De echte prijs van zonnepanelen

Geplaatst door Martin Kleinman in Zonne-energie 95 Reacties»

panelenIk kreeg afgelopen week een vraag van een collega over onze zonnepanelen. Hij wilde voor de verandering niet weten wat de terugverdientijd was van de panelen maar wat de netto kWh prijs was van de opgewekte stroom. Hij wilde dit weten voor de levensduur van een set zonnepanelen. De conclusie na berekening was verrassend.

Update: 16 juli 2012 De echte prijs van zonnestroompanelen anno 2012

Creatief met Excel

Ik heb in Excel een berekening gemaakt waarbij ik uit ben gegaan van de volgende randvoorwaarden en aannames:

  • Zonnepanelen produceren elk jaar ongeveer 850kWh/kWp;
  • Elke 10 jaar moet de omvormer vervangen worden, een nieuwe omvormer kost evenveel wat een omvormer nu kost;
  • Bekabeling wordt gedurende deze periode niet vervangen;
  • Het rendementsverlies over de jaren wordt niet meegenomen;
  • Aanschaf is/wordt gedaan zonder enige subsidieregeling;

Dit heb ik uitgerekend voor onze drie deelsystemen thuis en voor een virtueel systeem:

  • Afdakje bij voordeur van 93Wp met OK4E omvormer;
  • Installatie op het oosten van 1320Wp met SMA SB1100 omvormer;
  • Installatie op het westen van 500Wp met Soladin 600 omvormer;
  • een nieuwe virtuele set van 2100Wp virtueel aangeschaft bij SolarNRG,uitgaande dat deze zelf wordt geïnstalleerd.

De excel file met mijn berekening kun je hier downloaden: echte_prijs_zonnepanelen.xls

Zuid installatie

Deze set heeft exclusief omvormer 300 euro gekost. De omvormer, een OK4E, heeft 50 euro gekost. Drie omvormers komt op 150 euro. De set produceert 2371,5kWh in 30 jaar.

Kostprijs 300+150 / 2371,5 = 18,9 cent/kWh

Oost installatie

Deze set heeft exclusief omvormer 3300 euro gekost. De omvormer, een SB1100, heeft 965 euro gekost. Drie omvormers komt op 2895 euro. De set produceert 33660kWh in 30 jaar.

Kostprijs 3300+2895 / 33660 = 18,4 cent/kWh

West installatie

Deze set heeft exclusief omvormer 1050 euro gekost. De omvormer, een Soladin 600, heeft 350 euro gekost. Drie omvormers komt op 1050 euro. De set produceert 12750kWh in 30 jaar.

Kostprijs 1050+1050 / 12750 = 16,4 cent/kWh

Virtuele set

Deze virtuele set bestaat uit 12 Sharp NT175-E1 panelen met een SB 2100TL omvormer. Deze totale set kost bij SolarNRG 9128,25 euro, omgerekend 4,35 E/Wp. De prijs van de Sunny Boy SB2100 TL omvormer is ongeveer 1350 euro. Deze set kost exclusief omvormer 7778,25. De omvormer kost 1350 euro. Drie omvormers komt op 4050 euro. De set produceert 2100*0,85*30 = 53550kWh in 30 jaar.

Kostprijs 7778,25 + 4050 / 53550 = 22,1cent/kWh

Grid parity?

Onze huidige sets thuis produceren op dit moment goedkoper stroom dan de huidige kWh prijs. Wij betalen nu aan de Nuon ongeveer 24 cent per kWh inclusief energiebelasting. Niet alleen onze kWhprijzen zitten hieronder, ook de nieuwe virtuele set van SolarNRG zit hier met 22,1cent/kWh nog duidelijk onder. Met bijvoorbeeld de virtuele set van SolarNRG wordt voor ongeveer 1800kWh de kWhprijs vastgezet voor 30 jaar!

Conclusie

Ondanks dat de berekening wat kort door de bocht is en misschien niet alle randvoorwaarden meeneemt denk ik toch dat het verantwoord is om te zeggen dat zonnepanelen ook in Nederland grid parity hebben bereikt. Wat denk ik belangrijk is, is dat onze visie en denkwijze over zonnepanelen moet veranderen. Niet het woord terugverdientijd moet het centrale woord zijn maar de echte prijs van een kWh geproduceerd door de set zonnepanelen. Het is veel interessanter om te vermelden, in het geval van de virtuele set : “Ik heb voor 30 jaar mijn kWhprijs vastgezet op 22,1cent per kWh!”

Aanvulling door Jan Maarten Fernig

In een reactie op mijn artikel kreeg ik een interessante aanvullende berekening van Jan Maarten Fernig. Hieronder zijn uitleg.

Ik heb mijn berekening opgezet zodat een reëel vergelijk met huidige prijsstructuur 1 op 1 mogelijk is. Uiteindelijk is de prijs betaald aan energiebedrijven ook op soortgelijke wijze opgebouwd: som van financieringskosten en exploitatiekosten. Financieringskosten vallen in 2 componenten uiteen: afschrijving en rentelasten. Voorzover er geen rentelasten zijn, maar gefinancierd uit eigen vermogen, moet je toch een rendement op eigen vermogen in rekening brengen, want dat vermogen kan niet gebruikt worden om elders te renderen. Dat rendement kan je dan ook onder de kop ‘rentelasten’ plaatsen.

Het grote verschil met 30 jaar lang elektriciteit tegen een bepaalde kWh prijs af nemen, is dat je hier als het ware alles vooruitbetaald, terwijl je anders per maand betaald. Dat betekent dat je in het laatste jaar bijna niets meer voorfinanciert, hetgeen tot uitdrukking komt doordat bijna alles is afgeschreven. Het eerste jaar financier je dus maximaal, komt overeen met nog bijna niets afgeschreven. Omdat ‘normaal’ gesproken er betaling per maand plaats vind, ben ik telkens uitgegaan van het gemiddelde kapitaal dat gedurende een jaar nog uitstaat.

Vanwege de door mij gehanteerde lineaire afschrijving zijn de rentelasten relatief hoog in het begin, waardoor de kWh prijs in die jaren hoger. In plaats hiervan zou een ‘annuitair’ model gehanteerd kunnen worden, zodat som van afschrijving en rentekosten ieder jaar gelijk is. Dat resulteert dan in een gelijke kWh prijs per jaar, maar wel een hogere dan de gemiddelde in het lineaire model! Er wordt in het annuitaire model immers relatief weinig in het begin afgeschreven, zodat een langere periode het kapitaal hoog blijft, en de totale rentelast stijgt. Vergelijk een annuitaire leenvorm, die is ook altijd duurder dan een lineaire. In het rekenvel kan je met de jaarlijkse afschrijvingsbedragen spelen, en dit ook zien – wel altijd de totale afschrijving gelijk houden aan de totale investering.

Bespaarde kosten op een spaarrekening zetten (of in een anderzinds renderende investering steken) is een wezenlijk andere economische activiteit. Die weliswaar te combineren is met enig andere economische activiteit, zolang beiden in geld kunnen worden uitgedrukt. Maar dan is het resultaat altijd een optelsom van de afzonderlijke resultaten, nooit een synthese van beide activiteiten. Je kan bijvoorbeeld ook besparen door minder energie te gebruiken, of op tijden dat deze goedkoper is. Ten slotte: na 10 jaar sparen heb je je originele investering plus rente, èn de mogelijkheid (eindeloos) door te sparen. Hoe waardeer je dat laatste dan weer?

De volledige berekening van Jan Maarten is hier te downloaden voor eigen gebruik: JMF.IS PV panel financial calculation.xls

95 reacties op “De echte prijs van zonnepanelen”

welk punt maken jullie nu eigenlijk, allemaal aannames, en erg veel krampachtige moeite om financiele verhaal recht te praten, martin en ik hebben na investering meer dan 150 euro lagere kosten, en elke prijsstijging in de toekomst vermeden.
daar hoef je niet zo lang over na te denken.
mijn woning waarde is trouwens na taxatie 85.000 hoger uitgevallen, met a+ label … en dat terwijl de markt zakt,
blijkbaar is er ergens een vermoeden dat een energie neutrale woning erg veel waard kan worden voor gezinnen.
je kan ook gewoon blijven sparen, niks mis mee.

Jan Maarten,
Ik snap je punt dat je – gegeven een vast bedrag – het beste kan investeren in de meest renderende opwekkingsmethode. Als je dat binnen de categorie duurzaam zoekt, steekt de grote coöperatie windmolen op land er met kop en schouders bovenuit (5-6 ct / kwh). Echter, worden die niet gebouwd of er nu geld is of niet, (geouwehoer over vergunningen, je kent het wel).
Een ander nadeel is dat de staat wel eens van mening kan worden dat je belasting aan het ontduiken bent (onzekerheid omtrent het zelfleveringsmodel). Ook heb je nog transportkosten aan de leverancier te betalen (geen idee van de prijs).

Een investering in zonnepanelen vergelijken met beleggen op de beurs vind ik nog steeds erg grote onzin, aangezien het rendement van 7% wel redelijk theoretisch is. Stap ongunstig (een ongunstig moment in 1929) in en je bent 50 jaar onderweg om quitte te spelen. Uiteraard een extreme, maar ik kan zo nog 3x een vergelijkbaar instapmoment noemen. Imo een flink groter risico dan zonnepanelen op je eigen dak!

Door je beweringen toch aan het twijfelen gebracht en even lopen rekenen (excel)
Vergeleken:
1. 20k op een spaarrekening tegen 5%, 30 jaar lang 100 euro in de maand opnemen. Rente 1x per jaar uitgekeerd krijgen (en maandelijks berekenen).
2. 20k in zonnepanelen (3€/wp), elke maand 110 euro besparen (stroom à 22 ct /kwh, 0,6% vermogensverlies /jaar), en dit op dezelfde rente rekening zetten als 1.
Na 30 jaar is het saldo bij 1: 4822€.
Voor 2 staat er 36000 euro op de spaarrekening.
Niet meegerekend: vermogensrendmentheffing en nieuwe inverters, maar me dunkt, dat moet lukken van 36k. Het omslagpunt ligt bij 150 maanden, wat ruim onder de reken-levensduur van 360 maanden is.
Dus zelfs al zou je beleggen op de beurs en 30 jaar lang gemiddeld 7% halen, na 1,2% belasting houd je nog maar 5,8 over. Ik gok zo dat dat niet het verschil goed gaat maken.

Daar komt nog bij dat wanneer je 100 euro van je spaarrekening afhaalt, niet genoeg hebt om de energierekening van 110 te betalen. Owja, een eventuele stijging van de electriciteitsprijs ben ik ook nog vergeten.

In een poging het enorme verschil te begrijpen (nee, nog geen fout gevonden) denk ik dat het komt omdat het rente op rente effect dubbelop telt.
Over de rente (uitkeringen via energierekening) op de zonnepanelen krijg je opnieuw rente. Het bedrag is dan dubbel voor je aan het werk.

En met omslagpunt bedoel ik: bij optie 2 staat na 150 maanden meer geld op de spaarrekening dan bij optie 1.

Hmmmm kolossale denkfout is in bovenstaande berekening geslopen, ik kon het me al niet voorstellen. Ik kom hier nog op terug.

@Harmen
Volgens mij is de denkfout dat je uitgaat dat vermeden kosten voor stroominkoop bij zonnepanelen als baten kunnen worden gezien die je kunt herinvesteren. Netto blijft de electriciteitsmeter op nul staan.

Harmen J,

Ja, dat gedoe over of een windmolen nu gebouwd kan worden is inderdaad een lastig politiek issue. Inclusief transport, energiebelasting en BTW kom je ook op zo’n 22 cent uit. Het zelfleveringsmodel moet nu juist die zekerheid wel gaan verschaffen, die is er inderdaad nog niet. Zoasl je je ook kan afvragen in hoeverre de overheid zich betrouwbaar hierin zal tonen.

Vergelijken met de beurs: evengoed kan je ook net in de dalen kopen en op de toppen verkopen, het is maar net hoe het valt. Maar waar het om gaat is dat je een groot geldbedrag ergens anders in kunt investeren, het kan bijvoorbeeld ook in andere voorzieningen in je huis, of je koopt ergens een stuk grond, of je koopt je in een zaak in. Het maakt niet uit, het gaat er alleen om wat het gemiddelde jaarlijkse rendement van een investering zou zijn over een lange periode. Net zoals geld lenen geld kost, brengt geld ergens insteken geld op, bijvoorbeeld een spaarrekening. En de bank gebruikt spaargelden om weer elders in te investeren, bijvoorbeeld in hypotheken. Je hoeft natuurlijk ook niet met 7% te rekenen, ik weet niet hoe je daar aan komt, zelf reken ik met 5%.

De denkfout is volgens mij dat je WEL wat steeds van die 20K over is 30 jaar op een spaarrekening laat renderen, maar NIET de financieringskosten over 30 jaar van 20K in PV meerekent.

Je had het al eerder over €3/Wp, is dat inclusief omvormers en ander benodigdheden?

Ben benieuwd naar je heroverweging.

Even spelen met het reeds door mij geleverde rekenvel levert een totaal Wp prijs van € 2,46 op om grid-parity te bereiken bij €0,22 per kWh. Hierbij uitgegaan van:
* 0,6% productieverlies per jaar
* 5% financieringsrente
* De prijsverhouding in PV panelen, omvormers en bevestigingsmateriaal onderling gelijk aan wat Martin inbracht.
* De omvormers steeds na 10 jaar vervangen.
* Levensduur 30 jaar.
Let wel: Dit is nog geheel buiten operationele risico’s om gerekend. In het ene geval liggen deze geheel bij de eigenaar van PV panelen, in het andere geval bij de toeleverancier die dit ongetwijfeld ook in de prijs heeft verdisconteerd.

In een cooperatie kan men de risico’s over alle leden spreiden. Dit is natuurlijk gunstiger dan dat ieder alle risico’s over de eigen installatie draagt.

ik ga mijn zonnesteek subsidie verzilveren,
de gewone aanschafprijs is 1,77 euro/wp.
ik schaf meteen 10 panelen aan, dus ik ga 3045 euro betalen.
hiervan krijg ik dus 600wp max*2,5 euro terug uit de subsidie.(3045-1500=1545)
uiteindelijk heb ik 0,83 euro/wp betaald.
elke wp geeft mij 1 kwh per jaar.
dit is vandaag hier en nu,
hopelijk binnenkort met foto erbij.

de variabelen voor de calculatie is dus anders.

@ eric, dat ziet er goed uit. Wat is dat, die zonnesteek subsidie? En waar kan ik panelen a € 1,77/Wp krijgen?

@ Harmen,

Nog even over die denkfout: Je hebt een deel van de financieringskosten wel meegenomen, namelijk de afschrijving. Maar de rentelasten over de jaarlijks nog niet afgeschreven investering, die heb je achterwege gelaten. En dat staat wat onevenwichtig tegenover renteopbrengsten die je wel meerekent op de spaarrekening.

@ Jan Maarten,
3 euro /wp zijn all in prijzen, inclusief omvormers en installatiemateriaal, bekabeling etc.

De denkfout die ik heb gemaakt bestaat eruit dat ik de opbrengsten van de zonnepanelen dubbel tel. En een lagere energierekening, en 100 euro sparen per maand (wat uit het lopende budget komt). Bij 20k inzetten voor de energierekening komt de energierekening niet uit het lopende budget.
Dus ergens verschijnt 100 euro per maand.

afschrijvingen ?
ik krijg na 3 jaar meer voor mijn pv momenteel dan wat ik ervoor heb betaald….

voorbeeld :
je doet mee aan de sde, en daarom moet je in nederland je oude panelen wegdoen …
je verkoopt je 4 oude siemens sm-110 panelen met steca op marktplaats. ooit betaalde je er 1400 gulden voor, nu krijg je op marktplaats er minimaal 1500 euro voor ..
wat is de afschrijving ?

Afschrijving is de aankoopkost gedeeld door het aantal jaar dat het product zou moeten functioneren. Dit is een economische term omdat bij het boekhouden alles vastgelegd wordt in boekjaren. Bv. als je het ene jaar 20k uitgeeft, zou dit een groot verlies betekenen aangezien het mss 1k opbrengt. Als je 20k/30 doet, dus 700 per jaar, dan krijg je een beter beeld op de stand van zaken.

na verrekening subsidie.
op dit moment schaf ik ook panelen aan met gemeentelijke subsidie, de subsidie is 2,5 euro/wp, en ik betaal minder per wp.
soms is afschrijving dus geen post bij zonnepanelen.

Het is alleen jammer dat het systeem van SolarNRG de bruto prijs is en dat in de eerste 3 bestaande systemen al een aanschafsubsidie is meegenomen, dit geeft een zeer vertekend beeld van de wp-prijs. Overigens kan er van onze prijs alweer 40 eurocent worden afgetrokken maar dat kon de maker niet weten. Het is wel zo dat met een juiste inverterdimensionering tot wel 1000 kwh per kwp gehaald kan worden. 950 kwh is heel gemiddeld en ik vind dus 850 kwh erg laag. verder valt mij op dat tussen de systemen geen onderscheid is gemaakt in opbrengst, west en oost leveren in de praktijk minder dan zuid. Een OK4 gaat trouwens geen 10 jaar mee, 4 jaar als je geluk hebt. Voor mensen die persoonlijk willen reageren marco@solarnrg.nl

marco, zelfs mijn oost-west setup zit nu 5% onder ton, en ook boven de 1000kwh/kwp (kust) alles is mogelijk.

Siderea.nl geeft (waarschijnlijk) de juiste genormeerde opbrengsten voor Nederland (heb nog nooit iemand gehoord die zijn data op wetenschappelijk gronden heeft kunnen kraken, ze zijn ook geijkt aan een reeks van praktijkdata van verschillende systemen). 900 kWh/kWp is in veel gevallen haalbaar, en 1.000 kWh/kWp wordt beslist niet alleen “in de kustregio” gehaald bij goed geoptimaliseerd systeem (gedenk het beroemde amorfe Si systeem in Millingen a/d Rijn….).

Ik vind bovenstaande “economische” discussie hilarisch. Enige terugverdientijd berekening waar ik aan “mee” doe is datgene wat ik daadwerkelijk voor mijn stroom heb betaald, en op basis van exacte opbrengstgegevens van het PV-systeem binnen elke tariefperiode berekenen wat ik aan vermeden elektra inkoop ben binnen gelopen (uitsluitend salderen, dus; rijk wordt je er in Nederland nooit van, daarvoor zijn en blijven de incentives schrikbarend slecht). Uiteraard zal de uitkomst dramatisch verschillen op basis van wat je uiteindelijk voor je systeem hebt betaald (als het je al Bratwurst zal wezen…).

http://www.polderpv.nl/financien.htm

Verder kan ik Marco melden (dat weet hij eigenlijk ook wel) dat mijn OK4’tjes het deels nog prima doen, de oudste twee zitten al tegen de 750 kWh per stuk aan, gemonteerd op 12 oktober 2001. Die werken dus al bijna … 9 jaar. Ik ken iemand die al een OK4 heeft met een meterstand rond de 850 kWh. Uiteraard bij ons beiden: de hele zooi naar binnen verplaatst.

In Duitsland zijn/waren kristallijne modules ex BTW voor anderhalve Euro/Wp te koop voor installateurs, als je ze nog kunt vinden. All-in systeemprijzen van 3.000 Euri/kWp zijn daar al realiteit aan het worden voor de grotere installaties, de eerste aanbiedingen duiken daar alweer onder (Photon sep. 2009). Kleinere systemen zwemmen tussen de 3.000 en 3.500 Euri/kWp (afh. van grootte), prijzen waren wel licht gestegen in augustus. Het land is aan een eindejaars race bezig die tot het nodige politieke rumoer zal gaan leiden. Zeg maar gerust: de pleuris gaat daar uitbreken…

@Bert 46: je rekent eigenlijk voor dat de vervuiler betaalt. Zij die alleen maar consumeren betalen meer, zij die schone stroom terugleveren, betalen minder (mits ze mogen salderen). Dat is dus eigenlijk ook een verkapte vorm van subsidie op ‘groene’ stroom. Overigens zien de energiebedrijven (transporteur, netbheer) de bui al hangen en hebben het transporttarief (bedrag per getransporteerde KWh) afgeschaft ten gunste van het capaciteitstarief (KWh onafhankelijk). Aangezien je nooit meer kan gebruiken dan het capaciteitstarief maal aansluittijd, werkt zoiets eerder in je nadeel dan in je voordeel.

@Niels 15, @Guido 28: Inmiddels begint de EG de burger al te ‘masseren’; de eerste berichten over CO2/energiebelasting beginnen in de krant (oa. volkskrant van 3 oktober 2009) te verschijnen.

@ Marco
Bijna een maand verder is de website niet bijgewerkt. Of is het een speciale aanbieding voor Olino bezoekers?

Hoi Marco,

Om te reageren op je item. Ik heb op al mijn drie deelsystemen geen subsidie ontvangen, dus het beeld is wat dat betreft niet vertekend en prima vergelijkbaar. Met de verlaging van de zonnepaneelprijs ook bij jullie wordt het beeld alleen maar mooier wat betreft zonnepanelen en de verwachte kWhprijs.

Trouwens OK4E omvormertjes kunnen wel 10 jaar mee hoor :-). Kijk maar naar http://www.polderpv.nl die heeft een hele batterij OK4E omvormers die het nog prima doen. De mijne overigens bij de voordeur is ook nog een oud exemplaar en doet het verder nog prima.

Sommige mensen vragen zich af of ze geld beter in sparen of in zonnepanelen kunnen steken. We laten de meerwaarde voor het milieu en de kick van zelf stroom opwekken verder buiten beschouwing en richten ons op het economisch aspect.

Wanneer je sparen wilt vergelijken met zonnepanelen moet je wel eerlijk zijn. Als je spaart moet je intussen wel je stroomrekening blijven betalen. We spreken dus af dat de rente over de tienduizend euro opneembaar is, zodat je daarmee je stroomkosten betaalt. De energiekosten maak je immers toch wel!
We nemen het volgende voorbeeld. We gaan uit van 10.000 euro te investeren vermogen.
Op een bank krijg je misschien met wat zoeken en geluk 5% rente. Per jaar kun je daarvan 500 euro betalen voor je stroomlevering.
Met 10.000 euro kun je ongeveer 2000 wattpiek zonnepanelen aanbrengen, dit is inclusief vervanging omvormer en installatie. Deze installatie zal ongeveer 47.000 kilowattuur stroom produceren over 30 jaar, wat de levensduur van zonnepanelen is. Hierbij is rekening gehouden dat de productie met de jaren wat minder wordt.
Je ziet het: in het ene geval staat je vermogen op de bank en werkt door middel van rente, in het ander geval werkt het door het drukken van je vaste lasten.
We gaan eerst uit van een zeer conservatieve prijsstijging van elektriciteit van het net, 3% per jaar. In praktijk zal dit veel meer zijn.
We gaan uit van de startprijs van 22 cent per kilowattuur. De gemiddelde prijs over 30 jaar is dus ongeveer 34 cent. Als we dit laatste bedrag vermenigvuldigen met 47000 kilowattuur kom je uit op ongeveer 16000 euro. Dat is het bedrag aan vermeden kosten met zonnepanelen over 30 jaar. Per jaar dus 533 euro.
Daar staat tegen over dat de zonnepanelen vervangen moet worden maar je netto 6000 euro heb bespaart op je stroomrekening. Maar. Het verschil is dus 4000 euro ten gunste van de spaarrekening, waar nog steeds 10.000 euro op staat.
Gaan we echter uit van een gemiddelde prijsstijging van elektriciteit met 5 % dan leveren zonnepanelen ruim 20.000 euro aan vermeden kosten over 30 jaar en spelen ze quitte ten opzichte van de spaarrekening.
Bij een prijsstijging van 6% is de netto waarde van zonnepanelen 2337 euro ten opzichte van de spaarrekening, bij 7% 6662 euro.

Volgens mij klopt deze rekening niet. Kan iemand uitzoeken wat er niet klopt?

@Cornelis, om een paar zaken te noemen
– 5% rente op je spaargeld krijg je niet, iig niet risicoloos
– die 10.000 euro is onderhevig aan inflatie, na 30 jaar, uitgaande van 2% inflatie, is dat nog maar 5400 euro in huidige maatstaven waard
– 10.000 euro voor 2000 Wattpiek is te hoog. Ikzelf heb 2775 Wp voor 6800 euro. Inclusief invertervervanging 8300 euro voor 2775 Wp. Voor 10.000 euro heb je dan 3340 Wattpiek

@Cornelis:

Ik zie het als volgt:
Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je vooraf voor 30 jaar stroom.
Dus in jouw berekening betaal je 10000 euro vooraf voor 47000 kWu stroom.
(In Joost’s berekening betaal je daar 8300 euro voor). Ik ga er dan gemakshalve van uit dat je alle stroom zelf verbruikt en niet teruglevert aan het net (dus minder stroom opwekt dan dat je totaal verbruikt).
Nu moet je dat vergelijken met de prijs die je anders zou betalen voor diezelfde stroom als je die van je stroomleverancier zou afnemen.
47000 kwu komt neer op gem. zo’n 1566 kWu per jaar.
Bij gelijkblijvende energieprijs van 0,22 euro per kWu komt dat neer op 344 euro per jaar oftewel zo’n 10320 euro voor 30 jaar.
Dus prijsstijgingen, (netto positieve) teruglevering en rente over niet uitgegeven 10000 euro buiten beschouwing latend, zijn zonnepanelen goedkoper dan gewone stroom.
In werkelijkheid, stijgt de energieprijs behoorlijk per jaar, gemiddeld iets minder dan 10% per jaar gedurende de laatste 10 jaar. Zet dat tegenover het maximale rentetarief dat je op je spaarrekening krijgt (laat dat een 5% deposito zijn bijv.).
Als ik de 10% jaarlijkse kostenstijging meereken kom ik uit op een energiekosten van (schik niet!): meer dan 56500 euro!
Jouw 5% deposito is dan in 30 jaar gegroeid naar: 43220 euro.
Dat is als je de rente op de rekening hebt laten staan en dus mee laat groeien.
Zou je van de rente de stroomrekening betalen en rekenen we de stroomprijsstijgingen mee, dan gaat dat alleen de eerste 2 jaar, daarna is de stroom duurder dan de rente die je rekening oplevert…

Conclusie: met zonnepanelen heb je 10000 (8300) euro betaald voor iets dat uiteindelijk 56500 kost. (Dus een besparing van 46500 euro over 30 jaar).
Met deposito heb je 56500 – 43220 = netto 13280 euro betaald voor de stroom. Daarbij buiten beschouwing gelaten dat je eerst 56500 euro over 30 jaar hebt uitgegeven en daarna 43220 achteraf kunt opnemen. (en eigenlijk zou je het geld dat je met zonnepanelen niet aan stroom uitgeeft ook op een deposito moeten storten 🙂 om dat te vergelijken).
Onderaan de streep heb je dus 13280 – 10000 = 3280 (4980) verdiend aan je zonnepanelen.

Hoe het in de praktijk zal uitpakken is natuurlijk de vraag: zonnepanelen worden goedkoper, stroomprijs zal misschien niet zo hard doorstijgen, onverwacht onderhoud aan zonnepanelen etc. maar economisch lijkt het mijns inziens wel verantwoord…

Dank voor de reacties. Het maakt het weer iets duidelijker.

Misschien een idee als iemand op Olino een speciaal artikel plaats waarin een spaarrekening wordt uitgezet tegen de aanschaf van zonnepanelen? Of een leuke calculator waarin je dit kunt bereken met variabele prijsstijgingen?

Als de gemiddelde kosten per kWh over een periode van 30 jaar €0,34 zijn, is het dan niet veel zinvoller een contract voor 100% groene stroom aan te gaan? In mijn geval komt dat (incl. levering, belasting, heffingskorting e.d.) op €670 / 4.000 kWh = € 0,1675 / kWh.

Het is nu 23-9-2010, 13 maanden na publicatie. Ik heb deze week contact gehad met SolarNRG. Zij kunnen me 14 panelen van 220Wp leveren tegen Eur2,61 per Wp. Als ik het goed bereken kom ik dus uit op 78540kW over 30 jaar met een totaalprijs van pakweg Eur 10000 (twee extra omvormers) wat ongeveer 13 cent per kWh is. Dit is allemaal nog zonder subsidie of duurzaamheidslening. Wie wil er nog atoomstroom?

Uit alle commentaren maak ik op dat het voor mij toch rendabel zou kunnen zijn om een aantal zonnepanelen te plaatsen.
Ik ben huurder in een huis met een lekkend dak van woningcorporatie Maasdelta, dat gericht is op het oosten en het westen. Dus heb ik voorlopig niet de mogelijkheid om daarop zonnepanelen te plaatsen.
Toch wil ik graag zonnepanelen. In mijn tuin en op het platte schuurdak bestaat de mogelijkheid ze op het zuiden te richten en bij een eventuele verhuizing ook nog mee te kunnen nemen.
Wie wil mij advies geven over hoe ik dat aanpak?
Elly.

Tja, ik heb 2700 kWp op het dak liggen sinds maart 2010.
De 850 kWh/kWp is dus een zeer voorzichtige aanname. De teller staat bij mij na 6 maanden al op 850 kWh/kWp, ik kom waarschijnlijk op 1000-1100 uit. Installatie staat wel goed gericht op zuidwesten op schuin dak, en ik woon vlak bij de kust, dat scheelt wellicht een hoop zonuren per jaar. Kopen in duitsland kan inderdaad voordeliger zijn, mijn installatie heeft 7500 euro gekost, en ik ontvang sde subsidie. Zonder subsidie is mijn kWh prijs voor 30 jaar 12 cent, incl subsidie heeft de installatie mij na 15 jaar 2500 euro opgelevert.
Tja, ik lach me krom, laat iedereen maar veel discussieren op internet over zonnepanelen en rekenen tot je blauw ziet. Zonneenergie is veel voordeliger als je de juiste situatie hebt; genoeg ruimte op je dak en zekerheid dat je een tijdje wilt blijven wonen waar je woont, dat zijn de enige redenen om het niet te doen! O ja, inloten voor sde-subsidie is natuurlijk het mooiste…

Staat een foutje in bovengenoemde, na 15 jaar heeft de installatie me dus geen 2500 maar 8000 euro opgelevert.
O ja, tips voor zonnepanelen beginners: voor maximale efficiency is keuze van inverter super belangrijk! Laat je dus goed voorlichten door een goed bekend staande zonnepanelen leverancier, of duik er zelf diep in om het te snappen…:)
Gebruik flink dikke stroomkabels tussen paneel en inverter en soldeer alle stekkeraansluitingen.
Succes allemaal!

Hi,

Ik ben de heer Mike een bekende, legitieme en een erkende geldschieter. Ik lening geld aan mensen en bedrijven die behoefte hebben aan financiële assistance.You zijn om ons te contacteren via e-mail: alrefordloansltd@yahoo.com voor meer informatie

Hoi, interessante berekeningen hierboven. Even een korte toevoeging vanuit onze eigen situatie:

Ik denk dat de meeste mensen die duurzame investeringen doen hun geld spreiden over isolatie (eerst doen!) en duurzame opwekking. Berekeningen zijn lastig te maken omdat waardestijging door gunstiger energielabel de berekeningen extra moeilijk maken.

Wij wonen in een huis uit 1970 en we hebben in totaal 10.000 euro geïnvesteerd in: isolatie (gedeeltelijk hr+ glas, zolder, spouwmuur en vloerisolatie) samen zo’n 4.000 euro, een douche wtw 600 euro, een kleine speksteenkachel (4.000 euro) en 500 wp pv-panelen (1400 euro all in). Onze maandelijkse energielasten zijn in totaal ruim 100 euro per maand lager.

In de berekeningen hierboven wordt ervan uitgegaan dat je je geld voor van duurzame onvesteringen na verloop van tijd kwijt bent, omdat de levensduur van je aanschaf op is. Maar door duurzame investeringen in je huis kan je energielabel een stuk gunstiger worden. In ons geval is het energielabel van E naar B gegaan. Een onderzoek heeft aangetoond dat per gunstige stap van je energielabel je huis 1-2% meer waard wordt. Hoewel betere isolatie het meeste kan bijdragen, tellen een douche wtw en pv-panelen ook mee voor je energielabel. Zolang de levensduur van deze zaken nog niet verlopen is, is je huis meer waard.

Overigens we praten over een termijn van 30 jaar, wat is eigenlijk de levensduur van een huis uit de jaren 70? Daar is nog niet veel zinnigs over te zeggen. Sommige huizen zijn na eeuwen nog bewoond, maar sommige huizen (flats) worden al na een halve eeuw gesloopt.

Ik ben benieuwd hoe de energievoorziening van onze kinderen eruit gaat zien!

ik heb ook berekend maar ik ben het niet met frank eens, die heeft namelijk een grote fout gemaakt! ik heb geen tijd om het uit te leggen maar bekijk het maar nog eens. Succes!

Hoi Piet,

Wie A zegt moet ook B zeggen. Je kan nu wel stellen dat Frank het niet juist heeft maar zolang je niet verteld waarom kunnen wij daar niets mee. De kreet die je nu slaakt is: “HET IS FOUT, zoek zelf maar uit waarom”.

Dus graag uitleg waarom de berekening van Frank niet klopt.

Dit is een gekopieërde tekst tekstregel nr: 8 van hierboven Martin Kleinman Says:
August 24th, 2009 at 1:01 pm
@AAS,

Dat is een iets andere discussie cq berekening maar ook die heb ik gemaakt voor mijzelf. Wij hebben in huis nu totaal ruim 13k euro gestoken ten bate van energiebesparing. Allemaal met eigen geld en dus niet geleend.

Ik heb twee zaken tegenover elkaar gezet.

1. Het spaargeld wegzetten tegen 5% rente.
2. Het bespaarde bedrag op de energierekening wegzetten tegen 5% rente.

De uitkomst is in ons geval dat optie twee rendabeler is financieel gezien. Ons maandbedrag is van 200 euro per maand terug gegaan naar 150 euro. Per jaar besparen we dus 1800 euro op dit moment op onze energierekening. ___________________________________________________
Zijn maandbedrag is gegaan van 200 euro naar 150 euro. Ik heb dan een LTS gehad, maar ik heb geleerd dat 12 x 50 euro =600 euro. en geen 1800 euro.

En terugverdienperiodes <5 jaar? Waar hebben we het over. Mijn HR ketel die in 2006 is geplaatst “verdiend” zichzelf ook niet terug in 5 jaar. Had ik dan die investering niet moeten doen? Het milieu is hier dus weer diegene die verliest.

Zoals gezegd, wij besparen per maand 150 euro.
———————————————————————–We besparen geen 150 euro per maand, maar 50 euro per maand.
Dat is minder dan 1 week boodschappen.
———————————————————————–
Dus 13K investeren gedeeld door 50 euro p/m zijn 260 maanden is ruim 21 jaar. En niet die rooskleurige ruim 7 jaar terugverdientijd.
———————————————————————–
Dat is 2 weken boodschappen voor ons. Elke maand weer besparen we dit bedrag in plaats van dat ik dit voor Jan met de korte achternaam weggeef aan de energiemaatschappijen en aan Wouter Bos. En doordat mijn verbruik zo drastisch is gedaald ben ik ook veel minder afhankelijk van de energieprijzen wanneer die gaan stijgen de komende jaren.

@John,

Dat was dus een tikfout in mijn originele posting ( nummer 8 ). Wij zijn daadwerkelijk terug gegaan van 200 euro naar 50 euro per maand. Dus wel degelijk 1800 euro per jaar.

Dat blijkt overigens ook in de rest van de posting omdat ik het verder consequent heb over 150 euro besparing per maand in plaats van 50 euro per maand, en dat ook verder in alle berekeningen gebruik.

Dus ja. tikfout van mijn kant waardoor er 1x een 1 teveel is komen te staan in de posting, maar om dat zo uit te vergroten?

Hoe is het mogelijk dat ik als particulier nergens inlichtingen kan krijgen omtrent het leveren van stroom via zonnepanelen op grote schaal? Worden zulke initiatieven meteen de kop in gedrukt? Ik zou bv graag een hectare panelen willen plaatsen en dan de stroom daar van tegen een normale prijs leveren aan het stroom net.is zulks niet mogelijk in Nederland? Heeft men echt liever een kolencentrale dan schone stroom hier? Nergens krijg ik een voet aan de grond erg vreemt toch? Weet iemand wat ik moet doen of bij wie ik moet wezen?

@Dijkstra, Als eens aansluiting bij een windmolenvereniging overwogen?

NB Kan die recaptcha niet weg?

Wij zitten zelf in de overweging om dit aan te laten leggen, maar ik wil het heel graag afwegen tegen het gebruik van een zonneboiler voor warmwatervoorziening en eventueel verwarming van mijn woning.

Ik weet dat de kosten van aanleg veel hoger zijn, maar ik hoor ook dat de onderhoudskosten daarna veel lager zijn. dan daarbij denk ik persoonlijk dat de tarieven voor aardgas, aanzienlijk harder zullen stijgen dan electra in de komende jaren, doordat aardgas 100% fosiel is, en electra meer en meer uit duurzame energiebronnen gewonnen zal worden.

Is er iemand die mij kan helpen om een website te vinden waarin je de daadwerkelijke opbrengst op lange termijn van zonnepanelen tegen een zonneboiler kan wegstrepen?

Anno 2021 zit je toch al snel op slechts 5-8 cent per kWh voor een PV systeem, dan kun je toch goed zien dat de prijzen voor PV systemen keihard gedaald zijn in slechts twaalf jaar tijd. Nu is er ook grid parity vergeleken met alleen de leveringskosten zonder belastingen. Respect voor de early adopters die dit mede mogelijk hebben gemaakt met een beperkte besparing op hun stroomrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *