okt 09
OliNo test 6 LED lampen voor Vara Kassa Groen
Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen 40 Reacties»Gloeilampen eruit, LED-lampen erin. Dat weet iedereen inmiddels wel. Wat zijn goede LED-lampen? Wat doe je met al die andere lampen in je huis en hoeveel bespaar je eigenlijk? De Vara Kassa Groen heeft 6 zeer gangbare LED lampen aangeschaft en laten testen door OliNo. In de video worden de testresultaten gepresenteerd. Uit de test blijkt dat duurder niet altijd beter is. Ook geven we tips voor consumenten.
Video
Test: Wat is een goede LED-lamp?
Alle meetrapporten van de geteste lampen kun je hieronder vinden:
- VARA – Lemnis Pharox 300 dimbaar
- VARA – AH Ledlamp kogel
- VARA – Lemnis Pharox 200
- VARA – Philips MyAmbiance E27 dimbaar
- VARA – GP 2.9W Ledlamp
- VARA – Majestic 3W Ledlamp
Meer info over de uitzending:
Website Vara Kassa Groen
40 reacties op “OliNo test 6 LED lampen voor Vara Kassa Groen”
Spijtig dat er geen LED lampen van Ikea getest werden
En ook dat er niet gekeken is naar de lichtkleur / ‘kwaliteit’ van het licht. Vooral die GP lamp heeft een relatief lage CRI, terwijl de MyAmbiance ondanks dat ie minder efficient is wel weer een mooi warme en goede lichtkleur heeft.
En idd, waarom niet ook wat Ikea lampjes?
Om alleen de lm/watt en de prijs te vergelijken is wel heel erg kort door de bocht. De dimbare lampen zullen duurder zijn dan niet dimbare, komt niet terug in kasagroen. En de ene lamp haal net 200lm en de andere 366lm. Dit is appels met peren vergelijken. Ook haalt de goedkoopste lamp slechts een PF van 0.33, dit is dan 22lm/VA voor de Majestic… Een zelfde berekening voor de Lemnis kom je op 31 lm/VA…
ik hoop dat de ikea lampjes ook getest gaan worden. Ik ben er zeer tevreden over. Maar een test zoals hier geeft een goed beeld van of het de aanschaf in de toekomst ook waard is.
een oproep aan olino: testen graag!
Het voordeel van een gewone gloeilamp vergeleken met een LED lamp is dat niet alleen het licht ervan veel aangenamer is, maar dat hij rondom straalt. Een LED lamp heeft maar een smalle stralingshoek.
Slechte info; een Ledlamp maken kost ook energie en een Ledlamp in een woonkamer gebruikt minder energie ofwel produceert ook minder warmte, waardoor de cv installatie dit met extra gas moet compenseren. Er moet naar netto energiekosten gekeken worden!
@Paul, in de korte uitzending van de Vara hebben we niet de tijd om alle aspecten van de LED aan bod te laten komen. Echter lumen/watt is wel een van de belangrijkste parameters als je gelijkwaardige lampen met elkaar wilt vergelijken. Dit getal laat zien hoe efficient te lamp is en tevens is dit een indicatie voor de levensduur. Immers als een lamp minder efficient is zal er meer warme gegenereerd worden en dat is slecht voor de levensduur. In de rapporten hebben we wel alle aspecten van de lampen doorgemeten
@ Jan, Een LED peertje zal net zoals een Gloeilamp peer rondom licht geven. De led chip geeft weliswaar directioneel licht, echter de optiek boven de chip zal ervoor zorgen dat het licht mooi rondom gestuurd wordt.
De smalle stralingshoek zie je met name bij LED spots, maar daar wil je ook een bundel hebben.
@Nico, je huis elektrisch verwarmen via een gloeilamp is zeer duur. Verwarming via gas of nog beter via een elektrische warmtepomp is veel efficiënter. Verder zal de hitte van gloeilampen in de zomer weer extra afgevoerd moeten worden (met een airco). Dat maakt het nog minder duurzaam.
@Allemaal, We zijn van plan om binnenkort ook Ikea lampen te gaan doormeten. Hou de OliNo site dus goed in de gaten. Op de volgende pagina kun je de laatste metingen zien: http://www.olino.org/articles/category/overview/lampmetingen
Als jullie de lampen van Ikea gaan doormeten, dan graag ook die van het Kruidvat, ook die zijn een stuk goedkoper dan de lampen die nu getest zijn
waarom zo weinig lampen getest ? waarom niet lees wat momenteel goed verkrijgbaar te koop is, van een gangbare wattage ? ook kruidvat etc.
Typisch VARA kassa, half werk, of niet representatieve steekproeven, te kleine steekproeven . Neem nou smaaktests van Kassa: laten ze 6 mensen iets proeven odf zo, allemaal zinloos zo. En consumentenbond is niet veel beter.
@Gerard
Ik heb ze niet geteld, maar hier kun je je hart ophalen:
http://www.olino.org/advice/searches/step?reset=true. Heel veel testwerk en nuttige links!
@Gerard,
HenkR heeft gelijk. Op OliNo hebben we inmiddels meer dan 1000 lampen doorgetest. De meest gangbare kun je vinden op de lampen advies website (http://www.olino.org/advice). De overige kun je vinden lampmetingen overzicht http://www.olino.org/ov/lampen. Van al deze lampmetingen kun je zeer uitgebreide meetrapporten vinden.
Lumen per watt vind ik alleen interessant in combinatie met een hoge CRI. Verder mis ik helaas een paar nu gangbare en goedkopere LED lampen:
IKEA ledare 8.1 watt 400 lumen
Lemnis Pharox 400 dimbaar
Philips LED Lamp 9,5W (48W)
De dimbare Pharox 400 heb ik getest en vergeleken met een paar andere lampen: http://www.solarwebsite.nl/2012/07/gebruikstest-pharox-400-led-lamp/
Niet zo uitgebreid als de experts van Olino, maar ik kon toch ontdekken dat deze lamp een goede lamp is.
Toevoging, in het artikel uit mijn comment hierboven zit ook de 8W Ikea Ledare. Ook helemaal geen verkeerde lamp, en voor zijn prijs misschien nog wel een iets betere koop dan de Pharox.
Zie dus http://www.solarwebsite.nl/2012/07/gebruikstest-pharox-400-led-lamp/
@Robbie De LED lampen die bij Ikea verkocht worden zijn van Pharox, dus de vergelijking is wel degelijk gemaakt 🙂
Een grove berekening van Marcel schatte dat ik nog zo’n 75 euro per jaar kan besparen op mijn verlichting als ik een aantal lampen vervang. Ik moet nog even uitzoeken wat ik moet investeren. Maar de dimbare lampen (halogeen-gloei lampen)boven mijn eetkamertafel zijn de eerste die vervangen gaan worden! Bedankt voor het advies en we gaan weer verder met de verduurzaming van ons huishouden!
Wij hebben inmiddels heel wat LED’s in huis. Waarbij een aantal teleurstellingen. Maar ook wij zijn tot nu toe zeer tevreden over de LED-lampen van IKEA.
Goede lichtkleur tegen relatief lage prijs. En een behoorlijke lichtopbrengst. Het blijft (op de prijs na dan) allemaal gevoelsmatig natuurlijk, dus metingen zou ik ook verwelkomen.
LED lampen. Wat zijn al die cijfers waard?
Al geruime tijd ben ik bezig energie-zuinige verlichting in mijn huis te installeren. Zonnecellen op mijn dak en een stukje windmolen voor de Belgische kust brengen geleidelijk aan mijn energieverbruik en kosten terug tot redelijke proporties.
Maar in enkele jaren heb ik toch ook enige ervaring opgedaan. Alle technische informatie vind je vermeldt op de verpakking van het gekochte product. Met voldoening monteer je een nieuwe led-lamp. Het geeft het gevoel goed bezig zijn. Je schakelt in en uit en je leeft weer verder. Vooral de eerste generatie led-lampjes bestonden uit een x-tal elementjes. Maar ook deze worden nog steeds verkocht.
Dan plotseling beginnen enkele elementjes te knipperen of vallen uit. Of in het andere geval valt een plastic beschermkapje plotseling naar beneden. Je bent verwonderd. Hoe kan dat? Dat is snel! Dat lampje is nog niet zo oud. Ga je narekenen hoeveel branduren dat lampje per dag of per week kent, dan ben je nog verweg van het aangegeven aantal aangegeven branduren.
Mijn ervaring is, dat het van belang is om bij aanschaf met een merkstift de aankoopdatum op de lamp aan te brengen en daarnaast ook de aankopnota in je administratie op te slaan.
Binnen een redelijke termijn kun je bij je leverancier terug en vind daar, niet altijd, een gewillig oor.
In dit verhaal zou ik willen pleiten voor duidelijkheid en een zekere garantiestelling voor led-lampen.
Niet alleen een behaald rendement in energie, maar ook in het aantal te verwachte branduren is hier van belang.
Indien men echt alle details wil meenemen in een besparingsberekening zal men aardig wat aanames moeten doen. Immers is het kopen van led lampen een investering op de langere termijn. Feit is wel dat investeren in led een veel beter rendement oplevert dan wanneer men zijn geld op een spaarrekening zou plaatsen (hier in België maximaal 2,65% op dit moment…).
Het aantal branduren, de kWh prijs (wij rekenen met Euro 0,2/kWh) en de aanschafprijs van de led lamp bepalen zo de terugverdientijd van de investering.
Al bij slechts 1 uur branden geeft een led lamp echter een beter rendement (lees besparing op de elektriciteits rekening voor licht) dan een spaarbankboekje.
Op het spaarbankboekje is het natuurlijk wel zo, dat men na 1 jaar zou kunnen beslissen te stoppen en het volledige bedrag + de minimale rente weer kan opnemen. Dat kan natuurlijk niet bij een led lamp…die investering moet zich terugverdienen.
Wij hebben berekend (uitgaande van een kWh prijs van Euro 0,2/kWh, een brandtijd van 8 uur per dag (winkel) en dat 6 dagen per week en 48 weken per jaar) er een rendement van zo’n 101% kan worden gerealiseerd. Uitgaande dan wel van onze led lamp prijzen… Dit bij vervanging van 40W gloeilamp door 7W led lamp of een 35W halogeen spot door een 3W led spot, maar dat kunnen ook andere lampen zijn. In het algemeen echter zijn beparingen tussen de 80 en 90% te realiseren.
Een rendement na 1 jaar van 101% betekend dat er na 1 jaar de investering is terugverdiend en er (1%) zelfs al extra besparing is! Daarna heeft men per jaar dezelfde besparing als de investering die men heeft gedaan!
En dat is enkel op de besparing in het elektriciteitsverbruik. Dan hebben we nog niet de langere levensduur meegenomen en niet de (bij een winkel) personeelskosten om de gloeilampen of halogeen spotjes te vervangen en het afval ervan te verwerken.
Zeker kan men nog dit verder in detail gaan berekenen en er een daling van de led prijs per jaar in mee te nemen, een verhoging van de kWh prijs de komende jaren, etc.
Natuurlijk worden wij als led distributeur nu als niet objectief gezien, maar het is een feit dat de led lamp veel bespaart!
Een van de 5 meet laboratoria in Europa?
Ik heb zelf gewerkt voor een bedrijf die LED lampen verkocht voor bedrijfsmatige toepassingen.
Ik heb mij o.a. bezig gehouden om hun lampen te laten keuren zodat ze in aanmerking komen voor EIA ( Energie Investering Aftrek )
De Meetrapporten die worden uitgegeven door Onlino worden niet eens geaccepteerd door het Agentschap NL (Ministerie van Economische Zaken)
Daar komt bij dat er in Nederland sowieso 2 bedrijven zijn waar je LED lampen kunt laten meten, namelijk Dekra, en VSL ( Dutch Metrology Institute)
In het filmpje mis ik wel het een en ander!
Het is heel leuk dat
het lampje van GP de meeste lumen/w haalt, maat hoe zit het met de powerfactor?
Onlangs is in de media geweest dat veel van de goedkope LED lampjes een bijzonder slechte powerfactor hebben.
Dit komt omdat de driver ( voeding ) in het lampje.
De spanning wordt in dat drivertje gelijkgericht, deze drivers zijn voornamelijk uitgevoerd met een diode i.p.v. een diode brug.
Het gevolg is dat de energie die de driver nodig heeft slechts uit de negatieve kant van de sinus haalt.
Het gevolg is dat de energiebedrijven veel meer energie moet opwekken dan de LED lamp daadwerkelijk verbruikt.
Ook zijn deze drivers vaak nog heel erg slecht ontstoord.
Gevolg is dat er veel ( soms wel 5V PP ) aan hoogfrequente meuk de ether is geslingerd wordt, gevolg: een normale radio met ether antenne gaan niet veel meer ontvangen.
De GP heeft een lage powerfactor van 0.27 geeft niet veel licht en de lichtkwaliteit is ook niet erg goed.
Een veel interessantere lamp de Lemnis Pharox 400 dimbaar, die behoorlijk veel licht van een mooie kwaliteit geeft, is al wel eerder getest, hierbij de link.
http://www.olino.org/articles/2011/07/11/lemnis-pharox-400-dimmable
Alternatieven van Philips en IKEA worden hopelijk ook getest.
Het valt mij op dat er geregeld wordt gesproken over een \goede\ lichtkleur, waarmee dan kennelijk warmwit wordt bedoeld.
Ik vind dat geen goede lichtkleur. Verreweg de meeste LEDs hebben een kleurtemp rond 2700 – 3000 K, en de rest boven 5000 K.
Ik ben op zoek naar LEDs met een neutraalwitte kleur van 4000 K. Waar kan ik die vinden?? Het gaat vooral om E27 en GX53.
Ik heb een paar 8W LED-lampen E27 360 graden rondom (64-leds) gekocht bij http://www.ledlampendirect,nl (van die rare maiskolfdingen). De lichtstroom is 750 lumen bij een lichttemperatuur van 2900 Kelvin. Ze vervangen IKEA spaarlampen 11W / 600lumen lichtstroom, Voordeel is: a) eindelijk meer licht vergeleken met een 60W gloeipeer en een 11W spaarlamp en b) ze starten meteen. Aanrader. En aan blindstroom hebben consumenten geen boodschap
Onderwerp Ledlampen
Bericht Met veel belangstelling kennis genomen van de reportage over ledlampen van kassa.
Jammer dat je er niet veel mee kunt het gaat namelijk over lampen mer kleine lumenhoeveelheden voor onder andere schemerlampjes.
De meeste mensen hebben, denk ik, belangstelling voor huistuin en keuken warmwit ledlampen ter vervanging van 60 t/m 100 watt gloeilampen met lumenwaardes van 700 –
1380 lumen.
Mijn vraag is waneer wordt daar eens aandacht aan besteed.
Met vriendelijke groeten,
P van Kaam.
powered by cformsII
@Koos Breuker: Misschien heb je hier iets aan ?: Samsung schijnt net een 13 watt 900 lumen lamp op de markt gebracht te hebben (alleen nog in de VS te koop gezien maar zal hier ook wel komen), die veel neutraler wit licht geeft (op de website waarnaar mijn link verwijst geeft men 3000 K op maar hij schijnt veel koeler te zijn als de Philips dimbare led 13 W. Groet, B. de Boer
( http://www.treehugger.com/gadgets/samsung-13-watt-60w-equivalent-900-lumens-led-lightbulb-review.html )
Probleem met led lampen die gloeilampen van 60-100 watt moeten vervangen is al snel de koeling, ook zijn ze erg duur. Philips heeft een led lamp die 940 lumen geeft en een CRI van 93 heeft (kleuren worden dan natuurlijk weergegeven).
http://www.amazon.com/Philips-423244-10-Watt-60-Watt-L-Prize/dp/B007RKVT4C
Ik heb in mijn huis een aantal gloeilampen vervangen door spaarlampen. Destijds (halverwege 2012) heb ik in eerste instantie LED lampen geprobeerd, van Pharox en Majestic, maar ik vond de lichtkleur en sterkte (lumen) hiervan erg tegenvallen. Onder de keukenkastjes zitten nog vier 20W halogeen steeklampjes (HEMA), die elke dag vaak aanstaan. In de woonkamer brandt elke avond een staande lamp, met een dimbaar eco-halogeenstaafje van 250W (HEMA). Boven de eettafel brandt elke avond een 3-tal 40W dimbare gloeilampen. In het toilet, de aankomsthal en op zolder gebruik ik nog steeds een 40W gloeilamp, omdat deze weinig of maar kort worden gebruikt.
Kunnen jullie me vertellen welke van deze lampen het beste vervangen zouden kunnen worden i.v.m. energie besparing? Welke lampen zijn in dat geval aan te raden als vervangend exemplaar? Ik wil de lichtkwaliteit (kleur/warmte en sterkte) zoveel mogelijk hetzelfde houden (warmwit en helder, zoals de ouderwetse gloeilamp).
Beste Linda,
Lampen die nu veel verbuiken en relatief veel aanstaan kun je het beste vervangen.
Lampen die veel verbruiken zijn: gloeilampen en halogeenlampen.
Lampen die veel aanstaan zijn lampen die een paar uur per dag aanstaan.
Dus geen lampen in het toilet, halletje, buitenlampen die alleen aangaan bij beweging, lampen in afzuigkap en oven. Als deze laatste kapot gaan dan kun je wel denken aan vervanging door led, echter niet voor de oven want dat wordt met > 200 graden omgevingstemperatuur te warm en daar kunnen ledlampen niet tegen.
Een ledlamp met warmwit en eventueel dimbaar, zal ongeveer 7x minder vermogen nodig hebben dan een gloeilamp of halogeenlamp (vuistregel). Dus heb je lampjes van 60 W dan kom je met een ledlamp van 8 W toe. Dit verschil kan groter worden als je nu een gloeilamp gebruikt die rondom straalt en je misschien beter een lamp had kunnen toepassen die iets meer gerichter licht afgeeft. Zoiets kun je voorstellen bij lampen boven de tafel. Stel ze zijn nu halogeentjes die romdom stralen of gloeilampen die in lampenkappen zitten, en nu zet je er een ledlamp in die wat meer naar onderen straalt, dan heb je aan dat laatste meer omdat er meer op de tafel komt. En dan kun je dus ipv een gloeilamp van 60 W nu met een ledlamp van 5 a 6 W door.
Je wilt steeds warmwit, dus daar zit geen winst. Zou je namelijk een ledlamp van neutraalwit nemen (4000K bijvoorbeeld of nog beter 5000K) om bijvoorbeeld te studeren of goed te kunnen lezen, dan kun je met een factor 10 – 12 wel rekening houden. De theorie hierachter zal ik binnenkort uitleggen in een apart artikel maar heeft te maken met het kleiner maken van de pupil waardoor je scherper ziet en met minder licht toekunt.
Je had het in een mail over lampjes van Lemnis Lighting Asia. Zij hebben sinds kort een vertegenwoordiging in Nederland. Ik heb gevraagd aan LLA om dit door te geven. Zodra ik dat weet laat ik je dat ook weten.
Verder je besparing nogmaals: stel je vervangt een lamp van 60 W voor een van 8 W, dan is de besparing 52 W. Nu stel dat je per dag 3 uur die lamp laat branden en dat voor het gehele jaar, dan is dat in 1 jaar 365 x 3 uur = ongeveer 1000 uur. En per uur 52 W komt neer op 52 kWh en dat kost ongeveer 11 euro. Dus besparing per jaar 11 euro.
He? Ik heb op dit artikel al in februari 2013 gereageerd. Dit is geen nieuw artikel.
Klopt, we hebben het even weggehaald en is nu terug van weggeweest.
Als ik het zo lees, is het de moeite waard om de halogeenspotjes onder de keukenkastjes, de halogeen staande lamp en de gloeilampen boven de eettafel te vervangen door led. Boven de eettafel moeten ze wel dimbaar zijn, vandaar mijn interesse voor de Lemnis Lighting Asia. Hebben jullie – naast Lemnis – tips voor een adres (webshop) waar ik goede kwaliteit led lampen kan vinden?
Hoi Linda,
Ik check met Lemnis Lighting Asia wie hun NL vertegenwoordiger is. Die is er namelijk sinds kort. Ik hoop dat ze ook aan particulieren verkopen. Verder heb je gelijk in het stellen dat er al veel mogelijk is in LED. De vervanging van je staande lamp (als het een halogeen van zeg 150 W is) zal ehcter nog even een uitdaging zijn verwacht ik.
Ik wacht in spanning af! 🙂
Nogmaals contact opgenomen met een vertegenwoordiger. Is op z-reis. Wanneer hij terug is eind vd maand komt hij erop terug.
Goede tips in het filmpje. Het vinden van de juiste led lampen toch lastig te zijn voor veel mensen door de vele lastige termijn. Wij verkopen zelf ook Pharox lampen bij Ledlampenfabriek. Dit zijn erg betrouwbare led lampen.
We zijn overal in huis led lampen aan het installeren, maar de eerste led lamp onder een aanrechtkastje-merk Prolight van ca. €12,– is na ca. 3 maand al stuk. Begon te knipperen en gaf bijna geen licht meer.
Met de bon naar de Gamma terug en jawel: helaas pindakaas; geen garantie op lampen. Terwijl de verpakking 30.000 branduren belooft.
Het viel ons op dat de lampen heet waren. Ook spaarlampen onder het aanrecht gingen relatief snel stuk. Kan het aan de fitting liggen? Inbouw-spot fitting.
@ M. Esser, zou het kunnen dat ze vochtig worden, oa door koken van eten of door een waterkoker die een hele hoop vochtige damp op die lampen afstuurt? Misschien dat ze daardoor vochtig worden van binnen en dat ze daarom niet lang leven?
Zeer spijtig dat de deskundige vergeet te vermelden dat voor het verlichten van de schilderijen hele goede led oplossingen zijn. Ledlampen die een coolwit/helderwitte kleur geven.
Jammer dat de aflevering niet meer beschikbaar is. waar is die nog te vinden?
bij mij werkt de video in dit artikel zowel op de computer alsop de mobiele telefoon.