Zonnepaneeltje erbij

Geplaatst door Floris Wouterlood in Zonne-energie 9 Reacties»

zonnepaneeltje_erbijIn dit artikel vertel ik over mijn eigen eigen ervaringen met duurzame energie opwekking. Het is begonnen met mijn eerste zonnepanelen in 2000, totaal 570Wp. Inmiddels is mijn huis voorzien van de meest uiteenlopende vormen van energie besparing en is mijn PV installatie uitgebreid naar 2800 Wp.

Mijn eerste panelen

Toen het energiebedrijf negen jaar geleden een foldertje in de bus stopte met de aankondiging dat ik als klant een setje zonnestroompanelen met omvormertjes konden aanschaffen was dat iets heel erg bijzonders. Zonnepanelen waren al bekend voor toepassingen waarbij accu’s nodig waren (caravans, boten), maar om die dingen op het dak van je eigen huis te plaatsen voor de eigen stroomvoorziening, dát was opwindend. De panelen werden in juni 2000 geplaatst: 6 stuks 95W Shell panelen met OK4E omvormertjes, state of the art. Prompt begon de hoofdmeter in de meterkast op zonnige momenten zachtjes terug te lopen. Het wieltje draaide tegen de gebruikelijke richting in, wat een verrassing!

Pioniers

In de gemeente waar ik woon bestond onder ambtenaren grote verwarring of je wél of niet een bouwvergunning nodig had. Fundamentalisten en milieuactivisten rolden bij wijze van spreken vechtend door de gangen van het gemeentehuis. De milieusupporters wonnen uiteindelijk. Ook landelijk. In 2003 besliste de minister van VROM dat dat niet nodig was. Voor 2003 werd er gedoogd.
Om de ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht van mijn gemeente een beetje te helpen, maar vooral uit liefhebberij, begon ik in de zomer van 2000 met een website over zonnepanelen. Er was al een hele leuke website over energiebesparen, zonnepanelen en zonneboilers van Edu Ko en natuurlijk was er de website van Hans Kiesewetter die nog steeds in slapende vorm bestaat. Kiesewetter en collega’s behoorden tot een groep werknemers bij het ECN in Petten waar bij wijze van proef in 1999 netgekoppelde zonnepanelen waren uitgezet. Pioniers in de ware zin van het woord. Dáár, en door toedoen van de Solaris-actie van Greenpeace is het allemaal begonnen.

Energie besparen

Wat doe je als je de elektriciteitsmeter zachtjes ziet terugdraaien? Wensen dat hij vaker, langer en harder terugdraait. Die wens kan je waarmaken door er panelen bij te plaatsen of door minder stroom te gaan verbruiken. Dit betekende werk aan twee fronten. Spaarlampen en extra sets panelen werden aangeschaft, een zonneboiler kwam erbij, beeldschermen vervangen door TFT schermen, de koelkast werd A+, er werd een verbruiksmeter aangeschaft en in de afgelopen jaren is LED-verlichtig geïntroduceerd. Mijn werkkamertje wordt 100% verlicht door LED-lampen. In de huiskamer brandt een Pharox.

Meer zonnepanelen

Een en ander hield in dat er in de loop der jaren steeds verder werd gebreid aan het ratjetoe van zonnepanelen op het dak van min huis. Op dit moment ligt er 2,8 kWp aan panelen en nadert de opbrengst vanaf het begin de 10.000 kilowattuur, ofwel het equivalent van 3 jaar verbruik van een standaardhuishouden. Maar het verbruik van een standaardhuishouden heb ik door de zonnepanelen en energiebesparing al lang niet meer. Ook dat is meerwaarde. De instantie die knarsetandt is de netbeheerder, want die ziet zijn omzet dalen. De netbeheerder wil wraak nemen met het capaciteitstarief en met de voorgenomen slimme meter. We hebben een vereniging opgericht (de Vereniging van Zonnestroom Producenten, ZPV) om o.a. horkerige netbeheerders in toom te houden.

pv_floris
Mijn zonnepanelen

Energie neutraal

Als je met zonne-energie bezig bent, realiseer je je dat het eigenlijk dikke waanzin is dat een woning überhaupt energie verbruikt. Het is ons aangeleerd, aangepraat. We wisten niet beter, we hebben nooit nagedacht, ja nooit hoeven nadenken omdat er aardgas, kolen en olie plenty was en het CO2-klimaatprobleem nog moest worden uitgevonden. Door pioniers waren er al energie-netto-nulwoningen gebouwd zoals door de heer Kroon in Woubrugge. In Duitsland zijn door de architect Rolf Disch energiepluswoningen ontworpen en gebouwd. Deze woningen houden op jaarbasis energie over. Dát is de toekomst, ons volgende project. Totaal CO2-loos!

Meer informatie kun je vinden op mijn eigen website www.zonnepanelen.wouterlood.com

9 reacties op “Zonnepaneeltje erbij”

en wat heeft dit allemaal gekost? om het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden door opwekking van PV-cellen te compenseren, moet je bij schuine daken een complete dakhelft van panelen voorzien. Daarbij behorende investering is (zonder subsidie) pas na ca. 15 jaar terugverdiend. Hele mooie techniek, zeker voor de toekomst, echter op dit moment nog niet dusdanig doorontwikkeld dat het binnen redelijke termijn (bv 5 jr) terug te verdienen is. Dus niet te hopen voor je medebewoners in die gemeente dat het van hun belastingcentjes is gefinancieerd 😉

Sja… zo beginnen nieuwe ontwikkelingen bijna altijd: eerst met subsidie, zodat het bedrijfsleven de panelen kan ontwikkelen, en daarna als het productieproces op gang gekomen is, zonder subsidie!

Voor het succes van zonne-energie is het heel erg nodig dat de panelen per dm2 veel meer elektriciteit op gaan leveren.
Veel mensen kunnen wel een klein paneeltje (of een paar kleine paneeltjes) plaatsen, maar geen grote stroken bedekken met glas!
Het zou zelfs zo moeten zijn dat ik een klein paneeltje achter de kamer-ruit zou moeten kunnen plaatsen waarbij dat paneeltje de helft van mijn stroomverbruik kan leveren….
of desnoods een paar paneeltjes buiten, al is mijn tuin niet zo groot dat ik de tuin wil bedekken met panelen….!

Overheidssteun kost niet alleen geld, maar levert ook geld op. Dat is aangetoon bij windturbines, waarbij de opbrengsten de betaalde subsidie overtrof.
Zonnepanelen kosten niet alleen maar de belastingbetaler geld, gelukkig creëeren ze ook werkgelegenheid.
In Duitsland tienduizenden banen. Overigens geniaal buiten de staatsbegroting, zodat een volgende regering er niet op gaat bezuinigen en investeerders zekerheid hebben.

Goed speerpunt in deze crisis voor Den Haag misschien?

@Tim,

Je moet bednken dat als de terugverdientijd 15 jaar is, al na 7 1/2 jaar de stroom evenveel kost als die van je energieboer. Daarna is het feest. Overigens: een automobilist krijgt meer subsidie van de overheid dan een zonnepaneelbezitter.

Ik zou graag melden dat er mensen zijn zoals ik die niet meteen willen/kunnen investeren in een PV-installatie, maar wel de voetafdruk willen verkleinen.

Daarom ben ik overgestapt naar een groene energieleverancier (Ecopower België), maar er zijn er ongetwijfeld nog een heleboel andere. Op die manier steun ik een bedrijf dat veel investeert in duurzame energie en perfect beantwoordt aan de grondvesten van deze site (OLIE NO!).

Ik merk dat bij veel mensen het een kwestie is van gemakzucht om bij hun oude getrouwe leverancier te blijven.

Dus bij deze een oproep:

Verklein de ecologische voetafdruk, kom los van de oliemaatschappij, schakel over naar een duurzame, groene energieleverancier!

@Ivan: Je kan een vergroeningslijstje samenstellen met de volgende punten: 1) zorg dat je verwarmingsinstallatie een HR+ ketel heeft – nog beter is een warmtepomp/vloerverwarming, 2) zet de thermostaat nooit hoger dan 19 graden, 3) zorg ervoor dat je huis heel goed is geisoleerd, 4) zet in alle kozijnen HR++ glas, 5) Schaf een A++ koelkast/koelvriescombinatie aan, 6) draai spaarlampen in alle armaturen, 7) doe de wasdroger de deur uit, 8) schaf een zonneboiler aan, 9) schaf daarna zonnestroompanelen aan. 10. Hou bij aanschaf/vervanging deze volgorde van prioriteit aan.

Zonnepanelen naderen snel grid parity, dat is het moment dat zonnestroom even goedkoop is als reguliere (fossiele) stroom op het net. In zuid-europese landen is het al bijna zover, in Nederland en Duitsland zal dat rond 2015 zijn. Het is waarschijnlijk dat zonnepanelen dan massaal zullen worden geplaatst.
Dat zonnepanelen economisch rendabel worden is te danken aan meerdere factoren.

Ondersteuningsbeleid van de overheid.
Koploper en kampioen duurzame energie is Duitsland, waar groene stroom door een feed-in regeling wordt gestimuleerd, dat wil zeggen dat stroom voor een vaste, hoge vergoeding wordt afgenomen. Deze wordt in Duitsland buiten de staatsbegroting om geregeld via een opslag van de prijs per kilowattuur(kwh) , voor alle verbruikers. Door dit geniale systeem zijn in Duitsland al duizenden banen geschapen voor productie en installatie van zonnepanelen. Andere landen zoals Spanje en Griekenland hebben dit systeem overgenomen, zij het soms ook in de staatsbegroting helaas, waardoor het kwetsbaarder is.
Helaas heeft Nederland geen feed-in systeem maar een bureaucratische subsidie die SDE genoemd wordt. Onderzoek door senternovem wijst uit dat het Nederlandse systeem de markt niet stimuleert. Verschillende organisaties zetten de overheid onder druk dit systeem te vervangen door het Duitse model.

Zonnepanelen leveren meer energie dan het kost om ze te produceren.
Het is een mythe te denken dat zonnepanelen zichzelf energetisch niet terugverdienen. Ze leveren in hun leven minstens tien maal zo veel energie dan ze kosten.

Terugverdientijd.
Zonnepanelen hebben zonder subsidie een lange terugverdientijd, maar gezien de stijgende energieprijzen en dalende kostprijs wordt dat steeds korter. Feit is dat ze binnen hun levensduur de investering waard zijn.

Kosten fossiele energie stijgen.
Door de stijgende prijs van fossiele brandstoffen voor energie opwekking stijgt de reguliere kwh uur prijs. Hierdoor worden alternatieven als zonne-energie steeds aantrekkelijker.

Massaproductie.
Nu zonnepanelen op steeds grote schaal worden gemaakt, dalen de productie kosten. Er gaat dit jaar al een overproductie komen, waardoor de prijs per systeem op termijn omlaag kan.

Innovatie.
De zonnepanelen worden steeds efficienter en gebruiken minder grondkosten zoals Silicium, waardoor de prijs op termijn kan dalen. Ook door de introductie van dunne-film zonnepanelen dalen de productiekosten en stijgt de concurrentie.

Daling Siliciumprijs. Zuiver Silicium, grondstof voor veel zonnepanelen, wordt geproduceerd in fabrieken, die nu massaal uit de grond gestampt worden, waardoor de grondstof goedkoper worden.

Ik blijf het grappig vinden dat bijna iedereen meteen begint over “terugverdientijd” zodra het aankomt op duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, zonneboilers, isolatie e.d. Alsof terugverdientijd het meest belangrijkste is.

Over 25 jaar is ons aardgas in Slochteren op, en lang voor die tijd zal de olieprijs en de aardgas prijs tot astronomische hoogtes zijn gestegen. Dus met z’n allen maar lekker nog 10 jaar wachten omdat dan *MISSCHIEN* instappen in zonnepanelen en zonneboilers economisch rendabel is?

Wat is de terugverdientijd van een nieuwe keuken? of van een nieuwe badkamer? Of een nieuwe auto? Ieder paneeltje wat geplaatst wordt is er 1!

Wat betreft het lijstje van Floris

1) HR+ ketel heeft (CHECK!)
2) Thermostaat niet hoger dan 19 ( bijna CHECK ( 19.4 ) )
3) zorg ervoor dat je huis heel goed is geisoleerd ( wordt aan gewerkt )
4) zet in alle kozijnen HR++ glas, ( wordt aan gewerkt )
5) Schaf een A++ koelkast/koelvriescombinatie aan, CHECK
6) draai spaarlampen in alle armaturen, CHECK
7) doe de wasdroger de deur uit, ( staat er nog 🙁 )
8) schaf een zonneboiler aan, (CHECK!)
9) schaf daarna zonnestroompanelen aan. ( heb er 1 😉 )
10. Hou bij aanschaf/vervanging deze volgorde van prioriteit aan.

Misschien handig om punt 0 toe te voegen. Overal stekkerblokken tussen om standby verbruik te elimineren.

Wij zijn thuis vorig jaar mei begonnen met duurzamer leven. Gevolg. We zijn een stuk energiebewuster bezig en betalen daarnaast al ruim 100 euro minder in de maand aan de NUON dan wanneer we niets hadden gedaan. Sinds mei 2008 al ruim 650 euro uitgespaard. ( LEES : niet aan de NUON uitgegeven ).

Dit jaar gaan we ons dak na-isoleren, onze vloer na-isoleren en komt er aan de achterkant in de woonkamer HR++ glas in.

Van 5500kWh in 2007 terug naar 3200kWh in 2008. Gas is stabiel gebleven tussen 2007 / 2008 maar met de zonneboiler en straks extra isolatie hoop ik ook dat dat aanzienlijk gaat dalen.

Ik ben nu 130 euro p/m kwijt aan energie, mijn buren met vergelijkbare gezinssamenstelling betalen ruim 100 euro meer.

Toegegeven : Wij hadden het geld om te kunnen investeren in ons huis. Dat is uiteraard wel een belangrijke voorwaarde. Daarom zou ik ook op dit vlak graag maatregelen willen zien van onze overheid. Bijvoorbeeld belastingaftrek op het verduurzamen van een woning.

Vergeet niet de elektrische boiler weg te doen, dat is pas een stroomvreter. Scheelde een hoop toen we die lieten vervangen door een combi HR-ketel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *