Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg, Zonne-energie 86 Reacties»

Dit artikel legt uit waarom er maximaal 600 W aan zonnepanelen mag worden aangesloten op een bestaande groep.
Noot: “vanaf NEN1010:2015 is het niet langer meer toegestaan om een PV-installatie bij te voegen op een bestaande groep. Ivm standaardisatie en europese afstemming dient een PV-systeem (ongeacht het aantal panelen of vermogen) op een aparte (dedicated) groep te zijn aangesloten”

Plaatje waarschuwing

NOOT 4 april 2010: volgens Milieucentraal mag er tot 600 Wp aangesloten worden. Zie hier de snapshot uit de webpagina:

uitlegmilieucentraal

Lees in de rest van het artikel voor 500 W dan dus 600 W. De stroom die dan van de inverter kan komen is maximaal 600 W / 230 V = 2.6 A.

Je zult zien dat dit is om brandgevaar als gevolg van te hoge stromen, te voorkomen. Misschien klinkt dat gek, te hoge stromen van die 500 W (waarvoor je al veel geld hebt moeten investeren in panelen), maar lees gerust verder…

Een normale groep, maximaal 16 Ampere

In het plaatje staat een schematische voorstelling van een groep, met 230 V draden die naar een verbruiker gaan. De groep is afgezekerd met 16 A. Let wel, dit is een bestaande groep, waarop verschillende stopcontacten zitten waarop verbruikers aangesloten kunnen worden.

Plaatje van een normale groep

Ik heb voor het gemak even de aardelijn weggelaten. Je ziet links komt de net-fase binnen, wordt afgezekerd met 16 A en loopt dan via twee leidingen (de fase en de nul) naar de verbruiker. De verbruiker mag maximaal 16 A trekken, voordat de zekering eruit slaat.
Een verbruiker kan dus van alles zijn, een elektrisch kacheltje, een wasmachine, etc.

500 Watt extra door toevoegen van zonnepanelen

In het geval dat er zonnepanelen worden ingekoppeld in de groep, dan zullen de zonnepanelen, afhankelijk van de zonneinval en het aantal panelen, dus energie leveren aan het net. Stel dat er op een gegeven moment 500 W wordt gegenereerd.

Plaatje van groep met 500W extra

Wanneer er nu dus het maximale zonnepaneelvermogen wordt geleverd (in dit geval 500 W), dan is het mogelijk dat de verbruiker 18,2 A trekt zonder dat de zekering afgaat. Je kunt zien dat de 18,2 A die door de verbruiker gaar, opgebouwd is uit 16 A vanuit de meterkast (die afgezekerd is op 16 A) en 2,2 A van de zonnepanelen. Nu is 18,2 A blijkbaar nog veilig genoeg om niet tot ontoelaatbare stromen en hitte te leiden in de leidingen.

Wil je meer dan die 500 W genereren, dan moet je een aparte groep (laten) aanleggen. Deze aparte groep moet dan niet toelaten dat er verbruikers op aangesloten worden; er mogen alleen maar vermogen genererende zonnepanelen op aangesloten worden. Dus, alleen maar stopcontacten waarop de convertors van de zonnepanelen aangesloten worden.

86 reacties op “Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep”

de meeste groepen van een huis worden minimaal benut. Zeker die groepen die naar de bovenverdieping gaan. Daarom zou je de 16 Ampere zekering kunnen vervangen door een 10 ampere zekering om zo meer vermogen op te kunnen wekken. Echter word dan wel de vraag hoeveel je ongezekerd zou moeten mogen leveren. Het brandgevaar word groter. De apparatuur is dan wel gezekerd maar de zonnecellen leveren gewoon door. Hierdoor lijkt het mij in het kader van brandveiligheid het slimste om een apartie groep aan te leggen.

mag ik het zo opvatten dat je dus 500 watt aan zonnepanelen op elke groep in huis mag toevoegen ? dus 6 groepen = 6*500 watt=3000watt ?

Dat klopt. Maar dan ga je ervan uit dat er ook allerlei andere apparatuur op die groepen zitten. Als je zoveel zonnepanelen wilt aansluiten dan is het veel verstandiger om deze allemaal op een aparte groep te zetten (dus zonder stroom verbruikers). Je kunt op deze ene groep dan veilig 16A x 230 Volt = 3500 Watt terugleveren.

Joho, je hebt gelijk, op iedere aparte groep mag je dan 500 W aansluiten. Volgens de uitleg in het artikel kom je dan per groep niet uit op stromen door die groep die ontoelaatbaar zouden zijn. Mara let op, je moet er zelf wel goed voor zorgen dat je op iedere groep die 500 W max aansluit, iets wat niet makkelijk kan zijn omdat de groepen niet allemaal bij elkaar liggen (behalve dan in de meterkast). Mocht ooit je huis afbranden agv ik weet niet wat, dan kan de verzekeringsexpert wellicht wel eens moeilijk doen omdat jij niet een aparte groep hebt aangelegd voor je zonnepanelen. Als jij dan zegt dat je je 20 panelen steeds per 4 op 5 verschillende groepen heb geplaatst, is het maar de vraag of de expert dat gelooft…

oke bedankt, maar nu het volgende ik heb nu een krachtstroom aansluiting in mijn garage (380 volt) deze is vertakt in 2 groepen 220volt en een 380 volt lijn. kan ik nu aan de krachtstroom kan een een extra 220 volt groep maken en daar mijn zonnepanelen op aansluiten. of moet ik een nieuwe lijn naar mijn meter kast aan leggen. mag dit ?

Joho, ik denk even na. Krachtstroom bestaat uit drie fasedraden, waarbij de spanning tussen twee fasedraden onderling 400 V is. Leg je 1 nuldraad (de blauwe) dan heb je 230 V tussen iedere fasedraad en deze blauwe nuldraad. Nu heb jij al twee fasedraden van je krachtstroom aansluiting in gebruik als 230 V. Verder zeg je dat je 1 380 Volt lijn hebt. Ik neem dan aan dat je bedoelt dat je twee fase draden gebruikt hebt voor 1 380 V lijn. Als jij nu voor die 380 V lijn precies die twee fases hebt gebruikt die je ook hebt gebruikt voor je twee 230 V groepen (faselijn in combinatie met blauwe nuldraad) dan heb je nog 1 fase van de krachtstroom ongebruikt. Deze zou je, in combinatie met de blauwe nuldraad, kunnen gebruiken als groep om al je zonnepanelen aan te kunnen sluiten. Dat zijn er dan heel veel.
Omdat je toch al krachtstroom hebt, kun je ook besluiten om 3 x 500 W aan panelen aan te sluiten op iedere fase apart. Dat is ook al niet mis.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Dat is natuurlijk om moeilijkheden vragen wanneer je een belasting aanlegt die groter is dan je normaal zonder zonnepanelen kunt doen. De bedoeling van zonnepanelen is niet om grotere belastingen aan te kunnen leggen, de bedoeling is dat de energie dan niet meer uit het net, maar uit je PV installatie betrokken wordt.

Klopt Jan, het is niet de bedoeling dat een gebruiker een grotere dan toegestane belasting aanlegt. Alleen, vaak weet de verbruiker dat niet, en vaak is het ook niet slechts één verbruiker, maar meerdere. Stel nu een zonnige dag, en de zonnepanelen op groep 1 leveren 5 ampère stroom. Stel nu dat ik op diezelfde groep 1 een aantal vebruikers aanzet (oven, vaatwasser, broodrooster) die 20 ampére nodig hebben samen. Ik heb als gebruiker niet eens in de gaten dat ik dit doe, maar het lukt nu wel want er komt dan 5 ampère van de zonnepanelen en de overige 15 van het net. Nu loopt er wellicht ergens in die groep 20 ampère, wat tot brandgevaar zou kunnen leiden.

maar nu het volgende

ik heb nu 8 zonnepanelen (110 wat per stuk) met 8 * soladin 120/54 mogen die op een fase ? en mogen die ook over 2 fasen verdeeld worden ? of moet alles via 1 groep op 1 fase.

groeten

@ joho
Ze mogen alle 8 op 1 groep die nergens anders voor wordt gebruikt, dus een groep waarop alleen maar de zonnepanelen zijn aangesloten. Heb je die niet, dan mag je maximaal 500 W per groep aansluiten. Dat wil dus zeggen maximaal 4 panelen op 1 groep.

maar als ik nu op 1 fase 3 groepen heb zitten en ik gebruik 1 groep voor alleen zonnepalen en de andere 2 groepen voor gebruikers, mag het dan ook ?

als je een groep reserveert voor alleen de panelen op aan te sluiten, dan is dat voldoende en mag je al je zonnepanelen aan deze groep aansluiten.
Af deze zonnepanelengroep nu aan een fase hangt waar ook andere groepen hangen, dat maakt niet uit.
Het gaat er namelijk om dat iedere groep zijn eigen zekering heeft, en waarmee dus gezorgd wordt dat de stroom niet hoger mag worden dan 16 A. Dus jouw zonnepanelengroep kan maximaal 16 A leveren voordat de zekering het begeeft. De andere twee groepen mogen maximaal 16 A trekken. Dit zouden ze normaliter niet kunnen, omdat je een 25 A hoofdzekering hebt (of misschien 35 A?). Nu je je zonnepanelengroep inzet, en stel dat deze 14 A levert op een bepaald moment, dan kunnen de twee groepen gezamenlijk 25 A + 14 A = 39 A trekken, maar per groep niet meer dan 16 A. Er is verder geen onveilige situatie.

oke bedankt
maar als ik 8 netomvormers (soladin 120/54) op een groep op een fase doe, interferen (storen) deze elkaar dan niet ? want volgens mij mogen er maar 4 op een groep ? of heeft dit te maken met de 2,25 A die je maximaal op een bestaande groep mag drukken.

groeten

Die 500 W heeft alleen te maken met brandveiligheid, en dus is een maximum wat je op 1 groep mag zetten, wanneer je die groep ook gebruikt voor andere verbruikers.
Wanneer je een groep reserveert voor je zonnepanelen, kun je gaan tot 16 A, oftewel 3680 W voordat je stop voor die groep gaat protesteren. Wellicht heb je in dit geval meer dan 8 netomvormers op dezelfde groep, wat niets uit moet maken.
Ik heb voor je nog even op de user manual van de soladin 120/54 gekeken, en vond daar de volgende tekst: “Indien u meerdere Soladin 120 inverters wilt aansluiten op het net, kunt u gebruik maken van een stekkerblok. Stekkerblokken voor 4, 5 of 6 inverters, geschikt voor wandmontage en eventueel voorzien van schakelaar en kWh-meter zijn op aanvraag verkrijgbaar.”
Dit geeft ook aan dat er meerdere soladin inverters op 1 groep mogen.

ik heb mastervolt gebeld en die geven aan dat 8 soladins 120/54 op een groep op 1 fase niet storen dus dat kan

bedankt

Als je 1 groep alleen gebruikt voor zonnepanelen en verder geen verbruikers er op aansluit.
Dan zie ik het probleem niet zo erg.

Lastig als je 11 groepen hebt en 11 inverters nofig hebt.
Dan moet ik maar inverters gaan verkopen ?

Heren
Ik ben een leek op vlak van zonnepanelen maar zou dat toch willen doen en hopelijk kan ik hier met jullie eens bekijken als dit haalbaar zou zijn en wat precies de manier van werken is. Ik had graag een aantal zonnepanelen aangesloten zomaar op het net, bij wijze van spreken van het zonnepaneel naar de omvormer enzo in het stopcontact. Zou dit volgens jullie haalbaar zijn.
alvast bedankt
dominique

@Dominique,

Kun je je eigen situatie omschrijven waar je de zonnepanelen wilt plaatsen? Schuin / Plat dak? Orientatie? Heb je last van schaduwval op je dak? Hoeveel kwh wil je opwekken op jaarbasis?

Met vriendelijke groet,

Jeroen

Jeroen

Het is een schuin dak waar zo’n 8 panelen op kunnen. Er is geen schaduwval op het dak. De zon zit heel de dag door op het dak
mvg
dominique

@dominique,

Hoeveel je hiermee kunt opwekken hangt af van de beschikbare hoeveelheid m2 die je kunt gebruiken voor panelen.

Laten we voor het gemak er even uitgaan dat je 8 panelen plaatst van Kyocera van elk 135Wp. Totaal dus 1080Wp aan vermogen.

Deze moeten op een aparte groep geplaatst worden. Een groep kan maximaal ongeveer 3500W hebben.

ps Let er bij een schuin dak op dat je geen dakkapel hebt die schaduw werpt op de panelen, dat heeft een dramatisch negatief effect op de opbrengst.

Ik heb momenteel 1200 Wp (8 “nuon” elementen an 150 Wp) via 2 MasterVolt Soladin 600’s aangesloten op een stekkerblok die naar 1 stopconact (WCD = Wand Contact Doos) gaat. Deze WCD was bedoeld voor een wasmachine/droger op zolder en heeft een “aparte” groep. Hierop is echter geen wasmachine aangesloten, dus die groep is al “apart”en iIk kan mijn PV installatie dus 3x groter maken in de toekomst als ik dat wil en ervoor over heb..!

Wat ik in deze discussie een beetje mis is hoe praktisch om te gaan met de “aparte groep” mocht je die nioet hebben. Boven de 500 Wp is die toch echt nodig blijkt wel uit deze discussie.

Als je afziet van die aparte groep omdat je geen kabels wilt trekken, muren doorboren en meterkasten uitbreiden..#@ kun je natuurlijk overwegen om een “bestaande”groep te gebruiken (c.q. om te dopen) als “aparte” groep, door simpelweg alle stopcontacten te traceren op die groep actrief zijn en die te verwijderen of desnoods af te plakken ! Mijn voorstel is dus om een geschikte “bestaande” geroep op te offeren voor uitsluitend PV en daarmee “apart” te maken.

Via uitbreiding van bestaande andere groepen kun je dan toch wel weer stroom leiden naar de ruimtes die tijdelijk opgofferd zijn zijn !
Armeluis oplossing zijn “verlengsnoeren” naar WCD’s iut een andere groep.

Ik heb momenteel 1200 Wp (8 “nuon” elementen an 150 Wp) via 2 MasterVolt Soladin 600’s aangesloten op een stekkerblok die naar 1 stopconact (WCD = Wand Contact Doos) gaat. Deze WCD was bedoeld voor een wasmachine/droger op zolder en heeft een “aparte” groep. Hierop is echter geen wasmachine aangesloten, dus die groep is al “apart”en Ik kan mijn PV installatie dus 3x groter maken in de toekomst als ik dat wil en ervoor over heb..!

Wat ik in deze discussie een beetje mis is hoe praktisch om te gaan met de “aparte groep” mocht je die nioet hebben. Boven de 500 Wp is die toch echt nodig blijkt wel uit deze discussie.

Als je afziet van die aparte groep omdat je geen kabels wilt trekken, muren doorboren en meterkasten uitbreiden..#@ kun je natuurlijk overwegen om een “bestaande”groep te gebruiken (c.q. om te dopen) als “aparte” groep, door simpelweg alle stopcontacten te traceren op die groep actief zijn en die te verwijderen of desnoods af te plakken ! Mijn voorstel is dus om een geschikte “bestaande” geroep op te offeren voor uitsluitend PV en daarmee “apart” te maken.

Via uitbreiding van bestaande andere groepen kun je dan toch wel weer stroom leiden naar de ruimtes die tijdelijk opgofferd zijn zijn !
Armeluis oplossing zijn “verlengsnoeren” naar WCD’s uit een andere groep.

Ook ik heb al een aparte groep voor mijn wasmachine en droger. Hierop zou ik de pv cellen kunnen aansluiten indien er of alleen stroom wordt verbruikt of alleen wordt geleverd. Daar zijn vast wel schakelaars voor. Kan dat? Kost mij niet veel verlies aan PV stroom denk ik aangezien die wasmachine en droger toch vooral in de avonduren aanstaat.

@ Mark Geurts.

Als je het stopcontact van de wasmachine/ droger van een eigen zekering voorziet van 16 Ampere, dan lijkt mij de zaak rond.
Wasmachine / droger krijgt zijn stroom via 2 zekeringen in serie.
De PV installatie zit tussen deze twee zekeringen in.
In geen van de draden kan dan meer dan 16 ampere gaan lopen.
En je kunt wassen wanneer je wilt, ook overdag

En in geen van de andere stopcontacten van diezelfde groep mag een ander apparaat steken. Zelfs niet wanner je dat stopcontact ook voorzien van een 16 A zekering. Want je zou dan bij ieder stopcontact 10 A kunnen trekken, waarbij 16 A van het net komt en 4 A van de zonnepanelen en dan zou er toch teveel stroom lopen (20 A) door de leidingen.

Ik snap het van de apart groep, veiligheid voor alles maar moet je ook nog Rekening houden met belasting/levering per fase? En dus de geleverde stroom altijd goed verdelen over de stir fase ? Of mag je 2800W op een fase leveren ?

@27, ik zou zeggen dat er geen reden is om niet de 16 A levering per aparte, daarvoor gereserveerde groep toe te staan.

@Marcel: je hebt een correctie toegevoegd aan het artikel dat er nu opeens 600 Watt (ipv 500 Watt) op een elektrische groep mag worden ingevoed (bron: Milieucentraal).
Echter… ik zou graag een toetsing aan de hand van NEN1010 (NEN 1010 is dé norm voor de e-installateur voor laagspanningsinstallaties. Deze norm bevat de minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in de woningbouw, utiliteitsbouw en in de industrie moeten voldoen) zien. Wie o wie kan een recente NEN1010 hierover raadplegen en terugkoppelen? Ik zie Milieucentraal niet echt als een betrouwbare bron in deze (sorry). Er is ook een ‘verwarring’ tussen de eenheden Watt (W) en Watt-piek/peak (Wp). 600 Watt is echt wat anders als 600 Watt-piek (paneelvermogen onder Standard Test Condities (STC)).

Heel interresant verhaal hierboven. Waar ik nog wel erg benieuwd naar ben of je met het aanleggen van de aparte groep (zonder verbruikers) er ook automatisch voor zorgt dat de opgewekte energie vd aangesloten panelen per direct word teruggeleverd aan het net. Of word deze opgewekte energie, indien er verbuik plaatstvind, alsnog doorgeleid naar een andere groep zodat het verbuikt kan worden?
Zoals Jan Hamer eerder al aangeeft: de bedoeling van zonnepanelen is dat de energie dan niet meer uit het net, maar uit je PV installatie betrokken wordt.

@Rhodé, stroom neemt de weg van de minste weerstand. Dus eenmaal na de convertor van de panelen omgezet naar 230 V AC gaat het naar die verbruiker die het dichtste bijzit. Als jij in dezelfde groep of huis elektriciteit verbruikt, dan gaat de opgewekte elektriciteit daarnarto. Heb je geen verbruiker, dan zoekt het naar anderen.

ik heb met plezier de intressante stukjes zitten lezen,misschien kan je mij helpen ik ben 78 jaar maar gaat met de tijd mee.ik heb 6panelen in serie staan van 90 wp nu wil ik een verbruiks meter plaatsen zo een met een draai schijfje,maar als je een beetje op leeftijd ben gaat alles een beetje boven de pet vandaar de vraag links van de meter 2 fase aansluitingen rechts twee aansluitingen voor de o de meter word aangesloten op een Soladin 600.Dus hoe moet ik de meter aansluiten graag hulp met dank Jo Jo.

@ Jo Jo, misschien maakt het niet uit, want de meters met een draaischijf kunnen beide richtingen op draaien. De teller gaat dan eventueel voor danwel achteruit. Je moet deze meter dus \tussen\ de soladin uitgang (twee draden die je normaliter op de 230 V aan moest sluiten) en het net van 230 V aansluiten.
Dus de twee draden van de soladin aan een fase en aan een nul. En twee draden van de andere fase en nul naar een stopcontact van het huis (dat deel uitmaakt van 1 groep).
Als het niet duidelijk is wat ik uitleg dan stuur even een foto op, dan kan ik het misschien beter uitleggen. Zie voor mijn email http://www.olino.org/bijdragers/marcel-van-der-steen

Beste Marcel,de fase vanaf omvormer naar aansluiting meter 1 en de o op 4. vanaf de meter,ge fase op 2 en de o op 3 naar lichtnet,dit heb ik gedaan maar geen beweging in de meter,er staat een grote pijl naar rechts misschien draait deze meter niet naar links en moet hij gewoon naar rechts draaien.In de meter kast de meter die bij het huis hoort draait wel naar links. Het merk van de meter is DVE paval Germany made in polen 220 v 10(40)A 375 U/Kwh 50Hz Typ A52 gekocht bij Gamma. mvg Jo Jo.

Hoi Jo Jo,

Ik kan niets vinden over je meter op internet. Heb je niet een manual of een foto of anders een directe link naar het model op internet?

Beste mensen, ik ben aan het denken over een PV installatie. Ik snap de 500/600W beperking, en heb er geen probleem mee een extra groep aan te leggen. Ik wilde zo ver als mogelijk gaan met het vermogen. Waar ik mij dan echter over verbaas is dat ik sets aangeboden zie worden tot zo’n 5000 Wp. Nou snap ik dat dit onder allerlei laboratorium condities is. Maar 5000 Wp zou, als het echt gehaald zou worden op die prachtige dag in juni ruim 21 Amp opleveren? Dan schakelt ook van die aparte groep lijkt mij de automaat echt af. Of is het verschil tussen Wp en echte Watts echt zo groot?

Of is het de bedoeling deze sets op meer dan 1 groep aan te sluiten?

groeten, en alvast bedankt voor het antwoord.

HBijl

Goede vraag HBijl, ik zou zeggen dat je maar beter niet een 5000Wp op een 16A groep aansluit, precies om de reden die jij aangeeft.
Ik verwacht dat je zelfs op een prachtige dag in juni niet die 5000Wp haalt, want dan is de temperatuur namelijk ook een stuk hoger en dan werken de panelen minder efficient. Verder zal er in juni ook wat meer broeierige atmosfeer zijn (zeker in de middag) wat voor het oog niet zo zichtbaa is maar ook zorgt voor minder felle zoninstraling.
Wellicht dat je bij polderpv nog eens te rade kunt gaan wat de te verwachten relatie is tussen Wp en max vermogen.
Succes.

Hbijl/Mvdsteen: bij (ik meen) grofweg 4.000 Wp en hoger wordt het veelal interessanter om naar een 3-fase omvormer om te schakelen. Een ervaren en vakbekwaam panelenleverancier kan exact je voorleggen wat wijsheid is. Met een dergelijke omvormer kun je dus veel grotere stromen van deze installatie simpel over 3 fasen (apart) invoeden.
Misschien een mooi moment om de gaskookplaat te vervangen door 3-fase inductie, als je dan toch moet overschakelen?

mvdsteen en Niels dank voor het antwoord, die dag in juni was ook maar bij voorbeeld, vandaag is mogelijk al beter….. De drie fase is misschien een goed idee. Overigens vind ik daar absoluut nergens enige verwijzing naar, ook niet bij die grote sets. Het is tegenwoordig ook zeker niet standaard om een ECHTE! driefase aansluiting te hebben. De meeste zogenaamde driefasen aansluitingen zijn zg. kookgroepen die feitelijk alle drie op dezelfde fase zijn aangesloten. Ik vraag me af of en hoe dat goed gaat met die omvormer, want die fasen zijn dus niet uit fase. Gelukkig heb ik nog een echte drie fase groep, dus het zou kunnen… (Overigens had ik al een drie fase inductie plaat, wat eigenlijk 1 van de redenen is dat ik nu ook wel een PV installatie moet hebben :-)….)

Ik blijf het vreemd vinden dat niemand bij grote sets opmerkingen maakt. Bij sommigen begint het akelig dicht in de buurt van de 25 Amp te komen, en dat is een waarde die volgens mij nog steeds vaak als hoofdzekering wordt geplaatst…..

Humor. Die ken ik nog niet de NEP 3 fase aansluiting.
http://forum.fok.nl/topic/1202661
Dus gewoon 2 groepen naar 1 apparaat.
Het maximum van 230V*16A kun je zo verdubbelen. Dus 7,36kW
Klapt er 1 uit gaat de de “2e” fase ook. En stopt de omvormer.
Want die doet niet als hij geen fase ziet waar hij op mee mag fietsen.
Er worden zelfs nog aparte zekering kastjes voor verkocht!

@HBijl,
Informeer eerst even bij de netwerkbeheerder wat de meerkosten zijn van een echte 3 fase aansluiting. Was laatst bij Radar op TV. Dat hakt er wel in. Kijk even uit wat een echte 3 fase kost.

De hoofd zekering is 25 tot 35A. Dus maximaal 8kWp aan Zonnepanelen. Goed verdeeld over de groepen. Of op eigen nieuwe groepen.

Voor de goede orde: Ik heb dus een echte 3-fase aansluiting, 3 x 25 Amp, en dus ook een (inmiddels) digitale 3-fase meter geschikt voor teruglevering. Dat gaat dus gelukkig niet het probleem worden.

Een beginnersvraag: indien je een bestaande groep gebruikt, kun je dan het snoer dat van de omvormer komt direct naar een stopcontact leiden? En hoe zit dat qua aardlekveiligheid? Wordt daarmee die hele groep niet heel gevaarlijk?

@ HBijl en Wim,
Een hoofdzekering tot 3×25 Ampere is bij de meeste netbedrijven niet duurder dan 1×35 of 40A. pas boven de 3×25 Ampere kom je flink aan het betalen. Vaak is een echte driefase aansluiting de goedkoopste oplossing als je dus veel vermogen nodig hebt. Een Nep 3fase aansluiting heet overigens een kookgroep.

@jhemmer, je mag op een bestaande groep (even uit het hoofd) tot 8 Ampere belasten. Dit houd in de praktijk in dat je tot ongeveer 650 Watt aan zonne panelen via een omvormer op 1 bestaande groep mag aansluiten. Afhankelijk van de omvormer dient deze groep geaard te zijn (liever wel). Deze marge is dus ruim voldoende voor bestaande installaties en is dus veilig. Zou je (in de toekomst) meer zonnepanelen willen aansluiten, dan zou je kunnen overwegen om direct al een groep vrij te maken of indien mogelijk een nieuwe groep er bij te zetten om meer terug te kunnen leveren. Omvormers zoals Soladin en Steca hebben al diverse maatregelen standaard aan boord, dat ze bij een verkeerde belasting (ook bij het aanspreken van de aardlek), zelf direct uitschakelen.

@Wim, bedoel je een Perilex schakeling? Deze heb ik hier voor onze oven. Dit is een 2x 230Volt aansluiting. Deze oplossing was voor mij inderdaad veel goedkoper dan 3×25 Amp. aan te leggen. Behalve dat het vastrecht omhoog ging, zou dit grapje mij € 350,00 ex. BTW kosten. Dat was alleen om 2 stoppen extra er bij te schroeven, verder hoefde ze niets te doen. Aangezien de groepen indeling hier zorgvuldig is gedaan, hebben wij aan 1 hoofdzekering meer dan genoeg en hebben we er gewoon 2 groepen bij gezet.

@Ruud,
Ja die bedoel ik. Gewoon stroom trekken via 2 stoppen. En dan heb je 32A.
Een echte 3×25 Amp is veel duurder. De aanleg en de vaste kosten per jaar.

En nu de volgende situatie: Ik heb 1 groep van 16A die rechtstreeks naar zolder gaat voor de wasmachine. Ik plaats hier een 16A zekering waarop de wasmachine gaat en sluit ze zonnepanelen voor deze zekering aan.
Resultaat: Zonnepanelen gezekerd op 16A in de meterkast. Wasmachine kan ook nooit meer dan 16A lopen, want deze is nog eens apart gezekerd.
zou m.i. moeten kunnen. Ik weet alleen niet hoe het precies in de regelgeving omschreven staat.

Ach, het gaat goed totdat je kortsluiting krijgt op zolder. Dan gaat er meer dan 16A door de leidingen. 8A van de panelen plus 16A van de meterkast.

@Marcel comment 47. Je hebt je wasmachine afgezekerd dus geen probleem. Er staat volgens mij niet op dat detailniveau alles omschreven in welke regelgeving dan ook. Dus ik zou het gewoon doen zoals jij het beschrijft.
Verder vraag ik me ook af of het uberhaupt een issue zou zijn al zou er eens 24A door een 2,5 mm^2 kabel lopen. Volgens mij ook geen enkel probleem.

@Wim: Die theorie klopt niet. In de door mij voorstelde opzet kan er in geen enkel segment meer dan 16A gaan lopen. Ene Kirchoff heeft dat ooit bewezen. @49 Het vervelende vind ik dat ik nergens de regelgeving hierover na kan lezen. De NEN1010 die ik nog ergens moet hebben is dusdanig oud dat dat hier van zelf opwekken nog geen sprake was.
Weet iemand hier hoe de betreffende tekst eruit ziet. Is dit in de trend van “mag niet op dezelfde groep” of “er moeten maatregel getroffen worden die zorgen dat de som der stromen” ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *