Lancering project Boer zoekt Buur voor Zonnepanelen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Biologisch, Zonne-energie 2 Reacties»

Opmaak 1Afgelopen week werd het project “Boer zoekt Buur” gelanceerd op de biologische markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Ook overhandigde de eerste investeerder 250 euro aan boerderij de Blije Big. In ruil hiervoor ontving ze zes “biologische” waardebonnen ter waarde van 300 euro.

De eerste investeerder. Foto Patrick Spruytenburg
De eerste investeerder. Foto Patrick Spruytenburg

‘Boer zoekt Buur’ is een ondersteuningsproject van inmiddels 27 boerderijen in Nederland. Het is een heel nieuw project opgezet om boeren te stimuleren energiezuinig of neutraal te produceren door middel van zonnepanelen. De “Buur” werkt hieraan mee door een contractje aan te gaan dat hij/zij in ruil voor de investering van 250 euro, diensten en/of goederen teruggeleverd krijgt met een waarde van 300 euro. Volgens Ilse Hoenderdos van Transition Town Eindhoven is het project al zeer succesvol in Noord-Nederland. ‘In Brabant was er nog geen boer die aan dit project meedeed.

300 euro aan biologische waardebonnen. Foto: Patrick Spruytenburg
300 euro aan biologische waardebonnen. Foto: Patrick Spruytenburg

Inmiddels is het project groter uitgezet en hebben ook diverse boeren uit deze contreien een subsidie aangevraagd bij het Agentschap NL. Slechts 9 bedrijven hebben de subsidie toegewezen gekregen waaronder de Blije Big.’ Als het gaat om duurzaamheid, innovatie, internationaal ondernemen en samenwerken is Agentschap NL hét aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Mensen kunnen er terecht voor informatie en advies, maar ook voor financiering, netwerken en uitvoering van wet- en regelgeving. Daarbij maakt het niet uit of iemand een ondernemer, (kennis)instelling of een overheidsinstantie is.

Biologische boerderij De Blije Big aan ’t Bokt in Eindhoven-Noord is een authentiek gemengd biologisch bedrijf met rundvee, varkens en tuinbouw. Het bedrijf voert actief agrarisch natuurbeheer uit. Naast verkoop aan huis van biologisch rund- en varkensvlees bestaat er ook de mogelijkheid voor rondleidingen, Toffelen ( een brunch in de natuur ) en workshops zoals wilgen knotten. Daarnaast willen ze kampeerplekken creëren. De eigenaren Nol en Ella van Rijssel willen met dit project duurzame stroom opwekken (zonne-energie) en voor de investering van de zonnepanelen hoeven ze niet naar de bank. ‘ Dit project biedt ons nu ook de kans om onze energiebehoefte sluitend te krijgen, door nagenoeg alle stroom die we nodig hebben voor ons bedrijf zelf op te wekken met zonnepanelen.’ De Blije Big heeft ook een boerderijwinkel, waarin zij biologisch vlees van eigen bedrijf maar ook eieren, kip en vis van collega bedrijven verkopen. Volgens Ilse Hoenderdos hanteert de boerderij een gesloten kringloop en passen de zonnepanelen eigenlijk perfect bij wat ze al doen. ‘Bij Transition Town staat iedereen enorm achter dit initiatief. Nol van Rijssel heb ik diverse malen bij bepaalde gelegenheden mogen ontmoeten, vandaar dat we dit project een warm hart toedragen.’

deblijebig
Biologische boerderij “De Blije Big”

Natuurlijk kunnen boeren voor de investering naar een bank gaan. Vaak hebben ze echter al de nodige leningen lopen. Ook de economische crisis is nog zeker niet over. Vandaar dat er gezocht is naar andere oplossingen. ‘Mensen (investeerders) betalen nu eenmaal 250 euro. Daar krijgen ze 6 bonnen met een waarde van 50 euro voor terug. Elk jaar kunnen ze één van die bonnen besteden aan een dienst of product van de Blije Big. Het mes snijdt daardoor aan twee kanten. Naast de bon worden investeerders jaarlijks uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin ze te horen krijgt hoe het bedrijf er voor staat.’

De belangstelling voor biologische voeding groeit. Momenteel zijn er 60 biologische boeren in Brabant actief. Consumenten hebben in het recessiejaar 2009 zelfs ruim 10 procent meer besteed aan biologische voeding. De omzet van ‘biologisch’ groeide het afgelopen jaar vijf keer zo hard als die van gangbare voeding. Het bedrijf hoopt in totaal tussen de 120 en 150 sponsors te vinden. Op de website www.boerzoektbuur.nl is meer informatie over het project te vinden. Belangstellenden kunnen ook contact opnemen met: Nol en Ella van Rijssel, tel. 040-2428614 of via http://www.deblijebig.nl/

Vervolg door EnergieCoorperatie in project BoerEnBuur

Er wordt in September 2010 gestart met een vervolg op Boer Zoekt Buur voor Zonnepanelen, waarbij een andere constructie wordt aangegaan. Het vervolg, genaamd ‘Energie van Boer En Buur’, gaat om een investeringsbedrag van 3000 euro in zonnepanelen welke gezamenlijk eigendom worden van de boer en buur. Door samen in een coöperatie te stappen, in principe zonder enige vorm van lening, kan daarmee energie geproduceerd worden op de boerderij om dat vervolgens in je eigen huis te gebruiken.

De eerste boerderij zal pionierboer Henk Hoefnagel in Beneden-Leeuwen worden en de eerste aandeelhoudersconstructie wordt ‘belegd’ in september 2010. Het project groeit vervolgens organisch. Deelnemers kunnen per dak intekenen, en zodra er weer genoeg geïnteresseerden zijn, worden er weer andere daken belegd. De Coöperatieve Vereniging Zonvogel wordt de ‘paraplu’ voor deze clusters van aandeelhouders en Greenchoice gaat de financiële afrekening verzorgen. Op de jaarlijkse afrekening wordt het rendement (uit energieprijs en SDE of subsidie anderszins) teruggesluisd. Iedereen kan meedoen aan de energie-coorperatie.

Voor meer informatie, deelname of wens om ook zoiets te starten: neem contact op met initiator en projectleider Anne Stijkel: anne.stijkel@cocreatie.nl tel. 020-6972999.

Meer info

2 reacties op “Lancering project Boer zoekt Buur voor Zonnepanelen”

Is in de laatste alinea een typefoutje over het hoofd gezien: Betreft het project BoerEnBoer of BoerEnBuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *