Nieuws over de EEStor supercondensator

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Energieopslag, Transport 16 Reacties»

In november vorig jaar heb ik een artikel geschreven over de EEstor supercondensator. Na een tijdje stilte rondom dit bedrijf EEstor en de supercondensator, is er weer bericht. Dat wilde ik graag delen omdat wanneer de condensator werkelijk bewaarheid wordt met de specificaties zoals beloofd door EEStor, dit verregaande gevolgen kan hebben voor de toepasbaarheid van zonne- en windenergie.
Plaatje van supercondensator

2 key productie-mijlpalen

In een artikel op de site van Green Car Congress geeft het bedrijf EEstor aan dat het twee belangrijke producte mijlpalen succesvol heeft gehaald:

  1. Hun geautomatiseerde productielijn zou bewezen hebben capabel en stabiel te zijn voor nauwkeurige chemische productie, met voldoende puurheid en waarbij de belangrijke productieparameters onder controle zijn.
  2. EEstor zou certificatie hebben behaald op het gebied van purificatie, concentratie en stabiliteit rondom al hun key-chemische processen – vooral die van het bereiken van een 99,9994 % puurheid van het barium nitraat poeder (wat voor het dielectricum gebruikt wordt).

Nu is het bedrijf in staat om de compositie-gemodificeerde barium titaan poeders te produceren op een geautomatiseerde productielijn, en gaat verder naar de volgende mijlpaal: poeder certificatie.

Het barium titaan is het dielectrium met een relatieve dielectrische waarde die zo hoog is dat er hoge capaciteit behaald kan worden in de condensator. Zie hiervoor ook het voorgaande artikel over de EEstor condensator. Het bedrijf laat weten dat het verwacht deze hoge waarde nog steeds te behalen met het huidige geproduceerde poeder, zoals destijds met de protomodellen.

Ter vergelijk: de EEStor supercondensator zou 10x de energie-dichtheid hebben als die van lood-zuur batterijen tegen dezelfde kosten. En het zou 1.5 tot 2.5 x meer energie kunnen opslaan dan Li-Ion batterijen tegen 1/8 tot 1/4 van de kosten.

Productie voor ZENN Motor Company
De eerste commerciele applicatie van de supercondensator zou in elektrische wagens zijn van ZENN Motors Company. Volgens EEStor is het nog steeds volgens plan dat ze in 2007 de eerste 15 kWh supercondensatoren leveren. Deze 15 kWh versie zou kunnen opereren in temperaturen van -20° tot +65° degrees Celsius, weegt minder dan 50 kg en kan in minuten geladen worden.

Diverse beschouwingen

Prijs: in het eerste artikel vermeld ik dat de prijs zou beginnen bij $3200 en later naar $2.100 gaan. Als je nu kijkt naar een prijsvergelijk dan zie je dat Litium Ion toch nog $20.000 zou moeten kosten voor 50 kWh. Het is dus naar te hopen dat deze EEStor technologie dit waarmaakt (zelfs met economies of scale).

Barium Titaan: In het patent maakt Richard Weir (EEStor’s president) gebruik van een Japanse publicatie uit 1985, waar de hoge relatieve diëlectrische constante van Barium Titaan wordt genoemd, wanneer deze wordt gecoat met aluminium oxide en calcium magnesium aluminosilicaat-glas. Toch is dit materiaal in het algemeen niet verder gebruikt om hoge capaciteit condensatoren van te maken, omdat:

  1. De diëlectrische constante varieert enorm als gevolg van temperatuursveranderingen. Zie ook deze technische informatie van AVX corporation.
  2. De diëlectrische constante varieert enorm als gevolg van de elektrische veldsterkte. Zie ook de uitleg van Anatoly Moskalev op 24 december op deze site. Wat hij stelt, is dat het de elektrische veldsterkte niet meer kan worden dan een paar procent van de molecuulbindingen, omdat anders tunneling van elektronen optreedt en daardoor lading weglekt.

Omdat Richard deze verschijnselen niet noemt in het patent, is het de vraag of hij het weet of een oplossing voor heeft, daar hij wèl de barium titaan met specifieke coatings gaat gebruiken om zijn supercondensator te maken.

En hoe verder

Ondertussen blijft EEStor doorwerken aan de optimalisering en inregeling van hun processen, overigens zonder de pers op te zoeken. Ik hoop dat ze er werkelijk toe komen om met succes hun claims over de condensator waar te maken. We zullen het leren in 2007, omdat dan de eerste leveringen verwacht worden.

16 reacties op “Nieuws over de EEStor supercondensator”

Dan zou deze condensator in ‘downsized’ vorm dus ook een gewichtsbesparende vervanger kunnen zijn voor conventionele accu’s?

Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling, die wel eens een heel belangrijke schakel kan zijn bij de introduktie van disperse duurzame energiebronnen als wind en zon en de onvermijdelijke komst van elektrich transport.

Gisteren, di 4 aug 2009 (11:32), op BNR weer wat over EESTOR gehoord. Naar verluid (zie http://www.faqt.nl) gaat de super capacitor 2010 naar het massa productie stadium en wel met een 52 kWh versie.

Dit zal nog wel tot 2010 voortsudderen en dan een stille dood sterven. Al die geruchten zijn slechts bedoeld voor het aantrekken van nieuw geld… Laat ze eerst maar eens zien (ten overstaan van objectieve derden) dat ze zo’n condensator kunnen maken. Van mij hoeft ie dan niet eens stabiel te zijn.
Tot die tijd valt EESTOR onder de categorie gebakken lucht.

De elektrische auto op EEstor + geothermie komt er voorlopig niet, dit globale imperialisme draait op olie, kolen, goud, diamanten, kernenergie.

als vervolg op de ontwikkelingen ben ik op een andere site terecht gekomen: http://www.rell.com/Pages/Product-End-Category.aspx?productCategory=10120&gclid=COzKjte-yqkCFQcj3god9neEHg

Is er iemand die ervaring heeft met het toepassen van deze condensatoren in combinatie met een PV-systeem, ik denk hierbij aan het uitvlakken van de belasting van omvormers, danwel het oprekken van de productietijd van een PV-systeem.
Ik heb zelf een PV-systeem van 7000Wp gekoppeld aan het net met drie omvormers.

Groet, Theo

@Theo,
Mag jij 7kW leveren aan je netwerkbeheerder?
En mail ook even de benodigde kosten per kWh.
Alles is technisch in principe mogelijk maar economisch onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *