LED verlichting voor inbouwkast
Geplaatst door Martin van Vliet in Energiebesparing, Lampen, Zelfbouw 5 Reacties»Een inbouwkast in een slaapkamer zonder verlichting is niet echt handig, zeker wanneer er niet genoeg daglicht is en de kast achter in de kamer ligt. Simpel, verlichting monteren, maar welke dan. Je hebt al jaren 2 gloeilamp armaturen liggen, maar die moeten dan weer tegen het plafond, draden netjes wegwerken met gootjes die er dan weer niet uitzien etc. Alles wordt een stuk eleganter, zuiniger en praktischer wanneer je met LEDs aan de slag gaat en het ook nog voordelig kan doen door de aansturing gedeeltelijk zelf te bouwen.
Tijdens het opknappen van onze slaapkamer kon de verlichting natuurlijk niet ongemoeid worden gelaten. Over de plafond verlichting ben ik nog aan het nadenken, maar alles moet liefst indirect en op basis van LEDs zijn, behalve misschien de leesverlichting.
Al geruime tijd had ik 2 armaturen liggen voor 2x25W kopspiegellampen die bedoeld waren om de inbouwkast voor kleding, die over de gehele breedte van de kamer loopt, van binnenuit te verlichten. Ook tijdens de verbouwing heb ik ze niet opgehangen, omdat er dan weer gootjes op het plafond moeten worden geplaatst voor de aansluitkabels. De kast wordt afgesloten door 3 schuifdeuren. De sierlijst voor de bovenrails is van dun metaal, niet praktisch en niet mooi, dus bij de verbouwing is die verwijderd. Mijn plan was nu om een passend L-profiel voor de rails te monteren en daarin de indirecte verlichting voor de kast te monteren, waardoor zowel verlichtingsarmaturen, bedrading en rails aan het oog zijn onttrokken.
Op de hobby zolder lag nog een profiel van wit kunststof die hiervoor perfect geschikt bleek te zijn. Tijdens een gesprek met Marcel van Olino kwam dit ter sprake en hij bood spontaan een evaluatie model aan van 5 meter LED strip CLS Covelight Superior Warmwit 24VDC 5 mtr. De LED strip heeft een wat afwijkende voedingsspanning van 24Vdc en moest dimbaar worden.
De strip bestaat uit segmenten van ong. 20 cm en kan op de overgang van die segmenten op maat worden geknipt. 24 volts voedingen zijn voor huishoudelijk gebruik minder populair dan 12V, maar na wat zoeken op het internet is een passend exemplaar gevonden bij Conrad voor €19,95
Dit is een schakelende voeding, tegen kortsluiting beveiligd en de uitgangsspanning is zelfs instelbaar dmv. een jumper. Uitgangsstroom is ruim 1A, voldoende voor de 280cm van de LED strip die voor de kastverlichting nodig is.
Als elektronicus is het natuurlijk leuk om de dimmer zelf te maken, liefst van onderdelen die in de hobby voorraad aanwezig zijn. LED strips dienen te worden gedimd dmv. puls breedte modulatie (PWM), zodat tijdens het actieve deel van de puls de volle voedingsspanning op de strip staat. Voor de hand ligt het om het alom bekend timing IC de NE555 (of equivalent) te gebruiken die in iedere hobby voorraad wel aanwezig is. Even zoeken op internet en een principe schema was snel gevonden. Dit schema heeft als basis voor het afgebeelde schema gediend.
De NE555 moet een voedingsspanning van lager dan 16V hebben, zodat er een simpele 12V voeding is toegevoegd op basis van een LM7812 spanningsregelaar.
Voor de potmeter is een exemplaar gekozen met netschakelaar, zodat het geheel met één knop kan worden bediend. De schakeling is op een stukje gaatjes board opgebouwd.
en samen met de voeding in een kunststof kastje gebouwd. Aan de zijkanten van het kastje is een gaatjespatroon geboord voor de ventilatie.
Dimmer en voeding ingebouwd in kunstof kastje
Resultaat : een nette, onopvallende en dimbare kastverlichting die niet alleen het interieur prima verlicht, maar bij gesloten deuren ook een deel van de kamer indirect verlicht. Vermogens reductie tov. de oorspronkelijke 100W oplossing bedraagt 90%, bij een beduidend langere levensduur.
5 reacties op “LED verlichting voor inbouwkast”
Mooi, heb zelf zo keukenkastjes verlicht en ook werkplekverlichting op werkkamer gemaakt.
Die rollen met 5m led en 12V doen wonderen. Voedinkje van 12V-10W en je bent de man 🙂
Leuk artikel.
Ha grappig, ben ook net bezig een zweefdeurkast te bouwen in de slaapkamer.
Komt goed van pas dit artikel. Dank!
Voor een tientje heb je bij IKEA prima LED-stripjes die niet meer dan een paar Watt gebruiken.
De schakeling van de laagspanningsdimmer nagebouwd met exact dezelfde componenten.
De gebruikte powerledstrip (Led strip hoog vermogen warm white) is aangeschaft bij HTF Electronics.
Zie voor de uitvoering http://www.htfelectronics.nl/nl/led-strip-hoog-vermogen-warm-white.html
De toegepaste ledstrip heeft een voedingsspanning nodig van +12V.
Daardoor heb ik de schakeling met de 7812 weggelaten.
De lichtstrip (36 leds) bestaat uit de parallelschakeling van 12 Led-secties. Elke Led-sectie is een serieschakeling van 3 powerleds en een weerstand van 39 Ohm.
De lichtopbrengst is prima te regelen van max (+12V) tot min. Maar niet geheel gedoofd.
Kijk ik met een oscilloscoop naar de pulsvorm op de drain van de BUZ11 (= de “-” aansluiting van de LED strip) dan zie ik bij het verdraaien van de potmeter R3 dat de pulsbreedte verandert.
De amplitude is echter iets meer dan ca. +6V en niet +12V.
Staat de dimmer op maximale lichtopbrengst, dan is de pulsbreedte op de drain minimaal en de grootste tijd 0V. De “+”aansluiting ligt op +12V.
Staat de dimmer op minimale lichtopbrengst, dan is de pulsbreedte op de drain maximaal en de kleinste tijd 0V. De grootste tijd ca. +6V.
Als ik in plaats van de LED strip een 12 V gloeilampje of een klein ledje met serieweerstand aansluit dan is de lichtopbrengst wel naar nul terug te regelen en is er geen ca. +6V maar gewoon +12V op de drain van de BUZ11 aanwezig.
Het heeft blijkbaar met de soort belasting te maken. De gate-weerstand van 47 Ohm veranderd in bijv. 1 kOhm verandert de situatie niet. Daarmee wil de Mosfet nog niet dicht.
De dimmer voldoet prima. Tijdens het meten liep ik hier tegenaan.
Missschien heeft iemand hier een verklaring voor.
Hoi Kees,
Is alweer een tijdje geleden dat ik dit artikel heb geschreven. De schakeling heb ik destijds op internet gevonden en niet zelf ontworpen. Het lijkt er op dat de FET niet helemaal wordt dichtgestuurd. Volgens de data sheet is volledig open tussen 2 en 4 volt op de gate. Normaal wordt een NE555 gebruikt met een belastingsweerstaand tussen de plus en de uitgang. In deze schakeling is dat niet zo. Je kent een aantal dingen proberen, wanneer je wat wilt experimenteren. De simpelste is door bijv. een weerstand van 10k tussen de plus en de uitgang van de NE555 te zetten en te kijken of dat helpt.
Om dit nog te verbeteren kun je naast het aanbrengen van die weerstand de 47 ohm weerstand vervangen door een diode (1N4148 of vergelijkbaar) met de anode naar de NE55 en de kathode naar de FET gate + een weerstand van 1k tussen de gate en de 0V.
Kijk met je scope of het signaal op de gate echt goed naar nul gaat.
ben benieuwd of dit helpt.
groeten,
Martin