okt 04
Elektrisch rijden: Innovatie. Informatie. Inspiratie.
Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 12 Reacties»Recent heeft Rijkswaterstaat een zeer interessant en gratis te downloaden boek uitgebracht over elektrisch rijden. In het boek wordt zeer uitgebreid ingegaan op de vele aspecten van elektrisch rijden: Het rijden in een elektrische auto, hoe komen we aan de elektriciteit die hiervoor nodig is, de ontwikkelingen van autobatterijen, het elektrisch tanken in de praktijk, wanneer is het te koop, toekomstige ontwikkelingen en trends. Het boek is een absolute aanrader.
Het boek is gratis te downloaden als PDF:
Elektrisch rijden: Innovatie. Informatie. Inspiratie.
Natuurlijk zijn we ook apentrots dat OliNo als bron genoemd wordt in het boek.
12 reacties op “Elektrisch rijden: Innovatie. Informatie. Inspiratie.”
Goed opgelet, ben er blij mee.
Ik hoop dat er vanuit de gemeenten nog meer gestimuleerd zal worden.
Natuurlijk moet OliNO genoemde worden, ze zijn er als 1sten erbij.
Groet Arie Beekman.
Algemene opmerking: iedereen weet dat de batterij de bottleneck is van het elektrisch rijden, maar weten we ook waarom Nederland geen (nada, nothing, nichts) onderzoek doet naar betere batterijen? Weten we ook waarom Nederland in Europa helemaal onderaan staat op gebied van nieuwe milieuvriendelijke technologie? Snappen we waarom de VVD nog kerncentrales wil (uranium is helemaal niet meer rendabel en allesbehalve CO2 neutraal), en Groenlinks zonnecellen in de Sahara wil exploiteren (is helemaal niet efficienter dan in PV in Nederland)? En is het bijvoorbeeld ook handig om batterijen in te zetten in ons elektriciteitsnetwerk om bijv. een buffer te creeren? Peek-power anyone?
Heeft er nog iemand verstand van batterij technologie en de innovatie mogelijkheden van batterij R&D? Ik was ooit aan een overzichtsartikel over batterijen begonnen (batterijen van toen en in de toekomst, uitleg van allerlei begrippen), maar ik heb gewoon geen tijd meer voor dit soort dingen, omdat ik als elektro ingenieur me in dit land bezig dien te houden met ICT zaken.
Het ECN (energieonderzoek centrum Nederland) houdt zich daarentegen bezig met waterstof brandstof celletjes, maar dat is uiteraard een doodgeboren kindje. Waarom begint ECN hier dan aan? Een kleine hint: Wat zegt het dat Ruud Lubbers voorzitter is van de Raad van Toezicht van het ECN? Deze oneconoom ongehinderd door enige technologiekennis weet wat goed voor ons is? Het staat vast dat Lubbers weet wat goed is voor de Globale Elite (de economie van een kleine wereldwijd parasiterende elite staat gelijk aan de total oneconomie van de mensheid cq ondergeschikte slaven).
Ik zou zeggen, koop een rozenkransje, gebedsmolen of meditatie matje. Je zult het nodig hebben in Nee-derland, want zonnecellen en high-tech batterijen zullen nog 50 jaar volstrekt onbetaalbaar blijven. Deze periode van 50 jaar is namelijk keihard vastgelegd in een “energie in de toekomst” eindrapportje van de KNAW (koninklijke nederlandse academie der wetenschappen), alwaar de heer Lubbers in Amsterdam nog een toespraakje hield over kolencentrales, in het kader van de officiele presentatie van dit KNAW rapport.
De Nederlander is verworden tot de meest armzalige, verarmde, uitgeknepen, in sprookjes gelovende, slaafse Europeaan zonder enige ruggegraat. Mijn teleurstelling is dan ook diep, en ik werk noodgedwongen alleen nog maar samen met niet-Nederlanders. Het enige lichtende baken in Neederland is de polderpv jongen, die met niet aflatend cynisme aan de kaak stelt…
Dat is een stevig verhaal Koen! Maar wel met naar ik bang ben een kern van waarheid.
Geinig boekje maar het rept met geen woord over wat er nu al mogelijk is: pak de trein (of fiets). Elektrisch rijden, het kan vandaag, zonder technische of politieke ontwikkelingen af te wachten. Het kan, maar maar weinig mensen willen het zien. Steenkool-Lubbers in zijn elektrische Golf van bijna twee ton zwaar al helemáál niet.
PS: heren Olino: die captcha’s zijn echt niet briljant, ik moet vaak wel twee of drie keer een nieuwe pakken voordat ik kan lezen wat er staat. Is daar niet iets makkelijkers voor te verzinnen?
@Jeroen Haringman,
Naar aanleiding van je vraag over de captcha’s: het helaas noodzakenlijk gebleken om deze captcha’s in te voeren om de spammers op OliNo tegen te houden.
Het goede nieuws is wel dat je hiermee meehelpt om boeken te digitaliseren. Zie ook: http://www.google.com/recaptcha/learnmore
We zijn ook aan het onderzoeken of het interessant is om vaste lezers op OliNo de mogelijkheid te bieden om met een eigen account in te loggen en zo niet elke keer een captcha te hoeven invoeren. Wat vinden jullie van dit idee?
Die banden onder die elektrische auto’s worden die niet van olie gemaakt? Los van het energie probleem wat we krijgen, wat kost straks een elektrische wagen, als alle grondstoffen onbetaalbaar gaan worden? Wat we nog steeds missen is het aanpakken van de problemen. Dus waar blijven die panelen, windmolens en noem het maar op. Elke Watt duurzaam is er 1. De IEA waarschuwt en men blijft in Nederland lekker door slapen. @ Koen, is het iets om een duurzame batterij (verder) te ontwikkelen? Ik denk dat onze oosterburen hier wel interesse in hebben, want wij krijgen straks mooie kern centrales en hebben helemaal geen energie problemen. En als het fout gaat, dan hebben we toch een nood pakket! Met die waxine lichtjes en die zak radio komen we de crisis wel door. Ik ben dus niet de enige, die zich straal voor de gek voelt gehouden.
Nu klagen we op politiek, maar… wat let ons om zelf alvast lokaal in de politiek mee te draaien (in een of andere klankbordgroep, werkgroep/stuurgroep) of gewoon als actief lid aan te melden?
Met genoeg invloed komt er vanzelf ook meer relevante kennis/ervaring naar boven. Komt actiever over dan klagen en wijzen naar politiek, maar zelf langs de zijlijn blijven staan…
FYI: lokaal draai ik al mee met de gemeente, en geluiden die ik ontvang zijn zeer positief en waardevol!
@Niels , ben ik volledig mee eens. Ik begin daarom ook bij mij zelf en (probeer) draag mijn steentje bij. Het ligt er ook aan waar je woont. In deze omgeving wilde men duurzaam bouwen (zoals aard warmte), echter men vond dat te duur en dat was het dan. Op een (groot) weiland beginnen met pv panelen ziet men niet zitten, de glas & tuin bouw hier zet al een hoop stroom op het net, dus pv is niet welkom. Actief deelnemen is mooi, maar het klimaat zit (jammer genoeg) niet altijd mee en je wordt snel gezien als een geiten wollen sok die de wereld wil verbeteren. Wat wel werkt is, dat mensen om je heen werkende producten zien. Als ze in de gaten hebben dat het geld bespaart, dan beginnen ze al wat warmer te lopen. Een dergelijk boekje is heel mooi, maar we missen een hoop er tussen in. Wat ik jammer vind is dat er wetenschappelijk en goed onderbouwd wordt aangetoond wat we anders kunnen doen. Men kan in het buitenland zien dat het ook echt werkt en vervolgens wordt er maar door gemodderd. Ik heb meer het idee dat we geen tijd meer hebben om te praten, maar om gewoon aan de slag te gaan. Hoe langer we uitstellen, des te groter de klap.
Delft deed toch o.a. opzoek aan een snellader
http://www.yesdelft.nl/GrowthCentre/GrowthCentreNieuws/tabid/80/YearMonth/201005/ItemID/444/Title/EpyononthultnieuwstesnelladertijdensNissanLeaftour/Default.aspx
maar weten we ook waarom Nederland geen (nada, nothing, nichts) onderzoek doet naar betere batterijen? Weten we ook waarom Nederland in Europa helemaal onderaan staat op gebied van nieuwe milie
http://www.yesdelft.nl/GrowthCentre/GrowthCentreNieuws/tabid/80/YearMonth/201005/ItemID/444/Title/EpyononthultnieuwstesnelladertijdensNissanLeaftour/Default.aspx
wat ik vind van electrise wagens?
ik kopieer het even van een ander topic, dat scheelt typen, let dus niet op de verwijzingen naar andere berichten.
*****ik heb alle berichten door gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat zowel de voor als tegenstanders hier toch vrij wijnig weten van groene energie en electriese outo’s.
ik zelf ben een voorstander maar om niet parteidig te zijn zal ik toch beginnen met kritiek op de andere voorstanders.
om te beginnen, nee groene stroom is niet co2 neutraal maar juist co2 positief, omdat we windmolens, zonnepanelen en houtverbrandings centrales nogsteeds bouwen, onderhouden en afbreken met vervuilende brandstoffen en materialen.
kern energie stoot zelfs een derde van een gas centrale aan co2 uit omdat verijken nogal een omslachtig en energieverslindend proces is.
ondanks dit komen sommige leverancieren toch wel dicht bij co2 neutrale leveringen zoals greenchois maar toch nog niet helemaal.
maar waneer we naar de efficientie kijken van de electro outo maakt dit bovenstaande eigenlijk niets uit.
een electrise wagen is zelf nog schoner dan een diesel als de stroom uit een oude nederlandse kolencentrale komt
dit komt omdat de hele rit van het afgraven van de kolen tot het in beweging zetten van de wielen met veel minder energieverlies gepaart gaat dan het oppompen van olie tot het in beweging zetten van de wielen van een branstof wagen.
dit komt omdat zelfs bij een efficente diezel de motor nog geeneens 40% haalt waarna er nog maar 16 % over bleift nadat het door de de versnelling en alle andere bewegende onderdelen is gegaan.
een oude kolencentrale heeft een rendement van rond de 40 % maar vervolgens heeft de electro moter een rendement van 90 % en is dierect aangesloten op de wielen.
en de nieuwste lithium ion baterijen zijn zeer eficient ( maar 2 % verlies bij het opslaan) en gaan gaat langer mee dan de wagen en verliest practies gezien geen capiciteit.
daarnaast heeft een kolencentrale een veel beter filtersiesteem dan een brandstof outo en gaat het dus heel veel fijnstof en schadelijke gassen tegen.
uiteraart is de afstand die je kan rijden wel beperkt.
dat maakt hem darom ook nog niet geschikt voor iedereen.
maar omdat veel gezinnen 2 outos hebben waarvan er 1 nooit echt lange ritten maakt kan 1 van de 2 makkenlijk electries zijn.
en dure onderhoud is een fabel, het is juist veel goedkoper.
darom wou general moters in het veleden ook van zijn ev1 af, omdat ze simpelweg geen geld meer verdienden aan nieuwe onderdelen.
de electro wagen heeft bijna nooit niewe onderdelen nodig omdat het practies gezien geen bewegende onderdelen heeft.
dus al bij al, de electriese wagen is nog niet geschikt voor iedereen, en een goede hybride plug zou een betere oplosing zijn voor iedereen, maar voor een groot aantal mensen is de electriese outo zeer geschikt*****
Ja ga wat doen jongens, niet klagen. Een snellader is nog geen batterij, en daarbij moeten die snellaad batterijen eerst betaalbaar worden. Over 50 jaar dus.
http://www.technischweekblad.nl/centurion-akku-biedt-alternatief-li-ion.106919.lynkx
en de TU’s zijn er wel degelijk mee bezig. Van bovengenoemde Centurion oplossingen weet ik echter niet hoe schadelijk deze eventueel weer zullen zijn voor het milieu. Opslag èn transport, dat zijn de technische vragen van deze tijd inderdaad. Maar ik ben hoopvol over de toekomst als ik zie hoe snel de ontwikkelingen nu al gaan op dit gebied, van Duitsland tot China.
Onderstaand artikel in LowTech magazine naar aanleiding van een onderzoek van TNO maakt duidelijk dat technologische oplossingen onvoldoende zullen zijn:
http://www.lowtechmagazine.be/2010/10/genoeg-grondstoffen-voor-zonnepanelen-en-windturbines.html
Alleen een radicale omslag naar een duurzame samenleving in plaats van de huidige op het zo veel en vaak mogelijk consumeren van ‘consumentenspeelgoed’ gerichte economie zou op niet al lange termijn een duurzame maatschappelijke en economische ontwrichting kunnen voorkomen.
Het is hoog tijd om met z’n allen wakker te worden.