De IKEA hack

Geplaatst door Stefan van der Eijk in Energiebesparing 16 Reacties»

img_2921Energie besparen kan best lonen. Dit voorbeeld laat zien dat het vervangen van veel gebruikte verlichting door spaarlampen zich binnen 7 maanden laat terugverdienen. Met wat eenvoudige aanpassingen ziet het er ook nog best mooi uit!

De lamp boven onze eetkamertafel heeft 5 E14 fitting lampjes. De orignele lampjes waren 25W per stuk, wat neerkomt op 125W totaal.

img_2919
Energie verspillen met 5x25W (125W totaal) eetkamer lamp

Om ons energie verbruik te verminderen besloot ik de lampjes te verwisselen door 5W IKEA SPARSAM spaarlampen. Het zag er eerst niet echt mooi uit.

img_2918
De eerste poging, met de lelijke witte fiting

De oplossing was eenvoudig: de witte fitting overspuiten met een passende kleur zodat. Daarmee is de lelijke text op de fitting ook niet meer zichtbaar.

img_2920
Verbeterde versie met passende kleur

Energie bespaard en de terugverdientijd

Het resultaat: het verbruik is van (5x25W) 125W naar (5x5W) 25W gedaald. Aangezien de lamp gemiddeld 4 uur per dag aan staat (meer in de winter en in het weekend) = 1460 uur per jaar. Vermenigvuldig dat met het verschil dan is de besparing op jaarbasis 146 KWh. Totale besparing (1 KWh = 0.22 euro) = 32.12 euro. De kosten van 5 IKEA sparsam spaarlampen = 17.5 euro (zonder de verf). De terugverdien tijd is minder dan 7 maanden.

Algemene indruk

Op de onderstaande foto zijn lampjes 1, 2 en 5 vervangen door de SPARSAM peertjes. Lampjes 3 en 4 zijn nog origineel, om mee te vergelijken. We hebben de indruk dat de SPARSAM peertjes meer licht produceren dan de originele lampjes. De kleur temperatuur is wel iets hoger (kouder) dan de originele. Het enige nadeel wat wij hebben ondervonden is dat de SPARSAM peertjes ongeveer 5 minuten nodig hebben om op te warmen. In die periode produceren ze minder licht. We zijn best tevreden met het licht van de SPARSAM peertjes, als ze opgewarmd zijn.

img_2921
Vergelijking tussen de spaarlampen en de originele lampjes

Vervangen door LED?

We hebben overwogen de SPARSAM peertjes te vervangen door LED lampjes. De “PHILIPS® Novallure LED Candle Lamp E14″ leek ons een geschikte kandidaat. Deze lamp verbruikt nog minder energie en zou het totale verbruik terug kunnen brengen naar (5x2W) 10W. LED lampen hebben ook minder last van het opwarm effect als spaarlampen.

Ik vrees dat de Philips lampjes niet genoeg licht opleveren voor onze toepassing. De LED zou 50lm op moeten leveren, terwijl de specificatie van de SPARSAM lamp 170lm is. De prijs van de LED lampen moet ook nog verder naar beneden gaan om een economisch zinvolle vervanger voor de SPARSAM lamp te zijn. Voorlopig blijven dus de SPARSAM lampjes er in geschroefd zitten.

Relateerde artikelen

16 reacties op “De IKEA hack”

De kWh-prijs is volgens mij al lang niet meer de 22 eurocent, kun je dat bevestigen? Heb je dat bedrag als aanname genoemd?
Of betreft het de energieprijs zoals deze in Belgie geldt?
Verder leuk idee om de fitting in kleur te (laten) spuiten.

Hoi Niels,

Ja, ik meen me te herinneren dat ik momenteel aan een contract zit van 22 eurocent (ex transport). De meningen over wat electriciteit kost lopen uiteen. Volgens het CBS betaalt een Nederlander momenteel 30 eurocent per KWh. Dan zijn de spaarlampjes nog sneller terugverdiend 🙂

FYI: ik heb de fitting zelf overgespoten. Met wat schilders plakband afgeplakt en met een spuitbus overgespoten. Even laten drogen, plakband er weer af gepeuterd en klaar!

Kleine raadgeving: blijf in het vervolg weg van low-budget spaarlampen want de kwaliteit en de levensduur hiervan is een pak minder dan de gerenommeerde merken.

@3 inderdaad zijn Ikea spaarlampen duidelijk minder dan de door mij ervaren A merken Philips, Osram en Megaman. De kleur is Ok maar het duurt minuten voordat ze voluit branden. A merken zijn zo goed als direct op volle sterkte.

@Stephan: zit met eenzelfde wens om tafellamp zuiniger te maken (4xE14 25W), alleen wil ik het dimbaar (voor tafelen) of fel voor lezen ed.
Ik overweeg megaman 7 Watt dimbare spaarlampen E14, deze zijn alleen nogal duur. Helaas dat de led’s nog geen alternatief bieden. Iemand een idee?

@4 ikea spaarlampen gaan snel kapot , dat hoor ik van veel mensen. Bovendien zit er kwik en en gaan hij langzaam aan. Ledlampen zijn tegenwoordig wel al een alternatief. Liquidleds heeft kaarslampen helemaal van glas en dimbaar 90 lumen. prijs valt mee. Bij 4 uur per dag terugverdientijd 2,1 jaar. Als je meer licht wilt en een apart model geen bezwaar vind kun je de LEDITLIGHT – 360 graden led-lamp SMD warm-wit E14 , zie lampmeeting nemen. In 1.4 jaar terugverdiend.

@Ben : helaas kan ook een A-merk dat overkomen (begin februari een Philips energysaver gesneuveld binnen paar maanden tijd). Echter de klantenservice van Philips is super, en ze hebben het netjes afgehandeld (en een nieuwe lamp per koerier gestuurd met excuses voor ongemak). Dus het kan ook zo opgelost worden! 🙂

@ Niels:
Per koerrier een nieuwe spaarlamp?? Dan moet ie wel heel erg zuinig zijn wil dat energietechnisch uit kunnen!!

@Harmen: Tja…. gewoon per post had ook gemogen, ik ben vaker afwezig dan dat ik thuis ben. Maar het is een nette oplossing, al kun je energetisch gezien bij meer zaken wel eens vragen stellen 🙂

@Niels: Ik heb het inderdaad ook al aan de hand gehad met een Megaman DorS lamp. Hun gemaild en had ik het aankoopbewijs nog gehad had ik een andere mogen gaan halen, maar wie houdt dat nu bij als het om een lamp gaat… 🙂

Ik heb pas één keer een defecte spaarlamp gehad – en dat was omdat hij een kort maar heftig avontuur had met de zwaartekracht (OK, ik liet hem vallen). Ik heb hier spaarlampen van meer dan tien jaar oud in huis die a drie keer meeverhuisd zijn. Koop een goed merk (Megaman heeft mijn voorkeur, maar ik heb ook al diverse Ikea-spaarlampen met een paar duizend uur achter de rug), plaats hem niet op een plek waar hij veek schakelcycli moet maken, en je kunt rekenen op een lang levensduur.

LED-lampen daarentegen hebben mij tot dusver nog altijd teleurgesteld, zowel in levensduur als in lichtkleur. LED-verlichting komt er wel, maar is er in mijn ogen nog niet. Spotverlichting is op dit moment aardig te doen, maar simpele peertjes zou ik nog links laten liggen.

@Albert: ja, er zit een minuscule hoeveelheid kwik in een spaarlamp. Maar maakt dat uit? Een spaarlamp breng je aan het eind van zijn levensduur naar het scheidingsstation waar het gerecycled kan worden. Een grappig feitje is dat een gloeilamp meer kwik in het milieu brengt dan een spaarlamp. Hoe dat kan? De elektriciteitsvoorziening gaat gedeeltelijk met kolencentrales (helaas) en in elke kg steenkool zit een kleine hoeveelheid kwik. Dit komt bij de verbranding in de atmosfeer en daarmee in de voedselketen.

Blijf dus voorlopig lekker spaarlampen kopen, en waar dat zinloos is (wc, gangkast) een zuinige gloeilamp zoals de Philips Ecoclassic: http://www.solarwebsite.nl/en/2009/08/philips-ecoclassic-lampen/

Zou met het overspuiten wel uiterst voorzichtig zijn. Er bestaat de kans dat er door de verf (er zijn soorten die stroom geleidend zijn) stromen gaan lopen waar je niet wil dat ze gaan lopen. Wees bij het overspuiten er dan ook 100% van overtuigd dat er tussen het deel dat met de verf wordt overgespoten en de metalenfitting absoluut geen contact/verbinding is!

Op de foto zie ik zilverkleurige verf wat, eventueel, dus geleidend kan zan evenals bijvoorbeeld metallic en zink verven.

haha en de energie die je nu hebt gestopt in de camera, de computer om dit artikel te schrijven en de honderden mensen die nr jouw pagina komen om dit te lezen zorgen ervoor dat deze hele poging een grap moet zijn..

@ Alexander
Wellicht dat die honderden mensen ook geïnspireerd worden tot dergelijke of nog betere ideeën 😉 Now we are talking…

Mijn ervaring met deze Ikealampen is minder positief, lange opstarttijden, en levensduur van 10000uur wordt (2van de 6) niet altijd gehaald. Goedkoper en sneller aan zijn de staaf versies van 11watt (€2.99 per 3 stuks) Voor lagere vermogens heb ik erg positieve ervaringen met de Philips Tornado lampen, maar voor deze situatie zouden ze wel erg vel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *