Elke recente woning (vanaf jaren 80) heeft er wel een hangen: een ventilatie-unit voor geforceerde luchtstroom door de woning. Isoleren is belangrijk, maar ook goed ventileren is een must. Het een gaat dus hand in hand samen met de ander. In mijn recente nieuwbouwwoning hing ook een dergelijk systeem, met als hart de JE StorkAir CMFe, zoals in de rest van het nieuwbouwplan hier in Gennep. Al meermalen na afronden van bouwactiviteiten gereinigd, en trouw zijn dienst doende, ergerde ik me aan het afzuiggeluid. Ook was ik benieuwd voor het energie verbuik van zo’n unit, aangezien deze systemen dag en nacht draaien (tussen een laag- midden- en hoogstand). Welnu dat heb ik hier uitgezocht, vergeleken met een ander exemplaar (ITHO EcoFan 2), en prompt een “upgrade” uitgevoerd….
Dit verslag is oorspronkelijk gepost op 1 februari 2008 op mijn eigen website www.renewable-energy-now.org
De winstuitkering van mijn werk komt duurzaam ten goede. Sinds 2-3 jaar heb ik een nieuwbouwwoning, en standaard worden daar confrom bouwvoorschriften de huizen voorzien van mechanische ventilatie in combinatie met “dauerluft” systemen (ventilatieroosters boven de deur/ramen).
Op zich niets mis mee, maar… kan beter. Immers ik ben bekend dat menig onder-aannemer zich (TE) vaak met een “jantje van leiden” er vanaf maakt. Ofwel: er wordt een ventilatie unit geplaatst maar… echt gespecificeerd neuh dat kennen ze niet. Dus grote kans dat je snel een luidruchtig systeem hebt hangen/draaien, die niet bijzonder rendabel omgaat met energie.
Ik ben begonnen met de specificaties van de JE Storkair te vergelijken met de ITHO CVE Eco-Fan 2. Gelukkig zijn maten gestandaardiseerd dus vervangen is eenvoudig te doen op een middag. Hooguit kijken naar hoe je je bedrading op de PERILEX (vijf-polige stekker) hebt zitten, en daarna een test doen of alle drie de standen werken.
De oude JE StorkAir CMFe ventilatie unit
In deze Excel sheet, waarbij ik de berekeningen van ITHO 1 op 1 heb overgenomen (kon zo snel niet exact tarieven, toeslagen, belastingen achterhalen) om te zien wat de “IST” situatie is, en wat de “SOLL” wordt. Om te zien uiteraard of e.e.a. wel economisch verantwoord is.
De Specificatie fase
Met beide informatie folders naast elkaar en Excel op de laptop, vielen de volgende punten mij op in een onderling vergelijk tussen de ITHO en de JE StorkAir :
De StorkAir verbruikt tussen de 7 en 73 Watt, de ITHO tussen de 3,2 en 28 Watt. Hier is een grote winst behaald zo op het eerste gezicht!
Het geluid (aanzuig of afzuig geluid, hoe je het noemen wil) staan nogal vaag beschreven. Hierbij nam ik na onderling vergelijk de redelijk voor de hand liggende waarden over. De Storkair produceert tussen de 35 en 67 db(A), de ITHO tussen de 30,2 en 56,4 db(A). Dus de geluidsproduktie is ook enige decibellen afgenomen. Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo. Daarbij kan de middenstand NIET bij de ITHO ingesteld worden, deze wordt bepaald door de instelling van stand 1 (minimaal) en stand 3 (maximaal).
Afzuigcapaciteit voor de ITHO is maximaal 325 m3 per uur, en fabrieksmatig op 225 m3 per uur ingesteld.
Voor de StorkAir is dat tussen de 100 en 350 m3 per uur.
Helaas kan ik niet op eenvoudige wijze een vermogens meter plaatsen, met de perilex stekker er aan. Anders kon ik natuurlijk de data beter toetsen aan de werkelijkheid.
De besparingen
De besparing is erg afhankelijk van de tijdsduur waarin je de ventilatiestanden gebruikt.
Persoonlijk ben ik doordeweeks veel van huis, en s’avonds gewoon thuis.
Bij het ventilatiepatroon wat ik “geschat’ heb, heb ik de berekeningen van ITHO aangepast op de data van de JE StorkAir CMFe.
Bij 0 uur stand 0 (laag), 23 uur stand 1 (midden), en 1 uur stand 3 (hoog)
zijn mijn kosten/besparingen:
- 230 kWh electriciteit bespaard (73 kwh voor de ITHO tegen 303 kWh voor de Storkair)
- financieel 40 EUR per jaar bespaard (t.g.v het minder-verbruik van de ITHO)
- CO2 uitstoot verminderd met 75% (113kg voor de StorkAir tegen 27 kg voor de ITHO)
Wel zijn de cijfers onder voorbehoud, ik zal nog eens wat steekproeven doen (meten en berekenen) om evt. afwijkingen te beperken.
Investering van de ITHO Eco-Fan 2 : circa 190 EUR.
87 reacties op “Mechanische ventilatie upgrade”
Ik heb ook een Storkair met de itho CVE ECO RFT vervangen. Eindelijk rust !! Hadden we dus veel eerder moeten doen. Klusje van niks: moest wel nieuwe gaten boren in de muur om hem op te hangen. En inderdaad deed hij bij het aansluiten helemaal niets. Op de printplaatstekker L1 en L3 omgedraiid (Bruin en Zwart) en helemaal goed.
Deze site met veel interesse zitten lezen, Niels petje af voor hetgeen je hier weergeeft. Ja idd ik heb ook een |Stork CMFe, en ja het lijkt wel dieselmotor, een gebrom van jewelste, al vanalles aan gedaan niet te verhelpen, haal dus vaak s’nachts de perilex stekker eruit met als gevolg vaak douchen zonder ventilator omdat je vergeet die stekker er weer in te doen. Plus als ik hem erin doet de ventilator niet wil gaan draaien, dus kast weer open etc etc….
Ik heb alleen 1 vraag, is de maatvoering van de Itho gelijk aan die van Stork, ik bedoel de steek van de ophang schroeven en de steek van de kanalen, inmeers anders moet ik alles gaan veranderen….ik hoop dat een van jullie mij dit kan vertellen. Zoja dan ga ik ook voor een Itho.
de diameter van de luchtkanalen is standaard, dus zo over te zetten. De ophangpunten komen bij mij ook overeen met de vorige StorkAir CMFe unit.
Is het verstandiger de schuimstof pyramide te verwijderen en de Itho tegen het plafond te hangen. Of is het beter de Itho tegen een wand te schroeven en slang te gebruiken.
Wie heeft ideeën?
@Jan: die pyramide is ontworpen om geluid te dempen. De Itho hangt het beste gewoon verticaal tegen een stevige wand, maar tegen het plafond is ook een optie (zie de handleiding http://www.ithodaalderop.nl/sites/default/files/documents/p545b1e101_0111_cs_ed_gebruikershandleiding.pdf )
Let wel: het is aan te raden om de slang te gebruiken (meestal is er een geisoleerde slang geplaatst om geluiden te dempen, doch in mijn nieuwbouwwoning heeft de aannemer zich er vanaf gemaakt door een gewone slang (ongeisoleerd) te plaatsen.
Op basis van bovenstaande ervaringen heb ik in ons huis de Stork Air unit (type CME 14/3/5/15) ook maar eens gemeten (wel even moeten ‘rommelen’ omdat deze een perilex stekker had). Hieruit bleek dat het verbruik inderdaad tussen 28W (stand1) en 95W (stand3) lag. Daarbij maakte de unit ook vrij veel lawaai.
Inmiddels is de Ecofan geplaatst en ook hiervan heb ik het verbruik gemeten (door een tijdelijke kabel met normale stekker direct aan te sluiten op de pennen op de printplaat). De uitkomsten zijn zoals verwacht en zelf nog wat beter:
stand 1: 2,0W
stand 2: 7,0W
stand 3: 22,5W
(gemeten met een Voltcraft energy check 3000)
Dit geeft dus op jaarbasis een flinke energie besparing en een terugverdientijd van minder dan 3 jaar!
@Wilfred: dank je wel voor het uitvoeren van de meting en het delen van de resultaten!
Duidelijk verhaal. Wel een opmerking over het geluidsniveau. Je schrijft:
“Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo.”
Dat klopt niet. Een verschil van -3 dB is weliswaar een halvering van het geluidsniveau. Maar zoals Rijswaterstaat het mooi verwoord in de brochure “Geluid luistert nauw”:
“In de praktijk blijkt dat een toename (of afname) van 3 dB net hoorbaar is en dat een toename van 10 dB wordt ervaren als een verdubbeling van het geluid.”
(uit: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2010/04/01/geluid-luistert-nauw-informatie-over-bestrijding-van-wegverkeerslawaai/geluid-luistert-nauw.pdf)
hallo,
Ik wil mijn kapotte Rucon MVS 7/14 ventilatieunit vervangen want deze is stuk. (hangt al 20 jr.) De keuze
is gevallen op de Itho Woonhuisventilator CVE ECO RFT. De Rucon heeft een perilexstekker dus ik neem aan
dat ik dan ook de Itho met perilexstekker moet kopen.( RFT HP of RFT SP ) Onze woning heeft een inhoud van 425 m3. We hebben in 3 ruimtes afzuiggaten zitten nl. in de keuken, op de wc en in de badkamer.
Welke ITHO unit is nu verstandig om aan te schaffen? Met perilexstekker zijn er nl. 2 op de markt nl de
RTF HP 415 m3 of de RFT SP 325 m3.
Is het na aanschaf van deze unit enkel en alleen ophangen en de perilexstekker in het contact steken en hij werkt of moeten er nog andere handelingen verricht worden? Zijn er verder misschien nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Alvast bedankt voor de reacties !!
Peter: bij vervanging zou ik adviseren om de afzuigkanalen grondig te laten reinigen. Zeker na 20 jaar gebruik kan daar een hoop stof in verzeild geraken.
Om optimaal te ventileren zou ik de Itho na vervanging laten inregelen op een juist debiet per ruimte/vertrek. Wellicht kun je volstaan met de versie van 325 m3/u capaciteit. Ik heb de perilex versie zo kunnen installeren, met kanttekening dat ik L2 en L3 (of L1 en L2) even van positie heb moeten wisselen in de perilex contactdoos.
Kom in zoektocht naar informatie over MV op deze site terecht en lees met veel belangstelling de discussies en uitwisseling van info. Mij houdt ook de vraag bezig of ik bij vervanging bestaande MV (Stork CME 14/3-5-15) voor de Itho HP 415 m³ of de SP 325 m³ moet kiezen. In mijn woning is in de (open) keuken alleen een motorloze afzuigkap toepasbaar. Heeft het dan nut om de HP aan te schaffen, omdat die meer afzuigcapaciteit heeft? Of is dit zinloos vanwege beperkingen in de afstellingsmogelijkheden van de ventielen? En verbruikt de HP meer energie in de standen 1 en 2? Of is dat een verwaarloosbaar iets?
@Huub: ik heb geen ervaring of meetgegevens van de HP 415 model van Itho rondom de standen 1 en 2. Meer afzuigcapaciteit kan ook resulteren in meer geluidsoverlast (afhankelijk van o.a. type/vorm en aantal afzuigpunten, de diameter van de luchtkanalen en toerental). Overigens, sinds enige maanden is mijn Ecofan nu CO2-vraaggestuurd en draait de ventilatie wanneer noodzakelijk en verschuift traploos in toerental. Gevolg: juiste hoeveelheid ventilatie’snelheid’ afhankelijk van bewoning.
Ik zou graag het een en ander willen weten. Al een 6 tal jaren woon ik met plezier in mijn appartement tot voor kort. Toen ik de woning betrad zat er een afzuigkap aangesloten van de vorige bewoner. Deze is na 3 maanden stuk gegaan en via de woningbouw ontdekte ik dat het mijn verantwoording is deze te onderhouden/vervangen. Prima. Destijds had ik geen geld een nieuwe aan te schaffen en heb er vorig jaar 1 kado gekregen. Deze heb ik met hulp aangesloten op, naar mijn mening, de oude afzuiging. Een tijdje terug rook ik steeds eten in mijn badkamer en belde de woningbouw hierover. Die zijn komen kijken en toen bleek dat de afzuigkap op de mv zat aangesloten?! Motor was helemaal kapot door alle jaren gebruik op die manier van de vorige bewoner (s), geen probleem. De woningbouw heeft een nieuwe motor geplaatst en mij uitgelegd wat mv betekend. Let wel, dit is mijn eerste, echte woning, ik had geen flauw benul! Prima, helemaal heldermaar de mv maakt toch een herrie!! Er zit geen regelaar omdat er een sterke motor inzit die ook de mv van mijn onderbuurman moet laten functioneren. De motor zit op (slecht tot bijna niet bereikbare zolder) en daar zit een aan en uitknop. Volgens de woningbouw moet ik wennen aan het geluid. Het overstemt mijn tv! En met diverse metingen kom ik op een gemiddelde van 74 decibel. Is dit acceptabel en moet ik er inderdaad aan wennen? Of mag ik de woningbouw er terecht op aanspreken dat mijn woongenot ernstig wordt verstoord en een oplossing verwachten? Hoop op een duidelijk antwoord. Bvd!
Geen reactie. Geeft niet. Ik heb mijn beklag nogmaals gedaan bij de woningbouw en ze hebben er iets tussen gezet waardoor ik hem in verschillende standen kan zetten en in stand 1 hoor je de mv nagenoeg niet meer! Wereld van verschil, helemaal blij. Enige minpuntje is dat als ik hem hier hoger, lager of uit zet dat ook gelijk voor de onderburen geld omdat de mv op 2 appartementen zit aangesloten. Echter, niet mijn probleem simpel gezegd en die oude man is toch zo doof dus die zal het niet snel merken als die op 3 gaat bij koken of douchen 😉
@Saph: ik vind de geboden oplossing een van magere kwaliteit (om het politiek voorzichtig te zeggen/schrijven). Je zal de ventilatie niet horen, maar de vraag blijft of er voldoende geventileerd wordt zodat het CO2 niveau (en luchtvochtigheid) afdoende kan worden beheerst. Moet niet elk apartement zijn eigen (te bedienen) ventilatie bezitten? Nogmaals: ik vind de woningbouw een zeer magere oplossing bieden die hooguit op termijn de gezondheid in gevaar kan brengen. Ik ben geen specialist, maar zou toch deskundigen hier naar laten kijken.
En hoe doet de Stork ComfoFan S het in deze vergelijking? Welke van de twee (ComfoFan S vs EcoFan 2) is de betere keuze?
Op dit moment een Stork CMLe hangen, maar dan kan ik totaal geen info over vinden. Iemand hulp?
hallo niels interesant om te lezen.IK heb een J.E.STORKAIR CMLe
die maakt veel lawaai wat kan Ik eraan doen om van die herrie af te zijn alvast bedank
@Monique: na/tijdens plaatsing van de Ecofan zou ik zeker eens de luchtkanalen laten reinigen, en de afzuigventielen laten inregelen op basis van afzuigdebiet en kanaallengte.
We rekenen onszelf graag rijk, zeker als het gaat om de vervanging van een oud apparaat willen we gewoon een grote winst berekend zien, niets menselijk is ons vreemd…
In mijn situatie waarbij ik verwacht dat de ventilator hooguit een half uur per dag op hoogstand zal draaien (gestuurd door RFT-schakelaar vanuit badkamer) en de rest op laagstand reken ik een besparing van nog geen 10 euro per jaar uit!
Toch ga ik voor zo’n Ecofan vw het huidige lagergeluid vd 20 jaar oude Stork ventilator en de mogelijkheid van regeling uit de badkamer.
Als je echte winst wil maken plaats dan een warmtewisselaar de buitenlucht wordt dan door de binnenlucht opgewarmt in plaats van zomaar die warme lucht weg te pompen
@Warmtewisselaar: dat gaat niet werken. De woning is voorzien van een type C ventilatie opzet (aanzuigen verse lucht via ramen, afzuigen naar centraal punt). Een warmte wisselaar zal dan in elk geval GEEN ventilatieroosters bij ramen hebben, een centraal aanzuig en afvoer punt hebben (en daartussen de warmtewisselaar). En om in een type C ventilatie deze vorm (warmtewisselaar/balansventilatie) toe te passen betekend dus diverse vloeren open breken en aparte leidingen te leggen voor de aanvoer (op voorwaarde dat de ramen afgesloten zijn (dus geen dauerluft/beluchting) bevat.
De geregelde CO2 ventilatie zal bij verlaten van de woning stil vallen, en opnieuw ventileren zodra bewoning plaats vindt. Alles geheel traploos (dus geen drie-standen nodig meer)
Bij http://hardware.nl/ventilatoren/itho/ ook de eco fan besteld.
Hij is een stuk stiller dan het oude systeem.
Nu benieuwd of we gaan besparen 🙂
De nieuwe Comfofan S heeft dezelfde maatvoering als de CMFe. Daarnaast is er ook los het motordeel te bestellen, zodat je de kunststof behuizing en het kanaalwerk ongemoeid kunt laten.
Het motordeel is met perilex of randaarde te bestellen. De Comfofan S R heeft een randaarde stekker en tevens een RF-ontvanger in de box, zodoende kun je ook een RF-bediening toevoegen in bijvoorbeeld de badkamer. Met de perilexstekker kun je dit ook doen en heb je de uitvoering ComfoFan S P (zonder RF) en ComfoFan S RP. Deze nieuwe box is ook doorontwikkeld en naast stiller ook behoorlijk energiezuiniger geworden. Met de dipswitches stel je vervolgens de juiste luchthoeveelheden in.
Niels ik wil graag je advies. Even wat informatie:
Ik heb een woning ui 1990 met gewone mechanische ventilatie met 3 standen (Stork) en roosters in de ramen met zo’n draaiknop. Ik heb de unit al eens vervangen door een nieuwere (volgens mij eentje waar je een bediening in de badkamer draadloos zou kunnen gebruiken). Sinds kort houd ik mij bezig met mobile luchtreinigers, CO2 meters, PM2.5-PM10 meters enz. Allemaal heel interessant. Ik heb er wel eens aan gedacht om een filter voor de roosters te plakken (klittenband), maar ja wat moet je daar voor gebruiken. Er moet natuurlijk wel voldoende lucht aangezogen worden en waar koop je dat. Ook lijkt het me wel interessant om een van mijn CO2 monitoren (of allebei) te gebruiken om de mechanische ventilatie aan en uit te zetten of de snelheid van 1 naar 3 te regelen. Ze hebben beide namelijk een relais uitgang.
@Dirk: zie comment 33, waar ik aangeef dat ik mijn luchtkanalen heb afgeregeld i.c.m. de Itho Ecofan. Dit kan door een specialist met een apart meetapparaat met trechter gemeten en bijgesteld worden. Zie details hier: http://www.renewable-energy-now.org/2010/02/inregelen-mechanische-ventilatie/
Of filters (hoe fijn dan ook..) helpt, daar heb ik geen ervaringen mee. Je kan op internet filterdoeken vinden met diverse vormen/maten van filter-kwaliteit. De regeling op mijn Ecofan geschiedt volledig traploos, tussen minimum en maximum (ingestelde) parameters.
Belangrijk om rekening mee te houden bij het onderhoud van een ventilatiesysteem zijn de bijgaande leidingen. Kwaliteits kunststof leidingsystemen zijn van hierbij van meerwaarde. Succes, Jeroen
Interresante thread. Sinds kort woon ik in een appartement waar een Stork Comfo fan S met RF protocol. Graag zou ik die laten aansturen door mijn Homey (domotica center) op basis van CO2 en luchtvochtigheid. Nu wordt hij met een manual timer aangestuurd en/of door een stuurkast/CO2 meting. Is er iemand die het RF protocol van de Stork Zehnder Comfo fan S heeft ontcijferd? Stork Zehnder is niet bereidt het te delen.
@Heki. Wat veel makkelijker is, is om de RF module te omzeilen en op een andere manier 0-10V op de ingang te zetten. Met je Homey heb je hier alleen de Qubino 0-10V Flush Dimmer nodig. Deze wordt dan via het Z-Wave netwerk aangestuurd. Ik heb een Domoticz setup ipv Homey, maar dat is vergelijkbaar. Hier heb ik mijn situatie uitgelegd. Ik doe (nog) niets met de luchtvochtigheid, maar wel met CO2 en fijnstofmetingen. https://kransen.nl/jeroen/air-quality-driven-ventilator
Ik heb erg last van geluidsoverlast.. al bij stand 1 van de StorkAir CMFeR en ik heb nu de stekker eruit getrokken om te kunnen slapen. Er zit geen aan/uit knop op en je kunt er geen timer aan koppelen ivm afwijkende stekker. Woe heeft tips?
Carolap: hoe oud is het systeem? Wellicht eens de kanalen laten reinigen, en misschien de unit vervangen? Het kan zijn dat lagers in de ventilatie-unit misschien bron van de overlast kunnen zijn. Het uitschakelen zou ik niet overwegen, ventilatie blijft noodzakelijk.
Inspirerend artikel!
Zelf heb ik al bijna 20 jaar op zolder de storkAir CMFe. In dit forum las ik dat deze unit wel 25 w verbruikt. Tevens lees ik hier dat het alternatief, de Stork ComfoFan S P, slechts 3 W verbruikt.
Snel aan het rekenen gegaan: op jaarbasis zou dit bij een stroomprijs van 0.23 euro per kW, resp. 50.37 euro en 6.04 euro per jaar zijn. Een terugverdientijd van 3.8 jaar, bij een aanschafwaarde van 168 euro voor de Stork ComfoFan S P.
Toch nog even de gebruiksaanwijzing van de stork CMFe nagelezen. Hier staat echter een verbruik in van 9 Watt. Loopt de terugverdientijd flink op naar de 15 jaar.
Waar gaat her dan mis? Ik zou het liefste de storkAir CMFe nog eens zelf aan een energie meter willen aansluiten, maar heb geen idee welke 2 pinnen van de periflex stekker ik op een normale stekker moet aansluiten, en welke voor de randaarde.
Hallo Niels,
Wat een mooi artikel! En hoe actueel!!
In mijn appartement hangt een CMF e, en als ik die nu zou vervangen zou dat een Itho Daalderop CVE S ECO fan gebeuren. Bij de huidige kWh-prijs van 0,88 kom ik op een terugverdientijd van één jaar. Zou je voor mij (leek) het verschil in aansluitingen van de Perilex-stekkers kunnen duiden?
Hallo Niels,
Mooi artikel over verbruiken.
Afzuigcapaciteit voor de ITHO is maximaal 325 m3 per uur, en fabrieksmatig op 225 m3 per uur ingesteld.
Voor de StorkAir is dat tussen de 100 en 350 m3 per uur.
Betekent dat dat de ITHO altijd meer den de dubbele hoeveelheid lucht afzuigt? Dat is in de winter warme lucht, en met de huidige energieprijzen kan dat in de papieren Lopen. Of is de ITHO ook in “ruststand” lager te zetten?
Henk heeft het in zijn bijdrage op 19 sept over een artikel dat kennelijk erg interessant is. Ook Gijs en Otto spreken over een artikel, misschien hetzelfde. Nu zijn de volgnummers van de bijdragen veranderd, lijkt het; daardoor is het lastig om te weten welk artikel wordt bedoeld.
Niels: kun jij aangeven welk artikel wordt bedoeld? En een link er naar toe?
Bedankt!
Gelf
@Gelf: Wordt met ‘artikel’ niet gewoon dit blog artikel zelf bedoeld?
@Jack: misschien wel, maar dat weet ik niet zeker
Heb mijn oude ITHO pas vervangen door de nieuwe eco (Perilex). Na 2 dagen is de conclusie dat ik de oude ga repareren. De energiewinst klopt inderdaad, van 3,3 A naar 1,5 A.
Probleem is dat de vochtsensor niets doet, en het apparaat gewoon standje 1,2 en 3 kent, net als de vorige. Hij springt daarbij automatisch van 1 naar 2, terwijl hij op 1 staat. Dus wat je aan elektriciteit wint, pompt hij aan warme lucht weer naar buiten.
Het ding leidt z´n eigen leven, wat betekent hij het huis uit kan 🙂