Zuiniger dan een Prius en sneller dan een Ferrari

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 16 Reacties»

Bij veel mensen roept een elektrische auto nog het beeld op van een traag golfkarretje of een stille invalide wagen. Deze auto bewijst dat ook anders kan. Hij heeft een acceleratie van 0-100 in 4 seconden, 248 PK , een equivalent benzine verbruik van 1 liter op 68 en is 100% elektrisch. De nieuwe Tesla Roadster….

Update: Video’s van de Tesla roadster

Tesla Roadster

Update 9 Augustus 2008

Enkele video fragmenten van de Tesla roadster

Tesla Motors

De Tesla Roadster wordt gemaakt door de firma Tesla Motors

Tesla Roadster

De naam Tesla komt van Nikola Tesla een Servisch-Amerikaans uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige.
Hij staat o.a. bekend als de uitvinder de wisselstroomelektromotor, de motor die ook in de Tesla Roadster gebruikt wordt.

Tesla Roadster

Efficient

Zoals misschien bekend werkt een goede elektromotor veel efficiënter (tot 95%) dan moderne diesel (35%) of benzine (25%) motor. Het gevolg is dan ook dat je veel minder energie nodig hebt in een elektrische wagen dan in een conventionele auto. Hoewel de auto wel meer gewicht heeft door de accu’s die je moet meenemen wordt dat weer ruimschoots gecompenseerd door de zeer efficiënte motor en door de mogelijkheid om je energie weer terug te winnen tijdens het remmen (tot 30%) door je elektromotor als generator te gebruiken.

Elektromotor Tesla Roadster

Koppel

Behalve het feit dat elektromotoren zeer efficiënt kunnen zijn hebben ze ook een ideale koppel curve. En juist deze koppel curve zorgt ervoor dat een elektrische auto zeer snel kan optrekken.
Een elektromotor kan over het gehele toerenbereik (0-14.000 rpm) een hoog koppel halen.

koppel

Klik op de grafiek voor details.

Dit in tegenstelling tot een verbrandingsmotor waar je het maximum koppel maar in een heel klein toerenbereik kunt halen, dit is ook de reden waarom je in een conventionele wagen continue moet schakelen.

Tesla Roadster

Specificaties

De specificaties van de Tesla Roadster zien er indrukwekkend uit.

Motor type 3-phase, 4-pole elektromotor
Max. vermogen 248 PK (185kW)
Max. toeren 13.500
Efficiëntie 90% gemiddeld, 80% op piek vermogen
Max. Koppel 244 Nm

Duurzaam

De elektrische auto zelf heeft geen uitstoot van CO2 of andere verbrandingsgassen maar dan moet de elektriciteit waarop deze auto rijdt wel op een duurzame manier opgewekt worden. Gelukkig zijn er meer dan voldoende duurzame energie bronnen op aarde.

beschikbare energie bronnen

De hoeveelheid zonne-energie die jaarlijks op aarde komt is meer dan de complete wereldvoorraad aan olie, gas, uranium en steenkolen bij elkaar opgeteld. De hoeveelheid winbare energie middels fotosyntese of windenergie is veel meer dan we jaarlijks nodig hebben. Het is toch vreemd dat we ons dan blijven vastklampen aan het verbranden van olie met alle gevolgen vandien….

Echter als we deze duurzame energie bronnen willen aanspreken en een duurzame toekomst willen opbouwen dan zullen we met zijn allen hierin fors moeten investeren. En gezien het aankomende peak-oil probleem kunnen we niet snel genoeg starten.

Verbruik

Het energie verbruik van de Tesla is 110 Wh / km. Met de huidige elektriciteitsprijs van 20 cent / kWh komt je dan uit op een kostprijs van 2,2 cent / km. Ter vergelijk, als je de Toyota Prius neemt: deze heeft een gemiddeld verbruik van 1:17. Met de huidige benzine prijs van € 1,43 per liter kom je dan uit op 8,4 cent / km.
Oftwel de Tesla is nu al 4x goedkoper in zijn verbruik dan een Toyota Prius. Als je dit omrekent naar benzine verbruik krijg je de volgende waarde:

De Tesla Roadster heeft een equivalent benzine verbruik van 1 : 68

Maar als je de Tesla koppelt aan je eigen zonnepanelen dan wordt het natuurlijk nog interessanter…

Actie radius

De actie radius van een auto wordt bepaald door het energie verbruik per kilometer en de de hoeveelheid energie die meegenomen kan worden. De Tesla Roadster maakt gebruik van lithium-ion batterijen. Deze batterijen hebben een zeer hoge energie densiteit van 200 Wh / kg. Dit is meer dan 5 keer zo efficiënt dan de bekende lood accu’s. Het gevolg is dan ook dat de Tesla ‘slechts’ 500 kg aan accu’s hoeft mee te nemen om een actieradius van 400 km te bereiken.

Opladen

Het opladen van de accu’s kan gewoon via het stopcontact. Als de accu’s volledig leeg zijn dan duurt het 3,5 uur voordat ze weer volledig opgeladen zijn.

Opladen

Regenerative breaking

Tijdens het rijden worden de accu’s ook weer opgeladen zodra men begint te remmen. De energie die normaal verloren zou gaan aan warmte in de remmen wordt weer terug gewonnen door de motor als generator te laten werken. Dit wordt ook wel “regenerative breaking” genoemd. Met “regenerative breaking” kan men wel tot 30% procent van de energie weer terug winnen. Het resultaat is dat Tesla Roadster in de stad, waar veel geremt moet worden (voor stoplichten), veel zuiniger kan rijden dan een conventionele auto.

Video

Introductie van de Tesla

Promotie video Tesla Motors

Jay Leno’s Garage: 2008 Tesla Roadster

Tesla Roadster op ABC News

Tesla Roadster op BBC World

Tesla Roadster op Global

Interessante links

16 reacties op “Zuiniger dan een Prius en sneller dan een Ferrari”

Efficiëntie van een electro motor is misschien 80-90% in dit auto maar alle moderne accus hebben efficiëntie (van energie) van maximal 68%… Dus totaal efficiëntie is 61%.

Ik ben geen expert op het gebied van accu’s maar wat ik erover gelezen heb is dat een Lithium-Ion accu een oplaad efficiency heeft van 99,9%. Verder is zijn eigen ontlading vrij laag (5% per maand). Het lijkt er dus op dat dit weinig invloed heeft op de complete efficiency van de elektrische auto.

Li-ion accu’s genereren veel warmte onder hoge stress (dus effectiviteit probleem), capaciteit effeiciency kan inderdaad hoog zijn (tot rond 90%) maar energie efficiency is niet zo hoog (max 68%).

Maar volgens mij gebruiken ze iets anders (beter). Voor meer details leez: http://www.greencarcongress.com/2006/06/teslamotorscl.html

Ik heb afgelopen weekend een proefrit gemaakt op een elektrische scooter (dat is leuk!), je kunt her hier meer over lezen.

Zoals ik in die forumpost ook al aangeef is eigenlijk het enige wat me niet lekker zit de energie die gaat zitten in de periodieke vervanging van de accu’s (transport, recycling, etc.).

Heeft iemand enig inzicht in hoeveel energie hier in gaat zitten t.o.v. een voertuig wat rijdt op fossiele brandstoffen?

De Tesla Roadster heeft een equivalent benzine verbruik van 1 : 68 ???
Best mogelijk dat dit de ideale manier is om geen accijnzen te betalen, en zo héél economisch te rijden.
Maar als je dan kijkt hoeveel fosiele brandstof er in werkelijkheid verstookt is om de benodigde electriciteit te genereren, kom je wel aan een goeie 10 liter diesel ( en dus CO2-uitstoot minstens boven de 250 gr/km ).
Toch nog altijd niet slecht voor een sportwagen met 250 PK onder de motorkap.

Met alleen de energie die benodigd is om te rijden ben je er niet. Li-ion accu’s hebben dan wel een relatief hoge energie-inhoud, maar hun levensduur is nog niet om naar huis te schrijven. Ik denk dat je in een tractietoepassing als deze blij mag zijn met een levensduur van een jaar of drie.

Je zult ook de hoeveelheid energie in je berekeningen mee moeten nemen die het kost om elke drie jaar een set li-ion accu’s te vervangen. Het produceren, vervoeren, plaatsen, verwijderen, weer vervoeren en recyclen kost allemaal veel energie. Het is lastig dit exact uit te rekenen, maar ik vermoed dat het en aanzienlijk deel van het totale energiebudget uit zal maken.

Verder natuurlijk een fantastische auto.

PS: Volgende week woensdag ga ik een proefrit maken in een Aerorider, en 26 augustus in een Twike! Elektrische voertuigen van een heel ander kaliber, maar niet minder interessant!

Als de energie die nodig is voor de fabrikage en de elektriciteit nodig voor het laten werken van de Tesla duurzaam opgewekt wordt (wind, zon, water) dan is de CO-uitstoot 0 gram.

Bij fossiel aangedreven voertuigen heb je die optie niet, dan verbrand je altijd olie.

Moraal van het verhaal. We moeten als een speer omschakelen naar duurzame energie opwekking.

Akkoord, Jeroen8, met jouw zonneset van 2500Wp zou je al snel 15.000 km per jaar zonder uitstoot kunnen rijden.
Alleen nog wachten op betere accu’s.

Nu we toch bezig zijn.

Een volledig elektrische motor, een vectrix, met het uiterlijk van een (grote) scooter.

Zijn er nog meer interessante ontwikkelingen op het gebied van elektrisch transport? Geef je mening.

En ik maar denken dat reklame hier niet mag. Ik vindt hier Ziggo, Nuon en deze auto. Toen ik een merk noemde werdt mijn reactie verwijderd. Tja, politiek ?!

@Maxx,

We doen ons best om iedereen aan het woord te laten op de OliNo website mits deze bijdraagt aan de discussie.

Als we het gevoel hebben dat het puur om spam gaat dan verwijderen we het bericht. Dit heeft niets met politiek te maken maar met de handhaven van de kwaliteit op de website.

Om welk bericht ging het precies wat we verwijderd hebben van je?

De berekeningen in dit artikel lijken niet helemaal te kloppen. Als de auto 500kg aan batterijen heeft en hij haalt daar 400km bereik mee met een verbruik van 120wh/km kom ik uit op een batterij de slechts 88wh/kg aan capaciteit heeft.
Omdat 88wh/kg voor een li-ion erg weinig is (ligt dichter bij de waarde van een nimh batterij) ga ik er vanuit dat of het bereik veel groter is, of het totaal gewicht aan batterijen lager ligt.
Ook een energiedichtheids waarde van 200wh/kg voor li-ion is mij vreemd. De huidige meest voorkomende waarde is 150wh/kg en dat komt weer wel overeen met de factor 5 tov een loodbatterij (30wh/kg) die hier in het artikel genoemd wordt. 500kg x 150wh/kg is 75000/ 120wh/kg is 625km! Bij 200wh/kg zou dat nog veel meer zijn. Wellicht is het kilometer verbruik van 120wh/km verkeerd opgegeven.

Beste mensen,
Ik ben ondernemer en uitvinder en zoek samenwerking met een aantal van jullie die zich met alternatieve aandrijving bezig houden. Ik wil nl. een nieuwe manier van energieopslag testen.

Ik heb afgelopen weekend een Tesla Roadster van mijn werkgever mogen benutten voor een indrukwekkende kennismaking. Waar mogelijk heb ik gebruik gemaakt van elke laad-mogelijkheid (thuis in het stopcontact (13 Ampere continue laden) of bij een laadpaal (met 16 Ampere continue laden).
Ondanks dat de accu niet vol te krijgen was in dit korte moment, toch vele honderden kilometers kunnen rijden. En het zuinigste wat ik reed was 200 Wh/km, bij sportief/onzuinig rijden zakte dit naar ca. 175 Wh/km. Indrukwekkende auto met even zo indrukwekkende prijsstelling. Maar ik ben om 😉
http://www.renewable-energy-now.org/2012/08/tesla-roadster-experience/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *