Een mooie manier om energie te besparen is het concept Warmte Terug Winning (WTW). Met een WTW systeem kun je de warmte die anders verloren gaat bij douchen of ventileren weer terugwinnen. Dit kan een aanzienlijke besparing op je energieverbruik opleveren…
Warmte-Terug-Winning uit ventilatie
Met warmteterugwinning kan de warmte uit afvoerlucht worden gebruikt als voorverwarming van de ventilatielucht. De afvoerlucht zelf wordt echter naar buiten afgevoerd, alleen de warmte uit die lucht wordt teruggewonnen. Hiermee kunnen rendementen tot 90% worden gerealiseerd. Ook geproduceerde warmte van ventilatoren kan via warmteterugwinning nuttig worden gebruikt.
Bij gebalanceerde ventilatie (mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer) worden de toevoer en afvoer van ventilatielucht op mechanische wijze met elkaar in evenwicht gebracht, waardoor gegarandeerd wordt dat een ´luchtdichte´ woning of gebouw voldoende geventileerd wordt. Als gebalanceerde ventilatie aanwezig is, dan kan de warmte in de afvoerlucht worden benut, door middel van een warmteterugwinunit (wtw).
Warmte-Terug-Winning uit douchewater
Tijdens het douchen gaat er veel warmte door de afvoer verloren. Een aanzienlijk deel van deze warmte kan benut worden om het koude aanvoerwater op te warmen. Dit hergebruik is met de douche WTW te realiseren.
De besparing met douche WTW kan behoorlijk oplopen. Bij een modern huis gaat ongeveer 1/3 van het gasverbruik naar douchen. Van de warmte die door de afvoer gaat kan 40 tot 70 % opnieuw gebruikt worden.
Al met al leidt dit, in een gemiddeld huishouden met een gestandaardiseerd verbruik, tot een besparing van 100 tot 175 m3 aardgas per jaar. Douche WTW is zeer goed te combineren met een zonneboiler: een zonneboiler levert de beste prestatie in de zomer, de douche WTW in de winter.
Bronnen
37 reacties op “Warmte Terug Winning (WTW)”
Nog een tip: in ons pas aangekochte 30 jaar oude woning zit een even oude installatie voor de centrale afzuiging. Op dit moment zorgt voor die ventilator circa een kwart van ons elektriciteitsverbruik. Over twee weken wordt, tegelijk met de plaatsing van pv panelen en de zonneboiler cv, een nieuwe gelijkstroom ventilatie unit geplaatst. Een hele besparing wanneer een wtw niet of tegen hoge kosten is te installeren.
Nog een tip, de douche WTW is ook te verkrijgen in een douchebak WTW. Deze breng je onder de douchebak aan. Is dus te gebruiken in een situatie waarin je geen ruimte hebt om een 2,10 m lange pijp ergens aan te brengen.
Rendement van de douche WTW is ongeveer 60% van de douchebak WTW ongeveer 50%.
Hoe is het gesteld met de bacterien haard van een WTW en het onderhoud hiervan.
Groet John Vermaas
In mijn woning wordt d.m.v. WTW een boiler met 120 liter water voorverwarmd. De boiler staat elektrisch die 120 liter water op temperatuur te houden voor gebruik. Ik heb de boiler uitgezet en enkel de Mechanische Ventilatie in bedrijf, het scheelt mij zo’n 4000 kw
op jaarbasis (dus 50% besparing door de WTW uit te schakelen). Hiermee is te zeggen dat er nog wel wat onduidelijkheden zijn omtrent WTW en energiebesparing EPC).
Deze energieslurpende maatregel zou aan de EPC -norm voldoen en derhalver noodzakelijk voor bouwvergunning.
U begrijpt, ik ben er niet gelukkig mee.
@ johan,
je praat poep… je spreekt over ‘een besparing’ van 4.000 kW.
1) elektriciteitsverbruik wordt uitgedrukt in kWh en niet in kW (vermogen)
2)indien het een tikfout betrof, no way dat een boiler 4000 kWh per jaar verbruikt tenzij je dagelijks je auto ermee wast
3)spreek je wel over vermogen, ik moet de eerste 4000 kW boiler nog tegenkomen….
@Tim,
“je praat p**p”
Graag wel op je taalgebruik letten. Ik begrijp dat je een punt wil maken maar dat kan ook op een normale toon.
De webmaster.
Vraagje, is een WTW systeem ook ‘zinvol’ in een utilitair gebouw, bijvoorbeeld een bibliotheek oid. Laten we zeggen een gebouw van 2000 m2.
Groet Marjolijn
@ Marjolijn
Wtw op ventilatie is interessant, maar of het bij achteraf inbouwen de meest renderende investering hangt van een aantal factoren af, en dat is niet zo 123 te zeggen.
Wtw op douchewater is enkel interessant bij een redelijk warmwater gebruik, en dat is meestal douchen, en dat gebeurt in de bibliotheek niet zo veel denk ik 😉
Hallo,
Wij hebben een WTW systeem in onze nieuwbouw woning. Niet de doucht versie, maar de lucht versie :P.
Mijn vraag is, aangezien we gister ons laminaat niet konden laten leggen i.v.m. bouwvocht. De WTW staat nu op stand 3 te draaien, te ventileren dus. Verbruikt dat nu erg veel energie? We gaan 2 weken op vakantie, en ik vroeg me af, of dat op die stand (hoogste stand) veel energie verbruikt.
Ik heb een aantal jaar geleden al een WTW voor douchewater gebouwd en het werkt echt goed.
Hij bestaat uit de volgende onderdelen:
1 koperen buis 42mm ca 250cm lang (lengte afhankelijk van beschikbare ruimte)
1 koperen buis 54mm ca 220cm lang
2 T-stuk 54x22x54 of 54×3/4×54
2 verloopringen 54×45
7m gestript installatiedraad 1.5 of 2.5mm2
wat 50mm PVC knietjes, t-stuk, pijp
2 rubber verloopring 50-40
Eerst heb ik het randje in de twee verloopringen 54/42 weggevijld zodat deze vrij over de buis 42mm buis heen kunnen schuiven.
De 42mm buis aan de buitenkant schuren (op de laatste 10 cm aan weerszijde na. Dan om de 42mm buis een spiraal van koperdraad aan gedraaid. Ondelinge afstand is ongeveer 5 cm. Tot ongeveer 20 cm van de uiteinden. Proberen of de buis met koperdraad in de dikkere buis past en als dat past de spiraal strak op voldoende punten solderen. Dunne buis (42mm) met spiraal weer in de 54mm schuiven.
Soldeerringen maken voor de T-koppelingen, dat soldeert makkelijker (gewoon soldeerdraad om de pijp heen draaien en op lengte knippen). Deze ringen strak passend in de T-koppelingen plaatsen en de koppelingen eerst over de dunne en vervolgens over dikke buis heen schuiven. De verloopringen over de dunne buis heen schuiven en in de koppeling plaatsen. Eventueel ook stukje 22mm pijp aanbrengen in de zijaftakkingen van de T-stukken. Daarna de hele boel solderen, waarbij de 42mm pijp aan beide zijden iets meer dan 10 cm uitsteekt.
Nadat de pijp evt op maat is gemaakt, rubber over het uiteinde van de pijp schuiven, het geheel (waterpas) plaatsen. Wanneer de ruimte beperkt is, uiteraard kortere pijp gebruiken.
Ik weet niet meer exact wat ik voor de pijp en koppelingen heb betaald, maar heb ze destijds bij de TU gekocht via een bevriende installateur. De pijpen waren 5 meter lang en ik heb toen maar meteen voldoende materiaal gehaald voor 2 WTW’s.
Ik heb in het begin een proefopstelling gemaakt, waarbij ik een by-pass had aangebracht. De hoeveelheid warm water neemt merkbaar toe, en des te meer warm water er in de pijp stroomt, des te beter deze werkt. Wanneer ik mijn hand op de pijp leg, voelt deze onderin ijskoud aan, en bovenin warm, dat zegt mij genoeg over de werking :D.
Deze maatregel verhoogt het comfort (vooral merkbaar in de winter) en/of verlaagt het gasverbruik. Of het rendabel is, weet ik niet, maar aangezien Nefit hetzelfde produkt aanbiedt voor een prijs, die zo’n vijf keer hoger is dan dat ik ervoor betaald heb, denk ik van wel.
Beste SimonleBon
Ik ben geïnteresseerd in je opstelling, kun je er een foto van plaatsen? Met name hoe je de unit in een bestaande afvoerpijp integreert is mij niet helemaal duidelijk, Kan deze bijvoorbeeld in een Staande Standleiding geïntegreerd worden?
Hallo,
Wij gaan nieuwbouwen. Nu hebben wij de keuze WTW of mechanisch. Wat zijn nu de voordelen van WTW? En wij krijgen als we WTW doen 4 (!!!!!) ventilatoren in de woonkamer aan het plafon. Dit is niet echt een blikvanger. Heeft iemand hier nog tips voor?
@Gonnie,
Bij WTW heb je geen ventilatoren nodig in je huiskamer. Bij WTW maak je net zoals bij mechanische afzuigen gebruik van een centrale mechanische ventilator. Deze zit meestal in dezelfde ruimte waar de CV installatie is te vinden. Bij WTW zuig je de lucht af bij de vochtige ruimtes (douche, keuken en WC). Deze lucht gaat via een warmtewisselaar naar buiten. De warmtewisselaar zorgt dan weer voor het opwarmen van de lucht die het huis binnen gezogen wordt. Deze opgewarmde lucht komt dan binnen in de overige ruimtes in je huis (huiskamer, slaapkamer, etc..). Door luchtbuizen te nemen met voldoende diameter hoor je (bijna) geen geluid.
Hallo
Iss het nog mogelijk om een wtw instalatie aan te bregen in een nieuw gebouwde woning.
En wat zijn de gevolgen als je het niet doet.
Komen zo niet aan onze epc waarde
Wiee geeft mij antwoord.
Christ
Hey Christ,
vraag 1 wat voor WTW, Lucht of Water
Zoals bekend moet je volgens het bouwbesluit een EPC hebben van 0.8 (Nieuwbouw)die EPC haal je alleen door:
– De wanden, dak en vlooer van c.a.4 M2.K/W te voorzien,
– Een Douche WTW
– Een gebalanceerd AFZUIGSYSTEEM met zelfregulendende roosters in bijvoorbeeld je raam– geen WTW afzuiging.
– en een HR 107 ketel, ik raad de Intergas HRE aan, heel hoog rendament, en een tapwater rendament van 0.85, rendament ketel 94%. dus zuinig en een scherp geprijsde ketel dat is bij een wonig, met een bruto tapwater gebruik van ongeveer 10800MJ per jaar.
Er zijn natuurlijk meerdere varianten om je EPC te behalen, door wat jij vraagt, met lucht inblazen en aanzuigen WTW is ook een mogelijkheid, maar wel prijzig.
De gevolgen:
je gebruikt meer energie dan hoeft,
de Gemeente kan op basis van de verleende vergunning een (als deze niet is gereedgemeld) bestuursrechtelijk gaan handhaven. dat wil zeggen dat je een termijn krijgt om het aan te passen in je woning. als het een eis is van je EPC berekening en een dwangsom. schrijd je de termijn over, kost het je waarschijnlijk meer geld dan de hele installatie.
Ik zou even polsen bij de gemeente wat ze doen als je in afwijking van je EPC berekening bouwd.
En je huis is minder waard als je hte wil verkopen.
Al met al een hoop mogelijkheden. ik zou even in overleg met een expert die EPC berekeningen maakt. weet je meteen waar je aantoe bent.
groetjes Frans
Hallo Frans.
Bedankt voor je antwoord.
Het is net zoals je schrijft. We hebben in opdracht van de gemeente een nieuwe epc berekening moete laten maken.
Nu blijkt dat in de nieuwe berekening de stadsverwarming meer punten geeft adn verwacht.
We hebben een bouwvergunning gekregen met een epc berekening van 0.8. Nu bij de nieuwe berekening komen we uit op 0.85, Volgens het bouwkundig bureau een verschil om te verwaarlozen.
Zo hebben ze het ook naar de gemeente gestuurd. Ik dacht nu zal het wel goed zijn. Tot afgelopen zaterdag een brief van de gemeente kwam die nergens op sloeg.
Ze gaan niet accoord met die 0.85 en we krijgen twee weken de tijd om weer een nieuwe bereking te laten maken anders zouden er bestuursrechtelijke maatregelen genomen worden en worden we aangemerkt als dat we het huis elegaal gebouwd hebben.
Ik heb hier de arciteckt over gebeld en die zei het slaat nergens op.
Dus vanmorgen weer naar het bureau met de epc berekening en die zou kijken wat ze kunnen doen.
Die zouden het afwerken met gemeente.
Zodra ik iets meer weet zal ik het hier vermelden.
Dus het krijgt nog een vervolg.
Groetjes
Christ
Yo christ,
Vaak kan je in je EPC 0.5 wel wegwerken door een ander type cv ketel in de berekening te zetten en als de toezichthouder geen idee heeft hoe die ketel eruitziet plak je een ander stickertje erop en download wat papieren van de ketel. het word lastig als je moet aantonen in de vorm van een leverbon.
let speciaal op de EPC reductie die een ketel geeft, en de hoeveelheid tapwater.
ook een ding is door een ander bedrijf de EPC berekening laten maken, komt er vaak een hele andere waarde uit..
volgens de nieuwe energielabel heb je een type A woning, die ligt namelijk tussen de 0.71 en de 1.05.
ik ben het dus eens de architect. maar bekijk de berekening eens samen met het maker ervan, kun je jezelf goed voorbereiden en vragen stellen aan de ambtenaren waar ze waarschijnlijk zelf nog nooit van gehoord hebben…
groetjes Frans.
Vraagje, weet iemand waar RK pijp met een diam. van 42 en 54 mm en een lengte van 2mtr te koop is. Tot op heden ben ik nog geen leverancier tegen gekomen die me deze lengte kan aanbieden, wel de standaard lengte van 5mtr.
bvb. voor Uw reactie…
Hallo Nick,
wat dacht je van de plaatselijke loodgieter in de buurt….
ik denk dat die dat wel heeft. mocht dat niet zo zijn zoek je een andere loodgieter. ik denk dat het het goedkoopste is om dan maar 5 meter aan te laten rukken via de loodgieter met zijn bestelling mee,(dus zonder verzendkosten) en dan de 3 overige meters te verkopen. of gewoon 2 meter van hem kopen. als je 2 meter besteld online denk ik dat je aan verzendkosten hetzelfde kwijt bent als een volle lengte bij de loodgieter.
grtz Frans
Hallo Frans, dank je wel voor je reactie…
Klopt, ik ga eens in de buurt kijken bij een loodgieter. Heb nog een offerte lopen bij Joossen in BE, zij zouden volgens Website per meter leveren en niet per lengte. Wacht nog even af.
gr.
Nick
Geachte,
Ik heb begin dit jaar een HR solar zonneboiler geplaatst, en deze functioneerd buiten gewoon goed. Maar de temperatuur boven in de boiler komt sinds begin april al niet onder de 80 graden. Ik heb dus heel veel warmte “over”… De boiler is voorzien van een extra spiraal waardoor ik voor andere doeleinden dan warm water ook nog warmte kan onttrekken. Heeft iemand een goed werkend idee, hoe ik deze warmte gunstig kan benutten, en zo het rendement van de zonneboiler ten volle kan benutten?
Mvg
Jack
Hallo Jack,
Als je water overhebt denk dan eens aan :
* Hotfill vaatwasser
* Hotfill wasmachine
* eventueel lage temperatuur vloerverwarming, maar daar moet je eigenlijk bij de bouw al rekening mee houden
hallo SimonleBon, Ik met bewondering jouw eigen ontwerp van de douch wtw gelezen. Zou je hierop met mij in contact willen komen om meer uitleg en tekening hoe zelf te maken.
Mijn dank voor je reactie.
Groet, Ton.
Excuses, ik lees nu net de notificatie in mijn e-mail.
@Ton ik probeer het per mail.
@Eric de integratie in de bestaande pijp hangt van de diameter af.
In mijn geval is de WTW is waterpas geplaatst als standpijp., je zou hem evtueel naast een bestaande standpijp kunnen plaatsen. Aansluiten op de standpijp zou dan dmv een T-stuk (45 graden) aan de onderkant kunnen.
De binnenste buis (42mm) van de WTW steekt in een rubber manchet (40/50) die in een 50mm PVC sok/knie steekt. Zo’n rubber verloop kun je in vrijwel elke bouwmarkt/loodgieter halen.
Hier zijn voorbeelden (excuses voor evt reclame, misschien dat Jeroen een afbeelding kan plaatsen)
http://pvckopen.nl/default/binnenriolering/hulpstukken-lijm/rubber-overgangsmanchet.html
Goedeavond SimonleBon, Ook ik ben voornemens om een wtw te plaatsen. Eerste opzet was om dit met buizen van 35 en 42mm te doen. Zou het meer resultaat opleveren wanneer ik de diameters 42 en 54 pak? In een eerdere reactie schreef je dat je een bypass gemaakt had, hoe ziet dat er in de praktijk uit (foto’s?) Kun je nog wat tips/trucks geven bij het maken van een wtw?
Alvast bedankt voor de moeite.
Jan
Beste Kwekema, die vloerverwarming werkt goed met bijvoorbeeld een vloer van decoratieve tegels? Of alleen met speciale materialen?
Mvg. David.
Hoe zit het nou met die wtw’s. Zorgt dit nu wel of niet voor vervuiling van het leefklimaat. Heb hier al rare verhalen over gehoord moet ik zeggen. Het klinkt zo mooi als waar is wat er wordt geschreven!
Kun je ook zeggen waar die rare verhalen dan precies over gingen, Sarah?
Els.
Informatie over Warmte-Terug-Winning uit ventilatie, raadpleeg hier de “Snelgids WTW-ventilatie & filters” http://www.wtw-filters.nl/wtw-ventilatie.
ik heb een perfekt werkende wtw installatie tbv warmwatervoorziening te koop. bijna tegen elk bedrag…leess de advertentie 🙂
Hei,
Wellicht een rare vraag, maar ik overweeg mijn huis te gaan verwarmen met infrarood panelen, is het dan nog noodzakelijk om een balansventilatie met WTW te installeren?
Ik dacht, omdat IR verwarming de lucht in de ruimte toch niet verwarmt, dat dat dan niet nodig zou zijn, en een mechanische afzuiginstallatie dan zou volstaan. Graag uw commentaar.
mvh,
Jan Visser
Ik heb in mijn nieuwbouwwoning in 2007 een douchepijp wtw laten monteren van TechNet. Nu, 8 jaar later, is deze lek. De leverancier en installateur geven aan dat de garantietermijn, 5 jaar, verstreken is en vernieuwen volledig voor mijn kosten zijn. Ik heb dus precies NIETS bespaart…
Volgens de installateur is vervanging op deze termijn normaal. Ik vind dat natuurlijk absurd. Het ding moet naar mijn mening toch minimaal 20 jaar meegaan? Ziet er ook heel degelijk (koper) uit.
Is er iemand met een soortgelijke ervaring? Alvast bedankt voor reactie.
TechNet moet natuurlijk Technea zijn…
Beste WTW, ik heb een warmwater boiler (koper0 van een cv ketel over. 20 lt.van een Atag CV. Ik ga die nu als wtw inzetten. Het vat is geïsoleerd, heeft een in en uitlaat voor koud water en voor verwarmingswater.
De verwarmingswaterretourwater wordt nu doucheafvalwater. De doorlaat daarvan is 28 mm. Beetje krap maar, ik vraag me af zou dat problemen geven. Bij de douche zit een 1 m brede afvooer met opvangbakje voor meestal haar.
Je kunt overigens op marktplaats al snel voor 100 € een oude Atag ketel met warmwatervoorziening vinden.
Ik zie graag commentaar advies van een wtw’r tegemoet
Monus de man van de maan.
Wij hebben een jaren 80 huis gekocht. Deze heeft mechanische luchtafvoer. Kan hier ook een WTW worden geinstalleerd? Waar wordt dan de voorverwarmde lucht naar toe geleid? (De keuken heeft in het plafond twee afvoerkanalen, is er daar 1 voor te gebruiken?)
@Marco,
Bij WTW system wordt vaak de vochtige warme lucht afgezogen in de keuken, wc en douche. Het WTW systeem onttrekt hiervan de warmte en gebruikt deze om de verse (koude) lucht van buiten weer op te warmen. Deze verse opgewarmde lucht wordt dan weer ingeblazen in de huiskamer en slaapkamers. Dit zorgt ervoor dat er een goede luchtstroming door het huis plaatsvind. In een ouder huis zul je dus zelf voor de aan -en afvoer kanalen zorgen.
@Jack: beetje off topic, maar goed. Als ik warm water over heb in de zonneboiler tap ik 5 liter heet water in een jerrycan en giet die in het zeepbakje van de wasmachine bij het aanzetten. Zo heb ik hotfill zonder daar een hele installatie of speciale machine voor aan te schaffen. De jerrycan koste 2 euro bij de kringloop.