EPA zorgt voor ontmoediging energiebesparing en verduurzaming
Geplaatst door Ilse Hoenderdos in Energiebesparing 33 Reacties»Ik wil graag weten welke energie besparende maatregelen ik kan nemen in mijn tussenwoning uit 1987 met energielabel C (jaarverbruik 2009 electriciteit 2935 kWh, en gasverbruik 1125m3) , waar ik met mijn partner in woon. Ik ben zelfs bereid om te kijken wat ik zou moeten investeren in duurzame maatregelen om mijn verbruik te verlagen danwel duurzaam op te wekken. Graag zou ik u mijn ervaring met het Energie Prestatie Advies (EPA) willen delen omdat deze mij ge-desmotiveerd hebben om nog een euro te investeren in energie-besparing in mijn huis en dit kan vast niet de bedoeling zijn van dit ‘ontzorg maatwerkadvies’.
Loting voor extra korting
Ik heb het maatwerkadvies aangevraagd, vanwege een lokkertje van de gemeente Eindhoven: ‘De gemeente betaalt de helft van uw rekening’. Deze rekening moest te maken hebben met energiebesparende maatregelen en een voorwaarde was dat er een ‘ontzorg’ maatwerkadvies uitgevoerd diende te worden. Met deze eerste stap ben ik begonnen. Een ‘ontzorg’ maatwerkadvies kost 300 euro. Dit wordt verzorgd door het Energieloket. (U ontvangt een maatwerkadvies in de vorm van een rapport en een persoonlijk advies en een nieuw energielabel na uitvoering van de werkzaamheden. De aanvraag voor de subsidie van 200 euro en eventuele energiebesparingslening wordt voor u verzorgd). In het kader van deze actie krijgen de eerste 100 aanmeldingen voor een ‘ontzorg’ maatwerkadvies van het Energieloket bovendien 50 euro korting, bij meer dan 100 aanmeldingen wordt er geloot voor deze extra korting.
Ik was 1 van de gelukkigen die te horen kreeg dat ik de 50 euro extra korting kreeg en daardoor kostte het hele ‘ontzorg’ maatwerkadvies mij nog (slechts) 50 euro.
Conclusies van mijn EPA rapport
Nadat een installatiebedrijf (op dit moment niet bij naam genoemd) de gegevens van mijn huis opgenomen had, kwam er een mevrouw van het Energieloket het rapport toelichten. Het installatiebureau had het rapport geproduceerd met een schijnbaar standaard programma, waarbij de ligging van de woning, oppervlakte van de ruimtes en ramen, en de aanwezige apparatuur voor verwarming de belangrijkste indicatoren voor het rapport leken te zijn (is een aanname).
De conclusie van het rapport heeft mij laten inzien dat het niet opweegt om te investeren in energie besparende maatregelen of duurzame opwekking van energie, uitgaande van de terugverdientijd van de investeringen, zonder het in acht nemen van subsidie of stimuleringsmaatregelen. Mijn huis is een C label (A is beste) en daardoor bij de bouw al matig geisoleerd en de ramen zijn inmiddels allen dubbel glas. De investering om matige isolatie of dubbel glas te vervangen voor een beter alternatief zijn relatief hoger dan het vervangen van slecht spul voor veel beter spul. De relatieve verbetering die je inspanningen opleveren is daarvoor te klein. Het rapport komt wel tot de conclusie dat het alleen op weegt om mijn voordeur te vervangen , voor een geïsoleerde variant, waarbij ik een eenmalige investering van 110 euro moet doen, en met een besparing van 1,2% (of 1,5 % het rapport is dubbelzinnig wat betreft cijfers) op mijn gasverbruik, zou ik deze investering binnen 7,5 jaar terug moeten verdienen.
Standaard rijtjes huis uit 1987
Ik heb geen idee waar ik überhaupt een geïsoleerde deur van 110 euro kan kopen, maar de richtprijs hiervoor ligt toch eerder richting de 700 – 900 euro. Verder vertelde de mevrouw van het Energieloket mij dat dit alleen een comfort maatregel is en niet direct tot energiebesparing zal leiden. Ik heb nog contact gehad met de installatie-adviseur en kwam tot de conclusie dat een gelijkwaardige besparing ook bereikt kan worden met een gordijn, maar aangezien dit geen bouwkundige oplossing is, staat dit niet in het rapport vermeld.
Geen verbetering mogelijk met mijn C-label?
EPA-Adviseur heeft makkelijk geld verdient?
Het rapport bevat verschillende onregelmatigheden. De conclusie is waarschijnlijk het enige onderdeel dat de installatieadviseur zelf moet schrijven, want de cijfers en percentages stonden allen door elkaar gehaald. Het lijkt er op dat dit of een haast klus is geweest of dat het bureau makkelijk geld verdient aan het produceren van deze standaard rapporten. Verder zijn de basis-aannamens dus ook in twijfel te trekken, aangezien de kosten van het vervangen van een voordeur niet realistisch zijn.
Eenvoudig geld verdienen met het schrijven van standaard EPA rapporten
‘Ontzorgen’
Nog even terug naar het ‘ontzorg’ gedeelte van dit advies. Het idee is dat de deelnemers met het maatwerkadvies concreet aan de slag kunnen en zij op weg en onderweg geholpen worden met de uitvoering van de maatregelen, door het Energieloket. Helaas werd ik zwaar ontmoedigd om aan de slag te gaan, omdat alle mogelijke duurzame energie oplossingen als lange termijn, te duur en onhaalbaar werden beschreven en toegelicht. De terugverdientijd weegt niet op tegen de investering en je moet wel een echte idealist zijn wil je iets op dit gebied gaan doen. Ik heb dus geen ervaring op gedaan met de verdere ‘ontzorging’ door het Energieloket. Wel heeft de mevrouw een pakket met subsidie papieren achter gelaten voor als ik toch toevallig een idealist zou blijken te zijn en ik de on-te-nemen terugverdientijdhobbel toch zou willen nemen.
En nu?
Ik ben een hele tijd ge-desillisioneerd bij de pakken neer gaan zitten en heb geduldig de gedragsveranderingsfolder, die mij als alternatieve oplossing was gegeven door de gemeente, door gebladerd. Ik was op zoek naar een antwoord waarom ik het zo fout doe. Misschien had ik wel onrealistische verwachtingen van dit advies en verwachtte ik kostenneutraal een oude “kever” in een “hybride” te maken. Maar heb ik dan een cruciale inschattingsfout gemaakt in de keuze van mijn huis? Had ik bij de aankoop al beter moeten letten op de mogelijkheden van verduurzaming? Kan ik niet vergroenen? Maar zit dan niet iedereen met hetzelfde probleem? Waarom laat ik mij frustreren door deze cijfers? Wat is het belang en de waarde van de term terugverdientijd als je niets weet over energieprijzen in de toekomst en andere onzekerheden omtrent klimaat en piekolie.
Verder onderzoeken!
Ik kan mij niet kan voorstellen (en niet accepteren) dat ik met mijn standaard tussenwoning met energielabel C niet iets meer kan doen om mijn verbruik te verlagen of duurzaam op te wekken. Gelukkig heb ik veel motiverende mensen in mijn omgeving en ga ik mij nu toch wagen aan de sprong om te onderzoeken of ik een zonneboiler zou kunnen aanschaffen danwel met behulp van subsidie en/of een laag-rentelening (welke als voorwaarde een labelsprong heeft), omdat ik verwacht dat de prijzen van energie zullen gaan stijgen en we het moment van piekolie (bijna) gepasseerd zijn én mijn terugverdientijd dan geen of een kleinere rol zal spelen. Ik hoop dat de keuze voor zelfvoorzienendheid de belangrijkste factor zal worden in de keuze om te investeren in energie verbeteringen in je huis. Als je iets echt wil, dan kan het ook!
Ilse Hoenderdos, Eindhoven.
Meer informatie
- Het volledige EPA rapport (PDF) (persoonlijke informatie verwijderd)
33 reacties op “EPA zorgt voor ontmoediging energiebesparing en verduurzaming”
Houd moed Ilse! Wederom een (pijnlijk) bewijs dat Nederland helaas nog veel heeft in te halen, en ik zou zeggen: trek je eigen plan, volg je gevoel en verstand, en investeer daar waar jij wilt en kunt.
Hier op deze (en andere) sites zijn genoeg mensen die gelijkgestemd zijn, en wat mij betreft: kom gerust eens langs om ideeen op te doen.
Denk ook aan sluipverbruik, hotfill, etcetera. Kleine dingen kunnen mogelijk al leuke besparingen opleveren. Succes! “Hang in there!” 🙂
De kleine dingen helpen ook mee in het besparingen:
– Uitschakelen standby apparatuur
– Uitschakelen van keuken apparatuur (Magnetron)
– Ektronische Thermostaat
– Minder verlichting gebruiken en toepassen zuinige verlichting
– Eenvoudige Woning isolatie
Lieve Ilse goochel eens naar ‘De hetkanWel-factor van Evert Sjoerdsma’!!
Of: Zonnehuis in Castricum breekt alle records – EnergiePortal.nl
Hoi Ilse, is er uberhaupt iemand bij je langsgeweest thuis om je exacte situatie thuis op te nemen? Dat blijkt niet heel duidelijk uit het verhaal? Ik interpreteer het dat het installatieburo de bouwtekeningen erbij heeft gepakt en daar alles vanaf heeft gedaan.
@Ilse,
In feite zit je al op een relatief laag gasverbruik. Op EPA-gebied valt er m.i. weinig meer te adviseren. Je deur vervangen lijkt me niet zo zinvol. Het effect is minimaal. Gezien het bouwjaar mag je een redelijke isolatiewaarde verwachten met spouwmuur-, vloer en dakisolatie. Ik begrijp niet dat er maar een C-label aan je huis hangt. Het zou handig zijn om te weten wat je per jaar aan gas verbruikt voor stoken en wat voor tap- en douchewater. Daar kom je achter door maandelijks de gasmeterstand te noteren, ook in de zomermaanden, want dan stook je niet. Als je dan het verbruik van een gemiddelde zomermaand vermenigvuldigt met 12, weet je het gasverbruik voor tapwater en daarmee ook het echte stookverbruik. Je kunt dan ook vaststellen of een zonneboiler voor tapwater zinvol is.
Op elektra zou je wellicht nog wat kunnen besparen.
Voor 10 euro heb je bij de Gamma een Cresta-energiemeter. Dat is een goede meter. Daarmee kun je bepalen wat je apparatuur verbruikt.
Zo constateerde ik o.a. dat mijn 13 jaar oude inbouwkoelkast in de zomer circa 2 kWh per dag gebruikte. Na vervanging door een met energielabel A+ verbruikt de nieuwe nu circa 0,6 kWh. En je kunt met een energiemeter ook het stand-by verbruik van apparatuur meten. Het geeft in ieder geval extra informatie, waaruit je conclusies kunt trekken.
Veel succes.
Op http://ecohome.nibfo.eu/ kun je tevens een tool downloaden om je verbruik (gas & electra) in beeld te krijgen aan de hand van ingevoerde gegevens.
Beste mensen, bedankt voor jullie goede tips. Daar kan ik zeker iets mee. Ik begreep al eerder dat een inbouwkoelkast onzuiniger zijn dan gewone koelkasten. Het meten van tap en douchewater is ook een goede tip, daar had ik nog niet eerder bij stil gestaan.
Ik heb al wel een energiemeter gekocht en weet nu dat de benedenvloer en trap stofzuigen mij 5 eurocent kost. En dat de handstofzuiger prima werkt als deze met behulp van een tijdschakelaar maar een uur per dag oplaad.
Om de vraag van Martin te beantwoorden. Er is inderdaad een adviseur langs geweest en die heeft de ramen opgemeten, de ligging van het huis bepaald en de installaties bekeken (cv, luchtventilatie). Inderdaad zou je deze informatie ook van papier kunnen halen.
Ik ga inderdaad mijn eigen plan trekken. Binnen Transition Town Eindhoven zijn we bezig met het thema energie en omdat de SDE subsidie regeling er aan komt, proberen we mensen te helpen om de aanvraag in te dienen. Je merkt dat de drempel best hoog is en dat het vele moeite kost om de juiste informatie te vinden. Houd moed!
Hoi Ilse,
Laat je niet teveel wijs maken door mensen die er geen verstand van hebben. Isoleren kan altijd en altijd beter, bijv. met behulp van de passiefhuis renovatie technieken (-90% verwarmingsvraag). Dat kost een lieve duit, maar dan ga je wel richting passiefhuis norm!
Meer info vind je hier:
http://www.energieinstitut.at/Retrofit/?to=1&forward=MEASURES&id=fa3f514de170e71ef8182beb559f82e1&dmy=26dec5d8713a4aba44715a75150c57c2
Toegegeven: het gaat nog een hele toer worden om een aannemer te vinden die dit goed onder de knie heeft.
Er zijn trouwens heel wat 2 persoons huishoudens welke rond komen van 1000 kwh electrisch op jaarbasis, dus daar valt al een 2000 kwh electrisch of 450 euro per jaar te halen (bijna 40e /maand). Je gasverbruik halveren is flink lastiger/duurder en levert minder op. Van de besparingen kun je dan weer andere besparende maatregelen bekostigen.
Wat energiebesparing betreft: er is een merkwaardig verschijnsel dat naar mijn idee regelmatig optreedt.
De meeste mensen beginnen met eenvoudige maatregelen die niet zoveel kosten maar wel veel energiebesparing opleveren. Dan blijven de duurdere maatregelen over die naar verhouding minder energiebesparing opleveren.
M.a.w.: hoe verder men gaat met energiebesparen, hoe meer het kost en hoe minder het oplevert! Dan hangt het van het idealisme af hoeveel men er in wil blijven investeren.
De industrie kan een handje helpen door steeds zuiniger apparaten te ontwikkelen. Een tijdlang kan hierin het e.e.a. worden bereikt, maar op gegeven moment zijn de grenzen wel bereikt. Er is nl. geen één koelkast te bedenken die het helemáál zonder elektriciteit kan stellen…..
Dus zo kan de samenleving alles bij elkaar een grote energiebesparing bevorderen. Daarbij blijft toch staan dat er altijd sprake zal zijn van energiegebruik, aangezien apparaten en woningen altijd ietsje energie zullen gebruiken…… Op gegeven moment valt er dus weinig meer te besparen, gewoon omdat de bodem bereikt is!
Hoi Ilse,
Naar aanleiding van je verhaal over het stofzuigen het volgende:
Voor vlakke gladde vloeren kan je de robomop gebruiken, zie http://www.robomop.nl Wij gebruiken hem naar volle tevredenheid, en die kost nog veel minder stroom. Het is een vezeldoekje dat door een bal kriskras over de vloer veegt. Zoiets kost natuurlijk veel minder energie dan grote hoeveelheden lucht verplaatsen en hard genoeg door een filter heen trekken zodat het vuil meegezogen wordt en in dat filter achterblijft. De trap doe ik altijd even met de bezem, alles naar beneden en dan onderaan in 1 keer opzuigen, of robomop daar wat vaker langs laten komen. Voorts gebruik ik de stofzuiger alleen op laag tarief (weekeinde), in combinatie met robomop en/of een bezem.
Die bezem (samen met afwas op de hand) zorgt er weer voor dat ik genoeg fysieke inspanning krijg. Dus voor voldoende beweging hoef ik niet naar de sportschool. Zodat die sportschool ook niet voor mij gebouwd, verwarmd en verlicht hoeft te worden…. 😉
@ Ilse,
Het is goed om een plan te trekken en daarbij de hoofdlijnen van je verbruik in kaart te brengen. Op een stofzuiger moet je niet bezuinigen, tenzij het een hobby van je is en je hem meer dan 2 uur per dag gebruikt.
En een spaarlamp in het toilet levert rendeert ook niet. Kijk naar apparaten of lampen, die lang aan staan.
En sommige oudere types TV hebben een stand-bye verbruik van meer dan 5 watt. Wat betreft de energiemeters. Niet elke meter is betrouwbaar. Ik heb eens een Elro-energiemeter van een kennis gebruikt. Deze was niet in staat om beneden 6 watt te meten, terwijl een nauwkeurigheid van 0,1 watt werd gesuggereerd.
Gebruik je een PC of een laptop? De laatste verbruikt circa 25% van de energie van een PC.
En wat betreft het advies, dat ik las over isoleren. Kijk eerst naar de verhouding gas voor stoken en gas voor tapwater.
Verder geeft een heel goed geïsoleerde deur geen extra comfort. Hooguit spaar je een paar kuub gas per jaar.
Het gasverbruik verlagen vraagt vaak wat ingrijpende maatregelen. Misschien kun je met de Transition Town groep een kundige installateur/adviseur inschakelen. Het klinkt alsof een second opinion op je EPA geen slecht idee is. Je zou ook het rapport (deels) hier kunnen publiceren, zodat we kunnen meedenken.
Wat je nu al kunt doen, is beginnen met de boekhouding van je elektriciteitsverbruik, d.w.z. probeer of je kunt meten en berekenen waaraan je die bijna 3000 kWh per jaar gebruikt. Bijv. apparaat à 20W continu aan = 8760 uur/jaar = 17 kWh per jaar. Zo zou je tot 3000 kWh moeten kunnen optellen. Dat geeft vaak al heel veel inzicht. Arie #10 heeft gelijk: vaak zijn het de uren/jaar die het doen, niet de grote vermogens. Misschien kun je zomaar 20% besparen zonder investeren, maar alleen o.b.v. de bewustwording van waar het verbruikt wordt. Zet apparaten alleen aan als ze nodig zijn, gebruik geschakelde stekkerdozen, installeer timers etc.
Mocht je geld gaan uitgeven, kijk dan zeker ook of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling van de provincie (Brabant Bespaart). Tenslotte: je geeft zelf al aan dat er veel meer (en betere) redenen zijn om te investeren in besparing dan alleen financiële. Heel wat mensen hier zullen je kunnen vertellen dat het gevoel zelf energie op te wekken onbetaalbaar is! Succes en we lezen graag hoe het je vergaat!
Typo: Sorry, natuurlijk is 20W gedurende 8760 uur/jaar = 175 kWh per jaar
@ Wim V
Ik vind het juist heel slim om de meest renderende besparingen eerst te doen. Dan heb je meer geld over voor de grotere investeringen (zoals passiefhuis isolatie, zonneboiler of pv). Vaak zijn de meest renderende besparingen ook echt besparingen, minderen in verbruik dus. 1000 kwh/jaarverbruik zelf opwekken kost je 2800 euro aan pv. 3000 kwh jaarverbruik opwekken kost je 8400 euro aan pv!
Als je 10k beschikbaar hebt kun je bijna enkel pv leggen en dan houdt het op. Ik denk dat je dus economisch en duurzaam het meeste bereikt op deze manier.
Die voordeur die vv moet worden, zou het ook kunnen zijn dat die E 110.- bedoelt is voor aanpassingen?.
Tedenken valt aan: een(betere) briefklep,tochtstripen in de dag/sponnig,dorpelstrip evt iso.glas.
Verder kun je ook soms veel besparen met het “fijntunen” van de klok thermostaat, en lagere temp van het cv water, (om het lijstje van de andere
reagerders nog even aan te vullen).
Lieve Ilse,zoals je ziet zoveel hoofden zoveel meningen.
Als je wat nauwkeuriger zoekt zul je merken dat de meeste adviezen worden gegeven door bedrijven die een direkt belang hebben bij opdrachten!
Ga niet uit van “hoeveel bespaar ik”maar “wat zijn de kosten”!
Ook subsidiepotjes geven géén soelaas om je financieel te compenseren!
Apparaten om energie te meten kosten alleen maar geld en besparen NIETS.
Kachel UIT,vroeg naar bed,een dikke trui aan,géén tv kijken,véél bewegen,op de koffie bij kennissen etc. etc.
zijn dé manieren om deze barre tijden door te komen.
Sterkte.
Ps.Je kunt aan de sneeuw op het dak al zien waar het meeste wamteverlies zit.De douche zit zeker boven de voordeur!
Hallo Ilse,
Het laat zien dat de metingen zeer subjectief zijn. Ter illustratie, het kan ook totaal de andere kant op gaan.
Ik woon zelf in een energie-0 woning uit 2006.
Enige tijd geleden is er in de buurt een EPA onderzoek geweest. Je kon toen gratis een afspraak maken met een onderzoeker.
Nu is mijn huis gebouwd met een superisolatie (spouw van 50 cm), pal zuid, 5500Wp aan panelen op het dak, Warmtepomp van 9kW, laag temp verwarming in muren en vloeren, alles LED verlichting, Warmtepomp droger, hot fill vaatwasser en wasmachine, LED tv, vrijwel geen sluipverbruik enz enz.
Ik gebruik totaal 6600kWh per jaar (gezin van 4 personen), daar zit alles in, heb geen warmte aansluiting of gas. Daarvan is ongeveer 3600kWh voor de warmtepomp die verwarming en tapwater produceert
Natuurlijk stuur ik weer zo’n 4000kWh terug en is het eindtotaal rond de 1500kWh voor een huis waar alleen de woonkamer al 90m2 is.
Ik verwachte dus… label A++ er zijn letterlijk geen energie of bespaarmogelijkheden over..
Komt het rapport, te hoog energie verbruik (had totaal niet begrepen wat een warmtepomp is) dus er moet gigantische lekkage zijn, label B
Tja…. was moet je met dit soort onderzoekers…
Overigens is het totaal niet relevant, het huis is te jong voor een label, maar geeft wel aan dat onderzoeken kunnen vallen of staan met de kennis van de onderzoeker..
Nou, zelf wilde ik wel eens een dergelijk rapport voor m’n huis aanvragen, dat kan ik dus maar beter achterwege laten en dat geld in isolerende maatregelen stoppen. Als ik kijk naar de voordeur, dan zou je die vanuit de binnenkant kunnen isoleren. Door middel van een raamwerk en daar tussen isolatie te doen, kom je een heel eind. De brievenbus met een borstel en een binnen klep, scheelt ook weer een stap (of heb je dat al gedaan?). De Provincie Brabant geeft trouwens € 500,00 subsidie (direct op je rekening) als je 2 verschillende duurzame investeringen doet in / om je woning. Ik heb zelf nog een hele weg te gaan om “groener” te worden. Ik kan je zeggen, of je met bepaalde meningen het nu wel of niet eens bent, er heel veel inzichten gegeven worden op deze site. Wat bij mij goed werkt is het projectmatig aanpakken van het verbruik en mogelijke verbeteringen van de woning. Dus als je voordeur problemen geeft en het is met een gordijn op te lossen, waarom niet? Je kan al veel met weinig doen. Heel veel sterkte en als je ergens mee zit, nou je ziet al de reactie’s.
Wat dit artikel laat zien is dat fossiele energie nog altijd veel te goedkoop is. Tegen de schrijfster van het artikel zou ik eigenlijk willen zeggen: staar je niet blind op de terugverdientijd. Sowieso vraag ik me af hoe je die denkt te kunnen berekenen, want wie weet er nu de energieprijzen over vijf, tien, twintig jaar? Wie dat zeker en onderbouwd weet mag zich bij mij melden, dan gaan we samen heel veel geld verdienen. De verwachting van steeds meer mensen is toch echt dat energieprijzen over niet al te lange tijd sterk zullen gaan stijgen, en dan zul je maar wat lol hebben van een goed geïsoleerd en anderszins energiezuinig huis. Want als jij als driedubbelglas al hebt, en ineens de rest van de wereld wakker wordt heb jij je schaapjes op het droge. Dan kost een dergelijk raam misschien geen € 300 maar € 1000.
Daarnaast: er is meer in het leven dan geld alleen. Ik weet niet of je kinderen hebt, maar het zou toch fijn zijn als je op een gegeven moment kunt zeggen: we hebben gedaan wat we konden.
Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden dan alleen bouwkundige aanpassingen aan de woning. Zoals hierboven al eerder gezegd is het altijd verstandig kritisch te kijken naar het elektriciteitsverbruik. Denk eens aan:
* Sluipverbruik (in onze woning staat er NIETS op standby, scheelt naar schatting zo’n 500-750kWh, zonder verlies aan comfort)
* Energiezuinig witgoed
* Spaarlampen (of als high-tech, maar duur, bezig wilt zijn: LED-lampen)
* Energiezuinig gedrag: bij het verlaten van de kamer het licht uit, TV niet 24/7 als bewegend behang aan laten staan
* Zonnestroompanelen. Als je uitgaat van stijgende energieprijzen zijn die ook zonder ingewikkelde staatssubsidies financieel rendabel. Goed, je hebt ze niet in vijf jaar terugverdiend, maar ik mag aannemen dat iemand die al kritisch naar energieverbruik aan het kijken is een lange-termijnblik heeft. En nogmaals: er is meer in het leven dan geld alleen.
Met bovenstaand maatregelenpakket hebben wij ons elektriciteitsverbruik omgebogen naar een negatief verbruik. Ook wij hebben een normale tussenwoning, het is echt mogelijk. Zie voor details mijn website: http://www.solarwebsite.nl
Als laatste tip: ook buiten je huis kun je veel energie besparen, bijvoorbeeld met het autogebruik. Het energieverbruik van je auto kan vele malen hoger zijn dan dat van je huis. Tips: pak eens wat vaker de fiets en/of het OV, dat is niet alleen energiezuiniger en schoner maar ook veel beter voor jezelf. Als je kans ziet je auto weg te doen maak je helemaal en enorme slag, zowel qua energie als qua geld.
@Marc
Is het niet mooi om met dit rapport eens naar de landelijke pers te gaan (vereniging eigen huis als jou back-up als je lid bent) en deze dan eens langs het ministerie te sturen?
Het zal wel weer wat vragen geven, en de minister zal wel weer de rekenmethode moeten aanpassen, maar alleen op deze manier wordt het kaf van het koren gescheiden (de adviseurs) en zal de rekenmethode eindelijk eens duurzaam/beter worden.
Als ik zie wat het label van onze woning is/was (C 1,57) en wat voor staat het was toen we het kochten. Vrijstaande woning begin jaren 70, enkelglas, nauwelijks dakisolatie (EPS paar centimeter), betonvloer op zandbed, 5cm spouw gevuld met steenwolvlokken en (daar komt de goedmaker) een HR 107 CV Combi ketel.
Ik zelf zat meer aan een E te denken, wat moet een G dan wel niet zijn? Enkelsteens, deuren en ramen open?
Zoals al eerder door vele opgemerkt, men gaat alleen voor techniek om punten verbetering te krijgen en Kwh enz ziet men negatief.
Sommige zaken die je aanhaalt kloppen wel (het gemak waarmee zo’n rapport wordt opgemaakt) maar het gaat niet op van de auditors af te kraken omdat ze geen besparingen vinden. Als je huis al geïsoleerd is en je hebt al dubbel glas is het inderdaad niet meer rendabel om op die vlakken te gaan investeren. Het is dus kortzichtig om daarover te gaan klagen. Die mensen kunnen je investeringen ook niet naar beneden halen of je besparingen veel groter gaan inschatten. Ze hebben dus op dat vlak goed werk geleverd.
Net de jaar afrekening gekregen van Greenchoice,nadat de ketel is vernieuwd,de vloerverwarmingspomp geschakeld op de warmtevraag,de verdelerunit gerepareerd,de thermostaat op continu 20 graden staat,de gordijnen dicht,buitenverlichtig uit is de rekening per maand €80 minder geworden!!!!!
Komt dat nu door de overstap van leverancier of door de genomen maatregelen?
Wie het weet mag het zeggen.
Beste Henk,
Je rekening kan nog lager, als je bij gebruik van je vloerverwarming ook nog eens nachtverlaging toepast. Het zal vast je installateur wel zijn die dat heeft geadviseerd, want ik hoor dat soort adviezen vaker vanuit de installatiebranche.
Ik zet de kamerthermostaat die ’s middags op 20 graden staat, om 21.00 uur een paar graden lager. Om 6 uur stel ik hem in op 18 graden en om 7 uur op 19. Daarmee bespaar ik circa 14% op mijn gasverbruik.
Zie mijn meetresultaat op:
http://www.olino.org/articles/2008/01/09/nachtverlaging-bij-vloerverwarming-rendeert-wel
Ik denk dat de rijtjeshuizen die gebouwd zijn in de periode 1983-1993 standaard het Energielabel C hebben. Op zich wel goede isolatie, maar extra maatregelen als radiatorfolie en de CV-leidingen in onverwarmde ruimtes isoleren, helpen ook goed.
Beste Arie,
Verlaging van één (1) graad Celcius duurt ongeveer 8 uur in mijn huis,met uitsluitend vloerverwarming 5 groepen boven en 10 beneden,in totaal 15 groepen waarvan 2 in de garage.
Zodoende moet voor opwarming van één (1) graad de ketel 8 uur fikken en is de behaaglijkheid zoek en niet in te regelen!
Ervaring heeft geleerd,we wonen hier 30 jaar,dat een constante temperatuur van 20 graden en bij kille middagen de open haard dé oplossing is.
Groeten Henk.
Stel het energieverbruik op 100, dan gebruikt ruimteverwarming gemiddeld 50%, de auto en huishiudelijk verbruik delen ieder 50-50 de rest. Reduceren van de benodigde energie voor ruimteverwarming zou dus de eerste kandidaat moeten zijn. Heel wat maatregelen zijn al genoemd. Blijft: soort cv-ketel (moet HR kunnen zijn). Vloer/kruipruimteisolatie, kierenjacht, check de mechanische ventilatie (een sluipverbruiker van formaat). Is er warmteterugwinning in het ventilatiesysteem? Wat huishouden betreft: mijn recept: meteen een zonneboiler aanschaffen, zeker als je kinderen hebt. Ik zie zonneboilers als de Assepoesters van de duurzame energie: enorm efficient, economisch, stil. Auto: Prius ?
Beste Henk,
In jouw geval is het inderdaad niet zinvol om nachtverlaging toe te passen. Hier valt door de traagheid van het systeem weinig te regelen.
Groeten, Arie
Wij hebben thuis ook een maatwerkadvies laten maken met ongeveer hetzelfde resultaat als jij 🙁 Gelukkig zitten wij midden in de verbouwing, dus zijn er bij ons toch al een aantal deuren en ramen en een HR ketel die wel vervangen moeten worden – om dat ze lelijk of ‘op’ zijn – dus kunnen we toch (op papier) van een D label naar een B. Maar het maatwerkadvies wordt inderdaad door een standaard software pakket berekend, met waarden die vastgesteld zijn door de overheid, en dingen als energiezuinige verlichting en gewatteerde gordijnen worden inderdaad niet meegenomen omdat die niet ‘vast’ aan het huis zitten. Super jammer, want daarin zit nou juist veel winst die niet door het label wordt meegenomen.
Wij zijn een adviesburo op het gebied van duurzame energiesystemen en besparing. Via ons kun je ook een EPA aanvragen. Maar wij zeggen, waarom zou je een advies aanvragen voor €. 300 als je al weet dat er mogellijkheden zijn. Zoals bv.zonnecollectoren met vacuum buizen. Deze halen een rendement van 65 % op het ingestraalde zonlicht e geven zelfs in de winter nog voldoende warmte af om de boiler met warm water te vullen. De investeringen zijn binnen een aantal jaren terug te verdienen.
Als je wilt besparen op energie kan dat vooral door minder auto te rijden en te vliegen.
15 km staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van een dag en een vlucht athene vv. is ongeveer gelijk aan het totale jaarverbruik.( el )
> Wij zijn een adviesburo op het gebied van duurzame energiesystemen en besparing.
15 km gelijk aan het elec. verbruik van een dag? Dat is 10 kwh, volgens mij moet er dan nog bespaard worden 😉
Dag allemaal,
Waarom dit advies niet goed is enige achtergrondinfo en hoe u wel een goede adviseur uitkiest.
Als energieadviseur kom ik van alles tegen zowel bij gemeenten die beleid uitzetten als bij concullega’s.
Bovenstaande is een slecht maatwerkadvies. U kunt hierover een klacht indienen.
Ik heb het rapport nagekeken.
1.2 en 1.3:
U geeft aan bepaalde wensen te hebben, die horen hier opgenomen te staan. Mogelijk is niet aan u vermeld op welke wijze u kunt bijdragen dat er een realistisch rapport en label komt. Een label dat zowel voor u goed is als voor een eventuele koper; dus zo waarheidsgetrouw mogelijk.
3.3 Het werkelijke gasverbruik en het berekende gasverbruik horen met elkaar te matchen anders kan de terugverdientijd niet goed bepaald worden. Een verschil van 63 % is een reden om het rapport af te keuren en een klacht in te dienen.
U hebt een installateur langs gehad.
Niet vreemd dat er alleen installaties als maatregel worden aangeboden.
Over de isolatiewaarde:
Rijtjeshuis uit 87 isolatiewaarde over de totale constructie ca 1,3 (tenzij de gemeentelijke eisen afweken). Het energielabel genereert automatisch een aantal voorstellen voor verbeteringen(bij isolatie onder Rc ca 1,3). Bij dit maatwerkadvies is van deze generieke gegevens uitgegaan(dus niet van uw vraag op maat)
Ter vergelijk: In het Bouwbesluit is de ondergrens voor verbouwingen(en nieuwbouw): Rc 2,5 op de plank ligt 3,5 (dit is vanwege een juridische kwestie nog niet vastgesteld)
Passiefbouw ligt nog een stuk hoger). Dus er valt nog heel wat te verbeteren aan uw isolatie.
In een voorbeeldrapport van een belangenorganisatie die de eigen bouwkundig adviseurs promoot kom ik tegen: Aanbrengen van een nieuwe HR107 ketel en het isoleren van de leidingen in de kruipruimte terugverdientijd 127,7 jaar. Hier zijn de kosten van de HR en het isoleren uitgezet tegen de besparing van de geïsoleerde leidingen.
Tja, waarom zouden installateurs geen aannemer zijn en aannemers geen installateurs?
Verder: gemeenten willen graag stimuleren. Ze werken vooral met groot lijkende organisaties en doen meestal weinig onderzoek naar werkelijke kwaliteit(daar moet je ook wel enige inhoudelijke kennis voor hebben).
Dat leidt tot de volgende constructie: 1 bedrijf heeft het contact met de gemeente en een mooie website. Bedrijf 1 huurt bedrijf 2 in voor het advies, dat bedrijf huurt weer ZZP-ers, die hier vaak nog behoorlijk voor moeten reizen) in voor de uitvoering. Het ontzorgen gebeurt door bedrijf 1, die het rapport levert en tegelijkertijd aanbieders aanleverd(ontzorgen heet dat). Over dit advies wordt twee keer provisie betaald(ca 60 % van het totaal). Voor de ZZP-er blijft dan weinig over, wil je goed opnemen en adviseren op maat dan kost dat echt tijd.
Sommige organisaties bieden een advies van 265€ en houden daar dan ca 70 € op in, voor het callcenter en het aan de weg timmeren.
Goed Energetisch renoveren is niet gemakkelijk. Ter illustratie: evaluatie van nieuwgebouwde energiezuinige woningen(bron Senter Novem):
Uit de evaluatie blijkt dat woningen waar veel aandacht is besteed aan
energiebesparing succesvol zijn, waar het gaat om het terugdringen van het
energiegebruik. Bij ruim zeventig procent van de projecten is het
energieverbruik zo’n dertig procent lager dan het landelijk gemiddelde. De technische en bouwkundige ingrepen om energie te besparen blijken, ook vijf tot tien jaar later, nog goed te werken. De huizen verbruiken veel minder energie.
Maar, zo blijkt ook uit de studie: bijna een kwart van de bewoners is niet tevreden over ventilatie en het binnenklimaat, 11% ontevreden over de akoestische kwaliteit en regelmatig zijn er klachten
over het ruimtebeslag van de speciale installaties.
Kortom het is er te heet, te lawaaierig en te tochtig.
Deze problemen krijg je ook en mogelijk sterker bij renovatie van bestaande woningen. Daarnaast kun je door bepaalde keuzen goede eigenschappen van de woning verliezen door energierenovatie.
Hoe vind u een goede adviseur:
Zo vindt u een gecertificeerd bedrijf en controleerd u de adviseur.
Het begint bij het vinden van een gecertificeerd bedrijf BRL 9500: 1 en 2 aanvinken.
-http://www.kbi.nl/zoek-een-certificaathouder/
Vragen welke adviseur u toegestuurd krijgt: controleren of deze een diploma heeft
http://www.kbi.nl/informatie-kbi/particulieren/epa-gecertificeerden-woningbouw/
vb mijn naam is h. de boer, ik ben geboren in britsum. U vindt mij alfabetisch onder de B en ziet dan dat ik nummer 520 heb, dat betekent dat ik bij de eerste lading mensen die gediplomeerd zijn(voor het maatwerkadvies bestaat geen diploma, wel geldt de verplichting een EPA(label)diploma te hebben) en vermoedelijk net als ik in één keer geslaagd zijn. U ziet dat er nummers missen(die hebben het diploma nooit gehaald). Helaas zijn bedrijf en diplomering niet aan elkaar gekoppeld(zie 1EPA, niet gekoppeld aan h.deboer).Wel moet een adviseur een pasje kunnen tonen.
Een goed maatwerkadvies krijgt u vooral door zelf scherp te zijn, neem een onafhankelijk bedrijf(let op dubbele inschrijvingen) ga niet in zee met tussenpersonen en het lijkt gemakkelijk dat ontzorgen, maar of een dertiger jaren woning baat heeft bij een standaardbehandeling is maar zeer de vraag.
De kennis voor een goede samenhang van maatregelen zult u niet bij elk bedrijf aantreffen en zeker niet bij een bedrijf wat vooral coördineert(ontzorgt) en zijn geld verdient op provisiebasis. Verder zal elk uitvoerend bedrijf zijn eigen product willen verkopen(wetend dat u niet alle maatregelen uit zult willen voeren). Er worden bijvoorbeeld ook aflossingsvrije leningen in rekenvoorbeelden gebruikt voor installaties met een levensduur van max 15 jaar.
Creëer in samenspraak met uw adviseur ook enige tijd voor voorlichting op uitgangspunten en bespreking achteraf. U ziet hiervoor dat ik als adviseur een aantal fouten uit andermans rapport kan vissen, maar ik kan u maar beperkt aan de hand van het rapport adviseren omdat ik de woning niet gezien heb.
Wanneer laat u zich adviseren:
Voor u gaat verbouwen, voor u gaat inrichten en misschien zelfs voordat u besluit om een woning te kopen(dan hebt u een kostenindicatie en kent de consequenties voor interieur e.d.).
Succes!
Mw.ir. Rike de Boer
1EPA
06-11138600
info@1epa.nl
Woerden, Prinsenlaan 5
energieprestatiecertificaat & maatwerkadvies, belevings- en interieuradvies _ verzorgd & comfortabel wonen_
advisering, regie en projectleiding
Gecertificeerd NL-EPBD_nr: IKB1813/ KOMO_nr:IKB1814
Partner Meer Met Minder
Helaas, ook bovenstaande adviseur maakt fouten. Werkelijk gasverbruik en berekend gasverbruik hoeven niet hetzelfde te zijn.
De gemiddelde adviseur heeft of verstand van de bouwkunde of van de installatie technische kant of geens van beide. Tijdens mijn controle voor de VROM op de energielabels heb ik 60% afgekeurd. Dit betreft alleen de energielabels. De maatwerken heb ik niet gecontroleerd.