Brabant op weg met elektrische auto’s

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geen reacties»

p177_auto-002All Green Vehicles (AGV) gaat in Noord-Brabant een fabriek starten voor de ontwikkeling en assemblage van elektrisch aangedreven voertuigen. De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeert met een aandelenbelang van 35,7%. Deze investering sluit uitstekend aan bij de plannen van de Provincie Noord-Brabant om de productie en ontwikkeling van elektrische voertuigen te stimuleren. Samen met kennisinstellingen, hightech- en automotive bedrijven wordt samengewerkt om elektrische voertuigen en een slim netwerk van oplaadpunten te ontwikkelen. In 2020 moeten er minstens 200.000 elektrische auto’s rondrijden in Noord-Brabant.

AGV

De oorsprong van AGV ligt in levering en onderhoud van elektrisch aangedreven machines voor tuinbouw en groenbeheer. Vanaf 2005 is het bedrijf de mogelijkheden gaan verkennen naar elektrische voertuigen en inmiddels is AGV toonaangevend op het gebied van elektrisch vervoer en ligt de focus op de eigen assemblagelijn. Voor de groei in ombouw en assemblage heeft AGV gekozen voor vestiging in Noord-Brabant. De afstand tot leveranciers en andere automotive partijen zoals b.v. de Automotive Campus in Helmond en de contacten met de BOM waren hierbij doorslaggevend.

Productie en assemblage

AGV richt zich op de ontwikkeling en levering van elektrisch aangedreven voertuigen in elke gewichtsklasse tot 12 ton. De voertuigen worden deels zelf geassembleerd en op maat gemaakt en deels geïmporteerd. Ook bouwt AGV conventioneel aangedreven voertuigen om naar elektrische aandrijving.

AGV heeft een werktruck ontwikkeld, de zogenaamde AGV light truck met een laadvermogen tot 1.500 kg. Deze AGV light truck kan in drie types elektrisch worden uitgevoerd volgens de Europese normen en is geschikt voor o.a. vuilnis ophalen, groenvoorziening en bezorgen van goederen van de ringweg naar winkels in de binnenstad. Daarnaast assembleert AGV een kleine personen/bestel auto. TNO, TüV en Rijkswaterstaat zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling in verband met de veiligheid en certificering van deze voertuigen.

AGV heeft daarnaast een exclusief importeurschap van Smith, onderdeel van de Engelse Tanfield Group PLC. Smith produceert vijf typen bedrijfswagens (Ford Transit) geschikt voor koeriersbedrijven, luchthavens, beveiliging, vervoersbedrijven en transportbedrijven. De voertuigen zijn gekeurd door de RDW en mogen op de openbare weg rijden.

Marktverwachtingen

De producten van AGV zijn vooralsnog gericht op de zakelijke markt. Het wereldwijde marktpotentieel voor elektrische bedrijfsvoertuigen groeit en bedraagt minimaal 4.500 exemplaren per jaar. Op dit moment is AGV nagenoeg de enige leverancier van dit soort elektrische bedrijfsvoertuigen in Nederland en het bedrijf verwacht in 2010 minimaal 240 voertuigen te kunnen leveren. Grote steden als Amsterdam en Den Haag hebben al aangegeven interesse te hebben.

Overheid- en semioverheidsorganen zijn de voorlopers in deze markt. Elektrisch rijden is schoner en goedkoper. Voor stads- en regiovervoer van (semi-) overheidsdiensten komt de transitie naar meerdere typen duurzame brandstof al op gang. Elektrische energie kent geen directe CO2, roet en fijnstof uitstoot, waardoor elektrisch rijden direct van invloed is op de gezondheid.

Automotive Cluster

In Noord-Brabant is een nieuw cluster ‘Electric Motive Technology Cluster’ opgestart, op initiatief van het Automotive Technology Centre, de provincie, Enexis en de BOM. Het doel is nieuwe en bestaande automotive en hightech (mkb)bedrijven te laten samenwerken om elektrische voertuigen en deelsystemen te vervolmaken en de bijhorende bedrijvigheid in Brabant en (inter)nationaal verder te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling, aanleg en toepassing van een slim (vraaggestuurd) netwerk van oplaadpunten, werken ondernemers en kennisinstellingen op gebied van energietechniek (auto)motive, logistiek en ICT samen in het zogenaamde ‘Mobile Smart Grid’. Hierbij zijn naast netwerkbeheerder Enexis meerdere Brabantse en (inter)nationale ondernemingen betrokken.

Participatie BOM

De BOM richt zich met haar participaties vooral op starters en (middel)grote Brabantse ondernemingen met een onderscheidend en innovatief karakter. Veelal zijn dit ondernemingen die door snelle groei of verzelfstandiging een stevige financieringsstructuur nodig hebben, maar die door hun beperkte schaalgrootte moeilijker risicodragend kapitaal kunnen aantrekken. AGV is een innovatief snel groeiend bedrijf met oplossingen voor markten waarin de behoefte aan duurzaamheid groot is. Daarnaast wordt samengewerkt met regionale spelers en kennisinstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *