De status van OliNo Internationaal

Geplaatst door Jeroen van Agt in OliNo 5 Reacties»

world-globeSinds we eind 2008 gestart zijn met de internationale OliNo website heeft deze een grote vlucht genomen. Tijdens de eerste periode hadden we iets meer dan 1000 bezoekers per maand, evenveel als het aantal bezoekers wat dagelijks binnenkrijgen op de Nederlandse OliNo website. Hier zat dus nog wat groei potentie in zullen we maar zeggen. Nu 10 maanden later krijgen we al 8x zoveel bezoekers en er zijn zelfs al Chinese medewerkers gesignaleerd met OliNo T-Shirts in China, maar daarover later meer….

Bezoekers

Sinds de introductie van de onze internationale OliNo website krijgt OliNo ook steeds meer bekendheid in het buitenland. Inmiddels krijgt onze internationale OliNo website maandelijks al meer dan 8000 bezoekers uit 151 verschillende landen.

olino-internationaal-wereldkaart
De bezoekers van OliNo International in de periode tussen 5 juli – 4 augustus 2009.

Top-10 landen bezoekers van internationale OliNo website
1. United States 3.468
2. Netherlands 542
3. India 531
4. United Kingdom 411
5. Canada 204
6. China 182
7. Germany 122
8. Australia 121
9. Romania 113
10. Pakistan 110

Heel duidelijk is dat de meeste bezoekers afkomstig zijn uit de USA, en niet verwonderlijk daarna uit Nederland. Verder zie je dat duurzame energie ook een steeds belangrijker thema aan het worden is in India en China.

China

Veel van de LED lampen die tegenwoordig op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, worden gemaakt in China. Via een van onze klanten, een belangrijke importeur van LED lampen, kregen we een foto binnen van enkele medewerkers van Brilliance Technologies in China met onze OliNo shirts aan. De kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Brilliance Technologies en dat is de reden waarom ze al hun nieuwe lampen eerst laten doormeten bij OliNo voordat ze op de markt komen. Op deze manier komen alleen de beste LED lampen op de markt en dat is precies wat we met OliNo willen bereiken.
Chinese medewerkers van Brilliance Technologies met de OliNo shirts
Chinese medewerkers van Brilliance Technologies met de OliNo shirts

Lampenoverzicht

Ook zien we dat ons internationale lampenoverzicht steeds meer geraadpleegd wordt. Zover wij weten is er nergens zo’n groot overzicht van publiek toegankelijke professionele lampmetingen beschikbaar op internet. In onze internationale database staan meer dan 180 lampmetingen, de Nederlandse database is nog groter met meer dan 340 lampmetingen. Middels deze grote database van lampen kun je een aardig beeld vormen van de werkelijke prestaties van de verschillende duurzame lampen die verkrijgbaar zijn in de markt. De database blijft groeien omdat er continue nieuwe lampen aan toegevoegd worden.

Artikelen

Op de OliNo website staan veel artikelen geschreven door mensen die zelf ervaring hebben opgedaan met duurzame energie. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonne-panelen of zonne-collectoren, slimme besparingen, investeringen in Windenergie, etc.. Deze artikelen komen ook steeds meer op de internationale OliNo website te staan. Hiermee kunnen we dus mensen internationaal inspireren met de zaken die we in Nederland al gedaan hebben.

Plan

Ons doel is om onze missie voor het stimuleren van duurzame energie en energiebesparing verder uit te bouwen. De internationale OliNo website is een eerste stap om meer mensen te bereiken. De bezoekers aantallen zijn fors gegroeid en we hopen dit tempo erin te houden. Maar zonder de hulp van de vele contributors op de website was dit nooit mogelijk geweest. We zijn dan ook van mening dat we met zijn allen best trots mogen zijn wat we nu al bereikt hebben.

5 reacties op “De status van OliNo Internationaal”

Gefeliciteerd! Dit is inderdaad een mooi resultaat.

Tip voor de lampmetingen: plaats bij elke test ook een foto van de LED-lamp, genomen met een neutrale witbalans, waarop de betreffende lamp brandend te zien is naast een gloeilamp (en eventueel spaarlamp). Zo wordt een bepaalde lamp door jullie beoordeeld als ‘goed’ terwijl de lamp een sterke groenzweem heeft een daarmee absoluut ongeschikt is voor huiskamergebruik (http://www.solarwebsite.nl/2009/04/oxxio-led-lamp-getest/). Ook een kort subjectief oordeel kan de tests wellicht nóg completer maken (‘lamp XXXX geeft een mooi warm licht maar de lichtverdeling is wat vlekkerig’, zoiets). Niet alle eigenschappen van een lamp laten zich in cijfertjes en grafiekjes vangen.

@Jeroen H.: je bedoelt fotograferen met een grijskaart? Daarmee voorkom je kleurzweem, iets wat door de grijskaart zeer goed voorkomen wordt. Heren OliNo: als je daar meer over wilt weten, neem gerust contact op!
Verder ga zo door, ik ervaar de samenwerking ook als super!

@Niels,
Geeft deze site een goede uitleg? Ik begrijp dan uit deze link en Jeroen H’s commentaar het volgende:
1. Ik plaats de twee lampen naast elkaar, beide brandend
2. Ik richt de camera op de lampen, maar houd eerst de grijskaart ertussen, die het gehele beeld vult van de camera.
3. Ik stel de sluitertijd en diafragma in (in auto stand) door te meten op de grijskaart en zet deze vast (dus dan het fototoesten in de M-stand)
4. Ik haal de grijskaart weg en maak de foto van de lampen. Deze wordt dan genomen met de instellingen voor tijd en diafragma die door de camera in de P-stand bepaald waren op de grijskaart

Echterrrrr, ik voldoe niet aan de voorwaarde dat dan de grijskaart precies hetzelfde belicht wordt als het onderwerp (daar het onderwerp zelf licht geeft en ik dus geen omgevingslicht nodig heb).

Wat ik wel zou kunnen doen, als ik de truc met de grijskaart wil toepassen, is het volgende:
1. Ik gebruik beide lampen om tegen een wit laken aan te schijnen, zodanig dat ik twee verschillende lichtafbeeldingen heb op dat laken (eentje van de geteste lamp en eentje van een gloeilamp van een bepaald wattage en een bepaalde kleurtemperatuur)
2. Ik richt de camera op het witte doek zodanig dat deze de twee lichtspotten in beeld heeft
3. Ik plaats de grijze kaart in het beeld van de camera, zodanig dat deze verlicht wordt door het licht van beide lampen, en zodanig dat deze het gehele beeld van de camera vult
4. Ik meet in de P-stand van de camera de tijd- en diafragma waarde en zet die vast in de M-stand
5. Ik haal de kaart weg en maak de foto van het licht op het witte doek.

Op deze manier heb ik dan een goede instelling van het licht, maar wellicht nog geen goede van de witbalans…..

Ik heb verder gekeken, en kwam op deze website die laat zien dat een grijskaart voor zowel belichting alsook witbalans gebruikt kan worden. En dat laatste lijkt me dan het meest toepasselijke, wen wel dan op deze manier:
1. Ik gebruik beide lampen om tegen een wit laken aan te schijnen, zodanig dat ik twee verschillende lichtafbeeldingen heb op dat laken (eentje van de geteste lamp en eentje van een gloeilamp van een bepaald wattage en een bepaalde kleurtemperatuur)
2. Ik richt de camera op het witte doek zodanig dat deze de twee lichtspotten in beeld heeft
3. Ik plaats de grijze kaart in het beeld van de camera, zodanig dat deze verlicht wordt door het licht van beide lampen, en zodanig dat deze het gehele beeld van de camera vult
4. Ik meet de witbalans in de custom functie van de camera voor de witbalans, en zet deze witbalans vast voor de volgende foto
5. Ik haal de kaart weg en maak de foto van het licht op het witte doek.

Mij lijkt dan deze zojuist genoemde van alle bovenstaande, de beste weg. Echter nog een paar issues:
1. Ik zal een ruimte moeten nemen waarvan de omgeving niet verandert, dat wil zeggen: geen lichtverandering en ook geen verandering van spullen en hun kleuren in de omgeving. Want deze zaken hebben allemaal wel invloed op het licht dat uiteindelijk op het doek komt. Ik houd niet zo van die afhankelijkheid van de omgeving (niet praktisch).
2. De gebruikte gloeilamp wordt moeilijk, omdat deze rondomlicht geeft. En dat krijg ik niet zomaar mooi op het witte doek apart van het licht van een andere geteste lamp. Eigenlijk zou ik dan toch liever direct op de lamp willen meten. –> hoe dit te doen?

Volgens mij is het niet zo ingewikkeld. Ik zou het als volgt doen:

* Zorg voor één of meerdere “referentie-lamp(en)”. Als een bepaalde fabrikant beweert dat hun LED-lamp equivalent is aan een 40W gloeilamp, dan pak je dus een 40W gloeilamp.
* Maak daar een foto van. Stel de camera dusdanig in dat alle instellingen (sluitertijd, diafragma, witbalans, etc.) vastgezet zijn en dus niet kunnen wijzigen.
* Vervang de referentielamp door de te testen LED-lamp en maak een tweede foto. Deze twee foto’s kun je gemakkelijk naast elkaar leggen en zo de lampen op kleurtemperatuur vergelijken.

Misschien is het zelfs wel beter de twee lampen in één foto tegelijk vast te leggen, maar welke methode beter is zal de praktijk uit moeten wijzen. Je ziet zelfs op mijn met de Franse slag genomen foto (alle camera-instellingen op automatisch) het dramatisch kleurverschil tussen de LED-lamp en de gloei/spaarlamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *