Met meer duurzame energie de concurrentie positie Europa verbeteren

Geplaatst door Danny Steenhorst in Economie, Energieopslag, Groene stroom, Windenergie, Zonne-energie 1 Reactie»

Door de strengere milieuwetgeving en vooral omdat Europa haar energie grotendeels moet importeren, liggen de energieprijzen hier gemiddeld hoger dan in de 2 andere economische grootmachten China en de USA. Wat kunnen we doen om de gemiddelde marktstroomprijzen te verlagen komende jaren.

Gascentrales bepalen de stroomprijzen

Een nog steeds belangrijke factor van de stroomprijzen in Europa is de hoogte van de gasprijs. Omdat gascentrales nu nog de marktprijs bepalen door de hoogste marginale prijs, die nodig is om aan de energievraag van dat moment te voldoen. Europa importeert nu duur gas (LNG). Een hogere prijs van gas heeft tot gevolg dat de gemiddelde marktstroomprijzen hoger liggen dan in de USA, waar de prijs van gas veel lager is dan in Europa.

Meer windmolens en zonnepanelen zorgen voor lagere stroomprijzen.

Meer zonnepanelen geeft lagere stroomprijzen

In Nederland overstijgt het opgesteld vermogen van zonnepanelen al ruim de totale vraag van elektriciteit. Dit zorgt ervoor, dat nu al op sommige momenten de stroomprijzen naar nul gaan of zelfs negatief kunnen worden. Deze zeer lage stroomprijzen op sommige momenten zorgen ervoor dat de gemiddelde stroomprijzen ook dalen.

Injecteren we meer wind- en zonnestroom in onze stroommix dan zullen we vaker en langduriger lage stroomprijzen zien. Gascentrales zullen minder vaak de stroomprijs bepalen. Duurzame energie zal een steeds grotere factor worden van de gemiddelde stroomprijzen. De brandstofkosten van wind en zonnestroom zijn nihil, waait het of schijnt de zon dan dalen de prijzen onmiddellijk.

Met 2 x 2 GW stroomkabels naar Spanje/Portugal en 1 x 2GW kabel naar Noorwegen icm eigen maatregelen wordt onze stroomvoorziening stabiel en voordelig. Onderzeese stroomkabels zijn bewezen techniek en relatief snel te realiseren.

Uiteraard moeten we ter gelijkertijd in Europa nog meer gaan samenwerken om de infrastructuur te versterken.

Met nog meer duurzame stroom waarvan we afhankelijk zijn van het weer is goede energieopslag een must. Voor piekmomenten zal dit met batterijen kunnen. Voor langdurige periode waarbij het niet waait of de zon niet schijnt, hebben we in Europa extra stuwmeren of andere vormen van opslag nodig, zodat stroom altijd beschikbaar kan zijn.

Wet en regelgeving zullen ook aangepast moeten worden, zodat we gestimuleerd worden met om stroom te gebruiken als deze in overvloed beschikbaar is en zuinig te zijn met stroom als het aanbod beperkt is.

Goede stroomverbindingen zorgen ervoor dat we langer per dag zonnestroom kunnen gebruiken uit onze buurlanden. In oost Polen is de zonsopgang gemiddeld om 5:30 uur (21 maart wintertijd) en in west Engeland is dan de gemiddelde zonsondergang 19:20 uur onze tijd.

Nu meer inzet nodig met de energietransitie, voor profijt in de komende jaren

We zijn al aardig op weg in Europa om iets minder afhankelijk te worden van energie-import. Als wij nu ons transport en verwarmingen elektrificeren en ter gelijkertijd echte grote stappen zetten met meer duurzame energie, energiebesparingen en energieopslag, dan kunnen we hiermee efficienter worden en daarmee weer concurrerend worden met China en de USA.

Ook in oost Europa groeit het aandeel zonnestroom snel.

Omdat veel (wind)stroom van de Noordzee zal komen, zal Nederland een belangrijk doorvoerland worden van stroom naar het achterland. Voor de Duitse industrie is het essentieel dat we snel werken aan de verbeteringen van ons stroomnetwerk.

Rapport van Dragi om Europa competitiever te maken.

1 antwoord op “Met meer duurzame energie de concurrentie positie Europa verbeteren”

Waarschijnlijk gaat het prima helpen als dynamische contracten de norm worden. Particulieren maar ook bedrijven worden dan meer gemotiveerd om het verbruik naar de productie te richten. Een batterij of andere opslag wordt dan veel interessanter, ook voor commerciƫle partijen.

Op dit moment lijkt het er erg op dat energieleveranciers totaal niet zitten te wachten op kleinschalige oplossingen. Het lijkt wel een erg conservatieve club.

Vergelijk de windmolens, in het begin vonden de energiebedrijven het helemaal niets, nu zijn ze zelf de uitbaters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *