Overzicht spotlicht ledlampen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Ledlampen 15 Reacties»

Het is niet triviaal om een goede ledlamp te vinden als vervanger van de energiesslurpende (halogeen) spotverlichting. Overal zie je led lampen verkocht worden als warm wit, echter er zijn nog maar een paar led lampen te koop die echt warm wit licht afgeven… Updated.

Led lamp

Dit artikel wil een overzicht worden van alle ervaringen met ledlampen met een warm-witte kleur, om hiermee ons allen te helpen de juiste keuze te maken. De makers van deze site zijn alvast begonnen, maar we vragen om jullie aanvullingen.

Nieuwste entries staan boven in de tabel.

Merk Type Wattage Kleur-ervaring Info
LUMILEDS LXHL-MWGC 1 W Warm wit Review
Luxeon HighPower MR16 1 W Blauw wit Review
Lucide MR16 1.2 W Erg blauw Review
Conrad DECOSPOT WARM-WIT E-14 Warm wit Conrad: Bestnr.: 574351 – 89

15 reacties op “Overzicht spotlicht ledlampen”

Mooi tip, Jeroen. Geeft MR16 echt warm wit af of niet (niet helemaal duidelijk voor me omdat er staat ‘erg blauw’ en je zegt over paar lampen die echt warm wit afgeven)?

De Lucide led lamp geeft inderdaad erg blauw licht af, en dat terwijl er op de doos warm-wit staat. In de review van Marcel staan een aantal foto’s waarin je duidelijk het effect kunt zien. Overigens geeft MR16 alleen het type aan van het voetje. Deze lamp is dus duidelijk geen aanrader, tenzij je op zoek bent naar een mooie blauwe ledlamp… 🙂

Is het mogelijk om deze LED-Spotlights te dimmen met een ‘normale’ Ohmse dimmer?
Ik heb nu ca. 5 E14 PAR16 lampen 40W op een dimmer zitten, dit werkt goed. Wil deze eventueel vervangen voor ‘warm-wit LED Spotlights’

Iemand al ervaringen hiermee?

Groeten Benthouse

Benthouse, ik heb de ledlampen van Jeroen eens geprobeerd, en toen ook eens wat met de voedingsspanning gevarieerd. Ik zag toen duidelijk dat de helderheid verieerde. Ik verwacht dat de ledlampen gewoon zullen bestaan uit een serieschakeling van een led (of een serie leds parallel en/of in serie met elkaar) en een weerstand. De weerstand is dan zo gekozen dat met nominale spanning (dit staat op de ledlamp zelf, bijvoorbeeld 12 V, of 220 VAC) de leds hun nominale licht afgeven. Wanneer je nu de weerstand laat toenemen, dan zal dit de stroom door de leds doen afnemen, en daarmee ook de helderheid. Dus als je praat over een Ohmse dimmer, die dus meer weerstand toevoegt wanneer je dimt, dan zal dat moeten werken.

Benthouse, ik heb nog een website gevonden (in het Engels) dat mooi uitlegt hoe leds en hun lichtoutput werken. Je ziet de functie van de weerstand mooi uitgelegd.
Echter, het dimmen met een Ohmse dimmer (dus toevoegen van weerstand) is eigenlijk zonde van de energie, want je dimt je leds en tegelijkertijd verlies je je energie in de weerstand zelf die je toevoegt. Een wat mooiere manier om leds te dimmen is middels het gebruik van PWM, waarbij je de pulsbreedte van de voedingsspanning varieert, tussen bijvoorbeeld 0 en 100 %. Bij 100 % is de led gewoon aan (altijd voedingsspanning), en bij 25 % is voor 25 % van de tijd er voedingsspanning op de led, waardoor deze licht geeft, en de andere 75 % is er geen voedingsspanning, en is de led dus uit. Omdat de voedingsspanning heel snel aan en uit gaat (een aantal duizend keer per seconde), zie je het schakelen met je ogen niet en is het dus alsof de led minder fel brandt. Hier zijn meer mensen mee bezig, zoals je kunt zien op dit forum.

Ik vind de Deco Spot met 18 Leds (conrad) qua lichtopbrengst tegen vallen en ook de kleur is eerder groenig dan warm wit.
Helaas

Ik heb een lichtrail met spotjes (220 v en grote klassieke schroefdraad) en dimmer, die gericht zijn op foto’s.
Kleur is belangrijk.

Is daar een led dimbaar alternatief voor?

@ tomb
Ik heb eens een interessant artikel gelezen over (professionele leds), bijvoorbeeld de OSTAR van OSRAM. Zie bijvoorbeeld een application note over de OSTAR leds. Pagina 10 figuur 13 laat zien dat er wel degelijk een verband is tussen de ledstroom en de lichtkleur.
Ik wilde nog een artikel schrijven n.a.v. de nieuw aangekondigde led van 1000 lumen. Ik zoek echter eerst nog eens wat interessante achtergronddata.

@ tomb
In de genoemde application note stond ook nog iets interessants over dimmen en kleurinvloed, ziepagina 10:
The PWM function offers the distinc advantage that when dimming, the color coordinates remain constant since the current level remains constant and only the pulse duration varies.
Als je dus een dimmer gebruikt die middels pulsbreedtemodulatie (=PWM) de gemiddelde stroom terugbrengt en dus effectief dimt, dan zal de kleur afgegeven door de led niet veranderen. Dit komt omdat er geschakeld wordt tussen de nominale stroom en geen stroom, waarbij de dimfactor afhangt van de verhouding aan/uit.

@ tomb
Nog als uitbreiding op mijn commentaar in item 9. Bij InGaN leds, blijkt dat dat naast de stroom door de diode, ook de temperatuur van de diode invloed heeft op de kleur die uitgezonden wordt. Deze relatie is direct, waarbij een toename van temperatuur zorgt voor een toename van de golflengte.
Echter, de invloed van stroomvariatie op golflengte (en dus op kleur) is veel groter dan de invloed van temperatuur. Daardoor is de PWM methode op de stroom (zie commentaar 9) goed toepasbaar, en is de temperatuurverlaging als gevolg van het verminderen van de pulsduur van de stroom, te verwaarlozen.
Een en ander is nog terug te lezen in een interessante Application Note over het dimmen van InGaN LEDs.

Ik zou graag 6 halogeenspots (12 volt) van elk 50 watt vervangen door led lampjes.
De spots zijn dimbaar.
Wat is de beste oplossing.
En wat voor prijskaartje hangt er dan aan?

Hoi Hardy,
Een goede vraag. Ikzelf ben begonnen met meten omdat ik van mijn 230 V 50W halogeentjes afwil, en die wil vervangen door energiezuinige lampjes. Ik heb tot dusver nog niet de ledlamp gevonden die een gebundelde stralingshoek had (van ongeveer 40 graden max) met genoeg licht wat ook nog eens warmwit is.
Ik zou zeggen, houdt het overzichtsartikel in de gaten, en let daar op de aanbevolen ledlampen. Er is er nu eentje die ik je in dit verband kan aanbevelen, echter deze geeft niet zoveel licht dat deze de 50 W halogeen vervangt. Daarvoor heb je er meerdere nodig.
Voor prijzen moet ik je zowiezo naar de betreffende leveranciers verwijzen, omdat deze toch niet constant zijn en ook niet altijd voor mij beschikbaar.

Ik wil de 12 volt halogeen in mijn caravan vervangen door LED.s.
Qua stroom ga ik helemaal op zonnepaneel over ( 84 watt )
Er zitten nu 20 watt halogeen in, die of via een trafo of rechtstreeks op de accu staan. (Bij aansluiten op 220V stroompunt schakelt dat automatisch aan/uit).
Iemand een suggestie en kan ik inderdaad gewoon de 20 Watt halo’s er uittrekken en gewoon omwisselen met LED’s ? En welke LED’s?

Dear Markey General,
Very nice to got your name and E-mail address from my friend that you are in the market for LED lights which is fortunately under our products line.So we are writting to you to introduce our company and products.

We are leading LED lights manufacturer and exporter in Shenzhen,China,more than 5 years .As the LED light is on a uprising road,and getting more and more popular.So the trends of LED lights to replace the tranditional bulb is unstopable which will ensure you to find a great market in your region.We have our products quality assured which own “CE”and “RoHS”certificate.Samples can be offered for quality test.Our price is very competitive because we are manufacturer,the source .

If you reply me,we will send you our Products list available at present,Specification Book,price-list and our usual Trade Terms.

We do hope that you may find this offer sufficiently attractive so as to give us your requirement!

Welcome to visit our Website :WWW.Kingleng.com (More details!)

Thank you very much for your attention !

Yours faithfully,

sky_chen(Ms)
KINGLENG INTERNATIONAL CO.,LTD
Mobile:86-13424261523
TEL:86-755-84528385/84528386
FAX:86-755-84528389
E-MAIL:sales02@kingleng.com
web:www.kingleng.com
2008-04-11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *