Lampmetingen overzicht
Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen, Spaarlampen 8 Reacties»In diversie artikelen heb ik de meetresultaten beschreven van de metingen aan verschillende lampen: led-, gloei-, spaar- en halogeenlampen. Dit artikel vat de gegevens samen in een paar grafieken, waardoor vergelijken van lampen onderling makkelijk wordt.
Overzicht vergelijkingen
Twee grafieken heb ik uitgezocht die het vergelijk mogelijk maken. De eerste grafiek geeft een vergelijk van de waarde die aangeeft hoeveel lux ik kan verwachten recht onder de lamp, op 1 meter afstand, recht onder de lamp. Dus dan weten we hoe fel het licht is dat we kunnen verwachten en het vergelijk met andere lampen.
Daarnaast geef ik een grafiek waar ik in uitzet hoever van deze plaats in nog de helft van het aantal lux kan verwachten. Dit geeft iets aan van de focussering van het licht.
Zie ook het plaatje, dat de besproken waardes aangeeft in het rood.
8 reacties op “Lampmetingen overzicht”
Marcel,
Pet af voor wat jij doet. Ik vind het geweldig dat iemand(jij dus) zulke metingen doet en ze dan ook publiceert. Nog van dat aub
Mooi overzicht. Goed werk.
Misschien ook leuk om een grafiek te maken met lux/watt voor elke lamp.
Wat een gigantisch verschil tussen lampen, erg opvallend. Ik zou denken dat er wel een standaard bestaat met betrekking tot minimale lux? Blijkbaar niet, helaas.
Relevant artikel op treehugger:
http://www.treehugger.com/files/2006/12/quick_quiz_what.php
Ik sluit me helemaal aan bij Jeroen8.
Dank je wel voor je heldere uitleg!
Ik sluit me helemaal aan bij Jeroen8.
Dank je wel voor je heldere uitleg!
Fraai stuk werk, complimenten! Ik begrijp dat je geen waardeoordeel geeft over de verschillende lamptypes, maar je metingen ‘schreeuwen’ om conclusies: 1)de LED varianten lopen enorm uiteen qua lichtopbrengst, dit heeft met verschil in vermogen (appels & peren, zie suggestie om lux/W te hanteren) maar ook met kwaliteit te maken 2) de professionele LED’s scoren hoog qua lichtintensiteit, maar hebben dit vooral te danken aan hun sterke (=nauwe) bundeling, hetgeen zich uit in hun ‘lage’ score in de 2e grafiek; de luxwaarde halveert sneller bij nauwere bundel 3) het omgekeerde is het geval met spaarlamp-spots, die juist het licht verstrooien, omdat ze de puntvormige lichtbron ontberen die je nodig hebt om een mooie afgebakende bundel te maken.
Kortom, het hangt helemaal van je eisen af, welke lichtbron optimaal is. Als je primair energie wil besparen is een spaarlamp geschikt, maar verwacht niet de onge-evenaarde bundel van een halogeenlamp.
@ Rolf
Bedankt voor je toevoeging en reactie. Ik ben het wel met je eens. Het is zeker uiteindelijk belangrijk wat men voor eisen heeft, welke lamp geschikt is. Ik hoop in ieder geval dat dit overzicht meer informatie geeft, en in ieder geval zorgt voor een weergave van gemeten realiteit, zodat men kan zien wat werkelijk door de lampen wordt gerealiseerd.
Overigens wil ik je wijzen op een nieuw artikel waar ik nog veel meer gegevens op een rijtje heb gezet.
Je ziet dat er nog wat verschillen zijn, die je normaliter niet zou verwachten en daarom is het juist belangrijk dat echte meetresultaten over deze lampen gepubliceerd worden. Als er vragen zijn, hoor ik ze graag en zal ik naar mijn beste kunnen beantwoorden.