Energietrends 2012
Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Windenergie, Zonne-energie 6 Reacties»ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland hebben samen een Energietrends 2012 rapport gemaakt om te voorzien in de groeiende behoefte aan informatie over alles wat samenhangt met de energievoorziening. Door de cijfers en ontwikkelingen in een handzaam overzicht te plaatsen, levert deze publicatie een bijdrage aan de kennis en bewustwording van het onderwerp energie voor zowel beleidsmakers als anderszins geïnteresseerden. Energietrends biedt informatie over energiegebruik door consumenten en bedrijven, geeft inzage in de internationale energiehandel en -productie en biedt inzicht in de ontwikkelingen van de energienetten. Bovendien is het cijfermateriaal ten behoeve van evenwichtige informatie waar mogelijk voorzien van een feitelijke interpretatie.
Video
EnergieTrends 2012
Download hier het volledige Energietrends 2012 rapport (PDF)
Meer info
Website Netbeheer Nederland
6 reacties op “Energietrends 2012”
Ook leuk om te melden in dit verband is dat tussen nu en 2 jaar, de VS het enige land is dat aan het Kyoto verdrag voldoet dankzij hun schone schalie gas terwijl Europa – ondermeer dankzij de nu spot goedkope Amerikaanse steenkool en in de verste verte niet aan gaat voldoen nu ze in Duitsland de kernenergie aan het uitbannen zijn.
Wie had dat oooit gedacht.
En met de ontwikkeling van schalie olie worden ze ook de grootste olie producent ter wereld.
Veel mensen halen de term “Oil Resource” en “Oil Reserve” door elkaar waardoor het lijkt dat de US meer olie reserves heeft dan Saudi Arabie. De werkelijkheid zit anders in elkaar
Een ander probleem is dat de EROI (Energy Returned On Investement) erg laag is. Daardoor is het extreem duur om deze olie uit de grond te halen.
Bron: The Oil Drum
Ter vergelijk, een grote windmolen heeft een EROI van 85. Dat is dus veel efficiënter. Je ziet nu dan ook dat wind op land de goedkoopste vorm van energieopwekking is.
Ja, dus het is duurder om die olie uit de grond te halen. In Saudi Arabie kost dat zo’n USD 2 per barrel. Laten we zeggen dat het 4x zo duur is per barrel. Dan heb je nog steeds een leuke marge. Tel daarbij de geopolitieke voordelen voor de Amerikanen van olie in je achtertuin en je snapt dat de shale oil business daar booming is.
@Thorwald, shale oil is VEEL duurder om uit de grond te halen. Dit kun je ook lezen in hetzelfde artikel:
Dit kan eenvoudig verklaart worden door de lage EROI. Natuurlijk is dit een dramatische ontwikkeling die ervoor gaat zorgen dat onze CO2 uitstoot nog verder gaat toenemen.
De oplossing is eenvoudig: power to the people. Ik gebruik thuis geen gas meer (warmtepomp), produceer al mijn elektriciteit via een combinatie van 2500 Wp aan zonnepanelen en een aantal winddelen via de windcentrale.nl. Verder gebruik ik voor mijn vervoer momenteel alleen het OV en mijn fiets. Hierdoor gebruik ik geen fossiele brandstoffen meer.
Meer realistische EROIs voor wind liggen rond 20. Dat een grote molen ooit 85 zal leveren moet nog bewezen worden. Jeroen wil renewables in een goede licht zetten natuurlijk. Meten is weten, voorspellen kan iedereen. Dat een grote molen misschien ooit 30 haalt kan ik me voorstellen en ook dat er vooruitgang is. Maar wat je bij olino vaak zult horen is dat het laatste tech zo veel efficienter is dan wat er voorheen was (we hebben het over enkele jaren verschil) dat het niet te vergelijken is. En natuurlijk ook niet te bewijzen is tot dat er over 25 jaar studies over gedaan kunnen worden.
Hier is een artikel over EROI waar wind rond de 30 scoort:
http://www.theoildrum.com/node/8625
Ik ben enorm onder de indruk van de voorlichting die uitgaat van dit door en door intelligente ECN rapport. Ga zo door, ECN, prima hoor! Oeps, wereldbevolking neemt enorm snel toe, tel uit je winst :-).