nov 12
Elektrische Lotus Elise, interview met Ruud Koornstra
Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 11 Reacties»Interview met Ruud Koornstra, CEO Tendris, over het omschakelen naar een duurzame samenleving, tijdens de Schoner Vervoer Toer 2009 in Amsterdam. Tevens laat hij zijn elektrische Lotus Elise zien.
Tendris
Tendris heeft als missie om de wereld beter te maken voor iedereen. Tendris initieert, opereert en investeert in duurzame oplossingen voor consumenten en bedrijven. Enkele duurzame initiatieven van Tendris:
- Remotion is het Tendris initiatief op het gebied van elektrisch rijden. Het doel van Remotion is het versnellen van de invoering van elektrische auto’s door het aantrekkelijk te maken voor de berijder.
- De Pharox ledlamp gemaakt door Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris, is een duurzame lamp die 7x zo efficiënt is als de normale gloeilamp. De lamp is inmiddels beschikbaar via acties van de Nationale Postcode Loterij en de Albert Hein. Deze lamp is overigens ook doorgemeten door OliNo: Lemnis Pharox III matte glass en Lemnis Pharox III milkwhite glass
Elektrische Lotus Elise
De elektrische Lotus Elise is gebouwd door Electric Cars Europe in Lochem. De elektrische variant kan volledig op duurzame energie rijden en is zelfs sneller dan de benzine uitvoering. Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel Lotus Elise ECE.
Video
Interview met Ruud Koornstra
11 reacties op “Elektrische Lotus Elise, interview met Ruud Koornstra”
Een Lotus Elise heeft natuurlijk niets met duurzaamheid te maken. Als hij spreekt over LED-lampen die 90% besparen en een Lotus Elise als een duurzame wagen laat hij blijken dat hij geen idee van duurzaamheid heeft. Als er iets is dat veel energie kost zijn het hoge snelheden en een hoog acceleratievermogen (in combinatie met een hoog gewicht), twee kenmerken van de Lotus Elise.
Ook uit dit interview blijkt weer een naïef geloof in technologie waarbij men zichzelf wijsmaakt dat men niets aan de levensstijl moet veranderen, enkel iets aan de technologie.
Maar sommige dingen kunnen anderen beter uitleggen:
http://www.lowtechmagazine.be/2008/10/snelheid.html
http://www.lowtechmagazine.be/2008/01/groene-autos–1.html
http://www.lowtechmagazine.be/2009/03/elektrische-auto-snelle-oplaadtijden-elektriciteitsnetwerk.html
@Renaat,
Bedankt voor de zeer interessante links naar artikelen op lowtechmagazine. Ik denk dat de schrijver van deze artikelen met de volgende uitspraak goed omschrijft wat het probleem is:
We moeten dus zo snel mogelijk om naar een 100% duurzame elektriciteitsproductie in de vorm van zonne-energie (PV en CSP), wind en hydro (waar mogelijk). Samen met het overschakelen naar duurzaam vervoer (dus geen brandstofmotoren meer) kan dit zorgen voor volledige reductie (naar 0) van onze CO2 en fijnstof uitstoot.
Daar gaat de elektrische sportwagen van Ruud zeker bij helpen. Immers, ten eerste laat het zien dat elektrische wagens geen langzame golfkarretjes zijn waar veel mensen nog aan denken als ze denken aan elektrisch. Als je snelle sportwagens kunt vervangen door elektrisch dan is een normale personen wagen of stadsauto natuurlijk technisch helemaal geen probleem meer. Dat is ook de zelfde tactiek die Tesla Motors uitgevoerd heeft. Eerst introduceren ze een bloedsnelle Tesla roadster, in 2011 komen ze met een grote gezinsauto (Model-S) en het volgende model wordt een zeer betaalbare kleinere personen auto. Steeds meer mensen zien hierdoor nu dat elektrisch een prima alternatief is voor wagens met brandstofmotoren.
In tegenstelling tot sportwagens met brandstofmotoren zijn elektrische wagens (ook sportwagens) heel zuinig. Met een gemiddeld verbruik van 115 Wh/km zijn ze ongeveer 5x zo efficiënt dan een brandstofauto. Hierdoor heeft een elektrische auto nu al minder uitstoot dan een vergelijkbare wagen met brandstofmotor. Zie ook het artikel Grootschalige introductie van de elektrische auto. Zodra we meer duurzame energieopwekking gaan krijgen wordt dat verschil alleen nog maar groter. Het is NU dus al interessant en verstandig om over te schakelen naar elektrisch vervoer. Ook kunnen lithium-ion accu’s prima recycled worden. Sterker nog, het is economisch interessant voor de fabrikant en dit recyclen maakt vaak al deel uit van het totaal pakket als de klant een elektrische auto koop.
Natuurlijk is het nog interessanter om te kijken of je het gebruik van de (elektrische) fiets en openbaar voervoer nog verder kunt stimuleren. Hier is nog veel winst te halen.
Maar je moet ook realistisch zijn om in te zien dat voor sommige mensen een auto een must is. Daarbij moet je denken aan bedrijven die hun klanten moeten opzoeken (niet alles kan via het internet of via de telefoon), vervoersbedrijven, etc… Ik denk overigens wel dat er ook mensen zijn die zeggen dat hun auto ook een must is, terwijl ik werkelijkheid een fiets of het openbaar vervoer prima voor hen zou kunnen werken. Werk aan de winkel dus om dit voor hen aantrekkelijker te maken dus.
Tsja.
Kijk eens op:
http://www.nu.nl/auto/2121203/beleid-elektrische-autos-leidt-meer-co2.html
En zo blijkt maar weer hoe groot de lobbykracht van de auto industrie is.
even op nujij gezet jeroen 🙂 mooi interview weer! komt er nog meer aan? Hoe krijg je het voor elkaar zo veel mensen te interviewen op één dag 🙂
@Ietsist,
Dank je voor de PR. Er komen inderdaad nog meer interviews aan. Hou de site maar goed in de gaten. Ik heb voor 1,5 uur aan video materiaal gemaakt tijdens de Schoner Vervoer Toer (met hulp natuurlijk). Echter in het monteren van de video’s gaat veel tijd zitten.
@Jeroen, maar je hebt er dan ook een mooi kunstwerk van gemaakt, met al die afbeeldingen mooi ertussen gevoegd en zo!
De artikelen op lowtechmagazine heb ik gelezen, maar staan vol met ongefundeerde aannames en twijfelachtige conclusies.
Gelukkig staat er wel 1 conclusie waar ik mij helemaal in kan vinden: het zo snel mogelijk verduurzamen van onze energie.
Mooi stuk Jeroen (de razende reporter ;))
@ SimonleBon,
het is natuurlijk erg gemakkelijk om te beweren dat die artikelen vol met ongefundeerde aannames en twijfelachtige conclusies staat, zonder dit te onderbouwen. Ik denk dat het technologie-optimisme waar sommige artikelen op deze website van getuigen bol staan van foute veronderstellingen en naïeve hoop en zeker niet beter onderbouwd zijn dan deze op lowtechmagazine.
Renaat
@Renaat,
Kun je de volgende uitspraak “Ik denk dat het technologie-optimisme waar sommige artikelen op deze website van getuigen bol staan van foute veronderstellingen” onderbouwen? Op welke foute veronderstellingen doel je precies? Waarop baseer je deze uitspraak, heb je hiervan bronnen?
Ik begrijp het commentaar van Renaat. Het werken aan een duurzame samenleving vereist niet alleen het produceren van meer duurzame energie en duurzame artikelen. Het vereist ook dat we bewuster omgaan met de beschikbare energie, of deze duurzaam is of fossiel.
Te vaak zie ik nog in advertenties van auto’s dat het brandstofverbruik minder is, maar dat de prestaties zijn toegenomen.
Het pronken met een elektrische Lotus die een grotere acceleratie heeft dan zijn fossiele versie getuigt m.i. nog teveel van de nog overheersende machocultuur.
Zolang de bijdrage van duurzame energie nog maar enkele procenten bedraagt van ons totale energieverbruik moeten we ons realiseren dat extra energieconsumptie moet worden aangevuld met fossiele brandstof.
Binnen afzienbare tijd mogen we verwachten dat door nieuwe ontwikkelingen het opgewekken van stroom dmv PV en de opslag hiervan dermate goedkoop wordt (t.o.v. brandstof ) dat een groot aantal van bovengenoemde bezwaren geen steek meer zullen houden.