Drymer, elektrisch en futuristisch fietsconcept

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 33 Reacties»

drymer-zijaanzicht-smallInterview met Chris van Malkenhorst, Algemeen Directeur Drymer, tijdens de schoner vervoer toer 2009 in Amsterdam. De Drymer, is een totaal nieuw innovatief, elektrisch en futuristisch fietsconcept met twee kantelende voorwielen. De twee voorwielen van de Drymer zorgen voor een stabiele wegligging en ongekende dynamische rijervaring. De actieradius is 80 km.

Werking

De Drymer is voorzien van een vernuftig kantelsysteem, hierdoor kantelen beide voorwielen bij het insturen van een bocht. Door het kantelen krijg je een veel stabielere wegligging als je door een bocht rijdt. Het is niet nodig gebruik te maken van een standaard, een grendel/remsysteem zorgt ervoor dat de Drymer rechtop blijft staan.

drymer-kantel-1024
Bij het nemen van een bocht zal de Drymer zichzelf kantelen

Het fietsen wordt ondersteund door een elektromotor, hetgeen zorgt voor een comfortabele rijervaring. De 250 W elektromotor (borstelloos) is geïntegreerd in de achterwielnaaf en heeft een hoog koppel en een eenzijdige ophanging. De Drymer heeft een 48 Volt Lithium-Polymeer accu, 16Ah. Een 2e accu is optioneel. Een optie voor opbergen 2e accu is aanwezig. De actieradius is ongeveer 80 km; meer of minder, afhankelijk van de instelling van de mate van elektrische trapondersteuning en de max. snelheid bij deze ondersteuning.

drymer-achterwiel-1024
De elektromotor is geïntegreerd in de achterwielnaaf

Het is een fiets

De Drymer heeft 3 wielen, 2 wielen aan de voorkant voorzien van een kantelmechanisme en 1 wiel aan de achterkant met in de as een elektrische aandrijving voor trapondersteuning. Het elektronisch systeem zorgt ervoor dat bij het bereiken van een snelheid van 25 km/h de elektromotorondersteuning vervalt, zodat het wettelijk een fiets betreft. Hierdoor is het dragen van een helm, een brommercertificaat en kentekenplaat niet noodzakelijk. De Drymer heeft een versnellingsmechanisme met 7 versnellingen geïntegreerd in het aluminium scharnierpunt tussen hoofddrager en achterarm.

De bouw

De Drymer heeft een hoogwaardig lichtmetalen frame met carbon afwerking. De achterarm geveerd, voorwielen geveerd in het kantelsysyteem. De vering is oliegedempt en verstelbaar door de gebruiker. Er zitten hydraulische schijfremmen op beide voorwielen en op het achterwiel. Het dashboard heeft een geïntegreerd display met weergave van: snelheid, afstand, vermogen, accustatus, richtingaanwijzing en melding defecte lichten. Het contactslot is draadloos en werkt op basis van RFID technologie.

drymer-voortrein-1024
De 2 voorwielen hebben hydraulische schijfremmen

Videos


Interview met Chris van Malkenhorst, Algemeen Directeur Drymer


Promotie video Drymer

Specificaties Drymer Business Editie

Energieverbruik 3.2 Wh/km
Gewicht 60 kg
Bereik 85 km
Vermogen 250 W
Accutype Lithium-ION/Polymeer 48V 15,4 A
Laadtijd tot 100% 2,5 uur
Topsnelheid 25 km/h (elektromotor), > 25 km/h (trapondersteuning)

Gerelateerde links

  • Website fabrikant Drymer
  • Elektrische scooters
  • Schoner Vervoer Toer 2009
  • 33 reacties op “Drymer, elektrisch en futuristisch fietsconcept”

    Zie ik daar een fout in het prototype? “Bij het nemen van een bocht zal de Drymer zichzelf kantelen”. Dat wiel aan de linkerkant raakt zo te zien de overkapping. Lijkt mij een gevaar op de weg want als dat wiel blokkeerd lig je zo op je snufferd.

    Een cool ding 🙂

    “De 250 W elektromotor (borstelloos) is geïntegreerd in de achterwielnaaf en heeft een hoog koppel en een eenzijdige ophanging.”

    Dat is niet wat ik op de foto zie, daar hangt het achterwiel in een dubbele vork.

    Leuk ontwerp, ik zou hem best willen hebben, maar het is een belachelijk hoge prijs voor deze fiets.
    Ik merkte ook dat de presentator lichte schoom had de prijs uit te speken.

    Goede vragen die worden gesteld. Allereerst moeten we duidelijk maken dat de Drymer die op de foto en tijdens het interview te zien is alleen een werkend prototype is. Ondertussen zijn we met de bouw van de finale proto’s gestart. De voorwielen komen in de definitieve versie niet (meer) tegen de kappen. Veiligheid is namelijk een vereiste en wordt door TNO de de HAN volledig getest. Tevens heeft de definitieve versie een eenarmige ophanging (reden: vanuit Human Technology). Het oude proto niet. Voor de aanschafprijs krijgen de kopers niet alleen veel technologische snufjes, maar vooral een bijzonder rijgenot en conform voor het dagelijks reizen.
    Degene die graag een testrit wil rijden, kan dat via onze site kenbaar maken. MvG Chris van Malkenhorst, DGA

    Waarom is de overkapte versie zo ontzettend veel duurder dan de normale versie? Is een dak 3500 euro waard?

    Hallo meneer van Malkenhorst. Ik heb 2 vragen die ik hoop dat u wilt beantwoorden:

    1) Heeft de motor vrijloop? D.w.z. als je de motor niet gebruikt, ondervind je er dan geen weerstand van?

    2) Komt er bij een succesvolle launch een 45 km/h versie?

    Volgens mij bedoeld meneer Van Malkenhorst dat de Business met meer accesoires uitgerust is dan alleen een dak, wat betreft de prijs, kijk eens wat je voor bijvoorbeeld een velomobiel betaald (overdekte ligfiets). De Drymer heeft met de elektromotor en kantelsysteem (kleinere draaicirkel) een behoorlijk voordeel ten opzichte van een velomobiel!

    Een velomobiel kan ook met motor (ik rijd er een).

    Het kantelsysteem is inderdaad heel handig! Met mijn velomobiel moet ik behoorlijk remmen voor een bocht. Maar dan kom ik ook van ruim 40km/h.

    En dan is de vraag nog maar of er zoveel bochten zijn waar dat kantelsysteem effectief voordeel oplevert. Uiteindelijk zijn er meer factoren dan stabiliteit die bepalen of het verantwoord is om ‘vol gas’ door de bocht te gaan.

    Ik zie ook niet onmiddellijk de meerwaarde van de Drymer ten opzichte van de reeds bestaande velomobielen. Velomobielen die je ook kan uitrusten met een hulpmotor, die aanzienlijk lichter wegen, veel gestroomlijnder zijn en waar je – zeker als je over een dakje beschikt – droger in blijft. Want gezien regen niet altijd mooi naar beneden valt, gezien wagens de regen doen opspatten en gezien de voorwielen niet van spatborden voorzien zijn, zou het me sterk verbazen dat je benen droog blijven in de Drymer bij stevig regenweer.

    Het kantelsysteem is absoluut nodig op een driewieler. Tenminste als je ‘m niet een heel brede wielbasis geeft, zoals een auto ofzo (die kantelt immer ook niet in een bocht). Ik heb vanmiddag nog op een driewieler gefietst met trapondersteuning. En voor bochten moet ik echt flink afremmen. Een rotonde, dat is dus een buitenbocht, radius ~10m, kan ik met max 15km/h nemen op die fiets. Scherpere bochten moet ik echt heel langzaam nemen. Een kantelsysteem is dus héél welkom op een driewieler!

    De Drymer lijkt mij vooral gericht op autorijders, en ook OV-reizigers, die maximaal 15 km reizen naar en van hun werk en die zelf niet te veel willen fietsen. Als fietser, en met jarenlange ervaring als woon-werk fietser, zie ik deze Drymer niet als een alternatief, zeker in stedelijke omgeving. Ik heb een goede fiets, niet meer dan 15 kg zwaar, waarmee ik op een recht fietspad en dan niet in de spits, ook 25 km per uur haal. De bochten in de stad zijn ook niet echt geschikt om met 25 km per uur te nemen en bij de meeste rotondes moet je ook voor eigen en andermens veiligheid afremmen. Buiten de stedeliljke omgeving is een Drymer misschien beter bruikbaar, maar daar is een ligfiets en zeker een velomobiel ook een goed alternatief. Je hebt buiten de stad iets meer bochten die je snel kunt nemen met een Drymer. Maar met een ligfiets en ook een racefiets kun je makkelijk een snelheid halen die ver boven de 25 km ligt zeker als je wind mee hebt.
    De Drymer lijkt mij vooral geschikt voor mensen die, normaal niet fietsen, minder in de auto of OV willen zitten, te vaak in de file staan, maar die niet weer en wind willen voelen op de fiets, en niet bezweet aan willen komen op hun werk. De Drymer lijkt mij niet echt geschikt voor de doorsnee werknemer die maximaal 10 km aflegt naar zijn werk in de stad: je komt ook als deelnemer van fietsfiles niet sneller op je werk en de kosten zijn ook niet te dekken uit de fietsvergoeding van het werk.
    Misschien is de Drymer vooral voor bedrijven die willen laten zien dat ze ook wat doen aan duurzaam vervoer.
    Maar dan lijkt mij het makkelijker om de fietsende werknemer gewoon een goede stalling en douche aan te bieden op het werk.

    @ Paul,

    ik weet niet op wat voor een driewieler je hebt gereden (graag naam van het model), maar met een moderne velomobiel kan je echt wel aan veel hogere snelheiden dan 15 km/h een bocht van 10 m nemen. Om maar enkele modellen te noemen:
    http://www.velomobiel.nl/
    http://www.flevobike.nl/content/view/25/55/lang,nl/
    http://www.sunrider-cycles.com/sunrider.php

    En in veel bochten waar je sneller zou kunnen als je een kantelsysteem hebt, kan je dan weer niet sneller omdat je onvoldoende zicht hebt in zo’n bochten.

    Beste lezers, hierbij een korte reactie op de vraag van Willem. Waarom is de Business versie rond de € 3000 – € 3500 duurder dan de Leisure versie. Dit komt hoofdzakelijk door de unieke constructie en materiaalkeuze van de overkapping met voorruit. Een dergelijk voorruit met zoveel zicht en ruimte wordt nog nergens gemaakt. Tevens hebben wij voor het unieke rijgedrag en de veiligheid gekozen voor een lichte en zeer sterke composiet overkapping. Daarnaast is in de voorkap een afsluitbare bagageruimte gecreerd. Heeft de overkapping voor de veiligheid en comfortabel gebruik 2 spiegels met een geintegreerde binnenverlichting. Hebben we een ruitenwisser toegevoegd om onder alle weersomstandigheden veilig te kunnen blijven verplaatsen. En hebben wij een geintegreerd rem-acherlicht, knipperlichtenvoor achter en dimbare voorlichten toegevoegd. Daarnaast is de Business versie al voorbereidt op zonneenergie om de actieradius te vergroten en de milieubelasting nog verder te verlagen (tot onder zeronivo!). Dit alles maakt de Business versie nog unieker en nog steeds betaalbaar (goed ligfietsen kosten overigens tussen € 5000 en € 9000! MvG Chris van Malkenhorst, DGA.

    Allen, hierbij het antwoord op de vragen van Kris. De motor heeft inderdaad een vrijloop. Dit was overigens een van onze belangrijkste ontwikkelcriteria. Of er na een succesvolle launch een 45 km/u versie komt? Laat zich raden. De Drymer is ontworpen om verder doorontwikkeld te worden, dus een stap naar 45 km/u kan redelijk eenvoudig. Daarnaast hebben wij al een R&D-programma op hoofdlijnen voor de komende jaren uitgewerkt. Ik zou zo zeggen: ‘Laat je verrassen!’ MvG Chris van Malkenhorst, DGA

    Allen, hierbij de reactie op Fred zijn krabbel. Inderdaad zoals beschreven zit er nog veel bij. Dit gaan we de komende weken ook op internet zetten. Kijk voor de specificaties naar onze site http://www.drymer.nl. Het voordeel wat Fred beschrijft is correct. Fred, bedankt voor bijdrage. Mvg, chris van Malkenhorst, DGA

    Beste Renaat, ik snap je reactie. De Drymer in de 25km/u versie behoeft geen stroomlijning, maar toch hebben we die er in ontwikkeld. De Drymer is voorzien van allerlij voorzieningen die het water buiten de ‘cockpit’ houden. Tevens komt er een accessoires die het mogelijk maakt de zijkanten (deels) af te schermen. Een belangrijk voordeel tov ligfietsen is de VEILIGHEID. Grote klacht van vrachtwagen-, autobus- en kleine buschauffeurs is de ‘onzichtbaarheid’ van de ligfietsen. Dat heeft de Drymer niet, want die is 1.68m. Dus zichtbaar! Maar de Drymer mag ook op alle fietspaden rijden en is daarmee uniek in het weggebruik. MvG Chris van Malkenhorst DGA

    Beste Paul, bedankt voor je reactie. Op welke driewieler heb je trouwens gereden?
    MvG Chris van Malkenhorst, DGA

    Beste Bert, ook bedankt voor jou reactie. We zien de Drymer niet als een concurrent voor andere (fiets of 2-wieler) vervoermiddelen, maar juist als een toevoeging op het aanbod van duurzame mobiliteit. Hiermee krijgen we inderdaad een hele grote groep autorijders weer aan het fietsen. Wat zou het mooi zijn als we in staat zijn alle 2e auto’s te laten vervangen door Drymer. Het milieu knapt op. De ruimte neemt toe en de overbelasting op de wegen neemt af. MvG, Chris van Malkenhorst

    Beste Renaat, juist dat zicht is met de Drymer maximaal opgelost. Veilig en comfortabel. Mvg Chris van Malkenhorst, DGA

    @ Chris,

    als e Drymer al de 2e auto’s vervangt vind ik dat natuurlijk prima. Ik heb niets tegen de Drymer op zich, maar ook al je verduidelijkingen zie ik de meerwaarde niet. Maar dat is natuurlijk vanuit mijn oogpunt, misschien zien anderen die meerwaarden wel.

    Maar laat ik toch nog op enkele concrete puntjes reageren:

    – Het voorbereid zijn op zonne-energie is totaal irrelevant. In de klimaatcondities van België en Nederland zal het nog jaren duren voor fotovoltaïsche cellen op voertuigen interessant zijn. Men kan de meerkost veel beter investeren in andere energiebesparende (of opwekkende) technologieën (b.v fotovoltaïsche cellen op een dak).

    – Is een vrijloop relevant op een voertuig dat nog zo zwaar is dat fietsen zonder ondersteuning geen optie is?

    – Zonder extra zij-afscherming zal het water nooit buiten te houden zijn. (Het filmpje laat ook duidelijk zien dat de armen en schouders buiten de afscherming komen.) Hoe de fiets zich met zij-afscherming houdt bij harde wind en hoe men er voor zorgt dat een breedgeschouderd persoon past is nog maar de vraag.

    – Als een hoge ligfiets onveilig is, dan is de Dryler Leisure ook onveilig vermits de hoofdhoogte vergelijkbaar is.

    – Een dergelijke vooruit met zoveel zicht bestaat naar mijn weten wel: http://www.go-one.us/Pictures_of_go-one3.html

    – Het zicht in bochten is vaak beperkt door allerlei obstakels in de binnenbocht. Daar kan de Drymer niets aan verhelpen. Ook met een gewone fiets ben ik (los van beperkingen om te kantelen) beperkt in mijn bochtsnelheid.

    heel mooi stukje hollandse techniek ! mogen we weer trots op zijn.
    komt de cabrio versie er ook als cargo ?? groot krat ofzo over de vooras gemonteerd
    ideaal voor boodschappen en als concurrent voor de zware bakfietsen.

    succes toegewenst met dit product

    Beste Renaat, de vrijloop is vooral handig bij snelheden boven de 25 km/u wanneer dan de motor wordt uitgeschakeld en je de 7 versnellingen gaat gebruiken. Zonne-energie moet nog doorontwikkeld worden om echt te renderen. Klopt. Maar voor onze toepassing kunnen we gemakkelijk de actieradius vergroten. Het hoofd van de Drymer Leisure berijder zit aanmerkelijk hoger dan een ligfietsberijder. Daarmee valt de Drymer Leisure berijder beter op in het verkeer. Onze voorruit loopt vanaf de achterkap tot aan de voorkap in een geheel door en dus 180 graden gebogen. Dat is anders dan de kappen van ligfietsen. MvG Chris van Malkenhorst, DGA

    Beste Joran, Voor de Business- en Leisure-versie hebben we een speciaal opzetstuk ontwikkeld waarop zitjes, topkoffers, bagagabakken kunnen worden gemonteerd. Deze zal volgend jaar verkrijgbaar zijn. Daarnaast hebben we een ontwikkelprogramma opgezet, waarbij naar allerlij uitbreiding of mogelijke versies wordt gekeken. Later hier meer oevr. PS Nog bedankt voor je leuke reactie. Mvg Chris van Malkenhorst

    @ Chris,

    wat is de zithoogte van de Drymer (m.a.w het laagste punt van het zitje, (wat ik als ‘de achterwerkkuil’ zou bestempelen). En wat is de zithoek van de Drymer?

    Even een paar correcties:
    * Dat ligfietsen niet zichtbaar zijn, en de drymer wel, is onzin en bovendien niet relevant. Voor zover er significante statistiek beschikbaar is, geeft deze aan dat ligfietsers minder ongelukken hebben dan gewone fietsers. Gewone fietsers worden net zo gemakkelijk of zelfs vaker over het hoofd gezien. Wie vertrouwt op zichtbaarheid, houdt zichzelf voor de gek. Het gaat er om wat je zelf ziet! Op een semi-lowracer steek je trouwens al boven een vuilcontainer uit.
    * Ligfietsen kosten trouwens geen 5000 – 9000 €, maar 1000 – 4000 €. Velomobielen zitten wel in de genoemde prijsklasse.

    Nog één vraagje: waar komt al dat gewicht vandaan? Ik vind 60 kg nogal fors. Zelfs de allereerste Alleweders zaten op 40 kg.

    Zichtbaarheid

    Hallo Chris,

    Je meldt dat de hoogte van belang is voor de zichtbaarheid. Ik waag dit ernstig te betwijfelen. Die twijfel wordt onderbouwd door 100.000 km. velomobiel-ervaring, maar ook door de problemen die motor-rijders hebben met hun zichtbaarheid. Zoek maar eens op SMIDSY (Sorry Mate, I Didn’t See You) Mijn stelling is dat mensen vooral dat waarnemen (is niet hetzelfde als zien!) als dat in hun herkenningspatroom past. Een Drymer past net zo min in het herkenningspatroon als een Velomobiel. De kleurstelling van de Drymer is tamelijk arm aan contrast, wat de zichtbaarheid dus ook al niet vergroot. Groot pluspunt is wel dat er goede verlichting op schijnt te zitten. Ik vraag me wel af wat de meerwaarde is van een elektromotor in het concept van de 25 km/h-versie, aangezien die 25 km/h al met erg weinig energie bereikt kan worden in een al bestaande Velomobiel zoals de jullie goed bekende Sinner Mango of zijn grote broer de Quest van Velomobiel.nl

    Groet van Quesjer

    Heel mooi maar toch,

    Voor die enorme prijs rijd ik toch liever een motor, dan kom ik wel overal langs en is de snelheid ook voldoende.
    Mijn imitatie alleweder is met zijn prijs nog niet de helft van deze bike. Een duitse trapondersteuning tot 45 km/h erbij en dan nog zit ik niet aan deze prijs.

    Kortom,,, heel leuk en vooral mooi,,, maar het is weer niet weggelegd voor de gewone man

    Chris Van Malkenhorst schreef: “Het hoofd van de Drymer Leisure berijder zit aanmerkelijk hoger dan een ligfietsberijder.”

    Dat is waar voor race ligfietsen, heb je echter de Spirit van HP-Velotechnik gezien of de biocycle (maxaria)? Daar is de zithoogte en zichtbaarheid even goed of zelfs beter dan de drymer. Daarnaast zijn ze lichter gebouwd, veel wendbaarder en goedkoper. En voor een 800 € zet je er een brushless DC motor met LiIon batterij op …

    http://www.hpvelotechnik.com/produkte/spirit/index_e.html
    of http://www.biocycle.info/

    Ik geloof dus niet echt in de leisure uitvoering, misschien wel in de overkapte versie indien de prijs wat gedrukt wordt (verwijder desnoods alle overbodige snufjes)…

    eric

    Wat ik me afvraag is hoe je die Drymer thuiskrijgt als halfweg je batterij plat is. Met een gewone elektrische fiets is het al bijna niet te doen, om te fietsen zonder trapondersteuning. Laat staan met de Drymer.

    Mij lijkt dit nu juist een leuke fiets. Heb zelf een flevotrike, maar ik wil redelijk snel mijn visites af kunnen leggen zonder me al te zeer te moeten inspannen (dan hoor ik mijn eigen hart bonzen i.p.v. die van de patiënt) en droog rijden. Voor zo’n toch wel hoge prijs moet de stoel goed verstelbaar zijn zodat mijn vrouw en ik – met +/- 30 cm lengteverschil- makkelijk kunnen ruilen van vervoermiddel (resp. auto en drymer). Er moet een forse tas in mee kunnen, droog. Er moeten goede antidiefstalmaatregelen genomen zijn. Kun je al proefrijden?

    Dag Rob,

    Leuk dat je interesse hebt in de Drymer.

    In je bericht stel je drie vragen.
    – is de zitting verstelbaar?
    – kan er een tas/ forse tas meegenomen worden?
    – kan ik al proefrijden.

    De zitting is verstelbaar, zowel de rugsteun is te verstellen als de afstand van de zitschaal/ stoel naar de trappers is te verstellen, afhankelijk van de lengte van je benen. Daarnaast is het stuur ook nog in hoogte verstelbaar, wat zorgt voor een nog comfortabeler zithouding.

    De Drymer Business heeft een bagageruimte van 20 liter. Hier kan een grote laptop tas in. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om achter de stoel een tas te plaatsen, dit is de ruimte tussen de stoel en de overkapping.

    Proefrijden kan spoedig, waarschijnlijk na volgende week (week 38 of week 39) wil je daar meer informatie over kijk dan op onze website, drymer.nl of stuur een mail naar info@drymer.nl

    Ik hoop dat je vraag beantwoord is.

    Dennis,

    Zou graag een drymer buisness bestellen kopen of leasen.Graag snel antwoord . dank bij voorbaat. Doel is om het voertuig in te zetten bij huisbezoeken in het heuvelachtig gebied van wuppertal.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *