Zonnepanelen in de schaduw

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie 86 Reacties»

Zoals waarschijnlijk bekend heeft schaduwval op zonnepanelen een grote invloed op het momentaan vermogen. Daarom heb ik bij de plaatsing van mijn zonnepanelen hiermee ook rekening gehouden. Het is nu december 2006 en de zon staat vrij laag. Wat schets mijn verbazing. Tussen mijn twee identieke inverters, waarop ongeveer 1250 Wp aan zonnepanelen per inverter aangesloten is, zit een verschil van een factor 4 qua momentaan vermogen. Blijkbaar is er toch iets aan de hand….

Zonnepanelen in de schaduw

Bij de plaatsing van de panelen tijdens de zomer heb ik rekening gehouden met schaduwval door ze voldoende ver uit elkaar te plaatsen. Zie ook het artikel “2500W aan zonnepanelen”. Daarom had ik ook niet het vermoeden dat schaduwval in de winter, waarbij de zon een stuk lager staat, toch een probleem zou worden.

Zonnepanelen

De schaduwval van de zonnepanelen in de zomer

Ik werd getriggerd dat er iets aan de hand was tijdens mijn wekelijkse meteropname van elektra, gas en water in de meterkast. In deze zelfde meterkast hangen ook mijn twee Sunmaster QS2000 inverters die de zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Normaal gesproken geven deze twee inverters ongeveer dezelfde waarde aan omdat er ongeveer evenveel zonnepanelen gekoppeld zijn per inverter. Nu zat er een fors verschil tussen inverter 1 en inverter 2. Inverter 1 gaf 4 x minder momentaan vermogen dan inverter 2.

Sunmaster QS2000 inverter

Een Sunmaster QS2000 inverter

De aansluitingen van de zonnepanelen

Voordat ik laat zien wat nu precies de oorzaak is van het verschil, is het belangrijk om te weten hoe de zonnepanelen precies aangesloten zijn op de twee inverters. De zonnepanelen staan allemaal in serie en zijn verdeeld in twee groepen (rood en geel). Elke groep is aangesloten op een eigen inverter volgens het onderstaande schema (zie foto).

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_aansluit-schema-400.jpg

De zonnepanelen zijn in serie aangesloten op twee inverters.

De rode groep van 10 panelen is aangesloten op inverter 1. De gele groep van 8 panelen is aangesloten op inverter 2. De panelen zijn in serie aangesloten volgens de oplopende nummering.

Groep Inverter 125 Wp 190 Wp Totaal (Wp)
Rood 1 10 x 1250 Wp
Geel 2 5 x 3 x 1195 Wp
Totaal 2445

Op inverter 1 (rood) zit dus 1250 Wp en inverter 2 (geel) zit 1195 Wp. Helemaal achter op het dak zit nog een 88 Wp paneel met zijn eigen inverter. Totaal 2533 Wp aan zonnepanelen.

Groot verschil

Iets voor 12 uur zit er een factor 4 verschil tussen het vermogen van inverter 1 (87W) en inverter 2 (292W). Dit heeft mijn getriggerd om het dak op te klimmen en te kijken wat er precies aan de hand was.

Het eerste wat me opviel toen ik boven op mijn dak stond was dat de zon toch wel lekker warm was. Het is vandaag op 9 december 2006 een heldere hemel en de zon wordt niet gehinderd door de wolken. Dat zou kunnen betekenen dat er toch nog wel wat energie te halen is via mijn panelen.

Zoals verwacht staat de zon behoorlijk laag ten opzichte van mijn zonnepanelen in de winter. Hierdoor krijg je meer schaduwval en zijn de schaduwen van objecten ook veel langer

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lage-zon-400.jpg

De zon staat erg laag in december

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_lange_schaduw-400.jpg

De lage zon veroorzaakt lange schaduwen

Verder viel het me op dat er wel degelijk schaduwval is op mijn panelen. Een van de oorzaken van de schaduwval wordt veroorzaakt door de metalen pijpen die voor mijn zonnepanelen staan. De pijpen zijn van mijn centrale verwarming en mijn drie aangrenzende buren. Ik had wel wat schaduwval hiervan verwacht maar niet gedacht dat ze invloed hadden op twee rijen van zonnepanelen. Aangezien de eerste drie rijen in serie aangesloten zijn op inverter 1 heeft de schaduw van deze pijpen een grote invloed op deze inverter.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp-400.jpg

De pijpen werpen een flinke schaduw op twee rijen zonnepanelen

De schaduw van de pijp blokkeert het zonlicht van 8 cellen van paneel 3 (rood) en 6 cellen van paneel 4 (rood) in de tweede rij. Nu zou je verwachten dat dit maar een kleine invloed zou hebben op de totale opbrengst van de panelen omdat er totaal 360 cellen (10 panelen x 36 cellen per paneel) aangesloten zijn op de eerste inverter. Dit is helaas niet waar. Schaduw op een zonnecel heeft een enorme invloed op zijn weerstand, deze neemt namelijk fors toe. En aangezien alle 360 cellen in serie staan heeft dit een grote invloed op totale weerstand van de eerste 10 zonnepanelen die aangesloten zijn op inverter 1.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_invloed-pijp2-400.jpg

De schaduwval op zonnepaneel nummer 4 (rood) van de tweede rij

De overige schaduwval wordt veroorzaak door de panelen zelf. De meeste panelen krijgen een kleine schaduwrand afkomstig van de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_randje-schaduw-400.jpg

Ook de zonnepanelen zelf werpen een kleine schaduw op elkaar

De grootste schaduw wordt veroorzaakt door de drie grote 190 Wp panelen achter op het dak. In principe heeft niemand daar last van met uitzondering van mijn oude 88 Wp. Deze zit nu voor de helft in de schaduw door de panelen ervoor.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonnepanelen_in_de_schaduw_half-in-de-schaduw-400.jpg

Het 88 Wp zonnepaneel half in de schaduw van zijn 3 grote broers (3 x 190 Wp).

15 minuten later

Ongeveer 15 minuten later ben ik nog eens gaan kijken naar het momentaan vermogen van mijn inverters. Wat bleek. Het vermogen van Inverter 1 is inmiddels opgeklommen van 4% (87 W) naar 22% (390 W), dit is meer dan 5 keer zoveel. Blijkbaar is zon nu zo van stand veranderd dat er minder schaduw op de eerste rijen van panelen terecht komt. Het effect is enorm.

Meet resultaten

Om een idee te geven hoe snel de opbrengst van de zonnepanelen kan veranderen door het veranderen van de positie van de zon in de winter, heb ik een aantal meetgegevens in een tabel gezet. De hemel zelf was helder zonder noemenswaardige wolken. Het verschil in vermogen wordt dus puur veroorzaakt door de schaduwval en de hoek van de zon ten opzichte van de panelen.

  Vermogen  
Tijd Inverter (% Max.) (Watt) Voltage (V) Stroom (A)
11:42 1 4% 87 198 0,4
11:42 2 16% 292 153 1,9
12:05 1 22% 390 151 2,6
12:05 2 19% 336 149 2,2
12:54 1 25% 432 146 2,9
12:54 2 20% 356 162 2,1

De meetresultaten van de twee inverters

Oplossing

De oplossing ligt voor de hand zou je denken….Gewoon de panelen allemaal een stukje opschuiven en voila: Geen schaduw meer. Helaas is dat in mijn geval niet mogelijk om ik al elke cm van mijn dak benut heb. Als ik panelen zou gaan opschuiven kom ik op het dak van de buren terecht en dat wou ik eigenlijk voorkomen.

Gelukkig is de opbrengst van zonnepanelen in de winter veel lager dan in de zomer door de korte dagen en de zwakke zon. Hierdoor is de invloed van schaduw in de winter op de totale jaaropbrengst niet zo heel hoog. Maar als je schaduw op de zonnepanelen helemaal kunt voorkomen dan is dat natuurlijk altijd interessant.

Achtergrond informatie

Meer informatie over de invloed van schaduw op zonnepanelen kun je vinden in het artikel “Kwantificeren van schaduweffecten bij PV-systemen met AC-modules” van Polder PV.

86 reacties op “Zonnepanelen in de schaduw”

Door het dak van de buren te gebruiken zou je de afstand tussen rijen groter kunnen maken en de opbrengst vergroten. Als je de buren nou eens de helft van de meeropbrengst aanbied, zijn ze dan niet te verleiden?

Ik zie hierin twee problemen:

  • Het lijkt me moeilijk om de exacte meeropbrengst te kwantificeren (en te verifiëren).

  • Wat gebeurt er nu als er een lekkage op het dak bij de buren ontstaat? Helaas staat een plat dak er om bekend dat er zo af en toe lekkages kunnen optreden. De kans is dan erg groot dat mijn draagconstructie voor mijn panelen daarvan dan de schuld krijgt, en daar zit ik niet op te wachten.

Het is inderdaad wel heel jammer dat er zoveel dak oppervlakte (van de buren) onbenut blijft. Of weet iemand hiervoor een goede oplossing?

Ik zou het niet doen… wat jij zegt over aansprakelijkheid is waar. Zelfs als je er goede afspraken over maakt zou er onenigheid kunnen ontstaan over de oorzaak van de lekkage. Het zou jammer zijn om de goede band met je buren op het spel te zetten voor een paar kWh extra. Want dat is het natuurlijk ook: de winst die behaalt zal marginaal zijn, afgezet tegen je totale jaaropbrengst. Ik ga nu mijn eerste winter met PV-panelen in en het geeft mij echt een “slecht gevoel” als zie hoe de maandopbrengst keldert…

Waarschijnlijk een domme vraag van een lezer die weinig afweet van zonnepanelen.
In hoeverre zou je kunnen profiteren van gereflecteerd zonlicht. Kun je bijvoorbeeld met realtief goedkope “spiegels” die slim opgesteld staan toch merkbaar profiteren van de lage zonnestand? (Dit zou voor “starters” met b.v. maar één zonnepaneel een aardige optie kunnen zijn. Je verdient je eerste investering dan sneller terug om vervolgens een tweede zonnepaneel aan te kunnen schaffen enz…) Uiteraard moeten de “spiegels” niet meedraaien met de zon of zo! Wie heeft er tijd voor wat natuurkunde / electrotechniek bijlessen?

Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden. Ik zal mijn best doen om dit antwoord niet in deze laatste categorie te laten vallen…

Spiegels kunnen alleen gebruikt worden om rechtstreekse zonnestralen (die parallel lopen) te bundelen in een bepaalde richting (zoals op een zonnepaneel). Deze techniek heet Concentrated Solar Power (CSP), zie ook het artikel “Zonthermische krachtcentrales (CSP), een zonnnige toekomst”

In Nederland heb je ook veel bewolkte dagen waarbij je veel diffuus licht hebt waarbij het licht uit allerlei verschillende richtingen komt. Dit diffuus licht kun je niet bundelen met een spiegel.

Een andere techniek om licht te bundelen is door het gebruik van fresnel lenzen. Maar ook hier geldt dat dit alleen werkt met directe zonnestralen.

Een ander nadeel van CSP is dat de spiegels de zon continue moeten volgen om ervoor te zorgen dat de zonnestralen ook altijd gebundeld worden richting de zonnepanelen (of andere zonne energie omzetters). Hiervoor heb je een zogenaamde “solar tracker” nodig.

Het nadeel van een solar tracker is dat deze mechanisch is (en dus onderhoud nodig heeft). Een PV paneel daarentegen is bijna volledig onderhoudsvrij in zijn levensduur van 30 jaar.

CSP is vooral interessant in landen waar de zon het hele jaar door volop beschikbaar is.

De truuk lijkt me om de niet-medewerkende cellen te isoleren van de cellen die wel zon krijgen. Helaas gaat dat niet omdat de cellen in de panelen waarschijnlijk al in serie staan.

Misschien is het wel mogelijk om de indeling als volgt te veranderen:

zuiden

AAAAAAAA
BBBBBBBB
(ruimte)
AAAAAAAA
BBBBBBBB
(ruimte)
AAAAAAAA
BBBBBBBB
(ruimte)

noorden

de panelen van groep A hebben altijd zon (avnwege de extra tussenruimte) en je offert de output van panelen B op bij laagstaande zon. Dat is misschien beter dan dat van A en B beiden een rand in de schaduw zit.

Maar B zit nu wel langer in de schaduw dan bij gelijke tussenruimte. Het is de vraag of dat wel zo zinvol is.

Het is ook een mogelijkheid om rij A meer rechtop te zetten. Ze vangen dan meer laagstaande zon, terwijl B dan beter ligt voor zon die hoog staat.

Ik vraag me af of er zo verbeterd kan worden. Het gaat je waarschijnlijk om de totale output per jaar, en niet om ook op donkere dagen nog output te hebben.

Ik vraag me af wat het effect is op het hele jaar.

Als ik sommige panelen rechtop ga zetten dan wordt de schaduwval erachter groter en moet de afstand naar de volgende rij groter worden. Vuistregel: afstand = 2 x hoogte van het paneel.

Verder zal in de zomer als de zon hoog staat de rechtopstaande panelen iets minder kunnen gaan opleveren omdat de hoek ongunstiger is.

Het zou mooi zijn als er een computer programma is waarmee dit gesimuleerd kan worden. Ik voel er weinig voor om met 1200 Kg aan tegels te gaan slepen en dan tot de ontdekking te komen dat het niets opgeleverd heeft (of erger nog, misschien verslechterd heeft). Een ander probleem is dat je het effect pas kunt zien na 1 jaar. Het gaat immers om de jaar opbrengst.

ik zie dat je 2 soorten panelen op 1 inverter gebruikt, de 125 en de 190 wp in één string is geen goed idee omdat de voltage en stromen niet te combineren zijn

Na het een en ander gechecked te hebben zie ik dat het wel kan, de stromen zijn bijna gelijk van de 2 verschillende panelen dus dat moet idd wel goed gaan, ik was iets te voorbarig in mijn comclusie 🙂

Een paar jaar geleden was er iemand in het nieuws die tussen zijn PV-panelen opengenknipte chipszakken plakte. Hij wist de opbrengst daarmee signifikant te verhogen. Wel gingen zijn (in het paneel geintegreerde) inverters door de hoge temperatuur kapot. Maar als je geen AC-modules hebt, maar een gewone string of centrale inverter moet dit experiment veilig te herhalen zijn.

Heb je hiervan een link of een document?

Is het bekend hoeveel de jaaropbrengt hiermee kan toenemen?

Ik was in de veronderstelling dat dit alleen werkt als je direct zonlicht hebt en dan heb je een tracker nodig om ervoor te zorgen dat het licht allemaal netjes op de panelen terecht komt.

Of is dit een verhaal voor de mythbusters… 🙂

Bericht waar Pieter het over heeft komt uit Natuurstroomkrantje van NUON (mei/juni 2001) en De Kleine Aarde (winter 2001), beide in mijn bezit. De heer Johan Pater uit Arnhem, NUON medewerker (…) had zijn kinderen van die hartstikke foute uit aluminiumlaminaat bestaande chipszakken laten leegvreten en die omgekeerd op een neppaneel geplakt en tegenover zijn van OK4tjes voorziene (Sunpower) panelen geplaatst zodat extra zonlicht op zijn mooie dure paneeltjes viel. Hartstikke mooi, hij repte in het Kleine Aarde artikel maar liefst van 53 procent (!!!) hogere opbrengst.

Tijdje later hoorde ik in de wandelgangen van ODE dat er toch iets “misgegaan” bleek te zijn. Iets van een OK4 frame wat van een van de zwaar overbelaste paneeltjes was gesmolten geloof ik.

Nooit meer iets over gehoord…. 🙁

Toch leuk geprobeerd. 😉

Dank voor de aandacht aan de schaduweffecten, overigens, en link naar mijn artikelen daarover.

Zorg in ieder geval in de zomer dat je geen beschaduwing hebt. Slagschaduw in de winterperiode is vaak slecht te voorkomen, maar met een batterij zoals jij hebt, maakt het evt. (zeer kleine) verlies in de winterperiode binnen no-time weer goed op 1 dikke zomerse dag. Ik heb max. 1-2% verlies op jaarbasis door tijdelijke beschaduwing van 4 van mijn 10 panelen in hartje winter. Is mee te “leven”, en ik vind het wel leuk om die effecten te kwantificeren en zichtbaar te maken omdat ik nog steeds alles individueel kan uitlezen. Zie bijv.:

http://www.polderpv.nl/totaaloverzichten_NDO.htm#NDOSG

Als je toch wilt prutsen, zou je kunnen overwegen om alleen de achterste rij rechtop te zetten en iets vertikaler, maar dan krijg je weer gezeur met lelijke achterkant van panelen die vanaf de grond goed te zien zijn.

Let bij stringopstellingen altijd op dat bij voorkeur gelijksoortige panelen en ook identiek opgestelde panelen op 1 inverter worden aangesloten, zie opmerkingen van Marco daarover (al blijkt het in jouw specifieke geval mee te vallen).

Voorkomen is beter dan genezen…

Zuukzes

Als er schaduw valt op een PV cel neemt de weerstand toe (in feite wordt er minder fotostroom gegenereerd in die cel, waardoor in de hele keten minder stroom loopt). Dat betekent dat de spanning van de overige panelen over deze PV cel komt te staan. Daarvoor zitten er diodes over de PV cel of over groepen cellen (Mijn Scheuten Multisol 200 bevat 4 diodes). Wordt de externe spanning te hoog (zo hoog dat die de spanning uit de beschaduwde cel compenseert (ompoling))dan gaat de diode geleiden en by-passed de stroom het beschaduwde paneel.

Je zou dan verwachten dat de opbrengst van de keten waarin een cel beschaduwd is gelijk is aan de normale opbrengst minus 1 tot 2 maal de opbrengst van de beschaduwde cel (of celgroep). Misschien zie ik nog wat over het hoofd.

Elk van mijn panelen is ingedeeld in 4 groepen cellen met een bypass diode erover. De groepen zitten in lengterichting op het paneel. Valt nu een schaduw overdwars over het paneel (zoals in jouw geval de schoorsteen) dan zijn toch effectief alle 4 groepen buiten werking. Zou de schaduw in lengterichting vallen dan is 1 groep buitenwerking en doet het paneel het dus nog voor 75%.

En het is geen optie om de de achterste rijen omhoog te plaatsen ? zo hou je de stand van je panelen goed, en hou je ze uit de schaduw van de panelen die ervoor staan. zo op de fotos te zien, gaat het maar om een paar cm per rij welke je omhoog hoeft. zou zelf oom nog een zaag in die pijp zetten, kan best 20cm af 😉

Elke rij elke keer iets hoger plaatsen is geen optie omdat je dan toch over een behoorlijke verhoging hebt bij de laatste rij. Dan krijg je toch een moeilijke dakconstructie.

Een andere optie is om de laatste rij iets naar achter te zetten. Maar de vraag is dan hoeveel levert dit extra op op jaarbasis en hoeveel verlies ik dan extra (in de zomer periode) van mijn 88 Wp paneel achter op mijn dak.

Het liefst zou je dit willen simuleren met een computer programma zodat je de verschillende scenario’s kunt doorrekenen. Want je ziet pas na 1 jaar wat het effect is op de jaar opbrengst.

Wat betreft die CV pijp. Daar kan ik best 20 cm af halen, maar of mijn andere 3 buren dat ook een goed plan vinden betwijfel ik (het gaat om totaal 4 CV pijpen).

En als er in de toekomst iets mis gaat met hun CV installatie dan weet ik wel bij wie ze als eerste op de stoep staan…

hallo iedereen,

ik botste toevallig op deze site terwijl ik aan het snuffelen was voor mijn komende installatie van zonnepanelen.

Het leek me daarom een idee om hier ff mijn vraag te lanceren.

Heeft iemand ervaring met een tracker systeem ( paal die meedraait naar de zon). volgens wat ik hoor ligt het rendement pakken hoger dan vergelijkbare vaste panelen en is de investeringskost, niet veel hoger dan andere systemen?

enige ideeën of goede tips?

Mvg,
Peter

ik botste toevallig op deze site terwijl ik aan het snuffelen was voor mijn komende installatie van zonnepanelen.

Het leek me daarom een idee om hier ff mijn vraag te lanceren.

Heeft iemand ervaring met een tracker systeem ( paal die meedraait naar de zon). volgens wat ik hoor ligt het rendement pakken hoger dan vergelijkbare vaste panelen en is de investeringskost, niet veel hoger dan andere systemen?

enige ideeën of goede tips?

Mvg,
Peter

Heeft iemand ervaring met een tracker systeem

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar er wel vrij veel over gelezen. In het kort komt het er op neer dat het vooral in Nederland niet gedaan wordt om de volgende redenen:

  • De aanschafkosten zijn toch vrij hoog, als je de fundamenten, paal, en tracker meerekent.
  • Er komen onderhoudskosten om de hoek kijken. Vast opgestelde panelen hebben eigenlijk geen onderhoud nodig.
  • Wind is een probleem; het kan in Nederland nogal eens hard waaien. Een tracker moet extra stevig (=extra duur) zijn om hier tegen te kunnen.
  • Een tracker levert alleen extra opbrengst op bij zonneschijn, bij bewolkt weer heeft het geen zin. Daar in Nederland een vrij groot gedeelte van de totale jaaropbrengst bij bewolkt weer wordt behaald is een tracker hier veel minder rendabel dan in bv. Spanje.

Daarom zie je vrijwel alleen vast opgestelde panelen. In Nederland levert dat simpelweg het meeste op.

Al is mijn probleem niet in de eerste plaats te wijten aan schaduwwerking (hoop ik)ook ik merk grote verschillen in opbrengst tussen de 2 Steca inverters waaraan 16 panelen, verdeeld in 4 groepen, gekoppeld zijn. Al vanaf de installatie, deze zomer starten de panelen aangesloten aan ingang 1 altijd, zowel inverter A als B. Soms, maar meestal niet, starten de panelen aangesloten op ingang 2 van beide inverters. Wanneer ik dan de omvormers uitschakel en opnieuw aanzet, dan start alles normaal op de verdubbelt de opbrengst. Reeds een paar e-mailtjes naar Steca Duitsland gestuurd maar nooit antwoord gehad. Het installatiebedrijf heeft de Steca 2000 omvormers vervangen, zonder succes en ook de aansluiting van de panelen omgewisseld. Heeft iemand een iedee?

je kunt misschien beter een paar zonnepanelen tegen de gevel plaatsen dan is je probleem opgelost groetjes as2roid

Helaas heb ik geen gevel op het zuiden waarop ik deze panelen kan plaatsen. Ik heb alleen een gevel op het oosten.

Het rendement met panelen gemonteerd op een gevel op het oosten is een stuk lager dan op mijn platdak waar ze recht op het zuiden staan. Zie ook het artikel over het instralingsdiagram

ik heb een systeem op paal 10 panelen op een paal hoogte 3.50m 1900wp fronius moe zeggen dat ik toch meer rendement uithaalt dan een vast .nu kostprijs in belgie rond de 16.000 euro,bij zwaar bewolkt weer gaat hij volledig liggen zodat hij alle licht naar hem neemt,s’morgens tot s’avond volgt hij het felste licht,sensoren zijn van deger energie en het track systeem ook zeer robuuste paal en motoren,nu we hebben hem een maand kan daar niet over uitwijken welk onderhoude je daarvoor moete hebben.
op het tracksysteem geven ze 5 jaar garantie dus we zien wel,nu prijs tegenover vast is uiteraard duurder,maar is nog geen deftige auto.Allee hopend hiermee wat duidelijk te zijn,

ik zeg.. tel de uren op om die panelen en bekabeling te verzetten, en ga dat aantal uren bij de lokale shoarma tent werken en na 20 jaar ben je blij dat je toen shoarma heb rondgebracht.. ik overweeg ook zonnepanelen te plaatsen maar het is volgens mij (na veel lezen) meer de sport om zoveel mogelijk op te wekken en zo weinig mogelijk te verbuiken.. dit is op zich een heel goed van je.. maar ik vind dit meer iets wat de regering moet aansturen. door heel veel te subsidieeren op onze panelen. kijk maar eens wat onze regering allemaal weggooid aan doelloze procten zoals de betuwelijk.. sorry hoor, maar dat geld is wel ons geld dat wij proberen te sparen door zonnepanelen.

bestaan er geen omvormers met meerdere ingangen zodat je al de PV panelen in parallel kunt aansluiten om zo het negatieve effect te beperken tot alleen de beschaduwde panelen zelf?

De Duitse markt ligt vol met inverters met meerdere ingangen. Zelfs met gescheiden MPP trackers, de hele zooi, je kunt verschillende strings inzetten. Kan trouwens ook bij de grotere Mastervolts. Master/slave systemen. Moet je wel een goede installateur hebben of zelf weten wat je doet.

Maar, inderdaad, dat is grotendeels te verkrijgen in Duitsland. Of, inmiddels, iets verder weg liggend Spanje.

Ander planeetje, zeg ik dan maar…

Misschien nog een idee om de panelen (in de winter periode) plat te leggen, behalve de laatste rij.
Volgens mij hebben panelen die plat liggen een rendement van 87%, hierdoor loop je wat rendement mis, maar je heb geen schaduw meer. Je loopt dus 13% mis, maar als ik de tabellen bekijk van het geleverde vermogen is dit minder verlies dan het verlies door de schaduw op de panelen.

@Jonas:

Is het eigelijk wel zo dat de zonnepanelen in nederland echt nog ‘aantrekkelijk’ zijn om te kopen aangezien de donkere dagen tijdens de winter?

Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dat mogelijk niet aantrekkelijk is om zonnestroompanelen in de winter te kopen, of bedoel je dat het mogelijk helemaal niet aantrekkelijk is om zonnestroompanelen te kopen?

In het eerste geval: met een levensduur van hoogstwaarschijnlijk ruim 30 jaar maakt het echt niet uit of je in de zomer of de winter begint.

In het tweede geval: natuurlijk heeft dat zin! Over 2007 hebben wij vrijwel 100% van ons verbruik opgewekt met zonnestroom. Kijk maar naar de diverse website van zonne-enthousiastelingen (o.a. http://www.zonnepanelen.wouterlood.com, http://www.polderpv.nl, en mijn website http://www.solarwebsite.nl)

Zet de panelen trapsgewijs hoger zodat er geen schaduw meer opvalt.
Of speel met de steilte en hoogte gecombineerd.

klas toevallig je docu over de zonnepanelen.

leuke tip mischien
spiegels leveren ook licht ………

kheb zelf op mn moestuin de helft liggen…..spiegelranden …geven langer licht

minder.. maar aanwezig

Hoi,

Leuk stukje, maar ik kan nog steeds moeilijk inschatten(ook na ‘Googlen’ niet) wat nu de effecten zullen zijn van schaduw op nog te kopen panelen.
Mijn ‘oude’ 556Wp setje staat tot 14.00 uur in de schaduw en ik heb de aansluitingen al zo aangepast dat de twee panelen die het eerste zon krijgen, ook in serie staan.

Voor een eventueel nieuw systeem (3500Wp) zou ik gebruik willen maken van de ~22º hellingshoek van mijn (door de diagonale bouwwijze, driehoekige) zuid gerichte (bitumen-)dak, maar na het middaguur valt hier wat schaduw van het dak van de buren op…

Ook worstel ik met de montagewijze. Te schuin voor bakken of simpel ballast, en geen pannen om montage-haken onderdoor te voeren…

Alle berekenings-hulp en ideëen welkom

Wie heeft een antwoord?
Bij ons is het andersom, de nieuw bewoners grenz. aan onze achtertuin hebben bomen geplant die de zon verhinderen onze zonnepanelen te bereiken. Praten, brieven, u.s.w. h elpen niet, ook gemeente wil niet helpen. Wat kunnen we doen. Help!!!!!!

Voor mensen die nog hun platte dak willen beleggen.
Volgens mij is de optimale configuratie voor zonnepanelen pal op het zuiden een 30graden hoek en bij een plat dak ongeveer 1,5 x de hoogte van het paneel aan vrije ruimte.

@thymian80,

Als vuistregel kunt je hanteren dat de afstand tussen twee rijen van zonnepanelen minimaal 2x de hoogte van het paneel wat ervoor staat moet zijn.

Qua hoek zit je wel goed. Ik heb zelf mijn panelen op 27,5 graden staan. Deze schuine hoek zorgt ervoor dat de panelen optimaal zonlicht kunnen vangen in de zomer -en winter periode en tevens zullen de panelen zichzelf schoonspoelen bij een regenbui.

De optimale hoek hang sterk af van de oriëntatie van de panelen. Niet iedereen kan ze pal op het zuiden zetten. Zie hiervoor het instralingsdiagram

Hoi Jeroen,

Mijn idee over het schaduwprobleem is het volgende.
Het kleine 88 watt paneel daar weghalen, en die witte kast (airco?) verplaatsen zodat hij niet meer voor de pijp staat maar ernaast.
Nu kun je de 3 grote panelen helemaal naar achteren tegen de pijp aanschuiven, plaats ze eventueel iets hoger, of schuif deze 3 panelen iets hoger in het montageframe.
De overige rijen panelen kunnen dan ook naar achter, maar vergroot wel de tussenafstand tussen de rijen met ongeveer 6 cm.
Het 88 watt paneel monteer je vlak (horizontaal)net voor de eerste rij panelen, zoveel mogelijk naar de dakrand, ver weg van de schoorsteenpijpen.
De panelen die in de schaduw van de schoorsteenpijpen kunnen komen voorzie je zelf van een anti-parallel diode (10 ampere diode of zo), kijk maar of je de diode in het aansluitdoosje van het paneel kunt bouwen.

Als je inverters elk 2 onafhankelijke circuits hebben, zou je kunnen overwegen om de panelen plat te leggen ( de al eerder genoemde 13% verlies wegstrepen tegen beschaduwingsverliezen) en dan de schaduw van de pijpen op te vangen door de strengen anders samen te stellen: streng 1 panelen 3, 4, 10, 9, 5, 6, streng 2 panelen 2, 5, 8, 1, 4, 7, streng 3 1, 6, 7, 2,3, 8. Valt er eenmaal schaduw over een serie panelen dan staan deze allemaal in serie, waardoor het schaduweffect alleen tot die streng beperkt blijft. Even later is de volgende streng de pineut.

@ Dick,

Dat naar achter schuiven is misschien best wel een goed idee. Daarmee moet wel wat ruimte kunnen vrijkomen. Ik heb nog steeds het plan om met platdak beter te laten isoleren zodra deze aan vervanging toe is (dat duurt waarschijnlijk niet lang meer) en dan kan ik hiermee kan experimenteren.

@Ard,

Platleggen is ongunstig om de laag staande zon buiten het zomerseizoen op te vangen. Het jaarlijkse rendement gaat hiermee mee achteruit tot 90%. Zie ook het artikel over het instralingsdiagram. Waarschijnlijk zijn dat jaarlijks veel grotere verliezen dan die nu door de schaduwval in de winter veroorzaakt worden.

Ik heb de laatste 2 rijen zonnepanelen op elkaar gezet zodat de achterste rij panelen aansluit op de panelen die voor hen staan.
zodoende is er meer tussenruimte op het dak.

Kom ik toch weer hier terecht… 😉

Wederom aan het zoeken naar berekeningen voor rendement in de schaduw. Inmiddels een tekening en 3D-jaar-simulatie gemaakt in Sketchup van mijn huis. Ik denk dat de schoorsteen omgezaagd moet worden… ;o)

Ach ja, de uitbreiding laat toch nog op zich wachten (had een bod uitgebracht op een gebruikt 12.5kWp (!!!) systeem, maar was al verkocht en de SDE subsidie trekt me niet in de huidige vorm)

Wat bedoel je precies met berekeningen in de schaduw.
Sketchup laat zien waar de zon schaduwen werpt. Zonnepanelen worden echter ook ‘beschaduwd’ door ALLE obstakels die boven de horizon uitsteken (gezien vanuit de panelen). Beter is een ‘skyline’ te tekenen gezien vanuit de panelen en dan eens gaan rondneuzen op mijn website.
http://www.siderea.nl/zonne-energie

Rob

Hoi zonneliefhebbers,

Ik ben op deze site terecht gekomen. Ik wil eigen veel meer weten over zonne energie. Ook wil ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen, weet iemand goede websites waar ik meer informatie vandaag kan halen, en bij welk bedrijf moet ik zijn voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen?

Heel interessant verhaal Jeroen. Maar halverwege het artikel dacht ik, de beschaduwde panelen worden, vanwege hun lage weerstand in verhouding tot de andere, door de bypass diodes natuurlijk kortgesloten en zo uitgeschakeld. Maar daar lees ik helemaal niks over. Heb je dat als mogelijke oorzaak onderzocht?
Omdat je de panelen per groep in serie hebt geschakeld zijn de bypass diodes wel absoluut noodzakelijk dus daar ontkom je niet aan. Maar als een paar panelen gedeeltelijk beschaduwd zijn in deze serie opstelling worden die panelen compleet kortgesloten door de diode en dat zou het enorme verschil tussen de twee groepen kunnen verklaren.

Misschien is het mogelijk andere bypass diodes met een hogere sperspanning toe te passen zonder gevaar van beschadiging, zodoende zal een paneel met eenzelfde hoeveelheid schaduw toch nog gewoon door blijven werken maar alleen met een iets lager vermogen. Per saldo zal het verschil dan minder groot zijn.

Ben eigenlijk wel benieuwd, heb je inmiddels iets veranderd aan de plaatsing? Groet, Fokko

we zijn ook aan het overwegen om al dan niet zonnepanelen te leggen, maar hebben al verschillende plaatsers laten komen, maar telkens een andere versie omtrent ons schaduw probleem, door de hoge bomen van de buren hebben we tot 11u30 in de winter op verschillende plaatsen schaduw op het dak, na 12u krijgen we dan schaduw van de schoorsteen.
1 verkoper zij meteen, met schaduw moet je er geen leggen, de anderen proberen ons toch nog te overtuigen. Ons dak is ozo gericht, dat maakt dat wij starten met een rendement van rond de 95 , met de schaduw zal dat nog minder zijn…
wat denken jullie, zou het interessant zijn om zonnepanelen te leggen of best niet met al die schaduw ( blijkbaar vooral in de winter, men zegt in de zomer dat ik geen schaduw zal hebben op het dak door de bomen, door de hogere zonnestand??)

Het schaduw probleem is inmiddels opgelost met een nieuw type inverter : SolarEdge.
Hierdoor heeft schaduw op 1 paneel geen invloed meer op de gehele installatie. Enkel op het paneel war de schaduw op valt.
Kijk er even naar en geef uw mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *