Vectrix, een gebruikers ervaring

Geplaatst door Philip Rodrigues in Transport 46 Reacties»

Vectrix VX-1In de zoektocht naar het toekomstig vervoer wordt er veel gekeken naar elektrisch vervoer. De aandacht gaat daar voornamelijk naar de brommer scooters en de auto’s. Maar wat een beetje onderbelicht blijft is de elektrische motor scooter.Onder het motto, “Put your money where your mouth is” schaftte ik me een Vectrix VX-1 aan. Hieronder mijn verslag van het rijden op de eerste commerciële productie elektrische motorscooter.

In Zuid Europa was de grote scooter al populair. In Nederland is de 21kW+ scooter bezig met een grote opmars. Langs de files kunnen en gratis parkeren samen met een grote gebruikers vriendelijkheid en hoog comfort jaagt velen uit de auto (of van de motor) op de scooter. Vooral op die meestal korte forensen ritjes (Gemiddeld 16 km door stedelijk gebied) is elektrisch vervoer een opmerkelijk goede vervanger van het, op die korte ritjes nog vervuilender dan gebruikelijk, fossiel vervoer. Sinds 2007 is er ook een elektrische motor beschikbaar, de Vectrix VX-1.

Inleiding

Laatste nieuws

Toen ik de laatste hand legde aan dit verslag en al bijna de zendknop had ingedrukt, zag ik dat Vectrix faillissement heeft aangevraagd. Dat maakt het antwoord op de vraag waarom je een VX-1 zou kopen heel simpel. Wacht maar lekker een paar maanden af hoe dit zich gaat ontwikkelen. Gelukkig is volgens de Nederlandse wet het faillissement van een producent niet van belang voor de consument. De winkel moet zorg dragen voor de garantie of het product terugnemen. Maar toch… What a damn shame! De rest van het van het artikel maakt verder geen gewag van het faillissement. We hebben over de zin en onzin van het aanschaffen van een EV als de Vectrix VX-1 en laat de zaak voorlopig maar even de zaak. Maar toch… God damn….

Waarom de Vectrix

Dit was de vraag die ik het meest uit mijn omgeving hoorde, toen ik vertelde dat ik een elektrische motor scooter zou aanschaffen. Ze waren immers traag, lomp en een actieradius niet verder dan de straat uit. Niet dat ik anders dacht; maar als motormuis die veel op de motor doet, veel binnen de 50 km, besloot ik de elektro-scooters maar eens een kans te geven.
Dat was simpeler dan ik dacht, want er is (was) momenteel maar een enkele serieuze speler op de Nederlandse markt. De Vectrix VX-1.

Niet dat Vectrix de enige is die er mee bezig is. Verre van dat. Grote namen zijn bijvoorbeeld EVC (The Electric Vehicle Company) die een aantal modellen heeft aangekondigd. Voor degene met wat historisch inzicht: EVC maakte al eerder elektrische voertuigen. In 1901….

Ze zijn terug en hebben nu een lijn van motoren uitstaan. Alleen, ze zijn nog geen van allen te bestellen.

Deze zou in 2008 al uitkomen maar is nog steeds alleen preorder, je mag een reservering doen a 500 dollar. Op mail werd niet geantwoord. Telefoon wordt niet opgenomen en ingesproken voicemail niet beantwoordt, Tsja!

En eigenlijk is dat het hele verhaal van alle andere fabrikanten die met elektrische motorfietsen bezig zijn. Als je op Wikipedia zoekt op elektrische motorfietsen zie je vooral een lange lijst van motoren die eraan zitten te komen en slechts een klein aantal actuele modellen. De keuze uit bestaande modellen was kort:

XRider Beschikbaar vanaf juni 2009, nog niets te zien en overigens alleen in de VS.
Zero Beschikbaar in Nederland. Zijn vooral crossmotoren, worden bijvoorbeeld door Elipo aangeboden en onderhouden. De zerosite weet overigens van geen verkopers in Nederland..
GPR-S Een motorfiets met niet al te grote range. Lijkt in Nederland te bestellen te zijn, maar heeft geen servicepunt in Nederland.
XM-5000Li Ook te bestellen maar ook geen servicepunt in Nederland.
VX-1 In Nederland servicepunten. 2 jaar oud en inmiddels de eerste kinderziekten verholpen.

Dus dat was niet al te moeilijk. Elektrische motoren is een nieuwe technologie. Dus support en reparateurs in je eigen omgeving hebben is essentieel. Early adopter is een ding, maar zelf met elektriciteit werken is niet mijn idee van overleven.

De aankoop

Waar koop je een Vectrix? Er zijn een tiental bedrijven die de Vectrix verkopen. Al deze bedrijven blijken de motor van een enkele importeur te verkrijgen. Escini, deze heeft een aantal dealers die haar verkopen. Geen van allen echt grote zaken, de meeste zaken zijn eenpitters en kleine garages. Na wat navraag bij grotere zaken kreeg ik te horen dat ze allemaal erg geïnteresseerd zijn in het elektrisch vervoer in het algemeen en de Vectrix in het bijzonder. Wat ze tegenhoud is vooral de kans dat de producent omvalt (…), daarmee de dealers met een groot risico achterlatend. Want als er dan een fataal defect optreedt in de motorfiets, en vooral de accu’s, zouden ze voor tonnen het schip in kunnen gaan. De nervositeit zit vooral in de accu’s. De rest van de techniek wordt wel vertrouwd, scooters bouwen we al langer en elektromotoren zijn ook geen nieuweling in de wereld. De accu’s zijn het grote pijnpunt.
De motordealers hadden allemaal dezelfde argumenten:

  • De techniek is te nieuw, dus niemand weet hoe lang de accu’s mee gaan.
  • Er is geen standaardisatie, iedere producent heeft haar eigen systeem. Als die dus failliet gaat kun je grote delen van de elektronica niet meer vervangen. Vervangende delen worden niet alleen lastig om te krijgen. Op de meeste onderdelen zitten patenten zodat andere producenten niet zomaar de geëigende onderdelen kunnen bouwen.
  • Geen concurrentie. Er is maar een echte elektrische motor scooter op de markt. De meeste dealers hebben een hekel aan monopolisten.

De motordealers zijn dus vrij conventioneel en behoudend. Dat wil niet zeggen dat ze het concept niet volgen. Wat ook meewerkt is dat in Nederland de scooter aan het doorbreken is. Van “mietjesmobiel” zie je nu dat er steeds meer motorrijders op scooters overstappen. Vooral vanwege de veel mooiere modellen die nu op markt zijn (Zoals de Burgman en de Yamaha-Tmax bijvoorbeeld) Maar ook de Piaggio MP3, die via een truc met een B-rijbewijs te rijden is. Tel daarbij op de praktischer toepasbaarheid van scooters in het stadsverkeer. Scooters zijn, om duidelijk te zijn, vooral populair in de randstad en de grotere provinciesteden. De VX-1 met haar nul uitstoot en grote bereik op lage snelheden is ideaal voor deze omgeving.
De kans is reëel dat, als de elektrische scooter met meerdere modellen op de markt komt en de onzekerheden met de accu’s zijn opgelost en de markt ook groter wordt, de grotere dealers wel eens snel over de brug kunnen komen. Maar hoeveel jaar gaat dat duren ? Tsja!

Yahama Tmax
De Yahama Tmax

Maar goed, kleinere garages dus. Na wat bezoeken aan de dealers die de VX-1 konden leveren, kreeg ik een aardig kijkje in de keuken. Omdat ik dealers wilde hebben die ik met een Vectrix zou kunnen bereiken van huis uit, was mijn keuze beperkt tussen twee leveranciers: Bike-experience in Amsterdam en Elipo in Zeist.
Zelden zo’n groot contrast gezien als tussen deze twee bedrijven. Niet in vriendelijkheid, beiden waren zeer behulpzaam en gingen on-Nederlands servicegericht aan het werk. Ik kreeg zonder problemen een VX-1 mee van Bike-experience om deze twee dagen te testen. Zo kon ik zien of ik er van Amsterdam naar Baarn kon komen. Dat lukte, maar niet over de snelweg. Buiten de snelwegen om ging prima. Bike-experience is een kleine garage die ook motoren verkoopt. Het is echt een 1 a 2-manszaak en de eigenaar liet me een halve dag meekijken in de zaak. Elektriciteit is zijn hobby en buiten de elektrische motoren is hij ook bezig met experimenteel batterij-onderzoek. De werkplaats ziet eruit alsof er een elektronicawinkel is ontploft. Hij liet me ook zien hoe de software van de Vectrix wordt bijgewerk. Hij vertelde me ook wat er gebeurde als de hoofd-zekering van de scooter er mee kapte. Dat liet me wel een beetje de moed in de schoenen zinken. (Zie mijn commentaar later)

Enige tijd later kwam ik bij Elipo. Elipo zit in Zeist en is voor mij, vanuit Baarn, dichterbij. Het is een winkel en geen garage en is nagelnieuw. Aardig verschil. Elipo doet alleen in elektrische voertuigen,. Ze beperken zich niet alleen tot motoren, maar ook brommers, auto’s en buitenboordmotoren voor boten. Hoewel elektrisch voortbewegen heel hot is , was het bij Elipo niet te merken. Ik heb in de vier vijf keer dat ik er was geen andere klanten gezien. Ook de Nederlandse bevolking is behoudend…
Na het spel van onderhandelen (kan ook met elektrische scooters ) kwam ik voor de beste deal uit bij Elipo. Ik was eerst geïnteresseerd in het demo-model, was ook niet slecht geprijsd, maar ik merkte wel op dat er flink wat pekelschade aan de motor was. Dan was, vanwege de schade, het prijsvoordeel opeens een nadeel. Ik besloot een nieuwe te kopen. (En die nieuwe dan, of niet te rijden in de winter, of te beschermen.) De VX-1 is een uitvinding uit Californië, en ja , daar hebben ze geen pekel. In Nederland kan je voor ongeveer 300 euro een beschermlaag laten aanbrengen onder de scooter. Aan te raden voor degenen met de cojones in de winter door te rijden.

vectrix_1024
Mijn nieuwe elektrisch motor, de Vectrix VX-1

Hoe rijdt het?

Iemand die al eens scooter gereden heeft, of een auto heeft met een CVT (Continue Variable Transmissie), weet al hoe het schakelloos rijden rijdt. De elektromotor doet nog een extra stap in het rimpelloos rijden. Je glijdt meer dan je rijdt. Vooral omdat er geen motorgeluid is. Nou ja, bijna niet. Er is een fluitgeluid toegevoegd aan de motor bij lage snelheden. Het klinkt een beetje als het optrekken van een nieuwe tram of metro. Al heel snel (>40km/h) overtreffen het banden- en windgeruis de motor. Een ander verschil is het koppel. In een ICE (Internal Combustion Engine) hangt het koppel samen met het toerental en de versnellingsbakverhouding. Elektrische motoren die op de naaf van het wiel zijn geïnstalleerd hebben een koppel dat vrijwel gelijk is over het gehele toerengebied. Vanuit stilstand is het optrekken niet echt vlot, In reviews wordt de VX-1 vergeleken met een 250 cc scooter. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Je trekt op met de gemiddelde versnelling van het overige (auto)-verkeer. Je kan goed meekomen, maar voorkruipen bij het stoplicht om net voor de auto’s te kunnen duiken, is iets wat je net niet redt. Je moet voor de auto komen te staan. Voor de stopstreep levert in Amsterdam in ieder geval bijna overal fanmail van het CJIB op.
De electromotor van de Vectrix
De electromotor van de Vectrix

De kracht ligt na het optrekken. Het versnellen van 0-20 gaat vrijwel net zo snel als van 80-100. Daarin trekt de scooter zalig door. Het grote gewicht van 210 kilo maakt dat de scooter stevig op de weg ligt. Omdat het zwaartepunt laag ligt merk je van het gewicht niet veel in de bochten. Hij is erg soepel. Het hoge koppel duwt je makkelijk de bocht in en uit.
De controle over het motorvermogen is echt fenomenaal, je kan boterzacht optrekken, zonder gezeur met koppelingen. Er is geen enkele nervositeit in de motor. Dat maakt in het drukke stadsverkeer rijden een waar feest. Bij het in- en uitparkeren is die boterzachtheid geweldig, waar de motor fysiek tussenpast, kan hij ook met kleine stootjes tegen de “gas” handel komen. Zelfs de ICE scooters met CVT halen die controle niet over de scooter. Bij langzaam rijden merk je overigens pas echt dat ie zwaar is. Keren in een straatje met een helling / stoeprand is best lastig. De achteruit die er op zit (Draai vanuit stilstand de ‘gas’ hendel naar voren en je gaat (langzaam) achteruit.) is heerlijk bij het keren en ook bij het in/uit parkeren. Voor hen die niet zoveel spierkracht hebben is het een uitkomst, want dit ding is ZWAAR. Het gewicht is vooral merkbaar bij een noodstop. De Brembo-remmen zijn sterk en brengen je snel tot stilstand. Maar op een nat wegdek wil de scooter uitbreken. De wetten van de natuurkunde kan je maar beperkt voor de gek houden. Een ABS zou de VX-1 niet misstaan.
Als je het “gas” loslaat, rem je niet af op te motor. Je glijdt gewoon door. Afremmen doe je met de motor, of beter nog, door de “gas” handel terug te draaien. De elektromotor is nu een generator die je bewegingsenergie weer opslaat in de accu’s. Je remt ongeveer even hard af als dat je optrekt en ongeveer 70% van energie wordt in de accu opgeslagen. Dat verklaart meteen de grote actieradius in de stad.

De voorkant van de Vectrix
Voorkant van de Vectrix

De remmen gebruik je alleen als je snel wil stoppen. Het grootste effect is dat het me ongelofelijk defensief liet rijden. De sport was alleen op de dynamo te remmen. Resultaat: Veilig en vooral bijna 100km uit een acculading halen in de stad. En een hoop frustie BMW’s achter je ….
En oh ja, als je regenererend stopt gaat ie niet achteruit als je stilstaat en toch nog je gashendel naar voren hebt staan. Je moet vanuit stilstand de handel naar voren zetten, voordat je achteruit kan rijden (Hoeveel testpersonen heeft dat gekost, voordat ze dat inbouwden?)
De VX-1 is begrenst op 105 km/u (op de teller, 99 km/u gps snelheid, 62 mph). De reden is dat de accu’s erg snel leeg zijn bij hoge snelheden. Door de snelle ontlading worden ze heet en dat is dan weer slecht voor de levensduur.
Een grafiekje om het te illustreren:

range
Het bereik van de Vectrix, uitgezet tegen de gemiddelde snelheid

Hier zie je dat bij snelheden boven de 80 km/u het verbruik met bijna een derde macht van de snelheid toeneemt. Dat wordt niet alleen maar door de weerstand van lucht en weg verklaard.
Tot 75km/u is het verbruik bijna lineair toenemend om daarna exponentieel te stijgen. Volgens deze grafiek zou je met 120 km/u minder dan 13 km kunnen rijden.

Dat verklaart de begrenzing. Het verklaart niet het waarom. De reden ligt in de Nikkel-metaalhydride-accu’s . Bij hogere stroom wordt de efficiëntie heel snel lager. Van zo’n 80% bij 40 tot minder dan 50% bij 100 km/u. Dat levert veel warmte op en een sterk verkorte actieradius. De warmte is niet alleen slecht voor het bereik, zoals gezegd, het verkort ook de levensduur van de accu’s. Je kan met de VX-1 op de snelweg en je kan een kilometer of 25 halen op topsnelheid (De opgave van Vectrix van 35 km klopt niet helemaal). Op de meeste wegen in de randstad is 100 toch al een zeldzaam gebeuren. Dus in stedelijke gebieden voldoet het prima. Als je op een rustige snelweg zit waar je 120 mag, voel ik me niet echt op mijn gemak. Het snelheidsverschil is best link en je hebt geen extra snelheid om je ergens uit te redden. Ik blijf meestal maar achter een vrachtwagen hangen. Heeft wel als voordeel dat je door de zuiging nog wat extra kilometers steelt! Persoonlijk vindt ik het handiger als de motor 120 km/u kan halen, voor noodgevallen, zodat ik zelf de afweging actieradius en levensduur kan maken. Het scooterframe zelf is gemaakt voor hogere snelheden,

Bij 100 km/u is de Vectrix trouwens goed, stabiel en matig zijwindgevoelig. De vering is een beetje aan de harde kant. Wat, gezien de kwaliteit van de Nederlandse wegen, niet zoveel uitmaakt. Ook is er de neiging om de banden hard op te pompen om zo de rolweerstand te verlagen. Dat maakt het comfort er ook niet altijd beter op.
De kuip beschermt je goed tegen de wind en in de regen wordt je, zolang je rijdt, niet nat. Hoewel de snelweg dus echt niet vermeden hoeft te worden, merk ik dat ik vooral provinciale wegen rij. Vooral omdat ik meestal zo’n 40 km naar mijn opdrachten moet rijden en dat je dat over de snelweg net niet haalt. Behalve als er file is, want met de combinatie van snelheid en regeneratief remmen, betekent dat vooral meer km te rijden op een lading! Als de accu’s leegraken sta je gelukkig niet in een keer stil. Er zijn drie indicatoren over je hoeveelheid energie aan boord. Een meter met hoeveel lading je nog hebt, een schatting van hoe ver je nog kan rijden met je huidige rijstijl en een lamp die gaat branden als je daadwerkelijk het einde van de lading nadert. De indicatoren zijn redelijk accuraat, met de nadruk op redelijk. De meter met lading bestaat uit 17 balkjes die lineair je hoeveelheid stroom weergeven. Een “bar” is ongeveer 3 km. De afstand-schatter is bij lage snelheden redelijk accuraat, maar bij hoge snelheden iets te optimistisch. Als de acculamp gaat branden heb je nog ongeveer 3 km rijden te gaan en zakt de topsnelheid en acceleratie langzaam. Als alles op nul staat kun je nog een aantal km met 30 km/u doorrijden. Daarna moet je ergens een laadpunt vinden. Het duurt 1.5 – 2 uur om 80% op te laden en nog eens die tijd om de laatste 20 % te doen. Eens per 10 uur rijden komt er een 4 uur egalisering- laadcyclus bij. Eigenlijk is de motor dan vol. Maar hierbij worden de zwakkere cellen geconditioneerd. Het is een kostenpost van ongeveer 1-4 kWh extra op een lading. Het zorgt er wel voor dat eventuele zwakke accucellen het accupakket niet overbelast en de levensduur ervan verkort. Verder is de VX-1 gewoon een motorscooter, met ruimte voor de spullen onder het zadel. Er past een helm in, maar de sloten, kettingen en het 25 meter verlengsnoer moeten ook mee en dan past een helm niet meer in de kofferruimte. Er is ook nog een afsluitbaar handschoenenkasje met een 12 v sigarettenaansteker. Je kan daarmee je telefoon opladen. Of je GPS. Handig! De motor is goed afgewerkt. Niet van de luxe als de T-MAX, maar degelijk en stevig.

Instrumenten paneel van de Vectrix
Instrumenten paneel van de Vectrix

De nadelen en de kinderziektes.

Niet alles glimt in het ‘early adopter-land’. De VX-1 heeft een aantal kinderziekten. Gelukkig zijn in de afgelopen jaren de ergste ervan opgelost. Maar er zijn een groot aantal dingen mee die, als die bij een fossiel model zouden optreden, tot matige tot grote hoon zouden leiden. De actieradius, daar hebben we het niet over. Dat weten we en dat weet je als koper ook
Wat zijn de meest voorkomende kwalen:
Met stip op nummer een, de hoofdzekering. De VX-1 is een elektrisch voertuig. Dus heeft het een hoofdzekering. Eentje van 125 Ampere. Daar de motor op piek ongeveer 110 – 115 Ampere trekt is dat krap bemeten. Vooral omdat een van de veel voorkomende kwalen het “langzaam doorbranden” van de zekering was. Door de bijna-piekbelasting wordt de zekering heet en langzamerhand beschadigd hij, totdat hij op een willekeurig moment doorbrand.
Nou is dat niet zo eens zo erg. Hoewel. ALLES is elektrisch, dus bij een uitval van de hoofdzekering doet niets het meer. Meters, richtingaanwijzers, lichten zelf, regeneratief remmen, alles, zelfs de snelheidsmeter. Stel je voor wat dat voor effect heeft op een donkere provinciale weg met 80 km/u. … De remmen zijn goddank mechanisch en doen hun werk zeer goed. De VX-1 heeft geen alarmlichten. Die overigens dan ook niet zouden werken.
Goed, de theorie is dat de hoofdzekering niet kan doorslaan. Laat dat nu met de oudere software toch vaak gebeurt zijn. Omdat het niet zou gebeuren, zit de hoofdzekering op een absurde plaats. Je moet letterlijk de scooter uit elkaar nemen om de zekering te vervangen. Die is overigens niet of nauwelijks op voorraad en moet dus worden ingevlogen.
Met de laatste software-upgrade lijkt het probleem verholpen te zijn, maar in mijn ogen is dit een vrij ingrijpende designfout.

Software? Zei je software?

Ja software. De VX-1 is eigenlijk een accupakket met een laptop waar een scooter omheen is gebouwd. Dit is vooral, omdat het energie-, motor- en batterij-management erg ingewikkeld is. Het laden en ontladen moet met uiterste precisie gebeuren, want anders zijn de accu’s in korte tijd defect.
Het motormanagemen , maar ook de instrumenten, worden allemaal door de software geregeld. Een belangrijk gedeelte van het onderhoud zijn de software- updates. Naarmate er meer bekend wordt van het gebruik van de VX-1, wordt ook de software aangepast. Zo komen er steeds slimmere features in de VX-1.
Niet alleen dat; een compleet gebruiksprofiel wordt bijgehouden zodat Vectrix kan zien welk rijgedrag welke consequenties voor de motor heeft. Ik ben blij dat er geen GPS in het systeem zit. Privacy is ver te zoeken… Het maakt het wel makkelijker om problemen te vinden en te verhelpen.

Verbruik in het algemeen

Zoals je in de grafiek kunt zien hangt het verbruik erg af van je snelheid. Dat is zelfs meer dan bij ICE. ICE’s zijn efficiënter bij hoge snelheden en warme motoren. Dat maakt het extra verbruik minder zichtbaar. De meeste mensen kunnen zich het geval wel herinneren dat als je 10 uur met 160 door Duitsland rijdt je auto/motor eigenlijk helemaal niet zoveel meer verbruikt als gewoonlijk.
Elektrische voertuigen zijn genadeloos. De hoge efficiëntie maakt zowel omgeving als gewicht en snelheid snel zichtbaar in de actieradius.

De eerste maand

Na het ophalen van de VX-1 ben ik meteen gaan rijden. Ik ben een freelancer dus het meeste van mijn werk is op verschillende plaatsen. De opdracht waar ik op dat moment zat was in Amsterdam. Dat is hemelsbreed vanuit mijn woonplaats 40 km.
Volgens de gegevens van Vectrix is dat makkelijk te halen, mits ik niet harder dan 80 per uur rijdt. Over de snelweg met 100 haal je dus net niet.
De eerste twee laad / ontlaadt cycli moet je eerst de accu helemaal leegrijden en weer helemaal opladen. Dit conditioneert het batterijmanagementsysteem op de accu’s. De eerste malen zou de actieradius dus lager zijn om na die conditionering dus naar de aangegeven waarden te gaan.
Ik reed de Vectrix leeg tot de laatste bar. En laadde daarna weer helemaal op.

De afstanden die overigens door Vectrix opgegeven waren zijn (Uit de handleiding):

Constante snelheid Afstand
25mph (40km/h) 65 miles (105km)
35mph (56km/h) 54 miles ( 87km)
40mph (64km/h) 48 miles ( 77km)
45mph (72km/h) 44 miles (71km)
50mph (81km/h) 36 miles ( 58km)
60mph (97km/h) 20 miles ( 32km)

De eerste keer dat ik naar Amsterdam reed , een afstand van 40 km, met 30 km 70-80 km/u en 10 km 50 km/u wegen hield ik volgende de meter 4 bars en een range van 6 km over. Het conditioneren veroorzaakte eigenlijk geen verschil, de range leek vooral korter te worden totdat ik bijna stil kwam te staan, omdat de accu’s leeg waren 3 km voor het einddoel. Gelukkig kan je dan nog wel met 30 km/u voortsukkelen. Toch wel bezorgd, laadde ik de scooter weer op. En kwam toen tot de ontdekking dat conditionering niet inhield dat je hem tot de laatste bar leeg te rijden, maar dat je daadwerkelijk tot stilstand moest doorrijden. Daarna trok de range weer bij tot het niveau waarmee ik begon.

Na wat experimenteren kwam ik tot de volgende range.

Constante snelheid* Afstand
50 km/u 70 km
80 km/h 35 km
100 km/h 20 km

*Ongeveer, is niet het verkeer niet altijd mogelijk, overal regeneratief remmen

Nou ben ik wat zwaarder dan de 82 kg die Vectrix gebruikte. Ook is constante snelheid wat anders dan het gewone verkeer. Maar toch was ik wat teleurgesteld in de afstand. Het demo-model kon ik me herinneren had iets meer range.

Ook heeft de motor een aantal kleine slordigheidjes. (In vergelijk met de TMAX die zonder enig issue vanaf de aanschaf rijdt)
In een lijstje:

  • De range is korter dan opgegeven.
  • De scooter trilt irritant bij snelheden tussen 40 en 50. Het is een verticale trilling, geen “shimmy” die het sturen instabiel maakt. De scooter is stabiel, maar trilt op een erg nare snelheid, want het is net de standaard stads- cruisesnelheid. Op fora lijkt het idee te heersen dat het een interactie is van het gewicht van de bestuurder en de vering. De leverancier legt het probleem bij de voorband die er niet goed om ligt.
  • De koplamp geeft erg weinig licht. Er zit een 35 Watt koplamp in met een extra 1 Watt lamp eronder waardoor de scooter net aan de Europese regels voldoet. Dat kan wel zo zijn, maar ik kan de weg met moeite zien in het donker. Laat staan als het regent met veel tegenliggers…
  • Het grootlicht verlicht de bomen naar niet de weg. Is een kwesite van afstelling.
  • De capaciteitsmeter is in het donker onleesbaar. Het LCD scherm wordt bij nachtverlichting verkeerd gepolariseerd, zodat je,als je er voor zit, niets kan zien. Als je er boven gaat hangen zie je het wel goed, maar dat is tijdens het rijden niet aan te raden.
  • Er zit een sensor in het instrumentenpaneel die de helderheid aanpast aan het omgevingslicht. Kennelijk bestraalt hij zichzelf, want het licht oscilleert met een 6 seconden interval.
  • Dit is meer een feature: Er zit een vertraging in het opladen dat je kan triggeren door de rechterrem in te drukken bij het uitzetten van het contact. Dan geef je de motor en accu de tijd om af te koelen, dat is beter voor de levensduur. Helaas lijkt het alsof het display uitvalt, alleen de ventilatoren draaien dan. Een melding en een aftelklok was wel aardig geweest. Of een vermelding in de handleiding. Als je de stoom verbreekt en weer aansluit start het opladen meteen. Ook dat wordt niet ergens vermeld. Ik dacht zelf eerst aan een defect.
  • De lader heeft een sluipverbruik van 40 Watt. Dat is 1 kWh per dag!!! Of dit nu is omdat de accu’s druppel worden geladen weet ik niet, het wordt nergens vermeld. Wel is het zo dat als je de VX-1 een paar dagen laat staan, er een deel van de acculading weg is. Dat doet het vermoeden rijzen dat er geen druppellading optreedt. Vooral omdat er ongeveer 0.2 kWh per dag lijkt te verdwijnen uit de accu bij niet gebruik. Een ‘sluipverbruik’ voor een eco-product is wel heel wrang.
  • Handschoenenkastje sluit niet helemaal goed af.

Eigenschappen Vectrix

De eigenschappen van de Vectrix:

Motor Elektrische as motor , 20.2 kW piek. 7 kW continue
Moment 65 Nm
Versnelling Achterwiel planetaire versnellingsbak
Remmen Voor en achter schijfremmen (Brembo)
Banden Voor : 120/70 14 inch , Achter : 140/60 13 inch
Gewicht 210 kg
Capaciteit 3.7 kWh NiMH
Actieradius 90 km bij 40 km/u continue
Type rijbewijs Lichte motorfiets met aantekening kenteken

Techniek en geld

Ik heb, voordat ik de motor aanschafte, een aantal berekeningen gemaakt om te kijken of de VX-1 inderdaad zo goedkoop zou zijn. Een van de verkoopargumenten is dat je veel goedkoper uit bent met een elektrisch voertuig.
Na veel rekenen is daar nogal wat op aan te merken. Het is niet dat het niet waar is, maar de verschillen zijn niet zo groot. Er wordt vooral geconcentreerd op het verbruik. En ja, dat is veel lager… De energiekosten, brandstof / elektriciteit, blijken maar een klein gedeelte van de kosten. De duurzame techniek lijkt zich van het zelfde soort statistiek te bedienen als de oude industrie. Jammer maar welkom in de echte wereld!

Geld

Het rekenen aan de kosten van je voertuig is niet simpel. Vele wegen leiden naar Rome.
Ik ben maar eens gestart om de kosten af te zetten tegen de andere voertuigen in het gezin.
We hebben een Honda Civic hybride en een T-MAX motorscooter.
De kosten daarvan heb ik in een open source spreadsheet gezet. Ik ga hier uit van de volgende aannamens:

Aannames
Benzineprijs €1,50
Electr. Prijs H €0,24
Electr. Prijs L €0,18
Prijs accupack €3000
km accu leven €80.000
Verbruik vectrix 0,12 kWh/km
1 L benzine 10 kWh

Dit zijn de waarden van de drie voertuigen naast elkaar.

  Civic tmax Vectrix
Nieuwprijs €26.000 €9.950 €8.550
Afschrijving (jaren) 10 13,33 20
Verzekering per jaar €600 €492 €504
Levensduur km’s 200.000 100.000 100.000
 
km/jr 20.000 7.500 5.000
Afschrijving /jr €2.600 €746 €428
Verbruik l/100 km 6 5 0
Verbruik kWh/100 km 60 50 12
Wegenbelasting /jr €56 €200 €0
Onderhoud /jr €1.200 €500 €200
Parkeergelden /jr €200 €0 €0
Accupack vervangen /jr €0 €0 €188
 
Afschrijving /km €0,1300 €0,0995 €0,0855
Energie /km €0,0900 €0,0750 €0,0283
Verzekering /km €0,0300 €0,0656 €0,1008
Wegenbelasting /km €0,0028 €0,0267 €0
Onderhoud /km €0,0600 €0,0667 €0,0400
Parkeren /km €0,0100 €0 €0
Accupack vervangen /km €0 €0 €0,0375
 
km prijs zonder afschr €0,1928 €0,2339 €0,2066
km prijs €0,3328 €0,3334 €0,2921
 
Totale kosten /jr €6.456 €2.501 €1.460

Er zijn een groot aantal aannames gedaan. Ik loop ze even door, zodat u als lezer weet wat de achterliggende gedachten zijn. En dat is meer dan de gemiddelde fabrikant u zal gunnen, vrees ik…. Voel vrij uw eigen waarden in te vullen als u van mening verschilt.

De nieuwprijs is de prijs die we betaald hebben, niet de catalogusprijs. Alle drie de voertuigen zijn nieuw gekocht. Rijklaarkosten zijn (Als niet uit-onderhandeld) meegenomen.

De afschrijving is gerekend over het aantal kilometers dat gemiddeld een soortgelijk voertuig kan rijden, gedeeld door het aantal kilometers per jaar dat we rijden met de voertuigen. De restwaarde is 0. De afschrijving is lineair.
Verzekering is all-risk, bonuskorting 75%. Alle andere kosten zijn gebaseerd op ervaring of de huidige prijzen. De benzineprijs is nogal fluctuerend. Ik heb het maar op EUR 1,50 gesteld.
Verbruik van benzine / elektriciteit heb ik energiekosten genoemd. En deze omgerekend naar verbruik per 100km.

De resultaten zijn verrassend. Met de gestelde km-rages kom je nauwelijks tot een verschil in km-prijs. Met afschrijving is het 31 ± 2 ct / km , zonder 21 ± 2 ct/km/
De Vectrix is dan wel het goedkoopst, maar dat is vooral door de manier waarop ik de afschrijving heb berekend. Het is vooral door de te verwachtte lange levensduur, door de simpeler techniek en minder bewegende onderdelen, exclusief de accu’s die minder lang mee gaan en waarvan ik verwacht minimaal een keer in het bestaan van de scooter deze te vervangen.
Duidelijker is in de grafieken te zien dat de energieprijs van het gebruik maar een klein gedeelte van de kosten zijn.

kosten-verhouding-honda-civic
De kosten verhoudingen van een Honda Civic benzine auto

Groot gedeelte van de kosten zijn afschrijvingskosten. Energiekosten zijn ongeveer een derde.

kosten-verhoudingen-vectrix-vx1
De kosten verhoudingen een Vectrix VX1 elektrische motor

De T-MAX heeft een soortgelijk plaatje. De hogere wegenbelasting is goed te zien. Onderhoud is ongeveer evenredig met de Civic.

kosten-verhouding-yamaha-tmax
De kosten verhoudingen van een Yahama Tmax benzine motor

De VX-1 heeft een kleinere afschrijving, en een veel kleiner energie gedeelte. Dat is trouwens een beetje verraderlijk. De afschrijving van de accu’s is 13%, samen met de energiesectie is dat 22 %, meer dan het energiegedeelte van de T-MAX.

Efficiëntie vermogen

De berekeningen van het verbruik van elektrische voertuigen is een tikkeltje frauduleus. Met gaat meestal uit van het vermogen dat netto uit de accu geleverd wordt en zegt dan trots dat door de 90% efficiëntie het voertuig heel zuinig is. Daarmee laat men de efficiëntie van de accu’s buiten beschouwing. Met de huidige generatie Nikkel Metaalhydride accu’s is de efficiëntie bij laden / ontladen ruwweg 50% (70% * 70%). Het verbruik is dus ruwweg twee maal de opgave van de fabrikanten.
Een explosiemotor (ICE) gebruikt maar een klein gedeelte van de energie van de brandstof om vooruit te komen.
De maximale efficiëntie van een motor is 37% (bron: Wikipedia) In de praktijk komt een benzinemotor niet boven de 20% uit.
De elektromotor van de VX-1 is een as-motor, de motor zit zo te zeggen in het wiel en draagt de kracht direct over aan het wiel. De efficiëntie is hier over de 90%. Dat klinkt mooi. Helaas is het laden en ontladen van de batterij niet zonder verlies.
Bij het opladen kost het je 5.3 kWh om 3.7 kWh in de batterij te krijgen. Dat is een efficiëntie van 70%. Dit is ook bij het ontladen (gemiddeld), dus de totale keten efficiëntie is : 0.70*0.70*0.90 = 44%

Best case- scenario:
Je hebt opgeladen met duurzame elektriciteit: dan zit je op 44% efficiëntie.
Hoger dan de theoretische top van een ICE.

Worst case-scenario:
Als je oplaad vanuit een fossiele centrale met een efficiëntie van 40% kom je uit op 0.44*0.40 = 18%. Net zoveel als een benzine motor.
Gelukkig zijn moderne centrales veel efficiënter. Als je de mix van alle energiedragers bij elkaar neemt, kom je vermoedelijk netjes in het midden uit; zo rond de 30%. Bovendien zijn zelfs de oude fossiele centrales “schoner” aan de schoorsteen dan een motorfiets. (Fijn stof , stikstof verbindingen, etc).

In vergelijking, onze tweede motor is een fossiele motor, een Yamaha T-MAX. Qua kosten komt deze overeen met de Vectrix, (10.900 , ongeveer hetzelfde als de Vectrix als je de BPM van de TMAX weghaalt). Beide scooters wegen ook ongeveer evenveel. Alleen is het vermogen van de T-max hoger; 32 kW vs. 21 kW (44 pk vs. 28 pk)
Dat maakt de T-MAX sneller met een hogere topsnelheid; (170 vs 105) beide begrenst.

De T-MAX rijdt ongeveer 1 : 20, dus 0.5 kWh per kilometer. Dan is de VX-1 met 0,125kWh per kilometer 4 keer zuiniger !

Zelfs in het Worst case scenario heb je nog steeds de voordelen van minder fijnstof van motor en remmen. Bovendien verbruik je nog steeds minder primaire energie, daar de VX-1 0,125 kWh / km gebruikt en TMAX 0.5 kWh/ km. (Beide exclusief opwek- en transportkosten)
Kortom de VX-1 verbruikt 1,25 l per 100 km ( 1 op 80 ) benzine equivalent.

Berekeningen

Hier is de spreadsheet (formaat : Open Office ODS) waarin de berekeningen kosten motorvoertuig van het Vectrix artikel zijn gedaan. U kunt zelf de waarden invullen voor uw eigen gebruik. Dit document is vrij voor gebruik en distributie onder bron vermelding: www.olino.org

Algehele Conclusie

Rijden

Ik vind de VX-1 een zalige scooter die het uitmuntend en redelijk stil doet. Verbruik is laag en vrijwel geruisloos door de stad rijden is echt een belevenis. De fluittoon bij het rijden is genoeg waarschuwing voor de medeweggebruikers.
Voor stedelijk gebied met stadssnelwegen is de VX-1 ideaal. Wil je langere afstanden afleggen dan is de laadtijd in combinatie met de actieradius een probleem. De range die opgegeven wordt wordt niet gehaald ook bij zeer beschaafd rijgedrag. De 110 km die geclaimd wordt wordt eigenlijk nooit gehaald. Over de snelweg haal je 20 km , in de stad ruim 90. Bij mix van stad en provinciaal verkeer kom je ongeveer 40-45 km.

Comfort

De vering en banden zijn hard dus op hogere snelheden en slecht wegdek is de scooter wat oncomfortabel. Je hebt wel een zeer goed contact met de weg en hij ligt als een tank op de weg. De achteruit is erg nuttig bij keren en parkeren. Het gebruik van het terugdraaien van de “gas” handel om te remmen / achteruit te rijden is zo geniaal, dat ik me afvraag hoelang het zal duren voordat ICE scooters het gaan toepassen. (Hoewel ICE scooters afremmen op de motor. Je regenereert dan helaas geen energie)

Handleiding

Die lijkt in veel gevallen verouderd en incompleet te zijn. Veel zaken heb ik via de diverse fora opgezocht. En een aantal dingen door gewoon proberen. Aangezien de handleiding elektronisch als pdf wordt aangeleverd, begrijp ik niet helemaal waarom deze niet is bijgewerkt.

Laden

Hoewel veel steden claimen bezig te zijn met laadpunten, zijn er eigenlijk nergens laadpunten waar je wat aan hebt. Waar ze wel zijn moet je werken met pasjes die op een of andere manier nergens te krijgen zijn. Ook daar is nog een lange weg in te gaan. Je bent afhankelijk van de vriendelijkheid van bedrijven en mensen die je bezoekt . Tot dusverre nooit een probleem geweest. Uitgaansgelegenheden en parkeergarages lijken me een goed startpunt voor oplaadpunten. Ik kan momenteel de VX-1 niet gebruiken voor een avond uit in Amsterdam omdat ik nergens kan opladen. Forensen is geen probleem. Bij kantoren kan je altijd een kabel uit een raam hangen. Er is niets dan enthousiasme van de omgeving.
Een tip: Koop een goed 25 meter verlengsnoer. Het wordt door Vectrix afgeraden, maar zonder dat kan je eigenlijk nergens opladen. De motor is vooral bedoeld voor landen als de US waar contactdozen meestal aan ieder gebouw buiten beschikbaar zijn. In Nederland is dat zelden het geval. Thuis hebben we voor minder dan 20 euro aan materiaalkosten een buitenstopcontact gemaakt. De scooter staat in de voortuin en wordt daar s’ avonds opgeladen.
De VX-1 consumeert ongeveer 5.3 kWh voor een volledige lading, helaas heeft de lader na het laden een sluipverbruik van 40 Watt. Wat voor een ecoproduct natuurlijk een gotspe is. Erger nog, als de ventilatoren draaien na de laadcyclus om de accu’s te koelen, verbruikt hij ook 40 Watt.

Kosten

De cijfers en kosten waarmee Vectrix en de duurzame goegemeente schermen worden niet gehaald. De VX-1 is marginaal goedkoper in gebruik t.o.v. een fossiele motorscooter. De energiekosten zijn laag, maar samen met het reserveren voor het vervangen van de accu’s kom je op eenzelfde bedrag uit als een ICE scooter. De hoge aanschafprijs maakt de vrijstellingen van belastingen ongedaan. Vanwege de besparing hoef je het dus niet te doen. De VX-1 komt bij gewoon gebruik niet veel goedkoper uit. Zelfs op nachtstroom is het maar een paar tientjes per jaar goedkoper t.o.v. piekstroom.

Milieu

Wat onverlet blijft zijn de milieuvoordelen: Minder fijnstof door de motor en het feit dat je de remmen niet vaak gebruikt. Mits opgeladen met duurzame energie, is de VX-1 daadwerkelijk beter voor het milieu. Met kolenstroom geladen maakt het er in ieder geval niet erger op. Het voordeel bij stadsverkeer is zelfs nog groter, omdat bij korte ritjes ICE motoren nog meer vervuilen dan normaal. Dit omdat de koude motor / katalysator slecht verbrand / katalyseert. De VX-1 verbruikt/vervuild in de eerste km net zoveel als in de 30ste.

Waar te gebruiken

Voor mensen die in het Randstedelijk gebied worden is de VX-1 een geweldige motorscooter die goed voldoet. Dat je auto’s er niet uit kan trekken bij het stoplicht maakt het rijden iets onhandiger. Eigenlijk moet je de VX-1 zien als een brommer met wat extra kracht (en licentie) voor op de snelweg.
Buiten de steden is de actieradius meer een probleem en het niet kunnen halen van 120 km/u onhandig en in mijn ogen gevaarlijk op de snelwegen buiten de randstad. In de landelijke gebieden is de actieradius daadwerkelijk een groot probleem en kan je beter van de snelwegen weg blijven. Maar buiten de steden zou ik de VX-1 dan ook niet aanraden, daarbinnen absoluut wel.

46 reacties op “Vectrix, een gebruikers ervaring”

Wat een fantastisch artikel. Heel leerzaam. Wat mij opviel is de kostenpost ‘wegenbelasting’, weer de Nederlandse overheid die roet in het eten gooit. Die valt behoorlijk hoog uit voor de Vectrix, gewicht natuurlijk. Als de BV Nederland/trix nou eens de wegenbelasting tijdelijk afschafte voor elektrische voertuigen, ter stimulatie van een opkomende technologie, dat zou enorm schelen voor de gebruiker. Tja, Nederland=Shell, en in die ‘shell’ woont een oranje slak die niet vooruit te branden is.

Jammer van die tegenvallende actieradius, maar de batterij ontwikkelingen gaan gelukkig de goede kant op. En misschien komt EEstor in 2010 op de markt met de ‘high-voltage-supercapacitor’.

Hallo Koen, Dank voor je reactie!

Ik denk alleen dat je de waarden uit de grafiek hebt omgedraaid. Nou moet ik toegeven dat de wegenbelasting licht groen is en de reservering voor de batterij donkergroen, dus dat is niet echt duidelijk. Mijn excuses.
De VX-1 heeft als alle elektrische voertuigen in Nederland geen wegenbelasting en geen BPM, dus de overheid heeft zeker een (belastings) impuls gegeven aan het elektrisch vervoer.

WOW! Wat een GAAAAF artikel! Inhoudrijk en zeer leuk geschreven.
Ben geïnteresseerd in de sheet met de gegevens van de voertuigen. Zelf rijd ik ook Honda Hybride en wil graag mijn gebruiksgegevens toe te voegen.
Hartelijk bedankt voor zo een leuk artikel.

Aha, dan is de BV Nederland/trix al een beetje wakker geworden. Een beetje maar, want de vele overigens goedkope silicium fabrieken voor solar-grade silicium en uiteraard zonnecel fabrieken op Nederlandse bodem zijn er nog niet.

Bij de Vectrix zijn de verzekeringskosten dominant geworden. Ik neem aan dat die kosten niet omlaag kunnen, ‘vanwege het elektrisch rijden’. Maar misschien, als je een beetje zoekt, is er een verzekeringsmaatschappij die korting geeft op de verzekeringspremie? Ik meen dat er een bromfietsverzekeraar bestaat die wat korting geeft ivm elektrisch rijden.

Overigens Philip, rijden mijn vrouw en ik al jaren op een emax-scooter, zie http://www.e-max-scooter.com (oude versie). De silicon batterijen moeten onderhand vervangen worden, maar ook na 4 jaar doen ze het nog redelijk goed.

Het is jammer dat Vectrix failliet is, ik zag deze motorfiets altijd als één van de meest volwassen en uitgerijpte elektrische voertuigen die op de weg is. Ik hoop maar dat bezitters niet in de kou komen te staan voor wat betreft onderhoud en reparatie. Verdere doorontwikkeling zal voorlopig ook wel van de baan zijn. Jammer.

In plaats van een kwakkelende fossiele auto-industrie te redden had het van meer toekomstvisie getuigd als een dergelijk innovatief bedrijf wat ondersteuning had gekregen. Maar ja. Het fossiele denken heerst nog, helaas.

@Koen :
Het verzekeren van de motor was een avontuur op zich, de meeste maatschappijen verzekeren hem niet omdat ze niet in het systeem zou passen. Het veld : aantal cc, is verplicht, en nul is geen geaccepteerde waarde.
Ik had een aanbod van een verzekeraar via Elipo , en na veel rondvragen verzekerde alleen de motorrijders bond en de ANWB hem. De KNMB moest eerst een week uitzoeken wat het nu voor een soort motor zou zijn. Maar kwam wel met het beste bod tenslotte. Van alle bedrijven hoorde ik dat dit het eerste electrische motor voertuig was dat aangeboden werd. Ik ben overigens dan wel benieuwd waar de andere Vectrix rijders in Nederland hun motor dan verzekeren.
…. Anyone?
@Pavel : Dank voor het compliment. Ik wil je de worksheet sturen (Open office format) maar ik weet niet of dat via de site kan als link of ik het naar een mail adres kan sturen .. Admin?

Over Vectrix als bedrijf. Ik heb inmiddels vernomen dat de US branche inderdaad failliet is , maar dat de Europese tak het nog goed doet. Dat betekent in ieder geval dat er nog een hoop onderdelen in omloop zijn (De fabriek staat in Polen) Of je dan nog steeds Vectrii kan kopen? Dat is me niet helemaal duidelijk.

Prima artikel, erg prettig geschreven.
Echter ik ken geen NimH technologie die 10 jaar mee gaat.
Het lijkt mij verstandig om per jaar een hoger bedrag voor de afschrijving van de accu te reserveren.
Als ik er vanuit ga da dat het “batterij pack” is opgebouwd uit losse cellen.
Denk ik aan max 500 keer laden ontladen tenzij, men slechts een deel van de volle capaciteit benut.
Zie link voor meer info http://www.varta-microbattery.com/en/mb_data/documents/graphs/graphs_55118_en.pdf
Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe technologie lithium/ijzer deze is zeer snel te laden echter nog met een zeer beperkte capaciteit.

@Rob
Ik hoop dat je ongelijk hebt. 🙁 De NimH accu’s zijn wel 80.000 km gegarandeerd. Ze zijn van hetzelfde type als degene die in de Honda Civic en de Toyota Prius gebruikt worden. De feedback is dat er nauwelijks capaciteits verlies optreed tussen de jaren. Of het helemaal vergelijkbaar is met het gebruik in een EV is dan de vraag…
In ieder geval : Doordat het laden en ontladen via een zogenaamd BMS (Battary Management System) geregeld wordt is de levensduur een stuk langer dan “ongeregeld” laden en ontladen. Als je de Fora leest (Een interessant forum is visforvoltage.org) dan is vooral bij de oudere modellen inderdaad de accu het grootste onderhouds probleem.
Ik heb me dus gehouden aan de 80000 km als opgegeven maar ik deel je bezorgdheid over de daadwerkelijke levensduur.. We gaan het zien.

@Pavel,

Ik heb van Philip de worksheet met alle berekeningen ontvangen. Deze is toegevoegd aan het artikel zodat iedereen hem kan zelf kan downloaden. De sheet is te vinden net boven de algemene conclusie.

@ Philip
80.000 km in inderdaad een mooie garantie, maar wat heb je er aan als de fabrikant failliet is.
Voor alle batterij systemen, geld dat temperatuur,aantal cycli, manier van laden/ontladen een key factor is.
De 80.000 zou dus een gemiddelde waarde moeten zijn,
Bij normaal verkeer moet je voor die 80.000 km toch zeker rond de 1.000 keer laden.
Zonder dat ik de details van het laadsysteem ken wil ik mij van verder commentaar onthouden of dit mogelijk is.
10 jaar lijkt mij met NimH echter aan de hoge kant.

@Philip Rodrigues: In hybride auto’s worden de NiMH-accu’s heel anders gebruikt dan in een puur elektrisch voertuig, dat kun je niet zomaar vergelijken. In een Toyota Prius bijvoorbeeld wordt het accupack altijd tussen de 20 en 80% ladingstoestand gehouden. Doordat het nooit helemaal wordt ontladen kan het makkelijk 200.000km meegaan. In een EV zal het pack regelmatig veel dieper ontladen worden en dat vreet aan de levensduur.

Ik ben een van de (helaas) weinig andere, nederlandse Vectrix eigenaars. Heb hem sinds 22/4/2009 en rijd er 4 d/w woon werk verkeer mee (tot 50 km/d waarvan bijna 40 snelweg zonder bijladen).

Heel erg jammer dat ze de recessie niet gaan overleven, maar ik heb toch wel hoop dat er op de een of andere manier een doorstart gaat worden gemaakt. Moet Toyota niet eens motorfietsen gaan maken? 😉

De ‘donkere’ koplamp, daar is een oplossing voor: stadslicht aan, grootlicht-sein knop 2 seconden ingedrukt houden tot de toeter geluid maakt en dan los laten, daarna van stads naar grootlicht schakelen. Zo staan groot en stadslicht tegelijk aan! Wordt automatisch gereset zodra je stopt. Komt van de site http://www.vectrixowner.com (heb het zelf nog nooit hoeven testen)

Dat irritante verticale trillen had ik ook, de voorband er opnieuw omheen laten leggen bleek niet te helpen. De dealer heeft er uiteindelijk 2 nieuwe banden opgezet, problem solved. De banden hadden beiden een hoogteslag, misschien een slechte serie?

@Martine
Bedankt voor de tip, hij gaat binnenkort voor onderhoud naar de garage, dan gaan die punten meteen mee. Goed om te weten dat ik niet de enige partikulier in Nederland ben die een VX-1 gekocht heb 🙂

@Rob / @Jeroen
De VX-1 accu’s worden niet geheel ontladen bij het “oprijden” . De BMS verminderd de stroom bij teruglopende capaciteit om haar geheel af te knijpen bij 20% lading. Bij opladen wordt ook niet meer dan 80% vd capaciteit opgeladen. Kortom er is veel gedaan om de accu’s ook die 80000 km mee te laten gaan.
Mocht je de scooter lang laten staan, dan loopt de accu wel snel leeg, bij te lage lading zou je de accu’s beschadigen bij opladen.
De lader start ook niet meer bij een te lage spanning, dan moet je de accu handmatig opladen, cel voor cel.
Er is goed nagedacht over het geheel. Er staat helaas weinig van dit al in de handleiding, maar goed, er staat ook weinig in de handleiding van een ICE motor over de brandstof inspuiting en de geregelde katalysator afstelling 🙂
Tenslotte moet het ding gewoon doen wat het belooft te doen. Rijden.

Wanneer je de vectrix in zijn gehele levensduur beschouwt is deze misschien iets goedkoper dan een conventionele scooter.
Wanneer je milieu ogen naar de Vectrix kijkt is hij slechter dan een conventionele motor. Immers een accupack maken en recycelen vraagt veel van het milieu en dat geldt ook voor de rest van de electronica in de vectrix. Het hele verhaal lijkt een beetje op de vergelijking van de levencycli van de Toyota Prius tov de Hummer waarbij de Hummer minder slect is voor het milieu…..
Maar helaas kijkt de NL melieu lobby alleen naar het gebruik van electrische voertuigen en dat zal op termijn erg kortzichtig blijken.

@Box
Nou, dat is een argument dat inderdaad eerder is gebruikt. Echter, de NiMH batterijen zijn op dit moment voor bijna 95% recyclebaar. (http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080409165059AA45KVD) levert een handleiding over hoe te recyclen. Dus het is mogelijk. De energie die het kost (want daar gaat het dan over) kan voor het elektrische gedeelte geheel duurzaam opgewekt worden. Een ander, nog niet helemaal bewezen dus negeer dit als je wilt, is het vernieuwen van verouderde batterijen.
Wat de electronica betreft, in de Vectrix zit niet minder electronica dan in een willekeurig ander ICE motor. Wat dacht je van het brandstof inspuitings en het motor beheer? Dat zijn ook halve laptops tegenwoordig.
Het koper uit de elektromotor wordt zeker hergebruikt. Koper is veel te duur om weg te gooien. Dat gezegd hebbende, de elektromotor gaat waarschijnlijk vele malen langer mee dat de equivalente ICE motor.
Kortom, ik durf te beweren dat de EV’s beter voor het milieu zijn. Daarmee wil ik zeker niet beweren dat ze niet vervuilen want dat is niet natuurlijk waar. Banden, frame, remmen etc. zijn gewoon hetzelfde en als we de accu’s gewoon in de natuur flikkeren schiet het inderdaad niet op.

heb ook een vectrix en vermaak me er goed op.

mbt de verzekering: had geen enkel probleem ermee, me vaste tussenpersoon de gegevens gemaild en had binnen notime offerte terug (en uiteindelijk daadwerkelijk verzekerd) en bijna de helft minder aan kosten/km (ben ong280 kwijt p/jr en ook allrisk 75% kon ook wa+casco doen maarja blijft een nieuw voertuig dus doe je dan meestal niet)

ik vind trouwens jouw gehaalde actieradius wat tegenvallen. ik haal bij mix van snelweg(10km)/provinciaal(5km)/stad(5km)ruim 6okm (zit vaak richting 70+ km die ik kan afleggen)
ik geef wel toe: ik rijdt op de snelweg als er geen file is gewoon vaak 80km/u. en provinciaal wil ik wel eens gewoon 65km/u rijden. trek me niks aan van verkeer achter me en dat scheelt natuurlijk, al heb ik ook met wat steviger doorrijden gewoon gemakkelijk 60km kunnen afleggen

@Ed,

Ik vind het toch wel prettig om gewoon met het verkeer mee te rijden. Daarbij de maximum snelheid niet overschrijdend. Daarmee heb ik maximaal 55 km op een lading gehaald.
Wat bij de laatste check naar voren kwam was dat de battarijen nooit helemaal opgeladen zijn geweest. Er moet 30 Ah in de accu’s worden geladen. Het maximum geladen was 23 Ah. Na een harde software ingreep door Escini gedaan moet de batterij nu geforceerd 30 Ah laden.
Helaas kwam ik er niet achter of dat gewerkt heeft omdat ik nadat ik achter aan de file aansloot afgelopen dinsdag werd aangereden op de Vectrix en nu met een total losse motor en een bekken fractuur thuis zit. Zal me leren me aan de regels te houden 🙁
Gelukkig wel goed verzekerd.

Philip,

Ik hoop dat je goed hersteld van het ongeval! Ga je een nieuwe Vectrix halen of zie je daar vanaf?
Ik ik heb zelf een overjarig model besteld bij Elipo dus ik ga binnenkort ook mijn woon-werk verkeer op een Vectrix afleggen. Ik heb de optie om binnendoor of via de snelweg te gaan en de enkele reis is ~30KM dus ik ben benieuwd wat mijn actieradius zal zijn.
Groetjes,
Mico

@Mico
Hee Mico, ik ben zeker de moed nog niet verlopen en sterker nog, ik heb het andere overjarige model besteld bij Elipo, hij wordt over een paar weken opgeleverd. 🙂 Wellicht komen we dan elkaar nog tegen.
Nu je er toch mee bezig bent, ik heb destijds net voordat ik platgereden werd nog met Elipo een aantal wijzigingen laten doorvoeren aan de vx-1 om het rijden wat te verbeteren. Dus neem die meteen mee bij de aflevering:
1. Vervangen van de hoofdzekering door een van 200 A ipv 125A. Vooral bij publieke laders wil de kleine zekering nog wel eens springen. Bovendien is de 125A zekering in de praktijk uberhaubt al iets te krap bemeten
2. Laat het gat onder het stuur dichten (Niet de luchtgaten, maar een soort van temperatuurs sensor gat) Daar komt water door binnen waardoor je lader denkt dat er sluiting is en dan laadt ie niet meer op.
3. Check of de banden geen hoogte slag hebben. Er was een reeks van vectrii waarvan de Pirelli’s zorgden voor een trilling in de scooter bij 50 km/u
4. Check de afstelling van de koplamp, die staat vaak iets te laag.
5. Vraag of de batterij al geconditioneerd wordt opgeleverd of vraag precieze instructies dat te doen. Het maakt een hoop uit in de actieradius.
6. Heel veel plezier met de scooter!

@Mico, ja dat is hem, trouwens interessant te zien dat ie rijdend mee kan terwijl op de foto de wielen al zichtbaar niet meer in een lijn staan…. Ik zou er niet meer op rijden …. 🙂 Hij is niet voor niets total loss verklaard. Kilometer stand klopt ook niet, ik had er 3500 km mee gereden, ik denk dat ze de stand in mijlen hebben genomen.

Ik heb er ook een besteld,
hij is inmiddels binnen.
Ik ga hem 4 jan ophalen.
Wonen doe ik in Breda, werken in R’dam.
Op mijn werk mag ik hem in de fietsenkelder zetten en daar op laden.
Breda- R’dam is 48 km, 40 km snelweg, 8 km door de stad.
Ga experimenteren met welke snelheid ik deze afstand kan overbruggen.
Dank voor de nuttige informatie.
Willem

Ik zit momenteel in Boston,
de fabriek in Middletown bestaat niet meer.
De productie is overgeheveld naar BEDFORD.
Weet iemand het adres?

Hmm, ik meende te weten dat de productie geheel naar Polen is overgeheveld. Ze worden helemaal niet meer in de US gemaakt. Bedford is het ontwikkel centrum waar de tot voor kort de nieuwe technieken aan het ontwikkelen waren.
In ieder geval heel veel plezier! Ik haalde Amsterdam – Baarn (40 km) na een goede conditionering (let daar echt goed op) van de batterijen over 80 km wegen met stukken 50 km weg ertussen. Zonder de conditionering haalde ik dat niet eens.

De productie van VECTRIX motoren zit voor de EU in Polen. Voor de US, de R&D en verdere doorontwikkeling, adviseer ik iedereen die er interesse in heeft, de berichten goed in de gaten houden.

VECTRIX en zijn berijders hebben een prima toekomst in het vooruitzicht.

Gelukkig en gezond 2010 !

Ik heb nu sinds een paar weken mijn Vectrix in bezit. Het was een overjarig model. Blijkt dus uit September 2007 te zijn (ruim 2 jaar stil gestaan!).
De eerste keren tot het rode batterij lampje aanging gereden om de accus weer op peil te krijgen.
Hoewel de range bij het aanzetten nu steeds boven de 60 KM aangeeft heb ik nog niet meer dan 45Km op een lading gehaald tot het rode lampje ging branden. Gisteren was hij bij aankomst op het werk (33KM) al leeg! Het traject dat ik afleg is 30% 50KM/h (stad) en de rest 60-80KM/h (buitenweg). De route via de snelweg durf ik niet aan, die 12KM snelweg is denk ik te veel voor de accu. Kan door het koude weer komen maar de range valt mij tegen. De leeftijd van de accu´s zal ook een rol spelen. Ik hoop dat het met warmer weer beter wordt.

@Mico
Gefeliciteerd met de vx-1.
De range problemen had ik ook met de nieuwe VX-1. (versie 2009)
Wat voor mij hielp was het geheel leegrijden van de vx-1. Dus niet alleen het lampje, maar helemaal tot het niet meer verder willen van de fiets. (Rondjes rijden rond je huis) het zal opvallen dat je heel ver moet rijden om hem leeg te rijden. Nadat ie helemaal leeg is , helemaal opladen. (Laat hem wel eerst een uur afkoelen want na het helemaal leegrijden wordt de accu erg warm, uurtje is genoeg met deze buitentemperaturen)
Doe dit de tweede keer precies zo, helemaal tot kruipen leegrijden.
Dan weer helemaal opladen. Nu zijn de accu’s geconditioneerd.

Mocht dat niet genoeg helpen, maak een afspraak met de leverancier om te kijken of de batterijen wel volledig zijn opgeladen. (30 Ah geladen) als dat niet gebeurd kan er via de interface een geforceerde 30 Ah opladen worden opgegeven. Laadt hem dan weer helemaal op.

Succes en laat ons weten of dat geholpen heeft!

@Philip
Dat zal ik gaan doen, ondertussen heb ik exact 24 uur een verbruiksmeter tussen het stopcontact en de vectrix gehad. De verbruiksmeter gaf aan dat enkel het aansluiten op het stroomnet al 107 Watt aan verbruik oplevert. Veel meer dus dan het 40W sluipverbruik wat je in je artikel noemt!
Ik heb meerdere keren gekeken gedurende 24 uur en telkens was dit 107W. In die 24 uur zat ook 1 laadcyclus waarbij de accu’s van 35% naar 100% zijn geladen. Het totale verbuik in 24 uur was 5.5KWh. Met andere woorden bijna de helft van het opgenomen vermogen (2.5KWh) gaat naar het sluipverbruik!
Wellicht heb ik een erg onzuinige lader, want 107W sluipverbruik is wel erg veel en niet echt miljeu vriendelijk natuurlijk.
Ik ga nu een schakelklok gebruiken waarbij ik de vectrix slechts 5 uur stroom gun om zijn laadcyclus uit te voeren (tenzij er een conditionerings laad cyclus plaatsvindt natuurlijk)

Advies, check per vectrix het sluipverbruik want dat wil nog wel schelen dus!

@Mico
Wow, dat is wel veel. En dan te bedenken dat de lader niet eens druppelaadt. Idioot dat het zoveel sluitstroom kost. Het is een ouder model dus wellicht is het iets wat in het latere model is aangepast. Ik denk trouwens dat je met zoveel lekstroom je de leverancier / verkoper wel mag aanschrijven want het lijkt me dat 100 watt ook een zeker hitte gevaar voor de lader kan betekenen.

@mico,

Wat bedoel je precies met “de vectrix slechts 5 uur stroom gun om zijn laadcyclus uit te voeren (tenzij er een conditionerings laad cyclus plaatsvindt natuurlijk)” hoe ga je dit laatset controleren en met welke frequentie bepaal je dan wanneer je de volledige kalibratie laat plaatsvinden van de accu??

@philip,
Met de huidige temperaturen zal hitte niet zo’n issue zijn maar goede tip ik ga dit wel in de gaten houden als het warmer wordt.
@vvx1,
zoals ik het heb begrepen doet de vectrix alleen een conditionering wanneer je voorbij het rode batterij lampje rijdt. Dus dat wordt dan mijn indicatie voor handmatig checken. Ik heb trouwens de schakelklok nu op 3,5 uur staan want dat blijkt al ruim voldoende voor een standaard “opportunity” laad cyclus.

Heb er ondertussen 300KM opzitten en moet zeggen dat hij wel lekker rijdt. Heb ook al een paar keer de snelweg route genomen en gelukkig redt de accu dit toch wel. Dus positief!

@mico,
Ik weet niet van wie je begrepen hebt dat de accu alleen geconditioneerd wordt wanneer je tot het rode lampje leeg rijdt. Het kan geen kwaad om de accu leeg te rijden totdat het rode lampje gaat want dan wordt de accu telkenmale op de overige onderdelen geinitialiseerd. Dat houdt meestal in dat eerder opgeslagen gegevens worden gewist en informatie wordt ingevoerd die de computer vertelt hoe nieuwe gegevens moeten worden opgeslagen.
De conditionering vindt altijd plaats en wel aan het eind van het laadproces. Met een amperage van tussen de 1-2, worden de accu-elementen dan gekalibreerd.
Advies: laat minimaal dit 3 keer per week plaatsvinden. Dus inpluggen en uit laten draaien totdat de machine het proces zelf afsluit. Zo hou je de accu in optimale conditie.

@VVX1
Mijn laadcyclus duurt elke keer even lang namelijk iets meer dan 3 uur. Dat is dus totdat de motor zichzelf helemaal uitzet (EC000 op de display als je contact aanzet), vandaar dat ik de timer gerust op 3,5 uur kan zetten. Ik pak dus elke keer die eindkalibratie al mee.
Dat komt omdat ik altijd hetzelfde stuk rij, ‘sochtends naar kantoor en daar laden en ‘smiddags weer naar huis en weer laden. Telkens aan het einde van de rit 4 á 5 streepjes over. De range meter kijk ik al niet meer naar, die is vrij onvoorspelbaar en dus nutteloos.
Op een werkdag laadt hij dus 2x per dag. Met een verbruiksmeter meet ik elke keer wat er per laadcyclus in gaat en dat is elke keer 3,9KWH. Met andere woorden mijn dagtrip van 61KM kost 7,8KWH = 128WH per KM, dit is vrijwel identiek aan de bereking van Philip in het artikel hierboven en die is hiermee dus bewezen.
Ik heb afgelopen weekend voor de 1e keer een deep discharge gedaan (doorrijden tot 20KM/H de max is) maar heb geen enkel verschil gemerkt in range.
ODO staat nu op 850KM trouwens.

@mico
Dat je niets in de range merkt snap ik wel. Dit kan ook nog niet na 1 of 2 keer. Discussie over range is de moeilijkste die je kunt voeren. Iedere rit is weer anders. Zo heb ik zelf 105 km in de stad gehaald. Alleen maar regenerative remmen, langzaam gas geven (de gas dus niet ineens opendraaien maar de machine op gang laten komen en daarna pas acceleren) en de bandenspanning goed in de gaten houden.

Hallo weet iemand na hoelang moet het accupak vervangen worden? Denk eraan om mijn Tmax interuilen voor een vx1.Zijn er mensen die een soort gelijke wissel gedaan hebben, en nu liever anders hadden besloten?(of niet)Hoe zit het met het bochten werk (grondpelling)kan ik de band tot de rand gebruiken of is de motor of kuip de beperkende factor?

@Etienne,
Neus maar eens rond op dit forum: http://visforvoltage.org/forums/vectrix
Ik ga er persoonlijk van uit dat ik maximaal 30.000KM ga halen. Kosten voor een nieuw accupakket is ongeveer 4500,-Euro. Dit is dus 15ct per KM.
Met het bochtenwerk zit het wel goed hoor, een proefrit zal dat wel beamen.

Ik heb nu 8000KM gereden en nog geen terugval in capaciteit. Helaas staat mijn Vectrix nu al 2 maanden bij de importeur om schade te repareren na een kleine aanrijding. De levering van onderdelen is echt dramatisch slecht. Ik baal daar flink van. Hou daar dus ook rekening mee.

Wel zou er sprake zijn van de komst van lithium accus’s voor de Vectrix. Meer range en minder zorgen. Als ik jou was zou ik daar op wachten of kijken of je voor een mooie prijs een overjarig exemplaar kunt krijgen en daar later die lithium set in laten bouwen (er komt namelijk ook een retrofit optie).

Thanks ,en ja hoorde dat er een zwaardere accu komt 60 ampere of zoiets? wat is dan de huidige capiciteit? en is lihium beter? Weet iemand waat ik een super Tmax in kan ruilen voor zo’n vectrix?

Hallo Etienne.
Toevallig hebben we een tmax en een vectrix. Vooral voor langere afstanden gebruiken we de TMAX. (Range blijft altijd een issue)
Ik zou daarom ook meer kiezen de Vectrix er naast te nemen, immers betaal je bijna geen gebruiks kosten voor de Vectrix terwijl je wel bespaard op brandstof als je de Vectrix boven de TMax kiest.
De geruchten over nieuwe accus hoor ik al vele jaren. Ik denk dat je je moet instellen dat er geen ontwikkeling meer zal zijn op het VX-1 platform. Dus het is zoals het nu is.
De Li batterijen hebben momenteel nog steeds grote nadelen. Zo zijn Li batterijen gevoeliger, verouderen sneller, en het probleem van de runaway discharge is potentieel een groot gevaar bij grote packs. Door de extra bescherming die je moet toevoegen op de scooter blijft wat je over houdt aan capaciteit vermoedelijk op hetzelfde nivo als wat we nu met de NiH accu’s hebben.
Er zijn nieuwe technieken in ontwikkeling maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat er voor de Vectrix vervang packs komen.
Hoe ik ook dol ben op de VX-1, dit model is uitontwikkeld.

hoi philip ik ben al zo verwend, heb er ook een kawa bij dus 3 word teveel. Tmax is puur woon/werk maar is zo VET te rijden dat ik hem overal voor gebruik.(Handeling is TOP middenbok de grens) rijd de vectrix het zelfde ? Die info over dat 60amp accupak stond in een mailtje dat ik van de importeur van vectrix kreeg! misschien dus toch een grotere acceleradius!(ofzoiets)

@etienne Cool! Kan je dat mailtje hier posten? Het waren vooral de importeurs en winkens (Elipo en Escini) die erg conservatief waren over voorspellingen over de batterij upgrade. Lijkt me tof, want met de ritten die ik maak zit ik vrijwel altijd net aan de rand van de range ( effectie 45 km bij voorzichtig gebruik)

hoi heb de text van het mailtje even gekopieerd voor je;Geachte heer Kraster,

In 2011 komen er mogelijkheden om een keuze te maken uit verschillende accu pakketten. Dan is er een mogelijkheid om tot maximaal 60Ah te gaan die aan uw wensen voldoet.

Een topkoffer kan op de Vectrix gemonteerd worden.

Ik adviseer u onze site http://www.escini.nl regelmatig te raadplegen op nieuwe producten. Indien er dan iets van uw wens opstaat kunnen wij u altijd adviseren.

Mvg
Gijs Verhagen
Escini International BV

Verzonden vanaf mijn draadloze BlackBerry®-toestel

Hoe zat het met de handeling van de vectrix? komt het in de buurt van de Tmax?

Wow 60Ah, dat is dus 2x zoveel als de huidige accu’s!
En waarschijnlijk nog lichter ook.
Dan wordt die 100KM range opeens haalbaar 🙂

Hallo mede vectrix gebruiker.

Vectrix NL is failliet. Enig idee waar ze nog te onderhouden zijn? Mijn dealer is er van de ene op de andere dag mee gestopt.

Hoop van je te horen,

Daphne

ja das goed balen he….
ik weet nog niet wat ik nu ga doen….electrisch onderhoud zal wel lastig worden. Moet eigenlijk nieuw accupakket hebben maar ja he….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *