Verwarming met infrarood panelen

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing 262 Reacties»

infrarood-paneelBegin januari 2010 heb ik de woonkamer van mijn hoekwoning, die normaal via de cv met vloerverwarming en een radiator wordt verwarmd, een aantal dagen verwarmd met infrarood panelen, hierna genoemd IR-panelen. Het resultaat is verrassend. Verwarmen met IR-panelen kost 91% meer dan verwarmen met aardgas. Verder blijkt uit het experiment dat IR-verwarming minder comfortabel is dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming.

Op 4 januari jl., in het hart van de winter, werden mij een aantal IR-verwarmingspanelen ter beschikking gesteld om te bezien wat het effect hiervan is en wat het energieverbruik is t.o.v. verwarming met aardgas.

De kamer

De kamer met open keuken is rechthoekig met een lengte van 10 m en een breedte van 4,70 m. De kamer wordt normaal verwarmd middels vloerverwarming met de leidingen op 17,5 cm afstand. Gezien de trage werking van de vloerverwarming is bij de aanleg aan de achterzijde van de kamer een radiator gehandhaafd welke is voorzien van een thermostaatknop. De keuken is van de kamer gescheiden door een binnenmuur van 2,5 m op 4,20 meter afstand van de achterzijde van de woning. Bij het IR-experiment werden de vloerverwarming en de radiator uitgeschakeld en werd de cv alleen gebruikt voor verwarming van de badkamer (boven) en het halletje dat zich als uitbouw aan de voorkant van de kamer bevindt.
schema-infrarood-panelen
Schema kamer

Experiment

Bij het experiment beginnende op maandag 4-1 om 14.00 uur werden er 3 IR-panelen geplaatst, aan de achterkant onder het raam een paneel van 750 watt, in de kamer tegen de buitenmuur een paneel van 660 watt en tegen de tussenmuur een paneel van 385 watt. De kamer was toen al voorverwarmd door de vloerverwarming, die nog de nodige restwarmte in de vloer had achtergelaten. De thermostaat van de IR-panelen werd ingesteld op 20 graden. Deze bevond zich op 1,20 m hoogte aan het einde van de tussenmuur.
infrarood-paneel
Het IR-paneel

Op dinsdag 5-1 bleek dat het totale vermogen onvoldoende was om de kamertemperatuur op 20 graden te krijgen. De gemiddelde etmaaltemperatuur (-0,9˚) was hoger dan maandag (-2,8˚), maar de inmiddels ingestelde temperatuur van 20,5 graden werd niet gehaald. Woensdag 6-1 was de etmaaltemperatuur (-3,2˚) lager en was het om 11 uur nog maar 18,8˚. Daarom werd de vloerverwarming weer bijgeschakeld en is er om 17.00 uur een extra paneel van 730 watt bijgeschakeld, zoals op de tekening is aangegeven. Hierdoor kwam het totale vermogen op 2525 watt. Om 23.00 uur ging de nachttemperatuur in van 17,5 graad. Uiteindelijk werd op donderdag 7-1 een operationele situatie bereikt, waarbij de IR-panelen om 6 uur werden ingeschakeld. Hierdoor was er pas op 7 januari sprake van een werkbare situatie. Op donderdag 7-1 werd de dagtemperatuur (20,5˚) om 6 uur geprogrammeerd. Langzamerhand zie je de temperatuur vanaf 17,5 graad (nachttemperatuur) oplopen, die rond 18 uur op 20 graden komt. De ingestelde temperatuur van 20,5 graden werd voor 23 uur niet gehaald. De thermostaat heeft de panelen derhalve niet uitgeschakeld, behalve van 15:15 uur tot 16:16 toen de zon door het zijraam de thermostaat heeft beschenen en de temperatuur van de opnemer een piek vertoonde. Tegen 23.00 uur naderde de temperatuur de door de thermostaat gewenste waarde. Op vrijdag 8-1 werd de inschakeling vervroegd naar 5.00 uur vanwege de te verwachten lage nachttemperatuur. Het verloop van de temperatuur was analoog aan die van donderdag, zij het dat de gewenste temperatuur op 0,5 graad na werd bereikt. Je zou hieruit de conclusie kunnen trekken, dat het totale vermogen (2525 watt) net voldoende was om de warmtelek te compenseren. Bij een vluchtige berekening van de warmteweerstanden van muren, ramen, vloer en plafond van de kamer kwam ik bij -8 graden buitentemperatuur en rekening houdend met temperatuurverschillen in de verschillende vertrekken uit op een benodigd vermogen van 2460 Watt.

temperatuur-verloop
Temperatuurverloop met gebruik van de IR-panelen t/m 8 januari, daarna weer gebruik CV

Bevindingen

Het idee achter IR-verwarming is dat men IR-straling als aangenaam ervaart ook als de lucht om je heen kouder is zoals je ook ervaart op een zonnige dag in het voorjaar.
Toch werd de IR-stralingswarmte door ons als minder behaaglijk ervaren dan die van de vloerverwarming, die een homogene warmte verspreidt. En op de momenten dat de thermostaat even uitschakelde (op de dag van binnenkomst, toen de kamer al door de CV was voorverwarmd), werd het tijdelijk gemis aan stralingswarmtewarmte als oncomfortabel ervaren. Verder bleek de warmteverdeling niet homogeen. Een thermometer die op een bankleuning op 1,20 meter afstand van een IR-paneel werd geplaatst gaf een temperatuur aan van 20,6 graden. Achter de leuning was dat 17,9 graden. IR-warmte verwarmt in feite dan ook niet de lucht, maar de voorwerpen die rechtstreeks worden bestraald. Dit heeft wel als effect dat de lucht indirect door convectie wordt verwarmd. Per slot moet de thermostaat via verwarming van de lucht worden aangestuurd.

Indien we kijken naar de temperatuurweergave van de eigen klokthermostaat blijkt deze 0,3 graad lager weer te geven. Deze komt uiteindelijk rond 23 uur op het maximum van 20,1 graden uit. Op 8 januari is het inschakelpunt vanwege de te verwachten kou vervroegd naar 5 uur. Hoewel de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8 januari dezelfde was als op de 7e, was de gemiddelde windsnelheid met 4 m/sec hoger dan de 2,5 m/sec van de 7e en de zonnestraling was minder. Dit bleek merkbaar bij het stoken, want de gevraagde temperatuur van 20,5 graad werd niet bereikt. De temperatuur bleef steken op 19,9 graden. Kennelijk was het totale vermogen van de IR-panelen (2525 watt) net voldoende om de kamer in deze periode op 20 graden te krijgen. Na eigen berekeningen van de K-waarde van de kamer blijkt deze bij een temperatuur van -5 graden circa 2460 Watt vermogen nodig te hebben om een temperatuur van 20 graden te handhaven afgezien van wind en zonnestraling.

temperatuur-verloop-2
Temperatuurverloop op 7 en 8 jan. in rood en op 9 en 10 jan. in blauw

Om een goed inzicht te krijgen in het temperatuurverloop heb ik in bijgaande grafiek het temperatuurverloop in de kamer weergegeven van zowel de IR-verwarming als de cv-verwarming.
Met de rode lijn is de temperatuur weergegeven van de kamer bij IR-verwarming gedurende de dagen 7 en 8 januari. De blauwe lijn geeft het temperatuurverloop van de kamer op 9 en 10 januari, waarbij weer werd teruggevallen op de normale verwarming. Aan de rode lijn is af te lezen dat de capaciteit van de IR-panelen aan de krappe kant was, want op 7 januari werd uiteindelijk 20 graden op 17:30 uur gehaald, een waarde die op de 8e niet is gehaald. Uit de blauwe grafiek is te zien, dat bij het begin van 9-1 door het ontbreken van bufferwarmte in de vloer de temperatuur snel is gedaald, waarbij de cv-ketel om 5:30 uur is geactiveerd vanwege het bereiken van de ingestelde nachttemperatuur van 16 graden. Door de langzame werking van de vloerverwarming wordt uiteindelijk om 17:30 uur de 20 graden bereikt en na 21.00 uur (het tijdstip van de nachtverlaging) is te zien dat temperatuur veel minder snel daalt dan bij de IR-verwarming die tot 23:00 uur actief bleef. Op 10-1 wordt de temperatuur van 20 graden rond 12 uur bereikt. Er moet wel worden vermeld dat de gemiddelde etmaaltemperatuur op 7 en 8 januari -4,8 graden bedroeg, op 9 januari -2,2 graden en op 10 januari -0,9 graden. Verder werd op zowel 7 als 8 januari van 15:15 tot 16:15 uur de IR-verwarming tijdelijk uitgeschakeld, doordat de zon in die periode via het zijraam op de thermostaat heeft geschehenen. Dat laatste is gezien het verloop van de grafiek ten koste gegaan van een stijging van 0,2 graad.
Ook dient bij cv-verwarming rekening te worden gehouden met de cv-pomp, die op dit soort dagen een energieverbruik vergt van circa 1 kWh.

Energieverbruik en kosten

In de periode van 4 t/m 8 januari was de gemiddelde etmaaltemperatuur T= -3,3 graden. Bij eerdere metingen heb ik bij mijn huis het verband tussen het gasverbruik per dag de buitentemperatuur vastgelegd. Volgens deze grafiek (y = -0,574 x T + 9,33) zou er in die periode bij gebruik van de vloerverwarming per dag gemiddeld 11,22 m3 gas zijn verbruikt, dus over 5 dagen 56,1 m3. In werkelijkheid is er aan gas 25,8 m3 verbruikt. De besparing aan gas was dus 30,3 m3 wat neerkomt op een bedrag van 30,3 x € 0,58 = € 17,57. Hiervoor in de plaats is 154,6 kWh aan elektrische energie gebruikt wat neerkomt op 154,6 x € 0,22 = € 34,01. Dat houdt in dat er 93,5% aan meerkosten is gemaakt door het gebruik van elektrische energie. Als ik bij het gasverbruik voor de verwarming nog 4 kWh meereken voor energieverbruik van de cv-pomp wordt de meerkostenfactor 88,5%.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat de gemiddelde binnentemperatuur in de meetperiode door een te geringe capaciteit 19,1 graden bedroeg. Bij normaal bedrijf zoals op 10 januari bedroeg de gemiddelde kamertemperatuur 19,6 graden. Volgens de stookgrafiek zou er dan per dag 0,28 m3 meer nodig zijn geweest om de kamer die halve graad te compenseren. Dat is over ruim 4 dagen 1,2 m3. Dit leidt tot een finale meerkostenfactor van 96%. Dit gegeven extrapolerend naar een jaarverbruik van 1000 m3 gas voor cv-verwarming zou er bij IR-verwarming 5304 kWh nodig zijn aan elektrische energie tegen een prijs van € 1167. Aan gas zou er voor € 580 zijn verbruikt en met de gasaansluitkosten van € 177 erbij wordt dat € 757. Dat zou netto € 410 extra kosten met zich meebrengen overeenkomend met 54%. Hierbij moet dan weer worden opgemerkt dat bij het ontbreken van een gasaansluiting ook het tapwater elektrisch moet worden verwarmd, hetgeen de meerkostenfactor weer extra verhoogt.

De leverancier heeft de IR-meetgegevens gebruikt van 7 januari en deze vergeleken met die van het normale verbruik van 3 januari, waarbij de buitentemperaturen resp. -4,8 en -4,1 graden bedroegen. Op basis daarvan constateert hij dat er voor de kamerverwarming met infrarood 44% minder energie is verbruikt dan met de CV op 3 januari ervan uitgaande dat 1 m3 aardgas gelijkwaardig is aan 9 kWh elektrische energie. Als je dit in kosten vertaalt, is de IR-verwarming 91,1% duurder dan verwarming met aardgas.

Commentaar leverancier op experiment

De werking van de panelen is de afgelopen 3 jaar permanent getest in een testhuis in Duitsland.

Visie leverancier

De panelen werden beschikbaar gesteld door een leverancier/importeur die overtuigd is van de efficiënte werking van IR-panelen o.a. gebaseerd op eigen onderzoek in een testhuis in Duitsland gedurende 3 jaar in samenwerking met de universiteit van Trier. Daarnaast worden volgens hen deze bevindingen bevestigd door een vergelijkbaar onderzoek van de Universiteit van Kaiserslautern, waarbij in twee min of meer gelijkwaardige woningen zowel IR-verwarming als cv-verwarming werden toegepast. Zie ook het Duitse rapport: Beispielhafte Vergleichsmessung zwischen Infrarotstrahlungsheizung und Gasheizung im Altbaubereich.

Van de verkregen meetgegevens is door de fabrikant een analyse gemaakt, waaruit werd afgeleid dat er bij het IR-experiment 44% minder energie werd verbruikt dan bij het “normale” gebruik.

Gedurende de korte testperiode van enkele dagen was het voor Nederlandse begrippen behoorlijk koud. De periode was voor hen eigenlijk veel te kort om een optimale configuratie neer te zetten. Positionering van de panelen en het bepalen van het optimale vermogen is afhankelijk van diverse factoren en vergt de nodige tijd. Dat is op dit moment nog het zwakke punt van het verwarmingssysteem. Naarmate men meer ervaring krijgt in diverse typen huizen zal dit echter steeds sneller gaan.

Wanneer men de tijd had gehad om te optimaliseren, dan was er ook een meer homogene warmteverdeling ontstaan die een hoger comfort zou hebben gegeven. Dan was het mogelijk geweest om met dezelfde comfortbeleving de luchttemperatuur minimaal 1 graad lager in te stellen. Hierin zit een deel van de energiebesparing.

Daarnaast zit een deel van het comfort ook in het niet laten circuleren van de lucht, zoals dat bij convectieverwarming wel het geval is. Omdat er geen warme lucht door de kamer wordt gecirculeerd, zal er ook minder stof ronddwarrelen. Deze aspecten die door de leverancier/importeur als belangrijk worden gevonden zijn niet aan bod gekomen in het experiment.

Verder word gesteld dat (vochtige) muren na langdurige IR-straling droger worden en hierdoor op den duur een hogere isolatiewaarde verkrijgen.

De investeringskosten in IR-panelen zijn aanmerkelijk lager dan die van de kosten voor aanleg van een cv-installatie. Verder is een gasnet niet overal beschikbaar, zoals in Frankrijk waar op grote schaal wordt verwarmd met elektrische convectieverwarming. Daar zal de energiebesparing en daaruit voortvloeiende kostenbesparing gemakkelijker aantoonbaar zijn.

De fabrikant is van mening dat als men langer de tijd had gehad (bijv. een maand) met fine tuning van de opstelling en met betere meetapparatuur, men zeker die 50% energiebesparing had kunnen bereiken en aantonen.

Conclusie

Ook bij de door de fabrikant berekende energiebesparing van 44% is er hier sprake van elektrische energie die bij opwekking (in een centrale) en na het transport al zo’n 60% van de verbrandingsenergie heeft verloren.
Omdat elektrische energie 3,4 keer zo duur is als energie uit gas blijkt in het experiment dat IR-verwarming 91% meer kost dan verwarming met aardgas. In het experiment blijkt IR-verwarming minder comfortabel dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming vanwege het ontbreken van een homogene warmte. Dat is wellicht te compenseren door een goed gebalanceerde opstelling van de panelenen. De directe stralingswarmte is echter wel snel voelbaar. Verwarming van kleine ruimtes zoals de badkamer zou in dat geval een optie kunnen zijn, daar de verwarming elektrisch kan worden geschakeld en gemakkelijk lokaal kan worden gedoseerd. Er gaat dan ook weinig energie door bufferwerking verloren zoals bij elektrische vloerverwarming. Zie ook het artikel Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?, waarin elektrische vloerverwarming wordt vergeleken met aardgasverwarming.

262 reacties op “Verwarming met infrarood panelen”

@ mariomulders,

Als auteur van dit artikel ben ik uiteraard zeer benieuwd naar ervaring van anderen.
In jouw geval is de investering in IR-panelen vast geringer dan die van een cv-systeem. Ik begrijp echter niet waarom het gas in Schotland zo duur is. Er zal toch wel een zelfde relatie zijn met de prijs van elektriciteit zoals in Nederland.
Ik zie je resultaat met spanning tegemoet.

Hallo,
Leuk al die testen. Arie is zwaar antie en test een ir-paneel alsof er maar 1 merk/type bestaat. Koop je een nieuwe auto dan probeer je toch ook wat andere merken/modellen Arie? Of scheer je altijd álles over 1 kam?
En Mario gaat een ir-paneel testen in Schotland. Mmm, wonen we hier niet in een Nederlands klimaat Mario?

Elk huis, vloer, wanden, glas, isolatie, etc, etc, is anders. Vrijstaand of rijtjeshuis, voorgevel op het noorden of westen, op het platte land of in een vinex… De een wil 23 graden en de ander 20 graden, ook dit gegeven maakt een verschil in energieverbruik.
Als iemand serieus is geinteresseerd kan hij/zij thuis laten informeren en adviseren door een vakman met ervaring in infrarood. Men krijgt dan een persoonlijk advies voor de eigen woning met de eigen behoefte.

Ikzelf ga de komende winter mijn derde winterseizoen in met mijn infrarood paneeltjes. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, zeker niet over het lage energieverbruik. Als ik straks weer zit te genieten door mijn draadloze thermostaat op 23 te zetten zal ik aan jullie denken.

Probeer met de tijd mee te gaan. Die warmwatertroggen aan de wand die men c.v. noemt heeft zijn tijd inmiddels echt wel gehad.

Succes met jullie keuze.

@WLJ,

Je klinkt erg enthousiast over je eigen IR panelen. Kun je aangeven waar je ze precies ingezet hebt in je huis, hoeveel panelen je gebruikt en wat het jaarlijkse stroomverbruik is van je panelen?

Heb je zelf helemaal geen CV installatie meer in je huis? Zo ja, wat is de gasbesparing die je hiermee gehaald hebt? Hebben je IR panelen ook voor een kostenbesparing gezorgd?

@WLJ,
Leuk verhaal. Maar argumenten voor IR-verwarming haal ik er niet uit.
Je mag dan misschien een laag energieverbruik hebben met IR-verwarming, maar dat heeft iemand die in zo’n zelfde soort huis woont als jij ook met een cv-installatie, want de eigenschappen van een huis zijn voor een belangrijk deel bepalend voor het energieverbruik van de verwarming.
Alleen is de elektrische energie die je gebruikt voor IR-verwarming een factor 2 tot 2,5 keer duurder dan energie uit aardgas en dat kan voor veel mensen een argument zijn om niet te kiezen voor IR.

Jeroen,
Het gemiddelde stroomverbruik van mijn warmtepanelen ligt ongeveer op 30 kw/u per jaar. Ik heb geen andere verwarming in huis (ong. 170mtr2)Met IR panelen verwarm ik mijn badkamer, hobbyruimte, living en keuken. De behaalde besparing is ongeveer 46% bij een (thermostaat) temperatuurinstelling van 23 graden. Dit is natuurlijk relatief, soms heb je echt koude dagen soms is het wat minder koud. Mijn huis is normaal geisoleerd. Toen mijn c.v. ketel stuk ging heb ik ook geinformeerd naar een nieuwe ketel. Deze kosten waren aanzielijk hoger dan de aanschaf van IR- panelen. Daarnaast zijn er geen overige kosten als installatie en onderhoud. In de badkamer heb ik aanzienlijk minder vocht, kans op schimmels zijn uitgesloten.

@Arie
Er zullen altijd mensen bestaan die niet met de tijd meegaan en om wat voor rede dan ook elke innovatie belemmeren.

Mijn IR panelen hebben een piekspanning van maximaal 1800w. Deze 1800w wordt nagenoeg bijna niet gebruikt, is de kamer op temperatuur neemt het verbruik flink af.
Het verbruik wordt geregeld door de thermostaat. Volgens de energiemeter die ik gebruik schommelt het verbruik continu tussen 100w/200w. De 1800w wordt dus bijna nooit verbruikt.
Arie, met alle respect maar misschien moet je toch eens een leverancier uitnodigen met een goed IR- paneel en je eens goed laten informeren voordat je onzin verkoopt. Doe net als ik, zet een energiemeter tussen het IR paneel en je stopcontact tijdens een demonstratie, betrouwbaarder kan niet!

@WLJ,
“Volgens de energiemeter schommelt het verbruik continu tussen 100w/200w” “Het gemiddelde stroomverbruik ligt op 30 kw/u per jaar”
Dus slechts 200 uur per jaar, ofwel 20 dagen (van 10 uur) per jaar.

@WLJ,

Je informatie is niet helemaal duidelijk. Met een vermelding van 30kw/u kan ik niet zoveel. In feite staat daar 30 kw per uur en dat is een voor mij onbekende meeteenheid. Als je een jaarlijks verbruik bedoelt van 30 kWh kan ik er ook niets mee, want dan zouden de panelen zoals Roland aangeeft bij een gemiddeld verbruik van 150 watt in totaal 200 uur hebben aangestaan. Een spaarlamp van 15 watt die elke avond gemiddeld 6 uur brandt, verbruikt per jaar al 33 kWh en daar kun je zeker je huis niet mee verwarmen.

En het merk IR-paneel of de methode van verwarming heeft niet zoveel te maken met het met de tijd meegaan. Er zijn nu eenmaal natuurkundige wetten, waarmee je kunt uitrekenen hoeveel energie er nodig is om een bepaalde hoeveelheid lucht een aantal graden te verwarmen en warm te houden bij een bepaalde binnen- en buitentemperatuur en isolatiewaarde van je huis. Dat kun je uitdrukken in Joules, kalorieën of kWh-en. Daarbij kun je gebruik maken van IR-panelen (van welk merk dan ook) of elektrische vloerverwarming. Maar IR-verwarming is geen perpetuum mobile, m.a.w. je kunt de opgenomen hoeveelheid energie van het lichtnet hiermee niet vermeerderen. Je kunt de energieopname van IR-panelen wel gemakkelijker doseren dan die van een CV-ketel, maar daarmee kun je misschien 15% winst behalen.
Het vergelijken van energieverbruiken bij verschillende huishoudens en omstandigheden is een lastige zaak. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:
– op welke binnentemperatuur stel je je thermostaat in?
– pas je nachtverlaging toe?
– hoeveel m3 ruimte verwarm je?
– wat is het buitenoppervlak (ook ramen) en wat is de isolatiewaarde?
– zit je deels ingebouwd, zoals bij appartementen?
– stook je met open ramen?
– verwarm je ook je slaapkamers en/of een studeerkamer?

Je jaarlijkse energieverbruik kun je objectief vasstellen door het verschil te bepalen van de de meterstanden bij de meteropnamen.
Een jaarverbruik in kWh van de som van dag- en nachtverbruik is een redelijke indicatie voor het energieverbruik voor verwarming, maar daar moet je dan nog het energieverbruik van je huishoudelijke apparatuur van aftrekken.
Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het gemiddelde Nederlandse gezin ligt op 3500 kWh, maar er is een behoorlijke spreiding. Ikzelf verbruik op jaarbasis (met 2 personen) circa 1800 kWh. Een kennis van mij (met een gezin van 6 personen) zit op 6200 kWh.
Met mijn gasverbruik (hoekhuis, jaarlijks 1300 kuub) en 1800 kWh elektriciteit is mijn maandbedrag momenteel 102 euro.
Ik ben benieuwd wat jouw maandbedrag is bij je gebruik van IR-verwarming. Ook is hierbij van belang het type woning, bouwjaar, etc.

@Bart,

Het vervolg van reactie 257 onder:
http://www.olino.org/articles/2007/12/31/hoe-on-zuinig-is-elektrische-vloerverwarming

Jouw reactie 256 was:
“zoals eerder gepost, dit is een vb van verbruiksberekening :
om een ruimte constant op t te houden verbruikt een paneel gemiddeld 0.3 van het vermogen ( studie vreg in gent )
deze berekening is gebeurd na een test bij het VREG, de vlaamse regulator voor elektriciteit en gasvoorziening, het controleorgaan in belgie van de overheid.
van hieruit volgt de berekening van het verbruik :
KW van het paneel x gewogen graaddagen in belgie, gedeeld voor verbruiksfactor
deze som moet men vermenigvuldigen met de gemiddelde elektriciteitsprijs in belgie en dan bekom je volgende :
1 kw maal 2088, gedeeld door 3
dit vermenigvuldigt met de gemiddelde elek prijs 0.135 is 93,96 euro per jaar voor een ruimte van 25 m2 grondoppervlak.
maandelijks kost het verwarmen van deze ruimte dus 7,83 euro.”

Ik vind de berekening wat kort door de bocht en ook de aannames.
In een plaats in de provincie Utrecht was het gemiddeld aantal graaddagen over de afgelopen 10 jaar 2865. En als ik kijk op Belgische energievergelijkings-sites ligt de prijs van een kWh rond 22 cent en niet op 13,5 cent.
Dan wordt het bedrag al een factor 2,24 hoger en kom je uit op een jaarbedrag van € 210 voor een kamer van 25 m2.
Ik verwarm met aardgas een heel hoekhuis voor een jaarbedrag van € 630.
Verder spreek je over een ruimte van 25 m2. Hoe is de ligging van deze “standaard” ruimte? Is het een inpandige ruimte? Hoeveel glasoppervlak? Hoe is de isolatie?
Want hoewel je in je motivatie in reactie 251 aangeeft dat door de stralingswarmte de buitentemperatuur er niet zo veel toe doet, wordt deze impliciet via de graaddagenfactor in je formule wel meegenomen.
En als je de buitentemperatuur meeneemt in je formule, dan is de isolatiewaarde ook van belang.

Zoals ik al eerder heb aangegeven ben ik benieuwd naar de kosten in een praktijksituatie, waarin een heel huis of appartement met IR-panelen wordt verwarmd. Alleen daarmee kun je me overtuigen.

Goed artikel maar het brengt me nog niet heel veel verder. Veel is nog niet duidelijk en blijf ik met nog veel vragen zitten.
Heb je ook gevraagd of je de panelen nog een keer mag testen, in een verbeterede opstelling? Of van een andere leverancier?
Is er ook contact geweest met de universiteiten, ik ben ook wel benieuwd naar hiun reactie?
Verder ben ik vooral benieuwd naar de ervaringen van mario mulders in Schotland.

John,

Voorstanders van IR-warmte beweren dat je met IR-straling zoals die van de zon met minder energie toe kunt dan bij convectie. Als dat zo is, zal de gemiddelde temperatuur in het te verwarmen vertrek lager zijn bij IR-verwarming. Want via natuurkundige wetten kun je uitrekenen hoeveel energie het kost om een bepaalde hoeveelheid lucht een aantal graden te verwarmen. Wellicht kun je met IR-verwarming met iets minder energie toe, maar aangezien elektrische energie circa 2,5 keer zo duur is als energie uit aardgas, zou IR-verwarming wel een heel efficiënte manier van verwarming moeten zijn. Mijn experiment toont aan dat dit niet zo is. Leveranciers van IR-panelen zullen het tegenovergestelde beweren evenals leveranciers van elektrische vloerverwarming. Misschien zou een andere opstelling van IR-panelen tot een iets betere efficiency kunnen leiden, maar dat zou dan een factor twee moeten zijn om gelijke exploitatiekosten te realiseren. Ik verwacht niet dat dat mogelijk is.
Vooralsnog ben ik benieuwd naar ervaringsresultaten en dan niet zozeer naar het comfort (dat kun je ook met CV bereiken), maar naar de kosten.
Hierbij zijn de eigenschappen (type woning, grootte, isolatie e.d.) niet onbelangrijk.

ik heb hier in Delft een situatie dat zelf met elektrische kachels verwarmen voordeliger uitpakt dan met de zogenaamde overigens hier niet bestaande stadsverwarming van eneco de tarieven zijn schrikbarend hoog en het verbruik is werkelijk ontzettend (ongeveer 55gj per jaar) wat neerkomt op zo’n 1800 euro incl tapwaterverwarming.
Het gaat hier om 1e etagewoningen van 97m2 gelijkvloers en 2 woningen die ongeveer 80m2 zijn .
En nee dat is niet het verbruik van al deze woningen opgeteld maar een relatief laag verbruiksvoorbeeld van een dezer woningen .
isolatie is goed dubbelglas is van de hoogste isolatienorm ++ opp van het glas is in de huiskamer ongeveer 7,5m2 achterkant (dit zelfde)glas opp is ongeveer 4m2maximaal ,
Stokers zijn wij zeker niet in oktober/november (meestal in de laatste week)gaat de verwarming aan en eind of half maart weer uit .
hier komt er zeker een beter kostenplaatje uit met infrarood verwacht ik .

@walter,
Wat!? Voor een vrijstaand huis van 140m² betaal ik nog geen €600 per jaar, terwijl mijn vrouw dagelijks minimaal een half uur onder de douche staat.

Gaat dat meten van de GJ nog steeds met die verdampingsmetertjes?
Die deugen voor geen meter. Warme zomer… Kassa voor de leverancier.
Het eiken van zo’n meter is ook een probleem. Meteen nieuwe meters vragen. Gebaseerd op Tin en Tout in de meterkast.

Volgens http://www.eon-benelux.com/eonwww/publishing.nsf/Content/Centrale+Delft
hebben die gascentrales in delft geen wkk.

55 GJ komt overeen met 15277 kWh.
Bij een prijs van 20 cent per kWh kost elektrisch je dan €3055.
Elektrisch is dan 1,6 keer duurder. En ze komen checken of je een wietplantage hebt.

@Walter,

Een jaarverbruik van 55 GJ zou bij een HR-ketel met een rendement van 100% overeenkomen met 1700 kuub gas. En met warmtetransportverliezen met circa 2000 kuub. Dat correspondeert niet met de energiebehoefte van een goed geïsoleerd huis en een zuinige stoker.
Ik ben het met de reactie van Wim eens, dat de warmtemeters niet deugen.
Je zou eens moeten nagaan hoeveel ze in de zomermaanden registreren, dus in de periode waarin je geen warmte afneemt.

Een verdampingsmeter is sowieso onzin. Want hij verdampt altijd. Ook als je niet stookt. Verder heb je nog warm water verbruik. Zit daar ook een verdampingsmeter op?

Waarschijnlijk is je energie leverancier vergeten om de standaard verdamping te compenseren met de gemeten waarde. Ik zou geld terug vragen van de afgelopen jaren. Tip de buren ook even. Gemeenschappelijk advocaatje een brief laten sturen helpt altijd.

En als je meters niet kloppen is elektrisch stoken waarschijnlijk goedkoper. Want je verbruikt helemaal geen 55GJ! Of zet je in de winter alle ramen open als zuinige stoker?

Beste Arie, zeer inzichtelijk allemaal en ook leerzaam. Ik kwam op dit draadje omdat ik iets meer wilde weten over de voor- en nadelen van IR-verwarming. Daar ben ik nu wel van op de hoogte. Toch denk ik dat ik voor één ruimte IR-verwarming kies. Ik zat hierbij te denken aan langwerpige CIR-verwarmingselementen van Frico, veel gebruikt in meer industriële toepassingen, op te hangen aan een horizontaal afsluitend vlak (plafond) van een puntdak op een hoogte van een ruime twee meter. Ik lees echter alleen maar iets over panelen. Kan je nog wat feed-back geven op deze keuze?! Bvd, Wieger

Infrarood verwarming kan zorgen voor een goede besparing in vergelijking met een conventionele CV verwarming. Natuurlijk moeten ze dan wel goed worden ingezet. Plaats de panelen bijvoorbeeld aan het plafond, dan hebben de infrarood stralen een veel groter bereik dan wanneer het paneel op de plaats van de radiator staat. En zorg dat je de panelen aanstuurt met een intelligente sturing. Bij ThermIQ (fabrikant van infrarood panelen en sturingen) hebben ze hele goede sturingen ontwikkeld. Die zelfs op afstand bedienbaar zijn en rekening houden met invloeden van het weer. Op deze manier kun je pas echt besparen. Misschien goed in in de volgende test eens mee te nemen.

Check even http://www.thermiq.nl/product/sturingen/

Vreemde beweringen over infrarood als “de ideale warmtebron voor op kantoor” en natuurlijk dat het “gezond” zou zijn. Merkwaardig dat het zo weinig wordt toegepast met die “intelligente sturing” en “een prettiger en comfortabeler binnenklimaat”. Of is dat laatste meer wens dan werkelijkheid?

Beste Wieger,

Ik ben nu net terug van vakantie als ik je reactie lees. Hoewel ik door de opgedane ervaringen en vanwege de theoretische achtergrond de huidige vormen van elektrische verwarming niet zelf zou willen toepassen voor ruimtes die gedurende een behoorlijk dagdeel verwarmd moeten worden, zou je best met een kleine ruimte kunnen experimenteren. Voor een badkamer zou IR-verwarming of een IR-straler best kunnen, want die gebruik je gedurende korte periodes. Als het gaat om verwarming voor langere perioden, is het verstandig om te kijken of het ook anders kan.
Wellicht kan zoals Chris aangeeft IR-verwarming een besparing geven op energiegebruik, maar de kosten van elektrische energie zijn nu eenmaal hoger dan die van energie uit aardgas.
Een kuub gas kost 58 ct. Deze produceert circa 9 kWh bij verbranding.
Koop je 9 kWh elektrische energie, dan kost dat 9 x 22 ct = 198 ct.
Dat is een factor 3,4. Als je het rendement bij gasverwarming op 85% stelt, kom je op een factor 2,9 uit.
En dan heb ik het nog niet eens over de CO2-uitstoot bij de opwekking van elektrische energie, die in Nederland voor het grootste deel wordt geleverd door kolencentrales.
Leveranciers willen alleen maar verkopen. Ze praten wel over besparingen, maar niet over de exploitatiekosten.
In dat opzicht sta ik achter de reactie van Roland.

Roland,

Bedankt voor de link met het overzicht. Het geeft een beeld van de vermogens van de centrales, waarvan het merendeel gasgestookt blijkt. Ik ben overigens wel benieuwd naar de daadwerkelijk geleverde energie in het afgelopen jaar. Daar zal vast wel een overzicht van te vinden zijn. Kolencentrales zijn niet zo gemakkelijk regelbaar en zullen daarom ook veelal op hun maximum vermogen draaien. Dit in tegenstelling tot gascentrales.
Maar dan blijft nog wel de stelling gelden dat het beter is om de verbrandingsenergie van aardgas direct om te zetten in warmte dan er eerst elektrische energie van te maken die daarna voor verwarmingsdoeleinden wordt gebruikt.
Met een uitzondering hierop voor warmtepompen.

Ik heb een mijn garage van 6 bij 7 meter. Goed geïsoleerd, ingericht als atelier waar workshops gegeven worden met o.a. glas in lood. Ik kan daar helaas geen aardgas krijgen. Nu is mijn vraag uit welk systeem kan ik het beste kiezen. Airco met warmte pomp of IR platen. Ik moet er bij zeggen dat ik een glasoven heb die minimaal een keer per week aanstaat (min. 24 uur) en deze geeft een omgevingstemperatuur van ongeveer 25 graden.

@Geert,

In een goed geïsoleerde garage van 6 bij 7 meter zul je weinig energieverlies hebben. Luchtwarmtepompen kunnen een COP halen van 4, maar de waarde van de COP is afhankelijk van de temperatuur van het medium voor de verwarming en ook van de buitentemperatuur. De COP (Coefficient of performance) is de verhouding tussen de energie die je eruit krijgt en de elektrische energie die je erin stopt.
Bij IR heb je volgens mij een COP van 1.
Ik heb zelf geen ervaring met luchtwarmtepompen, maar er zijn sites met informatie hierover: http://www.ecobouwers.be/node/41437.
Ik heb ook geen idee wat zo’n unit kost.
Je kunt bij leveranciers ook eens vragen naar praktijksituaties.

Arie, ik heb een oud huis gekocht waarin de isolatie niet geweldig is. In mijn atelier en de woonkamer staan gaskachels die ik wil handhaven. Het zijn kleine kamers die snel warm zijn. De overige ruimten wil ik graag op ongeveer 5-10 graden houden. Is IR daarvoor een goede keuze ? Of Econoheatpanelen ?

Hi Arie en anderen,
Ik ben verrast dat deze discussie nog steeds loopt. Het huis waarover ik vorig jaar juni (bericht 9 hierboven) berichtte, was toen net 6 dagen in ons bezit. Inmiddels hebben we een fikse teruggave van het energiebedrijf gekregen. En dat in een jaar dat we flink verbouwd hebben met zware machines, bouwlampen, elektrische verwarming in de ongeïsoleerde schuur tegen bevriezing van onze voorraad verven en lijmen. En dat terwijl de winter hier extreem lang en koud was. Ons huidige voorschotbedrag aan het energiebedrijf staat op € 56, gas gebruiken we vrijwel alleen voor warm water uit de al aanwezige combi HR CV. Koken doen we met een elektrische oven, magnetron en inductiekookplaat. Inmiddels zijn de meeste lichtpunten voorzien van spaar- of LEDlampen. Helaas zijn we wel erg gehecht aan onze (ooit zeer duur gekochte) design lampen voorzien van dimmers, waarin nog altijd 50 W halogeen per stuk brandt. Het zal helaas nog even duren voor er dimbare G4 LEDs op de markt komen met evenveel lumen.
Het huis is een hoekwoning van 135 m2, gebouwd in 1987 volgens de (minimale) eisen van het toen in Nederland geldende bouwbesluit. Het is osst, zuid, west georïenteerd. De zon op de zuidgevel en op het zadeldak geeft op een heldere winterdag een zeer welkome warmte-bijdrage. Dubbel glas maar bepaald niet HR, laat staan HR++. Isolatie in gevels, vloer en dak zijn aanwezig maar daar is ook alles mee gezegd.
Met de pelletkachel is vrijwel het hele huis onder vrijwel alle weersomstandigheden goed tot zeer goed comfortabel warm te stoken. De kosten van pellets bedroegen het afgelopen jaar ongeveer € 250. Alleen bij het zeer klamme vochtige sombere mistige weer van de afgelopen maand moest de CV af en toe bijspringen. Hoewel ik de meterstanden regelmatig noteer waren de verschillen niet veel hoger dan in de zomer.
Een bijkomend voordeel van pellets stoken is dat het volledig CO2 neutraal is. Pellets worden geperst van zaagsel uit de hout-industrie of van sloophout. In beide gevallen gaat het om hout uit productiebossen die evenveel CO2 binden als er bij de verbranding weer ontstaat.

Nog niet alle energiemaatregelen die ik zou willen nemen en die ik in mijn vorige bericht beschreef, zijn ook feitelijk genomen. Onze eerste prioriteit was van dit totaal uitgewoonde voormalige huurhuis een paleisje maken met een gezellige voor- en achtertuin. Dat heeft heel wat tijd, zweet en budget opgeslokt en is nog niet echt af.

Helemaal energieneutraal en/of kostenneutraal zal dit huis vast nooit worden. Inmiddels hebben we extra dakramen op zolder (onze slaapkamer) geplaatst. Noodzakelijk om er te kunnen verblijven als de zon op het dak schijnt. Maar het heeft wel dakoppervlak gekost waar geen PV panelen of zonneboiler meer kan komen. Met wat puzzelen zal er naar schatting op het resterende oppervlak nog zo’n 1800 Wattpiek PV en een klein zonneboilertje passen. Met een kleine elektrische bijverwarming op het warm water zouden we per jaar nog wel een paar honderd kWh van het energiebedrijf moeten kopen. 1800 Wp mag in 3 groepen op onze bestaande installatie worden aangesloten, onze meter is al van het type dat kan teruglopen.

Op dit moment heb ik nog de keus als ik naar mijn studeerkamer ga:
-laat ik de pelletkachel het hele huis verwarmen?
-laat ik de CV voornamelijk mijn studeerkamer verwarmen?
Dat laatste is een beetje omslachtig gegoochel. ’s Ochtend ontbijten we in de huiskamer bij de pelletkachel. Dat is ook de enige ruimte met CV thermostaat, dus de CV slaat niet aan. Als ik dan naar boven ga, is daar nog niet voldoende warmte van de pelletkachel om het behaaglijk te hebben, dus thermostaatkraan wijd open, terug naar beneden, kamerthermostaat op 24C, pelletkachel uit, naar boven als de studeerkamer is opgewarmd, na verloop van tijd weer naar beneden om de kamerthermostaat naar beneden bij te stellen etc…
Of… niet modderen met CV en toch maar pellets blijven stoken al geniet er op dat moment niemand verder in het hele huis van de geproduceerde warmte.

Volgens mij zal het toch een zinnige investering zijn om dan, zoals vorig jaar al voorzien, toch maar een klein IR paneeltje onder mijn bureau en eentje boven mijn hoofd te hangen. Het is een minimale uitgave, het scheelt flink in de verstookte pellets en samen met de andere geplande investeringen zou het ook betekenen dat we het gas helemaal zouden kunnen afsluiten, wat een flinke slok aan vastrecht en dergelijke kosten zou schelen.

Het is opvallend, Arie, hoe je steeds weer terugkomt op dezelfde rekensom en de stelling dat gratis energie niet bestaat. Als ik op mijn studeerkamer zit, wil IK het warm, behaaglijk hebben. Het zal me een biet zijn of mijn vloer, meubilair, lucht, boeken het warm hebben. CV kan maar 1 ding, de hele ruimte verwarmen. En die warmte moet dan nog eens voornamelijk overgedragen worden via circulerende en ontsnappende lucht. Lucht is een bar-slechte warmtegeleider, kijk maar naar de luchtspouw in je HR++ ramen. IR straling kun je prima toepassen zodanig dat het precies daar aankomt waar je het nodig hebt. Voor een behaaglijk gevoel is nodig dat je warmte voelt op je ontblote huid (gezicht en handen? of loop je bloot?) en je voeten (die verliezen makkelijk warmte door contact met de vloer die nu eenmaal meestal kouder is dan 37C en een gigantische warmtecapaciteit heeft). En natuurlijk moeten voorwerpen die je aanraakt ook niet kil aanvoelen. Maar als een IR paneel op mijn handen straalt, raken die stralen ook mijn toestenbord, pen, telefoon en de boeken die ik lees. Allemaal invloeden die pleiten voor IR verwarming (in specifieke situaties) die ik noch in je originele artikel, noch in je vele reacties tegenkom.
Maar wel steeds die rekensommetjes… Ja, als je je hele huis met IR naar dezelfde temperatuur wilt krijgen als met vloerverwarming op gas, dan is IR duurder. En als je grijze energie in je IR panelen stopt, inderdaad dan is het dus ook milieu-belastender. Goed, met 1800Wp aan panelen op ons dak kunnen we al niet voldoende produceren om het warm water van een zonneboiler bij te verwarmen, laat staan dat we dan ook de energiebehoefte van IR panelen nog ’s zelf zouden kunnen opwekken. Gelukkig is groene stroom ook gewoon te koop. En onze leverancier, Greenchoice, is al bij verschillende tests als groenste en betrouwbaarste uit de bus gekomen.

Overigens kwam ik bij het herlezen van het artikel op het volgende:
Maak op het midden van te plaatsen IR panelen lampjes op batterijen. Doe het licht uit en gordijnen dicht. Elke plek die donker is wordt ook door de IR straling niet bereikt. Verplaats de panelen tot de warmte volgens de lampjes kan komen waar de warmte gewenst is. Plekken die verlicht worden door reflectie van licht via muren, plafonds en dergelijke zullen ook onvoldoende IR krijgen. Deze oppervlakken zijn veel beter in het reflecteren van licht dan van warmte.

Beste Maggy,

De strekking van mijn artikel is, dat het niet zinvol is om je gehele huis met IR te verwarmen. Het is ook kostbaar. Dat neemt niet weg dat het in bepaalde situaties zinvol is om kleinere vertrekken zoals een badkamer of studeerkamer met IR te verwarmen. Elektrische energie is namelijk wel gemakkelijk regelbaar en te doseren. En het gaat hierbij niet om grote hoeveelheden energie.
En zoals je in je uitvoerige verhaal aangeeft, ga je heel bewust om met energie.
In jouw situatie zou ik gewoon een paar IR-panelen aanschaffen.

Wat betreft de PV-panelen wil ik je wijzen op de actie van de Windvogel, die een deal heeft gesloten met MetdeZon waarbij 15% korting wordt verleend op zonnepanelen. Ik heb zelf als lid inmiddels al van deze actie gebruik gemaakt.
Ik wens je veel succes.

@Maggy,
Stralingswarmte is belangrijker dan luchttemperatuur.
Ik zou zeggen koop een IR straal kacheltje. Paar tientjes. En ervaar het comfort. Lekker dichtbij gaan zitten.
Bij 10° lucht temperatuur voel je je ook aangenaam warm bij een haard.
Hier heb ik CV en vloer verwarming. Maar de oppervlakte temperaturen verschillen nogal, al je die meet met IR thermometer. Als mijn vrouw het koud heeft zet ik er even een IR straal kacheltje naast.

vraag aan Hannes,

Van welk merk zijn deze ir panelen .
Verder wil ik aan de ir discussie toevoegen dat er heel veel cowboys in infraroodland rondrijden met maar een doel en dat is zakken vullen met chinees downkwaliteit .

@Piet
Klopt niet helemaal Piet, ik zag dat er ook een Indiaan rondrijd uit Afferden, hij noemt zich Tomaheat en volgens mij verkoopt ie Arie’s paneel 🙂 :-). Grappig…… en je kan er zelfs ook nagellak kopen !? 😉 Hmmm, als dat geen vertrouwen geeft……….

Interessant gebeuren hier!!
Ook ik vraag me af of op deze wijze van verwarmen wel zo zuinig is maar ben helaas niet technisch onderlegd.

Na wat zoeken blijkt dat het hier gaat over een Sunnyheat infraroodverwarming met een importeur uit België. Wat me verbaasd is dat niemand van Sunnyheat reageert. Als deze verwarming zo goed is als zij zeggen moet dit toch geen probleem zijn?? Ze kunnen dan toch e.e.a. weerleggen? Waar zijn zij zo bang voor?
Ook heb ik een e-mail naar hen gestuurd {12 maart} met eenvoudige vragen, maar nog geen antwoord gehad…….. zou het ze te warm worden onder de voeten ;-}

@Chantal29,

Een beetje kennis van de natuurkunde is voldoende om te begrijpen dat je een bepaalde hoeveelheid elektrische energie niet kunt omzetten naar een grotere hoeveelheid. Er bestaat immers geen perpetuum mobile. Bij warmtepompen kan dat wel, maar dan onttrek je de warmte vanuit een extern medium.

@arie,

aangezien ik zelf aan het rondkijken ben voor IR-panelen als hoofdverwarming stel ik mij de vraag of de panelen die u getest hebt
een vermogen hebben van totaal 2500kwh of een opbrengst van 2500kwh.
Aangezien er nu op de markt panelen zijn die een warmtevermogen hebben
van bv 1000watt maar door de impuls werking maar 500watt verbruiken.

@Dirk,

Mijn geteste panelen hadden een totaal vermogen van 2525 watt. Energie = vermogen vermenigvuldigd met tijd. In een uur gebruiken deze panelen 2525 wattuur = 2,525 kWh.
Laat je niets wijsmaken met panelen die 1000 watt zijn en maar 500 watt gebruiken. Dan leveren ze ook niet meer vermogen dan die 500 watt. Hoe je het ook wendt of keert, een perpetuum mobile bestaat niet.
Elektrische energie als warmte (geldt ook voor elektrische vloerverwarming) is vanwege het slechte rendement bij opwekking in een elektrische centrale ruim een factor 2 duurder dan energie uit aardgas.
De energie van 1 kuub aardgas is gelijkwaardig met 9 kWh elektrische energie. Voor 1 kuub gas betaal je ongeveer 62 cent. Voor 9 kWh elektrische energie betaal je 9 x 23 cent = 207 cent. Rekening houdend met circa 15% warmteverlies in een huis met een cv-ketel houd je van een kuub aardgas nog circa 7,5 kWh over aan energie hetgeen in elektrische vorm 172 cent zou kosten. In dat geval is elektrische energie bijna 3 keer zo duur als warmte uit aardgas.
In algemene zin maakt het niet zo veel uit welk merk panelen je wilt gebruiken. Als je panelen gebruikt met een lager vermogen dan moeten ze langer aan staan om dezelfde hoeveelheid energie te leveren als panelen van een hoger vermogen. De hoeveelheid energie die nodig is wordt o.a. bepaald door de gewenste temperatuur, de grootte van het vertrek, de mate van isolatie en de buitentemperatuur.

Wat heb ik nu aan al die reken sommetjes, de ene weet het beter dan de ander, probeer gewoon eens een goed werkend infrarood paneel uit en je zult zien dat er weinig berichten hierzo geschreven niet kloppen. Ikzelf heb 2 panelen hangen in een matig geïsoleerde hobbyruimte, deze ruimte verwarm ik binnen 1 uur van 14 naar 22 graden bij -5 tot -10 graden buitentemperatuur. Doordat ik een overcapaciteit heb in verwarmingspanelen heb ik de ruimte zo warm, daarna doen ze nauwelijks nog energie verbruiken. Voor mij is het dus de ideale verwarming en tijdens het opwarmen is het al aangenaam vertoeven in mijn hobbyruimte omdat deze panelen veel warmte afstralen. De oppervlakte temperatuur is hier wel belangrijk wil je voldoende warmte afstraling krijgen om de ruimte snel op te warmen. Heb je dit niet dan zal het paneel alleen verbruiken en de ruimte dus niet warm krijgen. Ter vergelijking, als je een auto rijd die max 140 km haalt dan wordt het moeilijk om 145 km te rijden en verbruikt dus maximaal brandstof zonder die snelheid ooit te halen. Het is ook heel erg belangrijk waar je deze panelen hangt, hoe meer oppervlakte je kunt bereiken hoe beter het rendement, laat je dus goed adviseren door een bedrijf aan huis te vragen voor advies en waar je het beste zo’n paneel kunt plaatsen. Infraroodverwarming hoeft niet voor iedereen gunstig uit te pakken, als je een zeer goed geïsoleerd huis hebt zal er weinig verschil zijn in verbruikskosten, heb je een vrijstaand huis en stookt 3000 m3 gas per jaar dan kun je voor 9000Kw/h aan infrarood verwarming verbruiken,ik denk dat je dan beter met infrarood af bent omdat je dan elke ruimte apart kunt regelen, je kunt dan slimmer met energie omgaan.

@Wim.
Arie had waarschijnlijk IN 2010 een probleem met de leverancier van deze panelen en wil op deze manier zijn gram halen ;-0
Je kunt op zijn foto de sticker zien van het fabrikaat, ik heb deze panelen op de beurs gezien. Arie verkondigd ook leugens. Zijn paneel van 120x60cm verbruikt bij normaal gebruik 1000w en geen 2525w. Wil je snel verwarmen, druk op een toets en het verwarmt snel op 2000w. Is de ruimte warm dan neemt het piekverbruik af naar 1000w en wordt de temperatuur MODULAIR geregeld = een lager energieverbruik. Een elektrisch apparaat zal nooit meer (piekvermogen) verbruiken dan opgegeven. Arie, voor mij ben je absoluut ongeloofwaardig, al weet je het nog zo leuk te vertellen!!
Beste mensen, deze onzin staat hier al sinds 2010, kom op zeg!!

@Arie. Nog even dit. De kracht oftewel intensieteit van infrarood is regelbaar tegenwoordig net als energieverbruik. Dit heeft dus ook een sterke invloed op het verbruik. Natuurlijk zou ik mijn verbruik hier kunnen opgeven maar dit zou zinloos zijn. Een grote of kleine woning, tussenwoning of hoekwoning, isolatiekwaliteit, buitentemperatuur van een moment, de gewenste temperatuur, etc. etc, kunnen verschillen geven dit geldt voor elk soort warmtesysteem.
Mijn woning is geheel voorzien van deze verwarming (2 jaar nu) en ik ben in alle opzichten tevreden. Ik wil geen reklame maken (kreeg ook geen korting ;-)) maar wilde persé de panelen van M uit W. Zij leveren zelfs aan o.a. Philips Campus te Eindhoven, en Kruitvat. EN Arie, deze jongens maak je niets wijs op elektragebied. Een belangrijk voordeel van dit bedrijf is dat zij alles aantonen tijdens een bezoek bij jou thuis, je voelt de warmte en kunt zelf het stroomverbruik controleren. Deze demo kost en verplicht je tot niets en dan krijg ook nog eens een advies voor je woning, misschien belangrijker voor ons Nederlanders……… ze doen dit HELEMAAL GRATIS!! Wat voor bewijs moet je nog meer hebben??

Ik reageer bijna nooit op forums, daar haal je alleen sumiere info vandaan. Ik heb er alleen moeite mee wanneer mensen kost wat kost hun gelijk willen halen en daarmee een mooi revolutionair product voor een enkeling geen kans willen geven.

Als laatste: deze topic bestaat sinds jan. 2010. In dezelfde tijd heb ik twee lieve dochters gemaakt en op de wereld gezet :-)). Zij groeien nu op in deze gezonde warmte en een ervan gaat zelfs volgend jaar aan de schoolplicht voldoen ;-)))

Hehe, eindelijk eens duidelijke taal van deze Wimmen. Ook ik heb de panelen van dit bedrijf uit Wijchen (en kreeg ook geen korting ;-)) Zij produceren zelf en waren als eerste op o.a. de Nederlandse markt. Ik heb ze eens gebeld of ze dit forum kennen, natuurlijk zeiden ze, we zijn echter te druk met klanten te bezoeken en hebben geen tijd voor onzin. Als mensen dit geloven is dat hun goed recht en hun eigen verantwoordelijkheid.
Sinds zij dit product aanbieden zijn er veel cowboy’s bijgekomen die allemaal een graantje van deze markt willen meepikken en een Aziatisch ding proberen te verkopen. Wat deze paneeltjes betreft moet ik Arie gelijk geven, die vreten energie en verwarmen nauwelijks. Maar ja, wat doe je als je voor een duppie op de eerste rij wilt? Of je koopt een goed paneel met een laag verbruik, of je koopt een goedkoop paneel met een hoog stroomverbruik.
Succes allemaal. Ik ga nu weer lekker in de zon zitten, net als ’s winters onder een M paneeltje.

Volgens mij is verwarmen met elektra altijd duurder dan bijvoorbeeld aardgas, tenzij je er andere energie in stopt zoals met een warmtepomp. Maar nieuwsgierig geworden naar de aanbieder van deze infraroodpanelen heb ik even hun website bezocht waarbij mijn interesse uitging naar hun berekening. En die gebruik ik dan hier maar.

IN hun voorbeeld verwarmen zij een badkamer van 7,5 m2 voor 120 euro per jaar maar dankzij hun gepatenteerde thermostaat wordt dat maar 50 euro per jaar. Als je die bedragen deelt door het aantal vierkante meters kom je op 16,00 resp. 6,67 euro per m2.

Maar!!! Je badkamertje is dan maar 200 dagen per jaar warm. Je zit dus van mei t/m oktober te rillen als het buiten koud is. Bovendien is het nog maar 3 uurtje per dag warm.

Als ik dat vergelijk met mijn eigen verwarming op duur propaangas dan ben ik in2011 per m2 14,51 euro kwijt geweest. Let wel, voor 365 dagen per jaar en voor 24 uur per dag op een aangename 21 = 22 graden.

Het zal in bepaalde situatie best een voordelig systeem zijn maar niet voor mij.

Daar gaat ie weer 🙂 weer zoiemand die het allemaal beter weet dan iemand die ze zelf in huis heeft. Vriendje van Arie, of zomaar een c.v. installateur?
Deze berekening klopt wél bij mij thuis, sterker nog mijn badkamer is exact 8,73 mtr2 en ik betaal hiervoor minder dan de berekening van M.
Je leest waarschijnlijk wát je graag zou willen. Er staat: wanneer men de thermostaat ‘ WAT LAGER insteld bij het niet gebruiken” men is dan NÓG goedkoper uit!
Ik heb in het begin een energiemeter tussen het badkamerpaneel en het stopcontact geplaatst. Resultaat van een weekend was : gezin met 4 personen, smorgens douchen en ’s avonds. Temperatuur 23 graden bij het douchen en 17 graden (op advies) bij het niet gebruiken van de badkamer. Als ik b.v. om 19.uur douchte was het om 22.oo uur nog steeds lekker warm. ACUMMULERENDE warmte, ook niet gelezen? Ik verbruikte op beide dagen totaal 1,3 kw/u oftewel 1300w oftewel 0,24,7 cent. (ik betaal 0,19 ct per kw/u aan mijn energieleverancier).

Voor iedereen die zich achter zijn pc’ tje verstopt……. Bang voor de waarheid? Nodig ze dan uit, het kost je helemaal niets hooguit je wantrouwen.

Pffff, het niveau is hier soms wel heel erg laag, ik begrijp nu waarom M hier niet reageert, zulke klanten zou ik ook niet willen.

Gegroet, ik ben en blijf hier weg.

Aan de reacties van de Wimmen blijkt dat ze weinig kaas hebben gegeten van de natuurkunde. Ook hebben ze mijn artikel niet goed begrepen. Het totale paneelvermogen was 2525 kW en niet dat van een paneel.
Wat te denken van: ik verbruikte op beide dagen totaal 1,3 kW/u oftewel 1300w. Als je over energie discussieert moet je wel de juiste eenheden gebruiken.
En panelen van een bepaald vermogen met een slecht rendement bestaan niet. Alle opgenomen energie wordt omgezet in warmte.
Beweringen dat je een huis dat voor verwarming 3000 kuub gas per jaar verbruikt ook met 9000 kWh aan IR-paneelenergie kunt verwarmen zijn natuurlijk ook een slag in de lucht.

Vanavond heb ik alles hier gelezen, omdat ik geinteresseerd ben. Vond het prachtig allemaal. Waarom? Ik heb een groot, onpraktisch te verwarmen huis. Niet geisoleerd, geen kruipruimte.Dubbele beglazing heeft geen besparing opgeleverd. De gasrekening was jaren geleden al enorm. Ik heb een elektrische CV met zgn. ruimtevaartolie met 3 buizen om zo het water te verwarmen, dat dmv een pomp mijn huis verwarmd dmv convectoren. De kachel zelf is een radiator. Ik heb deze elektrische CV al 18 jaar, meteen toendertijd 100 gld. p/mnd bespaard. Voordeel geen afvoer, geen onderhoudskosten, waarschijnlijk tot aan mijn dood geen nieuwe CV, (er kan heel weinig slijten of kapot gaan), 1 x (in die 18 jaar) een onderdeeltje van 10,00 moeten vervangen. Bij informatie was ons gasbedrijf tegen, want elektra zou altijd duurder zijn. Heb na aanschaf een jaar mijn verbruik, buiten temp. en dichtsbijzijnde bekende temp. notatieplaats genoteerd en opgestuurd toen moest ik opeens warmte en koude dagen invoeren. Want mijn besparing kon niet, want ik moest rekening houden met de vervuiling van de aanmaak van de elektra t.o.v. de gasaanmaak. (m.i. plicht van het elektrabedrijf tot aan mijn meter. Tegen alle adviezen in wel geinstalleerd en….. zeer tevreden. Ik ben geintresseerd in evt. 2 panelen. Dus misschien moet iedereen die deze panelen wel of niet wat lijkt, gewoon op zijn eigen intuitie afgaan en bij interesse mensen benaderen die er al een hebben. Ik heb geen gas meer en nooit de vraag gehad of wij wiet telen. Een nadeel is dat op 380 geen zonnepaneel aan te sluiten is. Heel veel succes allemaal.

Beste Marijke,

Dank je voor je reactie. je verhaal is duidelijk. Je bent tevreden. Maar voor mij is het nog niet helemaal duidelijk, want ik sta op het standpunt: meten is pas weten, want zonder meetgegevens kun je geen conclusies trekken.
Uit sommige reactoes blijkt dat men zeer tevreden is met IR-verwarming, maar niemand vertelt daarbij hoeveel energie er jaarlijks wordt gebruikt.
Mijn vragen aan jou zijn dan ook:
– hoeveel kuub gas gebruikte je destijds? En hoeveel kWh?
– Gebruikte je al een HR-ketel?
– hoeveel kWh gebruik je nu?
– is het aantal bewoners in je huis intussen gewijzigd?
– hoe weet je dat dubbele beglazing geen besparing heeft opgeleverd? De winter na de ingreep kan koud geweest zijn?
– Hoe warm stook je je huis?
– Is het aantal kamers dat je warm stookt gewijzigd?
– Is er iets veranderd aan de isolatie van je woning?

Ik heb een paar jaar geleden iemand geadviseerd om een elektrisch radiator in de kamer van zijn zoon te vervangen door een waterradiator en die aan te sluiten op zijn CV-verwarming (op gas).
Zijn elektriciteitsverbruik is aanzienlijk teruggelopen en het gasverbruik iets gestegen. Hij betaalt nu circa € 50 per maand minder aan stookkosten.
Ikzelf verwarm mijn (nageïsoleerd) hoekhuis uit 1974 met dubbele beglazing. Gasverbruik per jaar circa 1200 kuub, Elektriciteitsverbruik 1500 kWh. Maandelijks voorschotbedrag € 90.

Hallo Arie, dank voor je snelle reactie.
Eerst je vragen beantwoorden. Inderdaad meten is weten, ik ben een bijhoud-mens met staatjes geweest in de eerste jaren. Tot grote ellende van mijn man, maar hoe kon ik mensen anders overtuigen en mijzelf. Na informatie en berekening toendertijd (18 jaar geleden) bleek de aanschaf van een nieuwe HR ketel veel duurder dan de huidige Atrium electr. CV. De uitvoering leek mijn man zo solide en zelf te repareren/aan te passen/te onderhouden dat wij in het diepe sprongen.
Kan mijn gebruik aan gas toen niet meer nagaan.Toen waren HR ketels nog erg duur en een levensduur van 10 a 11 jaar.
In het jaar dat wij dubbele beglazing namen, was het een gemiddelde winter en geen dubbeltje besparing, terwijl verder niets was gewijzigd, ook het volgende jaar niet. Daarbij is de dubbele beglazing nu na 7 jaar aan vervanging toe, want er zit vocht tussen de ramen en garantie geldt niet meer na 5 jaar.
Sinds 2 jaar is het aantal bewoners gewijzigd en het verbruik lager.
Vanwege het beroep van mijn man stook ik 23 graden en wij blijven op tot ruim 3 uur ’s nachts.
Het aantal kamers is het zelfde gebleven. De laatste 2 jaar meer gaan isoleren, maar het blijft een oud en moeilijk te isoleren huis, de woonkamer is een uitbouw, waarvan wij het dak aankomende weken gaan isoleren. Toen isolatie in zwang kwam waren wij eigenlijk te oud om het terug te verdienen en nog is de verwachting laag, maar dat is niet bewezen natuurlijk.
De stookkosten toen wij 30 jaar geleden de eerste cv aanlegden, waren ruim 800 gulden per 2 maanden en later bijna 1000 gulden, daarom div. ruimten voorzien van deuren. Ik kook momenteel elektrisch.
Het huis heeft enkelsteens muren, gebouwd voor 1900, heeft een opp. van 99 ca, en de helft ervan 2 verdiepingen.Waarvan alles aan 3 zijden vrijstaand. Een dikke betonnen vloer, zonder kruipruimte, de vloer van 50 ca boven het beton een beetje geisoleerd dmv een verhoogde vloer met isolatie. Mijn gasverbruik is zeer laag €16,– incl vast recht, want alleen de oude keukengeyser werkt nog op gas om te douchen.Een aansluiting op de CV voor warm water is erg onvoordeling, omdat de CV dan ook zomers aan moet blijven en nu uit staat.
De watertemperatuur wordt alleen geregeld, omdat een kamerthermostaat op dit systeem niet werkt. Wij hebben een gescheiden systeem, in voor- en najaar klein circuit en in de winter groot met slaapkamers erbij
Het elektra verbruik is dit jaar op zijn laagst 12.500 kwh en ons voorschotbedrag voor hoog en laag tarief € 231,– p/mnd en blijft hetzelfde voor aankomend jaar. Ons dag- en nachtverbruik is overdag iets mimder, omdat ik rekening houd met het goedkopere tarief.
Het eerder genoemde voordeel van geen afvoer naar buiten en de CV ketel die een radiator is, was bij aanschaf ook een voordeel, hetgeen in de huidige tijd niet meer zo geldt (denk ik).
De beste oplossing zou zijn, een geheel nieuw goed geisoleerd huis neerzetten op deze plek, maar dat hadden we dan 20 jaar geleden moeten doen.
Als je nog meer wilt weten, alleen mijn pincode houd ik geheim.
Groetjes.

Hallo Marijke,
Op 380 zijn prima zonnepanelen aan te sluiten. Ik neem aan dat je 3 fase hebt, en niet op alle stopcontacten 380 volt staat. Dus sluit je ze aan op 2 fases van de 3, waar 240V op staat. http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning

Bij een verbruik van 12500kWh heb je 12500/880=14kWp aan panelen nodig. Dat is veel. Dat moet je dan verdelen over 16A 2-fase aansluitingen (3,6kW) in je meterkast. Vandaar dat de meeste inverters 3kW zijn.
Bij 3 fase mag je maximaal 17kW aan het net leveren. Daar zit je dan net onder.
Maar per fase is hij afgezekert op 35A. Dat word een puzzel.

@Wim,

Hierbij nog even een correctie op jouw commentaar van een elektrotechnicus.
De spanning tussen elke fase en de nul is 230 Volt. Dus uit elk stopcontact komt 230 Volt. De spanning tussen de 3 fasen onderling is 390 Volt. Maar om die spanning te kunnen gebruiken heb je een speciaal 3-fasen stopcontact nodig. Dat wordt nog wel eens toegepast bij elektrische fornuizen.

Geachte Arie,

Met veel interesse heb ik uw verhaal en de daarop volgende reacties gelezen. De onduidelijkheid wat nu voor ons te doen wordt alleen maar groter. Wij zijn kortgeleden geëmigreerd naar Duitsland, hebben een vrijstaand huis gekocht. Dit betreft een 100 jaar oude, nieuw opgebouwde boerderij, (130 m2 woonoppervlak) met wanden van 30-50 cm dik, dubbel glas en zoals hier gebruikelijk stoken wij de CV’s op olie, met een kachel van 27 jaar oud, welke aan vervanging toe is. Wij hebben ons geïnformeerd over: vlakke warmwatercollectoren of vacuumpijpen, beide ter ondersteuning van de verwarming en warm water, met aanschaf nieuwe ketel, totale investering ong. 21.000 euro. Alternatief is: dak vol met zonnepanelen (dak is 8×12,5 meter) ligt volledig op het zuiden, IR panelen voor het hele huis voor de verwarming en een warmwater-warmtepomp (Dimplex type BWP30HM) voor de warmwatervoorziening (offerte in afwachting). Teveel opgewekte stroom wordt geleverd aan het net (ontvangen wij plm. 18 cent), wanneer we moeten kopen in de winter kost het ong. 26 cent, we betalen dan dus daadwerkelijk 8 cent. Zodra er efficiënte betaalbare accu’s zijn (verwachting 2 jaar??) willen wij volledig onafhankelijk zijn met in het achterhoofd een elektrische auto… In ons onderzoek merken wij dat iedereen zijn eigen systeem aanpraat en een ander afkraakt. Voor ons een complexe materie die veel geld kost en die voor de komende 30-40 jaar moet gaan functioneren. Onze gedachte is dat wij van de dure olie afwillen en onafhankelijk qua energie willen zijn. Graag uw reactie/advies.

Monique

Beste Monique,

Na een gesprek met een duurzaam ondernemer in Waddinxveen, die in zijn bedrijf de CV-ketel heeft vervangen door IR-verwarming, ben ik wat genuanceerder over IR-verwarming gaan denken. Op het zijn bedrijf heeft hij veel zonnepanelen, die 80% van zijn energieverbruik dekken.
Het voordeel van IR-panelen is dat je de warmte in elk vertrek onafhankelijk van elkaar kunt regelen. Dat is bij CV veel complexer.
In jullie geval in een goed geïsoleerd huis is het wellicht ook een optie, zeker als je van plan bent om veel zonnepanelen te plaatsen.
De investering is in ieder geval geringer dan die 21.000 euro.
Ook bij hoge ruimtes zoals in kerken kan IR voordelen opleveren, want warmte stijgt naar boven.
Als er een CV-infrastructuur met leidingen zou liggen zou CV nog te overwegen zijn, maar ik begrijp dat dat nu net veel moet gaan kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *