Tijdens het eerdere krant interview van het Eindhovensdagblad over de duurzame energie avond was het de interviewer opgevallen dat ik nogal wat aan mijn eigen huis had gedaan om het energie zuinig te krijgen. Naar aanleiding daarvan is er nieuw krant interview geweest. In dit interview laat ik zien dat je heel eenvoudig kunt bezuinigen op je eigen energie verbruik. Het artikel is geplaatst in het Eindhovensdagblad van Zaterdag 29 december 2007. Het Eindhovensdagblad heeft een oplage van meer dan 115.000.
In dit interview laat ik zien dat je heel eenvoudig op je energie verbruik kun bezuinigen door het toepassen van spaar -en led lampen, het uitschakelen van apparatuur die je niet gebruikt, het plaatsen van rolluiken om de warmte buiten te houden in de zomer (en de kou ik de winter) in plaats van een airco, het gebruik van een droogmolen in plaats van een droger. Daarna laat ik zien dat je ook nog je eigen elektriciteit kunt opwekken. In mijn eigen geval wek ik 2/3 van mijn jaarlijkse elektriciteit behoefte op met mijn eigen zonnepanelen. Het mooie van energie besparing is dat het behalve goed is voor het milieu ook nog eens een forse besparing kan opleveren.
Recent heb ik mijn huis verbouwd waarbij ik mijn gehele beneden verdieping van vloerverwarming heb voorzien. Het is nu overal lekker behaaglijk warm en het zorgt voor een forse reductie in mijn gas verbruik doordat mijn ketel nu op een veel lagere temperatuur (60 graden -> 35 graden) ingesteld kan worden. Doordat een vloerverwarming op een lage temperatuur werkt kan ik ook gebruik gaan maken van een warmte-pomp. Mijn eigen CV ketel is al meer dan 15 jaar oud en is toe aan vervanging. Door het toepassen van en warmte-pomp ben ik voorbereid op het moment dat in de (nabije) toekomst gas onbetaalbaar gaat worden vanwege PeakOil en aankomend problemen op de Europese gas markt.
PeakOil begint ook steeds meer erkend te worden door de financiële instellingen en olie machten. Zelfs bedrijven, zoals Shell, die jaren lang verkondigden dat er nog ruim voor 100 jaar olie is, beginnen hier op terug te komen. Een recente uitspraak van Jeroen van de Veer (CEO Shell) is opvallend “We will begin to run out of oil within 7 years”
Terug naar het interview. Ze hadden ook beloofd een kleine foto erbij te doen van mezelf. Bij het openen van de krant was het wel even schrikken 🙂
Het interview als pdf bestand (1,6 MB)
13 reacties op “Goedkoop energie besparen”
Hallo beroemdheid 😉
Alleen maar goed dat er ruchtbaarheid aan gegeven wordt, ook door de pers!
Krijg je nog veel reacties uit de (directe) buurt hierover?
Momenteel ben ik bezig met vervangen van de mechanische ventilatie.
Zodra ik daar wat meer over weet (qua verbruik etc) meld ik dat wel.
Mechanische ventilatie ?
Ik ben heel benieuwd wat er allemaal mogelijk is. In onze wijk met huurwoningen en de bijbehorende vochtproblemen is deze vorm van “luchtverversing” een “must” (een antieke ventilator op 380 Volt…).
Gevolg: warme lucht wordt afgevoerd en koude stoffige “stadslucht” met fijnstof e.d. je huis ingeblazen. Is het mogelijk om een deel van de energie terug te winnen en/of het stof liefst zonder filters (flotatie?)te verwijderen?
Succes met je artikel, Niels
@HenkR:
380Volt?? ik denk dat je de vijfpolige Perilex stekker bedoeld.
Die werkt gewoon op 220V (1-fase) en schakelt tussen 3 standen…
wordt vervolgd… levering verwacht ik deze week…
De 25 jaar oude wentelwiek werkt inderdaad op 220 Volt. Ik heb me op het verkeerde been laten zetten door die enorm dikke kabel en stekker. Ben wel benieuwd of het binnenwerk niet enorm verontreinigt is en / of de “fans” en het bijbehorende rendement nog wel van deze tijd zijn…
Mocht iemand nog tips hebben om de lucht in huis “energiezuinig” te zuiveren; heel graag!
(Héél toevallig ben ik vanavond op de website http://www.freshlight.nl beland, maar ik heb op zijn zachts gezegd mijn bedenkingen. Misschien een aardig buitenbeentje voor de lampmetingen 😉 )
Tot Olino
@ HenkR
Leuke site, en grappig dat ze met ionenmeters mooi kunnen meten dat de ionen teruglopen. Maar, ik zie de ionen-hoeveelheid teruglopen, terwijl er veel negatieve ionen worden gegenereerd door de lamp. Wat zegt dan precies die meting?
@Niels,
Het is opvallend hoeveel mensen dit artikel in de krant hebben gelezen en me daarna hierop aanspreken. Blijkbaar heeft de “onopvallende foto” van mezelf zijn werk gedaan….
Alle reacties die ik nu heb gekregen zijn heel positief.
Ben benieuwd naar je nieuwe artikel over je nieuwe ventilatie systeem.
@HenkR,
Het is inderdaad mogelijk om de warmte terug te winnen uit de warme lucht die je huis uit geblazen wordt. Dit concept heet balans ventilatie. Je kunt hierover meer informatie vinden in het passiefhuis artikel.
@HenkR:
de ventilatie unit heb ik na berekenen vandaag vervangen.
Nu nog een goed doel/eigenaar vinden voor de 2-jaar oude unit.
Vervangen is piece of cake, wat schroeven, en klaar.
Enige aandacht was de perilex (5 polige) stekker en de 3-standen.
in elk geval mega besparing berekend… nu nog meten 🙁
Vraagje, kloppen die cijfers op pagina 3 wel?
Een moderne koel/vrieskast neemt bijv. minder dan 300KWh per jaar en het lijkt me sterk dat een oud model 4x zoveel trekt.
Computer idem, voor 4300 KWh kun je makkelijk 3 computers 24×7 laten draaien…
De 92KWh die de droogmolen bespaart komt mij aan de andere kant weer erg laag voor.
Heb je je audio installatie trouwens wel eens gemeten? Ik heb zo’n surround receiver en simpel radio luisteren met normaal volume trekt al 100W 🙁
@Peter,
Je hebt helemaal gelijk. De getallen zonder de achterliggende context komen een beetje vreemd over.
Ik heb tijdens het interview ongeveer een uur lang uitgelegd hoe ik mijn besparing voor elkaar gekregen en de journalist heeft dit in een paar zinnen proberen samen te vatten.
Meer informatie over de getallen kun je vinden in het artikel Energie besparing levert geld op
Voor de droogmolen kun je het volgende artikel raadplegen.
Wat betreft die surround receiver heb je een goed punt. Zeker als je dan nog een actieve sub-woofer erbij in gebruik hebt. Deze staat namelijk ook continue aan.
Het wordt tijd de max 1W stand-by norm verplicht wordt.
@Peter: het lijkt me sterk dat een oud model 4x zoveel trekt.
En toch was in ieder geval bij mij waar. Ik had een oude koelkast, een krijgertje voor mijn eerste huisje. Na aanschaf van mijn eerste energiemeter kwam ik er achter dat het ding ruim 900kWh per jaar verbruikte. Nog geen week later stond er een A+ model die maar 250kWh per jaar verbruikt.
In nog geen vier jaar had ik het complete aanschafbedrag terugverdiend en ook na die periode bleef de koelkast ‘geld verdienen’.
@Peter,
Je hebt gelijk dat de getallen uit context een beetje vreemd overkomen.
Het interview wat meer dan 1 uur geduurd heeft is door de journlist samengevat in een kort artikel. Je begrijpt dat dan niet alle details naar boven komen komen.
Meer achtegrond over getallen van de de besparingen kun je o.a. vinden in het artikel Energie besparing levert geld op en in het artikel over de droog molen.
@jeroen8,
Bedankt voor de links, dat maakt het wat duidelijker. De beginsituatie was wel wat extreem… Zelf heb ik twee computers (een 486 en een pentium3) die 24×7 aanstonden vervangen door een enkele pentiumM en dat scheelt me ongeveer 200KW/h per jaar (ook 24×7 aan).
interessant interview.