Ledspots vervangen halogeenspots in halletje
Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Ledlampen 10 Reacties»Hier een klein verslag van de ervaring van het vervangen van 2 x 50 W 230 V halogeenspotjes door 2 x de 4.7 W ledspot van LedItLight. De intensiteit van het licht is wel degelijk wat minder, maar nog ruim voldoende voor mijn halletje en nu bespaar ik dus 90 W wanneer ik het licht van mijn halletje aanzet.
Noot: de leverancier geeft zelf aan dat de ledspots de vervangers zijn van 35 W halogeenlampen. Dit zou best kunnen. In mijn geval had ik alleen een set van twee 50 W halogeenlampen die ik al gebruikte, dus daarom deze vervanging en dus het vergelijk met 50 W halogeenlampen.
Het halletje en de lamphouder
Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden, dus laat ik beginnen met een paar foto’s van het halletje en de lamphouder.
Figuur 1: Het halletje
Het halletje is maar klein. Juist na de trap is er een beetje ruimte waar drie deuren bij elkaar komen.
Figuur 2: De lamphouder
Deze lamphouder is zelf gemaakt. Het zijn een paar plankdelen waarin gaten zijn geboord voor de montage van de spothouders.
Figuur 3: De ledspot in de spothouder
Hier een close up van de spothouder. Hierin zat oorspronkelijk een 50 W 230 V halogeenspot. Nu zit er de ledspot van LedItLight.
De meetopzet voor het vergelijk en de meetresultaten
1. Eerst is gemeten met de halogeenlampen in de lamphouder. Op de vloer is de Specbos kleurspectrometer geplaatst die recht omhoog kijkend continue metingen nam van licht van de spots. De metingen die zijn gedaan zijn de luxwaarde (dus ter hoogte van de vloer), de kleurtemperatuur en het spectrum.
2. De lamp is aangezet en er is gemeten meteen na het aanschakelen van de lamp. Dit meten is doorgezet totdat de meetwaardes stabiel bleven.
3. De halogeenlampen zijn verwijderd en de ledspots gemonteerd. Dit is eenvoudig, daar de ledspots dezelfde diameter hebben en ook ongeveer even lang, passen ze makkelijk in de spothouders. De voedingsspanning is verder ook gelijk.
4. Dezelfde meting als genoemd in 2 zijn gedaan.
De meetresultaten
Eerst een visuele indruk van het verschil in lichtopbrengst. Hiertoe heb ik een camera geplaatst in een van de aan het halletje aangrenzende kamers, en de camera kijkt naar het halletje. Ik heb de camera in een vaste instelling ingesteld (belichtingstijd, diafragma en witbalans vast) zodanig dat ik de resulterende foto’s met elkaar kan vergelijken. Als ik de camera in de automatische stand had laten staan, dan had de camera zelf voor lichtintensiteit gecorrigeerd en dat wilde ik nu net niet.
Verder staat de camera op een statief (de foto’s genomen van exact dezelfde positie), en ik heb de zelfontspanner gebruikt (geen bewegingsonscherpte door het drukken van de knop op de camera).
Figuur 4: Visueel vergelijk van de verschillen in verlichtingssterkte
Er is duidelijk een lagere lichtintensiteit, wanneer de ledspots gebruikt worden. De foto’s laten goed zien wat is ervaren tijdens de test. Het is een terugval die goed herkenbaar is. Toch is het niveau van licht wat overblijft voldoende voor het halletje.
De verlichtingssterkte E_v in lux
De terugval is heel goed te zien in de meetresultaten.
Figuur 5: Opwarmeffect en uiteindelijke verlichtingssterkte voor beide lamptypes
Het valt op dat de halogeenlampen meer licht geven na al relatief een korte tijd. Dit is niet veel meer, maarheeft te maken met het opwarmen van de gloeidraad; hoe warmer des te meer licht. Duidelijk wordt dat de gloeidraad na een 3 minuten op zijn warmst is en stabiel. Dan is de verlichtingssterkte, op vloerhoogte, bij gebruik van 2 x 50 W halogeenspot ongeveer 600 lux.
De ledspot heeft meer tijd nodig. Opwarmen betekent hier een vermindering van het licht, en duurt ongeveer een half uur. De verlichtingssterkte, op vloerhoogte, bij gebruik van 2 x 4.7 W ledspot, is ongeveer 160 lux. Dit is wel minder dan bij de halogeenlampen, maar nog steeds ruim voldoende voor de toepassing.
De kleurtemperatuur en het spectrum
De kleurtemperatuur voor beide lampen komen goed overeen.
De halogeenlampen geven een stabiele 2700 K, en de ledspots geven een stabiele 2620 K. Met stabiel wordt hier bedoeld dat de kleurtemperatuur niet verandert als gevolg van het opwarmen. De kleurweergaveindex is voor de halogeenlampen 100 en voor de ledspots 86.
Beide zijn vergelijkbaar warmwit (zelfde kleurtemperatuur) en de kleurindrukken zijn ook goed vergelijkbaar (hoge kleurweergaveindex van > 80).
Figuur 6: Kleurenspectra van de ledspot en de halogeenspot
Als laatste het kleurenspectrum. De golflengte staat gegeven op de x-as, waarbij iedere golflengte overeenkomt met één bepaalde kleur licht. De curve geeft aan hoe sterk iedere golflengte deel uitmaakt van het gehele spectrum. En het gehele spectrum geeft de kleur witlicht zoals boven omschreven (met kleurtemperatuur enkleurweergaveindex zoals beschreven). Het is mooi om te zien dat dergelijke verschillende spectra toch neerkomen op dezelfde indruk van wit licht.
De maxwaarde en de minwaarde geven de maximale gemeten waarde en de minimale gemeten waarde aan van alle metingen gedurende de opwarmtest. Er is niet veel variatie in de waardes.
Conclusies
De ledspot van LedItLight is goed toepasbaar als vervanger van de halogeenspot, als verlichting in het halletje; het halletje is minder verlicht dan bij toepassing van 2 x 50 W halogeenverlichting maar nog altijd voldoende verlicht. Ook de breedte van de verlichting (de stralingshoek) is voldoende groot zodanig dat het gehele halletje goed verlicht wordt.
De verlichtingssterkte E_v uitgedrukt in lux is ongeveer 1/4e bij de 2 ledspots in vergelijking met de twee halogeenspots; di t is gemeten recht onder de lampen op vloerhoogte. Daarnaast is het opgenomen vermogen ongeveer 10 x zo klein (van 2 x 50 W naar 2 x 4.7 W).
Er is geen aanpassing van de lamphouder nodig geweest om de ledspots in te zetten als vervanger van de halogeenspots.
10 reacties op “Ledspots vervangen halogeenspots in halletje”
Goed verhaal met duidelijke meetresultaten. Grappig ook te zien dat de halogeenspots veel onzichtbaar infrarood produceren. Maar uiteindelijk gaat het om het rendement: in lux per Watt zijn de LEDs 2.8 maal zo zuinig. Als dan ook nog de hoeveelheid licht van de halogeenspots eigenlijk te veel is is vervanging erg voor de hand liggend.
enkel spots op 220v kunnen zomaar worden vervangen.
spots op 12v aangesloten via een electronische of gewone transfo zijn niet zomaar vervangbaar.
Excellent article, Marcel. I can see that in some situations, a brighter lamp might be required, such as in reading or in performing certain tasks, but certainly in a hallway or in an ambient light setting, the LED is very suitable. Did you create the wooden ceiling fixture that the bulbs are attached to or was it already part of the ceiling?
@Philippe,
Waarom zouden spots op een 12 V trafo niet zomaar vervangbaar zijn? Is het omdat de voedingsspanning dat oploopt omdat de belasting zo laag is? Als het dat is, dan herken ik dat wel, dat namelijk de afgegeven spanning van de trafo toeneemt naarmate de belasting afneemt. Stel je hebt een lichtsysteem van een trafo met 5 spotjes van 20 W, dus 100 W belasting. Zet je er dan maar 1-tje op met 20 W belasting, dan zal de spanning veel hoger zijn dan 12 V en daarmee de levensduur van die ene halogeenspot verkorten. Echter of dit ook voor ledspots geldt is maar de vraag. Stel je zet er 5 ledspots in de plaats, met een 20 W in totaal. Dan zal de spanning dus hoger zijn voor alle ledspots. Maar omdat die ledspots allemaal een geregelde voeding hebben, kan het best zo zijn dat ze daar gewoon tegen kunnen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar deze grafiek van de ledspot die de spanningsafhankelijkheid aangeeft. Bij hoge spanningen blijft het opgenomen vermogen gelijk, en de lichtopbrengst ook. Dus de stroom door de leds blijft dezelfde.
Ik kom trouwens binnenkort met een verslagje waarbij ik 12 V halogeenlampen heb vervangen door ledspots.
Er worden veel cijfers rondgestrooid op deze site. Maar er wordt te weinig vergelijkingen gemaakt.
vb.
Ik vervang de halogeen lampen van 50W door een 20W/12V halogeen zie http://www.olino.org/articles/2008/05/16/12v-halogeen-20-w-mr16
Uit de meting is te zien dat de 20W/12V lamp ongeveer x 0,8 keer het aantal lumen afgeeft.
Als ik dus de 2x 50W vervangen door 2x 20W dan kom ik op een niveau van 480 lux. Oftewel een 3x hoger lux niveau met een 4x hoger verbruik.
Als ik nu een 20W/12V zou nemen met een stralingshoek van 60° dan heb ik een luxniveau evenwaardig met de ledlampen met een meerverbruik van 20/9.4= 2
Dit is ook af te leiden uit het aantal lm/W. 38 voor de led en 15 voor de halogeenlamp.
Hieruit blijkt dat de halogeen het zeker nog niet zo slecht doet dan uit bovenstaande meting wordt voorgesteld.
De led heeft waarschijnlijk wel een grotere groeimarge dan halogeen lampen
Peter,
Het is interessant om vergelijkingen te maken. Echter de hoeveelheid lumen en de hoeveelheid lumen per watt alleen zijn niet zaligmakend. Een stralingshoek (de gefocusseerdheid), de kleurtemperatuur, de omgeving waarin de lamp zich bevindt, de ruimte die er is voor een lamp met een andere vormfactor, de persoonlijke voorkeur van de lampeigenaar, de eis of een lamp veel moet schakelen of niet en of deze snel op sterkte moet zijn, zijn allemaal factoren die in meer of mindere mate meespelen. Daarom wil ik niet teveel nadruk leggen op alleen maar lumen per watt of lumen in totaal. Ik gebruik het wel, maar publiceer tegelijkertijd allerlei andere gegevens. Hiermee kan de lezer zijn gang gaan. Is het te lastig, dan mag de lezer zijn/haar vraag stellen en is er vaak al iemand die er iets over weet.
Mijn recente ervaringen met de vervanging van halogeenlampen door ledlampen laten zien dat niet altijd een gelijke hoeveelheid lumen vereist is voor een bepaalde verlichting.
Eindelijk een goed verhaal over dit product. Ik heb het al een tijdje op het oog ga namelijk op me zelf wonen en wil een goed alternatief voor me 2x50W halogeen in de 3 halletjes. Nou aleen nog een altrenatief voor de DIMBARE !!! 6X en 3X50W halogeen in de woonkamer. En als dit in de hal bevalt wissel ik ze ook ff naar de slaap kamer om te kijken hoe dat is. Daar heb ik toch geen berg licht nodig voor het slapen, omkleden en de rest van de slaapkamer activiteiten. TNX voor ’t versprijden van je ervaring Marcel van der Steen.
Vraagje van een relatieve leek: ik vindt het LED-fenomeen zeer interessant, omdat ik momenteel diverse ruimtes heb met 12V halogeen inbouwspots:
– een kantoor met 2 werkplekken, momenteel 6 * 50W spots
– een keuken met 8 * 50W spots
– een badkamer met 7 * 50W spots
– een halletje met 2 * 50 W spots
Een jaartje terug op proef al 6 LED-spots aangeschaft (op proef in het kantoor), maar meteen geconstateerd dat de licht-opbrengst (lager) en kleur (grauw blauw/grijs licht) sterk te wensen over liet.
Dit waren 12V-exemplaren van ‘TRONIX SPOTLIGHT L-SP50-GU5,3’
Zijn er inmiddels producten op de markt die de licht-opbrengst en kleur van halogeen beter benaderen?
Het is té donker bij ons. kan ik door led-spots te gebruiken méér licht bekomen? Ik vrees van niet. Is dat zo?
Geachte Rahoens,
Je kunt zeker meer licht krijgen door led spots te gaan gebruiken, neem bijvoorbeeld 3 x 3 watt led spots of nog hoger. Wat is het wattage wat je nu hebt?