(LCD)-televisies en het energiegebruik

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 13 Reacties»

Onlangs werd ik geconfronteerd met een defecte TV met een nog ouderwets CRT-beeldscherm van 24 jaar oud. Kritisch op het energiegebruik heb ik inmiddels een keus gemaakt en vastgesteld hoe het energiegebruik van een LCD-TV kan worden beperkt.

/wp-content/uploads/2008/articles/lcd-tvs_winkel_100.jpg

Nadat bij mijn oude Philips-TV (met een verbruik van zo’n 55 watt) het beeld vervormde en begon te lopen, duurde het steeds langer alvorens het beeld tot staan kwam. Totdat de ergernisgrens was bereikt en ik op zoek ging naar een nieuwe (niet al te grote) TV. Een 66 cm scherm was voor ons acceptabel.
Onze eerste keus, die mede op grond van de prijs op een bepaald type LG of Samsung was gevallen, werd door de verkoper al snel onderuit gehaald met de mededeling dat de Sharp LC-26SA1E over een betere beeldkwaliteit beschikte.

Beschikkend over een energiemeter (met cos phi correctie), die ik een paar jaar geleden voor € 12 bij de Lidl had gekocht vroeg ik of ik het energiegebruik mocht meten. De verkoper reageerde heel enthousiast, waarna ik constateerde dat het Sharp LCD-toestel 68 Watt gebruikte. Dat was weliswaar meer dan de 55 Watt van mijn oude Philips, maar andere getoonde LCD-toestellen gebruikten meer dan 120 Watt en de beeldkwaliteit van de Sharp was uitstekend. We besloten dus maar tot de aanschaf van de Sharp LC-26SA1E.
Nadat ik thuisgekomen de TV had geïnstalleerd, bleek deze TV tot mijn verbazing zo’n 120 Watt te consumeren, 52 Watt meer dan in de winkel was gemeten. De specificaties in de handleiding geven een verbruik aan van 102 Watt.

In eerste instantie voelde ik me behoorlijk misleid, maar besloot toen om toch de handleiding maar eens door te nemen. Het moest toch iets met de beeldinstelling te maken hebben.
En inderdaad vond ik bij het beeldmenu onder AV-functie een 5-tal instellingen, waarin een aantal combinaties van achtergrondverlichting, contrast, helderheid, kleur, tint en scherpte werd vastgelegd. Deze AV-functie had de waarden: standaard, zacht, ECO, gebruiker en dynamisch.
Bij het selecteren van ECO bleek het energieverbruik terug te vallen tot 68 Watt. Bij selectie van de andere opties bleek het energieverbruik hoger met een maximum van 125 in de stand “dynamisch”.
Het bleek uiteindelijk te gaan om de variabele “achtergrondverlichting”, waarvan de waarde lopend van -8 tot +8 op -4 werd ingesteld. Hiermee wordt de helderheid van het scherm beïnvloed, welke in de ECO-stand duidelijk minder wordt.

/wp-content/uploads/2008/articles/lcd-tvs_eco-functie_400.jpg

Het instellen van de ECO stand op de TV

Verder bleek het toestel te beschikken over een OPC(optical picture control)-functie, waarbij m.b.v. een lichtsensor de achtergrondverlichting dynamisch wordt ingesteld op basis van de lichtsterkte in het vertrek. Bij selectie van deze optie was het energiegebruik bij veel omgevingslicht 120 Watt en bij weinig licht zo’n 52 Watt.
Door beperking van de achtergrondverlichting kan bij 4 uur dagelijks gebruik 0,1 tot 0,2 kWh worden bespaard. Per jaar is dat 36 tot 73 kWh, oftewel 9 tot 18 euro.
Een LCD-TV met een groter beeld verbruikt meer energie, waardoor de besparing evenredig groter kan zijn.

Stand-by
Bij het uitschakelen van de TV m.b.v. de afstandsbediening bleek het energieverbruik met de gebruikte energiemeter te schommelen tussen 1 en 0 Watt, waarbij de 1 Watt-waarde wat vaker voorkwam. De specificaties geven 0,9 Watt.
Bij het uitschakelen van de TV met de uitknop bleek het energiegebruik gelijk aan dat in de stand-by mode. Kennelijk zit de schakelaar achter een ingebouwde transformator.
Het verbruik van 0,9 Watt komt neer op een energieverbruik van 1 kWh in 46 dagen, hetgeen neerkomt op 8 kWh per jaar. Hierop besparen betekent het dagelijks uittrekken van de stekker. Gezien de minimale besparing (zo’n € 1,60) wordt dit niet overwogen.

Conclusies

  • Het energiegebruik van LCD-TV’s is in sterke mate afhankelijk van het niveau van de achtergrondverlichting die in de moderne TV’s kan worden ingesteld. Hoe lager het niveau, des te lager het energiegebruik. De helderheid van het scherm neemt hierdoor wel af, maar bij een beperkte hoeveelheid omgevingslicht kan dat niveau zeker acceptabel zijn.
    Sharp-TV’s (en misschien ook andere) beschikken over een OPC-functie, waarin de achtergrondverlichting aan de omgeving wordt aangepast.
  • Het verbruik in stand-by is bij moderne TV’s minimaal. Het loont echter wel de moeite om het te meten.
  • Het uitschakelen (met de aan/uit-schakelaar) resulteert niet bij alle TV’s over een volledige afschakeling.

13 reacties op “(LCD)-televisies en het energiegebruik”

Het was me al vaker opgevallen dat LCD schermen wel gepromoot worden (ook in de top10 van hier.nu bijvoorbeeld) maar dat ze niet perse efficienter zijn qua stroomverbruik. Wij hebben ook een philips TV (26″/66cm) die iets van 55W verbruikt, een equivalent LCD scherm heb ik (volgens specificaties) nog niet minder zien verbruiken.

Aangezien onze CRT het nog prima doet (op een irritante hoge piep na, maar dat hebben alle CRTs volgens mij) wacht ik misschien maar even tot de schermen met LEDs als backlight gaan werken. Kan volgens mij niet heel lang meer duren.

Een nieuwe CRT zou ik trouwens niet meer kopen. Ze verbruiken misschien wel minder stroom (nog), maar er gaat wel een hoop lood in enzo. En LCD schermen zien er toch ook wel beter uit.

Degenen, die een nog werkende CRT-TV hebben (zoals Paul Dekkers), kunnen op wat langere termijn wellicht een SED-TV aanschaffen.
SED staat voor Surface-conduction Electron-emitter Display. Deze techniek is nog in ontwikkeling, maar levert een product af, dat veel zuiniger is dan een LCD-TV en nog veel zuiniger dan een plasma-TV.

Je kunt ook gewoon een schakelaar in het netsnoer monteren i.p.v. elke keer de stekker er uit te moeten trekken.

Tussen twee haakjes, weet iemand een superzuinige computer monitor?

Als je een stekkertje monteert tussen het snoer van de tv, en dit naast de tv zet kan je de tv wel makkelijk uitzetten zonder de stekker er hoeven uit te trekken.

Voor een stand-by verbruik van 0,9 Watt (dat is 1 kWh in 46 dagen) vind ik het niet echt zinvol om een snoerschakelaar aan te brengen. De opladers van mijn 2 draadloze telefoons gebruiken al 2 Watt.
M.a.w.: het is zinvol om een totaalbeeld te hebben van het energieverbruik thuis.
Laatst kwam ik er achter dat mijn elektrisch verstelbare bedbodem van Auping 7 Watt verbruikt in stand-by mode, terwijl je deze nauwelijks gebruikt. Hier heb ik wel een schakelaar in het snoer aangebracht.

Grundig had het probleem van stroomverbruik in standby goed opgelost. Helaas gingen ze in 2002 failliet en ging daarna het stroomverbruik van hun apparatuur omhoog en de levensverwachting omlaag (productie uitbesteed aan een C-merk van ramsjkwaliteit)…

Hoe werkte hun standbyschakeling: Naar keus na een bepaalde tijd standby te hebben gestaan, of door twee keer op de standbyknop te drukken, sprong de aan/uit-schakelaar op de televisie fysiek uit zodat je hem dan op het toestel zelf moest aanzetten. Weinig extra moeite, zeker omdat je de functie aan je gebruikspatroon kon aanpassen.

@ Maarten:
Het is zeker nuttig om met het stand-by verbruik rekening te houden. Maar er wordt vaak te spastisch mee omgegaan. Mijn Sharp LCD-TV gebruikt normaal circa 68 watt en in stand-bye mode 0,9 watt. Bij het uitschakelen via de aan/uit-toets blijkt er nog een trafo actief, die 0,9 watt gebruikt. Mijn oude Samsung CRT-TV gebruikt normaal 55 watt en in stand-bye 8 watt. Bij deze laatste is het zeker interessant de TV uit te schakelen of de stekker eruit.
Ik vind het interessanter om het normale gebruik van een TV te weten. Bij de wat grotere TV’s (ook LCD’s) zijn verbruiken van 200 tot 300 watt heel gebruikelijk. Ik heb dat bij een kennis gemeten. Als je daarop door kritisch te zijn bij de aankoop (neem desnoods een energiemeter mee) kunt besparen, levert dat meer besparing op dan te bezuinigen op 1 watt stand-bye gebruik. Daarom hanteer ik de slogan: meten is weten.

Arie,

Even een kleine aanvulling. een 32 inch sharp gebruikt bij mij ook tussen 54 en 140 watt. De OPC functie stelt bij mij in huis in op 60 watt wat volgens mij heel redelijk is.
Ik ben benieuwd wat de led tv’s verbruiken, vooral omdat hier dus nogal wat winst te behalen is.

Jerry

Hallo Jerry,

Op zich is de OPC-functie een ideale optie, waarbij het helderheidsniveau zich aanpast aan het omgevingslicht. Bij mij staat ie uit, ik gebruik de ECO-stand. Ik vermoed dat jij een later model hebt, dat net nog zuiniger is dan het mijne.
Wat betreft de led-TV’s. Deze zijn nog zuiniger, maar momenteel nog wat duurder dan de LCD-TV’s met de CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamps). Op termijn zullen de led-TV’s wel in prijs dalen.
Ik heb overigens eens een energieadvies uitgebracht bij een gezin, dat een LCD-TV had met een 1 meter scherm, die 230 watt verbruikte en een groot deel van de dag aanstond. Dat zou bij mij al een kwart van het jaarverbruik betekenen. Dat gezin zat op een jaarverbruik van zo’n 9000 kWh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *