijn streven naar energie besparing op mijn verlichting ben gaan experimenteren of ik mijn energie slurpende halogeen spotjes (5 x 20 Watt = 100 Watt) kon vervangen door led spotjes (5 x 1 Watt = 5 Watt). Tijdens mijn speurtocht op internet ben ik uiteindelijk op het volgende led spotje uitgekomen:
1-Watt-HighPower-LUXEON-LED
Deze led spot heeft de volgende specificaties:
Kleur | Wit |
Spanning | 8-16 Volt AC/DC |
Socket | MR16 Gx5.3 |
Lichtbron | LUXEON-LED 1 Watt (25 Lumen) |
Stralingshoek | 25° (SPOT) |
Belichting sterkte | 350 Lux/m |
De meeste led spotjes bestaan uit veel verschillende ledjes. Zoals je kunt zien op de foto is dat bij dit spotje niet het geval. Deze bestaat uit slechts een high power led van 1 Watt.
Nieuwe Trafo
Voordat ik mijn 5 halogeen spotjes kon vervangen door de nieuwe led spotjes heb ik eerst mijn trafo moeten vervangen. De oude trafo had een maximaal vermogen van 150 Watt, maar nog belangrijker een minimale belasting van 50 Watt. Als je deze trafo met veel minder vermogen gaat belasten dan loop je de kans dat de trafo een te hoge uitgangsspanning gaat afgeven en dat is fataal voor led lampen.
Na veel zoeken heb ik uiteindelijk een trafo gevonden die met een zeer lage minimale belasting kon werken: 10 watt. Aangezien ik 5 x 1 Watt ledjes heb, heb ik eigenlijk een trafo nodig met een minimale belasting van 5 Watt. Ik dacht dat kleine verschil kan geen invloed zou hebben, maar wat later blijkt, ik had het helemaal mis…
Blauw licht
Hoewel duidelijk op de doos staat dat het om een led lamp gaat met warm wit licht, is de kleur toch duidelijk aan de blauwe kant. De kleur afkomstig van de led spotjes lijkt meer op daglicht dan op het gezellige witte licht wat ik gewend was van mijn halogeen lampen. Een kleine tegenvaller.
Om te voorkomen dat andere mensen dezelfde tegenvaller krijgen ben ik begonnen met het maken van een lijst van ervaringen met led spot lampen. Deze lijst kun je vinden in het artikel “Overzicht spotlicht ledlampen”
Zwak licht
De 25 lumen van de led spotjes blijkt in de praktijk toch een stuk minder licht op te leveren dan de bestaande halogeen spotjes. In het verleden verlichten de halogeen spotjes bijna de gehele kamer. Dat gaat met deze led spotjes niet lukken.
Toch mooi bruikbaar
Nadat ik de hulp ingeroepen had van wat extra sfeer verlichting in de vorm van design lampen uitgerust met spaarlampen, zie ook het artikel “Succes met spaarlampen”, ben ik gaan kijken waar ik de nieuwe led spotjes voor kon gaan gebruiken. Gelukkig heb ik toch nog een mooie bestemming gevonden: verlichting van mijn schilderijen.
Brand lucht
Maar toen gebeurde het…na enkele branduren begon ik een vreemde brandlucht te ruiken. Wat bleek, een van de led lampjes was aan het smeulen. Direct alles uitgezet. Maar het was al te laat. Een van de led spot lampjes was al gesmolten.
De oorzaak: een te hoge spanning van de trafo door een te lichte belasting (5 Watt in plaats van de minimale 10 Watt).
Oplossing
Als snelle oplossing (en compromis) heb ik besloten om twee led spotjes (2 Watt) samen met 1 halogeen spot (20 Watt) aan te sluiten op de trafo. Hierdoor wordt de minimale belasting van 10 Watt van de trafo ruim gehaald en is de spanning precies goed (12 Volt).
De besparing
Uiteindelijk is het me toch gelukt om een besparing te halen op mijn verlichting door het toepassen van een combinatie van spaarlampen en led lampen. Uiteindelijk heb ik een besparing op mijn verlichting kunnen bereiken van 0.85 kWh / dag. Dat is 310 kWh / jaar. Dat is ongeveer 10% van het totale energie verbruik van een gemiddeld gezin. Zie ook het artikel “Energie besparen levert geld op”
18 reacties op “HighPower led spotjes”
Wat betreft LEd in spots is dit ook heel goed toe te passen in een toilet en andres is er in de 50mm uitvoering nog een spaarlamp van 7 Watt te verkrijgen.
Dit is altijd nog interesanter als 50W halogeen.
Ook op buiten verlichting kan nog zeer veel bespaart worden.
Leuk artikel
bedankt voor de info
ik probeer er mijn voordeel mee te doen
Koop dan 220v Ledverlichting dan heb je geen Transfo meer nodig. Kijk maar eens op Pearl.be KurtSpontini
Neem ook eens een kikje op http://www.creatiefmetled.nl
Best interessant, maar ook dit is een leuk stuk.
Op http://www.niikuled.com hebben ze warm wite spotjes die wel mooi warm wit zijn.
Ook lampjes met een ingebouwde “constante stroom” schakeling.
Onafhankelijk van de voeding AC tot 18 volt en DC tot 27 volt krijgen de leds altijd de zelfde stroom (ideaal aan boord van schepen maar ook campers)
Ook op de halo. travo kunnen ze niet meer stuk.
Onlangs mijn buitenspotjes vervangen voor Led spots. Na het monteren de spanning erop gezet en wat blijkt ze gaan knipperen. even aan en weer uit in een gelijk ritme.
Mij is geheel onbekend hoe dit kan.
Wellicht de trafo?
en wat voor led spotjes kun je dan gebruiken als buitenverlichting voordeurluifel en een sensor erbij
Mijn ervaringen met LED verlichting. Ik heb ookk LED-spotjes gekocht. In eerste instantie ook voor de woonkamer. Maar inmiddels heb ik er ook maar weer de halogeen spotjes ingedaan. De led-spotjes geven koud, ongezellig en weinig licht voor de woonkamer. De led-lampen kon ik mooi gebruiken in de badkamer boven het bubbelbad. Daar heb je niet zoveel licht nodig en het blauwachtige licht uit de led-lamp geeft een mooi effect op de bubbels in het bad. Ook heb ik Led-lampen in gebruik als nachtverlichting op de gang, zodat je niet je hoofd stoot aan openstaande deuren. Er zijn dus genoeg plaatsen in huis waar de LED-lamp inzetbaar is, maar niet in de woonkamer dus!
Geachte heer/mevrouw,
Ik heb 25 inbouwspotjes met een buitenmaat van 8,5 cm en binnenmaat is 5 cm.
Deze zou ik graag vervangen door LEDspotjes is dit mogelijk en wat zijn de kosten.
Mvrgr.,
Mevr. M. Pardo
Goed stuk, veel plezier van gehad. Bedankt!!
Even een vraag.
Ik wil graag halogeen (40watt) vervangen door MR16 LED 20x helder wit 12V 2W GU5.3
Nu vraag ik me af of 20x 2w gewoon 40 watt in totaal is. Of zie ik dat verkeerd en zijn de 20 lampjes samen maar 2 watt
Als het namelijk 40 watt is , dan schiet je er niets mee op.
Pas op met elektronische halogeenrafo’s, deze zijn voor 90% van de 12V MR16 spotjes niet geschikt. (Hoogfrequente te hoge spanningspieken) Alleen een ouderwetse “analoge” ijzerkern transformator van 12V AC is goed.
De minimale belasting is dan ook niet relevant meer.
Als een schakelende voeding 12 tot 15 V DC stabiel is, gaat het ook heel goed (bv. Laptop voeding)
Daarbuiten hebben dit soort spotjes de afgelopen jaren erg veel kinderziekten gehad en nog steeds komt het voor dat de elektronica in de spot het begeeft.
Lichtopbrengst van een 3 watt ledspotje is te vergelijken met 35 watt halogeen spot.
Lichtopbrengst van ledspotjes wordt vaak te hoog opgegeven.
Het is in praktijk ongeveer gelijk aan een spaarlamp (ondanks dat zelfs in de Wikipedia NL meer wordt opgegeven).
Grofweg is een 3W ledspotje gelijk aan een normale 15W gloeilamp.
Voor de helder witte is het rendement iets hoger, voor de warm witte is het rendement lager.
Ook wordt in de specs vaak de typical lichtopbrengst opgegeven, dat kan dus per exemplaar verschillen, soms iets meer, maar vaak ook iets minder.
Als je zowel voor een spaarlamp als leds met de 5 maal factor rekent wordt je niet teleurgesteld over de lichtopbrengst.
ledlampjes geven nog altijd licht ook al zijn de schakelaars uit, verbruiken deze ledlichten dan ook ??
Mensen , de grootste besparing van overschakeling naar ledspots is nog altijd in de 220V versie , de 12 V spots zijn makkelijk om te bouwen ( ander lampvoetje ).
Als je verlichting op 12V knippert is de openingshoek van je trafo te hoog , de meeste trafo’s gaan open bij 20W.Dus of een andere trafo kopen of 1 halogeenspot erbij laten branden probleem opgelost.
Carlietie wat voor een schakelaars heb je ? Met dimmer , met lampje ?
Over spaarlampen het volgende: een 7 watt spaarlamp VERMELDDE op de doos 60 Ma. Is 13,8 watt. Dit heeft te maken met “schijnbaar vermogen” wegens de cos Fi. dit verbruik wordt niet geregistreerd met een oude elektrameter. Naar ik denk wel met de nieuwe generatie “intelligente”meters.Weg besparing!!!! Het verbruik staat tegenwoordig niet meer op de verpakking.
Ik heb een kapotte trafo vervangen die 2 halogeen spotjes (ieder 12V 20W) van stoom voorzag. De nieuwe trafo kan 60W leveren. Het werkt. Alleen…. die twee spotjes gaan pas na 5 sec aan. Schakel ik ze dan uit en onmiddelijk weer aan, dan is er geen wachttijd.
Nu zag ik de opmerkingvan Jonathan in deze rubriek (Nov 2008) en ja… de nieuwe trafo is een ‘TGEL Electronic convertor’ Dus geen ijzerkern. Kan dat de verklaring zijn?
Dank alvast voor jullie antwoord!