Ervaring met een ledlamp als vitrinekastverlichting

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen 32 Reacties»

De toekomstverlichting nu in je vitrinekast… of toch pas maar in de toekomst?

Plaatje van ledlampje

In dit artikel beschrijf ik mijn ervaring met het toepassen van een ledlamp die ik een halogeenlamp wilde laten vervangen. Het was vooral mijn interesse in de toenemende toepassingen van leds, die me nieuwsgierig maakte of ik het ook kon inzetten voor verlichting van mijn keuken vitrinekastje.

De ledlamp

Zie hier een foto van de ledlamp. Het is er een van het merk Lucide, doorsnede 50 mm met een witte kleur. Je moet goed opletten dat je de juiste polariteit aansluit; de ledlamp heeft een + en een – pootje. Verder bestaat de lamp uit 12 LEDs.
De voordelen van een led t.o.v. een 12 V 20 W halogeenspotje zijn de volgende: (1) laag verbruik; de ledlamp die ik had was slechts 1.2 W, en (2) een zeer lange levensduur.

Alt de ledlamp

De toepassing en het vergelijk

Zoals gezegd, wilde ik de ledlamp gaan toepassen in mijn keuken vintrinekastje. Ik heb daarin twee halogeenspotjes zitten, en het was makkelijk om er eentje uit te halen en in dit ‘gat’ de ledlamp te hangen. De ledlamp heb ik gevoed met een aparte voeding die ik instelde op 12 V. Op de foto is te zien wat het resultaat is.

Alt de vitrinekast

Je ziet dat het licht van de ledlamp veel blauwer is, en ook meer gefocussed. Het licht van de halogeenlamp is veel warmer wit en verspreidt zich mooier en diffuus over de vitrinekast.

Tevens heb ik een foto gemaakt van de ledlamp los op het keukenblad en van daar zomaar in de keuken laten schijnen. Dit heb ik ook gedaan met de 12 V 20 W halogeenspot. Zie hier het resultaat.

alt keuken onder halogeenlicht

Alt keuken onder ledlicht

Misschien ten overvloede, maar de eerste foto is met halogeenlamp en de laatste met de ledlamp. Je ziet dat het licht van de led veel blauwer is, en veel meer gefocussed. Ik zou niet graag in een dergelijk verlichte keuken willen zitten…

Conclusie

Het blauw-achtige licht met op een klein gedeelte veel licht en verder geen licht daaromheen, draagt niet bij aan een gezellige sfeer. Ik verkies daarom toch de halogeenlamp boven de ledlamp.

32 reacties op “Ervaring met een ledlamp als vitrinekastverlichting”

LED-spotjes zijn ook heel goed bruikbaar als spotverlichting van schilderijtjes e.d. Ik heb er een paar en ik ben dik tevreden.
Een andere toepassing van LED-spotjes is de volgende. Mijn printer staat op de overloop op zolder. Dit is een tamelijk donkere plek waar ik vroeger een vette TL balk had. Nu hangen er drie plafondspotjes met ieder een 1,2 W 18-LEDs-in-een-spotje GU 5.3 fitting (12V). Een klein probleem was een trafo te vinden die 12V afgeeft met weinig vermogen. Normale 12V halogeen-trafo’s zijn gewoon te krachtig. Ze helpen LED-spotjes aan een krachtdadig einde, dwz er vallen van de 18 LEDs in het reflectortje een paar uit. Ik heb ergens een 12V adaptertje gevonden om telefoons of zo op te laden; dit ding werkt perfect samen met de drie LED spotjes.

Gespot bij Conrad: warmwitte LED’s.
Ik heb er een paar (losse) besteld en moet zeggen dat de kleur prachtig is, deze kun je zo in een vitrinekast plaatsen. Zelf zoek ik nog een dimmer die regelbaar is van een paar leds tot veel (en deze apart schakeld)iemand een idee?

Beste Hans, ik heb meteen gekeken op de website van Conrad, maar kom er niet meteen uit. Ik zie de volgende mogelijkheden:
LAAGSP LED LAMPJE WIT 20 LEDS
Bestnr.: 570735 – 89
De stralingshoek is echter 10 graden (erg weinig) en ik ben niet zeker of deze wel warm wit licht afgeven,
Verder voor de losse leds vind ik:
LED, SUNNY WHITE, 3MM, TYP. 4000MCD 23°
Bestnr.: 185837 – 89
Deze heeft een hoek van 40 graden. Moet ik echter wel inbouwen in een spotje. Heb jij dit ook gedaan, of zit ik gewoon te kijken naar de verkeerde leds?

Hans, is het volgende circuit iets voor je? http://www.circuitsonline.nl/circuits/view/17
Je mag dan de motor vervangen door de leds in serie met een voorschakelweerstand.
En de diode D3 kun je laten wegvallen.
Dat van apart schakelen heb ik niet zo goed begrepen wat je daarmee bedoelt.
Of zoek je een kant en klare dimmer?

dit is een met een mooie kleur:
DECOSPOT WARM-WIT E-14
Bestnr.: 574351 – 89

deze heb ik los gekocht:
LED, GOLDEN WIT, 5MM, TYP. 920
Bestnr.: 185875 – 89

Kleurtoon Golden white
lv (mcd) typ. 9200
Stralingshoek 20°
Ø (mm) 5
Kleurcoördinaten x=0,46 y=0,42

geen aandelen conrad

de regelaar die ik zoek is eigenlijk geen dimmer, maar via 1 potmeter per groepjes leds aan/uit kunnen regelen.
dimmen dus van 1 led aan tot 50 aan.

Inmiddels ben ik begonnen met het maken van een overzicht van ervaringen met spotlicht ledlampen. Dit overzicht kun je vinden in het artikel “Overzicht spotlicht ledlampen”. Aanvullingen op dit overzicht zijn zeer welkom.

Hans: kun je nog even aangeven hoeveel Watt die DECOSPOT WARM-WIT E-14 ledlamp is? Je mag ook een review schrijven over deze ledlamp dan plaatsen wij hem op de OliNo website. Zie hier voor de pagina “Nieuwe artikelen” in het menu.

als het licht te gebundeld is haal je even een stukje staalwol / fijn schuurpapier / schuurspons / nagelvijl over de lampjes, of over het glaasje waar het doorheen schijnt.

ik wil al mijn 12 volt spotjes vervangen door ledlampen.
Ik heb nu twee grote trafo´s met elk 25 spots van 20 watt.
Wat moet ik doen om dit te realiseren,is het wel mogelijk??
Graag advies Gerard

Gerard, ik zou beginnen met het testen van 1 ledlamp door deze tussen de andere halogeen lampen te hangen. Dan kun je kijken of je de hoeveelheid licht en kleur temperatuur bevalt. Je moet bij de keuze voor de ledlamp kijken naar de hoeveelheid lumen (de licht opbrengst) en naar de kleur temperatuur. In het algemeen brengen de led lampen minder lumen op maar de hoeveelheid lumen/watt is wel hoger dan bij halogeen. Ze zijn dus zuiniger. Verder is de kleur temperatuur heel belangrijk. Helaas staat er vaak vermeld dat de leds warm wit zijn terwijl dat meestal toch niet het geval is. De meeste led lampen geven een erg blauw licht af. Kijk maar eens op deze website voor tips en ervaringen met led lampen. Als je een mooie led lamp gevonden hebt die je 50x wil gaan inzetten dan is het heel belangrijk dat je een trafo neemt waarvan de minimale belasting (in watt) lager EN de maximale belasting hoger is dan de volledige belasting als alle led lampen aan staan. Indien dat niet het geval is dan zal de trafo een te hoge spanning afgeven waardoor je led lampen zullen doorbranden (zie ook mijn ervaring met highpower ledlampen).

Bij het vervangen van een klassiek halogeen spotje 12 volt , door een led spotje 12 volt , moet je steeds een gewikkelde transfo gebruiken en nooit een electronische transfo .Zowel led spot als transfo zullen jou waarschijnlijk overleven .

Wie heeft informatie over Lucide leds ?
Fabrikant , verdeler voor België , groothandel , … ???
00 32 475 259 288

emmy, ik denk dat je met een gewikkelde trafo een gwone trafo gebruikt, met een kern en twee spoelen eromheen gewikkeld. Daarmee transformeer je 220 naar 12 V, die ik kan gelijkrichten, en dan met een serieweerstand de stroom beperken. Dat is verder prima om te doen. Ik dit echter zoveel beter voor de led dan het gebruik van een geschakelde trafo? Heb jij misschien ergens informatie waar dat uit zou blijken?

Ik zie julie conversatie over ledlampen op deze site en mischien hebben jullie wat aan mijn ervaringen.
Ik heb verschillende ledlampen in huis zowel 12 als 230 volt. na in het verleden inderdaad de koude (blauwe) witte lampen gehad te hebben heb ik nu alles in Warm wit.
Bij http://www.niikuled.com hebben ze bijna alle lampen in warm wit (het ene type mooier warm wit dan de andere)
de 12 volt lampjes hebben geen plus en min maar kunnen zowel op gelijk als wissel spanning aangesloten worden.
Ze zijn ook dimbaar (niet met normale dimmers)
de eerder in dit forum genoemde dimmer op de circuitsonline site is een PWM dimmer en niet geschikt voor ledlampen (verkort de levensduur of gaan direct stuk).De 230 volt lampen zijn niet dimbaar.
12 volt ledlampen mag alleen op een kopergewikkelde travo als de onbelaste uitgangsspanning niet hoger is dan 13 volt.
Beter kan je een speciaale LED driver gebruiken.(verlengt de levensduur van de led)

@ Francisco, bedankt voor je informatie. Met betrekking tot het schema op circuitsonline, kun je vertellen waarom het de levensduur zou verkorten van de leds? Is het omdat het een spanningsgestuurde PWM is?
Ik heb inmiddels geleerd dat het beter is om een PWM op een constante stroom uit te voeren. Is dat wat je bedoelt?

@ Caine.
Verbruik wordt gemeten in kWh, en daarvoor betaal je dan ook aan je energieleverancier. Alles wat je moet weten om het verbruik te berekenen is het vermogen in Watt, en de tijdsduur waarover het vermogen wordt afgenomen in uren, en deze twee te vermenigvuldigen, dus:
Verbruik = tijdsduur x vermogen.
Hierbij geldt dat 1000 uur bij een vermogen van 100 Watt is in totaal een verbruik van 100.000 Watt-uur, wat geschreven wordt als 100.000 Wh en nog korter 100 kWh.

Stel nu dat de led en de spot per dag 6 uur aanstaan, en dat iedere dag in een jaar. Dan is de tijdsduur per jaar als volgt: 6 uur/dag x 365 dagen/jaar = 2190 uur/jaar.
Voor het verbruik (per jaar) geldt dan:
geval led: tijdsduur [uur] x vermogen [W] = 2190 uur x 1.5 W = 3285 Wh = 3.3 kWh.
geval halogeen: 2190 uur x 20 W = 43800 Wh = 43,8 kWh.
Je betaalt aan je elektriciteitsleverancier een bepaald bedrag per kWh en nu kun je dus uitrekenen wat e.e.a. je kost aan geld.
Het is dus vanuit financieel oogpunt goed om te besparen. Het is echter nog beter voor het milieu om te besparen, omdat je minder energie hebt verbuikt voor je verlichting. Dit houdt in dat er door de elektriciteitscentrales minder olie/gas (kortom fossiele brandstoffen waarvan de voorraden eindig zijn) zijn verbrand.

Ik ben het met de schrijver eens. Een tijdje geleden heb ik bij de conrad ook een LED spodje gekocht. 12V. Het is gewoon nog niet wat het moet zijn. Licht is te “kill” en heeft een te gefixeerd bereik.

Jammer, ik zie veel voordelen in een dergelijke techniek.

Helaas is het de eerste keer niet gelukt met de vitrinekast verlichting. Maar de aanhouder wint, zie daarvoor ook dit artikel; ik heb uiteindelijk toch een led gevonden die wel voldeed.
Het belangrijkste is dat de ledlamp (inclusief de benodigde transformator voor de constante stroom te genereren) veel efficienter het elektrische vermogen omzet in licht; dus een hogere efficientie heeft uitgedrukt in Lumen per Watt. Daarbij moet de power factor van de ledlamp + transformator wel hoog blijven, zodanig dat er geen grote blindstromen gaan lopen door het net die weer zorgen voor extra verlies (weliswaar niet voor de prive verbruiker zelf maar voor de energieleverancier wel). Zie de Pharox lamp hoe het niet moet.

LED techniek begeeft zich in een fase dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Momenteel zijn er diverse fabrikanten die en de goede kleur hebben en de goede lichtopbrengst. (lucide komt bijvoorbeeld bij een groothandel als CEF vandaan, goedkoop is niet altijd een goede koop)

Voor wat betreft de voeding kun je altijd gebruik maken van een LED driver. (verkrijgbaar bij de elektrotechnische groothandel) LET OP: er bestaan 2 standaarden 350 MA en 700MA, dit kan problemen geven als je dit verkeerd doet.

Hopelijk heb ik je hier mee verder geholpen.

Probeer het ook eens bij http://www.leddeal.nl
Hier vind je naast de gangbare gloei- en halogeenlamp vervangers ook cree led inbouwspotjes(dimbaar)en de dimbare LEDvoeding en potmeter die je daar bij nodig hebt en (ook heel belangrijk) je krijgt hier ook een goede uitleg bij.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groeten
Jeroen

Jammer dat er gebruik is gemaakt van blauw/witte LED’s. Tegenwoordig is het licht mooi warm wit en kan als directe vervanging van halogeenverlichting of gloeilampen gezien worden. Tevens is 12 LED’s erg weinig om als vervanging voor halogeenverlichting te gebruiken. Ledlux biedt een uitgebreid assortiment LED verlichtin, onder andere LED Spots.

Benieuwd hoe het licht van deze spots van Ledlux er uit zien? Bezoek dan http://www.luxgroep.nl voor meer informatie en voorbeelden uit de praktijk bij gebruik van de spots van Ledlux.

ik heb een buiten verlichting
met 5 gloeilampen waar tussen een dimmer zit kan ik deze lampen vervangen door led lampen zonder aanpassingen ivm mijn dimmer

Hoi h kastenberg,
Normaliter zijn de ledlampen die functioneren op 230 V niet geschikt om ook te dimmen. Echter als je navraagt bij bepaalde leveranciers dan zijn er blijkbaar ook af en toe mogelijkheden om een ledlamp te vinden die ook dimbaar is met een gewone fase-aansnijder of fase-afsnijder (zoals die normaliter gebruikt worden).
De leds zelf zijn prima dimbaar, en bij het dimmen worden ze zelfs juist wat efficiënter. Dit is iets wat helemaal niet opgaat voor halogeen- en gloeilampen, zie ook dit artikel.
De reden waarom vele 230 V ledlampen niet dimbaar zijn, heeft te maken met het voorschakelelectronica. Deze is dan niet geschikt om in serie te plaatsen met een gewone fase-aansnijder. Ik heb een vraag uitstaan aan een intelligente collega om iets te ontwerpen voor me, en zodra hij dat heeft, dan zal ik e.e.a. uitproberen en ook publiceren. Dit zou in lijn zijn met onze strategie.

Hallo h. Kastenberg,
Ik heb je vraag eens voorgelegd aan een van mijn klanten, en kreeg een duidelijk antwoord.
1. de kosten van de ledlamp worden significant hoger wanneer er een dimmer wordt ingebouwd (als extra)
2. de aanstuurelektronica moet uitgebreid worden wil deze goed kunnen werken met al bestaande fase-aansnijdingsdimmers. Deze uitbreiding vraagt om extra ruimte en die is er in de armaturen vaan niet. Kleiner designen van de elektronika heeft dan weer een verhoging van de componenttemperatuur als gevolg waardoor de levensduur van de lamp en de elektronika wordt verkort.
De bewuste leverancier is wel op de uitkijk, omdat deze ook wel de toegevoegde waarde ziet.
Maar vooralsnog even niet.

Beste Marcel

Je hebt bij je test geen rekening gehouden et het feit dat een 10LED’s-lampje geen halogeen kan vervangen. Een 3WattHighPower kan een 20Watt Halogeen vervangen. Verder is Halogeen leverbaar in één kleur en LED in alle kleuren van de regenboog, dus ook in diverse gradaties van wit.(Noem het in Kelvin en het is leverbaar).

Hoi Chris,
Kun je me uitleggen waarom het een feit zou zijn dat een 10 LEDs lampje geen halogeen zou kunnen vervangen? Waarom is dat?

10 Leds lampjes spots hebben een te lage licht opbrengst in vergelijking tot een 10 watt halogeenspotje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *