Elektrische auto’s lijken aan een steeds sterker wordende opmars bezig. Dit wordt enerzijds gevoed door het feit dat de auto’s natuurlijk ontzettend zuinig rijden, maar anderzijds ook door het feit dat we eigenlijk steeds bewuster omgaan met het milieu. Een elektrische auto weet de beide aspecten met elkaar te combineren, waardoor er een vervoersmiddel ontstaat dat de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar populairder zal worden. Juist om die reden is het interessant om eens te kijken naar waar we momenteel staan. Is de elektrische auto inmiddels ver genoeg om daadwerkelijk belangrijk te worden in ons leven, of staat de wagen op elektriciteit pas in de kinderschoenen?
Leasemaatschappijen
Het succes van een auto valt voor een groot deel af te lezen aan de hand van de bewegingen van de leasemaatschappijen. We hebben in Nederland te maken met een groot aantal leaserijders. Ons land telde enkele jaren geleden bijvoorbeeld al meer dan 750.000 leaserijders en dat lijken er alleen nog maar meer te worden. Wanneer de grote leasemaatschappijen de elektrische auto in de armen sluiten is dit dan ook een belangrijk teken aan de wand. Juist om die reden is het interessant om te zien dat bijvoorbeeld een bedrijf als Athlon Car Lease heel duidelijk bezig is met investeringen in elektrische auto’s en andere groene initiatieven. De marktleider op het gebied van leaseauto’s verwacht bijvoorbeeld dat er binnen enkele jaren een hoop elektrische auto’s aan het aanbod zijn toegevoegd. Er wordt aan de hand van Athlon Charged een hoop tijd, energie en geld in de elektrische auto gestoken en de verwachting is dan ook dat het niet lang meer zal duren voordat het mogelijk is om een dergelijke auto te leasen van bij deze leasemaatschappij.
Een andere leasemaatschappij die zich hier heel duidelijk mee bezig houdt is Kyoto Lease. Hier ligt de nadruk volledig op elektrische auto’s en andere milieuvriendelijke initiatieven. Zo is het vanaf juni 2011 mogelijk om de Nissan Leaf te bestellen; een volledig elektrische auto. Dit is de eerste elektrische auto die op de markt komt en daarmee beschikbaar wordt als consumentenauto. Daarnaast is het al mogelijk om de Toyota Prius te laten voorzien van een extra accu, zodat het mogelijk is om ook deze auto als elektrische auto in te zetten. De leasemaatschappijen lijken daarmee duidelijk een stap in de richting van duurzaamheid te zetten, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat ook autobezitters de stap zullen gaan wagen en een elektrische auto aan zullen schaffen. Zeker wanneer er aan de hand van de leaseauto’s met elektrische auto’s op de weg verschijnen zal de ontwikkeling hiervan in een stroomversnelling raken.
De Toyota Prius was een van de eerste elektrische initiatieven
Elektrische auto’s: modellen
Het succes van de elektrische auto hangt natuurlijk ook in een sterke mate af van de modellen die er beschikbaar komen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat het hierbij gaat om auto’s die voldoende kwaliteit en comfort bieden. Alleen op die manier is het mogelijk om zowel de zakelijke als de particuliere rijder te overtuigen van de kracht van elektriciteit en zullen ze de overstap overwegen. Juist om die reden is het interessant om te zien dat een aantal merken bezig zijn met de ontwikkeling van de elektrische auto en het een kwestie van tijd lijkt totdat deze ook een grotere actieradius zullen krijgen en bijvoorbeeld in een korte tijd opgeladen kunnen worden.
Ook onderweg zullen er snel voldoende oplaadpunten beschikbaar zijn
De eerste twee modellen wat betreft de volledig elektrische auto’s zijn afkomstig van Nissan en Mitsubishi. Het gaat hier om de Nissan Leaf en de Mitsubishi I MiEV. Deze twee auto’s zijn hun tijd daarmee een aardig eind vooruit, maar ook een aantal andere merken werkt hard aan de modellen die voortaan zullen tanken bij het stopcontact. Het gaat hier bijvoorbeeld om Opel met de Opel Ampera, Chrysler met de eigen Volt en Renault met zowel de Kangoo als de Fluence. Verder verwacht Athlon Car Lease binnen enkele jaren de introductie van de Peugeot ION, de Citroën C Zero en Berlingo Electric en lijkt tenslotte de Tesla Model S op de markt te gaan komen. Het lijkt om die reden dan ook duidelijk dat er verschillende initiatieven ontplooid worden op dit gebied, waardoor de elektrische auto een behoorlijke impuls zal krijgen.
Elektrische auto’s zijn heel eenvoudig thuis op te laden.
Financiële voordelen
Uiteraard staat of valt de ontwikkeling van de elektrische auto met de financiële aspecten hiervan. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat er een flinke financiële prikkel uit zal blijven gaan van de keuze voor een elektrische auto. Onder andere om die reden heeft de overheid er voor gekozen om tot in ieder geval 2014 geen bijtelling te rekenen over een elektrische auto van de zaak. Om die reden is het voor een werknemer interessant om een elektrische auto van de zaak te kiezen. Daarnaast zal er tot en met 2018 geen BPM geheven worden over deze auto’s, waardoor ze ook in de aanschaf heel voordelig zullen zijn. Tenslotte heeft de overheid er ook voor gekozen om geen Motorrijtuigenbelasting te heffen over de elektrische auto’s, waardoor men over het geheel gezien op een heel voordelige manier kan rijden. Wanneer de prestaties van de auto’s voldoende zijn is de kans dus zeer groot dat veel mensen hiervoor zullen kiezen.
Alternatieven
Wat betreft de elektrische auto zijn er natuurlijk ook wel degelijk tegenstanders te vinden. Zo is het bijvoorbeeld lastig dat we wereldwijd al zorgen voor een constante toename van de vraag naar elektriciteit. Deze elektriciteit dient ergens opgewekt te worden, waardoor we het milieu alsnog schade toe kunnen brengen. Zeker wanneer de vraag verder toe zal nemen valt dit moeilijk op te vangen met zonne- of windenergie. Om die reden wordt er ook doorlopend gezocht naar methoden om de huidige brandstoffen zuiniger te maken of bijvoorbeeld op waterstof te gaan rijden. Elektriciteit lijkt echter de meeste potentie in zich te hebben. Dit komt onder andere door het feit dat we elektriciteit goed kennen en daarom bijvoorbeeld voor goede oplaadpunten kunnen zorgen. De huidige brandstoffen hebben daarbij een slechte naam ontwikkeld en de opwekking van elektriciteit zien we veel minder duidelijk voor ons dan de uitlaatgassen uit de eigen auto.
Bron: www.goedkopeleaseauto.nl
34 reacties op “De populariteit van elektrische auto’s”
De schrijver begint met de bewering dat \de e-auto’s natuurlijk ontzettend zuinig rijden\ en geeft toe dat de forse e-vraag toename \moeilijk op te vangen is met zonne- of windenergie\. Terecht meent de schrijver dat de e-auto vooral op fossiel blijft rijden dan is \ontzettend zuinig\ erg misleidend. Met goede regelgeving en forse belastingvoordelen blijkt de huidige diesel/benzine motor veel zuiniger, zodat het verschil met de e-auto krimpt.
Dit eenzijdige artikel negeert de mlieubelasting van accu’s mede door de beperkte levensduur en de forse stroomnetbelasting door snelladen.
Massaal e-autogebruik vertraagt de dreigende olieschaarste en maakt vliegbeperking minder snel noodzakelijk. Vanuit het klimaat kun je de beschikbare olie beter rijdend dan vliegend verbruiken. Het is maar wat je als duurzaam/milieu duidt!
Volgens MacKay verbruikt vliegen minder energie dan losse auto’s.
Ben je het daar niet mee eens? Het gaat dan om lange afstanden, met zoveel mogelijk sardienen in een blik. Vergelijk OV.
Worden de Accu’s al gerecycled?
Of komen die op in een chemische afval put?
Accu vervangingskosten moeten zeker meegenomen worden.
En vergeet ook niet de 10ct/kWh aan elektriciteit belasting.
Maar die betaal je natuurlijk niet als je zelf de stroom opwekt.
Stel je produceert zelf die stroom voor 0,5ct/kWh.
Dan is fossiel rijden veel duurder dan elektrisch.
@Wim Over de accu: http://somo.nl/news-nl/somo-in-de-pers-1/de-verontrustende-realiteit-achter-de-elektrische-auto-1/view
Voor de klimaatgevolgen moet je de CO2 uitstoot bij vliegen 2.7 keer nemen.
Per reizigerskm mag een vol vliegtuig minder brandstof kosten dan een bijna lege auto, maar dat zegt me weinig, immers per reisuur is een vliegtuig veel belastender en lange afstanden worden niet vlug per auto gedaan. Met goede regelgeving kan een auto veel zuiniger, bij een vliegtuig is die winst beperkter.
De enorme hoeveel accu’s die nodig zijn is volgens mij ook de bottleneck.
Puur vanwege de beperkte Lithium voorraad.
Je zou het kunnen uitrekenen hoeveel Lithium er nodig is voor vracht en personen verkeer.
Plus vervanging na een aantal laad cycli.
Vliegen is niet goed voor het milieu. Maar het is voor de consument ook goedkoper om per vliegtuig te gaan. En het scheelt nog eens veel tijd.
Stel ik wil naar Rome. Dan draai je heel wat tanken en uren er door heen. Maar je kunt ook een goedkope vlucht nemen. Wat doen mensen dan?
Vergelijk dat met fossiel gebruik voor transport.
Toch denk ik dat de e-auto wel toekomst heeft. Maar niet op grote schaal. Tenzij er iemand een betere accu bedenkt. En er natuurlijk ook goedkope duurzame stroom beschikbaar is.
Fossiele auto’s kunnen veel zuiniger.
Als je naar de vorm, motor en gewicht kijkt kan daar heel veel aan verbeterd worden. Helaas nemen olie baronnen daar patenten op.
Met regelgeving is het ook een moeilijk traject.
En goede regelgeving is heel complex. En veranderd steeds.
Is electrisch varen ook een optie? Met een goede planning is vervoer over het water denk ik goed haalbaar. Het is heel mooi dat er steeds meer electrische auto’s komen, maar de actieradius is nog steeds aan de krappe kant.
@Ruud,
Het is zeker een optie.
Maar als er wind waait is zeilen een stuk voordeliger.
Dat bespaart dan de batterij slijtage.
Daarnaast is de snelheid over water een stuk lager.
Langzaam rijden bespaard ook heel veel energie.
Bij zowel fossiel als elektrisch.
Er staan m.i. wel serieuze fouten in het artikel, en ik vind het dan ook jammer dat deze gepubliceerd wordt in deze vorm. Om maar enkele van de fouten aan te duiden:
1) Nissan Leaf de eerste elektrische auto die op de markt komt? O.a. de Noorse Think is al jaren! op de markt en voor iedereen verkrijgbaar.
2) De auteur stelt dat ‘het een kwestie van tijd lijkt totdat deze ook een grotere actieradius zullen krijgen’. Dat is gemakkelijk beweerd, maar kan je dit ook onderbouwen? De problematiek van de actieradius zal ALTIJD het grootste probleem van elektrische wagens blijven.
3) Men verwacht binnen enkele jaren de Peugeot ION en de Citroën C-Zero volgens de auteur. Deze types zijn echter nu perfect verkrijgbaar, en dat komt omdat dit gewoon dezelfde wagens zijn als de Mitsubishi i-Miev. Ook de Tesla is al zeer vlot verkrijgbaar…
Het lijkt me dat dit artikel 3 jaar geleden geschreven is en nu zowat verfrist is of zo. Het is alleszins op veel vlakken incorrect en/of onvolledig en het schept dus geenszins een goed beeld.
@Matthiasvk,
“.. de actieradius zal ALTIJD het grootste probleem van elektrische wagens blijven” Kan deze bewering onderbouwd worden, de toevoeging “altijd” vergt een duidelijk bewijs? Zoniet dan blijft er weinig van je beweringen over.
@Matthiasvk,
De actie radius is geen probeem. Dat ben ik met roland eens.
Stel de e-auto fabrikanten gaan dezelfde standaard accu gebruiken.
Je rijd een “nu nog” pompstation binnen en je accu word vervangen door robots. Meteen automatisch afgerekend op kWh. Accu’s die versleten zijn kunnen weer gerecycled worden. 10 seconden en je rijd weer verder.
Wel pech als je een oude accu krijgt want dan moet je eerder “pompen”.
Nu moet je toch ook om de zoveel km bijladen/tanken.
Een heel interessante site ivm ontwikkelingen op dit gebied is green.autoblog.com
Ook even een opmerking… De captcha’s op deze site zijn wel echt onduidelijk. Ik moest 4 keer proberen voor ik er 1 juist had
Waarom krijg helemaal geen subsidies of belastingsvermindering voor het niet bezitten van een wagen en het gebruik van de gewone fiets?
De elektrishe wagen is weer een doodlopende straat waar massaal (overheids)geld in geïnvesteerd wordt. Om het probleem van lokale luchtvervuiling (in de steden) op te lossen zijn elektrische voertuigen mogelijk een deel van de oplossing. De gewone wagen in ons huidig verplaatsingsgedrag vervangen door de elektrische wagen zal echter niet lukken, zeker niet op een duurzame manier. Bovendien is dat ook onwenselijk omdat ons huidige verplaatsingsgedrag nog veel meer problemen oplevert dan enkel lokale luchtvervuiling.
Lees hierover ook: http://www.lowtechmagazine.be/2009/03/elektrische-auto-snelle-oplaadtijden-elektriciteitsnetwerk.html
Het is natuurlijk geruststellender/leuker om te blijven geloven dat we ons gedrag niet zullen moeten aanpassen en dat technologie de meeste problemen zal oplossen.
@Renaat,
Omdat auto gebruik al onder de accijnzen en belastingen zitten.
Mensen trekken zich daar niets van aan. Dat hoort zo. Dat is normaal.
Elektrisch rijden is inderdaad een deeloplossing.
Waarom zijn er geen fietsen met laadruimte voor de boodschappen en de kinderen, met een subsidie betaald uit fossiel gebruik?
@Renaat,
De overheid kan met regelgeving i.p.v subsidie zuinige (schone) auto’s bevorderen, dat kunnen e-auto’s of hybrides zijn. Wat is daar mis mee, zeker als tegelijk de fiets meer ruimte krijgt en vooral sneller wordt?
Wanneer e-auto’s gaan aanslaan bij het grote publiek, zal de belasting van het stroomnet flink gaan toenemen, met als gevolg hogere stroomtarieven. Stel het verbruikte vermogen van een auto per rit eens voor als dat uit het e-net moet worden geleverd..
Ook is de productie van e-auto veel minder duurzaam dan bv van een compacte zuinige diesel.
@Erik,
Een elektrische auto verbruikt gemiddeld ongeveer 120 Wh/km. Laten we nu even uitgaan dat iedereen elektrisch gaat rijden dan zou dat betekenen dat er 97,5 miljard km x 120 Wh/km = 11,7 miljard kWh extra aan elektriciteit nodig is. Het totale elektriciteit verbruik in Nederland in 2007 is 123 miljard kWh. Bron: cbs. Dit betekend dus dat bij het massaal overschakelen naar de elektrische auto het totale elektriciteit verbruik met 9,5% zou toenemen. In de nachtelijke uren hebben we voldoende overcapaciteit in het elektriciteitsnet om aan deze extra vraag te voldoen. Dus als de wagens met een slimme lader (dus niet allemaal tegelijktijd) opgeladen worden dan hoeft er niets eens extra productiecapaciteit bijgebouwd worden.
Zie ook het artikel Grootschalige introductie van de elektrische auto
@Jeroen van Agt,
Met 120 Wh/km verbruikt een auto zo’n 2.000 kWh/jaar op een huishoudenverbruik van 3800 kWh/jaar is dat aanzienlijk.
Volgens mij is ons elektriciteistverbruik 104 miljard kWh/jaar
http://www.energiegids.nl/nieuws/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2011/05/24/DE-Tennet-Certiq.xml
@erik
Diesel is er straks niet meer. Wat bedoel je met minder duurzaam?
Bedoel je duurzaam op de korte of lange termijn?
@Roland en Jeroen van Agt,
Ik neem aan dat hier alleen word gepraat over personen vervoer.
En niet over vrachtvervoer en OV.
Ik heb ergens gelezen dat het elektriciteitsnetwerk in NL al tegen de grens aanloopt.
@Wim,
E-vrachtvoer is nog een probleem. Elektries OV hebben we al, maar met trolleybussen kan dat zeker nog verruimd worden. Met veel op te laden e-auto’s zal het elektriciteitsnet in woonwijken zeker een probleem worden, tenzij we echt op elektriciteitsverbruik gaan besparen (sluipverbruik!). Veel zonnepanelen lost dat niet op, daar het opladen veelal in de nacht gebeurt.
@Roland,
Tenzij je voor s’nachts en buffer hebt.
De verhouding tussen sluipverbruik en auto laden begrijp ik niet.
Dat staat volgens mijn niet in verhouding met elkaar. 1:100 ofzo.
@Wim,
Zeker een buffer, mits groot genoeg, helpt.
Sluipverbruik wordt geschat op 10% dus zo’n 400 kWh/jaar / huishouden,
dus veel meer dan 1:100.
Eigenlijk zijn elektrische auto’s milleu onvriendelijke ondingen. Voor de enorme accu’s zijn speciale grondstoffen nodig. De mijnen voor die grondstoffen in Canada leveren enorm veel gif op. Levensgevaarlijk.
@Hannov
Lithium is niet milieu vriendelijk. De winning daarvan ook niet.
Ik hoop dat ze de oude accu’s gaan recyclen.
Maar olie, de winning en transport daarvan is nog veel milieu onvriendelijker.
Eigenlijk zijn alle auto’s milieu onvriendelijke ondingen.
En als je het lijntje nog verder doortrekt zijn mensen gewoon milieu onvriendelijk.
In tegenstelling tot konijnen en sprinkhanen hebben mensen wel de mogelijkheid om zich dat te beseffen, en een keuze om daar wat aan te doen.
Sprinkhanen eten alles kaal. En als het eten op is vreten ze elkaar op. En zo komt er een einde aan een plaag. Vergelijk dat eens met het olie verbruik momenteel.
@Roland,
Een buffer is geen probleem.
De vraag is puur wat een buffer kost.
Je kunt het oplossen met chemische opslag. De batterij.
Maar die vergen hoge investeringskosten, en hebben een beperkte levensduur.
Naar mijn mening is een energie opslag zonder chemicaliën heel goed mogelijk. Het neemt alleen wat meer ruimte in.
10% sluipverbruik vind ik veel, maar blijkbaar wel het gemiddelde.
Hier heb ik alles op afschakelbare stekkerdozen.
@Wim,
Een batterij, die veel investering vergt en een beperkte levensduur heeft, is alleen al daarom een probleem. Ons hoge energieverbruik vergt veel opslag met weinig milieubelasting en een redelijk rendement.
@Roland,
Helemaal mee eens. Je moet energie dus niet opslaan in batterijen, maar in een vorm die goedkoop is en niet het milieu kan belasten.
En er is inderdaad heel veel betaalbare opslag nodig.
@Wim,
En net zoals die sprinkhanenplaag zijn we ondertussen ook goed bezig om de “mensenplaag” op deze aardkloot op te lossen…
Het is een probleem dat zichzelf wel oplost na verloop van tijd… En dan heeft de aarde zonder mensen weer de mogelijkheid om zichzelf te genezen.
@ Ben,
Je bent wel erg rigoureus. We hebben mijn inziens al een stapje in de goede richting gezet met zuinige auto’s. Wie zegt er dat we niet tot meer in staat zijn ?
@Ben,
Precies. Maar ik hoop dat niet mee te maken, en wens het de komende generaties ook niet toe. Dat word pas echt crisis.
Kinderbijslag meteen afschaffen, of een nog beter een boete van maken.
De kunst is om geleidelijk aan de bevolking in te krimpen.
Back-fire is natuurlijk dat er minder vastgoed nodig is.
Daardoor zijn de geleende huizen niet meer verkoopbaar. enzovoort.
Bovendien drijft de economie op groei.
Tevreden met minder is geen optie.
Misschien een filosofische vraag.
Wat interesseert jouw een aardkloot als je er niet meer bent?
@Martin,
Ja Ben is rigoureus! Stapjes in de goed richting zetten geen zoden aan de dijk. Het lijken soms wel rituelen. Maar wel in de goede richting.
Misschien moeten mensen ook leren om een grote stap te zetten.
Vooral in de energie voorziening. En voedsel productie.
We proberen nu CO2 te minderen. Maar is het ook niet verstandig om het aantal inwoners te minderen.
Waarom trokken de Europeanen naar Amerika?
Ze hadden geen werk en kregen honger. Te veel per oppervlakte.
Vervolgens hebben ze daar de prairie’s omgewoeld tot woestijnen.
Bison huiden verzameld enzovoort.
Soms denk ik wel dat die autochtone indianen hadden het beter hadden begrepen.
Ik had over een aantal maanden weer een stuk willen schrijven voor Olino, zoals ik al over mijn huis aanpak geschreven heb. Thuis is het gas al verdrongen, nu de benzine uit mijn auto nog…
Nu voel ik me gedwongen dingen te beweren vóór ik iets heb gedaan. Feitelijkheden zijn niet te ontkennen, dus ik kan hier mijn mond voorbij praten.
De planning voor het ombouwen van een ICE-auto is in een vergevorderd stadium… De contacten zijn gelegd. Het systeem wat ik nodig heb voor mijn plannen (HiPer Drive 144V) zal waarschijnlijk rond de jaarwisseling komen, heb ik van de leverancier ( Electro Automotive POB 1113 Felton CA ) vernomen. Het wordt op dit moment ontwikkeld.
Ik ga dus niet een (veel te dure) electrische auto kopen, maar er zelf eentje maken. Waar hangt dit nog vanaf: de uiteindelijke prijs van de Renault ZOE en kosten die ik moet maken om een eigen auto te converteren.
De voorbereiding die ik sowieso ga treffen is het aanschaffen van nóg een string zonnepanelen. Ik heb berekend dat ik voor 12000km per jaar 1440kW nodig heb. In mijn carport ga ik al voorbereidingen treffen om te kunnen opladen door er zowel een 240V 1-fase stopcontact te plaatsen en een 400V 3-fasen stopcontact voor snelladen mocht ik die nodig hebben.
Als batterij ga ik waarschijnlijk gel of LiFePO4 batterijen gebruiken. Ook hier houd ik ontwikkelingen in de gaten want die gaan snel. Er is een LMP-batterij in Berlijn in productie ( http://www.energie-experten.org/experte/meldung-anzeigen/news/elektroauto-faehrt-600-km-nonstop-ohne-nachladen-1327.html ) die een actieradius van 600km heeft en 100kg weegt.
Een andere ontwikkeling (laboratoriumtoestand) is die van een Li Oxygen batterij. Het soortelijk gewicht gaat dan nog een keertje een factor 3 à 4 omlaag. Dat betekent een actieradius van een elektroauto van pakweg 2000km op één lading. Als ik de verhalen zo lees, denk ik niet dat dit voor 2020 in productie zal zijn. De auto kan dan wél eenvoudig als buffer dienen voor het teveel opgewekte elektriciteit aan zonne-energie.
Al de lithium-batterijen zijn volledig recyclebaar. De levenscyclus is 1000 ontladingen tot DOD 70-80%
Neem ik als voorbeeld de LMP-batterij dan kan ik 600km rijden op een ontlading. De batterij gaat dus zo’n 1000x600km mee. Ruim voldoende dus. De Li Oxygen wordt dan 1000x2000km.
Ik ga nog contact zoeken met DBM Energy wat zo’n batterij kost en welke specs die heeft. Want met een lichtere batterij kan ik een lichtere auto bouwen. Dat betekent dat het huidige HiPer Drive systeem van 115V met regenerative braking voldoet voor de ombouw van mijn zakjapannertje (Daihatsu Cuore 2009) en dat de actieradius van dat autootje op 750km komt te liggen.
Als je je auto gaat ombouwen, wel even rekening houden met het RDW.
http://www.zerauto.nl/blog/index.php/2010/11/11/rdw-strengere-eisen-aan-ombouw-ev-s
@Wim
Dank je. Ik neem het mee in de planning…
Geweldig, in Alkmaar trof ik ineens een geparkeerde Tesla aan, helemaal groen. Ook in stilstand een bijzonder ding om te zien. Ik denk dat Nikola Tesla erin was weggereden.
Batterij technologie is doorslaggevend, en alweer een nieuw type: de graphene water gel batterij. Het aardige van dit type batterij, het bevat geen zeldzame grondstoffen.
als je op een elektrische motor van een auto ,een stirlingmotor plaatst! elektrische motoren kunnen 85 graden heet worden,als je daarmee stroom opwekt via de stirlingmotor,kan je misschien hiermee de accu vullen,of is het te weinig?