Reparatie Samsung Koel/Vries RSE8KPUS
Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg 10 Reacties»Een vriend van me had zijn 1700 euro dure Samsung koel/vries-combinatie stuk; hij reageerde niet meer op gebruikersinvoer en functioneerde niet meer. Alhoewel de kast in 2009 is gekocht, kon Samsung het ding niet meer repareren!!! Nee, ze (Samsung NL) stelden doodleuk voor een nieuw model van 2000 euro te kopen! Een voorbeeld van hoe onduurzaam een bedrijf kan zijn, hoe het dus niet moet! Gelukkig wisten we het weggooien van een 1700 euro apparaat te voorkomen, door vervanging van een component van 1,2 euro, gelukkig nog te koop bij een elektronicakomponentenleverancier die je fysiek kunt bezoeken.
Geen reactie meer
Het apparaat bleek op een bepaald moment te gaan piepen. Men kwam er ’s morgens na het opstaan achter. Er stond water (ontdooid) onder de koelkast wat al leidde tot waterschade aan de vloer, en het piepen hield niet op. Dus de stekker eruit, even gewacht en weer erin gedaan. Het piepen stopte echter de koelkast reageerde niet meer op gebruikersinvoer. Koelen was gestopt en de levensmiddelen konden deels gered worden door ze in een andere koelkast te plaatsen.
Plaats van het bedienelement. De gebruiker kan hiermee verschillende zaken instellen van het apparaat. Zie ook de gebruiksaanwijzing.
Voorzijde bedieningspaneel.
Garantie?
In eerste instantie werd gekeken of het apparaat nog garantie had. Er was blijkbaar voor 5 jaar garantie gekocht en die bleek inmiddels verlopen, namelijk in 2014.
Onderzoek
Toen zelf eens gekeken waar het aan kon liggen, gezien er toch geen garantie op het apparaat zat. Middels wat zoeken al snel het moederboard gevonden (zit bovenop het apparaat).
Het moederboard.
Dit bord zit vol met elektronica. Dit om bepaalde delen van de koel/vriescombinatie aan te sturen, zoals het bedieningspaneel, de compressor, een aantal motoren voor oa ijs te verdelen, de verlichting, en ook sensoren worden hierop aangesloten. Zonder een schema is dit moeilijk te onderzoeken wat er eventueel mis aan is. Er stonden op het bord wel een aantal punten met +12V en +5V en die waren goed na te meten en bleken allemaal te kloppen.
Toen het displayboard blootgelegd.
Het displayboard oftewel het bedieningspaneel
Daar zaten alleen maar een 6-tal schakelaars op en achter de zwarte plaat een hele hoop ledjes als indicatielampjes. Omdat niet duidelijk was hoe alles aan elkaar hing (meerdere verbindingslagen door het paneel heen) is alleen de verbinding tussen moederboard en displayboard draad voor draad gemeten en dat bleek in orde.
Een handige alleskunner (Edmond Kopra) eens gemaild en verteld wat we hadden gezien en getest. Hij stelde dat het displayboard stuk was en daarvoor een nieuw gekocht zou moeten worden.
De Samsung helpdesk (soap)
Dat board hadden we proberen te bestellen echter was niet meer leverbaar. Een medewerker van 2ServiceBV had me eerst verteld van wel, en gaf me ook een link naar het product, echter bleek toch niet meer leverbaar. Samsung zou het niet meer leveren!
Dus dan Samsung gebeld voor eventueel een reparatieafspraak. Daar gebeurde iets geks: Samsung NL meldde dat het displayboard niet meer te bestellen was, want het apparaat was in 2002 met de productie gestart. Dus nu was het 2015 en de productie ervan was gestopt. Echter ze vergeten dat het product nog wel in 2009 verkocht is geweest. Een product van 1700 euro dat 5 jaar na aankoop niet meer gerepareerd kon worden! Tsja, de reactie van Samsung NL was dat de klant maar een nieuwe moest kopen. De klant was het er natuurlijk niet mee eens. Samsung NL zei dit te begrijpen en zouden binnen 24 uur met specialistische hulp komen. Een monteur belde binnen een paar uur daarna. Hij kon langskomen en analyseren, en dat zou 105 euro kosten. Wij wilden een reparatie, en hij biedt alleen maar een analyse aan (voor 105 euro). Toen we hem uitlegden wat we al wisten, kon hij bevestigen dat het displayboard niet leverbaar was. Dus zeer waarschijnlijk, was onze conclusie, kon deze persoon de koelkast niet repareren, maar dus wel voorstellen om langs te komen voor een 105 euro kostende analyse!
We verbaasden ons over de “service” van Samsung en hebben bedankt.
Reparatie, dan toch?
De enige mogelijkheid die ik nog zag, was het aanschaffen van een repair manual (die ik gelukkig wel kon vinden in de USA) en hoopte dat ik met dat manual mogelijkerwijs meer van het displayboard en de rest kon komen te weten en misschien dan zelf het displayboard te repareren.
Het manual kwam na een paar weken en ik zocht het schema op van het bedieningspaneel.
Het schema voor het aftasten van de schakelaars en het weergeven van de keuzes middels de ledaanduidingen. In het oranje vlak het displayboard zelf. Bij de blauwe lijn de 6 schakelaars en in het groene vlak alle ledjes.
Middels dit schema was ik in staat om de verbindingen op het displayboard te testen. Bleek dat er een schakelaar was die het niet goed deed, SW2. Deze bleek niet meer goed te onderbreken (niet betrouwbaar).
De schakelaar SW2 die niet betrouwbaar meer was.
Deze heb ik eruit gesoldeerd en toen moest er toch een nieuwe komen. Want het betrof de temperatuurinstelling van het vriesgedeelte. Gelukkig dat we in Eindhoven nog een heuse elektronica-onderdelenzaak hebben waar je langs kunt gaan, genaamd Brigatti.
Brigatti elektronica-onderdelenzaak in Eindhoven
Zij hadden wel een vervangende schakelaar.
De schakelaar, a 1,20 euro, die de slechte zou vervangen.
Toen de schakelaar vervangen was, bleek dat het bedieningspaneel deels wel gebruikt kon worden, waaronder alle instellingen behalve deze van schakelaar 2, de instelling van het vriesgedeelte. Ook werd duidelijk dat de instelling van het superkool gedeelte (in te stellen door SW1), niet betrouwbaar ging. Terwijl het systeem aanstond zijn de spanningen gemeten over de schakelaars als deze niet ingedrukt werden. Dat was een wisselspanning, omdat de schakelaars maar af en toe aangestuurd worden door het moederboard. Bleek dat SW1 een veel lagere spanningsval had (1.5 V) dan alle andere 5 schakelaars (4V). Deze SW1 is eruit gehaald en toen bleek dat alle instellingen middels SW2 – SW6 goed en betrouwbaar werkten. SW1 is niet meer nieuw gekocht omdat de eigenaar deze functie liever niet wilde gebruiken en wel eens bang was dat zijn kinderen deze functie (die veel stroom slurpte als superkool werd ingesteld) per ongeluk aan zouden zetten. De keuze was daarom om het gerepareerde paneel in te bouwen zonder SW1.
LEDs op het displayboard
Blijkt dat de leds op het displayboard niet allemaal meer even helder schijnen. Ook zijn sommigen niet meer goed afleesbaar. De blauwe leds die in productie van dit apparaat (dus eerder dan 2009) gebruikt zijn, waren niet van dermate kwaliteit dat deze een lange aflezing mogelijk maken. Destijds waren blauwe leds nog erg nieuw en wellicht vond Samsung het wel speciaal om deze leds te gebruiken. Jammer echter dat na 6 jaar het gehele displayboard matig tot slecht afleesbaar is geworden.
Een opname van het board. De intensiteitsverschillen zijn goed te zien. Ook het getal 0 bij “Freezer” heeft segmenten die niet allen even helder zijn. In de praktijk is de intensiteit van het Power Freeze icoon goed afleesbaar (niet te helder) en het woord “Select” van “CoolSelect Zone”. De rest is nauwelijks afleesbaar, al helemaal niet overdag.
Conclusie
Het is dan toch gelukt om een apparaat van 1700 euro, na 6 jaar gebruik volgens Samsung afgeschreven en rijp voor de sloop, te repareren.
De hulp van Samsung zat hem erin te adviseren om een nieuwe te kopen, en een monteur te sturen die 105 euro zou rekenen voor analyse (maar geen reparatie).
In die zin vind ik de multinational Samsung niet duurzaam. Zij zouden er eventueel toe verplicht moeten worden om reserve-onderdelen toch zeker nog 10 jaar na laatste verkoop beschikbaar te hebben, voor een dergelijk apparaat.
Dergelijk niet duurzaam gedrag waarbij (dure) apparatuur niet meer gerepareerd kan worden en dus weggegooid moet worden, zorgt voor nog meer onnodige afval en belasting van het milieu. De enige reden die ik kan bedenken is dat Samsung liever nieuw wil verkopen en zo geld verdienen; een erg kortzichtige insteek. Wellicht gerechtvaardigd door te stellen dat ieder ander (bedrijf) het ook doet, wat erop neerkomt dat alleen economische principes leidend zijn (en niet duurzaamheid of eigen culturele normen en waarden). Dit gedrag moet mijns inziens omgebogen worden.
Gelukkig kon ik middels internet nog met een specialist over de resultaten spreken (Edmond), is nog wel een service manual te koop en hebben we nog een heuse elektronicazaak Brigatti in Eindhoven waar we de benodigde componenten nog kunnen vinden.
Dat laatste vind ik wel duurzaam.
Update
Ondertussen is een energie-verbruiksmeting gestart.
Tijdsduur [uur] | Verbruik [kWh] | Verbruik/jaar [kWh] (extrapolatie) |
---|---|---|
466 | 52 | 978 |
1780 | 188.6 | 928 |
Daarnaast is middels een marktplaats website, maar dan in Oostenrijk, in Wenen toch nog een displayboard gevonden. Bij een particulier. Deze is besteld en ingebouwd en nu is de uitlezing weer zichtbaar.
10 reacties op “Reparatie Samsung Koel/Vries RSE8KPUS”
Knap stukje duurzaam speurwerk. Heeft e.e.a. nog invloed gehad op het verbruik? Ik zou me kunnen voorstellen dat de supercool functie (snel ijsblokjes ?)relatief veel energie verbruikt. Valt hier nog wat te tweaken om energie te besparen :-)? Dit succesverhaal moeten jullie zeker delen op andere – internationale – reparatiesites!
Hier ook een Samsung koel/vries combi (ander model, zelfde bouwjaar).
De brakke blauwe LEDs zijn erg herkenbaar.
Hoewel hij zijn werk naar behoren doet, wordt hij wel degelijk direct gerecycled als hij stuk gaat: hij laat zijn warmte aan de zijkant en is dus niet goed tegen een muur te zetten of in te bouwen met de zijkant, na-isoleren (tip!) is onmogelijk en hij verliest de temperatuurinstelling na stroomuitval. Tel daarbij op dat de nieuwere koelkasten met vacuümisolatie veel zuiniger zijn met meer binnenruimte en het is op alle gebieden een goed idee om zijn leven niet onnodig te rekken.
@kpvleeuwen: heb je een indicatie wat je bespaart wanneer je een nieuwere koel/vriescombinatie koopt? Want deze combi kostte 1700 euro en dat weggooien en dan een andere (van Samsung) kopen die vergelijkbara is, kostte 1800 – 2000 euro….
@kpvleeuwen
Ik geloof direct dat vacuümisolatie veel zuiniger is. Maar of het beter voor het milieu is om “zijn leven niet onnodig te rekken” is zeer de vraag.
Mijn oude, en vast zeer onzuinige koelkast gaat al 15+ jaar mee. Een hoger energieverbruik maar wel 2 koelkasten bespaard tov een vervangingscyclus van 5 jaar. De productie, transport, etc v/e koelkast kost ook energie en is dus slecht voor het milieu. Ik vraag me dus af of “zijn leven niet onnodig te rekken” een slecht idee is.
Ook puur financieel gezien betwijfel ik of sneller vervangen slim is. Je koopt namelijk heel erg veel stroom voor e1800.
Vaak is het zo dat je voor super isolatie flink wat extra geld moet neertellen. Het is lang niet zeker dat je dat geld terugverdient door besparing op elektra.
Tip indien mogelijk plaats de koelkast op een zo koel mogelijke plaats. Zelf de buitenkant extra isoleren door er een goedkope plaat tempex tegenaan te plakken. Beide tips kunnen flinke besparingen opleveren.
10 jaar componenten op voorraad houden is niet per definitie beter voor het milieu. Als leverancier moet je namelijk een inschatting maken hoeveel ervan nodig zou kunnen zijn. aangezien dit een schatting is, zal het dus meestal niet kloppen en moet er dus een overschot vernietigd worden na 10 jaar. Na 10 jaar zijn er zeker weer betere (efficientere) mogelijkheden dus onder de streep lijkt het me handiger om een nieuwe te kopen en de oude te re-cyclen.
Ik ga de huidige koelkast eens op verbuik meten. Dan weten we gewoon wat het ding verbruikt en of dat veel of is niet.
Voor mijn gevoel is het niet correct om een koelkast van 1700 euro, na 6 jaar te moeten afschrijven omdat Samsung het niet meer kan repareren. Dus als, om dat te voorkomen, componenten 10 jaar op voorraad moeten worden gelegd dan moet dat dan maar. Of ze zorgen voor een ander, vervangend component of ze bieden een repairservice aan die daadwerkelijk een component zelf repareert, zoals ik zelf gedaan heb.
@mvdsteen hulde voor de moeite en het resultaat! Dat had ik niet gezegd in mijn eerdere bericht, maar ik vind het fantastisch.
Je oplossing hier is nog beter dan de hele print vervangen, dus eind goed, al goed.
Mijn koelkast is een veel kleiner en eenvoudiger model dat nog geen €1k kostte in 2009.
Dat ik aangeef dat ik bij een vergelijkbare storing niet zoveel moeite ga doen, heeft met alle door mij genoemde factoren te maken: hij is ongeschikt voor extra isolatie, het display is ook al stuk en leent zich niet goed voor reparatie (bij mij is de bediening vastgelijmd) en dat hij zijn instelling kwijtraakt bij stroomuitval is gewoon hinderlijk.
Ook verwacht ik niet dat het bij die ene reparatie zal blijven; ik heb ook al 2 wieltjes in de vriezer opnieuw vast moeten zetten en een lade gelijmd.
Al met al ben ik er niet zo blij met dit apparaat en weet ik nu beter waar op te letten bij een koel/vriescombinatie.
Deze aanpassen naar mijn wensen heeft een lage WAF (de koelkast zal dan zeker een week uit bedrijf zijn) met onzeker resultaat, en als een nieuwe dan ruimer, zuiniger is én van een ander merk (stemmen met je portemonnee) zal dat mijn keuze zijn.
Vooralsnog doet-ie het nog overigens 🙂
Overigens, over het al dan niet vervangen van een goed werkende koelkast heeft MilieuCentraal een mooi verhaal getypt (link onder mijn naam hierboven).
Een Amerikaanse koelkast met koudwater en ijsblokjesdispenser zoals hierboven is sowieso niet heel zuinig, maak maar een warmtebeeld. De dispensers zijn een behoorlijk warmte(/koude)lek. Ook is voor de vriezer de oppervlakte/inhoud verhouding erg ongunstig vergeleken met een vriezer onder de koelkast.
Maar nogmaals, mooi gerepareerd.
Ik zal ook eens een warmteplaatje maken van de koelkast. Het jammere is wel dat ik weer geen vergelijk heb, maar ergens moeten we beginnen.
Verder is inmiddels een verbruiksmeting gaande. Die gaan we gewoon eens een maand laten gaan en dan wwten we hoeveel kWh deze koelkast in een maand verbruikt.
Wow, service 😉
Ik hoop dat mijn kennis hopeloos verouderd blijft en dat de koelkast nog redelijk state-of-the art blijkt.