Enymate brengt verbruik in beeld

Geplaatst door Niels Thijssen in Energiebesparing 21 Reacties»

Enymate-inhoudHierbij een verslag van de Enymate, een apparaat wat met optische sensoren je verbruik in beeld brengt voor gas, water en elektriciteit. De dataoverdracht met Enymate gaat volledig draadloos, middels de Bluetooth techniek, en natuurlijk kan de Enymate enkele weken lang het verbruik onthouden door het geheugen wat erin zit. Hoe dit in dagelijks gebruik zich bewijzen zal, kun je in dit artikel lezen.

De levering

Op zaterdag 5 december 2009 ontving ik het pakketje, waarin keurig alle materialen verpakt waren. Zo bestaat mijn levering uit 2 optische sensoren, de Enymate stuur/regeleenheid, een Bluetooth-USB dongle en enkele dubbelzijdige kleefstrips met uitsparing voor de optische sensor.

Mijn woning (nieuwbouw uit 2006) is standaard voorzien van een digitale hoofdmeter voor de elektriciteit (merk ISKRA), een analoge gasverbruikmeter, en een analoge waterverbruikmeter. Met een extra sensor (na te bestellen) kun je ook het waterverbruik in beeld krijgen. In dit verslag kijk ik naar het gas-en elektriciteitsverbruik in mijn situatie.

De software

Bij de levering zit geen CD-ROM bijgesloten met software, noch een gebruikershandleiding. Dit is geen bezwaar voor mij, met een breedband verbinding kun je snel en zonder problemen de laatste versie van de software binnenhalen, wat op het begeleidend schrijven stond vermeld. Enige wat van je gevraagd wordt is een eenvoudige registratie-procedure te doorlopen. Daarin wordt je naam en je adres, postcode en woonplaats gevraagd (met email adres waar eventuele bevestiging van registratie naar toegezonden moet worden). Al met al neemt de registratie maar 2-3 minuten in beslag. Je kan op dat moment ook je huidige (en/of gewenst) jaarverbruik vastleggen, zodat je feedback ontvangt.

Daarnaast is een voordeel van de website dat je je Enymate informatie kan uploaden. Hoe dit gaat zal ik later nog beschrijven.
De software is overigens op moment van schrijven puur geschikt voor computersystemen voorzien van Windows. Binnenkort zal er ook voor het Apple OS/X en Linux/Unix platform beschikbaar gaan komen. Door de registratie van je huishouden op de Enymate website, en je gewenste streefverbruik voor gas, water en elektriciteit krijg je tevens directe feedback op je gedrag. Uiteraard kun je je eigen gedrag hierop aanpassen, maar ook actie ondernemen om bijvoorbeeld die sluipverbruiker van een oude vriezer/koelkast eens aan te pakken en te vervangen voor een A+ versie.

De software voor communicatie met de mobiele telefoon is eveneens voorhanden. In dagelijks gebruik heb ik een Apple Iphone 3Gs, maar ik heb het geluk nog een oudere Nokia N96 hier te hebben liggen. Via de Nokia PC Suite kun je een kleine applicatie installeren, die met de Enymate gaat communiceren.  Hoe de communicatie met de GSM verloopt beschrijf ik later in dit verslag.

enymate-dialoog-pcMocht er een applicatie voor de Apple IPhone beschikbaar komen, dan ben ik daar zeer benieuwd naar.

De applicatie op de PC werkt via de bijgeleverde bluetooth dongle. Heeft je laptop/PC een eigen (ingebouwde) bluetooth faciliteit, dan kun je die uiteraard ook benutten voor de communicatie.

Bij het in/uitschakelen van apparaten (televisie, magnetron, verlichting) zie ik in enkele seconden het veld van het elektriciteitsverbruik wijzigen. Hoe nauwkeurig dit is, heb ik nog niet kunnen bepalen, maar het geeft een aardig idee wat je woning momenteel verbruikt. Zeker bij het activeren van stevige verbruikers als een wasmachine, oven of uplight met 300 Watt halogeenlamp…

Hetzelfde gaat ook bij de gas-meter op: bij het opschroeven van de temperatuur op de thermostaat, springt de CV-ketel aan en verandert de waarde in het veld gasverbruik.

Omdat de water-sensor niet is bijgeleverd en aangesloten in dit verslag,  staat deze op nul. Mocht je later de sensor aansluiten, dan zul je ook daar het vebruik kunnen aflezen. Enige verschil met de andere sensoren is dat de watersensor een krachtigere LED heeft om door het glas de cijfers te registreren.

Wat wel van belang is bij de software is dat je aangeeft hoe de meters werken. Bij de elektriciteitsmeter moet je aangeven hoeveel pulsen voor 1 kWh nodig zijn, en voor de gasmeter hoeveel kubieke meter. Dit is voor de gebruiker makkelijk af te lezen op de meters zelf. Door de juiste parameters in te voeren, ontstaat een nauwkeurige registratie.
Daarnaast kun je via de PC-applicatie aangeven wat het meet-interval is voor de Enymate. Standaard staat deze op een interval van 10 minuten. Ik heb deze na enkele uren aangepast naar 3 minuten (de kleinste interval die de software toelaat). Nadeel kan zijn dat het geheugen van de Enymate sneller vol raakt, maar daartegenover staat wel een behoorlijk aantal meetmomenten per uur (20 metingen i.p.v. 6 per uur).

Nadat ik dit ingevoerd heb, heb ik allereerst een algehele reset gedaan. Hiermee worden eerdere metingen, opgeslagen in het geheugen van de Enymate, verwijderd.Enymate-wand

Na ongeveer 20 uur registreren/meten is er 3% van het Enymate geheugen gebruik, bij een bemonstering van 20 metingen per uur (om de 3 minuten een registratie). Dit zou dus na ca. 600 uur (circa 25 dagen. 4 weken) continue meten kunnen bevatten bij deze instelling. Ga je naar een lagere bemonstering dan kun je dus beduidend langere tijd vooruit, vooraleer de Enymate vol loopt. Eind december heb ik de Enymate uitgelezen en er was ca. 60% geheugen benut bij de sample-frequentie van 20 metingen per uur (interval op 3 minuten). Ruim voldoende naar mijn mening!

Besparingen in het huis

Mijn huishouden is niet echt representatief voor een doorsnee huishouden. Zo heb ik 9 zonnepanelen geinstalleerd, en de nodige aanpassingen op o.a. de HR-ketel en overige zaken toegepast. Ook het feit dat ik een een-persoonshuishouden voer, maakt het verbruik lager dan een standaard gezin. In deze dagen (december) is het lastig om te zien hoe een en ander geregistreerd wordt met het terugleveren van elektriciteit. Dit had ik graag in het betere deel van een jaar willen zien. Mijn vermoeden is dat de Enymate dan uiterst lage waarden van verbruik gaat weergeven (vermoedelijk “0”), mede doordat het knipperen van de kWh-indicatie LED dan zeer lange tijdsintervallen kent.Enymate-elektriciteit

Maar ik kan me goed inbeelden dat je vanaf een beginpunt de Enymate inzet om te monitoren wat je doorsnee verbruikt en dit als nul-meting gaat benutten bij het bekijken en toepassen van energiebesparende maatregelen.
Daarvoor zie ik zeker een groot voordeel voor de Enymate, want “meten = weten”.

Grafieken vanuit Enymate

Uiteraard is het mogelijk om de opgeslagen data in te lezen via de applicatie van Enymate. Het bestand kan lokaal opgeslagen worden, en is direct geschikt voor upload naar de Enymate website in jouw persoonlijk portaal. Nadat je de upload in je profiel op de website hebt gereed gezet, kun je via een dialoog/menukeuze alsnog zelf deze data omzetten naar grafieken en .CSV bestandsformaat. Ook kun je streef-verbruik invullen, waarmee je feedback krijgt aan de hand van je actuele verbruik.

Uitlezen vanaf je mobiele telefoon

Aangezien de Enymate met bluetooth de dataoverdracht naar je computer mogelijk maakt, is een uitbreiding hierop het uitlezen van de Enymate middels je mobiele telefoon. Om dit te testen heb ik de beschikking gehad over de Nokia N81 en N96 serie.
Middels de Nokia PC Suite kun je de applicatie op je Nokia GSM installeren, waarna je de toepassing vanaf je GSM kan starten. Om de Enymate te ontdekken, laat je Bluetooth/Enymate applicatie deze opsporen. Om te koppelen (‘pairen’) heb je de juiste 4-cijferige code nodig, die je ook ingesteld hebt via de Enymate-PC applicatie op de Enymate zelf. Zonder deze code, is het niet mogelijk om de Enymate uit te lezen. Veilige situatie dus, ook omdat je deze code naar eigen wens kan aanpassen. Hiermee voorkom je dat derden in je directe omgeving met bluetooth je Enymate kunnen uitlezen.
Na het starten en pairen met de Enymate, duurt het enkele ogenblikken (minuten) voor ik verbinding kreeg en data kon uitlezen vanaf het display op de telefoon. De informatie wordt puur nummeriek getoond, dus geen trend-grafieken over het verbruik. Heel goed gedaan, aangezien ik van mening ben dat de analyse van verbruik en gedrag beter op langere termijn/periode inzetbaar is en je dit vanaf de computer beter kan uitvoeren dan vanaf je mobiele telefoon.

Conclusie

De Enymate maakt het monitoren van het verbruik eenvoudiger door de geautomatiseerde manier van uitlezen, opslaan, en verwerken. De interface die aan de eindgebruiker getoond wordt is in mijn ogen erg intuitief. Voor je met besparen op elektriciteit/gas/water gaat richten, maakt Enymate het mogelijk om verbruik te monitoren aan de hand van het huidige gedrag. Zodoende kun je ook al snel grote besparingen meten en zichtbaar maken. In de situatie waarin ik getest heb (1-persoons huishouden, fulltime baan, en fiks aantal aanpassingen om energieverbruik te beperken) zie ik wel direct wanneer excessen naar voren komen (zoals het gasverbruik wat nodig was om de infraroodmeting op het huis uit te kunnen voeren).
Het geheugen van de Enymate is ruim genoeg gebleken om, afhankelijk van je meetfrequentie, probleemloos 3-4 weken aan data op te kunnen slaan.
In de dagen van het testen heb ik uiteraard mijn respons ook ingeleverd bij Enymate, zodat deze met de loop der tijd nog vebeterd kan worden. Het uitlezen van mijn omvormers voor de zonnepanelen heb ik echter nog niet kunnen testen, daar is medio december ook niet echt het moment voor.

Gelukkig heb ik tevens van de leverancier vernomen dat er tevens gewerkt wordt aan een oplossing om een terugdraaiende ferrarismeter met de Enymate uit te kunnen lezen (met een speciale sensor). Helaas kan ik deze in mijn situatie niet testen, maar het biedt goede geluiden om hier nader bij stil te staan, mocht dit bij jouw situatie het geval zijn.


Niels Thijssen, Weblog: Renewable Energy: NOW!

21 reacties op “Enymate brengt verbruik in beeld”

Zulke apparaten geven inderdaad meer inzicht in het energiegebruik, denk ik. Aan de andere kant: met een gewone stroommeter en met elke dag 1x de gasmeterstand opnemen komt men ook al een heel eind.
Belangrijker dan de inzet van meetapparatuur vind ik het verbeteren van de rendementen. Het is opvallend hoe weinig resultaat er op dit terrein wordt geboekt.

Om maar eens wat te noemen:
1) het duurt jaaaaaren voordat LED-lampen eindelijk zover zijn dat ze op zinvolle wijze gloei- en halogeenlampen vervangen.
2) op het terrein van woningisolatie hoor ik niet veel meer. Is de grens al bereikt? Het moet toch mogelijk zijn om woningen – zonder dat er aan comfort ingeleverd wordt – nog minstens 30% energiezuiniger te maken???
3) op het terrein van energiebesparing van apparaten hoor ik ook al niet zoveel meer. Het lijkt net of de rek eruit is en men niet meer weet waar men het moet zoeken.
In Engeland schijnen ze een wasmachine te hebben uitgevonden die geen water meer verbruikt en slechts weinig stroom. Waarom hoor ik daar niets over?

Kortom: al die meetapparaten zijn leuk, maar het maakt mij weinig uit of een woning 5% meer of 5% minder energie verbruikt. Ik heb er veel meer aan als tegen betaalbare prijzen een woning minstens 20% zuiniger wordt. Dat zet m.i. veel meer zoden aan de dijk dan het gebruiken van allerhande meetapparatuur….. En als fabrikanten apparaten aanbieden die minstens 20% zuiniger zijn dan wat er nu voorhanden is, dan helpt dat meer dan dat we ons in allerlei bochten wringen om vooral toch een beetje zuinig te zijn…..

@Wim: je bedoelt deze vorm/uitvoering van een wasmachine: http://www.treehugger.com/files/2006/02/sanyos_aqua_was.php

Natuurlijk is elke dag naar de meterkast lopen en schrijven een alternatief, maar de mensheid houdt van gemak en comfort. Dan is uitlezen vanaf je computer een pluspunt.

Voor mensen die nog niet aan bezuinigen doen en dus aan het begin staan hierin is de Enymate een hulpmiddel! Een betaalbare energiezuinig woning moet ik nog tegenkomen, zelfs de huidige markt ziet vooralsnog geen meerwaarde in energie-zuinig wonen, getuige de impact van de EPC-labels die verplicht zijn, maar weinig vanuit de markt bekeken worden.

@Niels: Leuk artikel. Ik sprak van de week met een paar mensen die een verbruik hadden van meer dan 5000kWh per jaar, en niet wisten hoe ze daar aan komen! In zo’n geval heb je de aanschafprijs van de Enymate er snel uit denk ik.

Maar er bestaat ook een iets eenvoudiger en goedkoper apparaat, waar je alleen het elektriciteitsverbruik mee kan meten: http://www.wattcher.nl/
Deze werkt ook met een zelfde soort sensor in de meterkast, en kan vervolgens draadloos worden uitgelezen met een apparaatje dat je overal in je huis in het stopcontact kan steken.

@Harm: inderdaad ik had al eens van de Wattcher gelezen. Maar goed, je geeft al aan: de meet louter en alleen het elektriciteitsverbruik.
De Enymate kan gas, water EN elektriciteit in kaart brengen door de monitoring van deze meters. Een meerwaarde lijkt mij.
Nu zal de grootste besparing volgens mij in een doorsnee huishouden m.n. in elektriciteitsverbruik en gasverbruik zitten.
En… je hebt maar 1 kastje voor 3 bronnen te bemeten bij de Enymate… da’s ook wel iets voor te zeggen!

De sensoren kun je verlengen met een (mee te leveren) verlengkabel. Deze zijn in lengtes van 5 meter (zo uit mijn hoofd) mee te bestellen, en er aan te zetten.

Hoi,
leuk artikel. Mijn gasmeter zit niet op dezelfde plaats als de water- & elektriciteitsmeter. Ik kan de Enymate dan niet gebruiken op alles te monitoren.
Hebben jullie ideeën over hoe ik dat wel kan doen?

Groet,
Sander

Ik ben benieuwd naar de nauwkeurigheid van de sensoren, vooral in relatie tot de grote verschillen tussen de verschillende gas en elektrameters. Ik heb zelf problemen gehad met Energy Control 3000 (Conrad), die soortgelijke functionaliteit als de Enymate biedt. De sensor op de gasteller registreerde na vervanging van onze VR-ketel door een modulerende HR-ketel de trage overgangen van de cijfers niet meer goed. Wat voor gasteller heb je? Met een reflecterend streepje tussen twee cijfers of zonder?

Dat ziet er uit als een leuk product wat je veel inzicht in het verbruik kan geven. Ik heb wel nog een paar extra vragen:

* Wat gebeurt er nu precies als een zonnestroominstallatie meer opwekt dan je op dat moment verbruikt? Kan de Enymate daarmee omgaan? Ik lees dat je het niet getest heb maar ik ben daar erg benieuwd naar. Zegt Enymate daar zelf iets over?
* Wat kost de set?
* Heb je de set zelf aangeschaft? Kado gekregen? Tijdelijk in bruikleen gehad? Deze informatie is belangrijk om (mede) de objectiviteit van een review in te kunnen schatten. (niets ten nadele van jou, maar het is een bekend gegeven dat reviewers toch wat kritischer zijn over appatuur die ze zelf betaald hebben dan over apparatuur die ze kado gekregen hebben)
* Wat is het eigenverbruik van het gehele systeem?
* Is je iets bekend van een privacy-statement van Enymate? (voor als je je verbruiksdata upload op hun website)
* Zijn je, behalve het momenteel ontbreken van Apple-software, helemaal geen minpunten of verbeterpunten opgevallen? Als ik iets review (zoals momenteel Plugwise) probeer ik altijd kritisch te zijn, daar hebben potentiële kopers erg veel aan.

@Joost: ik heb een gasmeter met de sensor op de laatste digit geplaats (die dus de derde cijfer achter de komma is). Het cijfer ‘6’ is voorzien van een reflecterend vlak. Hiermee kun je dus erg nauwgezet het gasverbruik uitlezen (wat ook blijkt: Enymate laat waarden van 0,20 m3 per uur zien, dus voor huishoudelijke doelen in mijn ogen voldoende nauwkeurig.

@Jeroen:
-zoals ik aangaf in december is mijn PV-installatie nagenoeg tot stilstand gekomen (weinig opbrengsten). Zodra het voorjaar aanbreekt weet ik meer. De werking hiervan met een digtale teller + Enymate sensor kan ik dan pas zien en beoordelen. Voor de analoge meter (draaischijf/ferrarismeter) is Enymate bezig met een oplossing die voorhanden gaat komen.
*De set (Enymate basic) kost EUR 169 (inc. BTW) voor gas en elektriciteit (2 sensoren). Zie verder de website van de leverancier;
*De Enymate set heb ik in bruikleen;
*Eigenverbruik is zeer laag: de meegeleverde voeding (formaat moderne GSM/Nokia lader) wordt niet eens handwarm. Verbruik zal dus gok ik < 1 Watt zijn (niet te meten ivm de lage verbruikscijfers i.c.m. de Creste RCE-1106 energiemeter). De website geeft aan dat het eigen verbruik ca. 0,5 Watt is;
*Privacy-statement Enymate is te vinden op de website van Enymate .
Gebruik van informatie wordt niet verstrekt aan derden zonder toestemming(tenzij politie daartoe opdracht toe geeft);
* eventuele verbeteringen in de software/hardware heb ik tijdens de test-periode helder beschreven en afgestemd met de leverancier Enymate. Een aantal daarvan (oa Linux/Unix versie, OS/X behoefte, website navigatie) zijn al geregistreerd en worden spoedig meegenomen zover ik vernomen heb. Ik had wel een wens om bijvoorbeeld de 3 ingangen flexibel configureerbaar te maken (zodat ik naar inzicht 3 draaischijfmeters kan bemeten (aan mijn omvormers)). Zodra de OS/X (Apple) software voorhanden is ga ik die zeker ook testen.

Zoals ik aangeef: ik zie de Enymate echt als hulpmiddel om beginnende bespaarders te ondersteunen in hun verbruiksgedrag. Aanvullende ‘ideeen’ als monitoren van PV-installaties is wenselijk, doch naar mijn visie niet de eerste opzet van de Enymate.

We hebben inmiddels de software voor de Apple klaar in Beta. In deze versie zit tevens een webserver ingebouwd. Hierdoor kan je met je iPhone de stats bekijken (via je IP). Je kunt dan ook overal via internet je stats bekijken op elke mobiel en computer.
De sensoren voor het meten van zonnepanelen is in proto klaar en wordt nu getest. Kijk op onze site voor meer informatie.

heb ook zoon meter nu is mijn vraag waar zijn de nummers 1 2 voor
bij mij blijft 1 op 0 staan en 2 telt wel

@MVB: dan heb je wellicht enkel-tarief contract.
Bij mij is het dubbel-tarief, waarbij er hiermee onderscheid wordt gemaakt met piek-tarief en dal-tarief.

dus als ik het goed begrijp is 1 voor dubbeltarief en 2 voor enkel
dacht altyd dat 1 voor enkel zou zijn

Wat een zeldzaam slecht apparaat zeg.
Er zit een sensor bij met een rode ‘glow’ en een met een blauwe ‘glow’.
De ‘glow’ is verder nutteloos want de kleefblokjes blokkeren het licht zodat ze niet kunnen dienen om bv iets te verlichten.
Later lijkt het erop alsof de rode sensor beter is voor de electriciteitspuls en de blauwe voor gas.
Dit staat nergens in de ‘handleiding’

Zon bluetooth verbinding is naturlijk al helmaal waardeloos, gehannis met com poorten onder de 8, was dat niet iets van de vorige eeuw?

De sensors zijn vreselijk kieskeurig, de positionering van het sensorpuntje is milimeterwerk, met al die kleeftroep is her positionering vrijwel uitgesloten.

Bespaar je de stres en wacht op een echte oplossing….

@Jurgen: de glow/gloed is volgens mij noodzakelijk om de reflecterende digit te zien zodat een omwenteling gedetecteerd kan worden.
Uiteraard heb je voorafgaand aan je ongenoegen hier te uiten, eerst contact en overleg gehad met de (overigens goede) support van Enymate, mag ik aannemen?

En als je bluetooth ontoereikend vindt voor deze toepassing, dan zul je jezelf ten rade moeten gaan of je zelf wel een juiste selectie hebt opgesteld aan de hand van gebruikers-eisen.
Overigens: door eerste de sticker te plaatsen over de meter kun je (ik althans wel) nauwkeurig de sensorpositie vaststellen.

Ik heb hem nu wat langer en ben er eigenlijk helemaal klaar mee.
Na een stroom onderbreking ben je alles kwijt en een van mijn laatste imports heeft alle historische data op de site gewist… De enymate is echt een prototype product.

Jurgen,

Voor 50 euro neem ik de Enymate over van je: toch even proberen of het misschien een beetje werkt. Want ik ben elke avond de meterkast bekijken ook zat.
Bij positieve reactie krijg je mijn mailadres.
Harry

Ik heb de enymate basic nu enkele dagen in bezit. Het is me nog niet gelukt om de elektriciteitsensor (met het rode krimpkousje) te laten werken. Mijn elektriciteitsmeter heeft een rode led die knippert. Elke 1000 impulsen is een kwh. Voordat ik de sensor erop heb geplakt heb ik het venster van de elektriciteitsmeter schoongemaakt/ontvet met wasbenzine. Daarna heb ik de sensor (met moeite) vele malen millimeters verschoven met de hoop dat het knipperen van de led gedetecteerd zou worden. Ook heb ik gespeeld met de gevoeligheid met deze sensor via de enymate applicatie. Helaas nog steeds geen success, terwijl ik dacht dat de electriciteitssensor het makkelijkst aan de praat te krijgen zou zijn.
Ik heb om advies gevraagd bij enymate en wacht nog even op hun response. Heeft iemand anders nog een tip?

Intussen heb ik het aan de praat. Het plaatsen van de sensor komt vrij nauwkeurig. In het geval van de LED van de elektriciteitsmeter, ook al bevind deze zich precies in het kader van het foam, de sensor zelf moest ik iets uit het midden plaatsen. De gevoeligheid moest naar 90%. Gas werkt ook. Deze werkte eigenlijk vrij direct. Ik maak gebruik van het zilveren rondje in de 6.

Hoe is de nauwkeurigheid van de enymate? Tot welke minimum tijdspanne kan een analyse gedaan worden. Ik wil metingen uit kunnen voeren waarbij het energiegebruik van één douche, wasmachine of vaatwasserbeurt in een meting in voor elektra, gas(hotfill), water zichtbaar worden. Op die manier wil ik ook de invloed van de zonneboiler bepalen maar nog belangrijker zien wat voor een vreemde patronen in verbruik er zijn (pieken of continue gebruik)om verdere besparingen door te voeren. De meetwaarden op de meters handmatig per dag aflezen geeft mij nu te weinig informatie.

@Gerard: meer over nauwkeurigheid & afstellen van de enymate sensoren zul je kunnen raadplegen in de (te downloaden) installatiehandleiding. Even zelf registreren en je kan daar je infrmatie terug vinden.
de water-sensor wordt op het kleinste digit/getal geplaatst, de elektriciteit-sensor op de ‘optische puls’ uitgang van je kwh-meter. (bij een digtale meter, dat is). Voor gas, wordt de sensor op ik meen ook de laatste digit/getal geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *