Mechanische ventilatie upgrade

Geplaatst door Niels Thijssen in Energiebesparing 87 Reacties»

Elke recente woning (vanaf jaren 80) heeft er wel een hangen: een ventilatie-unit voor geforceerde luchtstroom door de woning. Isoleren is belangrijk, maar ook goed ventileren is een must. Het een gaat dus hand in hand samen met de ander. In mijn recente nieuwbouwwoning hing ook een dergelijk systeem, met als hart de JE StorkAir CMFe, zoals in de rest van het nieuwbouwplan hier in Gennep. Al meermalen na afronden van bouwactiviteiten gereinigd, en trouw zijn dienst doende, ergerde ik me aan het afzuiggeluid. Ook was ik benieuwd voor het energie verbuik van zo’n unit, aangezien deze systemen dag en nacht draaien (tussen een laag- midden- en hoogstand). Welnu dat heb ik hier uitgezocht, vergeleken met een ander exemplaar (ITHO EcoFan 2), en prompt een “upgrade” uitgevoerd….

/wp-content/uploads/2008/articles/mechanische-ventilatie-upgrade-ecofan-2-100px.jpg

Dit verslag is oorspronkelijk gepost op 1 februari 2008 op mijn eigen website www.renewable-energy-now.org

De winstuitkering van mijn werk komt duurzaam ten goede. Sinds 2-3 jaar heb ik een nieuwbouwwoning, en standaard worden daar confrom bouwvoorschriften de huizen voorzien van mechanische ventilatie in combinatie met “dauerluft” systemen (ventilatieroosters boven de deur/ramen).

Op zich niets mis mee, maar… kan beter. Immers ik ben bekend dat menig onder-aannemer zich (TE) vaak met een “jantje van leiden” er vanaf maakt. Ofwel: er wordt een ventilatie unit geplaatst maar… echt gespecificeerd neuh dat kennen ze niet. Dus grote kans dat je snel een luidruchtig systeem hebt hangen/draaien, die niet bijzonder rendabel omgaat met energie.

Ik ben begonnen met de specificaties van de JE Storkair te vergelijken met de ITHO CVE Eco-Fan 2. Gelukkig zijn maten gestandaardiseerd dus vervangen is eenvoudig te doen op een middag. Hooguit kijken naar hoe je je bedrading op de PERILEX (vijf-polige stekker) hebt zitten, en daarna een test doen of alle drie de standen werken.

De oude JE StorkAir CMFe ventilatie unit

In deze Excel sheet, waarbij ik de berekeningen van ITHO 1 op 1 heb overgenomen (kon zo snel niet exact tarieven, toeslagen, belastingen achterhalen) om te zien wat de “IST” situatie is, en wat de “SOLL” wordt. Om te zien uiteraard of e.e.a. wel economisch verantwoord is.

De Specificatie fase

Met beide informatie folders naast elkaar en Excel op de laptop, vielen de volgende punten mij op in een onderling vergelijk tussen de ITHO en de JE StorkAir :

De StorkAir verbruikt tussen de 7 en 73 Watt, de ITHO tussen de 3,2 en 28 Watt. Hier is een grote winst behaald zo op het eerste gezicht!

Het geluid (aanzuig of afzuig geluid, hoe je het noemen wil) staan nogal vaag beschreven. Hierbij nam ik na onderling vergelijk de redelijk voor de hand liggende waarden over. De Storkair produceert tussen de 35 en 67 db(A), de ITHO tussen de 30,2 en 56,4 db(A). Dus de geluidsproduktie is ook enige decibellen afgenomen. Let wel: een afname van 3 dB komt gevoelsmatig met HALVERING over van het geluidsnivo. Daarbij kan de middenstand NIET bij de ITHO ingesteld worden, deze wordt bepaald door de instelling van stand 1 (minimaal) en stand 3 (maximaal).

Afzuigcapaciteit voor de ITHO is maximaal 325 m3 per uur, en fabrieksmatig op 225 m3 per uur ingesteld.
Voor de StorkAir is dat tussen de 100 en 350 m3 per uur.

Helaas kan ik niet op eenvoudige wijze een vermogens meter plaatsen, met de perilex stekker er aan. Anders kon ik natuurlijk de data beter toetsen aan de werkelijkheid.

De besparingen

De besparing is erg afhankelijk van de tijdsduur waarin je de ventilatiestanden gebruikt.
Persoonlijk ben ik doordeweeks veel van huis, en s’avonds gewoon thuis.
Bij het ventilatiepatroon wat ik “geschat’ heb, heb ik de berekeningen van ITHO aangepast op de data van de JE StorkAir CMFe.
Bij 0 uur stand 0 (laag), 23 uur stand 1 (midden), en 1 uur stand 3 (hoog)
zijn mijn kosten/besparingen:

  • 230 kWh electriciteit bespaard (73 kwh voor de ITHO tegen 303 kWh voor de Storkair)
  • financieel 40 EUR per jaar bespaard (t.g.v het minder-verbruik van de ITHO)
  • CO2 uitstoot verminderd met 75% (113kg voor de StorkAir tegen 27 kg voor de ITHO)

Wel zijn de cijfers onder voorbehoud, ik zal nog eens wat steekproeven doen (meten en berekenen) om evt. afwijkingen te beperken.

Investering van de ITHO Eco-Fan 2 : circa 190 EUR.

87 reacties op “Mechanische ventilatie upgrade”

Niels,

Ook ik ben van plan mijn oude CMF (wisselstroom) te vervangen door een ecofan. In de stekker moet je twee draadjes omdraaien L1 en L3. Ik ga nog kijken hoe ik het investeringsbedrag van € 190 omlaag kan krijgen.

Hier in BelgiΓ« is die verplichting er niet :). Ik ken geen enkele woning die een ingebowde ventilator heeft…

@Niels: ik ga volgende week naar de VSK in Utrecht. Ik ga maar eens een praatje maken op de ITHO stand om te zien wat ze kunnen betekenen. Aangezien bij ons de ventilator meestal op stand 1 staat is de besparing niet zo groot, ongeveer 18 euro per jaar. Vandaar de poging om het investeringsbedrag te verlagen.

Als je minder m3/uur afzuigt, bespaar je ook op gas. Je gooit minder warme lucht naar buiten, dus je hoeft minder koude lucht (die via ventilatieroosters binnenkomt) op te warmen. Zit die besparing bij de berekening inbegrepen?

Eco-fan is binnen en opgehangen. Is inderdaad stiller, ook naar de omgeving toe. Ik ben benieuwd hoeveel we gaan besparen.

Ik heb hem ook laten vervangen door de eco-2.
Inderdaad veel minder geluid.
Verder in de keuken en douche een afstansbediening dan kan je hem makkelijk harder zetten.

Wellicht via internet eens zoeken?
Heb zelf gekozen voor een lokale installateur die via internet de levering verzorgen kan.

BTW: de CMFe wordt door StorkAir ook aangegeven als zuinige gelijkstroom unit… makes me think πŸ˜‰

Succes!

@Koen: ach Nederland kenmerkt zich met bouwregels en voorschriften…
Mijn deuren zijn conform bouwvoorschrift 230,5cm hoog…
Ik verbaas me weinig over regels en richtlijnen in Nederland, al sprak het kabinet uit dat overbodige regels zouden gaan verdwijnen…. πŸ˜‰

@SolarLin: inderdaad er dienen 2 fasen in de Perilex-wandcontactdoos omgedraaid te worden.
Aansluitschema geeft hier duidelijkheid in (en anders merk je het wel dat de ventilatie maar deels werkt…) πŸ™‚

Succes!!
Inderdaad besparing kan varieren afhankelijk van ventilatie-schema!
Succes! Misschien een mega-buy regelen πŸ˜‰

@SolarLin: proficiat!!
en geniet maar lekker van de rustige ventilatie! Ik mis die vorige unit totaal niet meer!! πŸ˜‰

@DvL:
nee, puur de electrische besparing zit in de Excel-sheet.
Maar het staat je vrij verder deze uit te bouwen πŸ˜‰

@DvL

Het verlagen van het debiet is in beide gevallen mogelijk. Natuurlijk is een nadeel hiervan dat de luchtkwaliteit afneemt. Bij een mechanische ventilatie is het noodzakelijk bij aanwezigheid van personen minimaal stand 2 gehanteerd dient te worden, tenminste voor een enigzins aanvaardbare luchtkwaliteit.

Heeft er iemand ervaring met het aanbrengen van een geluidsdempende pijp bij het ventilatiesysteem? Zowel Itho als StorkAir bieden dit te koop aan voor ongeveer 25 euro.

Ik heb de excel bekeken en de specificatie bladen van de fabrikanten. De getallen die zijn gebruikt in de excel berekening zijn afkomstig van de specificatiebladen. Echter zijn de verkeerde gegevens overgenomen. Hierbij gaat het om de capaciteit en om de druk.
Het verbruik van de Ito is: bij 225kuub/150Pa -> 28Wel
In de sheet is dit vergeleken met de Stork : bij 350kuub/202Pa -> 73Wel
Natuurlijk zijn deze omstandigheden verre van vergelijkbaar.
In de specs van Storkair vallen de omstandigheden van de Itho tussen meting 6 en 7 in.
Berekend is dat dan : bij 225kuub/150Pa -> 33Wel , een verschil van 40W in die stand.

Uiteindelijk is de Itho iets zuiniger maar met de aangepaste getallen is de besparing circa 2,50 euro per jaar als alle getallen worden aangepast in de sheet.

Of je trekt de stekker eruit. Ventilatie is belangrijk! maar de meeste huizen met deze vorm van afzuiging zijn nog steeds voorzien van ventilatierooster in de kozijnen. Als je deze geregeld open hebt staan, krijg je meer dan voldoende ventilatie in de woning. En de luchtjes bij het koken verwijder je toch mbv de afzuigkap. Dus persoonlijk trek ik 80% van de tijd de stekker eruit.

@Eelco
Wat je vermeld is niet juist. Alleen met open roosters kom je zeker niet aan voldoende ventilatie.
Het gaat niet alleen om luchtjes van het eten, maar zoals gezegd om het afvoeren van vocht en Co2.
Met alleen roosters open zal de CO2 concentratie oplopen en ongezonde waardes bereiken. Zelfs als je alleen in een kamer zou liggen

Hoi Niels,

ik stond net op het punt om de StorkAir aan te schaffen. Voornamelijk omdat ik de RF-versie redelijk goedkoop kon krijgen. Toevallig kwam ik via Google nog op jouw artikel terecht. Ik zie nu dus van de aankoop af.

Ik probeer in m’n nieuwe huis allemaal top-spul te gebruiken. Ik ga nu dus op zoek naar de EcoFan2. Inmiddels heb ik hem al gevonden. Ietsjes duurder dan de StorkAir, maar dat hij stiller en zuiniger is, maakt dat allemaal goed. Ik ben er inmiddels achter dat er van de EcoFan2 ook een RF versie is. De reden dat ik die wil, is dat ik een op RF gebaseerde Home-Automation aan het opbouwen ben. De afzuiging sterkte kan ik dan door het mini computertje gaan regelen… leuk! en misschien kan ik daar een beetje extra besparing door verkrijgen.

Dank je voor je uitzoekwerk en het schrijven van je artikel..

Sander

Boeiende discussie, zelf ook een tijdje lopen klooien met de WTW-unit. Te veel geluid, te weinig capaciteit. Bovendien verkeerd om aangesloten bij oplevering, maar dat is een detail. Waarom zou je warmte terugwinnen tussen april en september?. Als “oplossing” de unit vervangen door een enkele afzuigventilator en de leidingsystemen aan elkaar gekoppeld. Alles afzuig dus. De raampjes uiteraard op een kier, en een CO2 meter opgehangen. Het bevalt eigenlijk prima, maar het verdient uiteraard geen schoonheidsprijs.

Hoy Sander,

Wij wilden ook de oude Stork mechanische ventilatie vevangen door een nieuwe CMFe R van Stork, maar dit artikel heeft ons ook op de Itho Eco fan 2 gewezen.
Hoe staat het met de besturing dmv van mini computer, want dat spreek ons wel aan !

Johan

Ook ik heb een WTW-unit die met RF aangestuurd wordt. Ik wil het ook graag met een mini-computer (A10 of Homeseer ofzo) gaan regelen. Maar hoe leer ik mijn mini-computer de signalen die nu afkomstig zijn van de RF-zender aan? Kan ik die RF-signalen van mijn RF zender op de één of andere manier uit de lucht plukken?

Wat let je om correcties aan te brengen? πŸ˜‰
Ik heb voorafgaand aan publicaties o.a. het excel bestand laten reviewen….

Succes!

Kan je die ventilatie-units niet aansturen vanuit je huisautomatisering? Ik wilde gaan regelen op de de relatieve luchtvochtigheid in de badcel en op de CO2 in de slaapkamer. Maar voor zover ik heb begrepen kunnen die ventilatieunits niet door andere sensoren/regelingen aangestuurd worden. Of weet iemand een oplossing voor mij?

alsvast bedankt!

Er is niets wat me tegenhoud de getallen aan te passen. Echter zoals eerder gezegd is de besparing in geld slechts een fractie van wat je aangeeft. Voorts is in de foto’s te zien dat de unit bij jou was opgehangen tegen de voorschriften van de fabrikant.

Je hebt niet gelet op de drukken zoals eerder gezegd. Omstandigheden moeten GELIJK zijn om dingen te vergelijken.
Dat een pomp meer verbruikt bij een groter drukverschil lijkt me wel duidelijk.

In jou excel sheet:
Stork 73W –> (bij 350M3 en 202Pa)
Itho 28W –> (bij 225M3 en 150Pa)

De specs van Stork geven ook het vermogen bij 225M3 en een Pa van 196Pa dan is het opgenomen vermogen 39W. Bij een Pa van 150 is het opgenomen vermogen nog lager natuurlijk!

Inmiddels heeft de oude StorkAir CMFe een andere eigenaar gekregen, voor zijn voliere (vogelkooi) te ventileren. De huidige voldeed niet, die was al heel wat jaren ouder tov deze StorkAir.
Dus e.e.a. is netjes hergebruikt en gaat zo netjes zijn verdere leven elders inzetten. De EcoFan ITHO zal binnenkort met een RF-bediening worden uitgerust (nu elke keer de trap oprennen om de stand te schakelen)

@Patrick: ik heb de voorschriften van de fabrikant aangehouden:
http://www.climate-air.com/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=16&Itemid=33

De wand is solide/stevig (conform 200kg/m2), en een afsluitbare ruimte zou wenselijk zijn doch niet verplicht…De zolder afsluiten wordt overigens lastig πŸ˜‰
Mijn woning is type ‘single flow” (dus aanvoer via luchtroosters vensters, afvoer via centraal kanaal).

dus jammer πŸ˜‰
tenzij je geargumenteerd aan kan geven wat volgens jouw info ‘van de fabrikant’ de juiste montage is. Lijkt me sterk als compleet nieuwbouwwijk hier scheef mee gaat πŸ˜‰

Toevallig zag ik in de winkel zo’n unit staan, de Eco Fan, echter is de berekening van besparing een beetje te rooskleurig. Ik weet niet of anderen stand 2 zo lang op een dag gebruiken, bij ons staat de afzuiging eigenlijk nooit op stand 2, altijd op 1, en op 3 bij koken (motorloze afzuiging op aangesloten).
Wij hebben op dit moment thuis de 166 van Itho hangen, en ik denk dat bij ons de besparing tussen de 20 en 25 Euro per jaar zal zijn.

Ik probeer met enkele buurmannen gelijktijdig een bulk aankoop te doen, zodat ik de unit voor slechts 122 Euro per stuk kan aanschaffen.

Kijk eens op http://www.klusspullen.nl
Bij je eerste aankoop krijg je nog eens 10% korting, als je bij het aanmaken van je account bijv. de kluscode 25884684 opgeeft. Bij aanschaf van 4 units kom je dan op ongeveer 122 euro per stuk uit!

voor de mensen die geen box hebben met een afstandsbediening , is er een nieuwe oplossing..De MV switchbox..Vooral een goede oplossing voor de standaard box met bediening in de keuken…. Niet meer heen en weer loipen , regelbare nalooptijd.. afstandsbediening voor in de badkamer uit te breiden met afstandsbediening voor in het toilet.Nadeel : Heeft dezelfde nalooptijd in de badkamer en in het toilet.. Maar je kan niet vergeten de ventilator terug te schakelen.. Doet deze zelf.. Voordeel : iedereen kan de box zelf monteren .. Volledig plug en play.. Leverancier : Cadttechniek Velserbroek.Mijn mening is dat het een iedeale oplossig is voor woningbaouw woningen of woningen waar geen bekabeling meer kan worden aan gelegd om in de badkamer of toilet ook de ventilatie in te schakelen…. Energie besparing door nalooptijd..

De stekker kan in oudere huizen vaker uit zoals eerder is gemeld. De infiltratie is voldoende voor luchtverversing en afvoer van stoffen. Besparing is dan minimaal als je de inflatie en afschrijving en rente meerekent. Dit heb ik berekent en gemeten met loggers(mijn beroep) bij verschillende let op! oudere woningen met een verminderde kierdichting. De trek door het kanaal van de MV bij stilstand is ongeveer 8m3 per uur. te vergelijken met stand 1.

Tussentijdse update: vandaag is de Ecofan ingeregeld op de ventielen (en andersom natuurlijk). De standaard fabrieksinstelling (225 m3/u) is nu om en nabij de 300 m3/u luchtverplaatsing gegaan, en de afzuigventielen zijn ook rigoreus gewijzigd. Sterker nog: bij de standaard instelling zoog de ventilatie maximaal 147 m3/u af, in plaats van de beoogde (volgens voorschriften) 300 m3/u.

Wel dus iets meer energieverbruik en geluidproductie, maar nog steeds significant rustiger dan de oorspronkelijke StorkAir CMFe. Hoe dit zich kan gaan vertalen in stookkosten: geen idee op dit moment. Maar een snel drogende badkamer of goed geventileerde woning is ook erg prettig vooruitzicht!

Kan iemand mij helpen?
bij ons wordt de woonkamer heel erg koud, zowel zomers is het cooler binnen en buiten warmer, winter is het ook extreem koud, ondanks de verwarming aanstaat, kan ik een afstand bediening aanschaffen, die de WTW in/uit kan schakelen, Merk Orcon…
dank en groeten Winod.

@Winod: je zou de mechanische ventilatie kunnen laten inregelen voor je gehele woning. Ik vermoed zo op het oog dat er teveel lucht afgezogen wordt uit bijvoorbeeld je woonkamer.
Een en ander kan vaak ingeregeld worden op de ventielen en op de ventilatie-unit. Misschien ook een mooi moment om de luchtkanalen te laten inspecteren en reinigen? Vervangen door bijvoorbeeld de Itho Ecofan2 is altijd nog mogelijk.

Het voorschrift?

De manier waarop je een ventilator ‘hoort’ te monteren is met behulp van een trillingsdemping plaat. In mijn huis zit dat er ook niet tussen. Helaas zegt dat niets maar dan ook niets over of dat correct is. Nederlandse huizen zijn ook nauwelijks luchtdicht te noemen, het barst van de koudebruggen (nog steeds) enz enz….

Bij het nieuwbouwhuis van mijn broer is die plaat wel toegepast.

Inmiddels heb je het debiet aangepast.
Zoals ik eerder al stelde: de meetgegevens die je gebruikt voor de vergelijking wijken af.
Dus alle meetomstandigheden moeten gelijk zijn en die gegevens van Itho zijn niet te vergelijken met die van de Stork.
De onderdruk MOET gelijk zijn. Hoe hoger de onderdruk, des te meer weerstand, des te hoger het verbruik.

Het verschil tussen de ventilatoren is zo goed als NIHIL (qua verbruik)

@Patrick: Die trillingsdempende plaat is geen verplichting indien de eenheid op een solide/massieve wand is geplaatst.

Verschil tussen beide ventilatie-units merk je vooral in het geluidsniveau: deze is bij de Itho aanmerkelijk lager.
Uiteraard is het mooier/praktischer/beter geweest om vooraf te meten met geijkte apparatuur, maar die kun je niet eenvoudig op Perilex aansluiten.
Maar goed, laat je maar goed voorlichten bij betreffende bouwbedrijven met de wetgeving in de hand. Het blijkt gewoon dat nieuwbouw in Nederland nogal ernstige tekortkomingen met zich mee brengt.

Ik heb inmiddels zo’n maand of 3 een ecofan van Itho, de 2sp omdat we al een perilex 3 standenschakelaar hadden. ik heb deze uitgebreid met een draadloze zender die ik in de douche heb geplakt zodat ik hem tijdens het douchen ook een standje hoger kan zetten.
Het apparaat bevalt erg goed en is erg stil, hij hangt bij ons op zolder maar ookal ben je boven dan hoor je hem nauwlijks. Heb hem tegen een zeer scherpe prijs kunnen kopen bij klusspullen.nl, waar ik regelmatig koop.
Je schijnt het apparaat wel eens in de 2 jaar op vuil te moeten controleren, dat valt nog reuze mee vind ik.
Een top apparaat dus!

Er zijn twee versies van de Ecofan-2, Er is er 1 met een hogere afzuig capaciteit. Wie kan me vertellen welke capaciteit je moet hebben.

@Egbert: ik heb gekeken naar de capaciteit van de reeds bestaande ventilatieunit.
op basis daarvan heb ik de ecofan met een max. capaciteit van 325 m3/uur gekozen.
Die is toereikend om mijn eengezinswoning te kunnen ventileren (zeker nadat de afzuigventielen goed op elkaar zijn afgesteld dmv het bepalen vanluchtstromen icm het minimum en maximum vermogen op de ecofan).

Onderwerp: mechanische ventilatie

Volgens aannemer is de mechanische ventilatie niet nodig voor tussenwoning bouwjaar 1978.Alles is geisoleerd en de dubbele ramen hebben alleen op de benedenverdieping en de zolder ventilatieroosters.
Verder is er een recirculerende wasemkap zonder mechanische ventilatie.
Kiepramen op een kier van 1cm zou voldoende zijn
Klopt dit als je een gezonde lucht binnen nastreeft?

Mijn luchtverversingssysteem is aangesloten in WC,badkamer en woonkamer.Deze ruimtes worden s nachts niet gebruikt.
Een flinke energie besparing zou al worden bereikt door er een tijdschakelaar tussen te zetten ,maar hoe los ik dat op,want de vijf polige stekker past niet in een normale tijdschakelaar

Voor de Itho Ecofan is een draadloze (RF) bediening voorhanden, hierop kun je met 3 standen ventileren, en met 1 stand een timer activeren: 1x drukken is tien minuten maximaal ventileren, 2x drukken 20 minuten maximaal, 3x drukken 30 minuten maximaal ventileren.
Afhankelijk van je gezin samenstelling moet je wel rekening houden dat ook s’ nachts er vocht via ventilatie afgevoerd moet worden (slapen, ademen, transpireren). Ik zou dan ook bij een normaal mechanisch ventilatiesysteem de leef-stand (stand 2) handhaven. Stand 3 (maximaal ventileren) bij visite, koken, douchen. Stand 1 zou bij afwezigheid overdag kunnen (en natuurlijk bij vakantie).
Mijn ecofan heb ik reeds voorzien van zo’n afstandsbediening: http://www.renewable-energy-now.org/2009/01/itho-ecofan-rf-afstandsbediening-geinstalleerd/

Momenteel ben ik bezig de Itho Ecofan 2 om te bouwen naar een CO2-gestuurde ventilatie. Voordeel: er wordt niet meer geventileerd dan noodzakelijk, op basis van CO2-niveau’s, en de ventilatie-capaciteit wordt traploos continue geregeld (en dus een vermindering van het afzuiggeluid door de woning heen).

@Niels#44: hoe doe je de CO2 bepaling? Met losse CO2 meters in alle vertrekken, met een CO2 meter op de uitblaaslucht van de fan (hoe reken je dat terug naar ppm in de ruimte waar je verblijft?), welke CO2 meter gebruik je?
@Piet#22: Als je CO2 of temperatuur en luchtvochtigheid sensor (Oregon Scientific oid) en je fanbox een draadloos protocol gebruiken, bestaan meerdere zender/ontvanger doosjes die je aan een computer (PC of Mac) kan hangen om de signalen op te vangen. Er zijn voor beide platforms H.A. programma’s beschikbaar die de RFXcom begrijpen en aansturen. 433 of 868 MHz en het gebruikte protocol zijn van belang.

@45: de CO2 sensor meet de luchtkwaliteit in het leefvertrek, in mijn geval woonkamer & keuken.
Sensor is een van Itho, zie mijn website.
Misschien niet volledig, maar nog altijd beter dan een domme continue luchtverversing en minder ingrijpend dan het infreezen van kanalen in vloeren en wanden voor een volwaardig WTW-gebalanceerde ventilatie πŸ˜‰

Dit is een heel interessant verhaal moet ik zeggen. Gaat technisch lekker “diep”. Ik kwam via het typenummer van “mijn Stork” bij jullie terecht.
Ik heb namelijk vandaag een tweedehandsje CMFe R gekocht voor een paar tienjes, omdat ik eentje met gelijkstroom motor wilde ivm het energieverbruik ter vervanging van mijn CME14. Ik hoop daar wat energie mee te besparen (30 a 40%?).
Prettige bijkomstigheid is dat er een ontvanger in dit apparaat zit, misschien kan ik wel een RF zender voor in de doucheruimte aanschaffen. Er zit overigens wel een Pexilex stekker aan, geen idee of ik dan ook draadloos icm met bedraad kan.
Deze site heeft als thema (duurzame) energie. Daarom wil ik nog even inhaken op wat Patrick (inmiddels al een paar keer) opmerkt. De vergelijking van verbruik van energie bij een bepaalde Pa.
Het valt mij op dat niemand hierop ingaat, ook Niels niet. Wat Patrick aangeeft lijkt mij toch wel van wezenlijk belang, het betreft tenslotte de verbruikte energie.
Niels zou jij het verhaal van Patrick alsnog willen “ontkrachten”, zodat we hier met zijn allen niet alleen denken energie te besparen maar echt overtuigd kunnen zijn πŸ˜‰
Ik kan me namelijk niet goed voorstellen dat gelijkstroommotoren van verschillende fabriekanten, zo’n groot verschil in rendement kunnen hebben zoals dat jij aangeeft.
Nogmaals, een leuke site dit ik stop hem in mijn favorieten πŸ™‚

@47: eerste ergernis van deze vervangingsactie is/was de geluidsoverlast die de JE Storkair CMFe veroorzaakt. Staat ook nadrukkelijk in de eerste alinea vermeld. Zelfs na vervangen van deze unit door de ITHO Ecofan kan ik gewoon merken dat de irritant hoorbare bromtoon door de woning verdwenen is. Misschien had mijn exemplaar last van onbalans? Montage is nog steeds gelijk gebleven.

Als tweede het energieverbruik. Dat kan ik niet bevestigen noch ontkennen: het jaarverbruik aan elektriciteit is redelijk constant gebleven. Met als sidenote dat het aandeel zonnestroompanelen explosief gegroeid is van 0 naar nu 4830 Wp.
Het meten van de luchtdruk & energieverbruik (de relatie daar tussen) dat gaat mij niet lukken: ik heb geen beschikking over een debiet-meter voor ventilatie, noch een goede (geijkte) meter. Maar wellicht leuke aanzet voor anderen om eens te meten, als zij dat wel kunnen?

Als je toch je ventilatie-unit gaat vervangen zou ik het stappen plan als volgt hanteren:
1-reinig de ventilatieroosters, de afzuigpunten en het leidingstelsel (hiervoor zijn ook bedrijven te vinden met ervaring daarin)
2-plaats de nieuwe ventilatie-unit;
3- laat de unit afregelen, zodat de ruimten (woonkamer/keuken, badkamer en toilet) voldoende lucht kunnen verplaatsen in de hoogste stand.

M.b.t. perilex stekker: mijn Itho Ecofan kan beiden aan, zowel de mechanische drie-standenschakelaar als de radiografisch bediende drukknoppen. Of jouw JE Storkair dat ook kan, zou je moeten navragen bij de leverancier.

En dat afregelen waar ik in punt 3 over schrijf: met een debiet-meter! en niet met een JBF-methode (jan-boerenfluitjes) van ‘het zal wel zo zijn’, of ‘ de oude instellingen zijn correct’.
Mijn ventielen stonden gewoon bij oplevering al falikant verkeerd (met een maximaal te ventileren debiet van krap 150 m3/u in maximale stand (waar 300 m3/u gestreefd wordt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *