Zelfbouw zonne-energie systeem

Geplaatst door Hans Maas in Zonne-energie 28 Reacties»

3rd-panelDoor de jaren heen kon ik merken dat mijn elektriciteitrekening hoger en hoger werd, alleen al door al de moderne apparaten die niet meer uit kunnen worden gezet en alleen de hele dag op stand-by moeten staan. Dit doet niet alleen de natuur pijn maar ook mijn bankrekening omdat ik elektriciteit aan het verbruiken ben voor niets.
Dit probleem is op zich moeilijk op te lossen (want zo zijn deze apparaten nu eenmaal ontworpen). Dus begon ik naar een oplossing in andere energie vormen te zoeken om mijn onnodige energie verbruik te compenseren en de pijn van de natuur en mijn bankrekening te verlichten.

Windenergie was voor mij geen oplossing omdat ik in een bebouwde omgeving woon, hydro elektriciteit is ook geen optie vanwege het uitblijven van stromend oppervlakte water dus was zone energie voor mij de oplossing. Dan was er bij zone energie de enorme hoge prijs, deze is veel te hoog voor wat het systeem in zijn 20 jarige bestaan ooit zal produceren. Dus over naar een subsidieregeling voor dit project, maar subsidie voor een project zoals dit zijn zeer gelimiteerd en liep ik de kans om deze aan te vragen mis. Maar ik wilde toch een zone energie systeem maar niet voor een enorme hoge prijs, en was de enige optie om zelf een systeem te maken.
Ja je leest dit goed, ik wilde zelf mijn eigen zone energie systeem gaan maken en kan ik nu vol trots zeggen dat het goed mogelijk is en wel met materialen die locaal in de doe het zelf winkels en op het Internet zijn te verkrijgen. Nee ik ben geen technisch wonder en heb ik geen zeeën van ervaring op technisch gebied, ik heb simpel gezegd goed rond gekeken en veel informatie gewonnen over hoe zonnepanelen werken, hoe andere dit hebben gedaan en langs deze weg mezelf aangeleerd hoe ik een zonepaneel moest gaan bouwen.

Het begin van de bouwuitdaging

Na dat ik mijn huiswerk had gedaan ontdekte ik dat er een zonnecellen fabriek op een paar uur rijden van mijn woonplaats is gevestigd die mij kon voorzien van zonecellen voor dit project (anders moest ik deze via het Internet bestellen, maar omdat ik vanwege mijn geringe kennis nog vragen had was dit de beste optie).
Met de informatie die ik had verzameld heb ik een aansluitschema gemaakt en heb ik doorsnee glas gehaald bij een locale glashandel. Gereedschap wat ik nodig had lag voor een groot deel al in de schuur en anders haalde ik dit bij een locale doe het zelf winkel en was ik klaar om te beginnen met bouwen van het eerste zonnepaneel.
Zie voor de gebruikte materialen de lijst hieronder welke niet alleen aangeeft welke materialen ik heb gebruikt maar ook hoeveel stuks, wat deze hebben gekost en waar ik deze heb gekocht. Deze materiaal lijst is voor 1 paneel en de lijst voor het totale systeem is voor 2 panelen, de inverter en de productie meter.
Installatie materiaal zoals koperdraad, junction boxes, schroeven en bevestiging materiaal staan niet opgegeven omdat ik deze niet hoefde te kopen omdat ik deze al had of zelf heb gemaakt.

Total per panel
Amount Item Price Euro Shop
28 3.1 Wp Solar Cells 99.96 Solland Solar Cells BV
2 Glass sheets 45.50 Budgetglas, Zaandam
1 6 Amp Blocking Diode 1.30 Othec Electronica
24mtr Tab Ribbon 2mm wide 6.00 Greenrevolution4u.com
2mtr Bus Ribbon 5mm wide 2.22 Greenrevolution4u.com
1 Flux 0.60 Chris van der Zwaal
1 Junctionbox 3.99 Gamma
1 Terminal block 0 Used old material
1 Solder 0 Used old material
1mtr Heat Shrink Tubing 1.05 Othec Electronica
1 100% silicone sealant 11.73 Gamma
1 Tile crosses 0.45 Gamma
2 30x30x3 aluminium angle bar 28.58 Gamma
1 Installation materials 9.98 Gamma
Total 211.36  

Lijst van benodigde materialen voor 1 paneel

System Total
Amount Item Price Euro Shop
2 Panel 422.72  
1 Inverter 0 Free
1 Production meter 19.00 Praxis
Total 441.72  

Het bouwproces

Ik soldeerde de zonecellen volgens het aansluitschema in serie omdat dit de voltage van elke cel bij elkaar optelt om zo de nodige (en hoogste) voltage te krijgen.
Ik maakte een 28 cel paneel (4 rijen van 7 cellen) omdat dit het beste in mijn tuin zal gaan passen en zal me theoretisch gaan opleveren 28×0.5=14V. Het amperage wist ik op dat moment nog niet omdat ik B kwaliteit cellen had gekocht om als eerste voor het project mee te “spelen” (dit scheelde weer in de onkosten tijdens het experimenteren).

Na het solderen van de cellen lagen dezen op z’n kop (omdat ik de achterkanten van de cellen als laatste soldeerde) en zo kon ik meteen op de achterkant van alle cellen een klein beetje silicone kit doen om hiermee de cellen op een glasplaat te plakken (deze glasplaat wordt dan meteen de achterkant van het paneel). Na de glasplaat op de cellen te hebben geplaatst liet ik het geheel goed uitdampen (het is van groot belang om de silicone goed te laten uitdampen omdat de dampen reageren met het soldeertin op de cellen).

Hierna draaide ik de glasplaat om en plaatst ik tegelkruisjes op de glasplaat en tussen de cellen welke het paneel in een later stadium meer stevigheid zal geven.
Na het plaatsen van de tegelkruisjes bracht ik silicone kit aan langs de buitenkant van het paneel tot zo’n 3cm van de rand (deze vrije ruimte wordt in een later stadium opgevuld).

Hierna plaatste ik een 2e glasplaat boven op de cellen (eigenlijk op de tegelkruisjes omdat deze boven de cellen uitsteken). Ja ik heb zojuist dubbelglas gemaakt met geïmplementeerde zonecellen, hoe eenvoudig kan een ontwerp zijn.

sealed-panel
De cellen tussen de 2 glasplaten, hier bij kan duidelijk gezien worden hoe ik de cellen in serie heb verbonden met een – aan de rechterkant (zwart) en + aan de linkerkant (geel).

Hierna liet ik de constructie voor minimaal 24 uur drogen, langer is beter vanwege de silicone dampen.

Nu hebben we nog steeds de open ruimte rond om de buitenkant van het paneel. Dit vulde ik op met nog meer silicone kit. Nu heeft het paneel 2 silicone barrières, mocht er 1 gaan lekken dan is er altijd nog een 2e barrière om dit probleem op te vangen en is al het werk niet voor niets geweest en het paneel nog gewoon werkt. Nu liet ik het paneel 3 dagen goed uitdampen.

Na dat de silicone goed is gedroogd en al de dampen zijn vervlogen plaatste ik aluminium hoeklijn langs de buitenkant van het paneel voor sterkte en afwerking.

3rd-panel
Één compleet paneel.

Aan de achterkant van het paneel plaatste ik een junction box met een kroonsteen blok. Aan één kant van het blok komt de + en – van het paneel in en aan de andere kant komt de kabel die naar de inverter gaat. In de junction box komt ook een diode tussen de + die van het paneel komt en de + die naar de inverter gaat, deze diode voorkomt dat er elektriciteit terug naar het paneel gaat wanneer het paneel niets produceert (zoals tijdens de avond uren).
junction-box-panel-3
De junction box aan de achterkant van het paneel met de diode

De inverter

Ik zocht kontact met een locale zonepanelen leverancier voor een geschikte inverter die ook lage vermogens aan kon (uiteindelijk ga ik maar een kleine hoeveelheid elektriciteit produceren met dit paneel). In de winkel lag al jaren een kleine inverter die maar moeilijk verkocht kon worden en kon ik deze gratis krijgen omdat deze inverter ander nog jaren in de winkel zou blijven liggen. De inverter is een OK-4, met een ingangsvermogen van 24V tot 50V tot een maximum of 100W. Dit leerde mij dat 1 paneel niet genoeg is omdat dit mij maar 14V zal gaan leveren, dus moet ik een 2e paneel maken en deze in serie aansluiten met het 1e paneel om zo 28V te krijgen wat genoeg is om de inverter te laten produceren. Deze 14V bleek inderdaad genoeg te zijn om de inverter te laten produceren maar was de productie niet echt sterk dus maakte ik een 3e paneel om de productie kracht te geven en werd de productie hiermee mooi stabiel.

Ik weet dat deze inverter goed is voor een maximum van 100W en dat de 3 panelen meer geven (135W), maar dit geeft geen probleem omdat de inverter de teveel geproduceerde elektriciteit zelf reguleert (de elektriciteit die de inverter teveel krijgt geeft hij af als warmte). Nu weet ik wat je denkt; ik verwaarloos elektriciteit meteen al aan het begin van de bron. Dat is waar, maar dit is alleen midden op de dag voor een paar uurtjes wanner de zon het sterkst is en op een optimale hoek naar de panelen schijnt, en het merendeel van de dag (eigenlijk de meeste dagen) is dit niet het geval. Nu beginnen de panelen met produceren zodra de
Hierdoor produceer ik in totaal meer in de onderrange (elke dag) dan een paar uur (enkele dagen) in de bovenrange.

Cijfer feiten

Omdat deze OK-4 inverter geen ingebouwd display heeft om de productie af te lezen moest ik een aparte productie meter zien te krijgen. En je raad het al, ook voor deze meter was ik niet bereid om de volle “zonepanelen wereld prijs” te gaan betalen. Ik ben naar de locale doe het zelf winkel gegaan en heb ik hier een ELRO M12 Power Calculator gekocht, deze is eigenlijk bedoeld om aan te geven hoeveel elektriciteit een bepaalde huishoud apparaat verbruikt maar werkt deze ook goed om de productie mee aan te geven (deze Calculator werkt 2 kanten op, hij geeft aan wat een apparaat verbruikt maar ook wat er terug het net in wordt geproduceerd).

912-watt-record
De ELRO M12 productie meter met 91W home build zone energie.

Fabrieksgegevens gaven door dat elke cel geeft 0.5V x 6A = 3Wp in de meest ideale situatie. Voor de panelen zou dit per paneel betekenen 28 cellen x 3Wp =84Wp.
Maar van voorgaande opgedane kennis heb ik geleerd dat deze cijfers altijd zeer positie gereflecteerd zijn en dat 20% productie wordt gerealiseerd in het echte leven.
In dit geval betekent dit een eerlijk realiseerbare productie van 67Wp per paneel.

Mijn panelen zijn zeker niet optimaal georiënteerd, maar dit is voor nu ook niet het uitgangspunt (zo gek als dit mag klinken). De panelen staan onder en hoek van 10 graden (i.pv. 35) en staan niet exact gericht naar het zuiden. Maar waar de panelen nu zijn geplaatst is een tijdelijke opstelling met als uitgangspunt om informatie te verzamelen gericht op duurzaamheid (kijken hoe de panelen zich gedragen in regen, hagel en een blazende zon en wat voor uitwerking temperatuursverschillen hebben).
Een definitieve plaats krijgen de panelen in de nabije toekomst.

Het voorgaande ingedachte houdend produceren de panelen toch 15V x 3A = 45Wp per stuk. Concluderend dat de uitgang voltage maximaal is. De amperage kan hoger, dit kan worden gerealiseerd door de panelen beter naar de zon te richten maar in deze tijdelijke opstelling is dit niet mogelijk. Kijkend naar de maximale geproduceerde voltage en de 45Wp output (zelfs nu de panelen niet optimaal naar de zon staan gericht) kan worden gezegd dat week-34
Wekelijkse productierapport van week 17 tot 34.

Nu zullen de critici onder ons zeggen dat dit niets is, maar aangezien het feit dat de panelen meer kunnen leveren door alleen al de paatsingshoek te veranderen, de panelen kleiner zijn dan standaard panelen en dit zijn maar 3 panelen. Al met al kan ik dus tevreden zijn met de opbrengsten en geven het feit dat mijn originele uitgangspunt was om het sluipverbruik weg te nemen is dit project tot nu toe geslaagd.

Behalve de duurzaamheid (want deze test is nog gaande) kan ik zeggen dat zelf bouw panelen net zo goed werken als de panelen die in de winkel verkrijgbaar zijn.
3-panels1
De 3 panelen druk bezig met het oogsten van de zon.

Toekomst gedachten

Mijn toekomstplan is om eerst de panelen verder te testen op duurzaamheid omdat ik tot nu toe voornamelijk geconcentreerd ben geweest met het maken van panelen en ik nog niet echt weet hoe ze zich gedragen na te zijn bloot gesteld voor een langere tijd aan het genadeloze weer. Na deze tijd is er nog een optie om te kijken of het mogelijk is om zelf een zone volger te maken waar deze of grotere panelen op komen te staan. Hierdoor zal de productie in ruime mate toenemen door de grotere panelen en omdat de panelen altijd onder de goede hoek naar de zon zijn gericht. Natuurlijk zullen alle punten die ik onderweg leer op de site zetten zodat iedereen deze informatie kan gebruiken.

En voor de critici; ja jullie hebben gelijk, dit is geen gratis elektriciteit omdat ik nog steeds moet betalen voor alle materialen maar zodra de gemaakte kosten zijn terug geproduceerd zal dit systeem mij gratis energie geven door het oogsten van de zon.

Om mijn kennis te delen heb ik een website gemaakt waar je zelf kunt zien hoe ik dit project heb gedaan, de productie gegevens om te laten zien hoe ik de zon aan het oogsten ben en natuurlijk hoe je dit zelf kunt doen aan de hand van tekst, foto’s en video. Waarom wachten tot morgen als je vandaag kan beginnen?


Hans Maas, weblog: Home Build Solar System

Home Build Solar System is de website waar je al de informatie kunt krijgen die je nodig heb om zelf een zonepaneel en bij behorend systeem te maken.

Gerelateerde artikelen

28 reacties op “Zelfbouw zonne-energie systeem”

@Hans: mooi gemaakt paneel! Een paar (opbouwend bedoelde) opmerkingen/vragen:

* Hoeveel Wp is het paneel nu precies? Je noemt meerdere waarden (84Wp, 67Wp, 45Wp) maar welke is het nu? Een cel of paneel kan maar één Wp-waarde hebben. Dat een momentaan gemeten vermogen daarvan afwijkt is natuurlijk goed mogelijk maar dat heet dan geen Wp. Ik ga er vanuit dat het 84Wp is.
* Als ik het goed lees heeft één 84Wp-paneel € 211 gekost, waarmee de relatieve prijs op € 2,51 per Wp komt, zonder omvormer. Realiseer je je dat zonnestroominstallaties tegenwoordig al verkrijgbaar zijn voor minder dan € 4 per Wp? Als je (bv. in Amsterdam) gebruik kunt maken van een aanschafsubsidie kan die prijs zelfs omlaag naar net iets boven de € 2,5 per Wp. Dan heb je dus fabriekspanelen met een lange garantie én de omvormer + bevestigings materiaal erbij. Ik vraag me dus af hoeveel daadwerkelijke prijswinst je hiermee behaalt, ook als je de te verwachten levensduur van een fabriekspaneel en een zelfbouwpaneel naast elkaar legt.
* Het grootste probleem bij zelfgebouwde zonnestroompanelen is vocht wat na verloop van tijd toch bij de cellen weet te komen. Ik heb in de loop der tijd in diverse forums gelezen hoe na een paar maanden tot een paar jaar toch vocht binnendrong, ondanks meerdere lagen kit van goede kwaliteit. Ik hoop dat het jou niet gebeurt maar het is iets om goed in de gaten te houden.
* Het glas van fabriekspanelen is speciaal gehard en ontspiegeld glas. Hierdoor is het bestand tegen o.a. hagelstenen tot een bepaalde grootte en snelheid, en bereikt een groter deel van het zonlicht de cellen. Vensterglas, wat jij zo te zien gebruikt hebt, heeft die eigenschappen niet.
* Het actief volgen van de zon heeft in Nederland minder voordeel dan je wellicht denkt. Een groot deel van de opbrengst komt van diffuus licht (bewoking) en dan heeft zonvolgen geen zin. In zonnige klimaten is de winst veel groter. In Nederland kan het ook nog wel eens hard waaien, je zult de installatie daar dus op moeten begroten. Ook zit je met onderhoud: de panelen zelf zijn feitelijk onderhoudsloos (ik hoop dat jouw zelfbouwpanelen dat ook zullen zijn) maar de bewegende delen van een volgmechanisme zullen onderhoud nodig hebben. Je loopt het risico dat je de prijs per opgewekte kWh omhoogstuwt, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Hoe dan ook is het een leuk project en ik kan me voorstellen dat het je een goed gevoel geeft om zoiets zelf te maken.

Jeroen,

Bedankt voor de positieve feedback.

Elk paneel geeft 84 Wp en heeft inderdaad 211 euro gekost.
Deze kosten zijn zonder omvormer maar deze is dan ook gratis verkregen en komt dit de totaal prijs zeker tegoeden. Mijn constructie kosten kunnen zeker nog omlaag omdat ik niet echt heb rondgekeken naar waar ik de goedkoopste deal kan sluiten.
Om subsidie te krijgen greep ik (voor dat ik met dit project begon) naast de pot dus ja als je subsidie kan krijgen dan werkt je argument, voor mij werkte het dus niet.
Over de levensduur kan ik nog niets zeggen. De panelen staan nu buiten sinds april en is er nog steeds geen teken van vocht.
Ik heb 2 verschillende silicone afdichtingen aangebracht met het idee dat als 1 lekt de 2e dit probleem opvangt.
Ook weet ik van het geharde glas probleem. Maar dit glas was niet eenvoudig aan te komen en was de prijs (voor het kleine stukje wat ik nodig had) veel te hoog. Uiteindelijk ging het hier om te proberen om panelen zelf te maken en verbeteren van het concept is de volgende stap.
Het maken van een zonevolger kwam zo uit de lucht vallen en dacht ik dat het een leuk vervolg project kan zijn. De voor/na delen heb ik verder niet bekeken. Je heb natuurlijk gelijk dat z’n volger ook stroom en onderhoud nodig heeft, maar geeft dit meteen een mooi frame om de panelen op te monteren.
Een groot voordeel van het zelf maken is dat de panelen zo goed als in elke maat kan worden gemaakt die gewenst is zolang je aan het vermogen kom van de omvormer.

Hans.

Oh, nog één laatste opmerking: het lijkt me een vrij dure en omslachtige oplossing om het sluipverbruik van je apparatuur op te gaan wekken met zonnestroompanelen. Heb je er wel eens aan gedacht om het sluipverbruik te elimineren door middel van bv. stekkerschakelaars? Sluipverbruik is eeuwig zonde en is te vergelijken met een druppelende (in sommige huishoudens zelfs hard stromende) kraan. Dat los je toch ook meteen op?

Jeroen,

Niet alle sluipverbruikers kan je afzetten, als het zo eenvoudig ging had ik zeker gewoon de stekker van het apparaat eruit getrokken.
Maar ik moet ook zeggen dat het een leuk project om te doen is en het een geweldig gevoel geeft om ze zien hoe je “eigen” energie opgewekt wordt, hier kan geen euro tegenop.

Ik ken het gevoel 🙂

Je zegt dat het niet mogelijk is om alle sluipverbruikers af te zetten? Toch is ons dat gelukt. Als wij slapen, of weg zijn, is ons huis elektrisch gezien dood, op de koelkast en CV-ketel na (en natuurlijk de zonnestroompanelen). Het was gewoon een kwestie van en paar stekkerschakelaars en stekkerblokken met schakelaar plaatsen, dat is alles! Nu wordt onze zonnestroom voor nuttige zaken gebruikt ipv dat het nutteloos weglekt.

Het is echt mogelijk!

Geweldig, dit project!!!

Nog een besparingstip: in veel situaties in het donker kunen we met veel minder licht toe, onze ogen zijn behalve tot zeer geschikt bij zonlicht, ook tot zeer geschikt bij maanlicht (onbewolkt en volle maan) ge-evolueerd. Maanlicht heeft een andere kleurstelling (kleurtemperatuur is koeler) en een veel veel lagere intensiteit dan zonlicht. Als de lichtintensiteit iets te hoog wordt, dan zien we het maanlicht ook niet meer.

Dus als je met een bescheiden LED lamp de omgeving zo diffuus mogelijk verlicht, dan gebruik je heel weinig energie. Daarvoor volstaat vaak dan al de ouderwetse knijpkat in kombinatie met een kleine accu, waarmee je een stuk ‘vooruit’ kunt knijpen. Bij dergelijk licht zie je net als bij maanlicht toch nog een hoop. Ruim voldoende voor situaties als ’s nachts naar de WC gaan.

Daarnaast kan iedereen voor zichzelf experimenteren met een dergelijke verlichting tijdens bv douchen, ontbijten en allerlei andere zaken waar we haast op de tast ook al onze weg zouden kunnen vinden, en dus geen grote behoefte hebben aan zeer gedetailleerde waarneming in kleur, waarvoor feller licht (zonlicht) nodig is.

Hans, ik neem graag kontakt met je op vanwege een eigen vinding voor een zonvolgsysteem. Gezocht op jouw website, maar daar vind ik geen mogelijkheid hoewel die daar wel genoemd staat. Wel krijg ik consequent een foutmelding midden net onder het bovenste deel. Zou je mij willen mailen met je gegegevens? aan: mail@jmf.is

@Jan Maarten Fernig,

Je tip voor het toepassen van koel licht ’s nachts klopt helemaal. Dat dit werkt heeft te maken met de werking van ons oog. Het menselijk oog heeft staafjes en kegeltjes. De staafjes werken vooral bij lage verlichtingssterktes (schemer, nacht), en de kegeltjes bij hoge(re) verlichtingssterktes (overdag). Daar het oog in beide situaties (hoofdzakelijk) gebruik maakt van andere sensoren, is er daarmee ook een andere gevoeligheid. De overdaggevoeligheid wordt Photopische gevoeligheid genoemd, vooral gebruik makende van kegeltjes. De nachtgevoeligheid wordt Scotopische gevoeligheid genoemd, vooral gebruik makende van staafjes.Het menselijk oog is gevoeliger voor licht (van meer blauwachtige kleur) en de S/P ratio geeft aan, voor het licht van deze lamp, in hoeverre de efficiëntie van deze lamp hoger is voor nachtgevoeligheid dan dat deze is voor daggevoeligheid.

Inmiddels bepalen we bij nieuwe lampmetingen de S/P ratio. Hierdoor kun je zien hoe goed de lamp geschikt is om ’s nachts te gebruiken. Hoe hoger de S/P ratio hoe beter. Meer informatie over de S/P ratio kun je vinden in het volgende artikel: S/P ratio

zone energie = zonne energie
zonepaneel = zonnepaneel
zonecellen = zonnecellen

Dit moest ik even kwijt, ik kan er niets aan doen.

Verder gefeliciteerd met je mooie panelen, knap werk!

Mooi project, gefeliciteerd met het resultaat!

Misschien dat je nu een schatting kan geven wat nu precies de terugverdientijd is? je weet: Money talks! haha.

grtz/suc6

Omdat de zonnecellen vanwege de dikte van de tegelkruisjes ruim tussen de glasplaten zitten, zal het contact met de glasplaten minder zijn dan bij gekochte panelen.
Daardoor zullen de cellen minder gekoeld worden en dus een lagere opbrengst hebben.
Enig idee in hoeverre dat bij jouw panelen slechter is, als bij fabriekspanelen?
Hoe zou je dat kunnen meten?

Zwerius,

Je heb gelijk over de verliezen die ik heb die door het glas komen, niet alleen de ruimte tussen de glasplaten geven een klein verlies maar ook het soort glas wat ik heb gebruikt. Ik heb normaal glas gebruikt en de industrie gebruikt gehard glas wat de stralingen beter doorgeeft.
Tijdens de bouw van de panelen had ik geen gehard glas, ik kon hier gewoonweg niet aankomen omdat ik maar een kleine hoeveelheid nodig had en de prijs voor een probeer project als dit was te hoog. Maar dit probleem is voor de volgende panelen opgelost.
Veelal zie je hout als achterkant van een zelfbouw paneel, dit komt het warmte probleem zeker niet tegoeden en heb ik dierdoor voor glas gekozen wat de warmte beter afgeeft dan hout (wat dus al een verbetering is). De tegelkruisjes zijn gebruikt om het paneel sterkte te geven omdat op deze manier de 2 glasplaten elkaar versterken. De ruimte tussen de glasplaten is nodig omdat zelfbouw panelen nooit zo plat zijn afgesoldeerd als industrie panelen, dit omdat het soldeerwerk handwerk is en iets dikker is. Zou ik de ruimte niet hebben dan zou het gewicht en de eventuele bewegingen in het paneel de cellen beschadigen.
Ik heb zo even geen idee hoe ik zou moeten berekenen wat het verschil zou zijn als ik de cellen direct contact met het glas laat maken. Maar mijn volgende paneel zal wel via het directe glas contact model worden gemaakt. Nu ben ik bezig met EVA sheet om te kijken hoe ik dit het beste kan installeren. Hierna heb ik maar 1 glasplaat nodig en seal ik de cellen direct met EVA sheet hiertegen aan (net als een industrie paneel), dan is het verschil eenvoudig te zien.
Wel geeft de fabriek natuurlijk een opbrengst cijfer voor de cellen, maar net als met een industrie paneel is dit cijfer optimistisch, dit samen met het glas verschil en het feit dat ik toch zelfbouw panelen heb kan ik niet van dit gegeven cijfer uitgaan. De resultaten zullen zich in de praktijk moeten laten zien, en deze resultaten hou ik niet achter en staan op de site bij de productie resultaten.

Hans.

@Hans: precies, en daarom stelde ik je ook die vraag. Ik vind het grappig dat ik toen ik onze nieuwe tafel aan vrienden liet zien de reactie was “mooi ding, was vast duur, maar ziet eruit als goede kwaliteit, zal vast lang meegaan”. Over onze zonnestroompanelen is de reactie steevast “ah, cool spul, maar wel duur zeg. Wat is de terugverdientijd?”

Ik snap dat verschil in reactie nooit zo, maar dat zal wel aan de kronkels in mijn hersenen liggen ben ik bang.

@Jeroen
Er bestaat mogelijks wel een terugverdientijd van een auto: de investering zelf begint bij de aankoop (+ verzekering + eerste tank benzine + garage/parkeerplaats + rijbewijs). Tot zover het voor de hand liggende deel, nu de “inkomsten”/terugverdiensten…
Eerst en vooral: respect (of status). In onze maatschappij worden mensen met een auto hoger geacht dan simpele fietsers en voetgangers. De status zelf is niet winstgevend, maar de kans op beter betaald werk dat je beter past, stijgt zeker 10 keer (of 100?). Het hogere maandelijkse bedrag op je rekening en het extra plezier zijn enkele van de inkomsten.

Helaas moet je wel nog dikwijls tanken en verzekering betalen. Daarnaast bezorgt een beter betaalde job ook meer stress.

Tot zover kan er een kosten/baten-analyse gemaakt worden die er positief uit zal zien (schat ik). Het probleem stelt zich pas later:
* De auto zorgt voor vervuiling en die vervuiling wordt door heel de gemeenschap gedragen.
* Er moeten wegen gelegd worden, ja, die betaal je met je belasting, maar de vernietiging van talloze ecosystemen komt ook op de gemeenschap terecht.
* Risico… Autoverkeer zorgt jaarlijks voor duizenden doden…
* De veel te goedkope grondstoffen en het transport ervan is ook weer positief voor de chauffeur, maar niet voor de wereldgemeenschap.

Ik schat dat 50% van de auto’s zich in 3 tot 15 jaar terugverdienen als de vrijheid en het genot ook meegeteld mogen worden. Die andere 50% verdient zich eigenlijk nooit terug en resulteert in gestressde, koopzieke, gekwetste (of dode), zieke, ongelukkige of … mensen. (Vul zelf maar in) Deze betalen achteraf het gelach.

De balans van de wereldgemeenschap ziet er positief uit: economische groei. Maar het ziet er niet dat de gevolgen van de ecologische krimp uitblijven.

Voor een TV is het vergelijkbaar, maar minder complex.

Een heel mooi project, gefeliciteerd. Ik ben heel benieuwd hoe de panelen het volhouden. Iets wat je zelf maakt en goed werkt, geeft een geweldige voldoening.

Leuk gedaan ! Zelfbouw opent misschien wel de mogelijkheid voor verschillende vormen en afmetingen van zonnepanelen.

Beste Hans,

Leuk project!, voor de (evt.) volgende panelen, zou ik graag het juiste glas beschikbaar willen stellen.

Beste Hans,

Goed plan om te trachten vooruit te komen. Innovatie gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan.
Volgens mij wordt het inmiddels meer opstaan dan vallen en is je doelstelling nagenoeg bereikt.
Vraag: Hoe gaat het sealen nu met de EVA sheets? Lijkt me lastig om een groot oppervlakte mooi luchtdicht af te sealen. Gebruik je hiervoor een fohn of verfbrander?

Graag je reactie/tips.

Ik heb vorig jaar ook de stoute schoenen aangetrokken.
Bij deze mijn zelfbouw zonnepanelen project!
Het is een systeem van 5 panelen van elk 128Wp op een Matervolt Soladin 600 net inverter.

Link: http://www.frankgroot.nl

groetjes,
Frank

Heb ook een soortgelijk project online, maar dan een zonneboiler systeem, geheel zelf ontworpen en gebouwd met doe-het-zelf materialen uit diverse bouwmarkten en hobbywinkels.
Gr. Harry

Hoi Wim,

Ik kom toevallig op deze pagina van uw project en ben erg verrast! Ik studeer aan de TU Delft en ben nu met een project bezig voor Biosphere Solar. Dit is een Delftse start-up die circulaire zonnecellen wil gaan produceren. De techniek die zij willen gebruiken komt verrassend veel overeen met de techniek die u heeft gebruikt in uw zonnepanelen en ik zou het daarom erg interessant vinden om hierover te sparren met u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *