Provincie Noord-Brabant zet zich in om de productie en ontwikkeling van elektrische voertuigen in Brabant van de grond te krijgen. Zij gaat met kennisinstellingen, high tech- en automotive bedrijven samenwerken, om o.a. elektrische voertuigen en slimme netwerken van oplaadpunten te ontwikkelen en in de markt te zetten. Doel is om 200.000 elektrische voertuigen in 2020 te realiseren. De provincie wil hiermee een bijdrage leveren aan duurzame energie en werkgelegenheid in Brabant.
De provincie stimuleert de samenwerking, zowel voor de ontwikkeling en productie van voertuigen, als voor het uitrollen van een slim (vraaggestuurd) netwerk van oplaadpunten.
Gedeputeerde Annemarie Moons: “Elektrische voertuigen kunnen tot 60% energie besparen en kunnen een grote bijdrage leveren aan een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening. Ook kan dit vele duizenden banen opleveren voor Brabant. Een kans voor de economie en het milieu, die we moeten benutten.”
Economische kansen en samenwerking
Nieuwe en bestaande automotive en high tech (MKB)bedrijven gaan samenwerken om de elektrische voertuigen en deelsystemen te vervolmaken en de bijhorende bedrijvigheid in Brabant en (inter)nationaal verder te ontwikkelen. Hiervoor is een nieuw cluster `Electric Motive Technology Cluster` opgestart, op initiatief van het Automotive Technology Centre, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en provincie Noord-Brabant.
Voor de ontwikkeling, aanleg en toepassing van een slim (vraaggestuurd) netwerk van oplaadpunten, werken ondernemers en kennisinstellingen op gebied van energietechniek, (auto)motive, logistiek en ICT samen in het zgn. ‘Mobile Smart Grid’. Hierbij zijn Brabantse en (intern)nationale ondernemingen betrokken en netwerkbeheerder Enexis.
Daarnaast zal onderzocht worden hoe het Openbaar Vervoer in Brabant en het eigen provinciale wagenpark uitgebreid kan worden met elektrische voertuigen. Ook worden bestaande subsidies innovatie-programma’s en participaties van provincie, Rijk en EU ingezet en waar nodig uitgebreid om deze systeeminnovatie van de grond te krijgen.
1 antwoord op “Brabant ziet kans voor elektrisch rijden”
Wat ik me afvraag:
Hoe krijgen we dit ontwikkelingstraject zo snel mogelijk in gang in België? Ik zou denken aan de post en andere koerierdiensten. Verder vind ik dat alle overheidsvoertuigen bij wijze van voorbeeld elektrisch moeten worden op korte termijn. We zouden als belastingbetaler in staat moeten zijn om enkel nog echt duurzame alternatieven toe te laten voor overheidsvoertuigen. Dan wordt tevens heel de duurzame economie in gang getrokken.
Ik ben blij dat er (zon)licht is aan het eind van de zwarte (olie)tunnel.