Grootschalige introductie van de elektrische auto

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 47 Reacties»

mitsubishi-i-mievRegelmatig zie ik de vraag voorbijkomen op OliNo wat nu de gevolgen zouden zijn op de elektriciteitsvraag bij een grootschalige introductie van een elektrische auto. Kun we de extra elektriciteitsvraag aan en zouden we dat helemaal 100% duurzaam kunnen opwekken? Ik probeer met in dit artikel hierover wat duidelijkheid te verschaffen door er de werkelijke getallen bij te halen.

Huidige situatie

Volgens getallen van het CBS uit 2007 wordt er jaarlijks 97,5 miljard km gereden in personen auto’s. Dit zijn nu hoofdzakelijk allemaal wagens die rijden op fossiele brandstoffen zoals diesel, benzine en gas. Samen stoten deze wagen jaarlijks 186,8 miljoen kg aan CO2 uit. Bovendien produceren deze auto’s door hun verbranding ook veel fijnstofdeeltjes die zeer ongezond zijn voor de mens. Zie ook het artikel Fietsers en Verkeersuitstoot. De invoering van een elektrische auto zou dus veel uitstoot voorkomen.

CO2 uitstoot
De CO2 en fijnstof uitstoot van een verbrandingsmotor

Elektrische auto

De ontwikkelingen van elektrische auto’s gaat snel. De nieuwste generatie elektrische auto kan prima meten met de huidige generatie benzine en/of diesel auto’s. Met de nieuwste generatie Lio-Ion accu’s en krachtige elektromotoren kunnen deze elektrische wagens eenvoudig mee in het huidige verkeer, hebben ze voldoende bereik voor het dagelijkse werkverkeer en zijn ze al sneller en veel zuiniger dan hun fossiele broertjes.

Efficiënter

Elektrische auto’s zijn veel zuiniger dan wagens met fossiele brandstof motoren. Dat wordt enerzijds veroorzaakt doordat een elektromotor veel efficiënter is dan een brandstofmotor. Een elektromotor kan eenvoudig een rendement halen van 95% terwijl een dieselmotor niet verder komt dan 35% en een benzine motor slechts een rendement heeft van 25%. Verder heeft een elektrische auto vaak veel minder mechanische delen. Deze draaiende mechanische delen zoals een versnellingsbak zorgen ook voor verliezen (transmissie verliezen). Een ander voordeel, wat name in stadsverkeer naar boven komt, is dat een elektrische auto tot 30% van zijn bewegingsenergie weer kan omzetten in elektriciteit bij het remmen. Dit concept heet “regenerative breaking”. Dit principe wordt sinds 2009 ook toegepast in de formule-1, onder de naam Kinetic Energy Recovery System (KERS).

Goedkoper

Vanwege de hoge efficiency is een elektrische auto ook goedkoper in gebruik. Als je puur naar de brandstofkosten kijkt dan is een elektrische auto per km ongeveer 5x zo goedkoop dan een wagen met brandstofmotor. Je kunt voor jezelf uitrekenen wat je mogelijke besparing op de brandstof kosten is door gebruik te maken van de besparingscalculator.

Ook als je de overige kosten mee gaat rekenen zoals afschrijvingskosten, onderhoudskosten en vastkosten dan is een elektrische auto nu al goedkoper dan een vergelijkbare wagen met brandstofmotor. Zie ook het artikel Kosten van elektrische auto.

Bereik

Een voorbeeld van een elektrische personenauto is de Mitsubishi i MiEV. Deze auto komt waarschijnlijk eind 2009 op de markt en haalt een topsnelheid van 130 km/h. Meer dan voldoende voor de Nederlandse snelwegen. Het bereik op een acculading is 160 km.

Volgens gegevens van het CBS nemen zes van de tien mensen in woon-werkverkeer de auto. In 2002 reisden elke werkdag gemiddeld ruim 3 miljoen mensen naar het werk met hun auto. De gemiddelde woon-werkafstand is 18,2 kilometer in 2002. Met een dagelijks bereik van 160 km is dat dus meer dan voldoende. Zou je woon-werk afstand kleiner zijn dan 8 km, dan kun je natuurlijk ook overwegen om met de fiets naar het werk te gaan.

Zou je dagelijks nog verder willen dan zou je de wagen direct kunnen opladen zodra je gearriveerd bent op je werk. Na het einde van je werkdag is de accu weer helemaal vol. Effectief zou je dan dagelijks 320 km kunnen rijden. Dit is dus nu al voldoende voor 99,9% van de werkende mensen in Nederland.

Dat de ontwikkelingen op accugebied hard gaan kun je zien aan de recent geïntroduceerde Tesla model S. Deze sportauto heeft een bereik van 480 km.

Een andere recente ontwikkeling is dat MIT onderzoekers erin geslaagd zijn om een accu veel sneller op te laden. Ze voorspelen dat het straks mogelijk is om de accu’s van een elektrische auto binnen 5 minuten op te laden.

tesla-model-s
De nieuwe elektrische auto van Tesla: model-S

Zelf opladen

Je kunt je elektrische auto gewoon zelf opladen door letterlijk de stekker in het stopcontact te stekken. Door dit ’s nachts te doen kun je ook nog eens gebruik maken van het goedkopere stroom tarief. Nog mooier is het natuurlijk al je deze stroom zelf opwekt middels je eigen zonnepanelen.

miev-household-charging
Een elektrische auto kun je gewoon opladen via je eigen stopcontact

Oplaadpunten

Behalve thuis wil je natuurlijk je elektrische wagen ook op andere locaties kunnen opladen. Naar mate er meer publieke oplaadpunten komen wordt het nog kleinere bereik van elektrische auto steeds minder een probleem. De verwachting is dat binnen niet al te lange tijd dat je steeds meer van dit soort oplaadpunten kunt vinden bij publieke parkeerplaatsen, parkeergarages, restaurants, etc…

De overheid heeft inmiddels ook een stimuleringsregeling voor het plaatsen van oplaadpunten opgenomen in de MIA\Vamil van 2009. Zodra er meer elektrische auto’s gaan rondrijden dan wordt het voor bedrijven ook steeds interessanter om zulke oplaadpunten neer te zetten omdat je bijvoorbeeld extra bezoekers voor je restaurant of winkel kunt trekken.

Een ander initiatief komt van het project BetterPlace. Ze zijn bezig om een netwerk van elektrische auto’s op aan het zetten. Hierbij zorgen ze voor de auto’s, de oplaadpunten en de elektriciteit opwekking middels duurzame energiebronnen. Ze zijn inmiddels begonnen in Israël, Denemarken, Australië, Californië, Hawaii en Canada.

better_place-oplaadpunt
Publieke oplaadpunten voor elektrische auto

Extra vraag naar elektriciteit

Een elektrische auto verbruikt gemiddeld ongeveer 120 Wh/km. Laten we nu even uitgaan dat iedereen elektrisch gaat rijden dan zou dat betekenen dat er 97,5 miljard km x 120 Wh/km = 11,7 miljard kWh extra aan elektriciteit nodig is. Het totale elektriciteit verbruik in Nederland in 2007 is 123 miljard kWh. Bron: cbs. Dit betekend dus dat bij het massaal overschakelen naar de elektrische auto het totale elektriciteit verbruik met 9,5% zou toenemen.

Huidige energiemix

Onze huidige energieopwekking gebeurt nog hoofdzakelijk met fossiele energiebronnen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs met deze fossiele energiemix het overschakelen naar elektrische auto’s al gaat zorgen voor een reductie van de CO2 uitstoot.

brandstofmix
Nederlandse elektriciteitsproductie (2005). Bron: Energieraad.

Verder zal er een forse reductie gaan plaatsvinden van de uitstoot van fijnstof in de stad door het verdwijnen van verbrandingsmotoren. Vergeleken met auto’s met een verbrandingsmotor zijn elektriciteitscentrales beter in staat om hun emissies te zuiveren door gebruik te maken van filters.

Natuurlijk wordt dit nog veel gunstiger zodra we meer elektriciteit gaan opwekken middels duurzame energiebronnen.

Duurzame energiebronnen

Al onze elektriciteit die we jaarlijks nodig hebben kunnen we prima opwekken met duurzame energie bronnen MITS we fors gaan investeren in de opwekking ervan. Er zijn al talloze berekeningen gedaan hoeveel duurzame energie er beschikbaar is en daaruit blijkt dat er jaarlijk meer dan 10.000 x zoveel duurzame energie op aarde terecht komt (met name zonne-energie) dan we zelf nodig hebben. Aanbod is er dus voldoende. Het volgende plaatje is een duidelijke illustratie hoeveel duurzame energie er beschikbaar is.

Wereld v oorraden en energie verbruik
De beschikbaarheid van duurzame energiebronnen

Uit het plaatje kun halen dat er jaarlijks meer zonne-energie op aarde komt dan de energie die nog opgeslagen is in de beschikbare hoeveelheid steenkool, uranium, olie en gasvoorraad bij elkaar. Als je dit ziet dan vraag je je toch af waarom we nog steeds fossiele brandstoffen aan het verbranden zijn.

Het overschakelen naar elektrische auto’s kan onze verslaving aan olie doorbreken.

Zonne-energie in Nederland

Veel mensen denken nog dat het niet veel zin heeft om zonne-energie op te wekken in Nederland. Het tegengestelde is waar. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer we de meest efficiëntste zonnecellen (20 % rendement) zouden plaatsen op gunstig gelegen Nederlandse daken, dan zou men meer elektriciteit produceert dan de bestaande elektriciteitscentrales in Nederland. Zie ook het artikel Het potentieel van zonne-energie in Nederland. Kortom ook in Nederland is er voldoende potentieel voor de opwekking van duurzame energie middels zonne-energie.

Om een idee te geven, ik heb zelf een 2500 Wp PV installatie op mijn dak liggen waar ik jaarlijks 2/3 in mijn eigen elektriciteitsbehoefte kan voorzien. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die geen afwachtende houding meer willen aannemen en zelf ook PV installaties op hun dak leggen. Dit is DE manier om je eigen elektriciteit thuis duurzaam op te wekken met de garantie van een vaste elektriciteitsprijs voor meer dan 25 jaar. Dit is namelijk de gegarandeerde levensduur van PV panelen door de fabrikant.

zonnepaneel
Zonnepanelen op de daken in Nederland

Windenergie in Nederland

Iedereen weet dat Nederland bekend staat als een windrijk land. Dan is het toch vreemd dat we zo weinig doen aan duurzame energie opwekking middels windenergie. Op dit moment hebben we 1972 windturbines in Nederland staan met een totaal vermogen van 2.202 MW. In een gemiddeld windjaar wordt nu in Nederland 5,2 miljard kWh geproduceerd. Dat is goed voor 4,5% van de totale stroombehoefte. Bron: WSH.

Er zijn in Nederland her-en-der ook kleine clubjes actief die de introductie van windenergie in Nederland willen dwarsbomen. Om mensen te overtuigen van hun gelijk wordt soms achterhaalde / onjuiste informatie gebruik. Een voorbeeld hiervan is te zien in het artikel Windmolens, feiten en ficties.

Zelf met de paar windmolens die we nu in Nederland hebben staan kunnen we het halve Nederlandse wagenpark van elektriciteit voorzien als iedereen zou overschakelen op elektrische auto’s.

De potentie is nog veel groter. Een eerste stap zou zijn door in de Noordzee grote windparken te bouwen. Door een park neer te zetten van 8000 MW kunnen we alle Nederlandse huizen van duurzame stroom voorzien. Hiervoor is slechts een oppervlakte nodig van 1,5% van het Nederlandse deel van de Noordzee, dat is vergelijkbaar met een vak van 31×31 km. Bron: Zeekracht (pdf).

Er inmiddels ook onderzoek naar grootschalige energie opwekking met windenergie en het blijkt dat grootschalige inpassing van windenergie in onze elektriciteitsvoorziening technisch prima mogelijk is.

Je kunt ook zelf actief bijdragen aan het bevorderen van windenergie door bijvoorbeeld lid te worden van een windcoöperatie zoals de Windvogel of mee te doen aan de actie Zeekracht.


Windpark in de zee

Duurzame energie in het buitenland

Je hoeft alleen maar over de grens te kijken in Duitsland om te zien dat ze daar al veel verder zijn. Daar wordt volop geïnvesteerd in duurzame energie opwekking door de plaatsing van de vele windmolens in het landschap en PV panelen op de Duitse daken. Dat laatste is met name te danken aan de zeer succesvolle feed-in regeling. Er is nu ook een kans dat deze feed-in regeling naar Nederland komt. Maar dan moet de Nederlandse regering wel meewerken, dat lijkt tot nu toe nog niet het geval.

In Duitsland werd in 2008 90,1 miljard kWh duurzame stroom geproduceerd. Dat is 15,3% van de landelijke behoefte. BEE (Bundesverband Erneuerbare Energien) meldt dat zonne-energie met 40% verreweg de hoogste groei realiseerde naar een jaarproductie van 4,3 miljard kWh (bijna evenveel als windenergie in Nederland). Bio-energie leverde 28,7 miljard, waterkracht 21,8 miljard en geothermie 4 miljard kWh. Windenergie leverde met 40,3 miljard kWh (42%) veruit de meeste duurzame stroom. Bron: WSH.

Zonnecentrales

Het is ook mogelijk om veel duurzame elektriciteit op te wekken met grote zonne-energie centrales (CSP) in Spanje en Noord-Afrika. Deze elektriciteit kan men dan via HVDC verbindingen zonder veel verlies over duizenden kilometers transporteren naar Europa. Deze CSP centrales kunnen 7 dagen x 24 uur lang stroom produceren en blijven dus gewoon doorwerken als de zon al onder is gegaan. Ze kunnen dus prima voor de basisload gaan zorgen in het elektriciteitsnet.

ps10-overview
Een zonnecentrale

Duurzame energiemix

Het is verstandig om bij het overschakelen naar een duurzame elektriciteitsopwekking gebruik te maken van een duurzame energiemix van windenergie en zonne-energie in Nederland, CSP centrales in Spanje en Noord-Afrika en waterkracht centrales in Europa waar dat van toepassing is.

Door de koppeling van grote windparken krijg je een veel stabielere energie levering omdat op grote geografische schaal het altijd wel ergens waait. Onderzoek van de Stanford University heeft aangetoond dat we hiermee tot 47% van de elektriciteit via windenergie kunnen leveren met voldoende net stabiliteit. De rest van de energie kan dan aangevuld worden met zonne-energie en waterkracht. Kortom is het mogelijk om op die manier 100% van onze elektriciteitsvoorziening met duurzame bronnen op te wekken.

Conclusies

Grootschalige introductie van de elektrische auto is technisch al prima mogelijk. Het bereik en de topsnelheid van de nieuwste elektrische auto’s zijn nu voldoende als vervanging van het grootste gedeelte van de Nederlandse wagenpark. Als Nederland massaal overschakelt op de elektrische auto dan zouden we daarvoor 9,5% extra elektriciteit gaan gebruiken. Deze overschakeling zou direct zorgen voor een reductie in de jaarlijkse uitstoot van CO2 en fijnstof. Bij het verder verhogen van het aandeel duurzame energieopwekking zal dit alleen nog maar gunstiger worden.

In Nederland is er meer dan voldoende potentieel om de volledige jaarlijkse elektriciteitsvraag met duurzame energiebronnen op te wekken. Dit kan door het toepassen van een duurzame energiemix van wind -en zonne-energie. Op termijn kunnen we door o.a. het koppelen van grote windparken op Europese schaal naar een 100% duurzame elektriciteitsvoorziening.

47 reacties op “Grootschalige introductie van de elektrische auto”

U schrijft:

“Een elektrische auto verbruikt gemiddeld ongeveer 120 Wh/km. Laten we nu even uitgaan dat iedereen elektrisch gaat rijden dan zou dat betekenen dat er 97,5 miljard km x 120 Wh/km = 11,7 miljard kWh extra aan elektriciteit nodig is. Het totale elektriciteit verbruik in Nederland in 2007 is 123 miljard kWh. Bron: cbs. Dit betekend dus dat bij het massaal overschakelen naar de elektrische auto het totale elektriciteit verbruik met 9,5% zou toenemen.”

Dit klopt niet. Elektrische auto’s zijn geen koelkasten. Ze verbruiken hun energie niet gelijkmatig 24 uur per dag. De elektriciteitsinfrastructuur moet voorbereid zijn op de piekvraag: we komen allemaal thuis om 6 uur ’s avonds en pluggen onze e-car tegelijk in. Je moet extra energiecentrales bouwen om die pieken op te vangen. Die centrales zullen niet altijd nodig zijn, maar je moet ze wel bouwen (en laten draaien als er niet voldoende vraag is).

Met snelle oplaadtijden wordt die kwestie nog acuuter want die hebben meer piekvermogen nodig.

Zie dit artikel: http://www.lowtechmagazine.be/2009/03/elektrische-auto-snelle-oplaadtijden-elektriciteitsnetwerk.html

Misschien zien ze het daar iets te negatief in, maar volgens mij bekijkt u het te positief.

@Koen,

Je hebt gelijk dat we deze auto’s niet allemaal tegelijkertijd om 18:00 willen gaan opladen. Dat zou samenvallen met de avondpiek en voor onnodige piekbelasting op het elektriciteitsnet gaan zorgen.

Het is de verwachting dat de meeste eigenaren, om kosten te besparen, hun auto gaan opladen op nachtstroom (daltarief). Dat komt goed uit, omdat dan de energiemaatschappijen juist hun overschot aan elektriciteit juist kwijt willen.

Het zou kunnen dat er, zodra er erg veel elektrische wagens gaan rondrijden dat er meer oplossingen nodig zijn om piekbelasting te gaan voorkomen. Gelukkig zijn daar al mooie technische oplossingen voor:

Men zou gebruik kunnen gaan maken van load-balancing. Hiermee wordt het starten-stoppen van het opladen van de auto bij de mensen thuis aangestuurd door een centraal regelsysteem. Hierdoor kan men de wagens in Nederland op verschillende tijden laten starten/stoppen met opladen tijdens de nacht. Als een eigenaar besluit hier aan mee te doen dan kan hij een lagere elektriciteittarief verwachten. De wagens hoeven ’s ochtends vroeg pas opgeladen te zijn. Voor elektriciteitsproviders is dit zeer interessant omdat dit tot een kosten besparing kan leiden omdat ze de wisselende vraag / aanbod van elektriciteit hiermee kunnen wegregelen.

Verder kan het toepassen van grote condensatoren ook voorkomen dat er piekbelastingen ontstaan. Deze condensatoren kunnen de gehele dag of nacht, rustig opladen met een lage laadstroom. Zodra de auto aangekoppeld wordt kan de wagen binnen zeer korte tijd opgeladen worden.

Interresant artikel.

Om te beginnen is het een theoretisch kader waar gerekend wordt met informatie van nu, geprojecteerd op een toekomstige situatie. Dit kan wel, echter dient er wel met enige voorzichtigheid conclusies te worden getrokken.

Terug naar het voorbeeld:
11,7 miljard kWh. Geheel ontrokken in Offpeak uren gedurende het jaar (4700 van de 8700). Stel dat dit geleidelijk gaat levert dit een extra belasting op van 2,5 GW.
Als we naar Tennet gaan en naar de landelijke invoeding (http://www.tennet.org/bedrijfsvoering/Systeemgegevens_afhandeling/Gemeten_invoeding.aspx) kijken zien we dat er tussen peak en offpeak ten minste een verschil zit van 4 tot 6 GW. Electrisch rijden zou hier dus prima inpassen! (Hiermee bedoel ik dat het verbruik een vlakker profiel krijgt en efficienter kan worden gelevert door centrales.)

Het tweede punt wat blijft staan is de inschakel-piek als iedereen de lader start op 23:00. Met de huidige inrichting zou dit inderdaad een uitdaging worden als er ineens 2,5 GW bij komt. Echter door marktwerking en geleidelijke inbedding van elektrisch vervoer, gaan leveranciers verbruikers stimuleren om de start van de laadcyclus te mogen bepalen. ipv iedereen start om 23:00 stelt de gebruik in dat hij de auto vol wil hebben om 7:00 de volgende ochtend en de leverancier bepaalt hoe laat de laad cyclus start.

Via Peakoil.nl kwam ik bij dit zeer interessante artikel terecht. Na lezing kwam de gedachte bij me op dat autofabrikanten als GM en Chrysler en wellicht ook andere in feite het beste failliet kunnen gaan. Reeds in het verleden hebben zeker de twee bij naam genoemde autofabrikanten ruimschoots aangetoond dat ze niet de instelling hebben om flexibel te zijn en te kunnen reageren op signalen vanuit de markt en de maatschappelijke factoren. Ik zie de produktie van e-auto’s als een tak van sport die om nieuwe spelers vraagt met een frisse kijk op tal van zaken.

Is de E-car met massaproductie op tijd om de komende brandstof/oliecrisis af te wenden? Ik ben bang van niet. Is de E-Car niet gewoon “te weinig en te laat?”

Dat de E-car nu pas komt is op zich te begrijpen. Het publiek wilde geen E-car en de fabrikanten waren teveel vastgeroest aan hun tradities. Laten we eerlijk zijn: hadden we 10 jaar geleden de E-car gewild? Volgens mij zouden we ongelooflijk sceptisch zijn geweest als we gehoord hadden dat de E-car er over 12 jaar zou zijn….

De E-Car komt te weinig en te laat, maar het is helaas niet anders. Pas als het publiek de brandstofcrisis gevoelig aan den lijve gaat ondervinden, dan zal men maar wat graag in de E-Car willen zitten. (en/of graag in trein, tram en bus zitten)

[…] Kunnen we binnenkort overschakelen op de elektrische auto? Volgens energie weblog OliNo wel. “De ontwikkelingen van elektrische auto’s gaat snel. De nieuwste generatie elektrische auto kan prima meten met de huidige generatie benzine en/of diesel auto’s. Met de nieuwste generatie Lio-Ion accu’s en krachtige elektromotoren kunnen deze elektrische wagens eenvoudig mee in het huidige verkeer, hebben ze voldoende bereik voor het dagelijkse werkverkeer en zijn ze al sneller en veel zuiniger dan hun fossiele broertjes.” bron: olino.org […]

Tsja.

Ik heb mijn twijfels.
Stel een auto rijdt 1 op 15. Dan heb je niet eens zo’n grote auto. Dat is gelijk aan ca. 2.1 MJ/km. De aangehaalde auto, die 120 Wh/km rijdt is 0.43 MJ/km. Dat lijkt een groot verschil. Bijna een factor 5.

Helaas moet electriciteit ook worden opgewekt en getransporteert, en vervolgens in de autoaccu worden gestopt. Nou heb ik geen idee wat die trein aan rendementsverlies oplevert. Maar het zou me niet verbazen dat je minstens de helft kwijt bent. Verschil teruggebracht naar een factor 2.5

Een kijkje naar het overzicht elektrisch auto’s leert, dat de meeste auto’s die niet meteen sub-compact/experimenteel/tweezitter zijn, een verbruik hebben van duidelijk MEER dan die 120 Wh/km. De electrische golf, de saxo en de golf varieren van 144 tot 250 Wh/km.

Voor regeneratief remmen heb je geen “plug in” nodig. Een prius haalt 1:20 Da’s 1.6MJ/km. De week dat ik de daihatsu cuore van m’n moeder heb geleend heb ik “afgewrongen” op 1 op 22.5 Da’s 1.4 MJ/km.

ten slotte andere kosten. De electische auto is goedkoop. Maar is dat wel zo? De accupakketen zijn nou niet bepaald gratis te noemen. Een verbrandingsmotor-auto met exact de zelfde specificaties als zijn electrische tegenhanger is een stuk duurder.

De boel groeit op deze manier behoorlijkj naar elkaar toe.

Wat wil ik er nou mee zeggen?
Wil je zuinig rijden, dan zou je met de huidige technologie (dus verbrandingsmotor) en daarmee infrastructuur een eind moeten kunnen komen.

Je moet alleen wel:
1) licht bouwen. liever <<400 kilogram dan nu gangbaar 1000+
2) gestroomlijnd bouwen. (en dan ECHT, niet “marketing gestroomlijnd” maar “windtunnel gestroomlijnd”
3) hoge snelheid is fnuikend
4) wel regeneratief remmen, kleine accu alleen voor “een paar keer remmen”. Scheelt weer gewicht.

Extreem voorbeeld is de 1 liter concept car van volkswagen. 1 liter diesel per 100 km. Kan je ook met 2 personen in, net als die smart-for-two.
kun je tanken in een minuut of twee.

Voordeel van electrisch rijden blijft natuurlijk wel, dat het ding, behalve de accu, technisch eenvoudig is en in steden niets uitstoot. En je zou, theoretisch, windmolens en zonnepanelen kunnen gebruiken om je voertuig te laten rijden. Ik vrees echter, dat de praktijk zal zijn dat franse kernenergie en steenkool/bruinkool stiekum de grootste energieleveranciers zullen zijn….

Daarnaast: BLIJFT electrisch rijden goedkoop? zou vadertje staat zich niet op de bol gaan krabben bij het verschijnen van een merkbaar percentage electrische voertuigen en de daarbij misgelopen accijnzen?

Ten slotte: Kijkend naar het woon-werkgereis: meestal alleen zittend in een flinke kar. Waarom bestaan er WEL electrische scooters (waar je nat op wordt) maar nog GEEN massageproduceerde, betaalbare gestroomlijnde en dus zuinige en droge 3-wielige 1 persoons woonwerk voertuigen?)
Die gezinsauto, voor 4 personen, die moeten we maar gaan huren (greenwheels o.i.d.)

groeten, Klaas (morgen met zijn 1 op 15.5 rijdende oude polo alleen naar het werk maar overmorgen met de fiets)

@Klaas,

Het in inderdaad waar dat elektrische wagens gemiddeld slechts 120 Wh/km nodig hebben. De modellen die je uitgezocht had hebben een hoger verbruik omdat ze gebruik maken van oude techniek (lood-accu’s) of het zijn wagens die omgebouwd zijn naar van een brandstofauto naar een elektrische auto. Je ziet dat wagens die direct vanaf het begin ontworpen zijn om elektrische te rijden een stuk efficiënter kunnen zijn.

De nieuwste generatie elektrische wagens zijn dan ook een stuk zuiniger, enkele voorbeelden:
Mitsubishi I MIEV (100 Wh/km) of een hele zuinige Loremo Electric (59,5 Wh/km). Zelfs zeer snelle elektrische auto’s zoals de Tesla verbruiken weinig energie per km (110 Wh/km).

Verder had je vragen over de efficiency en de kosten van een elektrische auto als je alle kosten meeneemt. Dit wordt uitgebreid behandeld in het artikel Kosten van elektrische auto.

Het grootschalig overstappen op elektrische auto’s is DE manier om van onze olieverslaving af te komen. Immers de elektriciteit kan volledig met duurzame energie opgewekt worden. Zolang we brandstofmotoren blijven gebruiken dan weten we zeker dat we olie blijven verbranden, er is dan geen alternatief.

Beste Jeroen,

Zou je ook een overzicht kunnen geven hoe de temperatuur de batterijen en daarmee gepaardgaand het bereik van de auto beperkt in koudere klimaten (bv. Alaska, Rusland,…) Dat is een verschil wat je bij kleinere batterijen in bijvoorbeeld je gsm of i-pod duidelijk merkt.

Bedankt voor de reactie,

William

@Jeroen,

Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar je zou in de aptera ook eens een verbrandingsmotor(tje) moeten hangen. Pas dan vergelijk je eerlijk. Dat ding wordt dan ook veel zuiniger dan de gemiddelde station-wagen anno nu.

Verder leuk: velomobiel ontwerpen en bouwer allert jacobs van velomobiel heeft een lichte motorfiets dusdanig aangepast dat hij gestroomlijnd over ’s lands wegen kan rijden. Met stroomlijnhulpen rijdt hij zeer zuinig.

Ik kan bijna niet wachten op mijn volgende leaseauto. Rij sinds november een Prius. De volgende over 3,5 jaar kan een volledig elektrische zijn. Ik hoop het.

Als de staat eens ging verbieden dat de tweede auto voor de deur het zei van vrouw lief of grote kinderen, niet duurder mag lopen dan 1;20 dan hebben we een mooie overgang naar de volledig electriche auto.
Niet lullen maar doen.
Ik heb i.p.v. een bmw 525 v d zaak nu een prius en m,n vrouw heeft de Kia Sorento ingeruild voor een picato van 1;20 welke ze samen gebruikt met m,n dochter die op 5 km afstand woont.
Ondertussen hebben we 2 sets van 18 panelen besteld om zelf de helft te gebruiken voor o.a. in de toekomst de Electrische auto op te laden en de tweede levert met subsidie terug aan het net.
Het zou een sport moeten zijn energieneutraal te willen wonen EN werken.

Wat ik me afvraag, en waar ik weinig tot niets over heb kunnen vinden: hoeveel scheelt het overgaan op elektrische auto’s nu eigenlijk op het totaalplaatje? Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat dat minder scheelt dan veel mensen ons zouden willen laten geloven… Er moeten nog steeds wegen worden aangelegd (asfalt IS grotendeels aardolie) en onderhouden (zware machines = hoog energieverbruik / fossiele brandstof), de auto’s moeten gebouwd en vanuit een ver land hierheen vervoerd worden (= hoog energieverbruik / fossiele brandstof), de accu’s die niet het eeuwige leven hebben moeten geproduceerd, vervoerd en gerecycled worden (= hoog energieverbruik / fossiele brandstof) en natuurlijk het normale onderhoud zoals banden, smeermiddelen, etc. En dan natuurlijk nog de opwekking van de elektriciteit waarvan we wel kunnen zeggen dat die in de toekomst duurzaam wordt opgewekt – maar we leven nu.

Daarnaast zijn er natuurlijk de indirecte gevolgen van het autoverkeer. Steden zijn onveilig voor écht duurzame verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers door de vele auto’s, steden zijn primair gebouwd op auto’s en niet zozeer op mensen. Mensen die veel autorijden bewegen volgens mij veel minder dan mensen die zich verplaatsen per fiets/OV wat ook zijn eigen (fossiele) kosten in de gezondheidszorg met zich meebrengt.

Allemaal zaken die onverminderd blijven spelen als fossiele auto’s worden vervangen door elektrische auto’s. Toch lijkt die wens onder ‘de massa’ groot, waarschijnlijk onder andere omdat ‘men’ ten koste van alles/veel vast wil houden aan de huidige levensstijl. Weet iemand daar meer over te vertellen? Zou het niet veel voordeliger zijn zwaar in te zetten op de ‘walkable city’ waarin de af te leggen afstanden veel kleiner zijn en die gebouwd is op mensen en niet op auto’s?

Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.carfree.com, waar een interessant en goed doordacht concept voor de menselijke stad staat omschreven – en er zijn geen auto’s nodig.

@Klaas,

De Aptera bestaat ook in een hybride uitvoering. Het verbruik van deze hybride is ook veel lager vanwege de zeer lage luchtweerstand. De hybride gebruikt 1 liter benzine op 100 km. Een liter benzine heeft een energetische waarde van 32 MJ = 8,9 kWh. Daarmee verbruikt de hybride Aptera dus 8900 Wh / 100 km = 89 Wh/km.

Echter in het geval van de hybride uitvoering komt de aandrijving nog hoofdzakelijk van de elektromotor die bijna 4x zo efficiënt is als een benzine motor. Als je wagen dus volledig zou uitrusten met een brandstofmotor dan gaat de efficiency fors omlaag en het brandstofverbruik omhoog per km.

Als vergelijking, de volledige elektrische uitvoering verbruikt 77,7 Wh/km en is hiermee dus 13% zuiniger dan de hybride uitvoering. Verder kun je met de elektrische uitvoering, de elektriciteit 100% duurzaam opwekken. Bij de hybride uitvoering ben je nog steeds olie aan het verbranden.

Een hybride auto lijkt me ook behoorlijk onderhoudsgevoelig, veel meer dan een gewone of elektrische auto.

Ik heb nu 23.500 km op de teller en ben één keer in de garage geweest met de hybride voor de 15.000 km beurt.
Bij de aankoop heeft het bedrijf E 6800,– korting op de BPM de de gebruiker krijgt maar 14 % bijtelling wat wil je nog meer ? t,is alleen geen BMW 525 nou en ?die is zeker duur in onderhoud,bijtelling en aanschaf.
Ik hoop dat we snel een volledig elektriche auto in de Benelux kunnen kopen.

Een elektrische auto zou heel erg prettig zijn vergeleken met de benzine- / dieselauto. De lucht in de steden en dorpen wordt stukken schoner (ja… een file vol auto’s stinkt behoorlijk!) en de herrie wordt aanzienlijk minder.

Ik zou zelf ook graag zien dat er meer openbaar vervoer was, zodat mensen minder aangewezen zijn op de auto.
Vooral op het platteland kun je gewoon niet zonder auto.
Er wordt te weinig geïnvesteerd in het openbaar vervoer, omdat men verwacht dat te weinig mensen ervan gebruik maken. Er maken te weinig mensen gebruik van, omdat er te weinig in geïnvesteerd wordt…. En zo schiet het dus niet op.

Elektrische auto’s zorgen nog wel voor enige milieubelasting (bij vervaardiging/produktie en bij onderhoud en bij verwerking in de sloopfase) maar de grootste bezwaren van auto’s vind ik:
1) de maatschappelijke schade zoals verkeersdoden en
gewonden
2) het enorme ruimtebeslag dat de auto heeft t.o.v. het
openbaar vervoer.

De trein kan met twee sporen een gewone autosnelweg vervangen. Reken maar uit wat de ruimtewinst is als je een snelweg vervangt door een spoorlijn. In ons land waar de ruimte toch al schaars is (denk maar aan de noodzakelijke woningbouw) zou men eens goed moeten nadenken of het wel zo’n goed idee is om de snelwegen steeds maar te verbreden….

Voor het milieu en de leefbaarheid in steden en dorpen vind ik de elektrische auto een prima eerste stap.
Wel vind ik dat men ervoor moet zorgen dat elektrische auto’s goed hoorbaar zijn voor blinden en slechtzienden. Dat hoeft zeker niet door de motor extra lawaaiig te laten zijn, maar misschien kan op de blindenstok een reflector worden gemonteerd zodat de blinde/slechtziende gewaarschuwd wordt als er een auto aan komt rijden…..

De auto stoot maar 7% van de broeikasgassen uit. Kiezen we er als consument desondanks voor om ons geld te besteden aan het verminderen van deze uitstoot dan is een heel eenvoudige maatregel als het aanpassen van je rijgedrag, het meest kosteneffectief. Invoeren van EV’s is met grote voorsprong de minst effectieve maatregel (bron: McKinsey: Roads toward a low-carbon future).

We kunnen ons als consument met een budget beter concentreren op maatregelen als aanpassen stookgedrag, vervangen oude CV ketels, isoleren huizen etc., want het gaat er helemaal niet om of dingen technisch mogelijk zijn. Wat telt is hoe iemand met een budget het maximale resultaat kan bereiken. En dan valt die EV als eerste af. Hybride auto’s kort daarna.

Ik zou zelf ook graag overstappen naar een electrische auto, maar de keuze is inderdaad nog te beperkt en de kost nog heel hoog.

Wat de totaalrekening zou zijn voor het milieu, is een complex vraagstuk. Het gaat inderdaad ook over het vervaardigings- en slopingsproces, vooral van batterijen, en dat is m.i. nog niet zo simpel.

Een ander probleem gaat helaas, paradoxaal genoeg, zijn dat er in het begin heel wat meer verkeersdoden zullen vallen omdat die auto zo stil is.

Heel veel voetgangers en fietsers gaan op hun gehoor af als ze de straat beginnen over te steken. Pas als je al met een been op straat sta begin je te kijken. Ik maak me zelf soms schuldig aan die nonchalantheid.

Maar onze steden zouden inderdaad heel wat schoner zijn. Zelfs al gebruiken we gewoon de overtollige nucleaire energie om die accu’s op te laden ’s nachts. In Belgie hebben we daar genoeg van, en m.i. is dat al heel wat beter dan de luchtvervuiling en dergelijke die het wagenpark nu produceert.

Ik heb gelukkig niet te dikwijls behoefte aan de auto, maar toch had ik hem ook graag vervangen door een electrische. Die alertheid van voetgangers en fietsers lost zich wel op, denk ik (hoop ik).

Wat betreft extra belasting van energiecentrales in geval van massaal gebruik van elektrische autos: energiecentrales zijn momenteel berekend op een piekvermogen voor overdag. ’s Nachts is er sprake van overcapaciteit, omdat er in de nacht veel minder energie wordt afgenomen. Het is juist gunstig voor het rendement van energiecentrales dat er ’s nachts meer energie wordt afgenomen, bijvoorbeeld door elektrische autos op te laden.
Misschien dat het nachttarief hierdoor wordt afgeschaft.

En al die auto-batterijen kunnen ook dienen als energiebron indien het elektriciteitsnetwerk uitvalt. Met de juiste converter in huis kan er heel wat bedrijfsschade (denk aan koeling van zaken) worden voorkomen indien “de stroom uitvalt”.

Ik verwacht verder dat er veel meer budget besteed gaat worden aan het onderzoek naar betere batterijen. Het einde is nog lang niet in zicht wat verbetering betreft.
Nederland scoort heel slecht op dit vlak, terwijl batterij technologie erg belangrijk is voor onze economie.
Belgie kan weer trots zijn op prof. Gebrand Ceder, zie
http://web.mit.edu/newsoffice/2009/battery-material-0311.html

@ Jeroen

Volgens mij geef je met de uitstoot van 186,6 miljoen kg ook niet de totale uitstoot uit menselijke activiteit in Nederland aan en zeker niet die van de personenauto’s. De C02 uitstoot van NL ligt op een totaal van circa 200 miljoen kg. De uitstoot van personenauto’s ligt op circa een gemiddelde 2500 kg per personenauto per jaar. Dat zou dan circa 28 miljoen kg C02 per jaar zijn voor de 7 miljoen personenauto’s.
En daarbij is het totaal aantal reden km voor de personenauto veel meer dan jij aangeeft. Het moet nu circa 140 miljard km/jaar per jaar zijn.

@Jeroen
Jij zat goed wat betreft het totaal reizigerskm van personeneauto’s. Ik nam foutief ook het aantal gemaakte km van de medeautoreizigers mee bij mij reactie.
De CO2 uitstoot van Personenauto’s is volgens CBS ruim 18 miljoen kg.

Een grootschallige introductie van electrische voertuigen zou zich op de volgende zaken moeten concentreren:
1. De meeste mensen reizen alleen in de auto en op de fiets. In het OV zit je wel met meerderen in een voertuig maar dat is juist de bedoeling en wordt niet echt gekozen door de gebruiker. De gemiddelde forens gaat ook alleen en doet niet aan samenrijden. Dat doet de bestuurder vooral met familie.
2. De meeste mensen reizen niet meer s’ochtends dan 30 km heen en 30 km terug naar werk, school of recreatie. Meestal is het nog veel minder.
3. De meeste mensen reizen elke werkdag de vaste route naar vaste werklocatie.
4. De parkeerplaatsen zijn niet gratis of kosten de gemeenschap geld.
5. De meeste mensen reizen de grootste afstand in de urbane omgeving waar de gemiddelde snelheid niet meer dan 40 km/ uur is en het maximuum vaak niet meer dan 50 km/uur is.
6 De meeste mensen hoeven niet dagelijks een auto om hun koelkast weg te brengen, de betonmixer op te halen bij de bouwmarkt, een kast mee te nemen bij de Ikea, etc

Ik zou dus kiezen voor electrische 1-persoonsvoertuigen of 2-persoonsvoertuigen (voor 2 personen of 1 persoon met baggage) Voor de korte afstand < 10 km voldoet de fiets of de electrische fiets het best. Voor de middenlangere afstand 30 km, of met de hele familie huur je toch een zuinige diesel of hybride auto. Desnoods met trekhaak en aanhanger of met caravan.

Het probleem is dat de ontwikkeling weer uitgaat naar een auto die alles moet en kan vervoeren. Dus lijkt iedereen het liefst een SUV te willen die volledig electrisch rijd, geen emissies uitstoot en geen parkeerproblemen geeft en dan voor de prijs van stadsautotje.
Dat is een fantasiedroom! Gewoon eerst goed zien wat de prioriteiten zijn, beter kiezen en wat vaker lenen/huren of samen gebruiken.

@Jeroen
Ik heb zelf CBS (Statline) nu ook eens goed bekeken en hopelijk nu goed gelezen.
De totale CO2 emissies van de personenauto’s in 2007 zijn 18876 miljoen kg per jaar. Met miljoenen tonnen en miljarden kg ga ik ook snel de mist in. Maar het is wel een factor 1000.

Het CBS meet alleen de uitstoot van de voertuigen zelf (“Omvat alle motorvoertuigen met een kenteken en brom- en
snorfietsen die in het betreffende statistiekjaar actief
waren.”) maar laat al het overige fossiele energieverbruik (aanleg/onderhoud wegen, etc. – zie mijn post een stuk hoger) buiten beeld. Dit vertekent het beeld onnodig in het voordeel van de elektrische auto en in het nadeel van oplossingen als openbaar vervoer en slimmer steden bouwen.

Bert hierboven heeft het helemaal juist:
“Het probleem is dat de ontwikkeling weer uitgaat naar een auto die alles moet en kan vervoeren. Dus lijkt iedereen het liefst een SUV te willen die volledig electrisch rijd, geen emissies uitstoot en geen parkeerproblemen geeft en dan voor de prijs van stadsautotje.
Dat is een fantasiedroom!”

Veel problemen los je niet op met een andere motor en een andere brandstof.

Het doet me denken aan de supermarkt die z’n lampen door LED verlichting verving en tot grote verbazing veel méér bespaarde dan vooraf becijferd: ook de koeling bleek minder stroom te vreten omdat de koelmeubels niet meer werden verwarmd door de verlichting! Ook bij auto’s snijdt het mes aan meer kanten.

Veel mensen lijken ook te vergeten dat als die auto maar 30 km heen en 30 km terug rijdt, en als daarbij maar een snelheid van gemiddeld 30 km per uur gehaald wordt, er nog 22 uur per dag over blijft om die 60km*100wh/km=6 kWh te laden. Drie uur stofzuigen en je verbruikt meer stroom. Wat ook vaak vergeten wordt is dat ‘hybride’ ook de hele last van de versnellingsbak, verbrandingsmotor en alle daarmee noodzakelijke verstevigingen met zich meezeult. Een puur electrische auto (met motoren in de wielen) kan lichter en zuiniger worden.
We hebben ontwerpers nodig die met een frisse blik auto’s gaan ontwerpen en de geest van de stoommachine achter zich kunnen laten. Loremo komt al een heel eind.

@klaas die 1:15 rijdt: met een even zware electrisch aangedreven auto zou je al 1:45 rijden omdat je verbrandingsmotor maar 30% efficiency haalt. Als je alles wegsloopt wat niet nodig is (en daarmee ook een heleboel smeermiddelen beperkt en wegenslijtage terugdringt!) ben je op alle fronten beter af.

Als van de 20% (hoog geschat?) automobilisten die dagelijks méér rijdt dan de verwachte actieradius van 200 km 80% in z’n/haar eentje in de auto zit, kan je een zitplaats inruilen voor een extra (modulair) accupakket, waarmee je de actieradius verdubbelt. Dan blijven er nog maar weinig autobielisten over die echt een probleem hebben als ze op electrisch overstappen. En voor die enkele ritjes waar je het echt nodig hebt (2 volwassenen, 3 kinderen en de kampeerspullen) huur je toch gewoon een auto? Als je je electrische auto dan tijdelijk ‘inruilt’ bij de verhuurder kan je vast wel korting krijgen.

Elektromotoren IN de wielen…
Dan moet men wel ervoor zorgen dat deze motoren niet stuk gaan als de auto over stoepranden en gemene verkeersdrempels heenrijdt, tegen betonnen randen aanrijdt (denk b.v. aan geleidingswanden bij rotondes!) en als de auto bij een fikse regen door een flinke waterplas gaat….. (met zelfs een flink opspattend waterscherm tegen de eigen voorruit……)

@William,

Het antwoord op je vraag (comment #11) of de batterijen ook werken in een koud klimaat kun je vinden in de FAQ van Teslamotors. In de Tesla zit in hun Energy Storage Systeemm (EES) een verwarmingselement die ervoor zorgt dat de accu’s warm blijven in een koud klimaat.

@Jeroen Haringman,

Bij het massaal overschakelen naar de elektrische auto het totale elektriciteit verbruik met 9,5% zou toenemen. De berekening kun je terugvinden in het artikel zelf, paragraaf “Extra vraag naar elektriciteit”

@Rudy,

Over Epyon (van de Epyon website):

“The company has its office in Delft, the Netherlands where it conducts it’s research and development and small scale production of chargers.”

Ik ga er van uit dat ze geen batterijen ontwikkelen, maar bijvoorbeeld Altairnano batterijen (nano-material coated electrodes Li-ion battery) gebruiken voor het testen van de Epyon oplader. Wel heel nuttig, maar heeft niets te maken met batterij ontwikkeling.

@Jeroen van Agt,
Dat was niet wat ik bedoelde, ik weet van die 9,5%, maar ook daarvan vraag ik me af hoe realistisch dat is. Als ik in het overzicht van elektrische personenauto’s kijk zie ik bij de *bestaande* auto’s verbruiken die veel hoger zijn dan 120Wh/km. Daarmee staat die 9,5% ook op losse schroeven.

Wat ik bedoelde was hoeveel extra energie het verwarmingselement met zich mee brengt in de toch al onzuinige en onduurzame Tesla? (Je verplaatst 1235 kg blik+accu’s om – vrijwel altijd – één persoon te vervoeren!)

Als tegenvoorbeeld te Twike: verbruikt slechts 40kWh per km, weegt leeg slechts 250 kg en heeft ook in zeer koude klimaten geen accuverwarming nodig. In Noorwegen rijden drie Twikes rond die uitstekend functioneren, zeer zuinig zijn, en door hun lage gewicht geen groot gevaar vormen voor echt duurzame voertuigen zoals fietsers en voetgangers. Toch wordt de Twike door Olino kennelijk niet voor vol aangezien aangezien hij nog altijd onder de stadsauto’s staat…

Ik hoop dat ze dit met de laadpunten ook in een keer goed door gaan voeren !
Zonne cellen op je huis stimuleren, zodat je thuis met je dubbele (universele)uitwisselbare accupack laden kunt.Alle laad stations verplicht stellen met zonne cellen de universele uitwisslebare accupacs op te laden. En hier een uitwissen systeem voor maken bij de laad/uitwissel stations”.Betaling geschied naar hat aantal accupacs welke je omruild.
100% groen.En geen extra belasting van het bestaande elektriciteitnet.

“100% groen.”
Is dat wel zo? Accupacks zijn duur, in geld en ook in energie. Als je dat klakkeloos gaat verdubbelen door te zeggen dat iedereen twee accupacks moet kopen zal het a) voor niet veel mensen meer te betalen zijn en b) neemt de hoeveelheid (fossiele) energie die gestoken moet worden in dit component van het vervoersconcept “elektrische auto” flink toe.

“Alle laad stations verplicht stellen met zonne cellen … accupacs op te laden.”
Klinkt mooi maar zonnestroom is vrij duur, dit maakt het technisch haalbaar maar of het voor veel mensen te betalen valt… Daarnaast: stel dat je 100 accupacks van 20kWh op wil laden (bij een beetje tankstation komen echt wel 100 auto’s per dag) dan heb je dus gemiddeld over de dag een vermogen nodig van van 83 kW (en nog veel grotere piekvermogens omdat je er zeker een paar tegelijk wil kunnen doen) wat een jaarverbruik van ruim 700000 kWh oplevert. Dat kun je op jaarbasis opwekken met ± 850 kWp aan zonnestroompanelen. Bij een rendement van 15% zal dat een oppervlak vergen van bijna 6 miljoen vierkante meter ofwel een vierkant van bijna 2,5 bij 2,5 km aan zonnestroompanelen. Omdat je de panelen niet in één vlak kunt opstellen maar schuin achter elkaar moet zetten is het daadwerkelijk benodigde grondoppervlak nog veel groter, ongeveer 5 bij 2,5 km. (In deze berekening laat ik elektrische verliezen nog volledig buiten beschouwing) Kan het? Vast wel. Is het maatschappelijk haalbaar dat één tankstation (!) een dergelijk oppervlak aan zonnestroompanelen inneemt? Ik denk het niet.

Het is heel makkelijk te roepen “dan doen we toch gewoon dit of dit” maar verlies niet uit het oog dat het uit de grond stampen van een grote infrastructuur veel tijd, energie en geld kost. Alledrie deze zaken konden wel eens zeer schaars worden als de energiecrisis echt nijpend wordt.

En Jan (14), waarom deel jij je auto niet met je dochter? Net alsof vrouwen niet net zo hard (of eigenlijk net zo min) een auto nodig hebben als een man. Wel een echte mannen-website, maar op mijn ultieme vraag: of electrische auto’s echt wel zinnig zijn (Weliswaar geen directe uitstoot, maar wel indirect via kolencentrales), zijn maar een paar duidelijk.
Veel woon-werkverkeerantwoorden. Ik heb geregeld buiten de spits te rijden. Misschien kunnen we beter allemaal op de electrische fiets voor woon-werkgedoe.
Nog wat praktische vragen:
-Kun je niet met een aanhanger rijden?
-zijn er electrische campertjes?
Bij de Prius, die we hebben is dat een probleem en vanwege het natuurgebiedje dat we ontwikkelen hebben we regelmatig een aanhanger nodig.

@Jeroen Haringman: je sommetje met die zonnepanelen is volgens mij aan de zeer pessimistische kant. Met 6000 m2 moet je die 700.000 kWh/jr kunnen opwekken. Die raak je met een beetje goede wil nog wel kwijt bij en boven dat pompstation. Met 1 windturbine van 3 MW produceer je overigens het 10-voudige. Daar kun je dus 10 pompstations mee bedienen.

Dag Jeroen,

Vandaag hoorde ik Louis Dekker spreken over de electrische auto en het probleem van de millieu belastende accu.
Graag wil ik het volgende onder je aandacht brengen:
http://www.philica.com/display_article.php?article_id=233
Hier publiseert ene proffesor Turtur over de potentie van ZPE. Zero Point Energie. Nu is er heel veel te vinden op internet over dit onderwerp en niet alles is zo rooskleurig als het schijnt maar deze professor doceert aan een gerenormeerde universiteit in Duitsland (en beweert een Motor te hebben ontwikkelt die GEEN brandstof nodig heeft!, welliswaar alleen nog op theoretische basis maar goed onderbouwt) eerder zijn vergelijkbare studies van hem gedaan (http://www.borderlands.de/net_pdf/NET0509S30-34.pdf) maar nu verstrekt hij informatie om een dergelijke motor zelf te kunnen bouwen. De enige drijfveer die met dit bericht wordt beoogt is de mensen/bedrijven op de hoogte te brengen van deze ontwikkelingen. Weet jij ingangen binnen de ‘Electrische auto industrie’ die op de hoogte gebracht kunnen worden?

Beste,

Wat ik mij afvraag is hoe men een 100%-elektrische wagen gaat koelen in de zomer en verwarmen in de winter. En wat het effect hiervan is op de actieradius van de batterij. Daarom lijkt mij de combinatie die voor Opel Ampera is uitgedacht zo gek nog niet. Men zou de warmte van de motor kunnen gebruiken in de winter. En wanneer in de zomer de airco aanstaat, kun je toch niet zonder stroom vallen. Maar nergens lees ik daar iets over op de website van Opel. Dus ook de Opel Ampera heeft blijkbaar geen verwarming of noch koeling. Tenzij ik te dom ben om het te kunnen vinden.

Een elektrische auto minder belastend voor milieu? We gaan per boot (zware stook olie verbrandend) kolen halen, verbranden dat in een centrale en wekken met verlies elektriciteit op. Dan gaan we dat met verlies transporteren, transformeren naar netspanning, transformeren naar accu spanning, dan zit het in accu ‘met zelf ontlading. Onze voorouders hadden een soortgelijke oplossing… de kolen auto!
En met een gas centrale wordt het niet veel beter

@M.Breet, Vreemde vergelijking “kolenauto”. Neem eens de moeite om het rendement van een gascentrale met die van een kolencentrale te vergelijken

@M.Breet,

Zoals je in bovenstaande artikel hebt kunnen lezen stoot een elektrische auto minder CO2 uit met de huidige energiemix (waar ook kolencentrales in zitten) voor onze elektriciteitsproductie dan een vergelijkbare auto op benzine. Naarmate we meer duurzame energiebronnen gaan inzetten om onze elektriciteit op te wekken zal dat verschil alleen maar groter worden.

Aan het einde van het jaar ben ik zelf van plan om een 100% elektrische auto te kopen, de Renault Zoe. Deze ga ik opladen met de overcapaciteit van mijn zonnepanelen. Dan is er helemaal geen sprake meer van CO2 productie.

De elektrische auto is DE manier om onze verslaving aan olie te doorbreken. Zolang je nog met brandstofmotoren blijft rondrijden zul je 100% afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

@Roland @ Jeroen,
Klopt. Lokaal het probleem oplossen. En het rendement van een centrale is ook niet veel beter dan een ottomotor. Daarnaast is elektrisch tanken veel goedkoper dan fossiel tanken.

@Breet,
Kolen halen is een tijdelijke noodoplossing en niet meer dan dat. Als Jeroen straks vrolijk rondrijd op zijn zonnepanelen is hij niet meer afhankelijk van kolen. Erger nog zijn auto belast het milieu niet. Op de productie van auto en panelen na. Maar dat is eenmalig. Daarbij is een een elektromotor heel simpel te reviseren met een paar nieuwe lagers. In tegenstelling tot een ottomotor die je na 15 jaar bij oud ijzer kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *