Deze tijden lenen zich om goed naar de uitgaven te kijken en bewust met het milieu bezig te zijn. Een goed aanknopingspunt vormt het energieverbruik, zoals in dit artikel zal blijken. Met behulp van een slimme energiemeter dat in de meterkast wordt geplaatst, is het thuisverbruik in kaart gebracht en met eenvoudige maatregelen is een besparing van 25% te realiseren.
Inleiding
Uit nieuwsgierigheid heb ik mij opgegeven voor het http://www.meterkast.info project en wou wel eens weten wat nu het effect is als men zich bewust wordt van het eigen energieverbruik.
Op vrijdag 21 augustus was het zover. Bij de post zat een pakketje met de volgende inhoud:
- 1 kastje van 167x135x36 mm
- Losse voeding
- 1 UTP kabel
- 1 sensor kabel
- Handleiding
- Brief met useraccount en wachtwoord
Het kastje, ook SPION (Signaal Puls Input – Output naar Netwerk) genoemd, heeft 5 aansluitingen, alle aan dezelfde kant. Er zit een RJ-45 aansluiting op voor de verbinding met de internet router in de meterkast, een aansluiting voor de voeding en 3 RJ-45 aansluitingen uitgerust met een LED verklikkerlichtje waar het Gas, Water en Licht op aangesloten kunnen worden. Mijn opstelling meet alleen het electriciteitsverbruik.
De SPION aangesloten in de meterkast
Aansluiten
Het aansluiten was een fluitje van een cent, het duurde 3 minuten. Maar ik had nagenoeg alle benodigde voorzieningen in de meterkast voorhanden, zoals:
- Een vrije UTP poort op de internet router
- Een vrij stekeraansluiting voor de voeding
- Een plankje waar SPION kan staan
Dit betekende wel dat mijn gemeenschappelijke harde schijf waar ik back-ups op maak uit het netwerk moest halen en naar boven moest verhuizen om rechtstreeks aan te sluiten op een van mijn PC’s via USB. Maar dit was niet zo erg omdat deze PC ook de back-upregie voert.
De sensorkabel wordt aan de ene kant aangesloten op een vrije poort van SPION en aan de andere kant met een plakbandje vastgezet over de LED van de energiemeter. De opstelling is goed als de LED op SPION aangaat als de energiemeter een puls afgeeft en vervolgens weer uit gaat bij de volgende puls enz.
De sensor met tape verbonden over de LED van de energiemeter
Vervolgens heb ik via het useraccount en wachtwoord ingelogd op een afgeschermde website. En daar zag ik voor het eerst mijn eigen energieverbruik, nagenoeg real-time!!
Metingen
Voordat je conclusies kunt gaan trekken over je energieverbruik zul je enige verbruikshistorie moeten opbouwen en het verbruik moeten gaan relateren aan de apparaten die je in huis hebt staan. Dit was in het begin niet eenvoudig. De curve danste op en neer, met pulsen, stappen, pieken, kerkvormjes etc. Maar na een week kreeg ik er meer vat op.
Een goed aanknopingspunt is het nachtverbruik. Het huis is dan in relatieve rust en de apparaten zijn eenvoudiger te herkennen. Hier vond ik (de karakteristieken van) de CV-pomp, diepvries, koelkast, HD-recorder (heeft EPG) en close-in boiler. Dat wil zeggen; het vermogen dat ze afnemen gedurende een bepaalde tijd. Als je deze repeterende apparaten eenmaal hebt herkend, dan kun je hierdoor heen kijken naar de rest.
Vervolgens kwamen de TV, HD recorder, verlichting, (af)wasmachine, tandenborstel oplader en diverse PC’s in beeld, kortom apparaten die je na behoefte nodig hebt. Ook bij deze apparaten is een gebruikkarakteristiek (vermogen en tijdsduur) vast te stellen. Hiervoor kan een weekschatting worden gehanteerd; hoeveel uren per week gebruik je het apparaat?
Ik heb alle apparaten in een spreadsheet (eerste inventarisatie, Excel file) overzicht verwerkt.
Omdat ik het naadje van de kous wou weten heb ik voor 15 euro nog een aparte verbruiksmeter gekocht die het vermogen per apparaat kan meten. Op deze manier heb ik de metingen verfijnd en geverifieerd.
Een losse verbruiksmeter van een DoeHetZelf zaak
Uiteindelijk ben ik gekomen tot 34 verbruikers. Daarbij heb ik een aantal geclusterd omdat ze altijd tegelijkertijd worden geactiveerd. Bijv. de verlichting in de woonkamer en de PC + randapparaten die op één schakelblok zitten.
Verbruik en besparen
Natuurlijk heb je het verbruiksoverzicht niet in een keer voor elkaar. Mij kostte het 2 weken. Eigenlijk lopen er 2 processen door elkaar; het inventariseren van de situatie en het besparen op het verbruik. Doordat je het ene doet, wordt men zich bewust van het energieverbruik in de eigen situatie. Daardoor streef je naar besparingen, wat weer leidt tot het anders omgaan met je apparaten waardoor de inventarisatie (Het eindresultaat, Excel file) weer wordt bijgesteld.
In mijn eerste overzicht had ik alleen het (piek)vermogen van de apparaten. Bij de meeste apparaten is het vermogen gelijk aan het piekvermogen, maar bij de (af)wasmachine niet. Daarom heb ik een kolom belasting ingevoerd die de piekbelasting reduceert naar een duurbelasting. De (af)wasmachine verbruikt het meest als het water opgewarmd moet worden, daarna wordt het verbruik lager. Het piekverbruik vindt plaats in de helft van de tijd dat het apparaat aan staat vandaar dat ik het verbruik heb geschat op 52%. Bij de meeste apparaten is het piekverbruik echter gelijk aan het duurverbruik (100%).
Om een gevoel te krijgen voor het onderscheid tussen vermogen en energie heb ik mijn jaarverbruik van ca. 3500KWh teruggerekend naar een vermogen van 400W. Dit doe je door het jaarverbruik te delen door 8760 (uren per jaar) en de vermenigvuldigen met 1000 (van KW naar W). Door op ieder moment van de dag 400W te verstoken krijg je een jaarverbruik van 3500KWh.
Vervolgens werd ik gefascineerd door het nachtverbruik. De laagste waarde die ik tegen ben gekomen in de nacht bedroeg 89W. Dit staat dus 365 dagen per jaar te zoemen. Ruim 22% van de energienota (89/400) komt tot stand door dit verbruik. Ik ben een aantal dagen bezig geweest om die 89W toe te wijzen aan de diverse apparaten. In het overzicht heb ik hiervoor de kolom sluipvermogen opgenomen. Als eerste maar eens de TV van de stand-by stand gehaald. Dit gaf een 8W lager verbruik. Vervolgens heb ik de spanningblokken waar de randapparatuur van de computer op zit uitgezet. Ook dit gaf een aanzienlijke winst., voornamelijk bij de printer (7W), de wake-on LAN stand van de PC (6W) en de trafo van de geluidsboxen.
Uiteindelijk heb ik die 89W duurvermogen kunnen opsplitsen in sluipvermogen (apparaten die ik bewust uit kan zetten) en basisvermogen (apparaten die permanent aan moet staan). In het overzicht is dit te zien aan de gele en oranje kleuren. Door het basisvermogen naar 36W te brengen wordt er 460KWh per jaar bespaard, ca. 13%. Mijn streven hierbij was om zonder verlies van comfort en schade aan apparaten de belasting te verlagen.
Door verder het weekverbruik van alle apparaten in te schatten kun je in het totaal toerekenen naar je eigen jaarverbruik (kolom F). Dit heb ik opgenomen in de spreadsheet (kolom J).
Energieslurpers
Mijn koelkast en de vriezer maken het heel bont. Op de site van milieucentraal trof ik een artikel aan over energielabels en het verbruik van koelkasten en diepvriezers.
Mijn koelkast en vriezer zijn samen goed voor 23% van de energienota terwijl energie centraal een norm van 17% aangeeft. Ik heb me vervolgens eens verder verdiept in koelkasten en diepvriezers en er een gevonden die op een jaarverbruik komt van 208KWh (een A++ koelkast/vriezer van Bosch). Dit mega apparaat van 1,85m hoog x 0,60m x 0,65m biedt evenveel functionaliteit als mijn huidige koelkast en vriezer samen en levert een besparing op van ruim 600KWh oftewel 13%!!
Bij de aanschaf van de koelkast/vriezer heb ik de oude koelkast laten afvoeren. De diepvriezer staat stand-by voor als er extra vriescapaciteit nodig is. Het jaarverbruik heb ik op 10% geschat (5 weken aan). Dit beperkt de besparing enigszins, maar levert het huishouden wel extra functionaliteit.
Conclusies
- A++ apparaten hebben de toekomst, de zijn bijna 50% zuiniger dan apparaten met het A label. Dat had ik me niet gerealiseerd, vanaf nu bekijk ik de aanbiedingen van de witgoedverkopers in een ander perspectief.
- Mijn basisverbruik is met 60% teruggebracht door het sluipverbruik te elimineren.
- Mijn verwachte energieverbruik is met ca. 25% (875KWh) teruggebracht. Dat levert een kleine 200 euro per jaar op, waarmee de koelkast/vriezer combinatie in 3 jaar is terugverdiend.
Dit mooie metertje heeft mij bewust gemaakt van mijn gedrag. Ik had niet gedacht dat dit een impact kon hebben van 25%. In Nederland wordt ca. 105TWh opgewekt. De huishoudens zijn goed voor ca. 1/3 van dit verbruik (36TWh). Als hiervan 9TWh kan worden bespaard dan scheelt dit de maatschappij een centrale van ca. 1200MW vermogen.
Ik ben benieuwd naar de jaarafrekening.
Erick Erdtsieck, Duurzaam Burger
20 reacties op “Besparen op de energienota”
Een leuk en interessant artikel – en dat meterkast.info kende ik nog niet. Weer wat geleerd 🙂 (Wel grappig dat ze hun kastje het acroniem SPION meegeven – in het licht van de discussie rondom de slimme meter)
Jij trekt precies dezelfde conlusies als ik een paar jaar geleden: sluipverbruik en witgoed zijn in de meeste huishoudens de boosdoeners. Onze koelkast en wasmachine zijn A+ en daarmee erg zuinig. De vaatwasser is slechts klasse A, maar die gebruiken we toch niet veel, een klein afwasje gaat net zo makkelijk op de hand. Een wasdroger hebben we niet, omdat we maar met zijn tweetjes zijn kunnen we het prima af met een droogrek. We hebben het sluipverbruik in onze woning rigoreus de nek omgedraaid: als we slapen of weg zijn is ons elektrische gezien dood, op de volgende apparaten na: CV-ketel, koelkast en zonnestroompanelen. Verder staat er helemaal NIETS aangesloten, alles met sluipverbruik zit achter een doordrukschakelaar of stekkerblok met schakelaar. Televisie, computers, printer, internetrouter, netwerk harde schijf, stereotoren, Senseo, magnetron, etc., alles gaat uit als we het niet gebruiken. Ik vergelijk sluipverbruik met een lekkende kraan, en in de meeste huishoudens zou je het dan hebben over tientallen lekkende kranen. Als het daadwerkelijk kranen zou betreffen zouden die waarschijnlijk meteen gerepareerd worden.
Hoewel dit voor ons, en zo te zien ook voor jou, prima werkt zitten me twee dingen dwars:
1) Waarom doet niet iedereen dit? Het scheelt flink geld op de energierekening, het bespaart het verstoken van onvervangbare fossiele brandstoffen en het maakt zonnestroompanelen aantrekkelijker omdat je er na besparing minder van nodig hebt om je gehele verbruik op te wekken. Zelfs zonder zo’n SPION-kastje maar met een simpele energiemeter heb je binnen een week het elektricititeitsverbruik van je huishouden in kaart gebracht.
2) Waarom zijn er geen keiharde wetten die sluipverbruik simpelweg verbieden? Het gloeilampverbod ben ik niet voor, maar een sluipverbruikverbod krijgt mijn volledige steun omdat het echt zoden aan de dijk zet.
Het komt er waarschijnlijk weer op neer dat apparaatjes makkelijk te vervangen zijn, maar gewoontes van mensen niet…
Hopelijk inspireert dit stukje meer mensen om dit te doen Erick!
Absoluut een mooi artikel.
Al ben ik er nog niet helemaal uit waarom het krijgen van een slimme meter via netbeheer (welke opzich hetzelfde doet) bijna onmogelijk is.
En waarom spoelen we onze wc’s niet door met gebruikt (douche)water? 😉
Leuk artikel, er leiden zoals gebruikelijk vele wegen naar Rome, lees: energiebesparing. Als je je sowieso al bewust was van apparaat verbruik (makkelijkste route: lees de vermogens-sticker op het apparaat, en anders effe standaard verbruiksmetertje d’r op, een etmaal lang, dan weet je het), had een ieder dit voor zichzelf al in grote lijnen kunnen bepalen. Leuk dat er nu een “kastje” voor is met meer detailwerking (al zullen meeste consumenten, die niets van verbruikscijfers snappen, de “berekeningen” en “spreadsheets” niet kunnen maken).
Minder leuk dat het kastje blijkbaar “noodzakelijk” lijkt om derden (die het tot nu toe op het vlak van energiebesparing resp. zelfopwekking bij consumenten schandalig hebben laten zitten) toegang tot deze nogal gevoelige informatie te geven. M.a.w.: een “kastje”, best, maar houdt die info liever in eigen huis zonder die met “derden” te delen. Voor je het weet gaan “ze” weer allerlei dubieuze tariefswijzigingen doorvoeren om winsten aan de zijde van de netbeheerders en/of de leveranciers te maximaliseren op basis van deze nieuwe info, i.p.v. bij de partijen neer te leggen die tot nu toe altijd de dupe zijn geweest van de onnavolgbare tariefpyramides in ons land: de consumenten.
Daarbij ook nog even het voorbehoud dat dit “kastje” blijkbaar alleen werkt met een puls-genererende meter. De allerslimste meter (in Nederland) voor zelfopwekkers is en blijft de volautomatisch salderende Ferrarismeter. Die blijkbaar niet afgelezen kan worden met dit apparaat. Althans, zo lees ik dit stuk. Een experiment bij collega Wouterlood met een soortgelijk apparaatje om “meter in de meterkast uit te lezen” voor een analoge Ferrarismeter werd al vroegtijdig met haar-uit-het-hoofd-getrek gebaren afgeblazen wegens bizarre data uitlezing.
Veel plezier in ieder geval met het mooie speelgoed. Dan doe ik het verder wel met mijn al vele jaren op eigen initiatief inmiddels tot een negatief verbruik omlaag gebrachte elektra consumptie (en belachelijk lage kookgas, stadswarmte, en drinkwater verbruik). Daar heb ik verder geen “kastje” in de meterkast of “hulp van derden” voor nodig. Een hersenpannetje van eigen kweek, en maandelijkse uitlezing van het scharrige verbruik, met het edele papier en potloodje in de hand, volstaat. Geen vriezer hier of andere bezopen verbruikers. Koelkast is al vele jaren geleden vervangen voor exemplaar met Europees energie plus label. Computer en (sowieso) randapparatuur staat compleet van net geschakeld bij langdurig niet-gebruik, etc. Ondanks dagelijks thuiswerk (potentieel extreem nadelig qua huiselijk energieverbruik!) wordt hier “slechts” 1.200 kWh/jaar verbruikt, waarvan minstens 90% zelf wordt opgewekt met dank aan de zon.
Bedankt voor jullie positieve reacties.
@Jeroen,
Blij dat we op dezelfde lijn zitten qua conclusies over sluipverbruik en witgoed. Het zijn de “quick wins” van een huishouden.
Wat een ontwikkeling bij de fabrikanten in de duurzame apparaten de laatste tijd, naar zelfs een label van A++, super! Ik ben verrast door de ontwikkelingen.
Het leuke van zo’n meter is dat je hoopt verrassingen tegen te komen, zoals bijv. bijna defecte apparaten, die veel energie verbruiken. Die haal je er dan zo uit.
Een vriend van mij zei: “De mate van besparen is evenredig met wat je relatie aankan.” Mijn vrouw gaat het niet trekken als ik de internetrouter achter een schakelaar zet.
Besparing en comfort moeten wel samengaan.
Even ingaan op je punten. De reden waarom niet iedereen dit doet heeft verschillende oorzaken.
– Bewustwording; niet iedereen is zich bewust van zijn eigen handelen in relatie tot de wereld om ons heen. Jou marginale stap in het geheel kan de wereld doen schudden op haar grondvesten.
Je moet niet klagen maar handelen. Wat is mijn rol in het geheel? Als we dat allemaal doen wordt de wereld vanzelf beter.
– Schaarste; energie is waarschijnlijk te goedkoop. 5% van ons gezamenlijke inkomen gaat op aan energie, waarvan 2/3 aan gas en 1/3 aan electriciteit.
Je druk maken om 1,67% van je uitgaven (electriciteit) loont blijkbaar voor velen niet de moeite.
– Toegankelijkheid; energiebesparing is nu nog vrij technisch van aard, niet ergonomisch voor de meeste mensen. Je moet met metertjes door je huis om allerlei zaken te meten, te begrijpen.
Het moet zo worden dat er een e-mail binnenkomt met een concreet advies. “Vervang apparaat x dan scheelt u dat y euro op jaarbasis.”
Die strenge wetten daar ben ik geen voorstander van. Die moet je dan weer handhaven, dat kost ook weer geld en dat is niet de samenleving waarin ik wil leven. Er zijn m.i. al teveel regels en wetten in dit land. Iets minder mag ook wel.
De kunst is het zo te organiseren dat het zichzelf impliciet regelt, net zo als zaken in de natuur werken.
@Robbert,
Ik heb geen ervaringen met het verkrijgen van meters via netbeheer. De meter die ik heb gebruikt geeft iedere gemeten puls (via internet) door. Daardoor onstaan mooie gedetailleerde grafieken en haal je de apparaten er zo uit.
@polderjongen
Ik ben het eens met je eerste opmerking, Voor de meeste consumenten is dit een ver van mijn bed show en je had het in grote lijnen kunnen weten.
Het idee van het kastje is meten = weten. Als je iets geen aandacht geeft, dan valt het uit je blikveld. Het kastje focust je voortdurend op het onderwerp.
Ook je tweede opmerking snijdt hout. De aandacht moet verschuiven van de leveranciers naar de consumenten. Maar hoe doe je dat in een markt met beperkte leverancierskeuze?
Het kastje werkt ook voor de Ferrarismeter. Er zitten 3 poorten op de SPION voor Gas, Water en Licht. Er zijn diverse sensoren verkrijgbaar afhankelijk van wat je thuis aan infra hebt.
Zo te zien ben jij een zeer milieu bewuste consument, waar ik nog een puntje aan kan zuigen. Wat jij hebt bereikt zal ik zeker niet gaan halen!
wat ik wel vreemd vind… geen info over wat deelname kost.
Wie zitten er achter “meterkast.info” (op de site alleen een e-mail adres, geen bedrijfsnaam, geen adres, etc.
Ook is het opvallend dat precies hetzelfde verhaal als hier gepubliceerd is, ook op de site van meterkast.info staat.
Ik heb niet alles gelezen uit dit artikel, maar ik wilde nog even opmerken dat het niet altijd verstandig is om de printer samen met je computer uit te schakelen. Bij een Canon of Epson printer bijv. De kosten van het schoonmaken van de koppen, iets dat automatisch gebeurt door deze printers, is beduidend hoger dan de elektriciteits kosten van het standby staan.
Als zo’n apparaatje mensen ertoe aanzet hun gebruik te registreren….. nou mooi dan. Zelf gebruik ik net als polderjongen potlood en een kladje. Ook bij mij ging de oude vriezer de deur uit voor een nieuwe A+. Eigenlijk zou je de aanschafprijs van de vriezers en het verbruik over 15 jaar moeten delen op de inhoud om te bepalen of een vriezer duur is of niet. Verder vraag ik mij constant af wat men doet met de besparing. Uitgeven aan andere C02 veroorzakende activiteiten? Dan heeft besparen dus geen zin.
@ Geraldo,
dat is de paradox van energiebesparing (en verschillende andere vormen van minder consumeren voor het milieu), het geld gaat vaak rechtstreeks en nog vaker onrechtstreeks naar even energieverslindende of milieubelastende activiteiten of aankopen.
Als men b.v het met zonnepanelen uitgespaarde geld gebruikt voor een extra vliegreisje, is het duidelijk dat vanuit milieuoogpunt geen winst is behaald. (Dat maakt het concept van de groenestroomcertificaten redelijk absurd.)
Maar ook als men het geld b.v aan diensten uitgeeft dan is de kans weer groot dat de persoon die daar weer geld met verdient het geld toch weer niet duurzaam uitgeeft.
Geld dat rolt is dus steeds geld dat vroeg of laat milieu-onvriendelijk rolt. Het is een vervelende vaststelling, maar het is wel de realistische paradox van energie- en milieumaatregelen die ook geld besparen.
@Jeschael
Mijn HP printer gebruikt ook een 5W continu, maar dat is alleen om te luisteren op de USB poort of er een printopdracht binnenkomt. De koppen worden schoongemaakt voor en na een printopdracht, de rest van de tijd is het verbruik dus verspild.
Geld dat rolt is dus steeds geld dat vroeg of laat milieu-onvriendelijk rolt.
Klopt, maar hoe meer onze maatschappij verduurzaamt, hoe meer geld naar verhouding rolt in duurzame goederen/diensten. Ik vind het in ieder geval een erg slechte reden om energiebesparing maar te laten zitten.
Er zit een bron van waarheid in dat mensen als ze iets terug krijgen van de energie maatschappij, of van elders er direct van gaan shoppen. Alleen denk ik dat de mensen die hier bij olino regelmatig rondkijken al iets energie bewuster zijn. Zelf ben ik nu in kaart aan het brengen waar het sluip verbruik is (meten). We kijken per stroom slurper wat we er aan kunnen doen. Zo wordt de deurbel anders aangepakt als de pc. Dus we maken van elke sluip verbruiker een projectje. De stereo installatie heeft bijvoorbeeld al heel wat minder apparaten, dat wil zeggen, in de sateliet receiver zit een radio functie, dus de losse radio / tuner hebben we niet meer nodig. Tevens nemen we films op via een sd kaart op dezelfde sateliet receiver en is de harddisk recorder overbodig geworden. Het geld wat we gaan besparen, daar gaan we heerlijk van shoppen, zoals een hotfill voor de wasmachine, een eerste zonnepaneel, zodat we de internet / telefonie verbinding met de eco dect telefoons 24/7 (bereikbaarheid)aan kunnen laten, los van het net, met een beetje bijleggen komt er een A++ koelkast (we hebben een oud beestje). Als we dan nog een meevallertje hebben, misschien wel de zonne boiler. Ik denk dat mensen die met een energie meter aan de slag gaan en zien wat en waar ze kunnen besparen waarschijnlijk wel het energie beperkings virus te pakken hebben en heel veel willen shoppen, maar dan duurzaam. Iemand die voor (in mijn beleving) veel geld zonnepanelen op het dak legt, heeft in de regel daar zeer bewust gekozen en vaak hoor je dat er verder wordt gekeken naar investeren in duurzaamheid. Ik denk dat consumenten die elk jaar van energie leverancier veranderen voor een voordeeltje in de regel minder bewust omgaan met het fenomeen duurzame energie. Ik zou willen dat ik 0 verbruik zou hebben, nog even door (be)sparen.
Prachtig dit soort elektronica. Ik ben al een hele tijd op zoek naar iets soortgelijks, maar dan inderdaad niet met mijn data naar een andere server toe. Ik noteer al mijn standen met de hand maar een manier om dit automatisch te doen zou toch wel erg leuk zijn.
Ik heb meerdere keren er al over nagedacht ook zoiets als een SPION te maken, heb zelfs al een kWh meter gekocht maar no niet in de meterkast ingebouwd mede omdat ik nog geen logger had en geen zin had de computer heel de dag aan te laten staan. Inmiddels wel mijn energieverbruik redelijk teruggebracht door toepassing van LED-lampen en “stand-by killers” ofwel schakelaars.
Toch vraag ik me af of het nu echt zo slim is om de koelkast/vriezer voor het eind van hun technische levensduur te vervangen door een A++ exemplaar, hoe graag ik dit zelf ook zou willen geloven. Het punt hier is de energie die wordt besteed aan het produceren van het nieuwe A++ exemplaar en het verwerken/afvoeren van het vorige exemplaar, de zogenaamde “Ingebedde energie”. Wanneer je dit in de gaten houd, is dit echt een vermindering van de CO2 uitstoot?
In dit verband is een artikel met de naam “Hoeveel energie kost digitale technologie?” op http://tinyurl.com/yewlyhq wel toepasselijk. Hoe jammer ik het ook vind, ik kan weinig tot geen argumenten verzinnen om het hier niet meer eens te zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor LED-lampen etc.
Iemand die met goede argumenten dit kan weerleggen?
Voor de mensen die het idee van meterkast.info zien zitten maar liever de data binnen de muren houden: kijk ook eens naar “energy control 3000” van Voltcraft, verkrijgbaar bij conrad.
Ik heb dit product nu een jaar en ben redelijk positief. Ik heb een elektra sensor die reageert op de draaischijf van de onvolprezen ferrarismeter (elke omwenteling wordt als puls gezien door het zwarte of rode vlakje op de schijf). Werkt perfect, afwijking minder dan 1%. Dit gaat wel fout als je zonnepanelen hebt: de sensor kan niet onderscheiden of er teruggeleverd danwel afgenomen wordt.
Gas is wat problematischer. Heb ik ook een sensor voor die de verandering van teller (op 0,01 m3) waarneemt. Werkte goed met de oude VR-ketel, maar nu met nieuwe modulerende HR-ketel is de verandering van teller blijkbaar dusdanig traag dat het merendeel van de tellerwijzigingen niet geregistreerd worden.
De gegevens worden draadloos verstuurd naar het basisstation en aldaar gelogd. Die kunnen vervolgens uitgelezen worden via USB op de pc. Duitstalige software geeft wel aardig inzicht, maar het echte analysewerk kan je zelf beter in excel oid doen, en dat gaat makkelijk aangezien het programma de gegevens in accessdb opslaan.
Kortom best wel een aardig product, met vooral problemen rondom het “waarnemen”, maar ik denk dat dat ook bij meterkast.info een issue is en blijft.
Mooi artikel en het initiatief van meterkast.info is zeker prijzenswaardig!
Ikzelf maak sinds ca. 6 maanden gebruik van een Wattson van http://www.diy-kyoto.co.uk. Je bevestigd een draadloze sensor in de meterkast. Dit is een zogenaamde ampere-tang, dit je om een van de aanvoerleidingen klemt (direct na de hoofdzekering). De ontvanger heeft een display en geeft het actuele stroomverbruik aan. Dit is dus het verbruik van je hele huis. De ontvangen heeft een geheugen voor ca. 1 maand en een USB aansluiting om de data op je computer te zetten. Je kunt de ontvanger ook tijdelijk los ergens neerzetten, bijvoorbeeld in de woonkamer, zodat je direct het effect op je stroomverbruik kunt zien.
Door het inzichtelijk maken van je stroomverbruik ga je onbewust al stroom besparen. Je ziet namelijk direct het resultaat. Maar dat is volgens mij ook de conclusie van je artikel en van een aantal reacties hier.
Mooi Artikel. (veel te weinig openbare EPA cijfers of zo gevonden,
dus ben ik blij met je cijfers)
Zit er zelf nogal boven (9540 kWh/jaar). Kookplaat, droger en
dubbele koelkast/vriezer en meerdere TV’s in combinatie met
vaker wassen (sportende kinderen…) verklaart een hoop. Je excel
file uitgebreit met aantal keren per week/ gebruiksduur per keer, zodat ik via jou situatie mijn situatie kon inschatten. In een uurtje
kloppend overzicht geklust. Nu de besparing nog….
THX
Paul
Ik zie dat allerlei energiemeters c.q. energieloggers de verbruikcijfers naar een al of niet betaalde online service sturen. Dan kun je op jouw beurt weer de statistieken online daar raadplegen.
Ik ben daar geen voorstander van.
Is er inmiddels een logger op de markt die een ingebouwde web-interface heeft zodat je gewoon op je eigen LAN direct de website van de logger kunt raadplegen?
Ik zoek naar een systeem dat totaal onafhankelijk is van diensten van derden…
@ Sjoerd,
Er zijn onafhankelijke systemen in de markt, zoals o.a. Plugwise.
Ik heb er een artikel over geschreven in het kwartaalblad de Windvaan van de Windvogel. Zie http://www.windvogel.nl/wp-content/uploads/2011/12/Windvaandecemberweb2011a.pdf
waarin e.e.a. staat in artikel met de naam Energie besparen: meten is weten.
Daarmee kun je per apparaat dat een stekker heeft het energieverbruik per uur, per dag en per zelf in te stellen periode meten.
Arie,
ik heb het gelezen. Bedankt!
Mijn voorkeur gaat echter uit naar een centrale totaalmeting, dus met een (optische) sensor in de meterkast.
Iemand nog een suggestie?
@Sjoerd: wellicht is de Wattcher iets?
http://www.wattcher.nl/home
zolang je maar geen zonnepanelen hebt, kun je hier goed je totaalverbruik zien!