okt 11
Waarom zonnepanelen. Een ervaringsverhaal
Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Zonne-energie 36 Reacties»Presentatie over de ontdekking van mijn hoge elektriciteitsverbruik, hoe ik fors heb kunnen besparen met simpele oplossingen en hoe ik daarna mijn volledige elektriciteitsverbruik heb kunnen opwekken met zonnepanelen. Verder geef ik nog wat tips over de plaatsing van zonnepanelen.
Deze presentatie is gehouden op 24-09-2012 tijdens de bijeenkomst zonne-energie / zonnepanelen Prinsejagt 3 in Eindhoven.
36 reacties op “Waarom zonnepanelen. Een ervaringsverhaal”
Ik kende het al van de Genoegdag, maar het blijft een mooi verhaal!
Kun je eens een apart stukje wijden aan de herindeling van je zonnepanelen i.v.m. de schaduw? Dat kon wel eens een veelvoorkomend probleem zijn.
Komend voorjaar ga ik bij ons ook zonnepanelen laten plaatsen.
Huis/dak staat op het zuidwesten, ons verbruik (2 volwassenen) is de afgelopen jaren flink gezakt,laatste afrekening was het verbruik 1865Kw en ik verwacht dit jaar weer minder doordat we diverse apparaten vervangen hebben,oude droger eruit en een nieuwe warmtepompdroger A++++ ervoor terug,drie tot vier keer drogen ten opzichte van een gewone droger.
Helaas kan ik bij ons op het schuine dak maar 9 panelen kwijt dus het zal niet makkelijk worden om het totale verbruik weg te werken al kom ik op sommige websites zonnepanelen tegen van 300Wp dus dan verwacht ik daar toch aardig de rekening mee naar nul te kunnen krijgen.
Sinds vorige week zijn er bij mij 16 panelen met totaal 3840Wp geplaatst. Na 1 week hebben ze volgens mijn omvormer 74kWh opgewekt. Al met al ben ik zeer positief en tevreden, kijken wat we op jaarbasis gaan opwekken en dan weet ik echt of ik mijn totale verbruik kan opvangen. We wonen pas sinds mei in dit huis en met name door de warmtepomp installatie die we hebben, is het lastig om in te schatten wat ons totale jaarverbruik zal zijn, gezien de winter nog moet komen.
Even een praktische vraag voor de ervaringsdeskundigen:
Mijn omvormer geeft aan 74kWh te hebben opgewekt, echter mijn digitale meter geeft aan 16kWh dal tarief (weekend) en 39kWh hoogtarief. Dit is dus 55kWh…. Waar zijn die overige 19kWh gebleven?
Is het zo dat die tijdens het opwekken worden verbruikt door ons huis en dit dus ‘automatisch’ gesaldeerd wordt en dus niet geregistreerd door onze verbruiksmeter?
Of moet ik me zorgen maken en kijken of er iets niet klopt met óf de omvormer óf onze electriciteits meter?
Bij voorbaat dank voor jullie reactie!
Ik had deze presentatie volgens mij gezien bij de jaarvergadering van de Zonneproducentenvereniging in het voorjaar dit jaar.
Erg interessant en zoals volgens mij voor bijna iedereen geldt: als je aan zonnepanelen begint, wordt je gegrepen door het virus dat nog veel verder gaat om verbruik van elektriciteit en gas terug te dringen.
Ik had ook maar plaats voor 9 panelen (2.160 Wp) met een opbrengst van ca. 1.800 kWh per jaar, maar een verbruik van 2.800 kWh… Dus: 1.000 kWh besparen en ik kan toch alles met de zonnepanelen nu genereren!
Ik heb vanmorgen ook al gereageerd en ben weer eens de boel gaan bekijken en wil voor 100% de 300Wp panelen, deze zijn dan wel wat groter dan de normale,zo’n 30cm, 195.6 cm x 99.2 cm, deze zou ik zeker bij mij kwijt kunnen,dak is trouwens zuid/zuid/west om precies te zijn, verder geen schaduw dus 9x 300Wp is toch mooi 2700Wp, ga ik dan maar van het negatiefste uit dus een opbrengst van 70% op jaarbasis (zal wel meer zijn toch??) dan is het nog altijd 1890Kw dus weg is de rekening…hoop ik.
Nou had ik vanmorgen al gemeld van die warmtepompdroger maar die hebben we pas sinds juli (hoor ik net pas) in huis dus ook dat zal weer een besparing zijn ten opzichte van de 1865Kw van afgelopen jaar… het begint een obsessie te worden volgens mijn vriendin hier..ha,ha.. kan eigenlijk niet meer wachten maar ik moet eerst nog de gunstigste leverancier zien te vinden, ga het niet zelf monteren omdat ik daar niet in thuis ben maar daar zit ook nog aardig wat verschil in kwa prijzen voor de montage per bedrijf.
Het blijft altijd leuk om de presentatie te zien. Wel goed dat ook het sluipverbruik van zelfs de verstelbare lattenbodems is aangekaart. We hebben hier niet al teveel dak oppervlak, maar juist door eerst te besparen, zal het waarschijnlijk lukken om in de toekomst met zonnepanelen richting de 0 grens te gaan. We merken steeds meer dat langzaam aan de duurzame revolutie zichtbaar begint te worden.
@Daan: Klopt, het deel van je zonnestroom dat je zelf meteen verbruikt ‘haalt de meterkast niet’ en wordt dus niet geregistreerd door de telwerken. De meter ziet alleen wat er netto wordt teruggeleverd en wat je van je stroomleverancier afneemt. Het is altijd leuk om e.e.a. zelf bij te houden in Excel of zo.
@Jeroen,
klopt het dat jij meer stroom terug levert dan jij gebruikt?
Zo ja welke vergoeding krijg jij voor je terug geleverde kiloWatts?
Ik wordt op jaarbasis een negatieve verbruiker en ga ongeveer 2000kW(h) terugleveren aan het net. Mijn verbruik ligt op ongeveer 1100kW(h) op jaar basis. Nu las ik dat Dong energy een terugleververgoeding tot 5000kW gelijk aan de Leveringsprijs voor consumenten geeft. quote:
Als u een geschikte elektriciteitsmeter heeft, dan kunt u automatisch een vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom. Als hoofdsponsor van de DONG Energy Solar Challenge en als de groenste energieleverancier vergoeden wij bij teruglevering boven de 5.000 kWh of als u netto teruglevert uw stroom voor 100% van de leveringsprijs.
U kunt een terugleververgoeding krijgen als u één van de volgende meters heeft:
Een terugdraaiende meter (Draaischijfmeter)
Een digitale elektriciteitsmeter met 4 telwerken
Op basis van de meterstanden, die u aan uw meetbedrijf doorgeeft, verrekenen we de terugleververgoeding automatisch op de jaarafrekening.
http://www.dongenergy.nl/web/tarieven/Pages/korting-op-zonnepanelen.aspx (onder aan de pagina)
Dit lijkt wel heel aantrekkelijk dan de gemiddelde 6 eurocent die je bij de meeste krijgt? Tenminste; als ik het goed begrijp is de leveringsprijs toch ongeveer 23 cent en niet de productie prijs van ongeveer 6-7 cent?
Mag ik jullie mening hierover?
@Toine,
Ik lever op jaarbasis netto niet meer stroom terug dan ik gebruik. Het plan om de panelen te draaien om daarmee mijn productie te verhogen moet nog gaan gebeuren. Dit heeft als doel om mijn hogere elektriciteitsverbruik van mijn warmtepomp (ik heb geen gas meer) te reduceren of zelfs naar 0 te brengen.
Bij GreenChoice hebben ze de volgende regeling:
Nu vraag ik me af hoe het zit bij DONG energy, gaan ze die energiebelasting over de 5000 kWh wel terugbetalen?
@8,9 Een dergelijk groot prijsverschil bij teruglevering remt besparing op stroom. Energiebesparing is het meest duurzaam en je zou verwachten dat een terugleververgoeding hierop aansluit anders heeft het wel erg de schijn van meer, meer …
MAG DIE RECAPTCHA NIET WEG?
Zo.. kom ik net van een maat van mij vandaan die dus ook zonnepanelen aan zou willen schaffen maar die had dus gehoord dat de energiemaatschappijen dus geld willen gaan vragen omdat je dus toch gebruik blijft maken van hun netwerk…
En het zal mij niets verbazen als het zou gebeuren, straks zit je met zonnepanelen en dan pakken ze je op een andere manier.
Nederland zou Nederland niet zijn zonder belazard te worden.
Iemand die er iets van weet?
Krijg er zo snel niets over gevonden.
@Cees: zolang meer dan 90% van de klanten niet aan de zonnepanelen is, zal het in Nederland niet zo’n vaart lopen. Anderzijds, dan is het mooi moment om maar naar off-grid/autarkische inrichting te gaan migreren. In Belgie speelt een heel ander verhaal (ook is de infrastructuur mbt elektriciteit beduidend minder), maar goed, dit is Nederland: hier is er nog geen sprake van. Elk jaar wachten is elk jaar meer van je inkomen zien verdampen naar de energiebedrijven…
@Niels Thijssen, bedankt voor je snelle antwoord/advies.
Ik heb nog even gegoogled tussen de bedrijven door en kwam inderdaad alleen maar in Belgie uit waar hier over gedacht wordt.
Ik laat me dus maar niet van de wijs brengen en heb net via iQuote een aanvraag gedaan om een design voor ons huis te laten maken en maar eens kijken wat daar uitkomt.
Jammer dat bijna geen één leverancier de 300Wp panelen heeft.
@Cees: graag gedaan. Mbt 300Wp panelen, ze zijn er wel, alleen het gros van de leveranciers verhandeld de beter te hanteren kleinere modulen. Als je wilt kan ik wel enkele bedrijven doorgeven die de 300Wp (afmetingen ca. 2meter lang, 1 meter breed) in hun assortiment hebben in Nederland.
@Niels ,Ik heb je gemaild via jou website, bedankt.
Beste Lezers,
Bij welke leverancier ben ik finacieel beter af waneer ik 1100 kWh per jaar verbruik en netto ongeveer 1900 kWh teruglever?
(mijn totale kW productie zal rond 3000 kW uitkomen)
@Toine: ik heb bij Greenchoice goede ervaringen: verbruik dit jaar 1700 kWh elektriciteit, teruggeleverd ca. 3400 kWh (dus 554 euro gevangen voor teruggeleverde energie, ondanks ‘negatief verbruik’ ). Maar alles valt en staat met een degelijke invoed-regeling, en de kleine letters van een energiebedrijf
Is in plaats van meer panelen in een oost-west oriëntatie het nagenoeg plat leggen van de panelen niet een nog betere optie?
@Pieter,
Als je de panelen te vlak legt (minder dan 15 graden) dan heb je twee problemen. Ze krijgen een lager rendement (zie ook instralingsdialgram) en ook zullen de panelen zich niet meer schoonspoelen waardoor ze vervuilen en nog minder rendement zullen krijgen.
Het mooie van zonnepanelen is nu juist dat ze nagenoeg onderhoudsvrij zijn en dat je ze niet hoeft schoon te maken omdat ze zichzelf kunnen schoonspoelen mits de hoek groot genoeg (>15 graden) is.
Vandaar het plan voor een oost-west oriëntatie.
Hier vind je antwoorden op al jullie vragen !!!
Tweakers : “http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1489879”
Daar zijn alle vragen al 10x gesteld en beantwoordt.
En je mag het mij ook vragen …..
Roland ergert zich (terecht) aan de ReCaptcha. Zeker op een smartphone is dat bijna niet te doen.
Tip: kijk eens naar de Akismet plugin voor WordPress.
@Léon & Roland,
Ik begrijp de frustratie van de ReCaptcha helemaal. Echter helaas is het noodzaak om de hoeveelheid SPAM een halt toe te roepen op OliNo.org. We krijgen op OliNo dagelijks honderden SPAM berichten binnen. Die kunnen nu met 100% zekerheid in de SPAM folder. In het verleden hebben we gebruik gemaakt van Akismet en dan krijg je soms ook false positives (berichten gemarkeerd als SPAM terwijl dit waardevolle bijdrages waren van lezers). Het koste ons teveel tijd om dagelijks door de SPAM folder heen te gaan om die er weer uit te vissen.
Echter ik heb wel goed nieuws op dit vlak. We zijn van plan om de wordpress versie te gaan upgraden (nadat we alle plugins compatible hebben gekregen) en dan kunnen we gebruik maken van facebook comments. Iemand die al een facebook account heeft kan dus direct een comment plaatsen zonder zich te authenticeren. Dat zou het voor een hele grote groep al een stuk eenvoudiger maken.
Waar zijn de 300 wp zonnepanelen te koop?
Niels graag ontvang ook deze informatie.
Bedankt alvast E
Er zijn zelfs 333 wp panelen leverbaar. Sunpower E20 333 met 25 jaar opbrengst- en productgarantie. [reclame verwijderd door reactie]
Ik wil geen reclame maken op Olino.org, maar de klant dient kritisch/mondiger te zijn en door te vragen bij leveranciers, ook al vanaf het offerte-traject. Panelen van 190-260Wp zijn veelal snel leverbaar (grote bulkcontainers vol in de haven gereed staan), panelen van 280-330Wp zijn minder gangbaar (ivm de omvang en handelbaarheid).
Inderdaad is doorvragen/onderhandelen bij de leverancier erg belangrijk.
Ik heb de afgelopen maanden alle websites van leveranciers gehad en bij een bezoek aan een zaak kwam ik erachter dat hij de grotere panelen ook kan leveren.
Ik heb nu een mooie prijsopgave voor 9 panelen incl montage, afmeting per paneel:1956×992×50mm, maximale opbrengst per paneel is 290Wp dus in totaal: 2610Wp is onder de gunstigste omstandigheden maximaal 2350kWh/jaar.
Ik verwacht ons verbruik van 1890kWh/jaar er zeker mee weg te werken.
Is toch weer “leuk” om met het bespaarde geld onder andere de verhoging v/d assurantiebelasting mee te bekostigen…ha,ha.. zo zie ik het maar een beetje, het één dekt het ander maar ik denk ook wel dat het een bepaalde kick zal opleveren…het zien verdwijnen van je stroomrekening.
Ik laat de set komend voorjaar monteren…had het wel eerder willen doen i.v.m. de subsidie maar ik heb de euro’s nog niet bijelkaar helaas.
Ik ben benieuwd hoe lang de subsidiepot gevuld zal zijn in 2013? Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze verwachten dat die subsidiepot ongeveer maart /april wel leeg zal zijn,tja dat is dan pech hebben,ik zal op m’n vakantiegeld moeten wachten in mei..maar wie weet en anders is het nog lonend.
Cees, je kunt toch al vroeg in het jaar een koopovereenkomst sluiten waarmee je de subsidie aanvraagt, en een latere leveringsdatum c.q. betaaldatum afspreken? Na toekenning van de subsidie moet je zorgen dat de panelen binnen 6 maanden geplaatst zijn. Dus geen probleem.
@Marian, dat is een goed idee… vraag me af waarom een leverancier nou niet even meedenkt maar gelukkig kom jij nu met dit idee.
Ik zal er eens achteraan gaan omdat het toch wel zonde zou zijn als ik de subsidie zou mislopen, bedankt voor de tip.
@jeroen: De optimale hoek voor panelen op het oosten of westen is volledig vlak. Ik heb nu bijna een jaar ervaring met panelen op 5 graden en 2 graden. Die op 2 graden worden regelmatig gereinigd (op garagedak), de andere (nog) niet. Tot nu toe is er geen verschil in opbrengst! M.a.w. dat verhaal over de vervuiling bij lage hoeken klopt niet.
voor diegenen die vragen hebben omtrent het optimaal plaatsen van zonnepanelen dan is de volgende site een informatief geheel. kun je echt alles vinden;
http://www.sun4ever.info/Plaatsingopjouwdak.php
aan Cees > je kunt ook panelen groen financieren (minimaal € 5.000) of met een duurzaamheidslening via je Gemeente of Provincie.
http://www.sun4ever.info/Zf0008g3d5s9.php
Ik heb sinds kort zonnepanelen en kan voor het eerst niet wachten op mijn eindafrekening (komt pas eind augustus), ben heel benieuwd wat ik nu ga besparen.
Ik ben eigenlijk benieuwd naar de electro consumptie van je nieuwe electrische autos Jeroen? Je kunt natuurlijk ook vermelden hoeveel benzine/diesel je daardoor ‘gespaard’ hebt. Eigenlijk een heel interessant verhaal als je alle aspecten gaat bekijken. Verbruik je ook weer meer electro thuis nu dat het periode van ‘vaste’ voor deze opname voorbij is? Die nieuwe laserjet die ik zag staan verbruikt natuurlijk maar af en toe wat energie?
Dit nog even. Jammer dat je je domme opmerkingen niet kunt editten hier. Dan maar een nieuwe bericht. Had je in jou scenarios voor het terug verdienen van zonnepanelen ook een situatie van een aantal jaren dalende prijzen voordat stroom weer duurder werd? Er werd toch een rechte lijn getrokken door de meest recente stijgingen van de voorbije jaren van 7 procent om de toekomstige prijzen in te schatten? Ten minste, dat leek het ‘meest waarschijnlijk’? Mijn stroom gaat namelijk volgend jaar minder kosten. Dat zal geen trend vormen, maar toch is het interessant om te zien hoe een of twee jaar dalende prijzen jou voorspellingen van terugverdien periode van zonnepannelen beinvloed.
@Niels – Je zegt: “ik heb bij Greenchoice goede ervaringen: verbruik dit jaar 1700 kWh elektriciteit, teruggeleverd ca. 3400 kWh (dus 554 euro gevangen voor teruggeleverde energie, ondanks ‘negatief verbruik’ ).”
Als ik €554 deel door 1700 kWh, kom ik uit op een bedrag van €0,325/kWh. Dat is meer dan de 23 cents die je betaalt voor een 1 kWh, incl. BTW en alle andere kosten zoals transportkosten. Is dit nou reëel?
Volgens Greenchoice mag je max. 1000 kWh/jr terugleveren voor 0,07/kWh excl BTW.
Heb je met Greenchoice onderhandeld?
Leuk idee de oost-west orientatie!
Houd er alleen wel rekening mee twee groepen/series te maken, een voor oost en een voor west. Schakel ze dus niet allemaal in serie want dat zullen s’ochtends de panelen op het westen weerstand geven en andersom.
Rekeninghoudende met deze gesplitste schakeling maakt het naar mijn mening niet meer uit welke richting het geheel georiënteerd wordt aangezien oost-west 85% en 85% oplevert en noord zuid 100% en 70%.
Volgens mijn theorie kan dus ieder plat dak optimaal benut worden, ongeacht de oriëntatie.
Heel inspirerend verhaal, complimenten ervoor. Het heeft mij overgehaald om aktief maatregelen te nemen om energieverbruik te beperken en zelf energie op te gaan wekken.